A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szakbizottsága párbeszédet javasol a még elégséges szolgáltatás meghatározására

Munkavállalók és munkaadók szervezeteivel történő teljes körű konzultációt javasol elfogadásra a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szakbizottsága az oktatásban megkövetelhető elégséges szolgáltatás meghatározására sztrájk idején.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) saját konföderációján, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumán (SZEF) keresztül fordult az ILO-hoz egy évvel ezelőtt, miután a magyar kormány tavaly februárban rendeletben, majd utóbb a parlament törvénymódosítással korlátozta az oktatásban dolgozók sztrájkjogát.

A szakbizottság megállapította: a még elégséges szolgáltatás körének meghatározása nem teheti hatástalanná (lehetetlenné) a munkabeszüntetést.  Márpedig az a követelmény, hogy sztrájk alatt a tanórák felét, érettségizőknél pedig az órák 100 százalékát meg kell tartani, túlmutat az elégséges szolgáltatás fogalmán és jelentősen korlátozhatja az oktatásban dolgozók sztrájkját.

A szakbizottság szerint senkit sem lehet büntetni azért, mert jogszerű sztrájkban szeretne részt venni, ugyanakkor a magyar kormány több olyan pedagógus munkaviszonyát szüntette meg, aki éppen a sztrájkjog korlátozása miatt választotta a polgári engedetlenséget.

A bizottság ajánlásából kitűnik: az elégséges szolgáltatás az oktatásban valójában a gyermekfelügyeletre terjed ki és nem a tanórák megtartására.

Ezen okok miatt ajánlja az egyesülési szabadsággal foglalkozó szakbizottság az ILO-nak, hogy teljes körű párbeszédre szólítsa fel a magyar kormányt. Javaslatában megfogalmazza, hogy a párbeszéd alapján a kormány (a parlament) módosítsa a sztrájkot korlátozó törvényt. Az ajánlás szerint, ha nincs megállapodás, az ügyet független testület elé kell terjeszteni (ez a magyar gyakorlatban a bíróságot jelenti).

Budapest, 2023. március 27.

Pedagógusok Szakszervezete

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X