Heti lapszemle 2023. május 12.

lapszemle

Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság a PSZ két alelnöke magánemberként kezdeményezett népszavazási kérdéseit az oktatásról. A PSZ vezetői továbbra is járják az országot, hogy tájékoztassák az oktatásban dolgozókat a várható jogszabályi változások következményeiről.

 

május 2.

Az állam a tanárok ellen – a státusztörvény státusza

Az Eötvös Károly Intézet közzétette álláspontját a státusztörvény adatvédelmi szempontjairól. Az elemzés idézte az alelnök korábbi nyilatkozatát is. „Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint amellett, hogy a tervezet alkotmányos jogokat sért, ez lehet a kormány válasza a tanárok hónapok óta zajló polgári engedetlenségi akcióira.”

http://ekint.org/alkotmanyossag/2023-05-02/az-allam-a-tanarok-ellen-a-statusztorveny-statusza-a-sok-sebbol-az-egyik-verzes-allaspont?fbclid=IwAR1Gx2BUj7uWQ6o__wlxi6nIPOVzkVOFbu6_ynz74S2WPHja-AkEcTyYaMc

 

május 5.

Május 9-én dönt az Nemzeti Választási Bizottság a népszavazási kezdeményezésről, amelyet magánszemélyként adott be a két alelnök

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint egymást erősíthetik a hét magánszemély, diákok és tanárok által utóbb benyújtott, valamint a PSZ alelnökei által (magánszemélyként) márciusban beadott országos népszavazási kezdeményezések. Előbbiben hét, utóbbiban öt oktatást érintő kérdés szerepel. Gosztonyi Gábor az Inforádiónak nyilatkozott.

https://infostart.hu/belfold/2023/05/05/oktatas-kedden-dont-az-nvb-az-elso-ot-nepszavazasi-kerdesrol-az-ujabbak-meg-varnak

 

Az érettségi zajlik, de nem fennakadások nélkül

Bár az Oktatási Hivatal szerint a 2022/2023-as tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka rendben megkezdődött, és a vizsgák megszervezése gördülékenyen zajlott, úgy tűnik, fennakadások vannak. A cikk szerint több mint 260 tanár vállalta az érettségiztetés bojkottját. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Hírklikknek elmondta: a szakszervezethez már érkezett olyan hír, miszerint a kormányhivatalok intézményeket kerestek meg, hogy ütemezzék át a középszintű szóbeli érettségit, mert nincs elég érettségi elnök.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-erettsegi-zajlik-de-nem-fennakadasok-nelkul/415151

 

Hende István tagunk nyert, a szombathelyi tankerület jogerősen vesztett

Egy jáki pedagógus (Vas megye), Hende István (a PSZ tagja) utólagosan hozzájut 178 ezer forintnyi túlórapénzéhez. A Szombathelyi Tankerületi Központ ráadásul nemcsak ezt az összeget, hanem a 180 ezer forintos perköltséget is fizeti. És ez csak a kezdet, mert az Győri Ítélőtábla jogerős döntése valószínűleg országos precedenst teremt, írta a helyi portál. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvédje, Nyitrai Károly arra emlékeztetett, hogy a per alapját képező EMMI-határozat már annak idején nagy felháborodást váltott ki. Ugyanakkor nem lehet tudni, hogy a tankerületek közül hányan értelmezték a határozatot úgy, ahogy Szombathelyen tették.

https://www.nyugat.hu/cikk/jogerosen_pert_vesztett_a_szombathelyi_tankeruleti#acomments

Hende István az RTL híradónak is nyilatkozott:

https://rtl.hu/hirado/2023/05/06/tulora-penz-szombathelyi-tankeruleti-kozpont-per

Továbbá az ATV híradónak (a 8. perctől kezdődik):

https://www.atv.hu/videok/20230506/atv-hirado-20230506

 

Rétvári Bence szerint elhárult az akadály a béremelés elől, az államtitkár az erőszaktól való elhatárolódásra szólította fel a PSZ-t is

Magyarország az Európai Uniónak tett minden eredeti vállalását teljesítette, így már nincs akadálya az uniós forrásokhoz való hozzáférésnek, és annak, hogy a magyar pedagógusbéremelés megvalósuljon – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Az utóbbi hetek, napok eseményeire reagálva arra szólította fel a Nemzeti Pedagógus Kart, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét és a Pedagógusok Szakszervezetét, hogy határolódjon el az erőszaktól, és kérje meg a baloldal politikusait: ne hivatkozzanak rájuk, amikor agresszív akciókat hajtanak végre.

https://infostart.hu/belfold/2023/05/05/kormanyzati-bejelentes-elharult-minden-akadaly-a-pedagogus-beremeles-elol

 

Videót közölt a rendőrség arról, mi történt a Karmelita kolostornál

A rendőrségi felvételeken látszik, hogy már jóval azelőtt tépték, rángatták és rugdosták a kerítést, azon túl pedig a rendőröket a tüntetők, hogy a könnygáz előkerült volna május 3-án.

https://www.vg.hu/kozelet/2023/05/durva-videot-kozolt-a-magyar-rendorseg-arrol-mi-is-tortent-a-karmelita-kolostornal?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

NPK: erőszak helyett tárgyalásokkal kell előrelépni a pedagógusok ügyében

Tárgyalások útján szeretnénk előrelépni  – fogalmazott a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, miután Rétvári Bence államtitkár arra szólította fel a pedagógus szakszervezeteket és az NPK-t, hogy határolódjanak el az erőszaktól, kérjék meg a baloldal politikusait: ne hivatkozzanak a pedagógusokra, amikor agresszív akciókat hajtanak végre. Horváth Péter szerint bár vannak olyan dolgok, amelyek problémásak az oktatásban, az NPK mégis úgy véli, hogy tárgyalások útján, egyeztetésekkel – még ha ez nem is olyan látványos – lehet leginkább eredményt elérni. Éppen ezért szervezett formában nem is vettek részt a tüntetéseken, tette hozzá.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/05/eroszak-helyett-targyalasok-utjan-kell-elorelepni-a-pedagogusok-ugyeben?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

TASZ: a státusztörvény-tervezet visszavonása csak a kezdet, továbbra is átfogó reformot követelnek a pedagógusok, diákok és a szülők

Csaknem harminc szervezet üzent a hatalomnak, hogy nem maradnak csendben, sőt, egyre hangosabbak lesznek mindaddig, amíg a kormány nem hajlandó érdemi párbeszédre.

https://nepszava.hu/3193446_statusztorveny-kovetelesek-tanarok-diakok-szulok-konzultacio-reform

 

Kiszorítanák a diákokat, hogy helyet csináljanak a kadétképzésnek egy hódmezővásárhelyi középiskolában

A helyiek aggodalmait nem segít eloszlatni, hogy az ügyben érintettek afféle hadititokként kezelik a kadétiskola ügyét.

https://nepszava.hu/3193359_kadetkepzes-honvedelem-hodmezovasarhely-kozepiskola

 

A diákok rávették a hatalmat, hogy magához méltó módon viselkedjék

Minimum 413 napja tiltakoznak a pedagógusok, a szakszervezetek és tavaly ősz óta legerőteljesebben a diákok. Ennek fényében a május 3-i tüntetés eredménye nem hangzik soknak, pedig az. A diákok tudatosan rávették a hatalmat, hogy mutassa meg magát olyannak, amilyen: rendőrségi ütleg formájában találkozhattak vele a diákok. A 13 éve megoldásra váró politikai egyenlet kulcsproblémája: hogyan legyen ezeknek az akcióknak nemcsak ára, hanem haszna is.

https://merce.hu/2023/05/05/a-diakok-ravettek-a-hatalmat-hogy-magahoz-melto-modon-viselkedjek/

 

május 6.

A PSZ és a PDSZ közös közleménye: reagálás az államtitkár közvéleményt megtévesztő kijelentéseire

„Rétvári Bence állításaival szemben a pedagógusbérek emelésének nem feltétele az uniós támogatás. Normális esetben az Európai Uniótól ilyen célra támogatásokat egyetlen ország sem kap. Amiért az Európai Unió kivételt tett Magyarországgal, az a közoktatás és azon belül az e területen dolgozók nemzetközi statisztikákban is kiugróan rossz helyzete. A magyar kormány az EFOP PLUSZ programon keresztül a legmagasabb összegeket a pedagógus életpálya címsoron hívhatja le. Ennek azonban feltételei vannak. (…) Nem lehet a tüntetők, köztük diákok, kiskorú középiskolások elleni agresszív akciókkal, a diákok kriminalizálásával, a szakszervezetek elleni lejárató kampányokkal tartósan célt érni. Egyértelművé tesszük: az erőszakos fellépést nem támogatják a szakszervezetek, ám az elmúlt évek békés tüntetései után az utóbbi hetekben kialakult erőszakos cselekményekért minden felelősség a kormányt terheli, hiszen nem vette figyelembe a pedagógusok, a diákok és szülők közös követeléseit (a kormánynak régen átadott 9 pontot sem), nem kezdődött meg a párbeszéd az oktatás egyre sürgetőbb átfogó reformjáról!” Közlemény a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-pdsz-es-a-psz-kozlemenye-retvari-bence-allamtitkar-kozvelemenyt-megteveszto-allitasairol/

 

Pusztai Patrik: a jövőnket teszi tönkre a kormány, ezért bontjuk a kerítést

Május 3-án az elégedetlen tanulókkal együtt vonult Pusztai Patrik, az MSZP ifjúsági tagozatának vezetője, őt kérdezte a portál, mit látott a tüntetésen.

https://hirklikk.hu/kozelet/pusztai-patrik-a-jovonket-teszi-tonkre-a-kormany-ezert-bontjuk-a-keritest/415171/

 

Egy 16-17 évesnek is egyértelmű, hogy a kormány mellébeszél

A státusztörvény-tervezet és a pedagógusok teljesítményértékelési rendszere nemcsak a tanárokat, hanem a diákokat és a szülőket is érinti. Miklós Györggyel, a Szülői Hang Közösség képviselőjével beszélgetett a Magyar Narancs a törvénymódosítások hatásairól.

https://magyarnarancs.hu/belpol/egy-16-17-eves-gyereknek-is-egyertelmu-hogy-a-kormany-mellebeszel-258456

 

Maruzsa Zoltán 200 évvel lemaradt a gondolkodásban

Mi köze van az emancipációnak a tanárhiányhoz? Miért nem várhatjuk, hogy a tanárok egy emberként felálljanak és forradalmat csináljanak? Milyen oktatási modell lehet minta számunkra? Lannert Judit oktatáskutatót, az Országos Közoktatási Intézet Kutatási Központjának volt igazgatóját, a T-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ alapítóját kérdezte a portál.

https://www.valaszonline.hu/2023/05/05/lannert-judit-interju-oktataspolitika-kozoktatas-pedagogusok-tanarok-helyzete/

 

május 7.

Tüntetéssel ünnepelte az anyák napját a Sándor-palotánál több száz édesanya

Ismét demonstrációt tartottak a Budai Várban, ezúttal Novák Katalin köztársasági elnök hivatala előtt gyűlt össze anyák napja alkalmából több száz édesanya, egyebek közt a Magyar Anyák akciócsoport, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület szervezésében.

https://nepszava.hu/3193616_anyak-napja-tuntetes-sandor-palota

 

május 8.

„Remélem annyi haszna legalább lesz a státusztörvénynek, hogy a hozzád hasonlók eltakarodnak a pályáról” – mondta egy fideszes képviselő

„Remélem annyi haszna legalább lesz a státusztörvénynek, hogy a hozzád hasonlók eltakarodnak a pályáról. Bár kérdés, hogy egyébként mire lennél alkalmazható” – írta Cseri Tamás fideszes hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselő Kovács Szabinának a Facebookon. A pedagógus 22 éve dolgozik a hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola magyar-könyvtár szakos tanáraként, aki amellett, hogy pedagógus, szakszervezeti tisztségviselő is, idén megyei küldöttnek jelölte a Pedagógusok Szakszervezete.

https://hvg.hu/itthon/20230508_statusztorveny_cseri_tamas_pedagogus_

 

Az LMP-nek tetszett a PSZ-PDSZ közleménye: valótlanságokat állít Rétvári Bence

A pedagógusok helyzetéről és a kormány politikájáról beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés ülésén. Csárdi Antal (LMP) közölte: eredetileg Rétvári Bencének, a Belügyminisztérium államtitkárának valótlan állításaira akart reagálni, de azokra tökéletes válasz a Pedagógusok Szakszervezetének és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének hétvégén kiadott közleménye, mondta. A képviselő ezt követően felolvasta a közleményt, miszerint a pedagógusbérek emelésének nem feltétele az uniós támogatás. Rétvári Bence azt válaszolta: többször konzultáltak a szakszervezetekkel is, a képviselő azonban azt állítja, nem voltak egyeztetések.  A baloldal ezzel szemben kormányon csökkentette a pedagógusok fizetését, sokakat elbocsátott és bezárt iskolákat – sorolta. Megjegyezte: az elmúlt időben sok tag fordított hátat a szakszervezeteknek.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2023/05/08/retvari-semmilyen-szelsoseges-mozgalom-esemeny-nem-turheto-meg-magyarorszagon

 

Rétvári Bence ismét a PSZ-en is köszörüli a nyelvét

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ismét elmondta, hogy a kormány rengeteg egyeztetést hívott össze a státusztörvény tervezetéről. A még be sem nyújtott törvényjavaslathoz a szakszervezetek által javasolt 63 módosítás közül a kormány 45-öt részben vagy teljesen elfogadott, 18 javaslaton még folyik az egyeztetés.  „Az utolsó, legnagyobb vitát kiváltó pont természetesen a szakszervezetek saját ügyei, a saját maguk órakedvezményei és jogállásai” – jegyezte meg az államtitkár. A szakszervezetek taglétszáma 23 ezerről 9 ezerre csökkent – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, aki szerint az, hogy a PSZ-t az elmúlt években tagjai több mint fele elhagyta, talán azt jelzi, hogy „már nem az érdekképviseletet érzik, hanem hogy pártközleményeket adnak ki szakszervezeti fejléccel”.

https://infostart.hu/belfold/2023/05/08/nem-veletlen-hogy-megfogyatkoztak-az-oktatasi-szakszervezetek-parlamenti-hetfo

 

Orbán Viktor a diákok elleni fellépésről: a törvényeket be kell tartani

„Magyarországon lehet tüntetni, szoktak is tüntetni. Van, azonban amit nem lehet: nem lehet építési telekre törvényellenesen behatolni, nem lehet középületeket megrongálni, és rendőröket sem lehet megdobálni” – mondta a miniszterelnök a parlamentben. Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezetője arra kérte a kormányfőt, ne sértegesse se a diákokat, se a tanárokat, akik azért mentek az utcára, mert „nem akarnak egy bosszútörvény alatt se tanulni, se tanítani”.

https://nepszava.hu/3193711_orban-viktor-parlament-orszaggyules-azonnali

 

Erőszakspirál alakulhat ki Magyarországon, az Orbán-kormány provokál

Az uniós forrásmegvonások várható következménye előbb vagy utóbb az Orbán-rendszer destabilizációja lesz. Ebben az évben folyamatossá válnak a konfliktusok az EU-val, amire a kormány eddiginél is erősebb centralizációval, újabb rendőri-katonai eszközök bevetésével válaszol majd – nyilatkozta Ágh Attila politológus még januárban a Népszavának. Most úgy érzi, beigazolódik a jóslata. Miközben a kabinet valósággal ráerőlteti a társadalomra az erőszak egyes formáit, maga is egyre erőszakosabban lép fel. A kormány erőszakspirálba került. Szerinte a kordont bontó diákok ellen bevetett rendőrségi könnygáz ennek a bizonyítéka.

https://nepszava.hu/3193621_orban-kormany-provokacio-konfliktus-eroszakspiral

 

Aláírásgyűjtés indult Szentgotthárdon, mert az egyház venne át két iskolaépületet

Ne kerüljön katolikus egyházi tulajdonba a szentgotthárdi gimnázium és a Széchenyi iskola épülete – ezért indított petíciót a Közösen Szentgotthárdért Egyesület.

https://www.nyugat.hu/cikk/alairasgyujtes_szentgotthardi_iskolak_egyhaz

 

május 9.

Elutasította a PSZ két alelnöke népszavazási kérdéseit az NVB

Nem engedte át a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) oktatási témákban indított népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A PSZ két alelnöke magánszemélyként kezdeményezett népszavazást márciusban. Gosztonyi Gábor alelnök a bizottság döntését követően azt mondta a Népszavának, az NVB mind az öt kérdésüket leszavazta, a legfőbb kifogás az volt: azok nem elég egyértelműek ahhoz, hogy a magyar állampolgárok felelős döntést hozhassanak.

https://nepszava.hu/3193888_oktatas-nepszavazas-pedagogusok-szakszervezete-nemzeti-valasztasi-bizottsag

 

A kormánynak meg kell értenie, az unió becsapása nem vezet sehová

Újabb szócsata alakult ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), illetve Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára között. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint az államtitkár próbálja összemosni a jogállamisági kérdést és az oktatásra fordított források felhasználását. A jövő héten esedékes tárgyaláson mindkét szakszervezet további engedményeket vár a kormánytól. Totyik Tamás a Hírklikknek nyilatkozott: eszerint az Európai Bizottsággal megkötött megállapodás alapján december óta lehívhatók lettek volna az oktatással kapcsolatos uniós források.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kormanynak-meg-kell-ertenie-az-unio-becsapasa-nem-vezet-sehova/415295

 

Lebontották a kordont a Karmelitánál

Reggel hétkor 40-50 ember vonult a Karmelitához, ahol Orbán Viktor hivatala van. A Momentum képviselői, Hadházy Ákos képviselő és aktivisták lebontották a Karmelita körül felállított kordonokat, a rendőröket váratlanul érte az akció. Az akció után alig egy órával ismét állt a kordonfal, a rendőrség pedig lezárta a környéket.

https://telex.hu/belfold/2023/05/09/karmelita-kordonbontas-momentum-rendorseg

 

Elnöki kegyelmet kér az államfőtől a diákoknak a Helsinki Bizottság

A pápalátogatás előtt széles körben kibocsátott elnöki különkegyelmekre hivatkozva a Magyar Helsinki Bizottság azt kéri Novák Katalin köztársasági elnöktől, hogy adjon eljárási kegyelmet a Karmelitánál tüntető és eljárás alá vont diákoknak is. A diákoknak a jogvédő szervezet sablont is készített, így akár maguk is kérhetik a kegyelmet. Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa szerint a rendőrség egyértelműen túlreagálta a helyzetet azzal, hogy „a bevetési egységek, a készenléti rendőrség szinte azonnal könnygázzal és tonfával szorította vissza a tüntetőket, tekintet nélkül arra, hogy alapvetően diákok voltak ott”.

https://merce.hu/2023/05/09/elnoki-kegyelmet-ker-a-helsinki-novaktol-a-diakoknak/

 

Schiffer András szerint azért tüntettek a diákok, hogy a rendőrök megverhessék őket

Schiffer András, az LMP alapítója a Magyar Jelen egyik műsorában fejtette ki, mit gondol a diákok tüntetéséről, valamint a kordonbontásról. Szerinte az egésznek az a célja, hogy „készüljenek kurva jó képek arról, hogy a rendőrség gyerekeket ver.”

https://hirklikk.hu/velemeny/schiffer-szerint-azert-tuntettek-a-diakok-hogy-a-rendorok-megverhessek-oket/415310

 

Orbán Viktor megharagudott az érettségizőkre?

Lehet, hogy csak a feledékenység az oka, vagy a sok bokros teendő miatt nem jutott rá idő, de a miniszterelnök idén elfelejtett sok sikert kívánni az érettségiző diákoknak. Nem kizárt, hogy az Orbán Viktor közösségi oldalait kezelő stáb nem tartotta időszerűnek, hogy a főnök üzenjen a fiataloknak. Mert hát mit is mondhatott volna a könnygázzal lefújt, gumibottal megvert ifjúságnak? Legföljebb azt, amit az azonnali kérdések órájában a Momentum elnökének válaszolt, aki az iránt érdeklődött, mi a véleménye a miniszterelnöknek a tüntető diákok elleni brutális rendőri fellépésről.

https://hirklikk.hu/velemeny/orban-az-iden-beragott-az-erettsegizokre/415285

 

május 10.

A PSZ két alelnöke a Kúriához fordul a népszavazás elutasítása miatt

Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás oktatási népszavazási kezdeményezéseit a 2023. május 9-én tartott ülésén. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) két alelnöke magánszemélyként 2023. március 14-én öt kérdésben kezdeményezett népszavazást (a kérdések a szaktanárokról, a pedagógusvégzettségről, a diákok óraszámának csökkentéséről, az iskolák bezárásának feltételeiről stb. szóltak). A Nemzeti Választási Bizottság   nem hitelesítette a kérdéseket, mondván: azok megválaszolásához speciális információk, szakmai ismeretek kellenének, ami nem várható el a választópolgároktól, akik így nem tudják átlátni döntésük érdemi következményeit. Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a Kúriánál kezdeményezi a Nemzeti Választási Bizottság határozatainak felülvizsgálatát. Közlemény a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hirek/felulvizsgalati-kerelmek-a-nemzeti-valasztasi-bizottsag-nepszavazasi-kezdemenyezeseket-elutasito-donteseivel-szemben/

 

Az NVB elutasította a népszavazási kezdeményezést

Gosztonyi Gábor részt vett a Nemzeti Választási Bizottság ülésén, ahol nem hitelesítették azt az öt kérdésből álló népszavazási kezdeményezést, amelyet Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás magánszemélyként adott be oktatási témakörben – erről is nyilatkozott Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában. Jogászok nézték át előzetesen a kérdéseket, de az NVB úgy gondolta, azok nem egyértelműek. Szó volt egy jáki mesterpedagógus nyertes peréről is. Ami a státusztörvény tervezetét illeti: szerinte beszélő szerszámok lesznek az oktatásban dolgozók, ha a parlament jelenlegi formájában fogadná el a javaslatot. Vannak apróbb visszalépések, de a PSZ számára ez nem elegendő, mondta a műsorban az alelnök.

https://www.youtube.com/watch?v=mzSLgAy9EjM

 

A Kúriához fordul a két alelnök

Az Eduline portálnak Gosztonyi Gábor alelnök azt mondta: az óraszámról és a tantervről szóló kérdéseket „csak” 8:7 arányban szavazta le az NVB, ezért ott látnak leginkább esélyt egy esetleges kúriai felülvizsgálatra. (A többinél 10:5 arányban voksoltak nemmel a bizottságban.) Volt bizottsági tag, aki azt mondta: olyan sok pontosítást várnának el, hogy azokkal már túlságosan bonyolultak lennének a kérdések.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230510_PSZ_Kuria_pedagogusok_nepszavazas_iskolabezaras_szaktanarok

 

Nem érik be a státusztörvény-tervezet ellen tiltakozók az eddigi engedményekkel

Az elmúlt hetek egyeztetései a státusztörvény-tervezetről a pedagógus szakszervezetek és a kormány között az utóbbi részleges meghátrálását hozták el, de a tervezetet a szakszervezetek továbbra is elfogadhatatlannak tartják. A következő tárgyalás május 16-án lesz. Elemző cikk, felidézve a PSZ és a PDSZ véleményét is.

https://g7.hu/kozelet/20230510/nem-erik-be-a-statusztorveny-ellen-tiltakozok-az-eddigi-engedmenyekkel/

 

Módosított a kormány, egy év helyett bármeddig munkára lehet fogni a nyugdíjas pedagógusokat

Már nincs időhöz kötve, hogy meddig lehet alkalmazni a közoktatásban és a szakképzésben azokat a pedagógusokat, oktatókat, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta, tudomása szerint a tavalyi évben mintegy hatezer idős, nyugdíjas pedagógus ment vissza tanítani, de közülük sokan nem éltek a rendelet nyújtotta lehetőséggel, nem teljes állásban, csupán heti néhány órában (részmunkaidőben, óraadóként) vállaltak munkát. Ugyanakkor szerinte ez is segítség lehet, különösen annak fényében, hogy a PSZ adatai szerint tavaly minden ötödik iskolában tanítottak olyanok, akiknek még pedagógus végzettségük sem volt.

https://nepszava.hu/3193867_nyugdijas-pedagogusok-vissafoglalkoztatatas-orban-kormany-rendeet

 

Mi lesz veled közoktatás? – Kőbányán is…

Mit jelenthet a jogállásváltás a köznevelésben? A kérdésre a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás válaszolt. A PSZ kőbányai szervezete rendezésében is tartottak fórumot a sokat kritizált státustörvény-tervezet vitatott pontjairól április 24-én. Beszámoló a kerületi portálon.

http://www.10kerkult.hu/suli/11803-pedagogus-anket-a-valtozas-remenyeben.html?fbclid=IwAR3mbPKkFpn8jfY2kMEw5HIbqTsirOm4BXGxSi5M1DTTNWHwAVzu6xrUzuw

 

május 11.

Nem tették lehetővé, hogy küzdhessünk 200 ezer aláírás összegyűjtéséért

Nem engedte át a népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Hírklikknek elmondta, a testület mind az öt kérdésüket leszavazta, a legfőbb kifogás az volt: nem elég egyértelműek ahhoz, hogy a magyar állampolgárok felelős döntést hozhassanak. Hozzátette, Totyik Tamással együtt a Kúriánál kezdeményezik a határozat felülvizsgálatát. A portál ismertette a kiadott közleményt is, felidézve az öt kérdést is.

https://hirklikk.hu/kozelet/gosztonyi-gabor-nem-tettek-lehetove-hogy-megkuzdhessunk-a-200-ezer-alairas-osszegyujteseert/415389

 

Népszavazási kérdés: egyszerű vagy bonyolult, egyértelmű vagy sem?

Változatos indokokkal utasították vissza a választási bizottság ülésén az öt népszavazási kérdést, amelyet magánszemélyként nyújtott be a PSZ két alelnöke – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. A bizottsági tagok nem értették például, hogyan lehetne csökkenteni a diákok óraszámát. 85.50-nél kezdődik ezen a linken.

https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyors-2023-majus-11-csutortok-0600-32939

 

Jelenlegi formájában nem fogadják el a státusztörvény-tervezetet

Totyik Tamás alelnök a PSZ Békéscsabán tartott fórumán elmondta: jelenlegi formájában nem fogadható el a státusztörvény tervezete. Ha a parlament mégis jóváhagyná, az jogfosztást jelentene a pedagógusoknak, illetve a szakszervezeti jogokat is korlátozná. Úgy véli, hogy ha így vezetnék be, akkor még többen hagynák el a pályát, az pedig működési problémákat okozna, illetve a pályán maradók terheit növelné. A helyi lap beszámolója.

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2023/05/jelenlegi-formajaban-nem-tudjak-elfogadni-a-statusztorvenyt

 

Gulyás Gergely: kártékony baloldali képviselők miatt nem tudják megemelni a pedagógusok bérét, a szakszervezetek a baloldali képviselők szövetségesei

A pedagógusok béremeléséről Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón elmondta: ha megérkeznek az uniós pénzek, lesz béremelés. Szerinte politikai okokból nem jönnek az uniós pénzek, ez a „kártékony baloldali képviselőknek” köszönhető, és miattuk nem tudják megemelni a pedagógusok bérét. A miniszter szerint a szakszervezetek felismerhetnék, hogy ezeknek a baloldali képviselőknek a szövetségesei.

https://index.hu/belfold/2023/05/11/kormanyinfo-gulyas-gergely-szentkiralyi-alexandra-inflacio-haboru-europai-unio-oktatas/gulyas-gergely-kartekony-baloldali-kepviselok-miatt-nem-tudjak-megemelni-a-pedagogusok-beret/

 

NPK: hallgat a pedagógusokra a kormány

Sok időt hagyott a kormány a pedagógusok érdekvédelmi szervezeteinek arra, hogy részletekbe menően kifejthessék álláspontjukat – mondta a Magyar Nemzetnek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. A legfontosabbnak azt tekintik, hogy két év múlva a tanárok átlagbére el fogja érni a diplomás átlagbérek nyolcvan százalékát, de addig is megmaradnak a közalkalmazottakra érvényes jogszabályokból származó előnyök. Szerinte rendeződtek a legtöbb pedagógust érintő vitás kérdések. Hozzátette: meg kell még állapodni a tanítással lekötött órák számában, valamint abban is, hogy legyen biztosíték a fizetések három-négy évenkénti emelésére.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/05/hallgat-a-pedagogusokra-a-kormany-2?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Horváth Péter: nem jó, ha a pedagógusok tiltakozása összekeveredik az egyéb ügyekkel

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Magyar Hangnak is nyilatkozott. A tárgyalásokon azt képviseli, hogy amíg a pedagógusbérek nem érik el a piaci fizetéseket, a diplomás átlagbért, az eltérést különféle kedvezményekkel kell betölteni, hogy vonzó lehessen a pedagóguspálya, különben továbbra is folytatódik az elvándorlás, nem lesz utánpótlás. Továbbá azokat a dolgokat, amelyek a megbecsültséget szolgálják (jubileumi jutalom, felmentés), meg kell tartani. A Nemzeti Pedagógus Karnál nagyjából azokra a kérdésekre igyekeznek koncentrálni, amelyek a pedagógusok nagy többségét, szinte mindenkit érintenek. Az elnök nagyon szerencsétlennek érzi a helyzetet, hogy a pedagógusok tiltakozása összekeveredett a kordon ügyével. Némiképp egyetért azzal, amit Ungár Péter nyilatkozott. Az LMP-s politikus azt írta a minap, hogy ami a Karmelitánál történt, csak árt a pedagógusoknak.

https://hang.hu/belfold/statusztorveny-jovo-kedden-lesz-az-egyeztetes-ujabb-forduloja-154387

 

május 12.

A TASZ 9 fiatalt képvisel

A kilenc fiatal ellen maszkviselés, az arcuk eltakarása miatt indult büntetőeljárás, ezt a TASZ indokolatlannak tartja. A többség május 3-án a rendőrök által ellenük használt könnygáz ellen védekezett úgy, hogy eltakarta az orrát és a száját, de olyan is volt, aki posztcovid tünetei miatt egészségügyi maszkot hordott. A TASZ azt is közölte: a május 19-i tüntetésen is ott lesznek jogi megfigyelőik.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230512_TASZ_9_fiatalt_kepviselunk_akik_ellen_maszkviseles_miatt_inditottak_buntetoeljarast

 

Fleck Zoltán: hatalmi érdek a pedagógusok jogállásának megváltoztatása

A pedagógusok jogállási törvényét, a státusztörvényt nem nagyon lehet másként értelmezni, mint az állam büntető reakcióját az autonómia-törekvésre. Fleck Zoltán jogszociológus úgy véli, a hatalomnak semmiképpen sem áll érdekében, hogy jó minőségű oktatást szervezzen meg a közösség számára. Ehelyett fő törekvése, hogy megtartsa a hatalmat és lehetőleg pénzt is szerezzen hozzá. „Mivel a magyar társadalom szereti és elvárja a rendet, tulajdonképpen a hatalom logikus húzása, hogy akkor azonosítsuk a közoktatást a rendőrség parancsuralmával. Most már tényleg úgy néz ki, hogy a rendőrök tanítják a gyerekeket az utcán, és a rendőrminiszter felügyeli az ő tanáraikat az iskolákban. Azt hiszem, nagyon „szép” képzeteink vannak ezzel kapcsolatban.”

https://hirklikk.hu/kozelet/fleck-zoltan-hatalmi-erdek-a-pedagogusok-jogallasanak-megvaltoztatasa/415437/

 

Elkeserítő az oktatással kapcsolatos vita

Elkeseríti Lovász Lászlót az oktatással kapcsolatos, politikai ízű huzavona, úgy véli, előbb-utóbb el kell jutni oda, hogy pénzt, paripát, fegyvert fektessenek az ágazatba. A volt MTA-elnök, a világ egyik legismertebb matematikusa egy ELTE-n rendezendő nemzetközi konferencián arról fog előadni, hogy mitől szép a matematika.

https://hvg.hu/kultura/20230511_Lovasz_Laszlo_matematikus_interju_ELTE_matematika

 

Demeter Szilárd: irodalmi műveket a szerző beleegyezése nélkül nem módosítunk, nálunk utoljára a kommunisták csináltak ilyet

A szerző tudta és beleegyezése nélkül a meleg szót magyarra cserélte Kiss Judit Ágnes: Szó című versében a Katolikus Pedagógiai Intézet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 10. osztályosoknak szóló irodalom szöveg- és feladatgyűjteményében. A Népszava megkérdezte a kiadót, keresik-e az ügy felelősét, várható-e felelősségre vonás, terveznek-e javított kiadást.

https://nepszava.hu/3194206_tankonyv-atiras-meleg-magyar-demeter-szilard

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X