Heti lapszemle 2023.04.28.

lapszemle

Egyelőre apróbb engedményeket tenne a kormány, de ez nem elegendő ahhoz, hogy a PSZ elfogadja a státusztörvény tervezetét. Továbbra is járjuk az országot, fórumokon tájékoztatjuk az oktatásban dolgozókat arról, hogy miután a béremelésnek híre-hamva sincs, a kormány mézesmadzagjáról leolvadt a méz, így láthatóvá vált a korbács.

 

április 21.

A PSZ határozottan felszólítja a kormányt, jelenlegi formájában ne terjessze be a parlamentnek a státusztörvény tervezetét

A kormány semmit nem értett meg az elmúlt másfél év tiltakozásaiból, ezt bizonyítja a státusztörvény koncepciója, amelyről látványos, ám teljesen eredménytelen egyeztetés zajlik. Kiderült: a munkavállalók jogait érintő korlátozásokban a kormány lényegesen nem változtatna álláspontján. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) egyértelművé tette: ragaszkodik a pedagógusok és a szakszervezetek szerzett jogaihoz. Nem hagyja, hogy az oktatásban dolgozók a társadalom legkiszolgáltatottabb és leginkább kizsákmányolt rétege legyen. (…) „Béremelésnek híre-hamva sincs, már a Holdról is érzékelhető, hogy a kormány mézesmadzagjáról leolvadt a méz. Legalább láthatóvá vált a korbács.” Közlemény a honlapunkon is.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-hatarozottan-felszolitja-a-kormanyt-jelenlegi-formajaban-ne-terjessze-be-a-parlamentnek-a-statusztorveny-tervezetet/

 

Eddig Tiborc panaszai hangoztak el

Az eddigi tárgyalásokon a PSZ sorolta kifogásait, de a kormány érdemben nem reagált. Utóbb kiderült: alapvetően nem változtatna a kormány a státusztörvény tervezetén – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában. A PSZ közleménye hangsúlyozta: a béremelésnek híre-hamva sincs, a kormány mézesmadzagjáról leolvadt a méz, így látszik a korbács, ezt is felidézte. Beszélt a PSZ országjárásáról, mert tájékoztatni kell a kollégákat, mi vár rájuk a jövőben. Sok helyen nem adnak helyiséget a fórumokhoz, de a PSZ kész akár a szabadban is rendezvényeket tartani.  Jelezte: szakszervezetünk keresi a jogi megoldást a felmondások letétbe helyezésére, hiszen a státusztörvény-tervezete gyorsítja a pályaelhagyást, miközben így is sokan hiányoznak az oktatásból.

https://www.atv.hu/videok/20230421/ujabb-sztrajknapot-hirdettek-a-pedagogusok-hetfore

 

Folytatódik a kormány és a pedagógusok meccse

Egyes kérdésekben előrelépést hoztak a kormány és a pedagógus szakszervezetek tárgyalásai, de a legfontosabb témákban nincs elmozdulás – mondta a Magyar Hangnak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke, miután április 21-én ismét tárgyaltak a szakszervezetek a kormányzattal, elsősorban a státusztörvény tervezetéről. Utóbbira a PSZ szerint nem is lenne szükség a bérrendezéshez, viszont a koncepció számos ponton hátrányos a munkavállalókra. „Érdemben nem sok mindent sikerült elérni. Részkérdésekben történt előrelépés. Például most úgy tűnik, kikerült a javaslatból, hogy az oktatásban dolgozók újabb képesítés megszerzésére kötelezhetők az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtti öt évig, vagyis 60 éves korukig. Nagy küzdelem eredményeként pontosítani fogja a kormány, hogy milyen esetekben hosszabbíthatja meg a belügyminiszter a tanévet, ez ugyanis eredetileg nem volt meghatározva, csak a lehetőség szerepelt a javaslatban.”

https://hang.hu/belfold/folytatodik-a-kormany-es-a-pedagogusok-meccse-153913

 

Az egyeztetés értelmes párbeszédet, vitát feltételez

Gyakran találkozunk az államtitkársággal, de valódi egyeztetés nincs, az eddigi felvetésekre, kritikákra csak most érkeznek válaszok – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Esti gyors című műsorában. A lényeges dolgokban nem hajlandó engedi a kormány, ezért a PSZ szerint a státusztörvény-tervezet jelenlegi formájában elfogadhatatlan. Beszélő szerszámokká silányítaná a kormány az oktatásban dolgozókat. A PSZ elkezdte az országjárást, hogy tájékoztassa a pedagógusokat a tervezet káros következményeiről. Elkezdtünk azon dolgozni, hogy meglegyen a jogi lehetőség a felmondás letétbe helyezésére, ha sokan távoznának, tiltakozva a státusztörvény életbe lépése ellen.

https://www.klubradio.hu/adasok/psz-ha-igy-nyujtjak-be-a-statusztorvenyt-johet-a-felmondasok-letetbe-helyezese-134851

 

Apróbb elmozdulások vannak, érdemi eredmény nincs

Szegeden 22 közép- és általános iskola tanárai lépnek sztrájkba, a megmozduláshoz négy szakképző intézmény pedagógusai is csatlakoztak. A szakszervezetek szerint most is szülők, diákok, civil szervezetek és jogvédő csoportok támogatják őket. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta a Szeged TV híradójának, hogy nincs érdemi előrelépés a tárgyalások után sem, apró eredmények vannak, de ez a kormány szándékán alapvetően nem változtat.

https://tv.szeged.hu/cikk/szegedi-hirado-2023-aprilis-20-an-1

 

Fórum Nagykállón, vélemények a státusztörvény tervezetéről

Országjáró fórumsorozatba kezdett a Pedagógusok Szakszervezete. Április 21-én Nagykállóba látogatott el a szervezet alelnöke, Totyik Tamás, akivel a fórum megkezdése előtt beszélgetett a Kelet-Magyarország. Elmondta, a kormány semmit nem értett meg az elmúlt másfél év tiltakozásaiból, ezt bizonyítja a státusztörvény koncepciója, amelyről teljesen eredménytelen egyeztetés zajlik.

https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2023/04/jelen-formajaban-nem-tudjak-elfogadni-a-statusztorvenyt

 

Bács-Kiskunban tizenöt iskolában lehet sztrájk a státusztörvény ellen

Kajtár Hajnalka, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megyei elnöke a helyi KecsUpnak elmondta: információi szerint Bács-Kiskunban 15 iskolában összesen körülbelül száz pedagógus kíván élni a munkabeszüntetés jogával. Az viszont majd csak hétfőn dől el, valóban ennyi tanár és tanító fog-e sztrájkolni, mert lehet, hogy néhányan meggondolják magukat. Előfordul, hogy az intézményvezetők részéről egyfajta nyomásgyakorlás érvényesül. Egyes igazgatók annyira meg kívánnak felelni a tankerületnek, hogy ha lenne is sztrájk, azt láthatatlanná teszik: tanítás nélküli munkanapot rendelnek el.

https://kecsup.hu/2023/04/bacs-kiskunban-tizenot-iskolaban-lehet-sztrajk-hetfon-a-statusztorveny-ellen/

 

Már 46 ezren tiltakoznak a pedagógusok státusztörvénye ellen

A pedagógusok petícióval is tiltakoznak a kormány törvénytervezete ellen. A Pedagógusok Szakszervezete, a PDSZ és a Tanítanék mozgalom minapi sajtótájékoztatóján Miskolcon jelentették be, hogy a Tanítanék által kezdeményezett petíciót eddig összesen több mint 46 ezren írták alá.

https://merce.hu/2023/04/21/mar-46-ezren-tiltakoznak-a-pedagogusok-statusztorvenye-ellen/

 

Bosszútörvény után rabszolgasors

A magyar pedagógusok helyzete, ha a „százharminchárom bátor ember” a parlamentben elfogadja a csak státusztörvénynek nevezett jogszabályt, csupán egy szóval írható majd le: rabszolgasors. Fábry Bála pedagógus írása.

https://nepszava.hu/3191567_bosszutorveny-utan-rabszolgasors

 

április 22.

PSZ: akár 25 ezer tanár is felmondhat, ha megszavazzák a státusztörvényt

Akár 25 ezer tanár is felmondhat a Pedagógusok Szakszervezete szerint, ha az országgyűlés megszavazza státusztörvényt. A szervezet alelnöke, Totyik Tamás azt mondta az RTL híradónak: sikertelenül tárgyaltak a kormánnyal, így a pedagógusok a felmondásukról szóló dokumentumot hamarosan letétbe helyezhetik, a jogi megoldáson dolgoznak. A tárca úgy reagált: másfél hónapja folyamatos a szakmai egyeztetés.

https://rtl.hu/hirado/2023/04/22/statusztorveny-tanarok-felmondas-25-ezer

 

április 23.

Sztrájkkal és tüntetéssel indul a hét

Hetek óta folynak az eredménytelen egyeztetések a két legnagyobb pedagógus szakszervezet és az oktatási kormányzat képviselői között. A státusztörvény tervezete a PSZ szerint azt bizonyítja, hogy a kormány semmit sem értett meg az elmúlt másfél év tiltakozásaiból. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás a Szabad Európának azt mondta: nagyjából minden tizedik oktatási intézményben lesz sztrájkoló. Az alelnök reagált Gulyás Gergely miniszter mondataira is, szerinte a jelzett négyezer pedagógusnál jóval többen hagyhatják el a pályát, ha életbe lép a státusztörvény, csak sokan nem nyilatkoztak.

https://www.szabadeuropa.hu/a/oktatas_statusztorveny/32373744.html

 

Több iskolaigazgató megtiltotta, hogy tanáraik részt vegyenek az országos tanársztrájkban

Több iskolaigazgató megtiltotta a sztrájkot vagy retorziókkal fenyegette meg azokat a tanárokat, akik jelezték, hogy részt vennének az április 24-i országos sztrájkban – állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Több mint 700 iskola tanárai csatlakozhatnak a sztrájkhoz, a tiltakozáshoz – erre számít a Pedagógusok Szakszervezete. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az RTL híradónak azt mondta: a PSZ minden segítséget megad, ha valakit retorzió ér. A Belügyminisztérium úgy reagált: a kormány szerint a sztrájk a véleménynyilvánítás jogszerű formája.

https://rtl.hu/hirado/2023/04/23/orszagos-tanarsztrajk-pedagogusok-fenyegetes-tiltas

 

április 24.

Sztrájk és tüntetés is lesz, sokan tervezik a pályaelhagyást

Mindenki elégedetlen már, a státusztörvény tervezete csak újabb indok a tiltakozásra – erről is beszélt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Start műsorában. A PSZ járja az országot, hogy felhívja a figyelmet arra: mi vár a pedagógusokra, ha a parlament a tiltakozások ellenére elfogadná a jogállásváltásról szóló új jogszabályt. Jelezte: kidolgozzuk a jogi hátterét annak, hogy az oktatásban dolgozók letétbe helyezhessék felmondásukat.

https://www.atv.hu/videok/20230424/tuntetest-es-sztrajkot-szerveztek-mara-a-pedagogusok

 

Félelem és fáradtság árnyékolja be a pedagógussztrájkot

Intézményvezetői vagy egyéb nyomásra menet közben is sokan elálltak a sztrájktól, számos iskolában pedig a csatlakozók nagy száma miatt inkább rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, így nem lehet megmondani pontosan, hány pedagógus vesz részt a munkabeszüntetésen – közölte az InfoRádióban a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás. Szerinte a státusztörvény-tervezet olaj volt a tűzre. Egyértelműen kijelenthető, hogy minél kisebb egy település, annál alacsonyabb a sztrájkhajlandóság, mert a pedagógusok röghöz vannak kötve, kiszolgáltatottabbnak érzik magukat.

https://infostart.hu/belfold/2023/04/24/psz-felelem-es-faradtsag-arnyekolja-be-a-pedagogussztrajkot

 

Nincs pontos szám a sztrájkolókról

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az Eduline-nak azt mondta; a szakszervezetek általában csak a sztrájk után tudnak pontos adatot mondani az abban résztvevők számáról, mivel nem példátlan, hogy egy-egy intézményben végül mégsem valósul meg a tiltakozás. Adataik szerint jelenleg országszerte körülbelül 800-1000 intézményben zajlik tiltakozás, folyamatosan érkeznek a hírek és a fotók is arról, mely iskolákban csatlakoztak az országos megmozduláshoz.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230424_aprilis_24_tanarsztrajk_resztvevok

 

Még több teher lesz a nevelést-oktatást segítő dolgozókon

Ha a státusztörvény miatt a pedagógusok elmennek a pályáról, az ő munkájuk rászakad a nevelést-oktatást segítőkre, az asszisztensekre, de akár a portás is vigyázhat a gyermekekre – ezt mondta Lechner András gyógypedagógiai asszisztens, a PSZ új Veszprém megyei elnöke az ATV híradónak. (Az első összeállítás.)

https://www.atv.hu/videok/20230424/atv-hirado-20230424-18

 

Már reggel is volt tüntetés

Hétfőn reggel körülbelül 50 tüntető diák, pedagógus és parlamenti képviselő jelent meg a Belügyminisztérium Széchenyi téri bejárata előtt, ahol néma ülősztrájkba kezdtek. A demonstrálók a státusztörvény-tervezet ellen tiltakoztak. A résztvevők között politikusok is voltak. A tüntetést nem jelentették be előre, a rendőrök háromnegyed nyolc körül mindenkit igazoltattak, majd egy rövid beszéd után a tüntetők felálltak és elmentek a helyszínről.

https://telex.hu/belfold/2023/04/24/sztrajk-belugyminiszterium-pedagogusok-sztrajknap-statusztorveny

 

Volt, ahol a még be sem vezetett státusztörvény előírásaival próbálták lebeszélni a sztrájkolókat

Országszerte több ezer pedagógus szüntette be a munkát a sztrájkot meghirdető PDSZ ügyvivője szerint. Nagy Erzsébet azt mondta, számos visszajelzést kaptak olyan intézményekből, ahol a tantestület közel száz százaléka vállalta a sztrájkot. Voltak olyan esetek is, amikor az intézményvezető vagy a fenntartó (tankerület, illetve egyház is) kifejezetten megtiltotta a sztrájkot. Az egyik iskolában például az igazgató „elfelejtette” tájékoztatni a szülőket a pedagógusok munkabeszüntetéséről, ezért jogellenesnek nyilvánította azt. Ilyen egyszerűen nincs, ha az intézményvezető mulasztott, nem lehet a sztrájkot törvénytelennek nevezni. Beszámolt olyan esetekről is, amikor az intézményvezetés a még csak tervezetként létező státusztörvény előírásaival próbálta lebeszélni a tanárokat a sztrájkról, például, hogy a tiltakozókat bármikor áthelyezhetik másik intézménybe, vagy ha elmaradnak a tanórák, július 15-éig meghosszabbíthatják a tanévet.

https://nepszava.hu/3192081_oktatas-magyarorszag-sztrajk-pedagogus-jogallas

 

A tűzzel játszik a kormány

A kőbányai Szent László Gimnázium tanári karának harmada döntött a munkabeszüntetés mellett. Molnár Attila matematika, filozófia és informatika szakos pedagógus szerint a sztrájk nem éri el a célját, de mégsem tehetnek mást. Szerinte a kormány a státusztörvénnyel a tűzzel játszik, mert olyanok is a pálya elhagyása mellett dönthetnek, akik korábban ezt nem jelezték. Sőt, olyanok is lesznek, akiket a sok felmondás fog hasonlóra sarkallni. Saját tanári karában hatalmas a bizonytalanság: három-négy tanárról biztosan tudni, hogy távozik, három-négyről, hogy biztosan marad, a többiek gondolkodnak.

https://infostart.hu/belfold/2023/04/24/sztrajkolo-tanar-a-tuzzel-jatszik-a-kormany

 

„Pintér, gyere le!” – ezres tömeg tüntetett a Belügyminisztériumnál

A Lánchídon át a budai Várba, Orbán Viktor kormányfő hivatalához vonultak azok a tüntetők, akik hétfőn délután a Belügyminisztérium előtt tiltakoztak a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszüntetése ellen. Korábban legalább ezer tanár, diák és szimpatizáns vonult a belvároson át a Belügyminisztériumhoz.

https://telex.hu/belfold/2023/04/24/tuntetes-statusztorveny-sztrajk-belugyminiszterium-pdsz

 

Az oktatásért tüntettek Budapesten, dulakodás és könnygáz lett a vége

A pedagógusok életét átalakító státusztörvény egyelőre csak tervezetként létezik, de a szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják több pontját is, az egyik szakszervezeti vezető pedig azt mondta, szerinte már csak Brüsszel tud nyomást gyakorolni a kormányra. A tüntetésre pár ezren gyűltek össze, a beszédek után pedig sokan átvonultak a Karmelitához, ahol ellenzéki képviselők megint megpróbálták elbontani a kordont. A rendőrök több képviselőt is megrángattak, később pedig könnygázt is használtak. Videós összefoglaló.

https://telex.hu/video/2023/04/25/oktatas-tuntetes-karmelita-dulakodas-gazspray-konnygaz

 

Nem vagyunk jobbágyok! Nem a státusztörvényre!

„Mi, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola jelen nyilatkozatot aláíró dolgozói (tanárok, tanítást segítő munkatársak, technikai dolgozók) kijelentjük, hogy nem vagyunk jobbágyok – és nem is akarunk azok lenni! Teljes egészében elutasítjuk a 2023 júniusában bevezetni tervezett státusztörvényt!” Orbán Viktor egykori iskolája dolgozóinak tiltakozása a Facebookon.

https://www.facebook.com/sztelekiblanka/posts/pfbid0vmCRrYqhnciWPzMzpsCUJ6NdXqhefdSqjiffymNEt7P5W6y2DQJTCnyfKR5s4QUil

 

Orbán Viktor: külön elismerés illeti a tanárokat, akik időt és fáradságot nem kímélve egyengetik diákjaik útját

A kormányfő a Szakma Sztár Fesztiválon azt mondta, „a magyar közéletben szokás leminősíteni és szapulni az iskoláinkat és az iskolarendszerünket, persze, lehetne jobb is, és van is mit javítani rajta”, de lebecsülni azért nem szabad. „A diákok sikere itthon és a nemzetközi mezőnyben egyben a magyar oktatás dicsérete is, és ebben külön elismerés illeti a tanáraikat, akik időt és fáradságot nem kímélve egyengetik diákjaik útját”.  Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén hangsúlyozta: minden tíz általános iskolát befejező tanulóból hat a szakképzésben folytatja tanulmányait, a legnépszerűbb iskolatípus pedig a technikum. Szerinte a duális képzés hasznosnak bizonyult.

https://telex.hu/belfold/2023/04/24/orban-viktor-szakma-sztar-fesztival-beszed

 

BM: a gyermekek az elsők, a pedagógusok további béremelésre számíthatnak

A köznevelést és a pedagógusok új életpályáját támogató törvénytervezetekről másfél hónapja tart a szakmai egyeztetés. A Belügyminisztérium az egyeztetések lezárása után terjeszti a törvényjavaslatokat a kormány elé. A tervezetek a pedagógusok új életpályáját, a köznevelés színvonalának javítását szolgálják. Az oktatásban a gyermekek az elsők, a pedagógusok további béremelésére, egyszerűsített előmenetelre számíthatnak. Aki jobban tanít, többet foglalkozik a gyerekekkel, jobban kereshet. Sajnálatos, hogy a pedagógusok alig egy százalékát képviselő PDSZ továbbra is a baloldal politikai szervezeteként viselkedik, sztrájkokat és tüntetéseket szervez, írta a tárca, amely szerint az idei béremeléshez Brüsszel 166 milliárddal tartozik.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/04/24/bm-a-pedagogusok-tovabbi-beremelesre-szamithatnak

 

április 25.

Érdemi előrelépés nincs az újabb egyeztetés után sem

Látszatengedményeket tenne a kormány, hogy meggyőzze az Európai Bizottságot, de érdemi elmozdulás nincs a kormány álláspontjában – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az április 25-i, államtitkársággal folytatott egyeztetés után az ATV híradónak. (Ezen a linken az első összeállítás.)

https://www.atv.hu/videok/20230425/atv-hirado-20230425-18

 

Nem akarunk számháborúba bonyolódni a kormánnyal

Sok helyen nemcsak retorziókkal, hanem adminisztratív akadályokkal is gátolták a sztrájkot, pl. nem küldtek az igazgatók tájékoztatót a szülőknek – ezért sem tudható pontosan, hányan sztrájkoltak (vagy sztrájkoltak volna) április 24-én. Siker, hogy olyan intézményekben is beszüntették a munkát, ahol máshol nem tették, ezt segítette a státusztörvény tervezete – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Esti gyors műsorának. A PSZ vezetői továbbra is járják az országot, tájékoztatják az oktatásban dolgozókat, mi vár rájuk, ha a tiltakozások ellenére mégis elfogadnák a státusztörvényt. (Ezen a linken 3 perc 30 mp-nél kezdődik.)

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2023-aprilis-25-kedd-1815-32597

 

Várakozáson felüli volt a sztrájk

A státusztörvény tervezete olaj volt a tűzre, számítások szerint minden nyolcadik intézményben beszüntették a munkát, bár ez még mindig nem éri el a tavalyi sztrájkban résztvevők számát – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Spirit FM Rádió Aktuál c. reggeli műsorának. Ismét jelezte: a kistelepülések iskoláiban félelem uralkodik. A fiataloknak nem vonzó a pálya, ezen a státusztörvény egyáltalán nem segít, sőt, taszítja őket. (Ezen a linken 11 percnél kezdődik.)

https://www.youtube.com/watch?v=UXKJ37DoW1s

 

A státusztörvény tervezete a jogfosztás gyűjteménye

Azt még nem tudta megmondani Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke, hogy hányan vettek részt a sztrájkban, de annyiban mindenképpen eredményes volt, hogy jóval több intézményben sztrájkoltak, mint tették ezt egy hónappal ezelőtt. Ez nagyban köszönhető a státusztörvény-tervezetnek, amely jelenlegi állapotában a pedagógusok jogfosztásának gyűjteménye. Az alelnök az Inforádió reggeli műsorának nyilatkozott.

https://infostart.hu/belfold/2023/04/25/a-pedagogustuntetes-masnapja-ujabb-talalkozot-tart-a-bm-az-erdekkepviseletekkel

 

Mézesmadzagból korbács

A PSZ szerint a sztrájkot a félelem és a fáradtság árnyékolta be. A jogellenes intézményvezetői vagy egyéb nyomásra sokan elálltak a sztrájktól, számos iskolában pedig a csatlakozók nagy száma miatt rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, így nem lehet megmondani pontosan, hány pedagógus vett részt a munkabeszüntetésben. A Pedagógusok Szakszervezete kiadott egy, címében a jelenlegi helyzetet összefoglaló közleményt: „Mézesmadzagból korbács”. Ebben azt írják: „a kormány semmit nem értett meg az elmúlt másfél év tiltakozásaiból, ezt bizonyítja a státusztörvény koncepciója, amelyről látványos, ám teljesen eredménytelen egyeztetés zajlik. (…) A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) egyértelművé tette: ragaszkodik a pedagógusok és a szakszervezetek szerzett jogaihoz. Nem hagyja, hogy az oktatásban dolgozók a társadalom legkiszolgáltatottabb és leginkább kizsákmányolt rétege legyen. A Hírklikk cikke.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-sztrajkkal-tamogatoik-tuntetessel-is-nemet-mondtak-a-statusztorvenyre/41

 

Egyre több gimnázium csatlakozik a státusztörvényt elítélő nyílt tiltakozáshoz

Mi, az ELTE Radnóti Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium alulírott tanárai csatlakozunk a tiltakozókhoz: a veszprémi Lovassy László Gimnázium, a miskolci Herman Ottó Gimnázium és az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tantestületének azon tagjaihoz, akik nyílt levélben fogalmazták meg a közoktatást érintő törvényalkotási folyamat, jogszabálytervezet és a pedagógus értékelési tervezet kritikáját – olvasható a középiskola Facebook-oldalán. Ugyancsak nyílt levélben tiltakozott a státusztörvény-tervezet ellen Budapesten a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 76 munkatársa és az Eötvös József Gimnázium 55 tanára.

https://nepszava.hu/3192230_nyilt-level-oktatas-statusztorveny-tiltakozas-gimnaziumok-tiltakozas

 

A TASZ jogásza szerint erőszakos volt a rendőrség a diákokkal szemben

Hegyi Szabolcs, a TASZ jogásza „problémásnak és aránytalannak” nevezte a hétfői rendőri intézkedéseket, a könnygáz-használatot és a fémkordon „foggal-körömmel való védelmét” is. „Problémás és aránytalan fizikai erőszakkal védeni a kordont a tüntetőkkel és az országgyűlési képviselőkkel szemben, hiszen az eleve törvénytelenül került oda. Így is rengeteg rendőr volt a helyszínen, tehát nem világos, hogy mi szükség volt a kordonokra, pláne azok erőszakos védelmére”.

https://merce.hu/2023/04/25/aranytalanul-eroszakos-volt-a-rendorseg-a-diakokkal-szemben-a-tasz-jogasza-szerint/

 

Ungár Péter: ami a Karmelitánál történt, csak árt a pedagógusoknak

Az LMP társelnöke szerint „kevés élő magyar ember tudná vitatni azt, hogy a pedagógusok bérhelyzete tragikus”. Facebook-bejegyzésében kifejti: „az Orbán-kormány tudatos politikájának” tartja, hogy „az államnak dolgozó munkavállalókat megélhetésében és jogaiban sanyargassa”, ezért szerinte természetes, hogy az ellenzéki politikusok kiállnak a pedagógusok mellett. Egyszerűen semmi köze egyes ellenzéki szereplők vágyának, hogy belekerüljenek az újságba, ahhoz, hogy többet keressenek a pedagógusok. A tegnapi demonstrációnak mi köze volt a pedagógusokhoz? Milyen, az öncélon túlmutató üzenete volt? Milyen öncélon túlmutató üzenete volt egy végzős gimnazista lány fiatal korából adódó önreflexió hiányát felhasználni arra, hogy menő forradalmárnak tűnjünk? – tette fel a kérdést.

https://24.hu/belfold/2023/04/25/ungar-peter-karmelita-pedagogusok-statusztorveny-momentum/

 

április 26.

A Belügyminisztérium már nem akarja ellenőrizni a tanárok saját számítógépét

Kisebb en­gedményeket tett a kormány (például már nem ellenőriznék a tanárok saját, otthoni számítógépeit), ám lényegi elmozdulás továbbra sincs, ezért a PSZ és a PDSZ azt a jelenlegi formában sem tudja elfogadni. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a Népszavának elmondta: az egyik vitás pont a pedagógusok „átvezénylése”, a tervezetben ugyanis az szerepel, hogy a munkáltatók bármikor, tetszőlegesen megváltoztathatják a munkavégzés helyét, átirányíthatnak egy pedagógust másik intézménybe. Erre most csak közös megegyezéssel van lehetőség, amit megszüntetnének. Ezen annyit változtatna a kormány, hogy előírnák: amíg egy pedagógusnak alsós gyermeke van, addig nem lehetne „átvezényelhető”. Kivették a tervezetből azt is, hogy a pedagógusok otthoni számítógépeit, elektronikai eszközeit is ellenőrizhetik; ez már csak a munkáltató által biztosított eszközökre vonatkozik – erről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke beszélt. Kikerülhet az is, hogy sztrájk esetén másik intézménybe küldjék a diá­kokat, továbbá elvetették azt is, hogy pályáztatás nélkül lehessen igazgatókat kinevezni. Nem változtatnának ugyanakkor például a tanárok kötelező óraszámain (ettől még a heti munkaidőt, ami nem csak a tanórák megtartásából áll, jelentősen növelhetik), és azt sem garantálnák törvényben, hogy egyeztetni kelljen a szakszervezetekkel, amíg a tagságuk nem fedi le a pedagógusok legalább tíz százalékát. Vagyis az ilyen érdekképviseleteket a jövőben kihagyhatják az egyeztetésekből. Jövő kedden újabb tárgyalás lesz.

https://nepszava.hu/3192287_belugyminiszterium-pedagogus-statusztorveny-tanar-szamitogep

 

Ázsiai típusú rabszolgatörvény készül az oktatásban

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint a szakképzés kivételével minden nyolcadik oktatási intézményben sztrájkoltak a pedagógusok, ahol pedig vállalták a tiltakozásnak ezt a formáját, ott sokkal többen csatlakoztak hozzá. Sőt, most olyan intézmények is részt vettek a munkabeszüntetésben, amelyek eddig nem tették. Szerinte a státusztörvény egy ázsiai típusú rabszolgatörvény lesz, ha elfogadják. Gosztonyi Gábor, a PSZ másik alelnöke jelezte: a tervezet nagyon sokak tiltakozását kiváltotta. Szerinte annak ellenére, hogy az időjárás kedvezőtlen volt, a tüntetésen elég sokan vettek részt. Ami pedig utána történt, (a rendőrök könnygázt használtak), szerinte a jogállamiság megcsúfolása volt. Ez valószínűleg aránytalan fellépés volt.

https://hirklikk.hu/kozelet/azsiai-tipusu-rabszolgatorveny-keszul-az-oktatasban/414674

 

Már másfél éve határozottan tiltakozunk az oktatás érdekében

A PSZ hiába tiltakozik, a társadalom figyelmét fel tudta hívni az oktatás problémáira, de a kormány sem a sztrájkbizottsági tárgyalásokon, sem az utóbbi hónapokban folytatott egyeztetéseken sem kíván engedni az alapvető kérdésekben – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Heti TV Pirkadat c. műsorának. Az apróbb eredmények nem változtatnak a státusztörvény-tervezet lényegén, a kormány szándékán.

https://www.youtube.com/watch?v=ZPMctJe76JM

 

Elfogadhatatlan a státusztörvény-tervezet Zala megyében is

Békési Tamás, a PSZ zalai elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta a megyei lapnak: a sztrájk lehetőségét jelentősen csorbító szabályok miatt kevesen vettek részt az április 24-i munkabeszüntetésben. A tiltakozás másik formájaként nyilatkozatot adott ki a szakszervezet, összefoglalva, miért elfogadhatatlan a köznevelésben foglalkoztatottakról szóló új törvénytervezet. A két zalai tankerület 92 intézményében dolgozók 62 százalékát érték el, eddig 889 támogató aláírást kaptak tőlük, de két szakképző intézmény és egy óvoda 74 dolgozója is csatlakozott a nyilatkozathoz, követelve a törvénytervezet visszavonását. Május 3-án fórumot tartanak az oktatásban dolgozóknak Zalaegerszegen is.

https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2023/04/elfogadhatatlannak-tartjak-a-koznevelesben-foglalkoztatottakrol-szolo-torvenyt

A helyi híradónak is nyilatkozott Békési Tamás, felidézve: nemcsak béremelésért küzd a szakszervezet, hanem az oktatás reformjáért szülők, diákok támogatásával. Jelezte: a státusztörvény tervezete csak fokozta az elkeseredettséget. Ezért szerkesztettek nyilatkozatot, amely követeli: ne terjessze a kormány a parlament elé a tervezetet, azt vonja vissza.

https://www.youtube.com/watch?v=5XpboeUe8Ug&t=2s

 

Fórumot tartott a PSZ Tiszaújvárosban is, ott is tiltakoznak a pedagógusok

A tiszaújvárosi pedagógusok is sztrájkoltak április 24-én. A helyi Tisza TV Hétről hétre című műsora beszámolt arról is, hogy a PSZ alelnökei április 20-án fórumot tartottak a településen, beszéltek a státusztörvény-tervezet hátrányos következményeiről. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta: szerzett jogaik jelentős részét elveszítik a dolgozók, ha jelenlegi formájában elfogadják az új jogállási törvényt. Gosztonyi Gábor, a szakszervezet másik alelnöke arról beszélt, már nemcsak a fiatalabbak, hanem az idősebbek is fontolgatják pályaelhagyásukat, mert nem akarnak tovább tűrni. Nyilatkozott Tamás Hermina, a PSZ új Borsod megyei elnöke is. (Ezen a linken 11 percnél kezdődik.)

https://www.tiszatv.hu/lejatszo&file=MjMwNDI2aGV0cm9saGV0cmUuZjR2

 

Ha megérkezik az uniós pénz, másnap nő a pedagógusok bére

A tanári hivatás megérdemel egy önálló jogállást, sok specialitása van a tanári pályának, ami megkülönbözteti minden más területtől – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Origónak. „Ha megérkeznek az EU-s források, másnaptól 561 ezer forint lesz a pedagógus átlagbér, ráadásul a különbözet január 1-ig visszamenőlegesen is jár.” Jelezte: a státusztörvény tervezetéről rendszeresen egyeztetnek a szakszervezetekkel is. Szerinte a szakszervezetek „sajnos a baloldal tagozataiként viselkednek, sztrájkot, tüntetéseket szerveznek. A szakszervezetek nem elmagyarázzák a törvényt a pedagógusoknak, hanem belemagyaráznak minél több ijesztő valótlanságot, hogy ezzel is a kormány ellen hangolják őket.”

https://www.origo.hu/itthon/20230426-retvari-bence-interju.html

 

Kordonkomédia

„Bevallom, én azért drukkoltam, nehogy a javarészt tanárokból, szülőkből, középiskolásokból álló, száz-kétszáz fős tömeg elkezdjen kordont bontani, rendőrökkel dulakodni. Ráadásul ellenzéki politikusokkal karöltve. Abban bíztam, valakinek lesz annyi esze, hogy azt mondja, gyerekek, ezt most így nem kellene, mert semmi értelme, viszont egy ilyen, egyértelműen politikai akció árthat az ügyünknek, az elmúlt évben felerősödött társadalmi szolidaritásnak, szimpátiának, az alulról építkező civil összefogásnak. Nyilvánvaló volt, hogy ennyien nem fogják “bevenni a várat”, de még az Orbánt védő ketrecet sem fogják tudni lebontani – ha ez egyáltalán cél volt a botrányokozáson kívül. (…) Az ellenzéki politikusoknak pedig azzal kellene foglalkozniuk, hogy saját támogatókat, szimpatizánsokat, követőket, szavazókat szerezzenek, velük szervezzenek saját tüntetést, velük bontsanak kordont. A diákok, tanárok megmozdulásaitól pedig jobb lenne, ha távol tartanák magukat.” Juhász Dániel véleménye.

https://nepszava.hu/3192167_kordonkomedia

 

április 27.

A Belügyminisztérium bosszút akar állni a tanári érdekképviseleteken is

Nemcsak a pedagógusokat, hanem az érdekvédelmi szervezeteiket is jogfosztás érheti, ha elfogadják az új státusztörvényt. Ennek tervezetében ugyanis szerepel, hogy csak azokat a szakszervezeteket tekintenék reprezentatívnak és törvényes tárgyalópartnernek, melyek taglétszáma lefedi a teljes foglalkoztatotti kör minimum tíz százalékát. Máskülönben sem országos, sem fenntartói szinten nem lenne kötelező egyeztetni velük, a szakszervezeti vezetők sem kapnának órakedvezményt iskolai munkájukban. Így kevesebb idejük jutna a tanítás mellett az érdekképviseleti munkára. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Népszavának azt nyilatkozta, ez egyértelmű bosszú az elmúlt év sztrájk- és tiltakozáshullámáért, ugyanis egyetlen más foglalkoztatási törvényben sincs ilyen szigorúan szabályozva a szakszervezeti reprezentativitás. A cél egyértelmű, az Orbán-kormány le akarja darálni a pedagógus szakszervezeteket – fogalmazott az alelnök. A PSZ-nek megközelítőleg 14 ezer tagja van jelenleg, közülük mintegy 9 ezren rendelkeznek aktív közalkalmazotti jogviszonnyal. Az viszont továbbra is kérdés, hogy a kormány mihez mérné a 10 százalékos reprezentativitási küszöböt, Gosztonyi Gábor szerint ez még az egyeztetéseken sem derült ki.

https://nepszava.hu/3192400_statusztorveny-oktatas-pedagogus-szakszervezetek-targyalasok-belugyminiszterium

 

Alkotmánybíróság elé viszik az ellenzéki pártok a státustörvényt

Az ellenzéki pártok közösen támadják meg a pedagógusok elleni „bosszútörvényt” az Alkotmánybíróságon – jelentette be a Demokratikus Koalíció. A párt tájékoztatásában kiemelte: a pedagógus szakszervezetek az ellenzéki parlamenti képviselők segítségét kérték, hogy előzetes normakontrollal támadják meg az Alkotmánybíróságon a tiltakozó tanárok elleni „bosszútörvényt”. „A Demokratikus Koalíció országgyűlési frakciója kiáll a pedagógus szakszervezetek mellett és támogatja az ellenzéki pártok közös beadványát” – olvasható a közleményben, melyben kitértek arra is, hogy Orbán Viktor azért akar bosszút állni a pedagógusokon, mert „polgári engedetlenséggel és sztrájkkal próbáltak maguknak méltányos bért kiharcolni”.

https://index.hu/belfold/2023/04/27/statusztorveny-oktatas-alkotmanybirosag-ellenzeki-partok-dk/

 

Többen mennek technikumba, mint gimnáziumba

Idén csaknem kilencvenhatezer tanuló: 82 600 nyolcadik, 7 800 hatodik és 5 300 negyedik évfolyamos diák felvételizett középfokú nevelési-oktatási intézménybe – közölte az Oktatási Hivatal. A nyolcadikosok mintegy 97 százaléka nyert felvételt valamely középiskolába. A tanulók közül 34 375-en technikumba, 27 863-an gimnáziumba, csaknem 15 ezren szakképző iskolába nyertek felvételt. 1745-en szakgimnáziumokban, 1044-en szakiskolákban, 282-en pedig készségfejlesztő iskolákban tanulhatnak tovább.

https://infostart.hu/belfold/2023/04/27/negyedevel-tobben-mentek-technikumba-mint-gimnaziumba

 

április 28.

Státusztörvény: mindenkinek rosszabb lesz, de nem ugyanannyival

A tervezetről március eleji nyilvánosságra kerülése óta a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egyeztet a kormánnyal. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a G7-nek azt mondta: „párbeszéd vagy vitahelyzet nem jött létre, meghallgatják, lejegyzik a kérdéseinket és felvetéseinket, most kezdi a kormányoldal válaszadást.” A PSZ szerint a kormány ugyan írásban, egy 2022 nyarán az Európai Uniónak elküldött dokumentumban ígéretet tett arra, hogy nem fosztja meg szerzett jogaitól a munkavállalókat, a tervezet szinte csak jogfosztást tartalmaz, így jelenlegi formájában biztosan elutasítják. A PSZ-nek önmagában az egységes jogállás elgondolásával nincs problémája, bár a béremeléshez biztosan nem kell új jogviszonyt teremteni. A PSZ-hez olyan információk is eljutottak, hogy a nagyobb egyházi fenntartók sem örülnek a státusztörvény-tervezetnek.

https://g7.hu/kozelet/20230428/a-statusztorveny-inkabb-cseledtorveny-minden-tanarnak-rosszabb-lesz-de-nem-ugyanannyival/

 

Elbukott a szakszervezetek alkotmányjogi panasza a sztrájk korlátozásáról

Az Alkotmánybíróság döntött a pedagógusok sztrájkjogát korlátozó törvénymódosításról, amelyet a szakszervezetek és ellenzéki pártok is alaptörvény-ellenesnek tartanak, mivel a korábban a veszélyhelyzet idejére elrendelt korlátozást általánossá tette, úgy határozta meg a még elégséges szolgáltatás mértékét, amellyel a sztrájk elvesztette funkcióját. A testület az alkotmányjogi panaszt visszautasította, hiába kérte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és két egyéni indítványozó (szintén pedagógusok), hogy állapítsa meg a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvény rendelkezéseinek alaptörvény-ellenességét és visszamenőleges hatállyal semmisítse meg azokat. Az Alkotmánybíróság indoklásában utalt arra, hogy egy hasonló indítványt tavaly november 29-én már elutasított.

https://24.hu/belfold/2023/04/28/itelt-dolog-elbukott-a-tanarok-alkotmanyjogi-panasza/

 

A bátor kiállás nem halott műfaj, de nem hoz áttörést, probléma az önszerveződés hiánya is

A tanárok szerveződésének hiányosságairól a Pedagógusok Szakszervezetének januári Tudásmenetén esett sok, meglehetősen önkritikus megjegyzés a szakszervezet részéről. A PSZ el is indított egy „roadshow-t” ami elvileg ennek az elmulasztott munkának a pótlását szolgálná, ugyanakkor azt is látni kell, hogy az önszerveződés a legjobb feltételek mellett is lassabb folyamat, mint az a tempó, amellyel a rendszer az újabb szankciókat kirója a pedagógustársadalomra.

https://merce.hu/2023/04/28/ezuttal-nem-a-latvanypolitizalas-hanem-a-tuntetok-duhe-tolta-odebb-a-kordont/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X