Heti lapszemle 2024. február 23.

lapszemle

Újabb részletek derülnek ki a pedofilbotrányról és más hasonló ügyekről is. A kormányfő szigorításokat jelentett be. Egy reménykeltő generáció követeli a változásokat a gyermekek érdekében is.

 

február 16.

A PSZ felmérésének adatait később hozza nyilvánosságra

A PDSZ-hez hasonlóan a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is végez felmérést a béremelésről. Előzetes adatokat nem osztott meg a 24.hu érdeklődésére Totyik Tamás elnök, mert megvárják, hogy megjelenjen március első hetében a KSH statisztikája a diplomás átlagkeresetekről. Településenként és munkavállalói típusonként is lesznek adataik. A PSZ szerint az állami fenntartású intézményekben rendben volt a jogszabályban előírt béremelés, viszont az óvodákban és az egyházi iskolákban sok helyen nem. Ilyen szempontból is össze fogják vetni az adatokat a Forrás Kutatóintézettel együttműködve, ezt követően közlik a részleteket.

https://24.hu/fn/gazdasag/2024/02/16/pedagogus-beremeles-pdsz-psz-klebelsberg-kozpont-atlag/

 

A tanárhiány újabb tünete, hogy sokkal több lett a nyugdíjas pedagógus a közoktatásban

Majdnem másfélszeresére nőtt egy év alatt a nyugdíjas tanárok száma a közoktatásban, így mostanra a pedagógusok 5 százalékát teszi ki a 6288 nyugdíjas tanár, írta meg az Oktatási Hivatal adatai alapján a napokban a Népszava. A G7 cikke idézte Totyik Tamás, a PSZ elnöke nyilatkozatát is: a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása nem megoldja, hanem átmenetelig elfedi a problémát.

https://g7.hu/kozelet/20240216/a-tanarhiany-ujabb-tunete-hogy-sokkal-tobb-lett-a-nyugdijas-pedagogus-a-kozoktatasban/

 

A védelemre szoruló gyerekek sorsa egyre kevesebbeket izgat – 2. rész

A gyermekvédelmi rendszer erodálása összetett probléma, de az látszik, a kormánynak annyira nem fontos, hogy a gyermekvédelemre költsön – mondta Pataki Zsolt, a PSZ Gyermekvédelmi Tagozatának elnöke. A Hírklikk cikkének első részében arról nyilatkozott, mi okozhatta, hogy a gyermekvédelem helyzete 10 év alatt sokat romlott, most pedig arról is beszélt, volt-e hatása a pedofiltörvénynek a gyermekvédelemre. „A 2021-es törvény nem a klasszikus gyermekvédelemre van szabva, hiszen a mi gyerekeink nevelésének bizony fontos része a szexuális felvilágosítás. Az Orbán-kormány által meghozott törvény ugyanis minden magyar gyerekre vonatkozik általánosságban, fókusza nem a gyermekvédelemben nevelkedő gyerekeken van. A célja pedig, hogy nem létező dologtól megmentse a gyerekeket, mint ahogy minden mást is. Mi viszont tudjuk, hogy a szélmalom az szélmalom és nem sárkány” – fogalmazott a tagozatvezető.

https://hirklikk.hu/kozelet/pataki-zsolt-a-vedelemre-szorulo-gyerekek-sorsa-egyre-kevesebbeket-izgat-2-resz/428198

 

Lemondott Balog Zoltán a zsinati elnöki posztról

„Azért nem kérek bocsánatot, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek” – mondta Balog Zoltán, aki püspökként marad az egyháznál.

https://telex.hu/belfold/2024/02/16/balog-zoltan-reformatus-egyhaz-lemondas

 

Az állam a legnagyobb szörny – több tízezren tüntettek Budapesten

A szervezők becslése szerint ötvenezren tüntettek február 16-án a Hősök terén a gyermekvédelmi rendszerben áldozatul eső gyerekek mellett. A leghatásosabb szónok, Pottyondy Edina egy „szörnyállam” képét vázolta fel, ahol „a kegyelemmaffia” pedofilok segítőit és szélsőjobboldaliakat enged szabadon. Gulyás Márton szerint „rábíztuk a gyerekek nevelését a társadalomra, és sajnos elbuktunk”. A visszaéléseken túl az oktatás leépítését, az egészségügy állapotát is felrótták a kormánynak. A hivatalos program vége után pár százan a Fidesz közelben lévő székházához vonultak. Rendőrsorfal várta őket, kisebb dulakodás is volt, de nem lett balhé.

https://telex.hu/belfold/2024/02/16/online-tartalomgyartok-tuntetes-budapest-hosok-tere-pottyondy-edina-osvath-zsolt

 

Butított rendszer – már dübörögnek a tanári gyorstalpalók

Zajlik a rapid tanárképzés: egy módosításnak köszönhetően akár három félév alatt középiskolai tanár válhat bárkiből, aki megfelel a felére csökkentett követelményeknek. Az oktatásirányítás a napjainkra kialakult gyakorlat után fut, ugyanakkor komoly presztízsveszteséget okoz a tanári hivatásnak, amelynek éppen a felemelésével kellene orvosolni a súlyos tanárhiányt: a képzés felhígítása helyett vissza kellene csábítani a pályára azokat, akik más területen helyezkedtek el. Szakemberek nyilatkoztak a gyorsított pedagógusképzés következményeiről.

https://www.valaszonline.hu/2024/02/16/roviditett-tanarkepzes-gyorstalpalo-pedagogusok/

 

február 17.

Hiába vártak béremelést, nem emelkedett a közoktatásban és a szakképzésben dolgozó óraadók díjazása

„A köznevelésben is csak azokra a kollégáinkra vonatkozik az emelt óradíj, akik helyettesítenek, illetve túlmunkát végeznek. Tehát azok, akik a köznevelésben szintén óraadóként dolgoznak, nem kapnak emelést, ugyanígy jártak el – egyébként teljesen jogszerűen – a szakképzésben is” – magyarázta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az RTL híradónak. A szakszervezet azt javasolja, az óraadók béralkuval próbáljanak magasabb óradíjat kiharcolni. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal annyit írt a híradónak: az óraadó oktatók óradíja nincs központilag meghatározva.

https://rtl.hu/hirado/2024/02/17/oktatok-tanarok-beremeles-oraado

 

 Orbán Viktor: meg kell erősíteni gyermekeink védelmét

A miniszterelnök évértékelőjében azt is elmondta: a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, a gyermekek védelmét hivatott jogszabályokat az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig át kell fésülni és ki kell egészíteni. Orbán Viktor úgy fogalmazott, „az áldozatok kálváriája kötelez bennünket”, hogy megerősítsük a gyermekvédelmi intézményeink vezetését és felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat és korlátozásokat. Mindezeket együtt pedig egy új gyermekvédelmi törvénycsomag formájában be kell nyújtanunk az Országgyűlésnek – tette hozzá.

https://kormany.hu/hirek/meg-kell-erositeni-gyermekeink-vedelmet

https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/02/17/orban-viktor-a-magyar-gyermekvedelmi-rendszert-meg-kell-erositeni

 

február 19.

A PSZ támogatja a felsőoktatásban dolgozók bérköveteléseit

„Nevetséges és megalázó a helyzet. Az értelmiséget ettől jobban meg kellene az államnak becsülni. Természetesen támogatjuk a kollégákat, szolidárisak vagyunk velük, hiszen ők is támogatták a mi bérharcunkat. Egyértelmű, hogy az egyetemi oktatók sem maradhatnak ebben a fizetési helyzetben” – mondta a Mérce megkeresésére Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. A PSZ úgy látja, hogy a kormánnyal nagyon nehéz tárgyalóasztal mellett megállapodni, így támogatják a felsőoktatási dolgozók bérharcát, esetleges sztrájkját is. Több mint 1000 ELTE-s dolgozó követel azonnali béremelést – írta közleményében a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének ELTE Intézményi szervezete (FDSZ-ELTE), erre reagált a PSZ elnöke.

https://merce.hu/2024/02/19/nevetseges-es-megalazo-az-egyetemi-dolgozok-helyzete-a-pedagogusok-szakszervezete-szerint/

 

Több mint 1000 ELTE-s dolgozó követel azonnali béremelést

Az egyébként üdvözlendő pedagógusbér-emelés ráirányította a figyelmet az oktatás egész spektrumára kiterjedő, átgondolt bérrendezés hiányára, tovább súlyosbítva az állami felsőoktatási intézményekben dolgozók bérhelyzetét. Az ELTE dolgozói azt kérik, a közoktatási intézményekhez hasonlóan az állami fenntartású felsőoktatási intézményekben is történjen meg a bérek felzárkóztatása. A változás érdekében az FDSZ-ELTE és az egyetem Közalkalmazotti Tanácsa nyílt levelet írt a fenntartónak. A dokumentumot pár nap alatt több mint 1000 ELTE-s dolgozó támogatta aláírásával.

https://index.hu/belfold/2024/02/19/felsooktatas-elte-reform-beremeles-nyilt-level/

 

Rétvári Bence: az alapítványi iskolákban is jár a 32,2 százalékos tanárbéremelés

A parlamenti államtitkár azt közölte, a 340 milliárd forintos tanárbéremelési alap nemcsak az állami intézmények alkalmazottainak béremelését tartalmazza, hanem az önkormányzati, egyházi és magánfenntartóknál dolgozókét is. Ugyanaz az emelés jár tehát egy alapítványi iskolában tanító tanárnak, mint a tankerületiben.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/02/19/retvari-bence-az-alapitvanyi-iskolakban-is-jar-a-322-szazalekos-tanarberemeles

 

Levelet küldtek az óvodai dolgozók Maruzsa Zoltánnak

Az óvodai NOKS-os és technikai dolgozók kimaradtak a béremelésből, arról nem is beszélve, hogy egy óvodai kezdő NOKS-dolgozó annyit keres, mint egy nyugdíj előtt álló. Lőrincz Tiborné, a dajkák és óvodapedagógusokat segítők csoportjának vezetője csaknem 12 ezer óvodában dolgozó nevében írt levelet Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak, hogy terjesszék ki rájuk is a béremelést, mert a gyerekek szellemi, értelmi, érzelmi biztonsága érdekében szükség van az óvodai NOKS-os és technikai dolgozók anyagi megbecsülésére is.

https://eduline.hu/kozoktatas/20240219_ovodai_dolgozok_fizetesemeles

 

Lannert Judit: a magyar oktatásból a szabadság hiányzik, nem a kontroll

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlik a 15 éves diákok matematikai, szövegértési és természettudományos teljesítménye, és ez nemcsak Magyarországra, hanem az OECD-országok átlagára is igaz. Lannert Judit oktatáskutatót a legfrissebb PISA-mérések eredményei sarkallták arra, hogy a legfontosabb mutatókat Magyarország esetében külön is megvizsgálja.

https://qubit.hu/2024/02/19/ed-lannert-judit-a-magyar-oktatasbol-a-szabadsag-hianyzik-nem-a-kontroll?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

 

„Nem ismerek olyan kollégát, aki ne találkozott volna pedofil történettel”

Nem számít a gyerekek védelme a családbarát kormánynak, a szakmai minimumok sem teljesülnek, a társadalom peremén dolgoznak – erről számolt be a Népszavának egy gyám, egy gyermekfelügyelő, illetve egy szociális szakember. Nevüket nem vállalták, mert tartanak állásuk elvesztésétől, miközben úgy érzik: „egyszerűen megfojt minket a rendszer.”

https://nepszava.hu/3225802_gyermekvedelm-magyarorszag-szocialis-ellatas

 

Rengeteg a bántalmazás a gyermekvédelemben, a gyerekeket újra és újra traumatizálják, és semmi nem történik

Ezt mondta a Telexnek Melinda, aki január végéig dolgozott egy budapesti gyermekotthonban gyermekfelügyelőként. December végén értesült egy gyermekotthonban történt bántalmazásról, amit jelzett felettesének. A történtek után Melindának kellett távoznia az állásából. Szintén tavaly az alapvető jogok biztosa mulasztást állapított meg, mert a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthonban az egyik gyermekfelügyelő szexuális kapcsolatot létesített egy 15 éves nevelt lánnyal. A vezetőség, bár tudott a történtekről, nem kezdeményezett feljelentést.

https://telex.hu/belfold/2024/02/19/gyermekotthon-bantalmazas-gyermekvedelem-trauma-eltussolas-zart-intezmeny

 

Valami megmozdult, a civil társadalom nem tűri tovább az odakint járó szörnyeket

A pénteki tüntetésről, a gyermekvédelem megerősítésének szükségességéről írt a Hírklikk, felidézve: egy gyermekvédelemben dolgozó szakember szerint a NER ott van már a gyermekvédelmi intézményekben, leginkább az ő kinevezettjei ülnek az igazgatói, vezetői székekben. Így már csak abban reménykedhetünk, hogy Orbán Viktor is értesül a civilek gyermekvédelmi kerekasztaláról, hogy a fáklyás felvonulás hangjai is elérik, hogy az ellenzéki pártokat ugyanúgy bevonja egy jó gyermekvédelmi törvény elkészítésébe, mint a szakembereket.

https://hirklikk.hu/kozelet/valami-megmozdult-a-civil-tarsadalom-nem-turi-tovabb-az-odakint-jaro-szornyeket/428318

 

203 millió forint jött össze a bántalmazott fiatalok lakhatására

203 millió lett. Maradhat? – kérdezte Fancsikai Eszter, a gyermekvédelemi rendszer áldozataiért tartott tüntetés egyik szervezője és szónoka. A közösségi adománygyűjtés egy egykori bántalmazott, jelenleg hajléktalan fiatal érdekében indult, akinek a lakhatását kívánták megoldani a szervezők. Eredetileg 25 millió összegyűjtése volt a cél.

https://24.hu/belfold/2024/02/19/tuntetes-influenszer-gyujtes-bantalmazott-fiatalok-lakhatas-penzalap-utcarol-lakasba-egyesulet/

 

február 20.

A pedagógus szakszervezeteknél rövid idő alatt 15-20 százalékkal csökkentek a bevételek

Januártól a közszféra munkáltatói már nem vonják le a munkavállalóktól a szakszervezeti tagdíjakat, így nem is utalják át azokat az érdekképviseleteknek. Az indoklás szerint a kormány célja az volt, hogy egyszerűsítsék az állami működést, de ez a szakszervezeteket kihívás elé állította. A PSZ elnöke, Totyik Tamás arról számolt be a Népszavának, hogy „megindult a kivéreztetés”, hozzájuk eddig mintegy 20 százalékkal kevesebb tagdíj folyt be, ezért már a tartalékokhoz is hozzá kellett nyúlni. A pedagógus munkakörben dolgozó PSZ-tagok esetében a tagdíjat a gyakornoki bruttó alapilletmény 0,8 százalékában határozták meg, ez 4230 forint havonta. Totyik Tamás azt is elárulta, a taglétszám is csökkent valamelyest, főként a nyugdíj előtt álló tagjaik közül döntöttek többen úgy, hogy az új tagdíjfizetési rendszer helyett a kilépést választják. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője utalt a kormányzati célra is: ha a pedagógusok béremelést kapnak, nehogy már a szakszervezeteknek nagyobb bevétele legyen a tagdíjakból.

https://nepszava.hu/3225959_oktatas-szakszervezetek-tagdij-csokkenes-tiltas

 

A hazai gyermekvédelem helyzete súlyos és aggasztó

Megtartotta első ülését az Országos Közös Akarat (OKA) és civilek – köztük szexuális bántalmazások túlélői – által életre hívott gyermekvédelmi kerekasztal, melynek célja, hogy ne fordulhassanak elő a bicskei gyermekotthonban történtekhez hasonló ügyek. Herczog Mária gyermekvédelmi szakember szerint a gyermekvédelemben is elengedhetetlen a társadalmi párbeszéd. Ugyanakkor abban bízik, segítséget jelenthet a döntéshozóknak és a törvényeket alkalmazóknak is, ha megismerik a problémákat.

https://nepszava.hu/3226094_a-hazai-gyermekvedelem-helyzete-sulyos-es-aggaszto

 

Balog Zoltánnak már 2012-ben jelezte az ombudsman a bicskei gyermekotthonban történteket

„Az elmúlt években több gyermek utalt arra, hogy az igazgató szexuális tartalmú célzásokat tesz, időnként intim helyen érinti meg őket. A gyermekek valós segítséget nem kaptak, a bántalmazás gyanújáról tudomással bíró felnőttek csupán egymás között tettek kísérletet a probléma megoldására, illetve szóltak az igazgatónak, de csak az elmúlt év őszén (tehát 2011-ben) fordultak az intézmény fenntartójához. Az alapvető jogok biztosa szerint sérti a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjogát, hogy nem teljesült a gyermekvédelmi törvényben előírt jelzési és együttműködési kötelezettség, késedelmesen jelezték a bántalmazás gyanúját” – a jelentés a bicskei gyermekotthonban történt visszaélések kapcsán lezajlott ombudsmani vizsgálat eredményeit tartalmazza, és részletesen taglalja a 2011-12-ben történteket.

https://444.hu/2024/02/20/balog-zoltan-mar-2012-ben-kapott-jelzest-az-ombudsmantol-a-bicskei-gyermekotthonban-tortentekkel-kapcsolatban

 

február 21.

A kormány kiiktatná a szakszervezeteket

Felemásra sikeredett a kormány igyekezete, hogy ellehetetlenítse a szakszervezeteket a szakszervezeti tagdíjak munkáltatói levonásának tiltásával. Bár mindkét pedagógus szervezetnek csökkentek a bevételei, a PDSZ jelentős taglétszám-növekedést könyvelhet el, a PSZ pedig úgy gondolja, a kormány intézkedéséhez az Európai Bizottságnak is lesz egy-két szava. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke szerint egyelőre nem katasztrofálisan, de csökkent szakszervezeti tagjaik száma. A kormány felelőssége ebben az, hogy az ellenzéki pártok után közellenségnek tartja a szakszervezeteket is. Az elnök a Hírklikknek nyilatkozott.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kormany-nem-akar-parbeszedet-kikuszobolne-a-szakszervezeteket/428389

 

Mostohagyermek a gyermekvédelem

Pénzt vontak ki a gyermekvédelemből, nem működik a jelzőrendszer, kevés a szakember – mondta a gyermekvédelmi botrány és a kegyelmi ügy kapcsán Totyik Tamás, a PSZ elnöke a Heti TV Pirkadat c. műsorának. Szerinte a kormánynak sok teendője van, ráadásul szembe kellene néznie a saját bűneivel. Példaként említette, hogy a PSZ korábban átfogó vizsgálatot kezdeményezett az EGYMI-k állapotáról. Az oktatás helyzetéről jelezte: a kormány nem fogadja el a szakszervezeti, illetve civil javaslatokat. Meg akarja spórolni a társadalmi vitát, csak a Nemzeti Pedagógus Karral akar egyeztetni például a Nemzeti alaptantervről.

https://www.youtube.com/watch?v=NhSjfL3YuHA

 

„Szeretnénk tudni, pontosan kik a kegyelmi botrány felelősei” – Több százan vonultak fel fáklyákkal Budapesten a pedofília áldozataiért

Az Orbán-kormány által bejelentett intézkedések nem oldják meg a rendszer problémáit – hangzott el az Országos Közös Akarat (OKA) gyermekvédelmi demonstrációján. A civilek szakmai javaslatok kidolgozásába kezdtek. Nagyon fontos, hogy tovább görgessük ezt az ügyet, még úgy is, ha ez most nem egy hatalmas tüntetés. Szeretnénk tudni, pontosan kik a kegyelmi botrány felelősei, mi a kegyelmi döntés indoka, Orbán Viktornak van-e köze hozzá? Nem vádaskodni szeretnénk, hanem az igazságra vagyunk kíváncsiak – mondta egy gimnazista résztvevő.

https://nepszava.hu/3226245_faklyas-felvonulas-budapest-pedofilia-elnoki-kegyelem

 

A debreceni egyházközség megbotránkozott: Balog Zoltán nem az áldozat, hanem a tettes oldalára állt

Miután az exminiszter-püspök lemondott a református zsinat lelkészi elnökségéről, a Debrecen-Kossuth Utcai Református Egyházközség Presbitériuma nyilatkozatban is elhatárolódott tőle. „Mélységesen együttérzünk a bántalmazott gyermekekkel. Elítéljük a tetteseket, legyen az maga a bántalmazó, vagy az, aki a bántalmazó tettének leplezését segítette. Megbotránkoztunk azon, hogy a hitvallásos döntés órájában egyházunk vezetője nem a bántalmazott áldozat, hanem a tettes oldalára állt” – írták.

https://hvg.hu/itthon/20240221_A_debreceni_egyhazkozseg_vezetese_megbotrankozott_azon_hogy_Balogh_Zoltan_nem_a_bantalmazott_aldozat_hanem_a_tettes_oldalara_allt

 

A kávéscsésze kis híján kiesett az ügyvéd kezéből, amikor felfedezte a kegyelmi ügyet – az ügyvéd figyelmessége és a sajtónyilvánosság kellett ahhoz, hogy kiderüljön a botrány

Hogyan és miért robbantottam ki a kegyelmi botrányt? – indítja posztját az az ügyvéd, aki felfedezte, majd elküldte a sajtónak azt a kúriai döntést, melyből kiderült: Novák Katalin kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, aki megpróbálta eltussolni az intézményben történt pedofil bűncselekményeket. „A botrány kitörése legkésőbb a Kúriai Döntések 2024. januári számának megjelenésétől és a határozatnak »BH« formájában a jogtárban történő közzétételétől kezdve valójában már elkerülhetetlen és csak idő kérdése volt.” (…) „Undorral és elborzadva olvastam a határozat első 23 pontját, melyekben a Kúria leírta az első- és a másodfokon eljárt bíróságok határozatait, valamint az azokban megállapított és a felülvizsgálati eljárásban már nem támadható tényállást. Amikor azonban ahhoz az ominózus 24. ponthoz értem, a kávéscsésze kis híján kiesett a kezemből és majdnem leszédültem a székemről: a Kúria ebben a pontban rögzítette, mégpedig egy bírósági határozathoz méltó hideg, precíz tárgyilagossággal Novák Katalin kegyelmi döntésének tényét és pontos tartalmát. Többször is átolvastam a szöveget, mert nem hittem a szememnek. Elnöki kegyelem? Egy ilyen – még büntetőügyekhez szokott ügyvéd szemével nézve is – ocsmány, undorító ügyben, melyben szexuálisan abuzált, ráadásul érzelmileg, lelkileg és egzisztenciálisan teljesen kiszolgáltatott, gyermekotthonban nevelkedő kiskorúak a sértettek?”

https://hang.hu/belfold/a-kavescsesze-kis-hijan-kiesett-az-ugyved-kezebol-amikor-felfedezte-a-kegyelmi-ugyet-161850

 

Másodfokon is elítélték a diákjával szexelő Hajdú-Bihar megyei tanárt

Jogerősen tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a volt pedagógust, aki szexuális kapcsolatot létesített az iskolájában tanuló kiskorú diákkal. A Debreceni Törvényszék kommunikációs vezetője a közleményében azt írta, „a bíróság a férfit végleges hatállyal eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött fiatal nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezi, illetve kiskorúval egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll”.

https://eduline.hu/kozoktatas/20240221_HajduBihar_megye_pedagogus_itelet_szexualis_kapcsolat_kiskoru

 

„Körbekérdezte a tanár a gyerekeket az osztálykiránduláson, kivel alhatna egy ágyban”

Lili nemrég figyelt fel arra, hogy hetedikes fia, Marci körül valami nincs rendben az iskolában. Időbe telt, mire összeállt a kép: az egyik tanár és a fiú között lehet valami, ami túlmutat a tanár-diák viszonyon. Mit tehet egy szülő, ha gyanúja támad, hova fordulhat segítségért, és mi a hatóság álláspontja, ha nem történik erőszak? Lili a saját bőrén tapasztalta meg, hogyan zárkóznak el az érintettek, amikor megérzik, milyen ingoványos talajon állnak.

https://nlc.hu/csalad/20240221/pedofil-gyerek-tanar/

 

Ennyi reményvesztett ember talán még nem gyűlt össze egy helyen

A kegyelmi ügy rég nem látott módon rázta fel a magyar közéletet. Február 16-án a pártfüggetlen online tartalom-előállítók, popzenészek, influenszerek hívására az első, óvatos hírek szerint 50 ezer, a szervezők másnapi, konzervatív becslése szerint 150 ezer ember ment ki a Hősök terére. Tüntetésen utoljára ennyi ember ezen a téren Nagy Imre újratemetésén járt. Ez akkor, 1989-ben egy összeomló rendszer végét jelezte. Az Orbán-rendszer azonban nem mutatja az összeomlás jeleit. De akkor mit keresett 150 ezer ember a Hősök terén? A tüntető fiatalokat kérdezte a Mérce. A legfiatalabb megszólalok kiemelték, hogy a youtuberekhez közelebb érzik magukat, „ők inkább kimondják azt, amit én gondolok”. Az eggyel idősebb társaik szerint az ügy kirobbanásának körülményei azt mutatták meg, hogy „legalább a sajtónak van még hatása”. Nem véletlen tehát, hogy az influenszerek, médiamunkások kiállása több embert elért és vitt az utcára.

https://merce.hu/2024/02/21/ennyi-remenyvesztett-ember-meg-talan-nem-gyult-ossze-egy-helyen-riport-a-hosok-tererol/

 

A tankerület érzékelte, hogy forrong az ország, mégsem akarta meghallgatni a Karinthy Frigyes Gimnáziumból kirúgott tanárokat

A tankerület szerint a polgári engedetlenségi akcióban részt vevő pedagógusok akkor is mulasztást követtek el, ha aznap, amikor polgári engedetlenkedtek, egyébként nem is kellett volna órát tartaniuk – hangzott el a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok perének újabb tárgyalási fordulóján. A Külső-Pesti Tankerületi Központ jogi képviselője szerint dolgozni akkor is kéne, ha a pedagógusoknak nem volt tanórájuk az adott napon. Halmos Szilvia tanácselnök bíró arra hívta fel a tankerület ügyvédjének figyelmét: nekik kell tisztázniuk, a tankerületi milyen tanórán kívüli feladatokat várt volna el a tanároktól. A tanárok ügyvédje, Sziklai Tamás azt is hangsúlyozta, a polgári engedetlenség nem pusztán munkamegtagadás, hanem véleménynyilvánítás volt a pedagógusok részéről, a tankerület pedig végig passzív magatartást tanúsított, amikor nem akarta meghallgatni, mit szeretnének kifejezni, elérni a tanárok. Ha a tankerületi rendszer egy kicsit is emberségesebb lenne, most nem tartanánk itt – erről Nemes Mária, az egyik kirúgott tanár beszélt a Népszavának.

https://nepszava.hu/3226152_a-tankerulet-erzekelte-hogy-forrong-az-orszag-megsem-akarta-meghallgatni-a-karinthy-frigyes-gimnaziumbol-kirugott-tanarokat

 

110 milliós bírságot kapott a KRÉTA fejlesztője, súlyos hiányosságokra derült fény

2022 szeptemberében hekkertámadás érte a minden iskolában használt KRÉTA fejlesztőjét, de ez csak két hónappal később, a Telex cikkének megjelenése után jutott el a nyilvánosságig és az adatvédelmi hatóságig. Utóbbi akkor vizsgálatot is indított, amely tavaly decemberben zárult le, de az eredménye eddig nem volt ismert. Most eljutott a portálhoz a határozat, amely jelentős adatvédelmi bírság, 110 millió forint megfizetésére kötelezi a fejlesztő céget.

https://telex.hu/techtud/2024/02/21/kreta-hekkertamadas-feltores-szemelyes-adatok-naih-vizsgalat-eredmeny-adatvedelmi-birsag

 

február 22.

Kevés a szakember az EGYMI-kben, alulfizetettek

A PSZ több hónapja kezdeményezett átfogó szakmai vizsgálatot az EGYMI-kről, de az ombudsman nem válaszolt érdemben, az mikor ér véget – korábbi véleményét ismételte meg az EGYMI-k állapotáról Totyik Tamás, a PSZ elnöke az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának.

https://www.atv.hu/musor/egyenes-beszed

 

Nincs elévülés, nincs enyhítés, nincs kegyelem: ezt tervezi a kormány a gyermekvédelemmel

A kormány módosításokat kezdeményez a parlament tavaszi ülésén, ezeket a KDNP is támogatni fogja – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Tovább szigorítanák a pedofil bűncselekmények büntetési tételeit, akár új tényállásokat is elfogadhatnak. Bevezetnék, hogy a 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények ne évülhessenek el, a pedofil bűnelkövetőket ne lehessen feltételes szabadlábra helyezni. Az Alaptörvényben rögzítenék, hogy az ilyen bűnelkövető ne kaphasson kegyelmet. Megerősítenék a gyermekvédelmi intézmények vezetésének felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat szigorítanák.

https://telex.hu/belfold/2024/02/22/gyermekvedelem-torveny-szigoritas-kocsit-mate-bejelentes

 

„Továbbra is úgy gondolom, hogy Vásárhelyi János jól tudott bánni a gyerekekkel” – mondta egy osztályvezető

Külön kell választani a szakmai hozzáértést és a személyiség defektusát – véli Csókay László, aki a bicskei gyermekotthonban történt szexuális erőszakról szóló 2011-es bejelentéskor, még a Tarlós-korszakban a fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője volt. Mindenről tájékoztatta a közvetlen főnökét, Pölöskei Gábornét, akinek bátyja, Áder János 2016-ban köztársasági elnökként jóváhagyta, hogy a bicskei gyermekotthon később pedofília miatt elítélt igazgatóját, Vásárhelyi Jánost Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntessék ki.

https://nepszava.hu/3226229_csokay-laszlo-bicskei-gyermekotthon-pedofilia-gyanu-ader-janos-huga-feljelentes

 

Nyilatkozata után kirúgta a Pázmány Egyetem a tanárt, aki a pedofil igazgatót mentegette

A 444.hu megírta, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tart négy gyermekvédelemmel kapcsolatos kurzust Csókay László, aki a Tarlós-korszakban a bicskei gyermekotthont fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője volt. Az a Csókay László, aki a Népszavának így nyilatkozott a bicskei gyermekotthon volt igazgatójáróról, Vásárhelyi Jánosról: „Továbbra is úgy gondolom, hogy szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt. Az más kérdés, hogy valaki személyiségében milyenné válik. Nyilvánvalóan akkor kezd ez fontossá válni, amikor a személyiség defektusa elkezdi érinteni a szakmai tevékenységét.” Azonnali hatállyal megszüntették az egyetemen a szerződését, nem kell a továbbiakban gyermekvédelemre oktatnia a tanárszakos hallgatókat.

https://444.hu/2024/02/22/azonnali-hatallyal-megszuntettek-a-bicskei-exigazgatot-mentegeto-csokay-laszlo-szerzodeset-a-pazmanyon

 

„Van egy gesztusnyelve, megsimogatja a gyerekeket” – Így védték egyes kollégái 2011-ben a bicskei otthon igazgatóját

A főváros jelentése szerint a munkatársak azt mondták, hogy Vásárhelyi ezt szakmailag indokoltnak és természetesnek tekintette, ami szerinte a „gyerekek szeretetigényének kielégítését” szolgálja. „Ha lett volna több emberség, felelősség és gondoskodás, akkor a főváros előző fideszes vezetése már 2011-ben feltárhatta és megállíthatta volna a felügyelete alatt álló bicskei gyermekotthon lakóinak szenvedését. De nem volt elég emberség, felelősség és gondoskodás, ezért még 5 évig garázdálkodhatott ott a pedofil bűnöző” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Önkormányzat belső vizsgálatáról.

https://nepszava.hu/3226390_gyermekvedelem-bicskei-gyermekotthon-fovarosi-jelentes-pedofilia

 

Dialógus: a gyermekvédelem közös nemzeti ügy

„A bicskei történet kinyitotta, és nagyon fájdalmasan mutatta meg, milyen állapotban van a magyar gyermekvédelem. Mi azt gondoltuk, nekünk az lehet a feladatunk, hogy szakemberek segítségével megértsük, mi történt és történik, majd elindítsunk egy dialógust.” Ezzel indokolta Horgas Péter, az OKA egyik alapítója, a Civil Bázis elnöke a Dialógus a gyerekekért kerekasztal megrendezését. Herczog Mária szociológus szerint a kormány szigorítása csak sebtapasz. Ha az 1997-es gyerekvédelmi törvényt, a gyerekjogi egyezményeket komolyan vennék, és a betartásuk számonkérhető lenne a kormányon és az alkalmazókon is, akkor rendben volna a gyerekvédelem.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-dialogus-a-gyerekekert-azert-indult-mert-a-gyermekvedelem-kozos-nemzeti-ugy/428451/

 

február 23.

Orbán Viktor teljes körű átvilágítást és ellenőrzést rendelt el

Egy normális országban nem fordulhat elő olyan eset, amilyen Bicskén – erről beszélt egyebek között a miniszterelnök szokásos rádióinterjújában. Elmondta, hogy a mostani vezetőket át kell világítani, életvitelüket, szexuális devianciákat, pszichológiai kiértékelés is szükséges. „Rendet kell tenni és rendet is fogunk tenni!” – jelentette ki. „Vizsgálatot rendeltem el, ami minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjére kiterjed. Nem dolgozhatnak gyermekek közelében olyanok, akik veszélyt jelentenek rájuk!” – ezt a Facebookon írta a miniszterelnök.

https://index.hu/belfold/2024/02/23/orban-viktor-miniszterelnok-valasztas-koztarsasagi-elnok-europai-parlament-ukrajna-haboru/

 

Megint nőtt a szám, idén már 23 ezer hatévesnek kértek iskolahalasztást az Oktatási Hivatalnál

Idén összesen 23 342-en kérelmezték az Oktatási Hivatalnál (OH), hogy a tankötelezettségi korhatárt elérő gyermeküknek még ne kelljen iskolába mennie a szeptemberben induló 2024/2025-ös tanévben – derült ki az OH Népszava megkeresésére küldött tájékoztatásából. Az elfogadott kérelmek magas aránya is azt mutatja: nem történtek tömeges visszaélések, ezért felesleges volt úgy átalakítani, szigorítani a rendszert, hogy az a szülők és a gyerekek életét nehezítse meg – mondta Miklós György, a Szülői Hang képviselője.

https://nepszava.hu/3226366_oktatas-iskolaerettseg-iskolahalasztas-oktatasi-hivatal-szuloi-hang

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X