Heti lapszemle 2023. március 24.

lapszemle

Tiltakoznak a PSZ által megkérdezett pedagógusok a teljesítményértékelés, a jogfosztás miatt. Csakhogy a jogfosztás a kormány válasza az elmúlt másfél év tiltakozására. Megoldás?

 

március 17.

A PSZ alelnöke reméli, meghátrál a kormány

Lehet, hogy valamivel kevesebben sztrájkolnak, viszont mind a 60 tankerületben lesznek vagy vannak olyan intézmények, ahol beszűntették a munkát március 16-án és 17-én. A gördülő, határozatlan idejű sztrájk lehetővé teszi, hogy minden nevelőtestület ki tudja választani a neki legmegfelelőbb időtartamot – mondta Gosztonyi Gábor. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökével arról beszélgetett a Hírklikk munkatársa, miért van szükség sztrájkra, milyen eredményeket ért el a sztrájktárgyalásokkal a PSZ és a PDSZ, miért kellene kitartani.

https://hirklikk.hu/kozelet/gosztonyi-gabor-remelem-eljutunk-odaig-is-hogy-a-kormany-kenytelen-lesz-meghatralni/412810

 

BM: folytatódtak a köznevelési módosításokról tartott egyeztetések

Folytatódtak a köznevelési törvénytervezetekről tartott egyeztetések a Belügyminisztériumban a Nemzeti Pedagógus Kar, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete részvételével – közölte a tárca. A megbeszéléseken érdemi szakmai párbeszédet folytattak – egyebek között – a pedagógusbér-emeléssel párhuzamosan bevezetni tervezett munkajogi változtatásokra vonatkozó javaslatokról.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/03/17/bm-folytatodtak-a-koznevelesi-torvenytervezetekrol-tartott-egyeztetesek

 

Szeged: „ahová benneteket, tanárokat ez el fog juttatni, az a pszichiátria”

Szegeden március 16-án és 17-én több mint tíz iskolában folytatták a sztrájkot. Közben általános és középiskolai tanárok saját szervezésű szakmai konferencián vitatták meg a kormány által tervezett teljesítményértékelési rendszert és az új státusztörvényt, amelyek a következő tanévtől várhatóan meghatározzák majd a munkájukat, a bérüket és a jogállásukat. A szakképzésben már három éve bevezettek hasonlót, a tapasztalatokat is megosztotta egy tanár a jelenlévőkkel.

https://telex.hu/belfold/2023/03/17/ahova-benneteket-tanarokat-ez-el-fog-juttatni-az-a-pszichiatria

 

Jutalomként állatkertbe mehetnek a pedagógusok

Az Oktatási Hivatal a Belügyminisztérium megbízásából elküldte a meghívót március 25-ére a „Pedagógus Nyílt Napra”, ez az állatkertbe szól. Érvényes pedagógus igazolvánnyal kétszáz forint lesz a belépő. Egy tanár szerint „olyan ez, mint a rokkantparkoló, vagy a szellemi/testi fogyatékkal élőknek a leszázalékolt vonatjegy.”

https://magyarjelen.hu/kisotos-allatkertbe-mehetnek-jutalmul-a-tanarok/

 

Nem tervezi a középfokú intézmények modellváltását a kormány

A Népszava írta meg, hogy az alapítványi formában működő Óbudai Egyetem szemet vetett a budapesti Szinyei Gimnáziumra. Egy tájékoztatón készült jegyzőkönyv szerint a rektorhelyettes a közoktatás modellváltásáról beszélt. Az egyetem rektora szerint félreértés történt. A Belügyminisztérium közölte: a Szinyei Merse Pál Gimnázium átvétele csak egyedi eset.

https://rtl.hu/hirado/2023/03/17/modellvaltas-kozoktatas-belugyminiszterium

 

Egy rektor szerint teljes elmebetegség most bevezetni az új értékelési rendszert

Éles kritikával illette a Belügyminisztérium új teljesítményértékelési rendszerének tervezetét az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora, az Oktatási Hivatal korábbi elnöke. Gloviczki Zoltán azt mondta, a közoktatás mostani helyzetében „teljes elmebetegség” bármilyen változtatást bevezetni, különösen olyat, ami szakmailag is vitatható. A beszélgetésen részt vett Tollner József, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanára is, aki szerint a pedagógusoknak nem az értékeléssel van bajuk, hanem azzal, hogy az minősíteni, rangsorolni akarja őket a munkájuk alapján. Szerinte az intézmények feladata az értékelés, nem az államé.

https://nepszava.hu/3188340_kozoktatas-magyarorszag-ertekelesi-rendszer

 

március 18.

Több mint kétszázan tüntettek egy jobb oktatásért Szombathelyen

Az Egységes Diákfront és a diákönkormányzat tüntetést tartott Szombathelyen. A demonstráción felszólalt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból a polgári engedetlenség után elbocsátott Palya Tamás is, aki felidézte, hogy a kormány tizedjére ígéri meg a béremelést, de ennek felelősségét már az EU-ra hárítja. Beszélt a növekvő terhekről, hogy „nincs normális tankönyv, titokban kell használniuk a használható könyveket”, és Oktatási Minisztérium sincs.

https://hvg.hu/itthon/20230318_Tobb_mint_ketszazan_tuntettek_egy_jobb_kozoktatasert_Szombathelyen#rss

 

Apátia, félelem, sírás van, sztrájkhajlandóság nincs a szakképzésben sem

Március 16-án és 17-én tartották a köznevelési és szakképzési intézményekben az újabb országos sztrájkot. A munkabeszüntetést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azért hirdette meg, mert a kormány érdemben semmilyen követelésükre nem reagált. A sztrájk nyilvánosság számára is látható része viszonylag alacsony intenzitásúnak tűnt: nem lehetett olyan kiállás- és bejegyzéscunamit látni a tiltakozó tanárok fotóiból a közösségi médiában, mint a legutóbbi alkalommal, s még inkább az őszi sztrájknapokon, a közoktatásból kirúgott tanárok iránti szolidaritás fellángolása idején.

https://merce.hu/2023/03/18/volt-olyan-kollegano-aki-sirva-mondta-hogy-nem-mer-miert-nem-sztrajkolnak-tobben-a-szakkepzesben/

 

A szentgotthárdi iskolák épületeit is át akarja venni az egyház

A Közösen Szentgotthárdért Egyesület is fellépett az épületek átadása ellen. Mindkét ingatlan a város lakóinak adóiból, támogatásából épült és fejlődött, az önkormányzat pályázatok felhasználásával fejlesztette azokat. Egy modernebb és egy 130 éves épületet akarnak átvenni az önkormányzattól.

https://www.nyugat.hu/cikk/egyhaz_szikla_epulet_tulajdon_szentgotthard

 

március 19.

Egy veszprémi tantestület elutasítja a kormányzati beavatkozást

A Lovassy László Gimnázium nevelőtestületének 75 százaléka követeli, hogy a tanártársadalomhoz eljuttatott törvénymódosító javaslatok ne kerüljenek a törvényhozók elé, hanem kezdődjön párbeszéd. Miközben tanítványaik érdekeire hivatkozik a döntéshozó, valójában olyan döntéseket készít elő, amelyekkel a közoktatás minőségének jelentős mértékű romlását okozza.

https://magyarnarancs.hu/belpol/elutasitja-egy-veszpremi-tantestulet-a-pedagogustorvenybe-valo-kormanyzati-beavatkozast-257184

 

Egy év sztrájkokkal, tüntetésekkel

A társadalomban nyomott hagyott az elmúlt év, amely tiltakozásokkal telt -mondta egy pedagógus a Privátbankár videós összeállításának. Már nem hisznek az ígéreteknek, pedig, ha nem lesz béremelés, egyszerűen elfogynak a tanárok.

https://privatbankar.hu/cikkek/kozerdeku/az-iskola-egy-kozosseg-ezt-mindenhol-meg-kellene-adni-a-gyerekeknek–videointerju-tanarokkal.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

 

március 20.

Törvény azok ellen, akiket szolgálnia kellene, miközben a jövőnk a tét

A kormány által javasolt köznevelési törvénymódosításokat elfogadhatatlannak tartják a szakmai és civil szervezetek. Úgy vélik, ezek tovább mélyítik az oktatás problémáit, csorbítják a pedagógusok, diákok és szülők jogait. A kormány úgy akar átfogó módosításokat bevezetni, hogy nem konzultált érdemben az érintettekkel és nem vette figyelembe azokat a követeléseket, amelyeket a pedagógusok, a diákok és szülők az elmúlt egy évben megfogalmaztak.  A PDSZ osztotta meg néhány pedagógus véleményét a státusztörvény tervezetéről, illetve arról, mi a baj vele.

https://hirklikk.hu/kozelet/torveny-azok-ellen-akiket-szolgalnia-kellene-mikozben-a-jovonk-a-tet/412923/

 

Magyarországon több mint 230 ezer gyerek jár egyházi iskolába

Közülük csaknem 120 ezren katolikus intézményben tanulnak, nekik érdemes volna megmutatni azokat a búcsújáró- és zarándokhelyeket, amelyek az elmúlt évtizedben megszépültek – mondta a Miniszterelnökség államtitkára, Soltész Miklós a zalai Búcsúszentlászlón.

https://vasarnap.hu/2023/03/20/a-fiatalok-megszolitasarol-beszelt-soltesz-miklos-a-bucsuszentlaszloi-templom-felujitasa-kapcsan/

 

A tanulókat érő szexuális zaklatással, bántalmazással szembeni fellépést vizsgálja az ombudsman

„A gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának érvényesülésével kapcsolatban az alapvető jogok biztosa hivatalból átfogó vizsgálatot indított általános, valamint középfokú iskolában és szakképző intézményben a tanulókat érő szexuális zaklatással, bántalmazással szembeni hatékony fellépés és az ezek megelőzésével kapcsolatos körülmények, intézkedési lehetőségek megfelelő feltérképezése, javaslatok megfogalmazása érdekében” – tudatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20230320-a-tanulokat-ero-szexualis-zaklatassal-bantalmazassal-szembeni-fellepest

 

március 21.

A PSZ szerint a tárca semmibe veszi a szakképzésben dolgozókat

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozását fejezi ki amiatt, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium semmibe veszi a szakképzésben foglalkoztatottak jogos igényeit és problémajelzéseit. Az idei évre ígért 10+5%-os béremelés januártól esedékes részét a nem állami fenntartók egy részénél (pl. alapítványi intézményeknél) még meg sem kapták az oktatók, miközben az egyre növekvő infláció őket is érinti. Közlemény a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-szerint-a-tarca-semmibe-veszi-a-szakkepzesben-dolgozokat/

 

Fásultság és fenyegetettség uralta a szakképzésben dolgozók sztrájkját

A szakképző intézményekben az oktatók kevesebb mint egy százaléka vett részt a legutóbbi sztrájkban – közölte a Népszava érdeklődésére a területért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium. A PSZ közleményt adott ki a szakképzésben dolgozók érdekében. Gosztonyi Gábor alelnök a Népszavának elmondta: van olyan szakképzési centrum, ahol még arra sincs pénz, hogy a szakoktatóknak munkaruhát biztosítsanak, ami egyébként a munkáltató kötelezettsége. A digitális eszközök jelentős része elavult, például a gépész, elektronika, autós ágazatokban nem tudják megvásárolni a korszerű szoftvereket. Problémát jelent a nyugdíjba menő mérnöktanárok pótlása, mert a bruttó 420 ezer forintos jövedelem nem vonzó. Vérlázítónak nevezte, hogy az oktatásirányítás azt sugallja, semmi gond nincs a szakképzésben. Bár az oktatóknak idén januártól 10+5 százalékos béremelést ígért a kormány, a nem állami iskolák egy részénél ezt nem kapták meg a dolgozók.

https://nepszava.hu/3188670_oktatas-sztrajk-pedagogusok-szakkepzes-tanarhiany-beremeles

 

Népszavazáson küzdünk az ötösért

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás azért adott be magánszemélyként öt népszavazási kérdést, mert nem akarták, hogy a szakszervezetnél éppen most folyó országos tisztújítás belezavarjon a folyamatba. Azt szeretnék elérni, hogy a diákok terhe radikálisan csökkenjen, új szemléletű tanterv legyen, valamint azt, hogy a helyi társadalom dönthessen arról: megszűnjön-e helyben az oktatás-nevelés vagy sem. Gosztonyi Gábor a Hírklikknek nyilatkozott.

https://hirklikk.hu/kozelet/gosztonyi-gabor-nepszavazason-kuzdunk-az-otosert/412990

 

Lemondott az egyház a kübekházi iskoláról, miután a község nem akarta ingyen átadni

Egy törvénymódosítás szerint az egyházak olyan épületekre is igényt tarthatnak, amelyek korábban a tulajdonukban voltak, de még nem kérték vissza, vagy használják azokat, ám nem voltak soha egyházi tulajdonban. Számos település mellett így járt Kübekháza is, ahol a Szeged-Csanádi Egyházmegye vitte volna az iskolát és az óvodát, ám az egyház most visszalépett.

https://telex.hu/belfold/2023/03/21/egyhaz-iskola-kiss-rigo-laszlo-kubekhaza-molnar-robert

 

Ez a szakadék széle – új pályára kényszerült a Trefort vezető tanára

Sikeres szakember, népszerű tanár volt, aki rengeteget dolgozott a természettudományos pedagógushiány felszámolásáért. Szakmány Csaba, a Trefort Gimnázium vezető tanára, akit a kémiaoktatás fejlesztéséért és tehetséggondozó tevékenységéért a Richter a Magyar Kémiaoktatásért Díjjal tüntetett ki, év végén felmondott. Nem feladta, nem kiégett, egyszerűen nem tudta eltartani a családját.

https://www.valaszonline.hu/2023/03/21/szakmany-csaba-oktatas-termeszettudomyany-kemia-fizika-interju/?fbclid=IwAR0gRBeiQQRwSGituA2k8dW-5qwlwdBY6LDqRMJMZjxNvminFA_DE3xapEI

 

Minden századik magyar gyermek Ausztriában jár iskolába

Nemcsak dolgozni járnak át egyre többen Ausztriába, hanem az ott tanuló magyar állampolgárságú diákok száma is dinamikusan növekszik. A 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt osztrák közoktatásba, a 2021/2022-es tanévre 10646 főre nőtt a számuk. Csak a tavalyi évben 1367 új magyar diák iratkozott be osztrák intézményekbe.

https://g7.hu/adat/20230321/minden-szazadik-magyar-gyerek-mar-ausztriaban-jar-iskolaba/

 

március 22.

Totyik Tamás: a jövő elrobog mellettünk

„Egy éve hangos a magyar közoktatás a kialakult válsághelyzet miatt. Az oktatási kormányzat tétlensége következtében a közvélemény most szembesült igazán azzal, milyen veszélyek leselkednek a társadalom egészére a pedagógushiány, az alacsony fizetések, a diákok és a pedagógusok túlterheltsége okán.” Totyik Tamás (a PSZ alelnöke) cikke a Népszavában.

https://nepszava.hu/3188387_a-jovo-elrobog-mellettunk

 

A miskolci gimnázium tanárai sem kérnek a törvénymódosításból

A miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanárai is azt szeretnék, ha egyáltalán nem tárgyalná az országgyűlés a szerintük a pedagógusok jogállását és véleménynyilvánítási szabadságát hátrányosan érintő törvénytervezetet. A veszprémi Lovassy László Gimnázium tanárai mellett álltak ki támogató nyilatkozatukkal.

https://www.klubradio.hu/hirek/a-miskolci-gimnazium-tanarai-sem-kernek-az-uj-torvenybol-134041

 

Szükség van a pedagógusok munkáját segítőkre

„Ha van valaki, aki le tud nyugtatni egy hiperaktív gyereket, már az óriási segítség a tanárnak, aki így nem fog dühöngeni, és nem azt mondja, hogy vigyétek már innen ezt a gyereket, mert így nem tudok dolgozni” – mondja Váradi Balázs közgazdász, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézetének vezető kutatója, aki Erős Hanna junior elemzővel együtt azt vizsgálta, hogy mennyit kellene költeni a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítőkre ahhoz, hogy a rászoruló gyerekeknek jusson elég segítség. Először is nagy szolgálatot tenne az ügynek, ha az elátkozott »NOKS« kifejezés helyett lenne egy magyar szó, ami jelent is valamit, mert ez technikaivá degradálja és elidegenít attól, hogy valójában arról beszélünk, hogy vannak pedagógiai asszisztensek, iskolapszichológusok és könyvtárosok is egy iskolában.”

https://qubit.hu/2023/03/22/vigyetek-mar-innen-ezt-a-gyereket-mert-igy-nem-tudok-dolgozni

 

Magyar Nemzet: tömegesen fordulnak el a tanárok a politizáló szakszervezetektől

Az elmúlt évtizedben tagjainak többsége otthagyta a legnagyobb magyar pedagógus-érdekvédő szervezetet, így a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) jelenleg az iskolai dolgozóknak csupán 6,1 százalékát képviseli. A másik érdekvédelmi csoportban, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetében (PDSZ) még ennél is kevesebb tanár bízhat. Ezért is fulladhatott teljes érdektelenségbe a múlt heti tanársztrájk – írta a kormánypárti Magyar Nemzet.

Míg például a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) 2014-ben majdnem 24 ezer tagot számlált, addig mára ennek kevesebb, mint a felére csökkent a létszám, ami – az Országos Reprezentativitást Megállapító Bizottság (ORMB) kimutatása szerint – alig haladja meg kilencezret.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/03/tomegesen-fordulnak-el-a-tanarok-a-politizalo-szakszervezetektol?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

március 23.

PSZ-felmérés: a pedagógusok egyértelműen elutasítják a jogállásváltást

A PSZ és a Forrás Társadalomkutató Intézet online kérdőíves felmérést végzett az elmúlt hetekben a kormány szándékait tükröző módosításokról. A felmérés elemzéséből kitűnt: a kérdőívet kitöltők egyértelműen elutasítják, hogy kikerüljenek a közalkalmazotti törvény hatálya alól. A részleteket sajtótájékoztatón ismertettük 2023. március 23-án.

https://pedagogusok.hu/hirek/az-altalunk-megkerdezett-pedagogusok-egyertelmuen-elutasitjak-a-jogallasvaltast/

 

PSZ: elégedetlenek a pedagógusok a minősítési rendszerrel

Elégedetlenek a pedagógusok a minősítési rendszerrel, a tanfelügyelettel és a pedagógusok jelenlegi értékelési rendszerével – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az érdekképviselet sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatták a Forrás Társadalomkutató Intézettel közösen készített online felmérés eredményeit. A Belügyminisztérium megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát és új jogállást vezetne be számukra, az úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt. A kérdőív szerint ez a javaslat egyáltalán nem népszerű, mindössze 1,3 pontra értékelték a tanárok – jelezte. Galgóczi Eszter kutató tájékoztatása szerint az online kérdőíveket 4110-en töltötték ki február 26. és március 16. között, a kutatás így reprezentatívnak számít.

https://www.atv.hu/belfold/20230323/felmeres-eleguk-van-a-tanaroknak

 

Elutasítják a kormány terveit a tanárok

Nem túl népszerűek a pedagógusok körében azok a kormányzati elképzelések, melyek szerint egy új teljesítményértékelő rendszerben vizsgálnák a tanárok munkájának hatékonyságát, illetve a közalkalmazotti státuszukat is megszüntetnék – derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Forrás Társadalomkutató Intézet online felméréséből. A kérdőívet több mint négyezer pedagógus töltötte ki, a kutatás az oktatási-nevelési intézményre és területi régiók szerint reprezentatív. A PSZ felmérése szerint a pedagógusok nyitottak lennének egy szakmai, fejlesztő célzatú értékelésre (4 pont), de a büntető-jutalmazó értékelési rendszert elutasítják (1,3 pont).

https://nepszava.hu/3188883_itt-a-felmeres-elutasitjak-a-kormany-terveit-a-tanarok

 

Elégtelen kapott a teljesítményértékelés terve

Elégtelenre értékelték a pedagógusok azt a teljesítményértékelési tervet, amelyet a Belügyminisztérium akar bevezetni – hangzott el a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által rendezett sajtótájékoztatón. Az online felmérés 2023. február 26-a és március 16-a között készült. A kutatásban főleg a teljesítményértékelési rendszerről és a bérrendszer átalakításáról mondtak véleményt a tanárok.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/elegtelent-kapott-a-pedagogusoktol-a-pinter-fele-ertekelesi-rendszer-pedagogus-szakszervezet-forras-kutatointezet.769058.html

 

Nem kérnek Pintér büntető-jutalmazó rendszeréből, 12 ezer tanár tűnhet el az oktatásból

A tanártársadalom a jelenlegi minősítést és a tervezett új teljesítményértékelést is elutasítja, ám vannak olyan részletkérdések, amelyekben megosztottak – derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a Forrás Társadalomkutató Intézettel közösen készített online kérdőíves felméréséből. Az adatokból az is kitűnik, milyen minősítési rendszert tartanának tisztességesnek az oktatásban dolgozók. A felmérés eredményeit Totyik Tamás, a PSZ alelnöke, valamint Galgóczi Eszter, a kutatóintézet alapítója ismertette.

 https://merce.hu/2023/03/23/nem-kernek-pinter-bunteto-jutalmazo-rendszerebol-12-ezer-tanar-tunhet-el-az-oktatasbol/

 

A jelenlegi minősítést is elutasítják a pedagógusok

A jelenlegi minősítést is elutasítják a pedagógusok, ha eltörölnék a Portfólió II. kötelező jellegét, az hármas osztályzatot érdemelne – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának, amikor a PSZ kérdőíves felmérésének eredményeit ismertette. A külső értékelés nem elfogadható számukra, továbbá a szubjektív szempontok sem (lojalitás stb.). Ezen a linken 21 perc 40 mp-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2023-marcius-23-csutortok-1815-31869

 

90 százalékos egyetértés van abban, hogy pedagógusok nem fogadják el a jogállásváltást, nem tetszik nekik a teljesítményértékelés terve sem

A válaszok azonosak, de a pedagógustársdalom mégis megosztott, amikor összetartani, akciózni kell – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának. A másik vendég Galgóczi Eszter, a Forrás Társadalomkutató Intézet alapítója volt, aki jelezte: egy irányba húznak a válaszok, amelyeket a PSZ kérdőíves felmérésére adtak a pedagógusok.

https://www.atv.hu/musor/egyenes-beszed

 

Nem szabad a parlament elé kerülnie a státusztörvény-javaslatnak

A múlt héten a veszprémi Lovassy László Gimnázium tanárainak 75 százaléka követelte, hogy a pedagógusokat hátrányosan érintő törvénytervezetet ne tárgyalják a Parlamentben. A héten a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai adtak ki egy a veszprémi tanárokat támogató nyilatkozatot. Vajon, ha minden gimnázium részt venne ebben az ellenállásban, annak lenne hatása? Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára és a Tanítanék Mozgalom társalapítója szerint nem a pedagógusoktól kellene várni a megváltást, ebbe az ügybe mindenkinek bele kellene állnia.

https://hirklikk.hu/kozelet/pilz-oliver-a-statusztorvenynek-nem-is-szabadna-az-orszaggyules-ele-kerulnie/413090/

 

Az oktatás jövőjéről tartott fórumot Győrben a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri csoportja szeretné megvitatni azokat a közéleti kérdéseket, amelyek jelenleg megosztják társadalmat. A fórumon részt vett Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes, a KDNP alelnöke, aki elmondta: „az elmúlt hónapokban megkérdeztük a magyar szülőket, hogyan értékelik az iskolák teljesítményét, állapotát. A többség jelesre, jóra értékelte, vagyis jó minőségűnek tartja az oktatást.”

https://vasarnap.hu/2023/03/23/oktatas-jovoje-forum-gyorkereszteny-ertelmisegiek-szovetsege-retvari-bence/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X