Heti lapszemle 2023. február 3.

lapszemle

Mérlegen az elmúlt egy év tiltakozása: a kormány elismeri, hogy jogos a béremelés és át kell alakítani az életpályát, de még mindig Brüsszelre mutogat. Nincs ok abbahagyni a tiltakozást, folytatjuk! „A változás sosem csendben érkezik”.

 

január 27.

Az eszközök széles tárházával igyekeznek ellehetetleníteni a sztrájkot

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a legutóbbi sztrájkbizottsági tárgyalásról azt mondta az Inforádiónak: a szakszervezetek két új követelésére nem reagált a minisztérium. Beszélt a sztrájkolók megfélemlítéséről is: ennek tárháza elég széles.

https://infostart.hu/belfold/2023/01/27/szakszervezet-eszkozok-szeles-tarhazaval-igyekeznek-ellehetetleniteni-a-sztrajkot

 

„Azzal próbálják lebeszélni a tanárokat a sztrájkról, ha beleállnak, az iskola nem kap fejlesztési pénzt a tankerülettől”

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának is azt mondta: lelki nyomásgyakorlás is megjelent, a vezetők azzal próbálják lebeszélni a tanárokat a sztrájkról, hogy az iskola nem kap fejlesztési pénzt a tankerülettől, nem nevezik ki újra, esetleg ki is rúgják az igazgatót. Hallott olyan esetről is, amikor egy vidéki polgármester fenyegette meg az egyik pedagógust azzal, ha sztrájkol, beszállítóként dolgozó férje nem kap többé megbízásokat az önkormányzattól. A körülmények ellenére január 23-ától országszerte több száz iskola és több ezer pedagógus csatlakozott a szakszervezetek által meghirdetett újabb sztrájkhéthez, ami január 31-én csúcsosodhat ki, amikor a szakképzésben dolgozók is sztrájkba léphetnek, valamint más érdekképviseletek, civil szervezetek is akciókat szerveznek.

https://nepszava.hu/3183330_oktatas-sztrajk-pedagogusber-tanarhiany-tuntetes

 

84 veresegyházi tanár megelégelte a megfélemlítést, a fenyegetést

„Ma a sztrájk törvényes formája nem ad esélyt a tiltakozásra, ezért aláírásunkkal szeretnénk kifejezni, hogy továbbra is követeljük az érdemi tárgyalások megindítását, és támogatunk minden valódi erőt felmutató megmozdulást” – olvasható a veresegyházi Fabriczius József Általános Iskola 84 pedagógusának szolidaritási nyilatkozatában. Követéseiket 11 pontban foglalták össze.

https://444.hu/2023/01/27/84-veresegyhazi-tanar-koveteli-hogy-legyen-vege-a-lejaratasnak-es-a-megfelemlitesnek?utm_source=Facebook&utm_medium=444&fbclid=IwAR2QZI4D6pBlZJ7SGbT6LiNjfX6oAuZCgML882BD9myJxnl13A9-foe3mnU

 

A PDSZ Alkotmánybírósághoz fordul a tanárok elbocsátásával kapcsolatos rendelet miatt

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja azt mondta: közel tízezren csatlakoztak a sztrájkhoz a kiemelt sztrájkhéten. Alkotmánybírósághoz fordulnak a kormány tanárok elbocsátásával kapcsolatos rendelete miatt.

https://magyarnarancs.hu/belpol/pdsz-es-vezeto-mar-nincs-olyan-allampolgar-aki-ne-tudna-nagy-a-baj-a-kozoktatasban-255844

 

Nyilatkozatban tagadta a vesztegetést az Eötvös József Gimnázium

Az Eötvös József Gimnázium nyilatkozatot adott ki, tagadva az intézményt ért vádakat, miszerint pénzért vettek volna fel diákokat. Az elrendelt vizsgálatot az egész iskola támogatja. Egy tanár a Telexnek megerősítette: valóban a gimnáziumi alapítvány vezetője hallható a médiában terjedő felvételen.

https://telex.hu/belfold/2023/01/27/belfold-eotvos-jozsef-gimnazium-moss-laszlo-realtanoda-alapitvany-oktatas-vesztegetes-felveteli-metropol

 

január 28.

A bértábla rejtelmei

2023-ban is a 2014. évi alapilletmény vetítési alapját használják a pedagógusbérek kiszámítására, ami akkor 101.500 Ft volt (mindez évek óta súlyos konfliktusokat okoz a közoktatásban). Ez az alapilletmény már régóta nem éri el a garantált bérminimumot, így az elmúlt években csak a garantált bérminimum kötelező emelése befolyásolta a pedagógusbéreket. Az ágazati szakmai bérpótlék 20%-ról 32%-ra nőtt, de a szakszervezetek szerint ez nem béremelés!

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20230128/pedagogus-bertabla-2023-mutatjuk-mennyi-a-tanarok-fizetese-2023-eveben-1133299?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Trencsényi László szerint lesznek változások az akciók hatására

Azt nem tudni, hogy taktikát vált-e a kormány, vagy csak időt akar nyerni, de mutatkozik az a reakciókényszer, amit eddig tudatosan került – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke arról, van-e értelme a pedagógusoknak tovább harcolni. Ezek apró engedménynek látszanak, tette hozzá Trencsényi László.

https://hirklikk.hu/kozelet/trencsenyi-laszlo-lesznek-latvanyos-valtozasok-a-tanarok-akcioinak-hatasara/410589/

 

január 29.

Sztrájkra hívja az ifjúságot az Egységes Diákfront január 31-én

Egy évvel ezelőtt a szakszervezetek figyelmeztető sztrájkot hirdettek január 31-re, ezután brutális retorzió következett: kiüresített sztrájkjog, a polgári engedetlenséget folytató tanárok megfenyegetése és mostanra több tucat pedagógus kirúgatása, az értük felszólaló diákok megszégyenítése. Az oktatás ügyét támogató diákok terveiről az Egységes Diákfront elnökségi tagját, Tóth-Göde Gergőt kérdezte Szolga Bálint, aki diákként szintén részt vett az ellenállásban.

https://nepszava.hu/3183318_egyseges-diakfront-magyarorszag-oktatas-tiltakozas-toth-gode-gergo-interju

 

Nem csak a szülők pénztárcájának fájnak a fizetős próbaérettségik

A kifizetések elmaradásáról, szerződés nélküli munkáról, szerzői jogi visszaélésekről számoltak be a Telexnek pedagógusok. A próbaérettségit szervező cég vezetője hallgat.

https://telex.hu/belfold/2023/01/29/megavizsga-oktatasi-kft-varga-peter-probaerettsegi-ceg-munkavallalok-szerzodes-kifizetes

 

január 30.

A társadalom az oktatás mellé állt az elmúlt évben

Eredmény, hogy a kormány elismeri a béremelés szükségességét, ugyanakkor az oktatás átalakításáról nem hajlandó tárgyalni – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradónak. Eredmény az is, hogy a társadalom mellénk állt.

https://www.atv.hu/belfold/20230131/evfordulos-tiltakozasba-kezdenek-ma-a-pedagogusok

 

Példátlan volt a kitartás az elmúlt egy évben

Egy hetes pedagógussztrájk zárul le január 31-én, egy évvel azután, hogy először tartottak figyelmeztető sztrájkot a közoktatásban. Bár az érdekképviseletek és a kormány legutóbbi sztrájktárgyalása is eredménytelen volt, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint az elmúlt egy év tiltakozáshulláma példátlan a rendszerváltozás óta, és nem is volt eredménytelen. A Magyar Hangnak nyilatkozott.

Példátlan kitartás – Így értékelték az elmúlt egy év pedagógustiltakozásait | Magyar Hang | A túlélő magazin

 

A szakképzési centrumok is próbálják fékezni a sztrájkot

Mivel a kabinet csak jogkorlátozásra és büntetésre használja a törvényhozást, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) januárt 23-tól újabb, egy héten át tartó sztrájkidőszakot hirdetett, amelyhez a nehezítő körülmények dacára több száz iskola és mintegy tízezer pedagógus csatlakozott. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet elmondta, január 31-én tovább növekedhet a résztvevők száma, több helyen egész napos sztrájkra készülnek. A PDSZ erre a napra teremtett bírósági határozattal megerősített törvényes lehetőséget a szakképzésben oktatóknak is, hogy kétórás figyelmeztető sztrájkhoz csatlakozzanak. A szakképzési centrumok is próbálják fékezni a sztrájkot, fenyegetik a kollégákat.

https://nepszava.hu/3183534_oktatas-sztrajk-szolidaritas-kozneveles-szakkepzes-tanarhiany-pedagogusok

 

Az elitgimnáziumok tönkretétele következik

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a Hírklikknek azt mondta: „Látszik, hogy az elitgimnáziumok tönkretétele következik, hogy mint tiltakozási fészkek szűnjenek meg. A tönkretételben az az érdekes, hogy azzal sem foglalkoznak, magukat a gimnáziumokat próbálják így lejáratni. Hiszen az Eötvösnél is a felvételi eljárásba kötöttek bele, és nem abba, milyen liberális az intézmény, milyen nézetű tanárok vannak ott. Úgy akarják beállítani, mintha ezek az elitgimnáziumok nem is lennének elitgimnáziumok, mert ezekbe korrupció útján be lehet kerülni. Vagyis az elitgimnázium mivoltukat, valójában a szakmai munkájukat támadják ezzel.”

https://hirklikk.hu/kozelet/nagy-erzsebet-unios-penzekbol-akarjak-leepiteni-a-demokraciat/410650

 

Sztrájk idején

„Néhány éve már akadtak igazgatók Debrecenben, akik azért nem kaptak újabb ciklusra kinevezést, mert nem látszottak kellően lojálisnak. Az egyik elit gimnázium sikeres igazgatója például nem tudta megakadályozni, hogy egy-két tanára esernyős tüntetésen vegyen részt, és nemhogy nem nevezték ki újra, de még tanórát sem tarthatott a saját iskolájában. Talán nem véletlen, hogy tavaly a legnagyobb jutalmat éppen a debreceni tankerület vezetője kapta. Azóta ez a kinevezési gyakorlat az országban általánossá vált.” Pallás György cikke.

https://nepszava.hu/3183231_sztrajk-idejen

 

Egyházi iskolák köreiben soha nem volt ekkora az elkeseredés

Az egyházi iskolákban tanító tanárok egy része pár év alatt radikalizálódott, magárahagyatottságot és dühöt érez, állítja Posta István, a budapesti Piarista Gimnázium magyar és filozófia szakos tanára. Míg Pintér Sándor miniszter a tanároktól vár javaslatokat arra, hogyan reformálja meg a rendszert, a Tanárballagás szervezői tanulmányt írtak a legfontosabb tennivalókról.

https://www.valaszonline.hu/2023/01/30/posta-istvan-oktatas-tanarballagas-piarista-interju/

 

A diákok a tanárok helyett nem tudnak kiállni a változásért

Milyen hatással van a pedagógussztrájk és a polgári engedetlenség egy osztályközösségre? A Magyar Narancs végzős diákokkal beszélgetett, akik az ország különböző pontjain vesznek részt a pedagógusokat támogató megmozdulásokban, azok szervezésében is.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-diakok-tamogatjak-tanaraik-tiltakozasat-de-helyettuk-nem-tudnak-kiallni-a-valtozasert-255865

 

A tankerületek levegőnek nézik a tanárokat, a diákok sem érdeklik őket

A tanárok és a diákok egyedül nem győzhetnek. Mégis kiállásuk, követeléseik, hangjuk és harcuk sokat változtathat az összképen. Ez az összkép pedig ma egy rosszkedvű, alulteljesítő, a világ és Európa élvonalától fokozatosan lemaradó, szellemi árkokkal szabdalt, gyűlölködő országot mutat. Nem azért születtünk és élünk, hogy ezt elfogadjuk. Bod Tamás írása.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/a-tankeruletek-levegonek-nezik-a-tanarokat-es-a-diakok-sem-erdeklik-oket-255896

 

január 31.

Az is eredmény, hogy mindenki felismerte, baj van az oktatásban

Egy éve volt a kétórás figyelmeztető sztrájk, civilek is mellénk álltak, a szülők nem vitték iskolába a gyereket, közben a kormány mindent megtett, hogy megakadályozza a sztrájkot. Hiába a tiltakozás, döntés még mindig nem született sem a bérekről, sem az oktatás átalakításáról – erről beszélt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Inforádióban. Kitért a sztrájkbizottsági tárgyalásra is, ahol ugyanaz hangzott el, mint eddig: ha az unió fizet, lesz béremelés. A teljesítményértékelési rendszer tervéről szakmai vitát kellene folytatni, jelezte.

https://infostart.hu/belfold/2023/01/31/szabo-zsuzsa-egy-eve-tiltakozunk-a-pedagogusbereket-megsem-sikerult-rendezni

 

Minden hiányjel mögött egy hiányzó pedagógus van

A Hősön terén több mint 16 ezer hiányjelet rajzoltak fel, ez mutatja (a PSZ adatai alapján), hogy ennyien hiányoznak az oktatásból, így sérül a diákok oktatáshoz való joga – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Esti gyors műsorának, amikor az elmúlt egy év, illetve a szolidaritási nap értékelésére kérték. Jelezte: adott egy nyilatkozatot a Hősök terén, azért ott, hogy így is köszönetet mondjon a „hősöknek”, azoknak, akik egy éve tiltakoznak, sztrájkolnak az oktatás megreformálásáért. (Ezen a linken 3 perc 40-nél kezdődik.)

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2023-januar-31-kedd-1815-30717

 

Továbbra is van ok a sztrájkra

Általános és középiskolákban, szakképzésben, szakszolgálatoknál is volt sztrájk, tiltakozó akciókat is szerveztek szülők, diákok – mondta Tarnay Attila, a PSZ megyei elnöke a Szeged TV Téma c. műsorának. Nem szűnt meg a tiltakozás oka, a kormány nem hozott érdemi döntést, bár elismeri a béremelés jogosságát és azt is, hogy változtatni kell az életpályán. A műsor másik vendége Guba János, aki a PDSZ-t képviselte a szakképzésből. (10 perc 40 mp-nél kezdődik.)

https://tv.szeged.hu/cikk/tema-kedden-egy-eves-a-tanarsztrajk-egyre-nagyobb-a-felelem

 

Szegeden is sztrájkoltak, tiltakoztak

Tarnay Attila, a PSZ megyei elnöke elmondta, bár a keddi napról nincsenek még adatok, múlt héten százas nagyságrendben sztrájkoltak a pedagógusok Szegeden. A legaktívabbak továbbra is azok az iskolák, amelyek eddig is tiltakoztak.

https://www.delmagyar.hu/helyi-kozelet/2023/01/tobbnyire-lathatatlan-maradt-a-sztrajk-a-kiemelt-napon-is

 

A szolidaritás napján tetőzik a tiltakozás

A Hírklikk előzetesen írt a vidéki demonstrációkról, köztük a tatairól. Nyilatkozott a PSZ Békés Megyei Szervezetének elnöke, Kállai Mária. Arról beszélt, az egyik tankerület tagjait megfélemlítették, már a folyosón sem mernek beszélgetni egymással. Voltak pedagógusok, akik ennek ellenére beleálltak a sztrájkba. Molnár Zoltán, a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke elmondta, a megyében is készülnek a szolidaritás napja alkalmából sztrájkra. Elsősorban Miskolcon szüntetik be a munkát óvodapedagógusok, általános iskolai és gimnáziumi tanárok.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-szolidaritas-napjan-tetozik-a-tiltakozo-mozgalom/410699

 

Miskolc: a szolidaritás lett a jelszó

A miskolci Herman Ottó Gimnáziumban a pedagógusok 80 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez, a Földesben a tanárok fele. A Kaffka Margit általános iskolában egy egész osztály nem ment iskolába. A szolidaritás napja Miskolcon autós blokádban csúcsosodott ki. A Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke kiemelte: a PSZ több mint 100 éves, de példa nélküli, hogy egy akciósorozatot egy évig fenn tudtak volna tartani, sőt, ki tudták volna bővíteni, és diákok, szülők, civilek álltak volna melléjük. Molnár Zoltán szerint lennie kell valamilyen eredménynek.

https://minap.hu/cikk/szolidaritas-valt-jelszova-egy-eve-tuntetnek-tanarok

 

PSZ: a bátrak soha nem adják fel, Tatán sem!

A PSZ megyei szervezetének tatai tüntetésén diákok, szülők, pedagógusok is felszólaltak. Miért csinálom még mindig? – kérdezte egy pályakezdő tanár. Mert ez élteti. Ezért kikéri magának a lejárató akciókat azok ellen, akik változást akarnak. Szerinte a tiltakozókban több hazaszeretet van, mint azokban, akik idáig juttatták az oktatást.

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/883255066130374

A tatai tv-nek Jenei András elnökhelyettes nyilatkozott, kiemelve: Tata most erős bástya a tiltakozásban. Jelezte: a béremelés a követeléseknek csak egyik eleme.

https://www.facebook.com/korzetitvtata/videos/877394966902786

 

Nem érettségiztetnek emelt szinten a tatai gimnázium tanárai, amíg nem tárgyal a kormány a tanárokkal

A tanárok tatai tüntetésén Suszter István, a tatai Eötvös József Gimnázium tanára, a PSZ tatai titkára a tantestület nevében bejelentette, nem folytatják le az emelt szintű érettségit, ha a Belügyminisztérium nem kezd érdemi egyeztetésbe a tanárok képviseletével.

https://168.hu/itthon/emelt-szintu-erettsegi-tatai-gimnazium-tanitanek-tuntetes-252594

 

Több mint 100 iskola csatlakozott a diákok országos ülősztrájkjához

Erről a Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt Pirint Gergő, az Egységes Diákfront (EDF) tagja. A jövőben arra fókuszálnak majd, hogy a diákmozgalom országosan is tudjon terjeszkedni. A következő akciójukat március 15-ére tervezik, amit egy virrasztás előz majd meg. A nemzeti ünnepen a tervek szerint Budapesten, a Szabad sajtó útján lesz majd tüntetés.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230131_kovetkezo_tuntetes_sajtotajekoztato

 

Nem szabad feladni – szakszervezetek a Belügyminisztérium előtt

Komjáthy Anna, a PDSZ OV elnöke felidézte, hogy egy évvel ezelőtt volt a figyelmeztető sztrájk, azóta pedig a helyzet csak rosszabb lett. Köszönetet mondott a tiltakozásban részt vevő tanároknak, szakszervezeteknek, és azt üzente nekik: „Tartsatok ki, hiszen a kormány által ismertetett új teljesítményértékelési rendszer és a teljesítményalapú differenciált bérezés csak még rosszabb körülményekhez vezet.” A Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón több szakszervezeti vezető ismertette a problémákat.

https://index.hu/belfold/2023/01/31/kozszolgalati-dolgozok-oktatas-osszefogas-kormany-beremeles/

 

Hiányjelek a Hősök terén

A PSZ régóta hangoztatott számításai szerint 16 140 pedagógus hiányzik az oktatásból. Ebből az alkalomból önkéntesek – a Pedagógus egység szervezésében – ennyi hiányjelet rajzoltak fel a Hősök terére. „16 140. Ez csak egy szám. Ennyi pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből. De minden szám mögött emberi sorsok vannak. Minden hiányjel mögött gyerekek jövője van”.

https://index.hu/belfold/2023/01/31/oktatas-hosok-tere-pedagogushiany-sztrajk/

 

A holnap ma kezdődik!

A Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform online oktatási kerekasztal-beszélgetést tartott, amelyen a közoktatás, az együttműködés, a jog, a szerveződés, az elfogadás és a befogadás témaköreit boncolgatták. A cikkben lévő linken követhető a fórum.

https://nepszava.hu/3183616_sztrajk-szolidaritas-tanarok-oktatas-polgari-engedetlenseg-ulosztrajk-szervezodes

 

Gálaest – Tanítanék: már nem kérünk, követelünk

Az első figyelmeztető sztrájk évfordulójára a Tanítanék Mozgalom évértékelő gálát szervezett, ahol többek között Dés László, Pintér Béla, Nagy Ervin, Erdős Virág, Kemény Zsófi, Mácsai Pál, Máté Gábor, Pintér Béla, Nyáry Krisztián, Ungváry Krisztián is felszólalt. A mozgalom ezen a gálán mondott köszönetet azoknak, akik küzdöttek, akik támogatták az erőfeszítéseket.

https://hvg.hu/itthon/20230131_Petofi_vajon_tanarellenes_verseket_irna_vagy_kint_lenne_a_tunteteseken?s=hk

 

10 gyógypedagógus engedetlenkedett Kőbányán

Tízen írták alá azt a nyilatkozatot, amelyben a Kőbányai Komplex Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI gyógypedagógusai és konduktorai a szakszervezetek által meghirdetett szolidaritás napján polgári engedetlenség miatt nem vették fel a munkát az első tanórában.

https://merce.hu/pp/2023/01/31/sztrajkolnak-a-szakkepzesben-dolgozok-szolidaritanak-a-diakok-elo-kozvetites-a-szolidaritas-napjan/tiz-gyogypedagogus-polgari-engedetlenkedett-kobanyan/

 

Pécsi sztrájkolók között a szakszolgálatosok is

Tízből kilenc munkatárs sztrájkolt a pécsi Pedagógiai Szakszolgálatnál. Ha valakiknek a sztrájkjogát a lehető legnagyobb mértékben korlátozták, azok éppen a szakszolgálatoknál dolgozó pedagógusok.

https://szabadpecs.hu/2023/01/leginkabb-az-o-sztrajkjogukat-korlatozta-a-kormany-de-ma-a-pecsi-szakszolgalatnal-is-sztrajkoltak-es-nem-adjak-fel/

 

Egy székesfehérvári iskolában is sztrájkoltak

„Egy éve sürgetjük az ország számtalan pontján, számos megmozdulásán, időközben 9 pontba összesűrítve a változásokat az oktatás területén” – írták a székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola sztrájkhoz csatlakozó dolgozói. Elkeseredve látják, hogy máig nem történt előrelépés az oktatásban.

https://telex.hu/belfold/2023/01/31/egy-szekesfehervari-iskolaban-is-sztrajkolnak-tanarok

 

Száznál is több debreceni tanár csatlakozott a pedagógusok sztrájkjához

Hat debreceni gimnázium oktatói csatlakoztak az országos sztrájkhoz. Voltak, akik egy-egy napra tagadták meg a munkát, mások végig a sztrájkhéten.

https://www.dehir.hu/debrecen/szaznal-is-tobb-debreceni-tanar-csatlakozott-a-pedagogusok-sztrajkjahoz/2023/01/31/

 

Előbb-utóbb elszakad a cérna, jelezték Budaörsön

Egységes tiltakozásba fogtak Budaörsön. A sztrájkolók az Illyés Gyula Gimnázium bejáratát is elállták. Tollner József azt mondta: már sehol sem lehet azt mondani az országban, hogy nincs baj az oktatásban. Szerinte nem szabad feladni, biztosan lesz folytatása az akcióknak.

https://nyugatifeny.hu/2023/01/31/videoval-egy-sztrajkolo-tanar-kozolte-elobb-utobb-elszakad-a-cerna-ha-a-kormany-nem-lep-az-oktatas-ugyeben

 

Győrben fáklyás felvonulást tartottak

Győrben 200-250 tüntető vett részt a fáklyás felvonuláson, amelyet az Egységes Diákfront szervezett a tiltakozások évfordulóján.

https://telex.hu/belfold/2023/01/31/gyorben-faklyas-tuntetes-volt-a-tanarokert

 

Sztrájk Kőszegen és Jákon

A Jurisich Miklós Gimnázium 11 tanára sztrájkolt az oktatás tarthatatlan és méltatlan helyzete miatt. A Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában kedden 15-en sztrájkoltak, 6-an szolidaritást vállaltak.

https://www.nyugat.hu/cikk/koszeg_gimnazium_sztrajk_tanarok_chuck_norris_oktatas_miniszter

https://www.nyugat.hu/cikk/sztrajk

 

Katedráról gyorsétterembe

Egy éve tüntetnek, sztrájkolnak, polgári engedetlenkednek a pedagógusok – mindeddig eredménytelenül. A kormánytól csak ígéretek hangzottak el, ebbe a helyzetbe pedig sokan belefáradtak. Négy pedagógussal, köztük egy pályaelhagyóval beszélgetett a portál. Úgy látják: az alacsony fizetés csak az egyik gond.

https://hu.euronews.com/2023/01/31/31-ev-tanitas-utan-gyorsetterembe-megy-dolgozni-egy-hazai-pedagogus

 

Varsói szolidaritás – a konferencián jelent volt a PSZ és a PDSZ is

Külföldi pedagógusok is kiálltak a magyarok mellett, olyan dokumentumot fogadtak el, amely összhangban van a hazai követelésekkel. A kormányoknak azon kellene dolgozniuk, hogy minél több fiatal válassza a pedagóguspályát, és hogy szűnjön meg az elvándorlás. A magyar kormánynak is eszerint kellene cselekednie. A konferencián részt vett Totyik Tamás, a PSZ alelnöke is.

https://index.hu/belfold/2023/01/31/oktatas-tanarok-kulfold-szolidaritas-varso-konferencia-sztrajk/

 

február 1.

A PSZ mihamarabb érdemi döntést követel a kormánytól

A kormány elismerte a pedagógushiányt és a béremelés szükségességét – ez az elmúlt egy év tiltakozásának hatása. Közben sokan feladják a harcot, elhagyják a pályát – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, amikor az Indexnek értékelte az elmúlt egy évet. Azt üzente a kormánynak: kapja össze magát és hozzon érdemi döntést!  A videóban diák, szülő és a PDSZ képviselője is megszólalt.

https://index.hu/video/2023/02/01/-kapjak-ossze-magukat-rendezzek-az-oktatas-bajait-/

 

Egyetlen ágazat sem tartott ki egy évig, tovább küzdünk

Vidéken is tiltakoznak, nemcsak a fővárosban, a szülők is mellénk álltak, az Európai Unióban is beszédtéma a magyarországi oktatás helyzete, a kormány is elismeri a béremelés szükségességét – sorolta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV Start műsorának. A másik vendég Ercse Kriszta, a CKP szóvivője volt, aki jelezte: nem a bérkérdés az egyetlen megoldandó feladat.

https://www.atv.hu/videok/20230201/egy-eve-tart-a-pedagogusok-akcioja-az-oktatas-megujitasaert

 

Újabb akciók jönnek: felkészül a szakképzés is

A szakképzésben oktatók munkabeszüntetésével folytatódhat a tiltakozási hullám, a részleteket hamarosan kidolgozza a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – tudta meg a Népszava Nagy Erzsébet ügyvivőtől. Becslései szerint január 23-ától tízezer körül lehetett a sztrájkolók száma.

https://nepszava.hu/3183663_oktatas-magyarorszag-tanar-diak-tiltakozas-tiltakozas

 

A hatalom kivár, abban bízik, a béremelés elég lesz

Oktatáskutatók szerint a kormány még nem ítéli a maga számára veszélyesnek a helyzetet. Egyelőre kivár és figyel, abban bízik, a béremeléssel konszolidálni tudja a helyzetet. Az egy éve indult akcióknak mégis volt hozadékuk a tiltakozók számára. Sáska Géza, Nahalka István és Lannert Judit véleménye a Hírklikkben.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-hatalom-kivar-es-figyel-abban-bizik-a-beremelessel-megoldja-az-oktatas-gondjait/410754/

 

Így szorul ki az értelmiség a legjobban keresők közül

Magyarországon a szakmunkások és betanított munkások közül az utóbbi években egyre többen kerültek fel a legfelső jövedelmi ötödbe, miközben értelmiségi csoportok kicsúsztak onnan. A Válasz Online a TÁRKI kutatása mellett két gyár és az állam által fizetett értelmiségiek példáján mutatja be az egyébként örvendetes folyamatot, vagyis azt, hogyan nőtt a legjobban teljesítő üzemekben dolgozó szakik jövedelme, és a negatív tendenciát, ahogy a tanárok, egyetemi oktatók alapbére becsúszik a szakmunkás minimálbér alá.

https://www.valaszonline.hu/2023/02/01/magyarorszag-szakmunkasok-jovedelem-tarsadalom-tarki-huszar-akos-elemzes/

 

Európában egyedülálló tanárképzés a magyar Z-szak

Az osztatlan természettudomány-környezettan tanárképzésre a végzős diákok mellett gyakorló pedagógusok, természettudományos diplomával rendelkező szakemberek is jelentkezhetnek. Az ötéves, kifejezetten a Z generációt megszólító Z-szak különlegessége, hogy átfogó képet nyújt a természettudományokról, így a hallgatók nem csupán egy-egy tantárgyi területen szereznek szilárd szakmai tudást, hanem a biológiai, kémiai, fizikai és földtudományi tananyagok közötti összefüggésekkel is megismerkednek.

https://index.hu/info/2023/02/01/europaban-egyedulallo-tanarkepzes-a-magyar-z-szak/

 

Nyomoznak egy tankerületi vezetőt érintő ügyben

A Pest Vármegyei Főügyészség és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy sikkasztás és hivatali vesztegetés gyanúja miatt folytatnak nyomozást egy tankerületi vezetőt érintő ügyben.

https://magyarnarancs.hu/belpol/nyomoz-a-rendorseg-egy-tankeruleti-vezetot-erinto-ugyben-255856

 

Lemaradásban a diákok a járvány okozta távoktatás miatt

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint egy iskolai tanév harmadával vannak lemaradva a diákok, akik a koronavírus-járvány idején távtanulásra kényszerültek. Ebből később lehet nehézségük.

https://hvg.hu/tudomany/20230201_koronavirus_jarvany_tavoktatas_iskolabezaras_felmeres_tanulo_lemaradas

 

február 2.

Sok helyen sztrájkoltak, tiltakoztak a szolidaritás napján

Pontos számok nincsenek, de sok helyen sztrájkoltak január 31-én, a szolidaritás napján, amelyet az egy éve folytatott tiltakozás évfordulójára hirdetettek a szakszervezetek – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Spirit FM rádió Aktuál c. műsorának.  Jelezte: érthetetlen a kormány tétlensége. (15 percnél kezdődik.)

https://www.youtube.com/watch?v=W97CMn7lAyQ

 

Berta Beáta a kormány és a pedagógusok bántalmazó kapcsolatáról

A Karinthy Frigyes Gimnázium felmondott tanára szerint érezhető a fáradás és a reménytelenség az oktatásügyi mozgalomban, de úgy látja, hogy a vidéki településeken van most olyan hangulat, amilyen ősszel Budapesten volt.

https://444.hu/2023/02/02/ha-nem-tudok-a-tukorbe-nezni-akkor-mar-nem-az-marad-ott-a-diakokkal-aki-eddig-volt

 

Tovább folytatódik a szülői ellenállás is

Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője szerint tovább folytatódik a szülői ellenállás a pedagógusok mellett, hiába játszik a kormány a kifárasztásra. Amikor a szülők kiállnak a pedagógusok mellett, akkor gyerekük jövőjéért emelnek szót, a két dolog nem választható el egymástól.  Sok olyan tevékenység van, ami akár helyi szinten sikeres lehet, hiszen minden óvodában, iskolában lehet eredményt elérni, ha a szülők összefognak.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-nem-maradnak-magukra-tovabb-folytatodik-a-szuloi-ellenallas-is/410823/

Miklós György, Fodor Katalin, Burai Veronika eredeti írása itt olvasható:

https://szuloihang.hu/merre-tartunk/?fbclid=IwAR0vaZudEQ80K1akWpGyFvyySrq4rUWOEWtPR0fO2aVBpVOsxJBC7-AyaKM

 

Ne legyen csend, a változás sosem csendben érkezik

„Nem lehet egy éven át sokadszorra hatalmas tömegeket vinni az utcára vagy minden alkalommal 20-30 ezer pedagógust munkabeszüntetésre bírni, de a cél egyébként sem csak ez, hanem az is, hogy ne teljesüljön a kormányzat kívánsága, ne legyen csend. Mert a változás, még ha most messzinek, elérhetetlennek tűnik is, sosem csendben érkezik.” Juhász Dániel cikke.

https://nepszava.hu/3183754_ne-legyen-csend

 

Ha az Európai Unió….

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence ismét kiemelte: idén januártól már 10 százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek, de amint megérkeznek a Magyarországnak járó EU-s források, 21 százalékra emelkedhet az idei béremelés mértéke. Ezt jövőre 10 százalék helyett 25 százalékos, 2025-ben pedig 29 százalékos emelés követheti. Ezzel három év alatt 75 százalékkal nőhetnek a pedagógusbérek, és egy pedagógus átlagos fizetése bruttó 777 ezer forint lehet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/02/retvari-bence-tisztazta-a-pedagogusber-emeles-reszleteit?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Nem éri el a diplomás tanár fizetése az érettségizettek bérminimumát

Balatoni József, Jocó bácsi megosztotta bérpapírját: 22.350 forinttal ki kellett egészíteni az alapbérét, hogy elérje a legalább középfokú végzettséggel rendelkező dolgozók bérminimumát.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230202_minimum_fizetes_potlekemeles_joco_bacsi

 

Főként vidéki iskolákból mennek a diákok pedagógusnak

A felsőoktatásról, annak színvonaláról nyilatkozott Polónyi István oktatáskutató. Beszélt a pedagógusképzésről is: „Ha megnézzük, kik mennek pedagógusnak: ők a feltörekvő, első generációs értelmiségi családok gyerekei. Nem véletlen, hogy eltörölték a felvételinél az alsó ponthatárokat, a nyelvvizsgát, meg az emelt szintű érettségit. Mert pedagógusnak elsősorban a vidéki iskolákból mennek a gyerekek, ahol nagyon nehéz az emelt szintű érettségi szintjét elérni. De még annak ellenére is, hogy ezeket eltörölték, a pedagógus szakokra majd 30 százalékkal kevesebben jelentkeztek, mint korábban.”

https://hirklikk.hu/kozelet/polonyi-istvan-a-magyar-felsooktatas-ugyanott-toporog-a-rangsorban-husz-eve/410803/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X