Heti lapszemle 2022.01.28.

lapszemle

Folytatjuk…a sztrájk szervezését!

 

január 21.

Béremelésért, a munkaterhek csökkentéséért is szervezzük a sztrájkot

Magyarország Európában az első helyen áll a tanárok leterheltségében, sőt egy Heves megyei iskolában számolták össze a legmagasabb óraszámot, amelyet egy pedagógus egy héten oktat – ezt a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás mondta a Gyöngyösi TV híradójának. Ha a kormány nem hoz érdemi döntéseket, több tízezer pedagógus hagyhatja el a pályát, a kisiskolákra bezárás vár.

https://www.facebook.com/watch/?ref=search&v=1268365110328573&external_log_id=8939a9a9-3dfb-45cb-a41e-f410e9862d4c&q=Gy%C3%B6ngy%C3%B6si%20TV

 

Figyelmeztető sztrájk jön

Január 31-én figyelmeztető sztrájkot szervez a PSZ és a PDSZ. A kormány abszurd ötletekkel állt elő a még elégséges szolgáltatásokról, erről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke beszélt a Szeged TV híradójának.

https://www.youtube.com/watch?v=TTz90cTMD3M

Ezt átvette:

https://tv.szeged.hu/cikk/januar-31-en-beszuntetik-a-munkat-a-tanarok-egyelore-csak-ket-orara

 

Sokkal nagyobb a sztrájkhajlandóság, mint bármikor

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmányi tagja azt mondta: azokon a helyeken, ahonnan már befutottak az információk, sokkal nagyobb a sztrájkhajlandóság, mint bármikor. Vannak iskolák, ahol csaknem 100 százalékos lesz a részvétel, de nem ritka a 70-80 százalékos arány. Azt mondta: ilyen az elmúlt 25 éves pályafutása során, mióta sztrájkok szervezésében is részt vesz, nem fordult elő.

https://borsodihir.hu/borsod-abauj-zemplen/2022/01/elszantak-a-pedagogusok-a-sztrajkra

 

Támogatja a sztrájkot a SZEF is

A SZEF szolidaritását fejezi ki a 2022. január 31-re meghirdetett tanársztrájkban résztvevőkkel, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete összefogásának eredményeként megszületett sztrájkkövetelés teljesítése ugyanis az egész magyar társadalom érdeke. Szerintük az oktatásban dolgozók béremelése a tisztességes megélhetés biztosítása mellett esélyt ad arra is, hogy megállítsák a tanárok elvándorlását.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220121_ujabb_erdekkepviselet_csatlakozott

 

Romániában többet keres egy tanár, mint Magyarországon

Romániában valóban többet keresnek a pedagógusok, mint Magyarországon, de nem kétszer többet, mint ahogy azt egy év elején megjelent cikk állította – írta a Lakmusz tényellenőrző oldal.

https://telex.hu/belfold/2022/01/21/magyarorszag-romania-pedagogusok-alapber-kulonbseg

 

január 22.

A diákoknak nehezebb volt a felkészülés a felvételire a járvány miatt

Két pótidőpont is van azoknak a diákoknak, akik a koronavírus-járvány miatt nem írhatták meg a központi írásbeli középiskolai felvételit. Összesen 73 ezren vizsgáztak magyarból és matematikából. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a vizsga nem volt könnyebb, miközben a felkészülés jóval nehezebb volt, hiszen két éve tart a járvány – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az RTL híradónak.

https://rtl.hu/hirado/2022/01/22/oktatas-felveteli-vizsga-potidopont-koronavirus

 

A tanárok hiánya is nehezítette a középiskolai felvételit

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint a meglévő tanárhiányt a koronavírus-járvány csak tetézi, ami nehezítette a diákok felkészülését a középiskolai felvételire. A Mércének jelezte azt is: a felvételik jelentette pluszmunkát nem minden tanárnak fizetik ki.

https://merce.hu/2022/01/22/a-jarvany-es-kieso-tanarok-hianya-megnehezitette-a-felvetelik-lebonyolitasat/

 

A működőképesség határára kerülhet az oktatás

A kormány továbbra sem tartja fontosnak a teszteléseket, pedig kulcsfontosságú lenne az, hogy az érintettek mikor és hogyan fertőződtek meg – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Portfóliónak annak kapcsán, hogy hétvégén tartották a középiskolai írásbeli felvételit. A tesztelés hiánya miatt kifogásolja azt is, hogy nincsenek pontosak adatok arról, ki influenzás és ki vírusfertőzött. Veszélyesnek tartja, hogy mivel oltással akár tünet nélkül átvészelhető a fertőzés, egy munkavállaló “vígan fertőzheti a környezetét.” Gosztonyi Gábor szerint a helyzet kezelhető lenne ingyenes tesztek rendszeres biztosításával.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220122/hamarosan-a-mukodokepesseg-hatarara-kerulhet-az-oktatas-a-tombolo-jarvany-kellos-kozepen-tartjak-a-felvetelit-522267

 

A magyar iskolarendszer nem kínál egyenlő feltételeket a diákoknak

A sokak által kritizált középiskolai felvételi rendszerről beszélt Nahalka István oktatáskutató a Hírklikknek.

https://hirklikk.hu/kozelet/nahalka-istvan-a-magyar-iskolarendszer-nem-tud-egyenlo-felteteleket-biztositani-a-gyerekeknek/392721

 

január 23.

ELÉG!

A PSZ sztrájkra buzdító kisfilmje a honlapunkon is elérhető, erre hivatkozott az Eduline.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220121_psz_video

 

január 24.

Petíció: a vártnál is többen támogatják az oktatási dolgozók sztrájkját

A PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottsága azért indított petíciót, hogy kiderüljön, a több mint százezres munkavállalói közöség jelentős része valóban támogatja-e a sztrájkfelhívást. Az a tény, hogy a petíciót néhány nap alatt több mint húszezren aláírták, azt jelzi, hogy a munkabeszüntetés hatékony érdekérvényesítő eszköz lehet. Közben a kormány minden erejével azon munkálkodik, hogy megakadályozza a munkavállalókat alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában. Még lehet csatlakozni a petícióhoz, támogatva a gyermekek jövője érdekében is indított figyelmeztető sztrájkot.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-vartnal-is-tobben-tamogatjak-az-oktatasi-dolgozok-sztrajkjat/

 

Sztrájkbizottsági tárgyalás: készítsétek a kockás inget, írjátok alá a petíciót!

A PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottságának delegációja 2022. január 24-én délután, a tárgyalás előtt (szokás szerint) jelentkezett a Facebookon. A PDSZ-t képviselő Nagy Erzsébet jelezte: jogellenes, ha az igazgatók azért nem akarnak tárgyalni helyi szinten, mert nincs döntés a még elégséges szolgáltatásról. A petíció aláírására is buzdított. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke pedig arra, hogy mindenki készítse elő a kockás ingét!

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete

A tárgyalás után:

A PSZ és a PDSZ megállapodás-tervezetet tett le az asztalra a még elégséges szolgáltatásról, de az volt a kormány válasza, hogy időre van szüksége – mondta Nagy Erzsébet a sztrájkbizottsági tárgyalás után. Ha január 26-án sem lesz megállapodás, a bíróság dönt, de addig is a sztrájk előkészítését mindenkinek folytatnia kell, a még elégséges szolgáltatásról szóló megállapodásnak január 31-ére kell megszületnie. A kormány szerint a kétórás figyelmeztető sztrájk idején is meg kellene tartani a tanórák egy részét, de ez a szakszervezetek számára elfogadhatatlan. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke is a sztrájk előkészítésére buzdított.

https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete/videos/2906045099685930

 

A Szülői Hang is támogatja a sztrájkot

Arra kéri a szülőket a Szülői Hang, hogy támogassák a pedagógusok január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájkját. Tanácsolják, hogy a szülők egymás között beszéljenek az iskolai problémákról, írják alá a PSZ és a PDSZ által indított petíciót. „Vegyük fel a kapcsolatot a sztrájkoló pedagógusokkal, érdeklődjünk, hogyan foghatnánk össze, és egyeztessünk a helyi szintű támogató demonstrációk lehetőségéről”.

https://szuloihang.hu/m/szoszolo/sztrajk-jan31/

https://24.hu/belfold/2022/01/24/szuloi-hang-pedagogusok-beremeles-tamogatas-sztrajk/

 

Sok iskolában már nem tudják pótolni a járvány miatt kieső tanárokat

Tanítás nélküli munkanap vagy projekthétnek nevezett online oktatás. Az iskolák egy része ezekkel próbálja orvosolni a koronavírusos megbetegedések miatti tanárhiányt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint ez a kényszerhelyzet azért alakult ki, mert a sok betöltetlen állás, az oltás kötelezővé tétele miatt már eleve egymást helyettesítették a tanárok. Az újabb kiesőket pedig már nincs kivel pótolni. A minisztérium azt írta, a beteg tanárok pótlását helyettesítéssel kell megoldani.

https://rtl.hu/hirado/2022/01/24/iskolak-covid-helyettesites-kenyszerhelyzet-online-oktatas

 

január 25.

PSZ-PDSZ: Ne féljetek!

A két pedagógus szakszervezet szerint az Emmi kijelentése törvénysértő, csak bíróság mondhatja ki a sztrájk jogszerűségét. A január 31-ére kitűzött sztrájk szervezése tovább folyik, a PSZ és a PDSZ nem hagyja szó nélkül a megfélemlítést. Továbbra is várjuk a bíróság döntését a még elégséges szolgáltatásról. A PSZ és a PDSZ közös közleménye a Facebookon és a honlapunkon is elérhető.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-pdsz-es-a-psz-kozos-nyilatkozata-az-emmi-altal-kiadott-sulyosan-torvenyserto-kozlemenyrol/

 

Az Emmi ismét elővette a „baloldali” lemezt, szerinte nem törvényes a sztrájk

A minisztérium szerint a baloldal ismét kampányakciókra akarja felhasználni a pedagógusokat, és a pedagógus szakszervezetek vezetői sajnálatos módon erre hajlandóak is a gyermekek és szülők kárára. Az Emmi közölte: a január 31-ére meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs róla jogerős bírósági döntés, „a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20220125-a-baloldal-ismet-kampanyakciokra-hasznalja-a-pedagogusokat-a-szulok-karara

 

Továbbra sincs döntés a még elégséges szolgáltatásról

A pedagógus szakszervezetek azt vállalták, hogy vigyáznak a gyerekekre a figyelmeztető sztrájk alatt, az első két órában, de a kormány szerint tanítani is kellene. Vagyis elvárják, hogy sztrájk alatt dolgozzanak a munkavállalók, de ezért nem kapnak bért, hiszen sztrájkolnak – ezért kellett bírósághoz fordulni, mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának. Jelezte: éppen a megyei elnökök tanácskozásáról ment ki nyilatkozni, ahol elhangzott, hogy jelentős a sztrájk támogatottsága, mert nagyon elkeseredettek az oktatásban dolgozók. A kormány „baloldalozására” jelezte: évek óta tárgyal a PSZ a kormánnyal, csak éppen nem volt hajlandó foglalkozni az oktatás problémáival, most pedig választási kampány van, ezért érzékeny ez a téma.

https://www.youtube.com/watch?v=RhUUcqT7Afk

 

27 ezernél is többen írták alá a sztrájkot támogató petíciót

Már több mint 27 ezren írták alá a hétfői sztrájk támogatására indított online petíciót. De még mindig nincs megállapodás a szakszervezetek és a kormány között a hétfői figyelmeztető sztrájk részleteiről. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ettől függetlenül sok iskola készül a hétfő reggel 8 és 10 óra közötti munkabeszüntetésre, ezt mondta az RTL híradónak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: a sztrájk nem törvényes, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába.

https://rtl.hu/hirado/2022/01/25/tanarsztrajk-online-peticio-tamogatas

 

Időhúzás folyik, nincs megállapodás a még elégséges szolgáltatásról

A 2022. január 24-i sztrájkbizottsági tárgyaláson kiderült, hogy a kormány álláspontja elmozdíthatatlan a még elégséges szolgáltatásról – mondta az Inforádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. A bíróság sem döntött még december közepe óta. Törvénysértő sztrájkot nem akar szervezni a PSZ, tette hozzá az alelnök.

https://www.youtube.com/watch?v=iBoJpXepOtk

 

A sztrájkoló tanárok mellé áll a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége is

A tömörülés felsorolja azon pontokat, amelyekben egyetért a pedagógusokkal, pl. a béremeléssel, az óraszámok, a munkaterhek csökkentésével.

https://infostart.hu/belfold/2022/01/25/a-sztrajkolo-tanarok-melle-all-a-kozszolgalati-szakszervezetek-szovetsege

 

A pedagógushiány egyik oka, hogy a rendszerben egyszerre van jelen a hiány és a pazarlás

A magyar pedagógusok nemzetközi összehasonlításban alulfizetettek és túlterheltek, a szakma elnőiesedett és elöregedett, a fiatalok aránya pedig alacsony. A portugál és a nagy-britanniai pedagógusok után a magyarok stressz-szintje a legmagasabb, és a globális tanárstátusz-index alapján a magyar oktatás minőségének és a pedagógusszakma presztízsének megítélése nemzetközi összehasonlításban az egyik legalacsonyabb. Ez derül ki abból a tanulmányból, amely Lannert Judit, a Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. oktatáskutatója vezetésével készült. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete megbízásából készült dokumentum néhány fontosabb megállapítását mutatja be a cikk.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogushiany-egyik-oka-hogy-a-rendszerben-egyszerre-van-jelen-a-hiany-es-a-pazarlas/392883/

További a témában:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220125/nem-lesz-aki-tanitson-mar-csak-nehany-ev-es-osszeroppan-a-magyar-oktatas-522977?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Idén is töröljék el a szóbeli érettségit, ezt kérik a diákok

1600-an írták alá a petíciót, amely kiemeli: a 2020/21-es tanévben érettségizettek pontosan annyi időt töltöttek online oktatásban, mint ők, és nekik sem kellett szóbeli érettségi vizsgát tenni.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20220124_erettsegi_szobeli

 

Gyulán minden iskolában, óvodában lesz súlyos allergiát kezelő injekció

Valamennyi gyulai oktatási intézménybe még a héten kiviszik a súlyos allergiás reakciók gyors kezelésére szolgáló EpiPen injekciót. Budapesten január közepén hunyt el egy hétéves gyerek ilyen allergiás reakció miatt.

https://telex.hu/belfold/2022/01/25/minden-iskolaban-ovodaban-lesz-a-sulyos-allergia-kezelesere-szolgalo-injekcio-gyulan

 

január 26.

Továbbra is várjuk a bíróság döntését a hétfői sztrájkhoz

A pedagógus szakszervezetek szerint az Emmi jogsértő kijelentéseket tesz, akadályozza a dolgozókat a sztrájkhoz való jogukban. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának jelezte, hogy a PSZ és a PDSZ a gyermekfelügyeletet vállalja január 31-én 8-tól 10 óráig, de azt nem fogadja el, hogy tanítani is kellene, miközben a munkát nem fizetnék ki, hiszen sztrájkolnak. Ezen a linket 8 percnél kezdődik az összeállítás, melynek végén a műsorvezető után a szolidaritásként szervezett hétfői autós demonstrációra is.

https://tv.szeged.hu/cikk/sztrajkra-keszulnek-a-pedagogusok-kerdeses-karanten-szabalyok-szamoljak-a-baglyokat-szegedi-hirado-2022-januar-26

 

A PSZ kiáll amellett, hogy bíróságnak kell kimondania a sztrájk jogszerűségét

Január 24-én konkrét megállapodás-tervezettel érkezett tárgyalódelegációnk az Emmibe (a még elégséges szolgáltatásként mindenhol vállalnánk a gyermekfelügyeletet), de a kormány képviselője nem foglalkozott ezzel érdemben, ehelyett az Emmi kiadott egy olyan közleményt, amely valótlanságot állít – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szeged TV Téma c. műsorának is. Jelezte: a kormány soha nem tett érdemi ajánlatot, ezért sem sikerült megállapodni. Már csak az maradt, hogy a bíróság mondja ki, mit jelent a még elégséges szolgáltatás. Ennek függvényében lehet jogszerű figyelmeztető sztrájkot tartani 31-én, reggel 8 és 10 között. Hangsúlyozta: nem fogadható el, hogy tanítani is kellene sztrájk alatt, miközben bér sem jár érte.

https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/4844791325635204

 

A PSZ a szülőktől is kér támogatást

„Hogyan tudtok nekünk segíteni? Azt kérjük, hogy erre a két órára, ha lehet, maradjon veletek a gyermeketek. Úgy tudtok most minket támogatni, ha kiürülnek az óvodák, iskolák” – írja a szülőknek írt üzenetében a január 31-i sztrájkra készülő Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Hozzátették: nem kérnének ilyet a szülőktől, ha nem lenne nagyon fontos, hogy harcoljanak az oktatásért. A Facebook-bejegyzést átvette az oktatási portál.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220126_PSZ_uzenet_a_szuloknek_januar_31i_sztrajk

 

Sztrájkra buzdít a vasalódeszkás tornatanár, a PSZ Szijjártó Pétert idézi a sztrájkjogról

„Most már nincs kedvem viccelni. Január 31-én és március 16-án sztrájkolni fogunk” – írta Vezsenyi László.  Őt nem bizonytalanította el a szaktárca, de a sztrájkot közösen szervező szakszervezetek szerint az Emmi keddi,  súlyosan jogsértő kijelentései alkalmasak arra, hogy a sztrájkolókat félrevezessék, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában.  A Pedagógusok Szakszervezete ennek kapcsán egy 14 évvel ezelőtti Szijjártó-idézetet vett elő.

https://24.hu/kozelet/2022/01/26/sztrajkra-buzdit-a-vasalodeszkas-tornatanar/

 

Autós felvonulás is támogatja a sztrájkolókat

Szolidaritási autós felvonulást szervez január 31-én, a pedagógusok figyelmeztető sztrájkjának napján a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). A résztvevők 13:30-tól gyülekeznek majd a Szépművészeti Múzeum előtt, a felvonulás 14 órakor indul az Andrássy útról, és kb. egy órán át fog tartani. Az akcióban bárki részt vehet, aki regisztrál (ez a rendőrség kérése) – ezt emailben (titkarsag@szakszervezet.net) vagy az erre létrehozott felületen lehet megtenni január 28. éjfélig. A szervezők a helyszínen ez alapján adnak azonosító számot a résztvevőknek. A cikk kitért a többi támogatóra is.

https://merce.hu/2022/01/26/a-vasalodeszkas-tanar-szerint-is-itt-az-ideje-sztrajkolni-autos-felvonulassal-allnak-ki-a-szakszervezetek-a-pedagogusok-mellett/

 

Az MKKSZ is támogatja követeléseinket

„A nemzet napszámosaiból a pedagógusoknak a nemzet büszkeségeivé kell válniuk” – fogalmaztak.

https://civishir.hu/hajdu-bihar/2022/01/ujabb-szakszervezet-allt-a-pedagogussztrajk-melle

 

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány is szolidáris

„Szoktuk mondani, hogy a gyerek akkor van jól, ha a szülője is jól van. Ezért nem önzőség, ha a szülő saját magával is törődik (nehéz élethelyzetekben is), hiszen azzal végső soron a gyereknek tesz jót. Az iskolába járó gyerekekkel is így van ez. Ők is akkor vannak jól, ha az iskolákban olyan felnőtt iskolapolgárok fogadják őket, akik jól vannak (például, mert anyagilag és szakmailag megbecsülik őket). Gyermekjogi szervezetként ezért állunk ki a pedagógusok törvényes sztrájk joga mellett.”

https://www.facebook.com/hintalovon/photos/a.1713342532247475/3022557607992621/?__cft__

 

Karácsony Gergely: nem korlátozható a pedagógusok sztrájkhoz való joga

A főpolgármester a kerületi polgármesterekkel közös közleményében azt írta: kiállnak azok mellett, akiket jogsérelem ér. „…a kormány nemtelen eszközökkel kíván fellépni a január 31-ei figyelmeztető sztrájkkal szemben, és megakadályozza, hogy minél több közoktatásban dolgozó emelhesse fel a hangját az őt ért sérelmek miatt” – fogalmaztak. “Hozzánk, kerületi polgármesterekhez is több jelzés jutott el, hogy munkáltatói intézkedéssel fenyegetik azokat, akik csatlakoznak a figyelmeztető sztrájkhoz. Egy munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban ez még viccnek is durva. Ezért is elítélünk minden olyan próbálkozást, üzengetést, amely korlátozni akarja ezt az akciót”. Úgy vélekedtek, hogy a kormánynak megfélemlítés helyett dolgoznia és tárgyalnia kellene. Megoldást keresnie, nem pedig fenyegetőznie. A főváros a közoktatási intézményekben nem korlátozza a sztrájkhoz való jogot.

https://www.atv.hu/belfold/20220126/karacsony-gergely-nem-korlatozhato-a-pedagogusok-sztrajkhoz-valo-joga

 

Rossz kilátások a pedagóguspályán

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Magyar Hangnak több okkal magyarázta, hogy miért nem maradnak a fiatalok a pályán: szerinte a képzés nem készíti fel őket a hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű és beilleszkedési-magatartási problémákkal küzdő gyermekek kezelésére, és a kezdő fizetésből nem tudnak megélni.

https://hang.hu/magyar-hang-plusz/20224-135963

 

A tanár értéke a mai társadalomban: nulla

Az oktatásban keletkezett károk csak évtizedek után mutatkoznak, és helyrehozásukhoz újabb emberöltők kellenek. Ez már olyan hosszú idő, hogy nem engedhetünk meg magunknak hibát – írta Csabai Máté. Én arra várok, hogy amikor a minisztérium „baloldali” áskálódásnak írja le a tanárok megmozdulását, a jobboldaliak álljanak fel először, és szögezzék le, hogy a tanárok jóléte az ő érdekük is. És fordítva is, függetlenül attól, hogy ki van kormányon és ki ellenzékben. És amikor a minisztérium pártpolitikai felhangot tulajdonít minden szakszervezeti követelésnek, kérjük ki magunknak, hogy az oktatás politikai kérdés lenne! Hiszen ki az a hülye, aki, ha éhes, hagyja magát meggyőzni, hogy pusztán a másik politikai oldal hangulatkeltése miatt érzi üresnek a gyomrát?

https://port.hu/blogok/buddy-endre/csak-meg-egy-aprosag-a-tanarok-sztrajkja-elott/article-80808

 

január 27.

A két szakszervezet nyílt levele intézményvezetőknek

A PSZ és a PDSZ 2022. január 27-én este nyílt levelet írt az iskolaigazgatóknak, miután Maruzsa Zoltán államtitkár aznapi levele a hétfőre tervezett figyelmeztető sztrájk szervezettségét próbálja aláásni. Mindezt megosztottuk a nyilvánossággal is!

https://pedagogusok.hu/hirek/nyilt-level-intezmenyvezetoknek/

 

Teljes erővel szervezzük a sztrájkot, várjuk a bíróság döntését

Lesz sztrájk, „B” verzióban egyelőre nem gondolkodunk. Az Emmi nem teheti meg, hogy jogtalannak minősíti a kétórás figyelmeztető sztrájkot, ezt csak a bíróság mondhatja ki, amelynek várjuk a válaszát a még elégséges szolgáltatásról – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Start műsorában.  Felolvasta a helyettes államtitkár levelének egy részletét is, amelyet nem tud elfogadni a PSZ és a PDSZ. A sztrájkot sok más szakszervezet, konföderáció is támogatja, a Magyar Szakszervezeti Szövetség forgalomlassító akcióra készül.

https://www.atv.hu/musor/atv-start

 

Egyre többen állnak ki a sztrájkolni készülő pedagógusok mellett

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) számára is meglepő volt, mekkora aktivitás tapasztalható az oktatási intézményekben a figyelmeztető sztrájk ügyében – mondta a Hírklikknek a PSZ alelnöke. Gosztonyi Gábor úgy fogalmazott, egyre nagyobb a pedagógusok között a sztrájkhajlandóság. Ugyanakkor az érdekképviseletek szerint az Emmi súlyosan megsérti a pedagógusok jogait, amikor azt állítja, hogy nem törvényes a sztrájkjuk. Úgy vélik, a minisztérium nem foglalhat állást a független magyar bíróság helyett. Emiatt a bírósághoz is fordulnak. Az azonban biztos, egyre többen állnak ki a pedagógusok mellett.

https://hirklikk.hu/kozelet/egyre-tobben-allnak-ki-a-sztrajkolni-keszulo-pedagogusok-mellett/392948

 

Több száz iskolában állhat le hétfőn az oktatás a két órára

Gyűjti a figyelmeztető sztrájkhoz csatlakozók aláírását a Pedagógusok Szakszervezete is: pontos számokat még nem tudtak közölni, de Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint a 2016-os sztrájkhoz hasonló nagyságrendű figyelmeztető akció várható. Úgy tűnhet, hogy csak a bérünkkel vagyunk elégedetlenek, valójában azonban sokkal nagyobb a gond – mondta a Magyar Hangnak, kifejtve, hogy a közoktatás egészét veszélyezteti a tanárok alacsony fizetése. A frontot tartó idősebb nemzedékek folyamatosan hagyják el a pályát: a következő öt évben 22 ezer óvoda- és iskolapedagógus megy nyugdíjba, utánpótlás viszont alig akad a megalázóan alacsony fizetések, a sok munka miatt.
https://hang.hu/belfold/tobb-szaz-iskolaban-allhat-le-hetfon-az-oktatas-136230

 

17 havi bérnél több lehetne a pedagógusok zsebében

Szervezzük a sztrájkot és várjuk a bíróság döntését a még elégséges szolgáltatásokról – mondta a január 31-re szerveződő kétórás pedagógus munkabeszüntetésről a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. A Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában Totyik Tamás arról is beszélt, hogy amit a kormány kommunikál, hogy a tanárok sztrájkja törvénytelen, az nem felel meg a valóságnak, mert azt csak a bíróság mondhatja ki. A PSZ alalelnöke a Klikk FM internetes rádiónak nyilatkozott az alacsony bérekről is, arról, mennyit vett ki a kormány a pedagógusok zsebéből azzal, hogy nem a folyton növekvő minimálbérhez kötik a bért.

https://klikkfm.hu/podcast/129/totyik-tamas-17-havi-berrel-tobb-lehetne-a-pedagogusok-zsebeben

 

Sok iskolában eleve nem lesz tanítás hétfőn nevelési értekezletek miatt, a PSZ szerint ez nem gond

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szeretlek Magyarország c. portálnak elmondta, nincs adatuk arról, hány iskolában eshet január 31-re az értekezlet, sok helyen már ezen a héten sor kerül rá, de valóban vannak olyan intézmények is, ahol hétfőn tartják. Ugyanakkor szerinte ezekben az iskolákban is nyugodtan sztrájkolhatnak a pedagógusok, csak nem a tanítás, hanem az értekezlet kezdetét csúsztatják el két órával.

 https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/pedagogussztrajk-tanitasi-szunet-felevzaro-ertekezlet-psz/

 

Szülői kisokos

Kisokost készített a Szülői Hang Közösség a pedagógussztrájk apropóján, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekeznek válaszolni. „Az egész felnőtt társadalom közös szégyene, hogy a gyermekeinkkel foglalkozó, értük felelősséget vállaló pedagógusok kezdő alapbére a szakmunkás minimálbérnek felel meg. A jelenlegi pedagógusbérek nem fedezik a megélhetés költségeit, így senki ne lepődjön meg, hogy a közoktatás színvonala folyamatosan romlik, nincs elég pedagógus, aki a gyermekeinket oktassa, nevelje” – írták.

https://hvg.hu/elet/20220127_Pedagogussztrajk_szuloi_hang_kisokos?s=hk

 

Felülről a kormány, alulról az intézményvezetők gáncsolnák a sztrájkot

Nem enged a kormány, továbbra is azt várja a pedagógusoktól, hogy úgy sztrájkoljanak jövő hétfőn az első két órában, hogy valamennyi időt tanítanak is közben. A sztrájkot szervező két szakszervezet, a PDSZ és PSZ ezt nem fogadja el, a bíróságra várnak, amely eldönti, mi számít még elégséges szolgáltatásnak. „A kormány most már nem titkoltan szabotálja a sztrájk szervezését” – írta oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A cikk felidézte a követeléseket is.

https://444.hu/2022/01/27/felulrol-a-kormany-alulrol-az-intezmenyvezetok-gancsolnak-a-hetfoi-tanarsztrajkot

 

Üzent a sztrájkot visszautasító tanároknak Jocó bácsi

Balatoni József, vagyis Jocó bácsi szerint a tanárok nem egyöntetűen állnak ki a január 31-i sztrájk mellett. „És nem értem. Hallottam pár érvet, megpróbálok reagálni” – írja Facebook-oldalán a népszerű tanár. Azoknak, akik attól félnek, retorzió jön majd a sztrájk után, a népszerű tanár azt üzente: a kritikus tömeggel nem lehet mit kezdeni. Akik szerint pedig a két óra semmire sem elég, azoknak azt mondja, bár ő is drasztikusabb lépéseket tenne, most erre van lehetőség, ezt kell megragadni. Azt is kérdezi: jó az, hogy a gyerekek nem kapják meg a minőségi oktatást?

https://eduline.hu/kozoktatas/20220127_joco_bacsi_sztrajk

 

Van, aki most nem sztrájkol, de márciusban igen

Nem vesznek részt a két pedagógus szakszervezet január 31-i figyelmeztető sztrájkjában az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium dolgozói. Egyetértenek a követelésekkel, de úgy vélik, a kétórás figyelmeztető sztrájk nem hatékony, sőt jelenlegi formájában – felügyelet fizetség nélkül – a munkáltatói jogok semmibevételének tartják. De ha a pedagógusok követelései megint süket fülekre találnak, március 16-án már ők is sztrájkolni fognak.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220127_Radnoti_gyakorloiskola_allasfoglalas

 

A Balassagyarmati Tankerület tanárszakos hallgatókkal csillapíthatja a pedagógushiányt

Egy egyetemi hallgatóknak december végén kiküldött levél tanúsága szerint a Balassagyarmati Tankerületi Központ végzős tanárszakosokat vár több általános iskolába részmunkaidős vagy akár teljes foglalkoztatásra.

https://merce.hu/2022/01/27/a-balassagyarmati-tankerulet-tanarszakos-hallgatokkal-csillapithatja-a-pedagogushianyt/

 

január 28.

A kormány mellett igazgatók is próbálják elfojtani a sztrájkot, közben egyházi intézmények is csatlakoznak

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Népszavának azt mondta: a pedagógusok körében is erősödik a sztrájkhajlandóság, az érintettek mintegy 25-30 százaléka lenne hajlandó beleállni a munkabeszüntetésbe, ami így 25-30 ezer sztrájkolót jelent. Olyan iskolákból is kaptak visszajelzéseket, ahol a PSZ-nek alapszervezete sincs, illetve több egyházi intézményből is érkeztek megkeresések sztrájkra készülő tanároktól. A pedagógusok félelemérzetének erősítésében kiemelkedő szerepet játszik a kormány: ahelyett, hogy megegyezésre törekednének a szakszervezetekkel, az Emmi a szokásos propagandapanelek ismételgetésén és időhúzáson túl már a nyílt törvénysértéstől sem riad vissza, hogy megakadályozza a munkavállalókat alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában.

https://nepszava.hu/3144642_oktatas-tanar-magyarorszag-sztrajk-hetfo-orban-kormany

 

Szolidaritás a pedagógusokkal

A Hírklikk idézte Szabó Zsuzsa elnök ATV Startnak adott nyilatkozatát, továbbá ismertette a január 31-ére hirdetett autós felvonulás részleteit is.

https://hirklikk.hu/kozelet/szolidaritas-a-pedagogusokkal-ezt-keri-az-mszp-elnokhelyettese/393003/

 

Miért tanárellenes a magyar?

A hiány talán majd megszüli az igényt a tanári munkára. De úgy tűnik, el kell menni a falig, meg kell érteni minden gyűlöletet, meg nem értést, hogy egyszer majd minőségről beszélhessünk a romokon. Boldog Zoltán írása.

https://librarius.hu/2022/01/28/miert-tanarellenes-a-magyar/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X