Huszár Ágnes: Padlóra kerül a közoktatás?

fotó: MTI

A pedagógusok maguk és szakmai szervezeteik jól látják a szaktanárhiány fenyegető következményeit. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke 2021. július 31-én fontos írást jelentetett meg. Vészjósló címe: „Ha nem cselekszik azonnal, a kormánynak vállalnia kell a felelősséget a közoktatás padlóra küldéséért”. Totyik matematika–informatika szakos tanárhoz méltó tárgyszerűséggel tekinti át a magyar pedagógustársadalom adatait, s megállapítja, hogy az utóbbi húsz évben 167 ezerről 146 ezerre csökkent a számuk. Két nap múlva, mintegy Totyik cikkére válaszolva interjút adott Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ vezetője. Ebben lényegében hazugnak nevezi Totyik állításait. „Nemhogy elhagynák a pályát a pedagógusok, de több tanár és óraadó van, mint korábban.” Tagadását nem támasztja alá adatokkal, míg Totyik a KSH méréseivel érvel, Hajnal kizárólag határozatlan számneveket használ.
Érdemes összehasonlítani a két írás stílusát. A szakszervezeti alelnöké nyugodt, tárgyilagos, tényeken alapuló. A közoktatásért aggódik, a majd százötvenezer kollégáért, a sok százezer tanulóért. A KLIK vezetőjéé nyíltan ellenséges, kompromisszumra képtelen. Szerinte a közoktatásban minden rendben van, a digitális oktatással voltak némi bajok, de azért is a szülőket okolja, hogy sok helyen nincs otthon wifi, sőt talán villany sem, hiába adna (?) laptopot a gyereknek az iskola.
https://www.es.hu/cikk/2021-08-13/huszar-agnes/padlora-kerul-a-kozoktatas-.html?fbclid=IwAR3upeCOBDLSI5uGXloRYkMvxopK9_ruXURVc7rbARipV8g_n25HeDCLKdY

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X