Heti lapszemle 2024. január 26.

lapszemle

Sok szaktárca adott ki az elmúlt napokban sokféle közleményt, megjelentek rendeletek és határozatok, de még mindig nem egyértelmű, kinek mennyi lesz a fizetése a pedagógusok béremelése után.

 

január 19.

Megjelent a Magyar Közlönyben, mennyivel nő a pedagógusok bére

A megjelent táblázat széles bérsávokat határoz meg. A havi illetmény Pedagógus I. esetén 538 000 Ft-tól 1 065 000 Ft-ig, Pedagógus II. esetén 555 000 Ft-tól 1 135 000 Ft-ig, Mesterpedagógus esetén 630 000 Ft-tól 1 365 000 Ft-ig, Kutatótanár esetén 750 000 Ft-tól 1 470 000 Ft-ig terjedhet.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240119/hivatalos-ennyi-lesz-a-tanarok-fizetese-663931?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Orbán Viktor: a béremelés sok változást hozhat

A pedagógusok hamarosan nagyon jó helyzetbe kerülhetnek, pár éven belül több mint 800 ezer forint lesz az átlagbérük, a kormány tervének és az érkező uniós forrásoknak köszönhetően – erről a miniszterelnök beszélt szokásos interjújában, amelyet az állami rádiónak adott. Volt egy 6 évre szóló béremelési program, hogy miként akarják a munkájukhoz képest alulfizetett tanárokat egy polgáribb életszínvonalhoz hozzásegíteni béreik megnövelésével. Az uniós pénz azt teszi lehetővé, hogy a hatéves programot három év alatt valósítsák meg. A kormányfő bízik abban, javul a pedagógusok teljesítménye és több férfi választja ezt a pályát.

https://liner.hu/orban-viktor-tanarok-pedagogus-beremeles-tanari-palya/

 

PSZ: az irány jó, de nem elég a béremelés

Nemcsak a gyakornoki bérek, az egyéb kategóriák alsó fizetési határai is emelkednek – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió A lényeg c. műsorának, reagálva arra, hogy megjelent a rendelet a béremelésről. Jelezte: a béremelésen kívül sok más követelése is van a sztrájkbizottságnak. Ezen a linken 6.45-nél kezdődik az összeállítás.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2024-januar-19-pentek-1200-38451

 

Az uniónál vállalta a kormány a kisebb iskolák bezárását

A kormány 2022 nyarán vállalta az uniónál a kisebb létszámú iskolák bezárását a béremelésért cserébe – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV híradónak.

https://www.atv.hu/videok/20240119/a-kis-letszamu-iskolak-bezarasara-keszul-az-orban-kormany

 

A béremelés részsiker

Februárban megkaphatják a tanárok a beígért 30% körüli béremelést. A rendeletből kiolvasható, hogy minél képzettebb egy tanár, annál kisebb az emelés mértéke. A szakszervezetek szerint a mostani bérrendezés részsiker, hiszen az oktatás továbbra is jelentős problémákkal küzd, a tanárhiánytól kezdve a túlterheltségen át a rossz minőségű tankönyvekig. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának nyilatkozott.

https://tv.szeged.hu/cikk/ujabb-onkormanyzati-tamogatas-a-wesley-iskolanak-az-algyoiket-jobban-sujtja-az-aremeles-szegedi-hirado-2024-januar-19

 

január 20.

Hiába jelent meg a rendelet, nem tudható, ki mennyi pénzért dolgozik

„1-2 nappal január 30-a előtt ki fog derülni mindenki számára az új besorolása. Mi most úgy kalkulálunk, hogy 25 és 34 százalék között lehet majd a béremelkedés. A hátrányos helyzetű településeken oktatók, az osztályfőnökök és a hiány szakterületeken oktatók részesülnek majd nagyobb béremelésben. A bértáblákat eltörölte az új törvény. A jövőben nem automatikusan emelkednek majd a bérek” – nyilatkozta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Portfóliónak. (A cikk fizetős.)

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240120/hiaba-jott-meg-a-rendelet-meg-igy-sem-tudjak-a-tanarok-mennyi-penzt-kapnak-664127

 

„Rossz és igazságtalan rendszer” – Túlhajszolt gyerekekkel kezdődik a 2024-es középiskolai felvételi

Bár a szakértők évek óta hangoztatják: a középfokú felvételi nem alkalmas arra, hogy a diákok valódi tudását mérje, ráadásul nagy megterhelést és felesleges stresszt okoz a gyerekeknek és sok esetben a szülőknek is, a rendszer mégis több mint két évtizede lényegében változatlan.

https://nepszava.hu/3222407_oktatas-magyarorszag-kozepiskolai-felveteli-2024

 

Az ellenzék és a közoktatás

2016. január 5-én került nyilvánosságra a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének nyílt levele a közoktatás tarthatatlan állapotáról. Az állásfoglalás nyomán jött létre a Tanítanék Mozgalom, annak szakmai háttereként több mint félszáz civil szervezet összefogásával a Civil Közoktatási Platform, s több diákszervezet, amelyek kiegészülve a pedagógus szakszervezetekkel az elmúlt években számos szakpolitikai javaslatot fogalmaztak meg, sok tömegrendezvényt is szerveztek egy hatékony és méltányos oktatási rendszer létrehozása érdekében. Nemcsak az oktatással közvetlen kapcsolatban lévők elégedetlenek a helyzettel, közgazdászok sora látja úgy, hogy a fejlett országokhoz történő felzárkózásunk alapvető feltétele a közoktatás átalakítása.

https://hang.hu/publicisztika/az-ellenzek-es-a-kozoktatas-160991

 

január 21.

Totyik Tamás: az orbáni politika a közszolgáltatások leépítéséről szól

Messze van az ideálistól a pedagógusbérek rendezése, csak egy jobb helyzet, az eddigi állapothoz képest pozitív elmozdulás – így reagált Totyik Tamás, a PSZ elnöke Orbán Viktor rádióinterjújára. Hozzátette, ha nem lettek volna a szakszervezetek, a kormány teljesen más célokra használta volna fel az uniós forrásokat, eszében sem volt a pedagógusok béremelésére fordítani. Szerinte a kormány csak a bérekről beszél, nem vesz tudomást arról, hogy a pedagógusok munkaterhét is csökkenteni kellene. Abban pedig, hogy a tanárok teljesítménye tovább nőhessen, az államnak nagyon komoly teendői lennének, csakhogy az orbáni politika épp a közszolgáltatások leépítéséről szól.

https://hirklikk.hu/kozelet/totyik-tamas-az-orbani-politika-a-kozszolgaltatasok-leepiteserol-szol/426993

 

Nahalka István: ha egy faluból eltűnik az iskola, a település utolsó kapaszkodója vész el 

Függetlenül attól, ki van hatalmon, a kisiskolák bezárása időről-időre felmerül – válaszolta Nahalka István a Hírklikk kérdésére, lehet-e valóságalapja annak a felröppent hírnek, hogy a kormány a kisiskolák bezárására készülne, csak politikai okokból az önkormányzati választások után lépné meg. Az oktatáskutató szerint gondolkodni kell a kisiskolák problémájáról, de a bezárásukat nem szabad fűnyírószerűen intézni, mindegyiket önálló, sajátos döntést igénylő esetnek kell tekinteni. A helyi közösségeknek kell határozniuk, mi legyen az iskolájukkal.

https://hirklikk.hu/kozelet/nahalka-istvan-ha-egy-falubol-eltunik-az-iskola-a-telepules-utolso-kapaszkodoja-vesz-el/427010/

 

Rétvári Bence: Gyurcsányék zártak be iskolákat

Álhír, hogy iskolabezárásokat tervez a kormány, iskolákat Gyurcsányék zártak be – közölte Rétvári Bence parlamenti államtitkár. Azt írta, közeleg a választási kampány, Gyurcsányék és a dollármédia megállás nélkül hazudnak. A HVG kormányzati forrásokra hivatkozva előzőleg azt írta, hogy a kabinet mintegy hatvan iskola bezárására készül az önkormányzati választás után.

https://vasarnap.hu/2024/01/19/retvari-bence-gyurcsanyek-zartak-be-iskolakat/

 

január 22.

Rétvári Bence: február elején minden pedagógus emelt fizetést kap

Legkésőbb január 30-ig minden pedagógus megkapja a hivatalos értesítést az őt érintő béremelés pontos összegéről, február elején pedig valamennyien a számlájukon fogják látni a megemelt fizetést – mondta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte, hogy a mostani a valaha volt legnagyobb fizetésemelés a magyar pedagógusok körében, hiszen 2022 és 2025 között összesen legalább 93,5 százalékkal növekednek a bérek. Ismét elmondta: a szakszervezetek „a dollárbaloldal pedagógus tagozataként” viselkedtek, és nem segítették, hanem akadályozták a béremelést. Sőt, most, a megvalósulás fázisában is ezt teszik.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/01/22/retvari-bence-februar-elejen-minden-pedagogus-emelt-fizetest-kap

 

Aggályokat szült az államtitkár iskoláknak küldött körlevele

Sokakban ébresztett aggályokat a minap a Belügyminisztérium közoktatási államtitkársága, amikor körlevélben küldött jogértelmezést az alapítványi iskoláknak arról, miként tudnák jogszerűen előírni a fizetési kötelezettséget tanulóiknak anélkül, hogy az állami támogatás elvesztését, szankciók kiszabását kockáztatnák. Bár az államtitkárság célja épp az aggályok eloszlatása volt, többen attól tartanak, hogy ezzel jogszabályváltozást készítenek elő.

https://telex.hu/belfold/2024/01/22/sopron-waldorf-szovetseg-belugyminiszterium-helyi-tudositas

 

Nyílt levél egy gyógypedagógustól: „Káromkodik a gyerek, őrjöng, megoldás kellene”

Majdán Eszter gyógypedagógus egy többségi iskola szegregált osztályában tanít Aszódon, imádja minden percét. Az osztályban 12 gyerek tanul harmadikostól nyolcadikos korig, ADHD-s, autista, enyhe értelmi fogyatékos tanulók. Leírta, hogyan oldja meg a problémákat az osztályában.

https://nlc.hu/csalad/20240122/karomkodas-gyerek-gyogypedagogus/

 

január 23.

A Fidesz választási kampányának is a dollárbaloldal lesz a jelszava

Bár a Fidesz oldaláról a pedagógusok béremelése és a dollárbaloldal emlegetése szinte egybeforrt a kormányzati kommunikációban, Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója szerint ezt a jelzős szószerkezetet a Fidesz használta és használja más ügyekben is. Szerinte ez jól megjegyezhető, egyszerre megkérdőjelezi a baloldal hitelességét és jószándékát, tehát használja az összes fideszes politikus és a fideszes választóknak is „bejön”. Az önkormányzati és az EP-választások kampányában tehát gyakran találkozunk majd ezzel, függetlenül attól, hogy a pedagógusbérekről vagy más ügyekről van szó. A Hírklikk felidézte: Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke épp a lapnak mondta a minap: „ha nem lettek volna a szakszervezetek, akkor a kormány eredetileg teljesen más célokra használta volna fel az uniós forrásokat, eszében sem volt azokat pedagógus-béremelésre fordítani.”

https://hirklikk.hu/kozelet/mikecz-daniel-a-fidesz-valasztasi-kampanyanak-is-a-dollarbaloldal-lesz-a-jelszava/427076/

 

Szélsőséges esetek béremelés után

Lehet olyan kezdő tanár, akinek akár 60 százalékkal emelkedhet a bére, olyan gyakornok, akinek a nettó fizetése magasabb lehet, mint a mestertanárnak, s olyan tanár is, akinek csökkenhet a keresete. A pedagógusbérek egyszerre összecsúszhatnak és széttarthatnak, miközben az érintettek január második felében sem tudják, mennyiért dolgoznak. Egy friss kormányrendelet pedig kiskapuk sokaság nyithatja meg – írta a Magyar Narancs. „Az elmúlt pénteken sok ezer iskolában szóbeli tájékoztatót tartottak a küszöbön álló pedagógusbér-emelésekről. A fővárosból, dunántúli és alföldi településekről szerzett információink szerint a felvilágosítás ellenére nem oszlott a köd, miközben minden érintettekkel aláíratták egy ívet, hogy meghallgatták és megértették a tájékoztatót. „Tragikomikus helyzet állt elő nálunk. A megfélemlített és rövid pórázon tartott intézményvezető nem mert kérdezni a tankerület megjelent vezetőjétől, ő pedig az általános tájékoztató után feltett konkrét kérdéseink egyikére sem tudott válaszolni. Lehangoltan jöttünk el” – mondta a Narancs.hu-nak egy alföldi megyeszékhely középiskolájában reáltárgyakat oktató, neve mellőzését kérő tanár.”

https://magyarnarancs.hu/belpol/szelsoseges-eseteket-produkalhat-a-pedagogusoknal-a-beremeles-265099

 

Az óvónők is megkapják a béremelést

Az ország minden óvónőjének januári bére már 32,2 százalékkal megemelt bér lesz, a következő évben pedig további 21 százalékkal emelkedik a keresetük – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Nógrád vármegyei Vizslás községben. A helyi óvoda felújításának átadásán tartott ünnepségen kijelentette, a kormány számára kiemelt cél az óvodák fejlesztése és az óvónők megbecsülése.

https://index.hu/belfold/2024/01/23/ovonok-pedagogus-beremeles-retvari-bence/

 

Nem minden arany, ami fénylik

A kormány tagjai elsősorban a béremelésről szoktak beszélni, arról azonban nem, hogy az elmúlt időben a pedagógusok mennyire kiszolgáltatottá váltak. A státusztörvény a közoktatás problémáira nem ad választ, viszont tovább csökken a szakmai követelmény, a tankerületek áthelyezhetik a pedagógusokat, akiket minden szinten kizsigerelhetnek és így tovább. Közben rövidesen kiderül: a béremelés nem lesz annyira vonzó, mint ahogyan azt a kormány állítja.

https://mfor.hu/cikkek/oktatas/pedagogusber-emeles-pinter-sandor-statusztorveny.html

 

Petíció indult a művészettörténet oktatásáért

A művészettörténet, a film- és médiaismeret, a vizuális kultúra története, kortárs gyakorlata és elmélete teljességgel kívül kerül a gimnáziumi ismeretanyagon, ami óriási problémákat fog okozni már rövid távon. Ám ez ellen fel kell lépni, hiszen – ahogy az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottsága fogalmazott -, a tárgy oktatásának hiánya a tudományágak közti átjárhatóságot szűkíti, nehezíti az interdiszciplináris gondolkodásmódot. Petíció indult az intézkedés visszavonására.

https://hirklikk.hu/kozelet/peticio-a-muveszettortenet-oktatasaert/427089/

 

90 perc

„Kétszer 45 perc. Ennyi idő állt szombaton a 72 ezer, 10, 12, 14 éves diák rendelkezésére, hogy legjobb tudása szerint megírja a 10-10 feladatból álló, középiskolai magyar és matematika felvételi tesztet. Utóbbi a nyolcadikosoknál különösen nehéznek bizonyult, sok diák sírva jött ki a vizsgáról. Joggal érezhetik úgy, hogy ezen a kétszer 45 percen múlik az életük, de legalábbis a következő 4-5 évük, mert javarészt ezen a teszten dől el, hol folytathatják tanulmányaikat.” (…)   „A rendkívül szelektív magyar iskolarendszerben a legjobb képességű és legjobban felkészített diákok leválogatása a negyedik, hatodik osztályban kezdődik, a középiskolai rangsorok élén álló – az érettségin, a felsőoktatási felvételin jó eredményeket elérő – középiskolák ezt folytatják nyolcadikban. Ezen iskolákba sokszoros a túljelentkezés. A felvételi versenyben azonban a gyerekek eddig sem azonos esélyekkel indultak. Az otthonról hozott hátrányokat az általános iskolák sosem tudták kiegyenlíteni, a családi háttér szerepe meghatározó az iskolai pályafutásban” – vélemény a Népszavában.

https://nepszava.hu/3222633_kilencven-perc

 

Kivezénylik az önkéntes diákokat Gyulán: érkezik az államfő

Az egyik iskola szülőknek küldött tájékoztatásából kiderül, egész osztályokat visznek ki a köztársasági elnök érkezésére. A tankerület szerint csupán lehetőséget adnak azoknak a gyerekeknek, akik szeretnének ott lenni. A Gyulai Tankerületi Központ azt írta: „nincs szó diákok kivezényléséről. Novák Katalin köztársasági elnök asszony ünnepi keretek között 2024. január 24-én reggel érkezik a gyulai várba, mivel a vár lesz erre a napra az elnöki hivatal otthona. Elnök asszony részt vesz az ünnepélyes zászlófelvonáson és az őrségváltáson is. Ez a nyilvános esemény a Sándor-palota előtt is igen közkedvelt, itt Gyulán egyedi, különleges alkalom. Éppen ezért tájékoztattuk erről a gyulai iskolákat, hogy adjanak lehetőséget azoknak a diákoknak, akik szeretnének részt venni ezen az alkalmon. A részvétel önkéntes, az iskolák visszajelzése alapján 800 diák és 82 kísérő megy el az eseményre.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/diakokat-vezenyelnek-ki-novak-katalin-gyulai-programjara-265104

 

„Ez már Észak-Korea” – az államfő látogatása Gyulán

Diákok, tanárok, szülők és nagyszülők cáfolták a gyulai tankerület tájékoztatását, miszerint csupán lehetőséget biztosítanak azoknak a gyerekeknek, akik szeretnének ott lenni a köztársasági elnök programján, a gyulai várnál szerdán tartott őrségváltáson és zászlófelvonáson. Volt olyan iskola, ahonnan minden diákot kivittek az eseményre.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/ez-mar-eszak-korea-szulok-es-tanarok-haborognak-amiert-kivezenyeltek-a-gyerekeket-novak-katalin-gyulai-latogatasara-265150

 

január 24.

Bárhogyan cáfol a kormány, az uniónak vállalta a kis létszámú iskolák bezárását

A kormány vállalta a kis létszámú iskolák alsó tagozatos osztályainak nagyobb településen történő integrációját – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke a Heti TV Pirkadat c. műsorának. Több alkalommal is felhívta a figyelmet a PSZ, hogy várható a kisebb iskolák bezárása. Ahol nincs iskola, a település is veszélybe kerül, ráadásul nőhet a szegregáció a nagyobb településeken, az iskolaközpontokban. Felvetette: nagy kérdés, mi történik majd ezekkel az iskolákkal az önkormányzati választások után. Ami a béremelést illeti: Totyik Tamás nonszensznek nevezte a kormánytagok kommunikációját, miszerint a szakszervezetek akadályozták a béremelést. Jelezte: a bértábla eltörlésével kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek a pedagógusok, a lojalitásuk fontos szempont lehet. További követelései is vannak a sztrájkbizottságnak, hiszen pl. nem kaptak érdemi béremelést a nevelést-oktatást segítők és a technikai alkalmazottak, emlékeztetett a PSZ elnöke.

https://www.youtube.com/watch?v=9Mvomsh1LeE

 

Hiába garantálja rendeletben a kormány, hogy ne csökkenthessék teljesítmény-értékelés alapján a tanárok bérét, a jog mégis lehetővé teszi

Bár a kormány látszólag rendeletben garantálja, hogy az új pedagógusteljesítmény-értékelési rendszer idén szeptembertől tervezett bevezetését követően semmikor sem lehet majd az értékelés eredménye alapján csökkenteni a pedagógusbéreket (még azokét sem, akik az elvártnál alacsonyabb szinten teljesítenek), a jelenleg hatályos jogszabályok erre továbbra is lehetőséget adnak. A BM a Népszava érdeklődésére annyit írt: a pedagógusok „a meghatározott minimumoknál alacsonyabbat nem kaphatnak, tehát negatív eltérítés nem érvényesíthető” – ebből viszont továbbra sem derült ki, melyiket értik “meghatározott minimumok” alatt az általuk megállapított törvényi és rendeleti sávhatárok közül. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás azt mondta a lapnak, a szaktárcával történt egyeztetéseken is csak az derült ki, hogy 2025 szeptemberéig biztosan nem lehet csökkenteni a béreket, ám hogy utána mi lesz, arra nem kaptak egyértelmű választ.

https://nepszava.hu/3222820_oktatas-tanarber-teljesitmeny-bercsokkentes-statusztorveny-belugyminiszterium

 

Némi késéssel a kormány is rájött, hogy határozat kell a szakképzésben oktatók béremeléséhez

Egy megjelent kormányhatározat tisztázta végül, hogy a szakképzésben oktató mintegy 24 tanár is megkapja a mindenki másnak ígért átlagosan 32,2 százalékos pedagógus-béremelést. „A szakképzésben „olyan bérfejlesztést kell megvalósítani, amely biztosítja a szakképzési béreknek (…) a köznevelés rendszerében bevezetésre került illetményekhez való igazítását, továbbá a mindenkori pedagógus-béremeléssel azonos mértékű emelését”. Ezt most január 1-től kell végrehajtani úgy, hogy a bér „minden oktató esetében érje el a legalább havi 581 680 forintot”. Az ágazati átlagkeresethez igazítást nem részletezi a határozat.

https://hvg.hu/itthon/20240124_Elsore_kimaradt_par_tizezer_tanar_a_pedagogusberemelesbol_most_potolta_a_kormany_a_hianyossagot?s=hk

 

KIM: történelmi mértékű az emelés

A megjelent kormányhatározat értelmében 32,2 százalékkal tovább nő a szakképzésben oktatók bére, így a történelmi mértékű emeléssel négy év alatt megduplázódtak a tanári bérek – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). A Magyar Közlönyben jelent meg a szakképzésben oktatók bérfejlesztéséről szóló kormányhatározat: 2024 januárjától átlagosan 32,2 százalékos béremelés valósul meg a szakképzésben is. A tárca jelezte: 2020-ban az új szakképzési rendszer bevezetésével először átlagosan 30 százalékkal nőttek az oktatói bérek.

https://www.atv.hu/belfold/20240124/kim-pedagogus-beremeles-fizetes-szakkepzes

 

PM: 78 milliárdot oszt szét a kormány az önkormányzatok között, hogy a pedagógusok béremelését ki tudják fizetni

A Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint a települések 78,2 milliárd forint többlettámogatáshoz jutnak, a köznevelési és szociális intézmények 63,5 milliárd forint pluszjuttatást kapnak.

https://168.hu/penz/78-milliardot-oszt-szet-a-kormany-az-onkormanyzatok-kozott-274206

 

A státusztörvény él, az oktatás színvonala zuhan

„Él a státusztörvény, szenved a magyar közoktatás” címmel csokorba gyűjtötte kifogásait a törvény ellen a Szülői Hang segítő és érdekvédő csoport. Ez annál is időszerűbb, mert a kormány most csak a pedagógusok béréről beszél, arról nem, hogy a tavaly nyáron elfogadott státusztörvény miatt a pedagógusok milyen kiszolgáltatottá váltak. A Hírklikk pl. a középfokú óvodai nevelő képzés kapcsán felidézte Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke korábbi nyilatkozatát a státusztörvény tervezetéről (tavaly jelezte: nem volt róla egyeztetés), továbbá Verba Magdolna, a PSZ óvodai tagozata korábbi elnökének véleményét is, miszerint gyermekmegőrzővé silányul az óvoda.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-statusztorveny-el-az-oktatas-szinvonala-zuhan-es-nem-az-orszag-erdeket-szolgalja/427139

 

A kormány kifizette a tankerületek tartozásait

Amíg 2023 novemberére 1 milliárd 827 millió forintra nőtt a tankerületi központok összes lejárt adóssága, decemberre már csak 27 millió forintot tett ki a tartozásállomány – derült ki a Magyar Államkincstár friss kimutatásából, amelyben 36 tankerületi központ szerepel a 60-ból, de decemberben már csak 9 központnak voltak 1-9 millió forint közötti tartozásai. Vagyis év végén a kabinet 1800 millió forintot biztosított a tankerületeknek, hogy rendezzék adósságaikat.

https://nepszava.hu/3222895_tankerulet-adossag-orban-kormany-kifizetes

 

Ismét lehet jelölni pedagógusokat elismerésre

Újra lehet pályázni a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát Önkormányzat díjakra; a kiemelkedő munkát végző pedagógusok erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak, közölte a családokért felelős államtitkár. Március 5-éig várják a jelöléseket.

https://demokrata.hu/magyarorszag/ismet-dijazzak-a-kiemelkedo-munkat-vegzo-pedagogusokat-782560/

 

január 25.

Újabb feszültségeket szül a béremelés

Bár még mindig nem lehet tudni, ki mennyit fog kapni januártól, az biztos, hogy a korábbi bértábla igazságtalanságait a mostani emelés nem tudja korrigálni, sőt, újabb feszültségek lesznek – erről beszélt Totyik Tamás, a PSZ elnöke az ATV híradónak.

https://www.atv.hu/belfold/20240126/beremeles-tanarok-kerdes-kaosz-pedagogus-oktatas-fizetes

 

Az óraadók díja is emelkedik

Sok iskolában a természettudományos tárgyakat vagy az idegen nyelveket óraadók tanítják. Maruzsa Zoltán államtitkár minapi tájékoztatójából kiderült, az óraadó pedagógusok bruttó minimális óradíja a gyakornoki bér 1 százaléka, vagyis bruttó 5288 forint lesz, amely 17, 5 százalékponttal több, mint a státusztörvényben rögzített bruttó 4500 forint. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az Eduline portálnak megerősítette: azoknak az óraadóknak, akikkel a tankerület megbízási szerződést kötött, a gyakornoki bér egy százalékát ajánlják fel óradíjban. (Vállalkozói szerződés esetén erre még rájönnek a különböző járulékok.) Az elnök szerint sok olyan óraadó pedagógus, aki „hiánytárgyat” tanít, ennél magasabb óradíjjal szerződött le már a tanév elején (egy ilyen pedagógus jobb alkupozícióban van). A PSZ-nél 7-8 ezer forintos bruttó órabérekről tudnak.

https://eduline.hu/kozoktatas/20240124_tanar_pedagogus_oraado_fizetesemeles

 

Olyan jól sikerült a béremelés, hogy a kormány rendeleteiből épp az összegek megállapításának részletei maradtak ki

A „tanárbéremelésről” szóló kormányrendelet rögzítette, hogy az egyes fokozatoknál melyek azok a minimumösszegek, amelyeket az átlagosan 32,2 százalékos bértömegemelésből meg kell kapniuk a pedagógusoknak, ám az, hogy a bértömeget milyen szempontok alapján kell felosztani, nem került bele a rendeletbe. Így csak jövő héten kedden derülhet ki, mennyit kapnak a pedagógusok. Korábban szó volt arról is, hogy ezen a héten összehívják az iskolaigazgatókat, ám a Népszava értesülései szerint ez nem történt meg. Az intézményvezetőknek címzett tájékoztató sem tartalmaz több részletet, mint amennyi a kormányrendeletben megjelent. Az új munkaszerződéseket egyébként is a tankerületi központokban állítják ki, az igazgatóknak annyi lesz a dolguk, hogy átvegyék és kiosszák azokat a tanárok között. Más a helyzet az állami óvodáknál: itt az önkormányzatok a fenntartók, de a munkáltatói jogokat az intézményvezetők gyakorolják, vagyis joguk van a bérek megállapításához is. A kormányrendelet viszont egy mondat erejéig sem tér ki arra, az óvodapedagógusok béremelésénél hogyan kell eljárni. (A települési önkormányzatok 78,2 milliárd forint többlettámogatást kapnak a béremelésre.) A szakképzésben oktatók béremeléséről megjelent határozat azt tartalmazza, hogy az oktatók havi bére el kell érje legalább a bruttó 581 680 forintot.  További részleteket ebben a határozatban sem közöltek. A szaktárca korábbi közlése alapján a szakképzési oktatók béreinek megállapításánál szempont az, milyen eredményeket értek el a tavalyi teljesítményértékelésben.

https://nepszava.hu/3222976_oktatas-pedagogusber-statusztorveny-belugyminiszterium-szakkepzes

 

Last minute kormányrendelet bizonyítja, hogy mégiscsak késve kapcsolhatott a kabinet 24 ezer oktató ügyében

A Népszava többször kereste a KIM-et, hogy várható-e olyan rendelet, amely eligazít a szakképzésben dolgozók béremeléséről. A tárca azt közölte, hogy nem, mert a közneveléstől eltérően a szakképzés oktatóit a Munka törvénykönyve szerint foglalkoztatják, így a béremelés végrehajtásához nincs szükség kormányrendeletre. Mindezek után mégis megjelent egy kormányhatározat, amely azt tartalmazza, hogy a szakképzésben dolgozó oktatók havi bérének el kell érnie a legalább a bruttó 581 680 forintot. Igaz, további részleteket ebben a határozatban sem közöltek. Az, hogy alig másfél-két héttel az emelt januári fizetések utalása előtt jelent meg a kormányhatározat, amit korábban nem is tartottak szükségesnek, arra enged következtetni: mégiscsak késve kapcsolt a kabinet 24 ezer oktató ügyében.

https://nepszava.hu/3223008_last-minute-kormanyrendelet-bizonyitja-hogy-megiscsak-kesve-kapcsolhatott-a-kabinet-24-ezer-oktato-ugyeben

 

január 26.

Biztosan fájni fog?

„Mintegy 60, többségében kis tanulói létszámmal működő iskolát zárna be a kormány – írta meg nemrég kormányzati forrására hivatkozva a hvg.hu. Mivel az iskolabezárás szó „negatív érzéseket” vált ki a választókban, a kormány „racionalizálás” vagy „struktúraátalakítás” címen tálalná az intézkedést.” (…)  „Ha az iskolabezárások is az elmúlt években megszokott szellemben zajlanak majd, akkor nehéz lesz oktatásszervezési kérdésekről vitatkozni, mert a helyzet – a kormány szavaival – „negatív érzéseket” fog kiváltani a választókból.”

https://hang.hu/koffein/iskolabezaras-biztos-fajnia-kell-161130

 

Több mint százszor intézkedtek az iskolaőrök tanévkezdés óta, leggyakrabban verekedés és garázdaság miatt

A kormány tavaly állománybővítést rendelt el, de eddig csak feleannyi új egyenruhás állt szolgálatba az oktatási intézményekben, mint amennyit szerettek volna – tudta meg a Népszava.

https://nepszava.hu/3223098_iskolaorok-intezkedes-oktatasi-intezmenyek-allomany-orfk

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X