Heti lapszemle 2024. január 19.

lapszemle

A hónap végéig megkapják fizetési besorolásukat a pedagógusok – ez derült ki a köznevelési államtitkárnál tartott egyeztetésen. A kormánytagok közben elkezdték a választási kampányt, azzal vádolva a szakszervezeteket, hogy akadályozták a béremelést.

 

január 12.

Nem tudják a pedagógusok, mennyi pénzért dolgoznak

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Portfolio megkeresésére azt mondta: meg nem erősített információk szerint január 3. hetére megtörténnek az átsorolások a megemelt fizetési kategóriákkal. A közoktatásban dolgozóknak a teljes jövedelme nő, ideértve a pótlékokat és a megbízási díjakat is. Ugyanakkor nem mindenkinek emelkedik egységesen a fizetése. „A hiányterületeken, például a természettudományi tantárgyakat tanítóknál plusz fizetésemelési kategóriák lesznek, ezért ők mindenképpen legalább 32 százalékos béremelést kapnak. Az oktatásban tevékenykedő, de pedagógus végzettséggel nem rendelkező dolgozók nincsenek benne az új fizetési rendszerben, viszont halvány célzást tett a rendezés szándékára a kormány képviselője. Igaz, erről még nem láttunk írásos előterjesztést” – árnyalta a képet Totyik Tamás.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240112/totalis-a-kaosz-nem-tudjak-a-tanarok-mennyi-penzert-dolgoznak-662239

 

A pedagógusok könnyedén kiperelhetik a nekik járó illetményeket

A debreceni bíróság elsőfokú ítélete kötelezi a tankerületet, hogy három évre visszamenőleg fizessen illetménypótlékot azon helyettesítések után, amelyeket a megtartott óra előtt 96 órán belül rendelt el a munkáltató – számolt be a Facebookon a Pedagógusok Szakszervezetével együttműködő ügyvéd, Zeke László, aki a perben a felperes pedagógust képviselte. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által megosztott poszt alapján több hasonló ítélet született Budapesten és Szombathelyen is, de további perek is várhatók. Érdemes minél több pedagógusnak bírósághoz fordulnia a járandóságért.

https://merce.hu/2024/01/12/a-pedagogusok-konnyeden-kiperelhetik-a-nekik-jaro-illetmenyeket/

 

A pályakezdők 32 százalékos, a mesterpedagógusok 21 százalékos béremelésre számíthatnak

A kezdő pedagógusoknál átlagosan 32 százalék, a pedagógus I. fokozatúaknál nagyjából 31 százalék, a pedagógus II. fokozatúaknál nagyjából 29 százalék, a mesterpedagógusoknál 21 százalék, a kutatóknál 17 százalékos lehet az a béremelés, aminek teljesítéséhez a napokban megérkezett az uniós garancia – mondta Horváth Péter, az NPK elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

https://eduline.hu/kozoktatas/20240112_Nemzeti_Pedagogus_Kar_Horvath_Peter_tanari_beremeles_32_szazalek

 

január 13.

Tanárok, diákok és civil szervezetek tüntettek Pintér Sándor kartonszobrával együtt, mert szerintük a kormány „szórakozik” a béremelésekkel

Demonstrációt tartott több szervezet Budapesten, a Belügyminisztérium épülete előtt. A demonstrációt az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Fridays For Future Magyarország, a Hang, az ADOM Diákmozgalom, az Országos Közös Akarat és a Civil Bázis szervezte.

https://hvg.hu/elet/20240113_Tanar_diak_tuntetes_Belugyminiszterium_Retvari_Bence

 

Rétvári Bence leleplezte a tanártüntetés szervezőit: Soros György is képbe került, meg a szakszervezetek

„Ma végképp leleplezték magukat a pedagógustüntetések szervezői, hogy valójában nem a béremelésért, hanem politikai okokból szerveznek demonstrációkat és sztrájkokat” – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel. Sajnos a szakszervezetek nemcsak a tagságuk többségét veszítették el, de annyira betagozódtak a baloldali pártpolitikába, hogy már fontosabb nekik a politika, mint az érdekképviselet. Így sajnos mára érdekképviseleti szerv helyett inkább csak a dollárbaloldal pedagógus tagozatává váltak – fogalmazott a Rétvári Bence.

https://www.origo.hu/itthon/20240113-retvari-bence-vegkepp-lelepleztek-magukat-pedagogustuntetes-szervezoi.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

EDF: szánalmas, hogy a kormány az uniós forrásoktól tette függővé a tanárok fizetésemelését

Nyílt levélben reagált az Egységes Diákfront Rétvári Bencének, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának, aki a diáktüntetés miatt igyekezett lejáratni a tüntetőket. Az Egységes Diákfront fontosnak tartja leszögezni: ők igenis politizálnak, ezt kizárólag a magyar diákság érdekében teszik, akcióikat, véleményüket pedig semmilyen külső erő nem befolyásolja. Azt viszont sajnálattal vették észre, hogy Rétvári Bence a jelek szerint nem követte elég figyelmesen a tiltakozásaikat, hiszen akkor tisztában lenne azzal, hogy a béremelés csak az egyik, nem az egyetlen követelése a megmozdulásoknak. „A kormányzat ellen azért tiltakozunk, mert gátolja követeléseink teljesítését és, mert a probléma megoldására való törekvést sem mutat, különösen a Belügy- valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Mi annak reményében folytattuk megmozdulásainkat, hogy erre az ellentmondásra fény kerüljön és megoldódjon. Éppen ez az, ami mutatja, hogy nekünk valóban a tanárok és az óvodapedagógusok a fontosak” – írták.

https://nepszava.hu/3221809_egyseges-diakfront-nyilt-level-retvari-bence

 

A bölcsődei dolgozóknál még nagyobb a káosz, mint a tanároknál

A kormányzati bejelentés szerint az új bérstruktúra az óvodai pedagógusokra és a gyermekvédelemben dolgozó pedagógusokra is vonatkozik, az ő fizetésük is emelkedik majd. A bölcsődei dolgozók ugyanakkor nem a közoktatási, hanem a szociális szférához tartoznak. Nagyjából 12 ezren dolgoznak ezen a területen, közülük 2 ezren diplomások, utóbbiakat érinti a pedagógusok béremelése. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: egyelőre a bölcsődei munkáltatók kivárnak, hogy mi fog történni a tanárok béremelésénél.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240113/a-bolcsodei-dolgozoknal-meg-nagyobb-a-kaosz-mint-a-tanaroknal-662611

 

január 14.

Szakszervezeteket érintő döntést hozott az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntése értelmében változik a szakszervezetek kollektív szerződéskötési joga azokban a helyzetekben, amikor több szakszervezet is működik a munkáltatónál, de a megállapodás megkötésében nem mindegyik vett részt aláíró félként. Ha egy szakszervezet később, már a kollektív szerződés megkötése után válik jogosulttá a kollektív szerződéskötésre, akkor a jövőben félként vehet részt a kollektív szerződés módosítására vonatkozó tárgyalásokon. Az Ab határozata a szakszervezetek számára igen kedvező változásokat hozott, a munkáltatóknak pedig még jobban oda kell figyelniük, ha kollektív szerződés van náluk. Abban az esetben ugyanis, ha a munkavállalók szakszervezethez való csatlakozási kedve növekszik, és ezáltal a szakszervezeti taglétszám az adott munkáltatónál több szakszervezetben is eléri vagy meghaladja a törvényi feltételek szerinti 10%-ot, akkor egy korábban megkötött és hatályos kollektív szerződés módosítására (és adott esetben felmondására) is sor kerülhet az új szakszervezeti tárgyalópartner színre lépésével.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkajog/30851-szakszervezeteket-erinto-dontest-hozott-az-alkotmanybirosag

 

január 15.

Mellőzhetik az iskolaigazgatók véleményét a fizetésrendezésnél

Az eddigi hírekkel ellentétben mégsem biztos, hogy lesz érdemi beleszólásuk az iskolaigazgatóknak abba, az általuk vezetett intézményekben dolgozó pedagógusok milyen arányban részesülhetnek a kormány által januárra megígért 32,2 százalékos bértömegemelésből – értesült a Népszava. Legutóbb a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás beszélt arról a Belügyminisztériumban tartott sztrájkbizottsági egyeztetést követően, hogy a tankerületi központok mellett az intézményvezetőknek is lesz szerepük a bérek megállapításában.

https://nepszava.hu/3221789_tanarok-pedagogusok-igazgatok-beremeles-oktatas-magyarorszag

 

A pedagógusok átlagkeresete jóval alacsonyabb, mint a többi diplomásé

Idén a diplomás átlagkereset 72, jövőre pedig 80 százalékára kell emelni a pedagógusok bérét, ezt a szintet öt éven át kell tartani – mondta az uniós megállapodásról Totyik Tamás, a PSZ elnöke a balmazújvárosi Daru TV műsorának. Jelezte: biztosan szükség lesz még idén bérkorrekciókra.

https://www.youtube.com/watch?v=GOoSh6AaKDk

 

A kormány sosem beszélt az alapbér megemeléséről

Bértömegemelés lesz, nem mindenki kap 32,2 százalékos emelést, csak a gyakornokok. Totyik Tamás, a PSZ elnöke az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában úgy nyilatkozott: nem védeni akarja a kormányt, de tagjai sosem beszéltek az alapbér megemeléséről. Miután az uniós megállapodás szerint idén el kell érni a diplomás átlagbér 72 százalékát, még két korrekció várható.

https://www.atv.hu/videok/20240115/megsem-jar-minden-pedagogusnak-a-32-os-beremeles

 

PSZ: Rétvári szánalmas kommunikációja a kormány kampányának kezdete

„A múlt heti, Belügyminisztériumban lezajlott sztrájkbizottsági egyeztetésen még arról volt szó, hogy az intézmény vezetője, tehát az iskolaigazgató és a tankerületvezető együtt fog dönteni ebben a kérdésben. Egyelőre mi sem tudunk többet a sajtóban megjelent híreknél, de azt reméljük, hogy a szerdán esedékes következő tárgyalási forduló után tisztábban fogunk látni” – fogalmazott a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Mércének. Szerinte azért is problémás az intézményvezetők kivonása a döntésből, mert egy tankerületvezető nincs annyira tisztában a dolgozók munkájával, mint egy igazgató. A legutóbbi demonstráció után Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közleményt adott ki, amelyben „a dollárbaloldal pedagógustagozatának” nevezte a szakszervezeteket és külföldi ügynököknek a tüntetést szervező diákokat. Gosztonyi Gábor erről úgy nyilatkozott, „a kormány elkezdte az önkormányzati választások és az európai parlamenti választások kampányát.” A PSZ alelnöke szerint amíg a kormánypárti politikusok kampányolnak, addig a szakszervezetek dolgoznak.

https://merce.hu/2024/01/15/psz-retvari-szanalmas-kommunikacioja-a-kormany-kampanyanak-kezdete/

 

Maruzsa Zoltán: a tanárok kevesebb mint egy százaléka nem fogadta el az új jogállást

A tankerületekben összesen 1215 tanár nem fogadta el az új jogállást, ami a teljes pedagóguslétszám kevesebb mint 1 százaléka – ezt Maruzsa Zoltán államtitkár mondta a Hír TV-nek. Hangsúlyozta, hogy február elején minden tanár már a megemelt fizetését fogja megkapni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/01/maruzsa-zoltan-a-tankeruletekben-1215-tanar-nem-fogadta-el-az-uj-jogallast-video

 

Az 50 legjobb gimnáziumba szinte kizárólag gazdag szülők gyerekei járnak

A HVG rangsorában legtöbbször három budapesti gimnázium áll egymást váltva az első három helyen: a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium és az Eötvös József Gimnázium. A Magyarországon működő 891 gimnázium 50 legjobbikába, de a top 10-be biztosan öt-tízszeres túljelentkezéssel lehet bejutni, ami azt jelenti, hogy ezek az iskolák olyan szinten válogatják ki a gyerekeket, hogy „ott arra kell egy pedagógusnak felkészülnie, hogy olyan kérdéseket tesznek fel a diákok, amiket egyetemen szoktak kérdezni”. A rangsort persze sok kritika éri.

https://qubit.hu/2024/01/15/az-50-legjobb-magyarorszagi-gimnaziumba-szinte-kizarolag-gazdag-szulok-gyerekei-jarnak

 

január 16.

Totyik Tamás: a munkanélküliek bővített újratermelése

„A magyar gazdaság helyzetének és jövőjének elemzése során nagyon ritkán veszik figyelembe az oktatás helyzetét. Az uniós források felhasználásáról szólva az Európai Bizottság is többször jelezte, hogy a magyar gazdaság célkitűzései nincsenek összhangban a közoktatás jelenlegi eredményességével, pontosabban eredménytelenségével.” Totyik Tamás (a PSZ elnöke) a Népszava Vélemény rovatában arról ír, miért lenne fontos a gazdaság szempontjából az oktatás teljesítményének magasabb szintre emelése.

https://nepszava.hu/3221813_a-munkanelkuliek-bovitett-ujratermelese

 

Csupán hangulatkeltés a tanártüntetések folytatása a BM szerint

A pedagógusok döntő többsége sem most, sem pedig korábban nem vett részt a pedagógus szakszervezetek által szervezett illegális munkabeszüntetéseken vagy sztrájkokban – közölte a Belügyminisztérium a Magyar Nemzet megkeresésére. Magyarországon a tanárok több mint 90 százaléka egyetlen korábbi sztrájkhoz vagy jogellenes munkabeszüntetéshez sem csatlakozott, azokban legfeljebb 5-7 százalékuk vett részt. A tanárok több mint 99 százaléka az új jogállást választotta.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/01/csupan-hangulatkeltes-a-tanartuntetesek-folytatasa-a-belugyminiszterium-szerint?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Kormányellenes akciókra buzdítják a tanárokat és a diákokat a Soros-szervezetek

Évek óta a jogi segítségnyújtás álcája mögött buzdítják és bátorítják a tanárokat, a diákokat és rajtuk keresztül a szülőket a Soros György alapítványai által is támogatott úgynevezett jogvédő civil szervezetek, hogy polgári engedetlenséggel és tüntetésekkel tiltakozzanak a kormány intézkedései ellen. A külföldi pénzekből is működő NGO-k (nem kormányzati politikai szervezetek) nem is árulnak zsákbamacskát, nyíltan bevallják, hogy a sztrájkoló és polgári engedetlenséget vállaló pedagógusokat segítik, például olyan tanácsokkal, amelyeket állításuk szerint a hozzájuk beérkezett gyakori kérdések alapján állítottak össze.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/01/evek-ota-kormanyellenes-akciokra-buzditjak-a-tanarokat-es-a-diakokat-a-soros-szervezetek?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

január 17.

Lesz pénz a béremelésre

Minden pedagógus novemberi bérének kb. 30-31 százalék körüli emelésére számíthat – ez is kiderült azon az egyeztetésen, amelyen a PSZ, a PDSZ, a zeneművészeti szakszervezet (MZTSZ), az NPK képviselője és a KK elnöke is részt vett. A megbeszélést a köznevelési államtitkár hívta össze a béremelés részleteinek tisztázására. Totyik Tamás, a PSZ elnöke és Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője ismertette a részleteket. Totyik Tamás jelezte: az igazgatóknak tényleg nem lesz beleszólásuk a béremelésbe. Az új fizetési besorolásokat csak később, január 30-án kapják meg a pedagógusok. Bejelentkezés a Facebookon:

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/1332955037520973

 

Minden pedagógus novemberi bérének 30-31 százalék körüli emelésére számíthat

A kormány elé azt terjesztették be, hogy 340 milliárd forint pluszt kap a köznevelés a bérek kiegészítésére. A szakképzés is kap 64 milliárdot, amiről nem jelenik meg jogszabály.  Azt is megtudták az egyeztetésen a szakszervezeti vezetők: a 340 milliárd forint társadalombiztosítási és munkaadói járulékokkal együtt értendő, ami azt jelenti, hogy minden kolléga megközelítőleg novemberi bérének 30-31 százalék körüli emelésére számíthat. Ebbe nem számít bele az esélyteremtési pótlék, az illetményrész, és a gyakornoki bérhez viszonyítottan külön fogják számolni a megbízási díjakat a munkaközösségvezetőknél és az osztályfőnököknél. Ezek a díjak átlagban 20 százalékkal emelkednek. Azt nem lehet tudni, hogy mi lesz a nem pedagógus végzettségűek béremelésével.

https://hirklikk.hu/kozelet/minden-pedagogus-a-novemberi-berenek-31-szazalek-koruli-emelesere-szamithat/426854

 

Nincs megállapodás a négy napon belül elrendelt túlmunka ügyében, tömeges perekre készülnek a szakszervezetek

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet az egyeztetés után elmondta: a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) már több bírósági pert megnyert a négy napon belül elrendelt túlmunkák miatt, de az államtitkárság és a KK vezetői azt mondták, nem értenek egyet a bírósági ítéletekkel. Egy jogállamban ilyen nincs, arra kényszerítenek bennünket, hogy tömeges pereket indítsunk – fogalmazott Nagy Erzsébet az egyeztetés után. Szó volt a pedagógusoknak megígért átlagosan 32,2 százalékos béremelésről is. A PSZ elnöke, Totyik Tamás arról számolt be: azt a tájékoztatást kapták, hogy uniós források bevonásával 340 milliárd forintot biztosítanak a köznevelésben dolgozó pedagógusok béremelésére, ami a tavaly novemberi bérekhez viszonyítva mintegy 30-31 százalékos emelésre lesz elegendő. A szakképzésben oktatók béremelésére pedig a hazai költségvetés terhére 64 milliárd forintot különítenek el – igaz, ezt nem fogják kormányrendeletben rögzíteni, de az érdekvédőknek megígérték, biztosan így lesz. A megemelt béreket is tartalmazó új munkaszerződéseket az eredeti tervektől eltérően nem január 22-én, hanem január 30-án kapják meg a pedagógusok.

https://nepszava.hu/3222158_oktatas-perek-pedagogusber-egyeztetes-szakszervezetek-belugymniszterium

 

A szakképzési oktatók fizetését aszerint emelik, hogyan teljesítettek tavaly

A köznevelésben tanító pedagógusokkal ellentétben a szakképzésben dolgozó oktatóknál már az elmúlt évi teljesítményüktől is függ, milyen arányban részesülhetnek a januártól megígért, átlagosan 32,2 százalékos béremelésből – derült ki a szakképzésért is felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium Népszava kérdéseire küldött válaszából. A közneveléstől eltérően a szakképzés oktatóit a Munka törvénykönyve szerinti foglalkoztatják, a béremeléshez nincs szükség kormányrendeletre. A béremelés egyik kiindulópontja a szakképzésben tavaly lezajlott oktatói teljesítményértékelés lesz. (Nemcsak az állami, hanem az egyetemi, egyházi szakképző intézmények oktatói is számíthatnak béremelésre.) A szakképzésben 2020. július 1-jétől vezettek be egy teljesítményértékelési rendszert, amire három évente kell sort keríteni. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szakképzésért felelős alelnöke, Gosztonyi Gábor a lapnak azt mondta, a tavalyi értékelésnek vannak aggasztó tapasztalatai, tudomása szerint előfordult, hogy a szakképzési centrum visszadobta az eredményeket, amikor egy-egy oktató szerintük túl magas pontszámokat ért el. Volt olyan is, hogy valaki több, más kevesebb pontot szerzett, mégis ugyanakkora (5 százalék körüli) béremelést kapott.

https://nepszava.hu/3222013_szakkepzesben-dolgozo-oktatok-teljesitmenyertekeles-kulturalis-es-innovacios-miniszterium

 

Nem tudunk konkrétumot a szakképzésben oktatók béremeléséről

A PSZ már levelet írt a szakképzésért felelős KIM-nek, hogy tájékoztatást kapjon a szakképzésben oktatóknak ígért béremelés részleteiről – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának. Ezen a linken 5 percnél kezdődik.

https://tv.szeged.hu/cikk/ujabb-sztrajkra-keszulnek-a-volanbuszosok-nyilt-level-novak-katalinnak-setanyt-szeretnenek-a-boszorkanyszigeten-szegedi-hirado-2024-januar-17

 

Vannak nyertes perek a helyettesítések miatt

Ha 96 órán belül rendelik el a helyettesítést és ennek nem fizetik ki az ellenértékét, lehet perelni a tankerületet – erre hívta fel a figyelmet Zeke László ügyvéd a Klubrádió Szolidaritás című műsorában. Csak Debrecenben több mint 20 per van. Szombathelyen is vannak perek, Hende István (PSZ-tag) aktivitására, ezt is megemlítette az ügyvéd, de pereskednek Budapesten, Miskolcon is. Ezen a linken 25.50-nél kezdődik a beszélgetés.

https://www.klubradio.hu/archivum/szolidaritas-2024-januar-17-szerda-1400-38408

 

A teljesítménybérezés növelheti a pedagógusok kiszolgáltatottságát

A teljesítményértékeléssel a kormány hosszú távon akár végleg ellehetetleníti azt a dolgozói mozgalmat, amely az oktatásban alakult ki az elmúlt években. A módszerek nem újak: a kormány versenyszférában ismert fegyelmező-büntető mechanizmusokat terjeszti ki a közszférára. Pedig az oktatás nem gyár, ahol darabszámra lehet mérni a teljesítményt.

https://merce.hu/2024/01/17/a-teljesitmenyberezessel-a-versenyszfera-fegyelmezo-bunteto-modszereit-terjesztik-ki-az-oktatasi-dolgozokra/

 

BM: ha nem alkalmas a tanító, úgysem küldi be az igazgató a nyolcadikosokhoz

Két ponton is jelentősen módosította a kormány a felsősök képzését a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény végrehajtási rendeletében. A rendelet alapján bármilyen tanító bármit taníthat, de a minisztérium nem aggódik, ha legfeljebb alkalmatlan a tanító, nem küldik be a nyolcadikosokhoz.

https://hvg.hu/itthon/20240117_Valasza_alapjan_nem_korrigal_a_BM_felkuldhetik_a_tanitokat_nyolcadikba

 

A gettóiskolák felé megy a közoktatás, és aki változtathatna ezen, azt hiszi, nem érdeke

A magyar oktatási rendszer mélyen igazságtalan, és ahelyett, hogy csökkentené, növeli a társadalmi különbségeket. A diákok teljesítményét más országokénál jobban meghatározza a szülők anyagi helyzete és végzettsége, ráadásul mindezt a szegregációs folyamatok is erősítik: a szegény, hátrányos helyzetű diákok egyre inkább szegény, hátrányos helyzetű diákokkal tanulnak együtt, a társadalom és az oktatási rendszer kiszorítja őket, így egyre inkább gettóiskolákban sűrűsödnek. Az Európai Bizottság már a 2020-as országjelentésében is kiemelte: Magyarországon nőtt a hátrányos helyzetű és roma gyerekek koncentrációja egyes iskolákban.

https://g7.hu/kozelet/20240117/a-gettoiskolak-fele-megy-a-magyar-kozoktatas-es-aki-valtoztathatna-ezen-azt-hiszi-nem-erdeke/

 

január 18.

Gulyás Gergely szerint a szakszervezetek is a béremelés ellen voltak

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, ha volt a tanárbéremelésnek komoly ellenzője, akkor azok a pedagógus szakszervezetek voltak, amelyek a baloldal mellett kampányoltak. Gulyás Gergely erről a Kormányinfón beszélt. Szó volt a béremelésről is.

https://index.hu/belfold/2024/01/18/kormanyinfo-gulyas-gergely-szentkiralyi-alexandra-haboru-gazdasag-europai-unio/gulyas-gergely-szerint-a-szakszervezetek-is-a-tanarberemeles-ellen-voltak/

 

Miért mondta a kormány, hogy Brüsszelre vár, ha a béremelésnek csak egy kis részét fedezi az unió?

Februártól több mint 32 százalékos növelést kapnak a pedagógusok. Ez jelentős ugrást jelent, ráadásul további növelések várhatók,  2026-ban több mint 880 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére. A kormány 6000 milliárd forintot különít el erre a célra a költségvetésből, és Gulyás Gergely miniszter azt mondta: nincs szó arról, hogy az uniós pénzekből állnák a tanárok béremelését. Jól mutatja ezt az is, hogy a 6000 milliárdból 700 milliárdot teszi ki az a pénz, amit az Európai Unió folyósít Magyarország részére.

https://liner.hu/pedagogusok-beremeles-tanarok-berek-tanarhiany-kormanyinfo/

 

PSZ: a kormányt semmi nem akadályozta a béremelésben eddig sem

A pedagógus szakszervezetek 2021 októberétől sztrájktárgyalásban vannak a kormánnyal, több mint két éve követeljük az érdemi béremelést – emlékeztetett Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke Gulyás Gergely miniszter kijelentéseire. Éppen a kormány a legnagyobb kerékkötője a béremelésnek, hiszen az uniótól várta a pénzt, erre hivatkozva nem teljesítette a sztrájkkövetelést, miközben Brüsszel (Gulyás miniszter szavai szerint) csak egy kis részét finanszírozza a béremelésnek. Akkor ki ellenezte azt? – tette fel a kérdést az alelnök a Klubrádió A lényeg c. hírműsorának. Ezen a linken 3.50-nél kezdődik az összeállítás.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2024-januar-18-csutortok-1200-38428

 

A PDSZ visszautasítja Gulyás Gergely állításait

A 32,2 százalékos béremelés, illetve az, hogy ez nemcsak a közoktatásban, hanem a szakképzésben dolgozóknak is jár, a sztrájktárgyalásoknak, az országos sztrájknapoknak, az oktatási mozgalom tüntetés- és akciósorozatainak köszönhető. A PDSZ és a PSZ több mint 2 éve tartó sztrájktárgyalást folytatott és folytat a mai napig is.  A PDSZ álláspontja szerint a pedagógusbéremelés a jogaikért kiálló diákok, pedagógusok és szülők közös fellépésének eredményeként valósult meg, az Európai Uniónak pedig kulcsszerepe volt és van az EFOP PLUS programban a kormány által tett vállalások behajtásában. Ha a szakszervezet nem emelte volna fel a szavát a pedagógushiánnyal és az elégtelen pedagógusbérekkel kapcsolatban, a kormányban még ma sem lenne politikai akarat az oktatási rendszeren „tátongó szakadékok foltozgatására”.

https://www.ma.hu/belfold/396719/A_PDSZ_visszautasitja_Gulyas_Gergely_tanarberemelesekkel_kapcsolatos_allitasait?place=srss

 

Minden feltétel adott a tanárok és óvónők béremeléséhez – közölte a Belügyminisztérium

A szakmai és társadalmi egyeztetések lezárását követően a kormány szerdai ülése után rendeletben pontosította a tanárok és óvónők béremeléséhez szükséges részletszabályokat, hogy az érintettek már a februári kifizetéskor az emelt bérüket kaphassák. A rendelet megjelenésével minden feltétel adott az új, emelt bért tartalmazó kinevezésmódosítások kiadásához. A rendelet alapján az új kinevezéseket január 30-ig kaphatják meg az érintettek. A tanárok, tanítók, gyógypedagógusok és óvónők bére januártól átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik, és a béremelés a következő két évben is folytatódik. A béremelés 140 ezer köznevelésben dolgozó pedagógust érint. Az idei béremelésre a kormány létrehoz egy alapot, amelyben 340 milliárd forintot különít el. A béremeléshez szükséges forrás döntő többségét a magyar költségvetés biztosítja.  A BM sajnálattal látja, hogy „ennek ellenére a brüsszeli és magyar baloldal politikusai még most is mindent megtesznek azért, hogy Brüsszel ne fizesse ki a Magyarországnak járó uniós forrásokat”. A rendelet értelmében a pályakezdő gyakornokok bére 2024-ben 528 800 forint. Pedagógus I. kategóriában a havi illetmény alsó határa 410 ezer forintról 538 ezer forintra nő, pedagógus II. kategóriában pedig 430 ezer forintról 555 ezer forintra. Mesterpedagógus kategóriában a havi illetmény alsó határa 520 ezer forintról 630 ezer forintra nő, a kutatótanárok esetében pedig 640 ezer forintról 750 ezer forintra. A pedagógusok az alsó sávhatárnál többet is kereshetnek. Az egyes fokozatokhoz tartozó illetménysávon belül az emelés mértékét a későbbiekben növelheti például a szakmai gyakorlati idő, a végzettség, az önként vállalt többletfeladatok, a tanított tantárgyak száma és a munkakör munkaerőpiaci pozíciója.

https://infostart.hu/belfold/2024/01/18/mar-februarban-a-bm-kozolte-a-tanari-beremeles-pontos-osszegeit-is

 

A PDSZ kiszámolta, mennyivel emelkedik fokozatonként a tanárok bére

A cikk felidézte: Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője és Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerdán tárgyalt Belügyminisztériumban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral. A megbeszélésen a Nemzeti Pedagógus Kar, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, illetve a Klebelsberg Központ vezetője, Hajnal Gabriella is részt vett.

https://eduline.hu/kozoktatas/20240118_Pedagogusok_beremelese_bertabla_2024_PDSZ

 

Iskolabezárásokra készül az Orbán-kormány

Elérkezettnek látja az időt a kormány arra, hogy kimondja a kistelepülési “miniiskolák” halálos ítéletét, de politikai okokból a júniusi önkormányzati választásokat még megvárja ezzel – írta a hvg360. A portál kormányzati forrásból megtudta: ez a tervezett lépés országszerte több tucat kis tanulói létszámú intézmény megszüntetését jelenti még idén. Az iskolabezárási hullám “racionalizálás” vagy “struktúraátalakítás” munkacímen fut a kormányzatban. A hvg360 értesülései szerint félszáznál is több állami fenntartású, kis tanulói létszámú közoktatási intézményre kerülhet lakat.

https://nepszava.hu/3222319_iskolabezaras-tanarhiany-orban-kormany-oktatas

A Belügyminisztérium szerint nem igaz, hogy a kormány a kis tanulói létszámú iskolák bezárását tervezné a jövőben.

https://telex.hu/belfold/2024/01/18/belugyminiszterium-hvg-kisletszamu-iskolak-bezarasa

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X