Heti lapszemle 2023. szeptember 22.

lapszemle

A Pedagógusok Szakszervezete Nahalka István oktatáskutató segítségével felmérte, hogy mekkora valójában a szakemberhiány a közoktatásban. Hivatalos adatokra hivatkozva állapították meg, hogy már a 2020-21-es tanévben több mint 34 ezren hiányoztak a rendszerből, 20 ezer pedagógus és 14 ezren, akik közvetlenül segítik az oktatás és a nevelés folyamatát.  Nem véletlen az elégedetlenség, amelynek szeptember 15-én hangot is adtak: az Egységes Diákfront hirdetett vonulásos tüntetést, amelyen több ezren, köztük a PSZ tagjai is részt vettek. Szeptember 15-től kapják kézhez a fenntartó státuszváltásról szóló tájékoztató levelét a pedagógusok, akiket sok meglepetés ért, mivel az ott olvasható „várható” bérek, munkafeltételek nincsenek összhangban a kormány által ígértekkel.

 

szeptember 16.

Nekem fél évig nem volt fizikaórám az iskolában, ez nem jó így

Több ezren tüntettek pénteken Budapesten az Egységes Diákfront felhívására a kormány oktatáspolitikája ellen. A demonstrálók előbb elfoglalták a Margit híd egy részét, majd a Kossuth térre vonultak, ahol beszédek hangoztak el. A Parlament előtti téren azonban nem értek véget a programok, a menet ugyanis csatlakozott Budán a Fridays For Future klímatüntetéséhez is. A hivatalos rendezvény lezárta után többen elindultak a Karmelitához, a rendőrök ugyanakkor útjukat állták a dühös fiataloknak

Totyik Tamás 1.51 percnél hallható:

https://index.hu/belfold/2023/09/16/egyseges-diakfront-oktatas-tuntetes-karmelita-kolostor-video/

 

Státusztörvény: valójában ennyivel emelkedik a pedagógusok fizetése januártól

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közösségi oldalán néhány pontban összefoglalta, mit érdemes tenni azoknak a tanároknak, akik már megkapták az új munkaszerződésüket. Ezek közül az első, legfontosabb, hogy a tájékoztatás átvételén kívül senki semmit ne írjon alá azonnal. Arról, hogy valaki elfogadja-e a státusztörvény alapján írt szerződését, szeptember 29-ig kell nyilatkoznia. Rendkívül fontos alaposan átolvasni, majd átgondolni a szerződést, mert hosszú időre ez fogja befolyásolni a munkafeltételeket, juttatásokat. Ha pedig valaki a szerződésében problémás pontot talál, kérjen a helyi szakszervezettől segítséget.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230915_Statusztorveny_valojaban_ennyivel_emelkedik_a_pedagogusok_fizetese_januartol

 

Gulyás Gergely a tanárok fizetéséről: akár már hónapokon belül meglehet az áttörés, jelentős béremelés jöhet

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bízik abban, hogy a következő másfél-két évben gyökeres változások lesznek a pedagógusbérekben, Gulyás Gergely erről a Mathias Corvinus Collegium MCC) szekszárdi tanévindító és épületbemutató ünnepségén beszélt pénteken, Szekszárdon.

https://www.atv.hu/belfold/20230915/gulyas-gergely-a-tanarok-fizeteserol-akar-mar-honapokon-belul-meglehet-az-attores-jelentos-beremeles-johet

 

Rétvári Bence: Magyarország előzi Finnországot és az USA-t tanár-diák arányban az OECD szerint

Az OECD most megjelent adatai cáfolják azokat, akik azzal harsogták tele a médiát, hogy Magyarországon van az egyik legkevesebb pedagógus. A tavasz folyamán 16 ezer, a nyár végén 7 ezer hiányzó tanárról beszéltek, de sose mondták el, hogy mit tartanak elegendő szintnek, és mit kevésnek. A teljesen eltérő számok is jól mutatják, hogy minden alap nélkül csak össze-vissza dobálóznak a számokkal.

https://www.origo.hu/itthon/20230916-retvari-bence-magyarorszag-elozi-finnorszagot-es-az-usat-a-tanar-diak-aranyban-az-oecd-szerint.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Így zajlott a diákok tegnapi gyújtó hangulatú tüntetése Budapesten

Demokrácia Napi Tüntetés címmel tartott megmozdulást az Egységes Diákfront, a pedagógus-szakszervezetek és más szakmák képviselői által alkotott Országos Közös Akarat (OKA) Budapesten.

https://merce.hu/2023/09/16/igy-zajlott-a-diakok-tegnapi-gyujto-hangulatu-tuntetese-budapesten/

 

Klímatüntetéshez csatlakoztak az oktatásért demonstrálók

A Pedagógusok Szakszervezete is részt vett az eseményen, csakúgy, mint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, amely azt írta a közösségi oldalán: „A szakszervezet mindent meg tud szervezni, de helyetted nem tud tüntetni és sztrájkolni. Ezért kell ma is kijönnöd, mert erőt csak együtt tudunk felmutatni.”

https://hang.hu/belfold/hidat-foglalhatnak-a-kozoktatas-allapotaert-tuntetok-157722

 

Dulakodtak a diáktüntetők a Karmelitához vezető utat lezáró rendőrökkel

A Kossuth téren Imre Varanyi Szilviára, az Eötvös József Gimnázium nemrég elhunyt tanárára emlékeztek egyperces néma csenddel. Ezután Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája, kirúgott kölcseys tanár következett. Az elmúlt több mint másfél év tiltakozásoktól volt hangos, az eredmény: bosszúálló státusztörvény, mondja Törley, hozzátéve, hogy ugyanakkor vannak sikerek is, mint például a pedagógusok, diákok, szülők közös kiállása.

https://444.hu/2023/09/15/lezartak-a-margit-hid-felet-a-penteki-diaktuntetes-miatt

 

Öt tüntető ellen indított eljárást a rendőrség

Négy ember ellen indítottak szabálysértési eljárást, mert füstgyertyát használtak a Margit hídon és a Kossuth téren. Egy valaki ellen pedig „gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése okán” indult eljárás.

https://444.hu/2023/09/16/ot-tunteto-ellen-inditott-eljarast-a-rendorseg

 

 „Nem értem!” – írta piros filctollal az évtizedek óta tanító pedagógus a státusztörvényről szóló tájékoztatóra

Piros filctollal preparálta ki egy évtizedek óta a pályán dolgozó pedagógus azt a tájékoztatót, amelyet a tankerületek a napokban küldtek ki a tanároknak. Ez másolva alább megtekinthető:

https://qubit.hu/2023/09/15/nem-ertem-irta-piros-filctollal-az-evtizedek-ota-tanito-pedagogus-a-statusztorvenyrol-szolo-tajekoztatora

 

szeptember 17.

Van pedagógus Magyarországon, akinek 21, azaz huszonegy forinttal nőtt a fizetése a státusztörvény alapján

A PDSZ Ne dolgozz ingyen oldalán ez olvasható: Egészen elképesztő kinevezés-módosításokat kapunk, miközben dübörög a kormánypropaganda a millióhoz közelítő bérekről, meg arról, hogy Maruzsa Zoltán szerint indulhat a béralku. A legalacsonyabb gyakornoki 400 ezer forint utáni kategóriában, a Pedagógus I.-ben lévő tanár 410-460 ezer forint körüli összegekről kap „ajánlatot” és annyi. Semmiféle előmenetel és a majdani léptetés reménye se – áll a felhívásban.

https://nepszava.hu/3209083_tanarok-statusztorveny-fizetesemeles-kiszolgaltatottsag-pdsz

 

Eltörölné a képesítést bizonyos munkakörökhöz a gazdaságfejlesztési miniszter

A tervezetről társadalmi egyeztetést kezdeményezett a kormányzat, szeptember 22-ig várják az állampolgári észrevételeket. Újabb válasz érkezhet a magyar gazdaságot fojtogató kritikus munkaerőhiányra. Ezúttal Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tett le a kormány asztalára egy tervezetet. A tárcavezető megváltoztatná az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló rendeletet, és bizonyos munkakörök betöltésénél egyszerűen eltörölte a képesítés szükségességét.

https://www.economx.hu/gazdasag/munkaerohiany-vendegmunkas-nagy-marton-gazdasag.777415.html

 

KIM: Világszinten is dobogós a magyar szakképzés

Magyarország a harmadik helyen végzett az országokat összehasonlító rangsorban a szakképzett fiatalok elhelyezkedési esélyeit vizsgáló, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által készített jelentésben – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szombaton.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/09/16/kim-vilagszinten-is-dobogos-a-magyar-szakkepzes

 

Rezsitámogatásra és hittanoktatásra is pluszmilliárdokat utalt ki a kormány

Több ponton is belenyúltak a költségvetésbe, derült ki a szeptember 14-én megjelent kormányhatározat szerint. Engedélyezte a „hit- és erkölcstanoktatás, hittanoktatás és tankönyvtámogatás jogcímcsoport” kiadási előirányzatának legfeljebb 3,5 milliárd forinttal történő túllépését, ami a költségvetési törvényben eredetileg szereplő 17 milliárdhoz képest 20% növekedést jelent.

https://hvg.hu/gazdasag/20230915_Rezsitamogatas_hittanoktatas_kormany_koltsegvetes

 

Tavaly 1028 panasz érkezett az Oktatási Jogok Biztosához, többségében a közoktatás területéről

„Sok esetben azért sérülnek az oktatási szereplők jogai, mert az intézmények nem tartják be a rendelkezéseket” – olvasható az Oktatási Jogok Biztosának 2022-es jelentésében, amely a 2021-es évhez hasonlóan súlyos jogsértésekről is beszámol. Előkerül benne a fizikai és verbális bántalmazás, az emberi méltóság megsértése, a sajátos nevelési igényű tanulók nehéz helyzete, valamint a pedagógushiány is.

https://atlatszo.hu/oktatas/2023/09/15/tavaly-1028-panasz-erkezett-az-oktatasi-jogok-biztosahoz-tobbsegeben-a-kozoktatas-teruleterol/

 

szeptember 18.

A szülők hozzák a 2-3 ezer forintjukat, és az iskolának akarják adni, hogy ne szűnjön meg

Eddig négyen mondtak fel a Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium dolgozói közül. Ez az intézmény Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítványának fenntartásában működik, és ősszel sokadszorra került nehéz pénzügyi helyzetbe. Az adóhivatal a nyártól kezdve több mint félmilliárd forintot vont el az egyház intézményeitől. Az Államkincstártól azért nem került át az állami oktatási normatíva kifizetése az iskolafenntartóhoz, az Oltalom Karitatív Egyesülethez, mert a NAV tartozások miatt elvonta a pénzt. A Telexnek Tóth Éva, szegedi intézmény igazgatóhelyettese beszélt a részletekről.

https://telex.hu/belfold/2023/09/18/ivanyi-gabor-egyhaza-oltalom-alapitvany-iskolak-penzugy

 

Tűrni kell, és egyszer csak túlleszünk rajta: a legbrutálisabb órarendet kerestük

11. osztályos gimnazista hétfői napja: 10 óra, ebből 3 testnevelés (ebből kettő a talányos tömegtestnevelés nevet viseli, de legalább a nap végén vannak), így összességében 7:30-tól 17 óráig van bent. Cserébe csütörtökön csak 4 órája van – mondjuk egy ebből is testnevelés, nehogy kijöjjön a formából.

https://444.hu/2023/09/15/turni-kell-es-egyszer-csak-tulleszunk-rajta-a-legbrutalisabb-orarendet-kerestuk?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=turni-kell-es-egyszer-csak-tulleszunk-rajta-a-legbrutalisabb-orarendet-kerestuk

 

Tartósan beteg gyerekek az iskolában: nem kötelezhető rá a pedagógus

Szeptemberben olyan gyerekek is megkezdték az iskolát, akik valamilyen súlyos betegségben szenvednek, és emiatt folyamatosan plusz figyelmet igényelnek a tanítójuktól, különben akár az életük is veszélybe kerülhet. Az InfoRádió egy konkrét eset kapcsán utánajárt, hogy milyen szabályok vonatkoznak az ilyen feladatokra és kapnak-e segítséget az érintett pedagógusok.

https://infostart.hu/belfold/2023/09/16/tartosan-beteg-gyerekek-az-iskolaban-nem-kotelezheto-ra-a-pedagogus

 

Több lett az iskolaőr, csak ebben a tanévben már ötször intézkedtek

Az ORFK még várja a jelentkezőket, az Orbán-kormány jövőre már több mit egymilliárd forintot fordítana a kiképzésükre.

https://nepszava.hu/3209042_iskolair-magyarorszag-jelentkezes

 

21 forint

Az állami iskolákban dolgozó pedagógusok nagy része a múlt héten kapott tájékoztató levelet, amiből persze pont az nem derült ki, hogy az új szabályok elfogadásával milyen életpályára, előmenetelre számíthatnak. Az viszont sokak számára nyilvánvalóvá vált, hogy a várható szerződésmódosításuk szerint egyelőre nulla forint vagy ahhoz közeli lesz a „bérrendezés”.

https://nepszava.hu/3209074_21-forint

 

Nem oktatási, hanem társadalmi katasztrófa, hogy a cselédtársadalom bővített újratermelése folyik

Sokan tüntettek, vagy kevesen a pedagógusok és a diákok, szülők pénteken, a demokrácia napján? Van egyáltalán értelme ellenállni? Durvul-e a hangnem? Sok ezren távoznak ismét az oktatásból a státusztörvény miatt, vagy minden marad a régiben? Merre tart a magyar oktatás, össze fog omlani? Ezek azok a kérdések, amelyek az utóbbi napokban, hetekben, hónapokban a leginkább felszínre bukkannak. Ami a legszomorúbb, hogy az igazi problémamegoldás, valódi válaszok helyett beindult az egymásra mutogatás. A kis magyar abszurd folytatódik, miközben nem is oktatási, hanem társadalmi katasztrófa fenyeget bennünket.

https://hirklikk.hu/kozelet/nem-oktatasi-hanem-tarsadalmi-katasztrofa-hogy-a-cseledtarsadalom-bovitett-ujratermelese-folyik/421431

 

szeptember 19.

Több mint 34 ezer szakember hiányzik a közoktatásból

A Pedagógusok Szakszervezete Kormánypropaganda és a valóság címmel tartott sajtótájékoztatót 2023. szeptember 18-án, ahol Totyik Tamás, a PSZ elnöke és Nahalka István oktatáskutató adatokkal bizonyította: több mint 34 ezer szakember hiányzik a közoktatásból, 20 ezer pedagógus, valamint 14 ezer nevelő és oktató munkát segítő. A számok évek óta romló tendenciát mutatnak.

A sajtótájékoztatót a PSZ a Facebookon közvetítette, itt nézhető meg:

https://fb.watch/n7ThBNzADX/

A sajtótájékoztatón ismertetett anyag itt érhető el:

https://pedagogusok.hu/wp-content/uploads/2023/09/pedhiany.pdf

https://pedagogusok.hu/hirek/tobb-mint-34-ezer-szakember-hianyzik-a-kozoktatasbol/

 

Olyan sokkoló a tanítóhiány, hogy az adattól még a szakszervezet is meglepődött

Magyarországon 34,5 ezren hiányoznak a közoktatásból, ezen a számon még a Pedagógusok Szakszervezete is kiakadt. A legnagyobb tanárhiány Budapesten és a hátrányos helyzetű településeken van. A matematika tanárhiány okozza a legnagyobb fejtörést az iskoláknak, ez derül ki a szakszervezet kutatásából.

Totyik Tamás hangsúlyozta: ezek az adatok alulról becsült adatok, az idei évben a létszámhiány és problémák növekedni fognak a státusztörvény miatt. Példaként említette, Kisteleken 79 éves matematika tanár tanítja a diákokat, Budapesten tudnak 79 éves óvoda pedagógusról, aki még dolgozik.

https://www.economx.hu/magyar-gazdasag/pedagogus-hiany-a-pedagogus-szakszervezet-kiszamolta-34-ezren-hianyoznak-tanarok-iskolapszichologus-matektanar.777525.html

 

Miközben Rétvári tagad, minden becslést felülmúlt a valódi tanárhiány

Az adatok a kormány számára is elérhetőek, nem titkosak. Egyszerűen csak nem értjük, hogy a kormány miért nem ismeri el a társadalom felé, hogy mekkora baj van az oktatásban”-mondta el Totyik Tamás, hozzátéve, amikor Nahalka István először bemutatta neki a kutatás során feltárt adatokat, akkor arra kérte, hogy azokat számolják át meg egyszer, mert azok a PSZ becslésénél is sötétebb képet mutattak. Nahalka az országos kompetenciamérés telephelyi jelentéseiből, a KSH és a Társadalombiztosítás 2020-2021-es adataiból készített kutatásából kiderül:34 618 fő hiányzik az oktatásból. Totyik Tamás elmondta, még ez a szám is alulbecsült – szerintük ennél is rosszabbak a valós adatok.

https://merce.hu/2023/09/18/mikozben-retvari-tagad-minden-becslest-felulmult-a-valodi-tanarhiany/

 

Az ATV Híradója a sajtótájékoztatóról, és a BM reakciója

A PSZ szerint a januártól várható béremelés csak a fele lesz annak, amit ígértek a tanároknak. Hol a lóvé? –tette fel a kérdést Totyik Tamás, a PSZ elnöke az ATV szeptember 18-i Híradójának riportjában. A Híradó megkereste a Belügyminisztériumot, válaszukban azt írták: a szakszervezet egy éve még más számot mondott, egyetlen céljuk a tanárok hergelése. A riport 12.17 perctől látható:

https://www.atv.hu/videok/20230918/atv-hirado-20230918-18

 

Óriási tanárhiányról számolt be a Pedagógusok Szakszervezete

Nagyon kíváncsiak lennénk a kormány adataira, mivel nem ért egyet az általunk felmért hiánnyal. Mi a 3500 intézményvezető kompetenciamérésen megadott számaiból, illetve a társadalombiztosítás adatszolgáltatásából dolgoztunk. Ők nem mondtak igazat, nem adtak meg valós számokat? – tette fel a kérdést Totyik Tamás. A PSZ elnöke és Nahalka István oktatáskutató a pedagógushiány felmérésének részleteiről is beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában 2023. szeptember 18-án.

https://www.atv.hu/videok/20230918/oriasi-tanarhianyrol-szamolt-be-a-pedagogusok-szakszervezete

 

Pénteken újra tüntetés volt a magyar oktatásért

Rétvári Bence kijelentését, miszerint Magyarországon nincs tanárhiány Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke így kommentálta az ATV Start 2023. szeptember 18-i adásában: az államtitkár mindent elmond, amit a propagandaminisztériuma kíván. Hozzátette, ha nincs pedagógushiány, akkor a bosszútörvény miért teszi lehetővé, hogy bárki bárhol bármit tanítson.

https://www.atv.hu/videok/20230918/penteken-ujra-tuntetes-volt-a-magyar-oktatasert

 

szeptember 20.

Óriási a pedagógushiány

A pedagóguslétszám drasztikus fogyása 2014. után kezdődött, amikor a kormány befagyasztotta a bérek számítását meghatározó vetítési alapot. Most a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával is megpróbálja a kormány eltakarni a pedagógushiányt, és nem akarják tudomásul venni, hogy mekkora hiány van a nevelést és oktatást segítők körében is, akiket Pintér Sándor miniszter korábban Sancho Panzának nevezett – nyilatkozta Totyik Tamás, a PSZ elnöke a Klubrádió Esti gyors műsorában. Az interjú 5.18 percnél hallható:

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2023-szeptember-18-hetfo-1815-35768

 

Státusztörvény: tényleg átlagosan havi bruttó 500 ezret visznek majd haza a pedagógusok?

A Belügyminisztérium szerint a pedagógusok bére 2023-ban átlagosan bruttó 500 ezer forint körül alakul. Azt írták: „A béremelések fedezetét a nemzeti költségvetés biztosítja, hiszen Magyarország mindeddig nem kapta meg a neki járó uniós forrásokat. A pedagógusok új életpályájáról szóló törvény teljesítményalapú bérezést vezetett be, így nem határozza meg központilag a béreket. A béremelések fedezete bértömeg formájában áll a munkáltatók rendelkezésére, annak munkavállalók közötti felosztásáról a munkáltatók döntenek”. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is megerősítette. Feltehetően az egyik negatív rekorder egy a Váci Tankerületi Központnál dolgozó tanár, akinek az illetménye például január 1-jétől mindössze bruttó 21 forinttal 409 979 forintról 410 ezer forintra emelkedik majd. Totyik hozzátette, tudnak olyan pedagógusról, akinek a fizetése kereken 3 forinttal lesz magasabb. Igaz, ezt az érintettel még csak szóban tudatták.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230918_statusztorveny_tanari_fizetes_tanarok_fizetese_pedagogus_bermeleles

 

Számháború helyett tények

A kormány rendelkezik azokkal az adatokkal, amelyekről a Pedagógusok Szakszervezete nyilatkozott a napokban, de nem mer a nyilvánosság elé állni ezekkel –Totyik Tamás a PSZ elnöke telefonon nyilatkozott a pedagógus- és szakemberhiányról készült felmérésről a Szeged TV Téma műsorában szeptember 19-én. A stúdió vendége volt Tarnay Attila, a PSZ Csongrád-Csanád vármegyei elnöke, aki elmondta: sokak számára elgondolkodtató a jogállásváltásról szóló tájékoztató levélben megfogalmazott „várható” jövedelem. Olyan kollégával még nem találkozott, akinek várható bére 10 százaléknál több lenne, csak olyannal, akiknek 10 százalék alatti a várható növekedés, márpedig akkor nem mondható, hogy átlagosan 10 százalékos növekedéssel számolhatnak a pedagógusok.

https://tv.szeged.hu/cikk/tema-kedden-hany-pedagogus-hianyozhat-a-magyar-kozoktatasbol

 

A közszférában megszűnik a szakszervezeti tagdíjak automatikus levonása

„Az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről” szóló, 78 törvényt módosító csomag kimondja, hogy a közalkalmazottak, köztisztviselők, kormánytisztviselők, köznevelésben foglalkoztatottak, egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók és az adóhatósági dolgozók illetményéből a munkáltató „szakszervezeti vagy egyéb érdekképviseleti tagdíjat nem vonhat le és nem utalhat tovább”. Erről az országgyűlésben várhatóan már a jövő héten tárgyalnak.

https://hvg.hu/itthon/20230919_kozszfera_szakszervezetek_tagdijak_Magyar_Kozlony_jogositvany_ingyenes_jogositvany_munkavedelem_tiltakozasok_Tuzson_Bence#rss

 

Rossz nézni, mennyi utolsó helyet szedett össze Magyarország az OECD legfrissebb oktatási jelentésében

Bár az oktatásügy a leggazdagabb országokban is küzd gondokkal, és a tanári pálya ott sem számít sztárszakmának, a jelentés kifejezetten sötét képet fest a hazai helyzetről: sok listán a legutolsó helyen állunk a 38 országból álló mezőnyben a kezdő tanári fizetések összegétől kezdve az oktatás minőségével összefüggő olyan felnőttkori tevékenységekig, mint a jótékonykodás, az önkéntesség, a tüntetéseken való részvétel, egyes termékek bojkottja vagy a közösségi oldalakon történő politikai megnyilvánulás, ami fontos vagy egyenesen elengedhetetlen egy normális demokrácia működéséhez.

https://qubit.hu/2023/09/20/rossz-nezni-mennyi-utolso-helyet-szedett-ossze-magyarorszag-az-oecd-legfrissebb-oktatasi-jelenteseben

 

Tanárhiány ide vagy oda, egyre több diák tanulja, hogyan kell túlélni a Gripenből való katapultálást

Hogyan kerül a közoktatásba, még ha csak tesztüzemként is, a katonai ismeretek, a honvédelem, mint a hazafiságra és cselekvő hazaszeretetre nevelés eszköze? A folyamatban a kulcsesemények: a 2017-től futó Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, ezen belül a Honvéd Kadét Program HKP) elindítása és bővítése, illetve a 2020-ban lecserélt Nemzeti alaptanterv (NAT).

https://g7.hu/kozelet/20230920/tanarhiany-ide-vagy-oda-egyre-tobb-diak-tanulja-hogyan-kell-tulelni-a-gripenbol-valo-katapultalast/

 

Újabb konténerekkel büszkélkedhet egy gyömrői általános iskola

A „megfelelő tanulási körülmények” kialakítása érdekében újabb konténereket helyeztek el a gyömrői Fekete István Általános Iskolánál. Emellett még további kettő várható a város egy másik oktatási intézményéhez.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230919_Gyomro_altalanos_iskola_kontenerek_felujitas

 

Megéri-e magániskolába íratni a gyerekeket?

A magyar alternatív iskolák gyökerei nem annyira az elitizmusban, hanem sokkal inkább a rendszerváltással megérkezett szabadságvágyban gyökereznek. „Nem azt tudták, hogy milyen legyen egy iskola, hanem hogy milyen ne legyen – magyarázza Stefány Judit, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) történelem- és társadalomismeret-tanára – Meg akartunk szabadulni a szocializmus iskolarendszerétől. Az AKG alapítói azt tudták, hogy ami volt, az rossz, és megfogalmazták, hogy miért rossz. Az AKG összecsipegette a Waldorfból, a Montessoriból és a Rogers irányzataiból mindazt, amiről azt gondoltuk, hogy szükségünk lehet rá egy jó iskolához. Azt gondoltuk, hogy a tanszabadságot, a tanári szabadságot és a gyerek és szülő szabadságát egy kompromisszumos térben lehet megvalósítani.”

https://qubit.hu/2023/09/18/megeri-e-maganiskolaba-iratni-a-gyerekeket

 

szeptember 21.

Az óvodákban is kevés a pedagógus

 Kevésbé köztudott, de az óvodákban is jelentős a pedagógushiány – nyilatkozta Vékony Tamásné, a PSZ óvodapedagógiai tagozatának vezetője a Klubrádió Szolidaritás című műsorában szeptember 20-án. Elmondta, Nahalka István oktatáskutató és a PSZ közös felmérése konkrét számokkal mutatta ezt ki: a 2020-21-es tanévben 3600 felett volt a hiány, de az óvodapedagógus szerint ez ma már biztosan jóval több. Kisebb településeken gyakran előfordul, hogy a törvény által előírt két óvónő helyett csak egy jut egy csoportra. Gondoljanak bele, mi van akkor, ha neki problémája van és kiesik a munkából. Jó esetben van dajka az intézményben – szemléltette konkrét példával a helyzetet.

Az interjú 24.30 percnél hallható:

https://www.klubradio.hu/archivum/szolidaritas-2023-szeptember-20-szerda-1400-35807

 

“Teljes a káosz az iskoláknál elhelyezett konténerek körül”

Hogyan változik meg az iskola területe?” – az erősen leromlott állapotú gyömrői iskolánál elhelyezett konténerépületek kapcsán több kérést is megfogalmazott Gosztonyi Gábor. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, hozzátette, “a gyerekek érdekét mindenek felett szem előtt tartva Lázár János leállított rengeteg beruházást, ennek áldozatául esett az intézmény”.

https://www.klubradio.hu/adasok/teljes-a-kaosz-az-iskolaknal-elhelyezett-kontenerek-korul-138574

 

Negyven Mészáros Lőrinc tüntetett a szabad oktatásért egy budapesti zebrán

Körülbelül negyven diáktüntető, szülő és támogató tartott figyelemfelhívó demonstrációt szerda délután a budapesti Ferenciek terén egy gyalogátkelőhelyen. A Mészáros Lőrinc-maszkokat is viselő tiltakozók molinókkal, táblákkal és skandálással, zöld jelzésnél több alkalommal oda-vissza átkelve figyelmeztették az eközben piros jelzéssel megállított autós forgalmat az oktatás helyzetére. A tüntetés a „zebraszerda” nevű, hetente megtartott eseménysorozat keretén belül történt, amelyeken eddig főleg szülők és szimpatizánsok vettek részt. A szeptember 20-i alkalmom azonban azért volt különleges, mert a közelmúlt budapesti nagytüntetéseinek szervezői, az Egységes Diákfront csapata is csatlakozott a tiltakozókhoz.

https://merce.hu/2023/09/20/meszaros-lorincek-tuntettek-a-szabad-oktatasert-egy-budapesti-zebran/

 

Tehetetlenek a magyar iskolák: egyre több a sajátos nevelési igényű diák, de szakember továbbra sincs

Megtízszereződött 2005 óta az autizmussal diagnosztizált tanulók száma Magyarországon az egyik fejlesztéssel foglalkozó alapítvány adatai szerint. Ezzel párhuzamosan pedig a sajátos nevelési igényű tanulók száma is jelentősen nőtt. A fő gond pedig továbbra is az, hogy kevés a szakember, ezért az érintett gyerekek sokszor nem kapják meg a törvény által előírt fejlesztéseket.

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20230920/tehetetlenek-a-magyar-iskolak-egyre-tobb-a-sajatos-nevelesi-igenyu-diak-de-szakember-tovabbra-sincs-1141440?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Orbán Viktor személyesen ígérte meg, másfél milliárd már elment rá, mégsem sikerül négy éve elindítani az állami külföldi nyelvtanulási programot

Az Orbán Viktor által 2019-ben megígért ingyenes állami nyelvi kurzusokat mindig másra hivatkozva, de valójában a pénzhiány miatt halogatják. A pilot programot 58 diák azért kipróbálhatta, és kiderült, hogy tudna működni. Egyelőre ennyi a jó hír a másik 140 ezer diáknak, akik 4 éve várnak a lehetőségre.

https://hvg.hu/itthon/20230920_Mar_15_milliardot_koltott_a_kormany_a_kulfoldi_nyelvtanulasi_programra_ami_4_eve_nem_indul_el#rss

 

A kormány kapcarongya – Doros Judit

A magyar közszolgálati munkavállaló korántsem az az öntudatos, harcos alkat, mint francia, német vagy spanyol, sőt, mint látjuk, lengyel, szlovák vagy román kollégája. A többség szereti „letudni” az érdekvédelmet azzal, hogy állandó megbízást ad a tagdíj levonására munkáltatójának, s cserében elvárja a szakszervezettől, hogy helyette harcoljon a bértárgyalásokon, érje el a juttatások kifizetését, segítse őt a munkaügyi perben, s szervezze meg az aktuális tüntetéseket, ha épp ezek vannak soron. Ha majd a munkavállalónak kell havonta befizetni a díjat, vagy a bankkal bíbelődni, hogy levonja ezt, sokan már csak kényelemből is visszalépnek a tagságtól.

https://nepszava.hu/3209424_a-kormany-kapcarongya

 

Iskolabusz indul a fővárosban

Őrsi Gergely polgármester Facebook-oldalán jelentette be, hogy elindul a II. kerületi iskolabuszos közlekedés tesztidőszaka, amely a helyi önkormányzat tervei szerint októbertől január végéig tart. A politikus tájékoztatása szerint a gyermekszállítási szolgáltatás ingyenes lesz.

https://infostart.hu/belfold/2023/09/20/iskolabusz-indul-a-fovarosban

 

szeptember 22.

A 21 forintos béremelés nyomában

Szeptember 15-ig kellett megkapniuk a pedagógusoknak a tájékoztatást a státusztörvény miatt hatályba lépő új jogállásukról, benne a januártól várható bérükről. Sokan egy kinevezés-módosítást is kaptak, ami alapján van, akinek átmenetileg 21 forinttal fog növekedni a fizetése. Jövőre a pedagógusok nagy része körülbelül 5 százalékos fizetésemelésre számíthat. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) olyan tanárról is tud, aki három forinttal fog több pénzt keresni novembertől.

https://telex.hu/belfold/2023/09/21/tanarok-fizetesek-statusztorveny-uj-jogallas-illetmeny-valtozas-ajanlat

 

Most az iskolaigazgatók írtak dolgozatot a státusztörvényből

A hvg.hu értesülései szerint a BM azt is utasításba adta, hogy a tankerületi vezetők is írásban teszteljék, hogy az iskolaigazgatók mennyire vannak tisztában a státusztörvénnyel. Több olyan iskolaigazgatóval is beszéltünk, akik már túl vannak ezen teszten, amit nem egy egyszerű, feleletválasztós kérdéssorként, sokkal inkább egy klasszikus dolgozatként jellemeztek.

https://hvg.hu/itthon/20230921_Iskolaigazgatokkal_iratnak_dolgozatot_a_statusztorvenybol_tankeruletek#rss

 

Vonja vissza a kormány a munkavállaló-ellenes törvényjavaslatait!

Azonnal vonja vissza a kormány a már korábban is nagy felháborodást kiváltott, salátatörvénybe bújtatott két szakszervezet- és munkavállaló-ellenes törvénymódosító javaslatát! – követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A közalkalmazottak szakszervezeti tagdíjbeszedési tiltásáról, valamint a munkavédelmi törvény életveszélyes lazításáról szóló módosítást az érdekvédők heves tiltakozása – és a „Brüsszelnek” tett ígérete – ellenére ismét előzetes egyeztetés nélkül készül a parlament elé vinni a kormány – olvasható a MASZSZ közleményében.

https://profitline.hu/vonja-vissza-a-kormany-a-munkavallalo-ellenes-torvenyjavaslatait-453034

 

Pályaelhagyó tanár: „Semmiért nem cserélném el azt a nyolc évet, amit tanítással töltöttem.”

Szeptember 29-ig kell nyilatkozniuk a pedagógusoknak az új státusz elfogadásáról. Egyelőre nem lehet tudni, hogy hányan döntenek a pályaelhagyás mellett, de az már biztos, hogy a volt tanárnőm, Tóthné Őry Katinka, a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium magyar-angol szakos pedagógusa már a felmondók közé tartozik. Vele beszélgettünk az oktatásban kialakult helyzetről.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230920_Palyaelhagyo_statusztorveny_pedagogus_beremeles_magyartanar

 

Liebermann Márta HIV-aktivista, Zsiga Melinda kick-box bajnok és Pankotai Lili diáktüntető kapta a TASZ idei SZABAD-díját

A jogvédő szervezet rendezvényén számos különdíjat is kiosztottak azoknak – ahogy nevezték – a hétköznapi hősöknek, akik tetteikkel, munkájukkal, kiállásukkal példát mutattak sokaknak.

https://nepszava.hu/3209578_tasz-szabad-dij-hiv-kick-box-tuntetes

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X