Heti lapszemle 2022. november 25.

lapszemle

Országos tüntetést tartunk az oktatásért, valódi nemzeti konzultációt az oktatásról 2022. november 26-án Budapesten, a Kossuth téren. Mindenkire számítunk, akinek fontos a gyermekek jövője! A kormány eddigi politikája összekovácsolta a tiltakozókat!

 

november 18.

Nem hagyjuk, folytatjuk!

A november 18-án tartott tatabányai tüntetésen felszólalt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. Beszélt arról, hogy miután éhbérért dolgoznak a kezdő pedagógusok, a fiatalok messze elkerülik a pályát. Nincs utánpótlás, nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket. Nem hagyjuk, hogy feláldozza jövőjüket a kormány. A tiltakozást élőben közvetítettük a PSZ Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/1148209136089813
https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/650346119897683

 

Élőláncban tanárok és diákok Tatabányán

Pártpolitikától mentes demonstrációra hívta a PSZ Komárom-Esztergom megyei szervezete azokat a diákokat, tanárokat és szülőket, akik fontosnak érzik az oktatás színvonalának emelését. Tatabányán a PSZ megyei elnöke, Szatmári Márta szervezte az esti felvonulást: mécsesekkel, transzparensekkel és közös énekléssel jelezték a demonstrálók, hogy a „Grund mi vagyunk”. A tüntetésről a helyi kemma.hu számolt be.

https://www.kemma.hu/helyi-kozelet/2022/11/elolancba-alltak-a-jovoert-a-tanarok-es-a-diakok-a-megyei-varosokban-is

 

A PSZ alelnökei vádbeszédet olvastak fel Győrben is

A győri demonstráción felszólalt a PSZ két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás. Ők „vádbeszédet” olvastak fel. „Nincs bocsánat” – kiáltották a tüntetők minden „vádpont” után. Bírálták a kormányt az oktatás ellen elkövetett bűnök miatt. Molnár Áron elmondta: elege van, hogy a kormánysajtó afféle baloldali vagy „libsi” történetnek akarja beállítani az oktatást. Az oktatás nem bal- és jobboldali, vagy liberális és konzervatív kérdés, hanem nemzeti közös ügy. Szerinte meg kell haladni ezeket a tüntetéseket, tovább kell lépni, mivel a hatalom eddig nem hallotta meg a szavukat. „Foglaljatok intézményeket! Menjetek be a tankerülethez és csináljatok ülősztrájkot! Addig ne mozduljatok, amíg el nem visznek! Éljetek minden olyan eszközzel, ami kimeríti a polgári engedetlenséget. Ez a kormány csak abból ért!” – mondta a színész-aktivista.

https://nepszava.hu/3176174_oktatas-magyarorszag-sztrajk-elolanc-tuntetes-2022-11-18

 

A fővárosi élőláncba a PSZ Elnöksége is beleállt

Évek óta mondjuk, hogy nincs elég pedagógus, veszélyben van gyermekeink jövője. A kormány nem teljesíti feladatát, hogy minőségi oktatást teremtsen a diákoknak – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradónak, amikor láncszemként nyilatkozott.

https://www.atv.hu/videok/20221118/45-telepulesen-tuntettek-a-tanarok-es-diakok

 

Folytatjuk, nincs hová hátrálni

Az élőláncból nyilatkozott a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Civil Rádió 117 perc c. műsorának. Beszélt az akciókról, a folytatásról is, hiszen a kormány semmilyen követelést nem hajlandó teljesíteni, a béremelés ügyében továbbra is Brüsszelre mutogat.

https://anchor.fm/117-perc/episodes/A-jvn-az-oktats-kezben-van-e1r24gc

 

„A türelmem eddig tartott” – Több száz iskolában sztrájkoltak

Országszerte ismét több száz oktatási-nevelési intézményben kezdtek sztrájkba vagy polgári engedetlenségből fakadó munkabeszüntetésbe a pedagógusok november 18-án. Továbbra is az alacsony bérek, a sztrájkjog korlátozása, a polgári engedetlenségben részt vevők kirúgással fenyegetése ellen tiltakoztak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a tanévkezdés óta harmadik alkalommal hirdetett egységes sztrájknapot, miután a kormány még mindig nem állt elő érdemi javaslatokkal az oktatási rendszer problémáinak megoldására. Közben a fóti Németh Kálmán Általános Iskola igazgatója, Szebeni Boglárka nyílt levéllel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárhoz, Hajnal Gabriellához, a Klebelsberg Központ vezetőjéhez, valamint Bencsik Andráshoz, a kormánypárti Demokrata hetilap főszerkesztőjéhez, aki nemrég “szörnyetegnek” és “söpredéknek” nevezte a tiltakozó tanárokat.

https://nepszava.hu/3176168_oktatas-magyarorszag-tanar-diak-iskola-sztrajk

További:

https://nepszava.hu/3176003_oktatas-magyarorszag-sztrajk-tuntetes-elolanc-2022-11-18

 

Az oktatás jövőjéért alkottak élőláncot diákok, tanárok és szülők

Az oktatás fejlesztését, a pedagógusok megbecsülését követelve alkottak élőláncot diákok, tanárok, szülők Budapesten és vidéken az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezésében. Az országos tiltakozó akció részeként a fővárosban a Kossuth Lajos térről indulva alkottak élőláncot.
A demonstrációt támogatta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom, a Tanárok a Tanárokért, az ADOM Diákmozgalom, a Szülői Hang, a Szülői Összefogás,  a Pedagógus Egység, noÁr és az Amnesty International.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/30093-elolanccal-tuntetnek-orszagszerte-az-oktatasert

 

Egy zalaegerszegi gimnáziumban kevesebb pótlékot kaptak azok a tanárok, akik sztrájkoltak

A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára nyílt levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, mert a szeptemberi törvényes sztrájkjuk után csak azok a pedagógusok kaptak kevesebb osztályfőnöki pótlékot, akik részt vettek a munkabeszüntetésben. A tankerület vezetője azt írta, hogy a pótlék mértéke az előző évi minősítéstől függ, csakhogy a tanárok szerint ők évek óta nem a teljesítményük alapján kapják a pótlékokat.

https://telex.hu/belfold/2022/11/18/zalaegerszeg-gimnazium-berpotlek-kolcsey-ferenc-tankerulet-sztrajkolo-tanarok

 

november 19.

Törley Kata: a rendszer szegregált, dél-amerikai típusú katasztrófához vezet

A tiltakozók feladata, hogy azt a hálózatot megvalósítsák, ahol be lehet vonni a leszakadó régiókban dolgozó intézményeket is, ugyanis olyan problémákról is szót kell ejteni, mint a szegregáció, a lemorzsolódás, az esélyegyenlőtlenség, és ez csak akkor lehetséges, ha bevonják azokat az iskolákat, akik sokkal nehezebb sorsú közegben működnek. Szerinte megtorpanásra késztette a hatalmat az, hogy elbocsátásuk megerősítette a tiltakozásokat.  A Spirit FM rádiónak nyilatkozott.

https://www.atv.hu/belfold/20221119/torley-katalin-a-rendszer-rettenetesen-szegregalt-ami-egy-del-amerikai-tipusu-katasztrofahoz-vezethet

 

november 20.

Határozatlan idejű sztrájkot kezdhetnek az Óbudai Gimnázium pedagógusai

Határozatlan idejű sztrájkba kezdhetnek az Óbudai Gimnázium dolgozói, mert hónapok óta nem kapják meg a nekik járó pénzt. Sem az augusztusi gólyatábor, sem a szeptemberi osztálykirándulások után járó napidíjat nem kapták meg az Óbudai Gimnázium tanárai. Az iskola sztrájkbizottsága követeli, hogy a pénzt legkésőbb a decemberi fizetésekkel utalják el, mert ha nem, akkor december ötödikétől az iskola legalább 15 pedagógusa határozatlan idejű sztrájkba kezd.

https://hvg.hu/elet/20221120_Hatarozatlan_ideju_sztrajkba_kezdhetnek_az_Obudai_Gimnazium_dolgozoi

 

Lista a tankerületi vezetők milliós jutalmairól

Miközben a pedagógusok röhejes jövedelemért dolgoznak (idézet a jelenleg a Szentföldön turnézó Novák Katalin államfő korábbi kirohanásából) a tankerületi vezetők tavaly év végén milliós jutalmakkal lettek gazdagabbak. Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra hozta azoknak a tankerületi vezetőknek a jutalmát, akik a pedagógusokat ért fenyegetések kapcsán váltak ismertté. Ezért a Klebelsberg Központ megfenyegette, közölte, hogy megteszi a jogi lépéseket a momentumos politikus ellen, mert „jogszabálysértő módon tette közzé a tankerületi vezetők személyes adatait.”

https://hirklikk.hu/kozelet/itt-a-lista-a-tankeruleti-vezetok-millios-jutalmazasarol/407281/

https://telex.hu/belfold/2022/11/20/tankerulet-jutalom-2-millio-forint-felett-toplista

 

BME-s oktatók szerint méltánytalan, amit a pedagógusokkal művelnek

Szolidaritási nyilatkozatot írtak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar oktatói, kutatói, doktoranduszai és dolgozói. Méltánytalannak tartják a pedagógusok sztrájkjogának csorbítását és a tiltakozók megfélemlítését.

https://eduline.hu/felsooktatas/20221120_BME_Epiteszmernoki_Kar_szolidaritasi_nyilatkozat

 

november 21.

35 perces órákkal spórol a rezsin a kormány a szakképzésben

A PSZ elnöke szerint a rendszerváltás óta nem találkoztunk ekkora összefogással, hiszen az oktatás minden szereplője megmozdult. Szerinte a jelenlegi helyzet tarthatatlan, a kormánynak a közoktatással kapcsolatban „nagyon súlyos felelőssége van” – mondta Szabó Zsuzsa az RTL Reggeli műsorának. Kitért a minapi közleményünkre is, miszerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a diákokon spórol a szakképzésben, megrövidíti őket a 35 perces órákkal.

https://rtl.hu/reggeli/2022/11/21/szabo-zsuzsa-psz-elnok-kozoktatas-roviditett-tanorak-sporolas-rezsi-tuntetes

 

Gördülő munkabeszüntetésbe kezd az Eötvös József Gimnázium 36 tanára

Gördülő munkabeszüntetésbe kezd az Eötvös József Gimnázium 36 tanára, közülük a többség a polgári engedetlenséggel, mások szabályszerű sztrájk keretei között ellenállnak – derült ki a tanárok nyilatkozatából. „Évek óta próbáljuk felhívni a figyelmet az oktatási rendszerünkben tapasztalható hiányosságokra, elégtelen működésmódokra és az ebből fakadó veszélyekre. Az elmúlt 9 hónapban a figyelemfelhívás egyre többféle eszközével – sztrájkkal, polgári engedetlenséggel, tüntetéssel, élőlánccal, flashmobbal, ülősztrájkkal és így tovább – éltünk, és próbáltunk valódi párbeszédet generálni az oktatásirányítás és a pedagógiai munkát érdemben végző szereplők között. Eredménytelenül, hiszen ez a rendszer továbbra is kezelhetetlenül óriási és feleslegesen bürokratikus, a modern munkaerőpiac valódi igényeit elvétve veszi figyelembe, múlt századi tartalmi és módszertani elemek által meghatározott normák és szabályok mentén szerveződő, korszerűtlen tákolmány. Nem tehetünk mást: ellenállunk”.

https://hvg.hu/itthon/20221121_tanarsztrajk_Eutvos_gimnazium_engedetlenseg?s=hk

 

Szűcs Tamás: egyre erőteljesebbek a tiltakozások

Ennek a tiltakozási hullámnak nem az a természetrajza, mint ami az elmúlt években volt: egyszer elindul, kulminál, majd egy kiszámítható ív mentén elhal – véli Szűcs Tamás, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára. A PDSZ volt elnöke a Hírklikknek arról is beszélt, ha ez lenne, akkor a nyári szünet az egész tiltakozóhullámot megölte volna. Nem tudta. Sőt, a tiltakozás szintet lépett. Szerinte a kormánynak legalább azokban a dolgokban vissza kellene vonulnia, amelyek nem kerülnek pénzbe. Ez a diákokat is megnyugtatná.

https://hirklikk.hu/kozelet/szucs-tamas-az-oktatasban-szintet-leptek-a-tiltakozasok-egyre-eroteljesebbek/407320

 

Volt olyan tankerületi igazgató, akit kétmilliót kapott motivációs elismerésként

Tankerületi igazgatóvá kinevezett volt fideszes politikusok tavaly év végi jutalmát tette közzé Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa. Öten összesen csaknem 9 millió forintot kaptak. A Momentum úgy tudja, a tankerületi dolgozók közt azt a pénzt osztották szét, ami a betöltetlen tankerületi pozíciók miatt maradt meg.

https://rtl.hu/hirado/2022/11/21/tankerulet-jutalmak-9-millio-forint-toth-endre?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=h%C3%ADrad%C3%B3

További:

https://www.blikk.hu/politika/magyar-politika/tankeruletek-jutalom-klik/2gglfjl?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Összejön a pénz a sérült gyermekek szállítására

A Szimbiózis Alapítványnak csak egy napot kellett kihagynia a szolgáltatásban az anyagi akadályok miatt, pedig már úgy volt, hogy a miskolci alapítvány a téli szünetig nem tudja iskolába vinni a rászoruló gyerekeket. A támogató felajánlásokat azonban továbbra is örömmel veszik.

https://telex.hu/belfold/2022/11/21/szimbiozis-alapitvany-penz-benzin-ertelmileg-serult-gyerekek

 

november 22.

Tüntetünk a Kossuth téren!

Az egész társadalom ügye az oktatás, mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Start műsorában. Beszélt arról a tüntetésről, amelyet a PSZ szervez (noÁr társszervezésében) a Kossuth téren november 26-ára, szombatra. Pedagógusok (óvoda- és gyógypedagógus is), diákok beszélnek majd az oktatás mindennapos nehézségeiről, az oktatás válságáról. Fellép a miskolci Herman Ottó Gimnázium együttese és noÁr is. Schermann Fruzsina, az ADOM szóvivője is nyilatkozott a reggeli műsornak.

https://www.atv.hu/videok/20221122/szombaton-ujabb-orszagos-tuntetesre-keszulnek-a-pedagogusok

Rövid, írott változat:

https://www.atv.hu/belfold/20221122/szombaton-ujabb-tuntetesre-keszulnek-a-pedagogusok-es-a-diakok

 

Menetrend, felszólalók november 26-án

A PSZ és noÁr közös eseményére már több mint 12 ezren jeleztek vissza Facebookon. A tüntetés előtt, 14.45-kor petíciót adnak át a pedagógus szakszervezetek, a szülők, diákok képviselői a Belügyminisztériumnak. A Kossuth téri tüntetésen felszólal pedagógus, óvoda- és gyógypedagógus, diák, szülő, művésztanárok is fellépnek és ott lesz noÁr is.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221122_november_26_tuntetes

 

A pedagógusok nem tehetnek mást, folytatják az ellenállást

A szakszervezetek sem fogytak ki a kreatív ötletekből, ezért is készülnek nagy bejelentésre a szombatra tervezett, PSZ által szervezett Kossuth téri tüntetésen. „A gördülő sztrájkot továbbra is fenntartjuk, a helyi tüntetéseket továbbra is szervezzük” – nyilatkozta a Hírklikknek Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.  „A múlt hét végén Győrben, Tatabányán volt demonstrációnk”. Ma, november 22-én van a Magyar Közoktatás Napja – amit a Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezésére még 1991-ben fogadott el a parlament –, és ebből az alkalomból arra biztatták a pedagógusokat, hogy tartsanak demokrácia órákat. A honlapjukra feltöltötték az órák óratervét, külön az általános iskolák felső tagozatosai számára, külön a középiskolásoknak.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-nem-tehetnek-mast-folytatjak-az-ellenallast/407351

 

A tanár az oktatás szíve – idei emlékdiplomák átadása Székesfehérváron

Idén is átvehették emlékdiplomájukat azok a pedagógusok, óvónők és oktatási szakemberek, akik ötven, hatvan, hatvanöt, hetven évvel ezelőtt szereztek diplomát. Jámbor Ferencné, a Pedagógusok Szakszervezete Fejér Megyei Szervezetének elnöke azzal kezdte köszöntőjét, hogy nagy megtiszteltetés számára november 22-én, a magyar közoktatás napján átadni az emlékdiplomákat. Beszámoló a helyi lapban.

https://www.szekesfehervar.hu/emlekdiploma-2022-a-tanar-az-oktatas-szive

 

Milliók a tankerületi vezetőknek, semmi a tanároknak

Felháborítónak tartja a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, hogy miközben a tankerületi vezetők között összesen 110 millió forint motivációs elismerést osztottak szét tavaly év végén, a pedagógusok lényegében semmilyen jutalomra nem számíthatnak. Totyik Tamás azt követően nyilatkozott a Népszavának, miután a Momentum oktatáspolitikusa, Tóth Endre közzétette az összes tankerületi vezető 2021 végi jutalmainak összegét, a közérdekű adatokért 10 hónap jogi hercehurca után jutott hozzá.

https://nepszava.hu/3176491_oktatas-tankerruleti-vezetok-motivacios-elismeres-tanarok-beremeles

 

Összesen 110 millió jutalmat kaptak a tankerületi vezetők, azok is, akik tiltakozó tanárokat rúgtak ki vagy fenyegettek

„A közoktatás bürokratikus fenntartói szervezetének vezetői úgy kaptak 1 és 2,5 millió forint közötti »motivációs elismerést«, hogy a tankerületükben dolgozó pedagógusok semmiféle év végi jutalmat nem kaptak” – írja Facebookon Tóth Endre, a Momentum képviselője, aki közzétette a teljes listát, hogy a tankerületi igazgatók mekkora jutalmakat kaptak. Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerület szakmai vezetője, aki kirúgta a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt pedagógusát, 512 222 forint jutalmat kapott, főnöke, az akkori tankerületi igazgató, Beleznay Tamás 1 100 000 forintot.

https://444.hu/2022/11/22/osszesen-110-millio-jutalmat-kaptak-a-tankeruleti-vezetok-azok-is-akik-tiltakozo-tanarokat-rugtak-ki-vagy-fenyegettek?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=osszesen-110-millio-jutalmat-kaptak-a-tankeruleti-vezetok-azok-is-akik-tiltakozo-tanarokat-rugtak-ki-vagy-fenyegettek

 

Plüssmackókkal tiltakoztak a közoktatás helyzete ellen

A Kossuth téren szülők, diákok, pedagógusok szólaltak fel a magyar közoktatás napján. A demonstráció része volt a plüssmackók gyűjtése is: a Parlament előtt felhalmozott több száz játék rászoruló gyerekekhez kerül majd.

https://hvg.hu/itthon/20221122_Plussmackokkal_tiltakoznak_a_kozoktatas_helyzete_ellen?s=hk

 

Az LMP azonnali béremelést sürgetett a pedagógusok számára

Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes a magyar közoktatás napján tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: elfogyott a türelem, már nem ígérgetésre van szükség. Kijelentette: legalább tizenhatezer tanár hiányzik az oktatásból. Minden negyedik iskolában a tanárok kénytelenek nem a szakjuknak megfelelő órát tartani, minden ötödik iskolában előfordul, hogy valaki felsőfokú végzettség nélkül tanítja a gyermekeket. Az LMP olyan esetről is tud, ahol egy 80 év feletti nyugdíjas pedagógust hívtak vissza a testnevelésórák megtartására.

https://www.atv.hu/belfold/20221122/elfogyott-a-turelem-nagyon-kiakadt-az-lmp-politikusa

 

MSZP: önálló oktatási tárcát Magyarországon!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezése alapján, 1991-ben november 22-ét a magyar közoktatás napjának nyilvánították. Az MSZP szerint 2022-ben nincs mit ünnepelni. A Kunhalmi Ágnes és Hiller István jegyezte közlemény szerint hónapok óta az oktatás problémáitól hangos az ország. Az MSZP egyetért a tanárok, a szülők, a szakszervezetek, a szakmai és civil szervezetek jogos követeléseivel, de a kormány elutasítja azokat.

https://hirklikk.hu/kozelet/onallo-oktatasi-tarcat-magyarorszagon/407368/

 

A DK szerint a kormány lepusztította az oktatást

Barkóczi Balázs (DK) szerint a kormány az elmúlt 12 évben „népbutítássá alakította” a közoktatást. Romokban hever a közoktatás, korszerűtlen a tanagyag, a tanárok és a diákok leterheltek, nincs tanszabadság. 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, a tanárok fizetése szégyenteljesen alacsony. Úgy vélte: a kormány állításával ellentétben nem az Európai Uniónak kellene gondoskodnia a tanárok fizetéséről. Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára azt válaszolta: a kormány célja, hogy minden idők legmagasabb pedagógus béremelését valósítsa meg magyar és uniós források bevonásával.

https://liner.hu/dk-kormany-lepusztitotta-a-kozoktatast/

 

A Fidesz most épp egy rendőrre bízta az oktatást

Fekete-Győr András bejegyzése: „A magyar közoktatás napján energiaügyi minisztérium felállításáról vitázik a Fidesz az Országgyűlésben, miközben 12 éve hol egy papra, hol egy rendőrre bízza az oktatás irányítását!”

https://mandiner.hu/cikk/20221122_belfold_oktatas_miniszterium_orszaggyules_miniszter_pap_rendor_fekete_gyor_andras_velemeny

 

Susan Flocken: Az európai országok tanárai kiállnak a magyar kollégákért, nem is értik, az Orbán-kormány mit művel

Magyarországon kívül nincs még egy olyan ország az Európai Unóban, amelynek kormánya az uniós támogatásoktól tenné függővé saját közalkalmazottjai, jelen esetben a pedagógusok bérhelyzetének rendezését – nyilatkozta a Népszavának az Európai Szakszervezeti Szövetség Oktatási Bizottságának (ETUCE) európai igazgatója. Susan Flocken azzal kapcsolatban fogalmazott így, hogy a hetek óta tartó magyarországi tanár-, diák- és szülői megmozdulások, iskolai sztrájkok ellenére az Orbán-kormány nem reagál érdemben a tiltakozók követeléseire. Sőt, a pedagógusok bérét is csak akkor emelnék valamivel nagyobb mértékben, ha sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal az erre a célra is szánt uniós pénzekről. Az ETUCE ezért teljes mellszélességgel kiáll a magyar tanárok és érdekképviseleteik, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) mellett a jobb anyagi és munkakörülményekért folytatott küzdelmükben.

https://nepszava.hu/3176389_susan-flocken-oktatas-magyarorszag-tanar-diak-tuntetes-sztrajk-europa-szakszervezet-szolidaritas

 

november 23.

Országos tüntetés az oktatásért, valódi nemzeti konzultáció az oktatásról

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a noÁr mozgalom társszervezésével országos tüntetést, valódi nemzeti konzultációt tart Budapesten, a nemzet főterén 2022. november 26-án, szombaton délután. Nem pusztán bérharcot folytatunk, az oktatás reformját követeljük, mégpedig azonnal! Mi megkérdezzük a tüntetőket, ez lesz a valódi nemzeti konzultáció! Közlemény a honlapunkon, frissülő hírek a Facebookon.

https://pedagogusok.hu/hirek/orszagos-tuntetes-es-valodi-nemzeti-konzultacio-a-kossuth-teren/

 

A tanárok és diákok győzelméhez nem a Kunigunda útján keresztül vezet az út

A tiltakozások hagyományos Budapest-központúsága fényében különösen fontos, hogy a vidék nemcsak megmozdult, hanem kitartóan mozog. Ez jól jelzi, hogy az oktatás kérdése országos ügy. És míg a budapesti élőlánc (november 18-án) valóban kevesebb embert vitt az utcára, mint a korábbiak, az ország többi részén jól láthatóan egyre nagyobb tömegek fejezik ki elégedetlenségüket a hideg ellenére is. Az is érthető, hogy a diákok a köztévében is el akarják mondani követelésüket, mégsem ez hozná el a győzelmet.

https://merce.hu/2022/11/23/a-tanarok-es-diakok-gyozelmehez-nem-a-kunigunda-utjan-keresztul-vezet-az-ut/

 

Se férfi, se fiatal a pályán

Az általános iskolai pedagógusok csaknem fele 50 éves vagy annál idősebb. Ők tíz-tizenöt éven belül nyugdíjba mennek – utánpótlás pedig nincs.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221122_20212022_tanev_adatai_ksh

 

Lám, lám, mégis lett pénz a tartozások kifizetésére, érdemes harcolni

Miután nyilvánosságra került, hogy sztrájkba kezdenek az Óbudai Gimnázium tanárai, mert nem kapták meg a napidíjakat, a tankerület már jelezte, hogy mégiscsak kifizetik. „Nagyon fontos lenne, hogy minden iskolában összegyűjtsétek, milyen összegekkel tartozik a tankerület, mert tudom, hogy mindenhol van ilyen. Látjátok, érdemes harcolni!” – írta egy pedagógus.

https://hvg.hu/elet/20221123_Obudai_pedagogus_tankerulet_tartozas

 

A Nemzeti Tehetség Program pénzéből gazdagodik a Klebelsberg Központ

A kormány azonnali hatállyal átcsoportosítja a Nemzeti Tehetség Programra szánt több mint 515 millió forintot. A pénz több mint felét, 260 millió forintot a Klebelsberg Központ kapja a működés finanszírozására. A Nemzeti Tehetség Program 2008-ban indult, azt kezdetben a költségvetésből és uniós forrásokból finanszírozták. 2010 után vált lehetővé, hogy a programra minden adózó felajánlhatja személyi jövedelemadójának egy százalékát. Ma az állami költségvetés kiegészíti a személyi jövedelemadóból felajánlott egy százalékok összegét.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-nemzeti-tehetseg-program-penzebol-gazdagodik-a-klebelsberg-kozpont/407443

 

Idén sem kapnak karácsonyi jutalmat a pedagógusok?

Továbbra is a parlament napirendjén tartja az ellenzék az oktatási rendszer vállalhatatlan helyzetét. Hogyan motiválja a pedagógusokat a kormány? – tette fel a kérdést Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője, aki azt is megkérdezte, mennyi év végi jutalmat tervez adni az államtitkárság a tanároknak. Rétvári Bence államtitkár egyáltalán nem adott választ a kérdésre, így Tóth Endre azt a következtetést szűrte le, hogy a tanárok év végén sem számíthatnak jutalomra, ezért Rétvári Bence válaszát nem is fogadta el.

https://www.blikk.hu/politika/magyar-politika/pedagogusok-karacsony-jutalom-nem-kapnak-retvari-bence-ellenzek/w3kyn94?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Ötletes levéllel üzent Orbán Viktornak és Pintér Sándornak egy tanár

Biztos vagyok benne, hogy ha már tavasszal komolyan vesznek minket, ha a cinikus válaszok helyett partnerként és felnőttként tárgyalnak velünk, nem jött volna létre ilyen erős és széles összefogás az oktatási rendszer szereplői között – írta egy a pedagógus. Köszönetet mond a hatalmasságoknak, mert miattuk kovácsolódott egységbe a tiltakozás, ő pedig olyan kollégákkal került kapcsolatba, akik felelősséget éreznek az oktatásért.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221123_BelsoPesti_Tankerulet_level

 

november 24.

Nem adjuk fel! Miért tennénk?

A pedagógusok nem adják fel és bár a törvények csak nagyon szűk körben teszik lehetővé a sztrájkot, a tanárok, az oktatásban dolgozók méltó jövedelmének követelésén túl fontosnak tartják, hogy egy korszerű, szabad oktatási rendszer alakuljon ki Magyarországon – mondta az Újbuda TV-nek Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Beszélt a sztrájkbizottsági tárgyalásokról, jelezve, hogy az ígérgetésben legalább van elmozdulás az egy évvel ezelőtti ajánlathoz képest.

https://fb.watch/gZFHIbpZcP

 

Mi változott a tüntetések után?

A Magyar Anyák gyűjtése szerint nem rúgtak ki több tanárt, beolvasták az M1 híradóban a tanárok, diákok 9 pontos követelését. Az óbudai tankerület vezetőjét utasították, hogy fizesse ki a pedagógusoknak a tartozást. Megváltozott a kormány kommunikációja: elismerik, hogy alul vannak fizetve a pedagógusok és azt is, hogy pedagógushiány van.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221124_tuntetesek_es_eredmenyek_lista

 

Egyre rosszabbul teljesít a magyar oktatás

Tíz év alatt jelentősen nőtt a gyengén teljesítő 15 évesek aránya Magyarországon. A korai iskolaelhagyást sem sikerült mérsékelni és egyre nagyobb kihívás a tanárhiány, elsősorban a pedagógusok alacsony fizetése és a magas munkateher miatt. Égető probléma az egyre nagyobb tanárhiány is: az óvodákban és az alapfokú oktatásban dolgozó pedagógusok a legmeredekebb csökkenést mutató foglalkoztatási csoporthoz tartoztak a Covid-járvány idején is, 2020 márciusa és 2021 májusa között számuk 3500 fővel, 3 százalékkal csökkent. Jellemző az elöregedés is, 2020-ban a tanárok 46 százaléka 50 éves vagy annál idősebb volt. A pedagógusok fizetése Magyarországon a legalacsonyabb az OECD-országok körében, bérük az egyéb felsőfokú végzettségűek 55-66 százalékát teszik ki a végzettségtől függően. A tanárok iránti keresletet a tanárképzés sem elégíti ki, a beadott jelentkezések száma jelentősen csökkent az elmúlt három évben.

https://nepszava.hu/3176757_egyre-rosszabbul-teljesit-a-magyar-oktatas

 

Már az óvodások is érzik, hogy ez nem egy gyermekbarát rendszer

Az elmúlt egy évben nagyon sok szülő megértette, ami az oktatásban történik, az nem a pedagógusok belügye, itt már valójában a gyerekek életéről, az ország jövőjéről van szó. A szülők is érzik: nagyon nagy szükség lenne arra, hogy érdemi párbeszéd folyjon a közoktatásról – mondta a Hírklikknek Miklós György, a Szülői Hang képviselője. Hozzátette: az egyértelműen látszik, hogy a kormány szándékosan leszűkíti az egész kérdést a bérekre. Pedig már nagyon régen arról kellene beszélni, hogyan alakítjuk át az oktatási rendszerünket a XXI. század követelményeinek megfelelően.

https://hirklikk.hu/kozelet/miklos-gyorgy-mar-az-ovodasok-is-erzik-hogy-ez-nem-egy-gyerekbarat-rendszer/407482/

 

Baloldali álhírt cáfol a KK

A Klebelsberg Központ (KK) visszautasítja a baloldali médiumokban megjelent hangulatkeltő cikkeket, miszerint a KK a Nemzeti tehetség programból átcsoportosított összeget a saját, mindennapi működésére használná fel. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány a család- és ifjúságügyi feladatok ellátása érdekében 260 millió forint átcsoportosításáról döntött a Klebelsberg Központ javára. A KK ezt az összeget nem a mindennapi működésére kapta, abból közvetlenül egy forintot sem használ fel.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/11/baloldali-alhirt-cafol-a-klebelsberg-kozpont?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

november 25.

A pedagógusok az oktatás azonnali reformját követelik

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a noÁr mozgalom társszervezésével országos tüntetést, valódi nemzeti konzultációt tart Budapesten szombaton. A tüntetés elején átadják a szülők, diákok és pedagógusok által elfogadott 9 pontot az oktatás irányítóinak, majd a Kossuth térre vonulnak. Ott a 9 pontot valódi nemzeti konzultációra bocsátják, a tüntetőkkel megszavaztatják a követeléseket. Azt remélik, a válaszoktól hangos lesz a nemzet főtere. Több tízezres demonstrációra számít a Pedagógusok Szakszervezete – mondta a Hírklikknek Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Legalább 34 busszal, 3 vonatkocsival, és autóval is jönnek vidékről a tüntetők. Több megyei elnök is nyilatkozott a készülődésről.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-nem-pusztan-berharcot-folytatnak-az-oktatas-azonnali-reformjat-kovetelik/407514

 

Rezsitámogatás egyházi iskoláknak

Egyszeri kiegészítő támogatást nyújt a kormány az egyházak által fenntartott köznevelési, szakképzési, szociális és egészségügyi intézményeknek, kompenzálva a növekvő energiaárakat. A határozat a Magyar Közlönyben jelent meg. Egy szintén csütörtökön közzétett kormányrendelet a hitoktatóknak ad 2023-ra fejenként havi 61 000 forint kiegészítő támogatást a „bérfejlesztés ellentételezéséhez”. Ezt nem csak az egyházi iskolák tanárai kapják meg.

https://hvg.hu/itthon/20221125_allam_egyhazi_iskolak_energiaarak_tamogatas?s=hk

 

Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége is csatlakozik a PSZ tüntetéséhez

„Az egyéni érdekérvényesítés nem működik, csak az összefogás erejével lehet eredményeket elérni” – írták a Facebookon.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221125_mentodolgozok_pedagogusok_tuntetes

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X