Heti lapszemle 2023. október 06.

lapszemle

A „nincs tanár, nincs jövő”, a tiltakozások egyik jelmondata mára úgy módosulhat: nincs adat, nincs hiány! A kormány ugyanis éppen októbertől nem hozza nyilvánosságra a pedagógushiányról szóló statisztikát, vagyis amikor jól látszana, hányan követik az eddig távozókat…A PSZ a pedagógusok világnapján üzente a Facebookon a kormánynak: folytatjuk és nem félünk! Akár vezet erről statisztikát a kormány, akár nem!

 

szeptember 29.

Státuszváltás előnytelen feltételekkel

A közalkalmazotti törvény alá tartozó pedagógusok nem kaptak annyi bért, mint a versenyszféra diplomásai, de egyéb előnyök jártak a törvénnyel. Ezeket vette el folyamatosan a kormány 2010 óta. Ennek a folyamatnak az utolsó lépése a státusztörvény bevezetése, aminek következménye, hogy a pedagógusok 2024 januárjától köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnek sok előnytelen feltétellel – ezt mondta Totyik Tamás, a PSZ elnöke az RTL Reggeli című műsorában. Beszélt a pedagógushiányról, a bérezésről is.

https://rtl.hu/reggeli/2023/09/29/pdsz-elnoke-pedagogusok-statusztorveny-totyik-tamas

 

A nyugdíjasokkal is elfedik a pedagógushiányt, no meg a hallgatókkal

Még nem lehet tudni, hányan távoznak a státusztörvény miatt. A hiányt növeli a nyugdíjasok száma, de a kormány mélyen hallgat arról, hányan mennek nyugdíjba – mondta Totyik Tamás, a PSZ elnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának. Felhívta a figyelmet arra a nyilatkozatra, miszerint a kormány kész a béralkura, ezért biztatta a pedagógusokat, éljenek a lehetőséggel. Ezen a linken 12.30-tól.

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2023-szeptember-29-pentek-1815-36010

 

Az ötven felettiek várják, hogy a „nők 40-el” nyugdíjba mehessenek

Szeptember 29-én járt le a határidő, hogy azok a pedagógusok, akik nem fogadják el az új pedagógus életpályatörvényt, erről nyilatkozatot tegyenek. A Belügyminisztérium a Népszava megkeresésére közölte, a „különböző jóslatokkal szemben tömeges pályaelhagyás nem történt”, ám a státusztörvényt elutasító pedagógusok pontos száma legkorábban várhatóan október 5-én áll rendelkezésre. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta, 1000-1200 pedagógus tehetett nyilatkozatot szeptember 29-éig. Ez azonban nem az elmúlt időszakban távozók teljes létszáma, az elnök arra is emlékeztetett, hogy a státusztörvény miatt nyáron is volt lehetőségük a pedagógusoknak a kilépésre. A PSZ ismét fórumokat tart országszerte, a tapasztalatok azt mutatják: leginkább a fiatalabb tanárok vállalják, hogy kilépnek a státusztörvény miatt, ami azért is problémás, mert belőlük van a legkevesebb. A kollégák jelentős része 50 év feletti, többségük nő, akik alig várják, hogy a nők korkedvezményes nyugdíjazásával távozhassanak.

https://nepszava.hu/3210524_oktatas-magyarorszag-statusztorveny-palyaelhagyas-hatarido-fiatal-tanarok-belugyminiszterium

 

Az is elképzelhető, hogy soha többé nem nő egy tanár fizetése

„Korábban kiszámítható volt a rendszer: attól függően kapták a fizetést a pedagógusok, hogy milyen kategóriában voltak, és mióta tanítottak. Magával a minősítési rendszerrel nem értettünk egyet, de legalább átlátható volt. Mostantól elképzelhető, hogy ad abszurdum valaki beragad egy életen át ugyanabba a fizetési fokozatba és azon belül is annak az aljába” – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. „A pedagógusok fokozati ugrására mostantól nincs kötelezettség, és ha ugyanolyan fokozatban marad egy pedagógus, akkor előfordulhat az is, hogy sosem fog emelkedni a fizetése” – erősítette meg a Qubit portálnak Zeller Judit alkotmányjogász, a Társaság a Szabadságjogért munkatársa.

https://qubit.hu/2023/09/29/mostantol-az-is-elkepzelheto-hogy-soha-tobbe-nem-emelkedik-egy-tanar-fizetese

 

szeptember 30.

Pilz Olivér is lemondott közalkalmazotti jogviszonyáról

A státusztörvény miatt ugyan befejezte pedagógusi hivatását – reményei szerint nem örökre -, a Tanítanék Mozgalommal tovább küzd az oktatásért. Az ősszel induló országos hálózat kiépítését fogja felügyelni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy gyökeres változás történjen az oktatásban.

https://hirklikk.hu/kozelet/pilz-oliver-is-felmondott/421967

 

Ezrelék

Csak ezrelékekben mérhető a távozók aránya, közölte a minap a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence. „Az államtitkár azonban nagyvonalúan megfeledkezett a következő adatokról. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint, amelyet a Civil Közoktatási Platform közérdekű adatigénylésre adtak válaszul, csak a 2022/2023-as tanévben több mint 4800 pedagógus jogviszonya szűnt meg. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint 2023 első negyedévében több mint 6800, a második negyedévben már több mint 7600 betöltetlen álláshely volt az oktatásban. A pedagógusoknak a nyár folyamán is volt lehetőségük a kilépésre a státusztörvény miatt; a tankerületektől származó adatok szerint a törvény parlamenti elfogadását követő bő másfél hónapban ezt csaknem félezren tették meg” – írta Juhász Dániel.

https://nepszava.hu/3210489_ezrelek

 

Az AB megsemmisítette a Munka Törvénykönyvébe foglalt elnyomó passzust

Új korszak kezdődhet több cég dolgozóinak életében, mivel az Alkotmánybíróságon aratott győzelmet követően a frissen bővült tagsággal rendelkező szakszervezetek is beleszólhatnak a dolgozókat érintő legfontosabb kérdésekbe.

https://szakszervezetek.hu/hirek/30718-az-ab-megsemmisitette-a-munka-torvenykonyvebe-foglalt-elnyomo-passzust

 

október 1.

A pályaelhagyó pedagógusoknak is a tanulásban van a jövőjük

A pályaváltás szakértője, Kovács Márta szerint a pedagógusoknak sok olyan kompetenciájuk van, amely más területen is hasznos: például a jó kapcsolatteremtő készség. Ezekkel ügyfélszolgálaton, szervezői munkakörben is jól el lehet helyezkedni. Azt is be kell látni, ha egy 40-es, 50-es pedagógus úgy dönt, elhagyja az oktatást, újra pályakezdő lesz, amihez anyagi háttér is kell. Kovács Márta azonban pedagógusként hisz abban, hogy tanulásban a jövő: „az önmagunkba fektetett pénz előbb-utóbb visszajön”.

Hírklikk – A pályaelhagyó pedagógusoknak is a tanulásban van a jövőjük (hirklikk.hu)

 

A mélység felett egyensúlyozunk, ha esünk, ön is velünk fog zuhanni?

A portál a cikk végén közölt egy nyílt levelet is: egy tanító azt kérdezte a tankerületi vezetőtől: „amikor önt alkalmazta a Klebelsberg Központ, akkor olyan munkaszerződés-tervezetet tettek ön elé, amelyen a várható munkakör, a várható munkaidő, a várható besorolás, a várható havi illetmény volt feltüntetve?

Hírklikk – A pályaelhagyó pedagógusoknak is a tanulásban van a jövőjük (hirklikk.hu)

 

A legszegényebb települések éppen kimaradtak a fejlesztésekből

Az elmúlt években a kormánynak kiemelt célja volt a sport és infrastruktúrájának fejlesztése. Stadionok épültek, világversenyeket tartott az ország, mint ahogy papíron az oktatás is kiemelt nemzetstratégiai ügy, más kérdés, hogy ezt az oktatásra költött GDP-arányos központi források nem is igazolják vissza. Ugyanakkor egy 2015-ös kormányzati közlés szerint csaknem 240 olyan iskola volt az országban, ahol sem tornaterem, sem tornaszoba nem volt. Ez megközelítőleg az állami fenntartású iskolák 7-9 százaléka.

https://g7.hu/kozelet/20231001/igy-leszunk-sportolo-nemzet-9-ev-alatt-tobb-mint-40-iskolai-tornaterem-epult-21-milliardbol-a-legszegenyebbek-pont-kimaradtak/

 

Aki állandóan középre tart, lehet, hogy jót akar, de csak mellébeszél

A Népszava külföldön szerencsét próbáló, rendszerkritikus művészeket kérdezett arról, hogyan látják a hazai viszonyokat. Schilling Árpád színházi rendező 2012 óta külföldön dolgozik, 2018-ban pedig el is hagyta Magyarországot. „Azt remélem, hogy a fiatalok végre túllépnek majd ezen az öngyilkos egyfelől és másfelől Orbán–Gyurcsány-logikán, és végre rájönnek, hogy középen nincs semmi, csak a lózungok és az önfelmentések. Nagyon nehéz a közösen elfogadott hazugság mögé látni, és a nehezen elért felismerésből cselekedni, alkotni. Aki minden lehetetlenség dacára változtatni akar, annak döntenie kell, hogy mi ellen és minek az érdekében harcol. Aki állandóan középre tart, az lehet, hogy jót akar, de csak mellébeszél. Radikális, vagyis valóságos baloldal és akkurátus elméleti munka nélkül nem lehet legyőzni a világon egyre inkább terjedő fasizmust” – mondta.

Schilling Árpád: Aki állandóan középre tart, az lehet, hogy jót akar, de csak mellébeszél (444.hu)

 

október 2.

Jobban keres, aki tovább tanul, mégis nőtt az iskolaelhagyók száma

Miközben az oktatás a diákok romló teljesítményével, tanárhiánnyal és esélyegyenlőségi gondokkal küzd, a magyar munkaerőpiac nemcsak könnyen felszívja a fiatal diplomásokat, többet is keresnek Magyarországon, derült ki egy friss jelentésből. A szabályozás mégis kiengedi az iskolákból érettségi előtt a diákokat, emiatt nálunk nőtt legjobban az iskolaelhagyók aránya az elmúlt 15 évben.

https://g7.hu/kozelet/20231002/sokkal-jobban-keres-aki-tovabb-tanul-meg-tobb-diplomas-kellene-megis-felrobbant-az-iskolaelhagyok-aranya/

 

Sportágakat bemutató nyílt napot szervezett a Budaörsi Sport Club         

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke diákkorában sokat sportolt, ez jól jött az év eleji Tudásmenethez, melyet Totyik Tamással gyalogolt végig – ezt is felidézte a budaörsi 2040TV, amikor riportot készített a nyílt napról. Gosztonyi Gábor a fiát kísérte el a nyílt napra, ott találkozott a helyi tv munkatársával. Nyilatkozata, amelyben hangsúlyozta, milyen fontos a diákoknak a sport, ezen a linken 3.50-nél kezdődik.

https://www.facebook.com/watch/?v=330212696351394&ref=sharing

 

Az NPK elnöke szerint 1200 pedagógus távozhat

A Nemzeti Pedagógus Kar számára „úgy tűnik, hogy 1000-1500 közötti számú, nagyjából 1200 pedagógus élt a lehetőséggel, hogy felmentsék” – fogalmazott Horváth Péter, a kar elnöke. Szerinte Budapesten válthatnak a legtöbben, mert ott több a lehetőség. „Sokan az oktatás környékén maradnának, akár idegennyelvtanárként, akár informatikusként” – mondta az Inforádiónak.

https://infostart.hu/belfold/2023/10/02/megbecsulte-a-tavozo-pedagogusok-szamat-a-nemzeti-pedagogus-kar-elnoke#

 

BM: a pedagógusok több mint 99 százaléka elfogadta az új jogviszonyt

Ennél pontosabb számot egyelőre nem tudnak mondani, mert postán még érkezhetnek felmondások, de azt írták, az oktatás megszervezése sehol sincs veszélyben. A KSH előzetes adatai szerint a 2022/2023-as tanévben 147.199-en dolgoztak főállásban a köznevelésben és az iskolarendszerű szakképzésben.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/belugyminiszterium-a-pedagogusok-tobb-mint-99-szazaleka-elfogadta-az-uj-jogviszonyt/

 

Nem kapta meg a neki járó fizetést egy makói pedagógus

Fehér tanárnő tavaly kezdett a makói József Attila Gimnáziumban németet tanítani. Az első hónap végén derült ki, hogy majdnem gyakornoki fizetést kap, pedig 27 éve van. Ezután leveleket írt a hódmezővásárhelyi tankerületnek, hogy fizessék ki az elmaradt pénzt, de hiába. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) fordult, ott kiszámolták: követelése összesen 230 ezer forint. Mivel az ügyvédi felszólító levelet is visszautasította a tankerület, tavasszal beadták a keresetet a bíróságra, majd bosszúhadjárat kezdődött ellene: most ősszel nem kapott órát, egy kis településre akarták átirányítani.

https://eduline.hu/kozoktatas/20231002_tanarno_hodmezovasarhelyi_tankerulet_makoi_gimnazium_vasalodeszkas_tanar

 

A pedagógiai szakszolgálatok mára egységes rendszerben működnek

A pedagógiai szakszolgálatok, amelyek tíz éve nyújtanak szakmai segítséget a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztésében, megalakulásuk előtt egy rendezetlen világra emlékeztettek, amit mára sikerült egységes rendszerbe szervezni – jelentette ki Maruzsa Zoltán államtitkár a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat által rendezett szakszolgálati hét nyitó konferenciáján. A kormány felelősségét is megemlítette, ami az infrastruktúra és a szükséges munkaerő megteremtését illeti.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/10/02/maruzsa-zoltan-a-pedagogiai-szakszolgalatok-mara-szabalyozottan-egyseges-rendszerben-mukodnek

 

Újra megmozdul a diákság: a budavári kordonoknál akcióznak és tüntetés is lesz

Október 23-ára nagy demonstrációval készülünk, ennek szervezése kapcsán -amelyben a Tanítanék Mozgalom és az Országos Közös Akarat (OKA) is részt vesz – fő célunk, hogy a lehető legtöbb szervezetet vonjuk be a forradalom ünnepén tartandó tüntetésbe – ezt az Egységes Diákfront (EDF) vezetői nyilatkozták. A Strasbourgban készült videóinterjúból kiderült: a fiatalok az Európai Parlamentben jártak, hogy tájékoztassák a képviselőket a magyar oktatás, a jogállamiság helyzetéről.

https://nepszava.hu/3210709_diaktuntetes-akcio-oktober-23-oktatas-jogallamisag-europai-parlament

 

A magyar párbeszéd gyásznapja lesz, ha elfogadják a szakszervezeteket megnyomorító törvényt

Csóti Csaba, a SZEF elnöke azt mondta: a törvény elfogadása után hazai és nemzetközi jogi fórumokhoz fordulnak a szakszervezetek. A törvénymódosítási javaslat legutóbbi változatában kategorikusan megtiltják a munkáltatóknak, hogy közreműködjenek a közalkalmazottak szakszervezeti tagdíjátutalásában. A társadalmi egyeztetésnek nevezett online konzultáció után a tiltakozások, a szakmai érvek hatására nemhogy visszalépett volna a kormány ettől a szándékától, hanem egy sokkal erőteljesebb tiltást tett be a szövegbe – mondta a konföderáció elnöke a Mércének.

https://merce.hu/2023/10/02/az-eredeti-tervnel-is-szigorubb-tiltasokat-rejt-a-szakszervezeteket-kisemmizo-torvenyjavaslat/

 

A diákok már használják a mesterséges intelligenciát, és a tanárok?

Veszelszky Ágnes kommunikációkutató felmérést készített a mesterséges intelligencia (MI) oktatásra gyakorolt hatásáról. A megkérdezett pedagógusok között voltak, akik negatívan vélekedtek, mondván, rossz hatással lesz a képességek fejlődésére, illetve a számonkérést is teljesen át kell alakítani. De megjelent a pozitív hozzáállás is: alkalmazkodnunk kell a mesterséges intelligenciához, illetve volt, akinek az MI már most is sok jó ötletet adott az óratervezéshez. Voltak, akik úgy vélik, még több kreatív megoldást, önálló gondolkodást igénylő feladatot kell adni a diákoknak. A 130 válaszadó kétharmada nő volt, a legfiatalabb 24, a legidősebb 74 éves! pedagógus.

https://divany.hu/mindennapi/oktatas-mesterseges-intelligencia/

 

október 3.

Kövér László nem engedte be a képviselői irodaházba Törley Katalint, az oktatásról zajlott egyeztetésen részt vett a PSZ is

„Nem engedték be Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom elnökét a Képviselői Irodaház épületébe, ahol vele és a magyar oktatás ügyéért dolgozó számos más szervezettel találkoztam volna. Az indoklás: Kövér László kitiltotta Törleyt az épületből egy korábbi parlamenti akciója miatt” – osztotta meg a Facebookon Donáth Anna, a Momentum elnöke. Ezek után az egyeztetést a parkban tartották, jelen volt Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke is.

https://eduline.hu/kozoktatas/20231003_Torley_Katalin_Momentum_Donath_Anna

 

Maruzsa Zoltán örül, hogy szeptemberben elmaradt „a hergelés”, nem sztrájkoltak a tanárok

Az a tömeges felmondás, amit a „dollármédia” és a szakszervezetek tavasztól kezdve folyamatosan sulykoltak, hogy itt öt meg tízezer ember fog távozni, ez nem történt meg – jelentette ki a Belügyminisztérium államtitkára a Hír TV műsorában. Maruzsa Zoltán azt mondta, becsléseik szerint a pedagógusok egy százaléka mondott le közalkalmazotti jogiszonyáról. Volt, aki tavasszal mondott fel, volt, aki nyáron, de vettek is fel új dolgozókat is. „Én azt látom, hogy természetesen van a köznevelés világában mindig fluktuáció. Éves szinten egyébként nagyjából 8-9 ezer fő az, aki álláshelyet vált, sok esetben iskolák között, néha pedig kilép a rendszerből, és jönnek helyettük mások” – magyarázta.

https://nepszava.hu/3210924_maruzsa-zoltan-pedagogusok-tanar-kozoktatas

 

október 4.

Totális ellenőrzést akar a belügy, az iskolák csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat

A BM utasításba adta, hogy csak a tankerületek és a Klebelsberg Központ fogadhatja el az oktatási intézményeknek szánt magán- vagy civil felajánlásokat.  Abban az általános iskolában, ahol az egyik ismerősöm tanít, a szülők az alapítványon keresztül vásároltak projektort, okostáblát, az udvarra játszótéri elemeket – mondta a Népszavának Totyik Tamás. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint azzal, hogy az adományozási szándékot az iskoláknak be kell jelenteniük a tankerületeknek és a KK-nak, ráadásul nem is dönthetnek saját hatáskörben azok elfogadásáról, a BM az állam mindenre kiterjedő kontrollját akarja erősíteni. Szerinte ez egy újabb lépés, hogy csorbítsák az iskolaigazgatók döntési jogait. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az adományozási szabályok szigorításával a civil szervezetek és az állami iskolák kapcsolatát jobban lehet majd ellenőrizni.

https://nepszava.hu/3210891_belugyminiszterium-utasitas-maganadomany-tankerulet-klebelsberg-kozpont-maganadomany

 

Ezentúl nem lesz nyilvános, hány pedagógus hiányzik

A közoktatási intézmények statisztikai jelentésében októbertől nem mérik, hány pedagógusi állás betöltetlen, és ezt az Oktatási Hivatal honlapján sem közlik, tudta meg az RTL. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az rtl.hu-nak azt mondta: a kormány ezzel is a pedagógushiányt akarja eltakarni. Mivel az oktatási intézmények statisztikai jelentései nyilvánosak, ezeket a szakszervezetek is használták. Totyik Tamás jelezte: nem tudja, hogyan kaphatnak ezután pontos képet a pedagógushiányról.

https://rtl.hu/belfold/2023/10/04/kormany-pedagogus-hiany-psz-oktatasi-hivatal-statisztika?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=belf%C3%B6ld_kormany-pedagogus-hiany-psz-oktatasi-hivatal-statisztika

 

Budapestet is elérte a státusztörvény hatása

A XVII. kerület egyik legjobb általános iskolájának igazgatója a napokban Facebook-bejegyzésben keresett pedagógusokat. Nemcsak természettudományos tárgyakat tanító pedagógusokból, hanem az összes szaktanárból hiány van a Kossuth Lajos Általános Iskolában.

https://alfahir.hu/hirek/tanarhiany-mar-budapestet-is-elerte-a-statusztorveny-hatasa

 

Ha nincs statisztika, nincs pedagógushiány sem

A kormány a pedagógushiányt akarja ismét eltakarni – mondta Totyik Tamás, a PSZ elnöke a Klubrádió A lényeg c. műsorának is, reagálva arra, hogy az Oktatási Hivatal nem hozza a jövőben nyilvánosságra, mennyi a betöltetlen állás. Azt is mondta: a kormány nem tudta cáfolni a PSZ szeptember 18-án tartott sajtótájékoztatójának adatait, a mostani döntés volt a kormány válasza: ha nincs statisztika, nincs pedagógushiány sem. Ezen a linken 0,55-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2023-oktober-04-szerda-1800-36108

Hasonlóképpen nyilatkozott Totyik Tamás az ATV híradónak is.

https://www.atv.hu/videok/20231004/atv-hirado-20231004-17

 

Totális állami kontroll az adományozásban is

Még azokat a plusz támogatásokat is megpróbálják gátolni, amelyeket helyi közösségek ajánlanak fel iskoláknak – mondta a PSZ elnöke, Totyik Tamás az RTL híradónak. Csak a kormány által ellenőrzött civil szervezetek jelenhetnek meg az oktatási intézményekben, tette hozzá.

https://rtl.hu/hirado/2023/10/04/iskola-adomany-allami-jovahagyas-belugyminiszerium-psz

 

Több tanár és az igazgató is otthagyja a Hild iskolát a státusztörvény miatt

Az V. kerületi Hild József Általános Iskola négy pedagógusa, köztük az intézmény igazgatója is jelezte, nem írja alá az új jogállásról szóló szerződést. Így ők október végéig tanítanak, novemberben már felmentési idejüket töltik. Erről az iskola igazgatója tájékoztatta a szülőket. Reméli, a fenntartó is segít abban, hogy minél hamarabb megnyugtató megoldást találjanak az oktatás folyamatosságát. Ez a cikk is felidézte: a PSZ becslése szerint 1000-1200 pedagógus tehetett nyilatkozatot szeptember 29-éig. De sokan már nyáron felmondtak a státusztörvény miatt.

https://nepszava.hu/3210890_hild-iskola-tanar-igazgato-felmondas-statusztorveny

 

És te kit vesztettél el?

A távozó tanárok „ezrelékben” mérhető száma alapján mégis van néhány fontos kérdés: érettségi előtt távozott az osztályfőnök?  Többen mentek el, mint ahányan maradtak a tantestületben? Te voltál az utolsó informatikatanár? A 444.hu ismét várja pedagógusok, szülők, diákok beszámolóit.

https://444.hu/2023/10/03/a-felmondo-tanarok-utan-marado-ur-es-te-kit-vesztettel-el?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-felmondo-tanarok-utan-marado-ur-es-te-kit-vesztettel-el

 

Pénzt vennének el attól az iskolától, amelyben csökken a hátrányos helyzetű tanulók aránya

A belügyminiszter által jegyzett törvényjavaslat szerint 10%-kal csökkenteni kell annak az általános iskolának a költségvetési támogatását a több iskolával rendelkező településeken, amelyben a hátrányos helyzetű tanulók aránya több mint 20 százalékponttal alacsonyabb, mint az e törvény hatálybalépésének évében. Nem határozzák meg, ez mikor lép hatályba, mert arról és az átmeneti szabályokról külön törvény intézkedik majd.

https://hvg.hu/itthon/20231004_Penzt_vennenek_el_attol_az_altalanos_iskolatol_amelyben_csokken_a_hatranyos_helyzetu_tanulok_aranya

 

Ismét lehet jelentkezni a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programba

A program a pedagógushallgatók tanulmányait jelentős ösztöndíjjal segíti, és a diploma megszerzése után garantáltan a képzettségüknek megfelelő állást biztosít számukra. Az ösztöndíj összege 125.000 forint, 250.000 forint vagy 375.000 forint/félév lehet, ennek elbírálása függ a tanulmányi eredménytől, illetve attól, hogy milyen szakon tanul az ösztöndíjas, és hogy a munkavállalásához mely régiót preferálja. A pályázatok beadási határideje október 27.

http://kk.gov.hu/klebelsberg-kepzesi-osztondij

 

október 5.

A PSZ azt is üzeni a kormánynak: folytatjuk és nem félünk, akár van erről statisztika, akár nincs!

Totyik Tamás elnök és Gosztonyi Gábor alelnök a Facebookon jelentkezett be Gyömrőről, az EGYMI elől a pedagógusok világnapján. Ebbe az intézménybe hívta szeptember végén a PSZ a belügyminisztert, hogy maga is meggyőződhessen, milyen áldatlan körülmények között dolgoznak a gyógypedagógusok és asszisztenseik. Pintér Sándor azonban – mint korábban jelezte – nem fogadta el a meghívást. A PSZ vezetői felidézték: arra kértük az országgyűlési képviselőket, menjenek el az Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézményekbe. Több képviselőt nem engedtek be az intézményekbe mondvacsinált okokkal, de talán mégis kiderül majd az igazság! A PSZ azt is üzeni a kormánynak: folytatjuk és nem félünk, akár van erről statisztika, akár nincs!

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/1783833932065229

Az Index is írt a bejelentkezésről, felidézve, hogy a PSZ a gyógypedagógiát helyezte középpontba a világnapon, illetve azt is, mire kértük a képviselőket.

https://index.hu/belfold/2023/10/05/pinter-sandor-pedagogusok-szakszervezete-gyomro-egymi-oktatas/

 

Ajándék a pedagógusok világnapjára: nem kell nyilvántartani a betöltetlen állások számát

A kormány (bár tudni fogja), októbertől nem hozza nyilvánosságra, hány pedagógus hiányzik. Ezzel a kormány ismét el akarja takarni a hiányt a nyilvánosság számára – mondta Totyik Tamás az ATV Start/Szigorlat című műsorának. Konkrét példákat is említett a meglévő hiány következményeire: azon túl, hogy szakmai órák maradnak el, a szakmai vizsgálatok elhúzódnak, nem kaptak fejlesztést a rászoruló diákok. Vagyis nagyon sok problémát okoz, hogy nincs elegendő gyógy- vagy fejlesztő pedagógus. A kormánynak joga van osztályok összevonására, a szakképzésben már van példa délelőtti és délutáni oktatásra. Jelezte: a gyömrői EGYMI-ben nagyon súlyos állapotok vannak, de a PSZ hiába hívta tájékozódásra a belügyminisztert, a meghívást nem fogadta el.

https://www.atv.hu/videok/20231005/kormanyzati-becslesek-szerint-a-pedagogusok-1-a-mondott-csak-fel-mit-mond-a-szakszervezet

 

Tarthatatlan állapotok vannak az EGYMI-kben, a PSZ átfogó szakmai vizsgálatra kéri az ombudsmant

Az állam, a tankerületi központok mostohán kezelik az EGYMI-ket, ezért a PSZ az ombudsmannál átfogó vizsgálatot kezdeményez majd – erről beszélt Totyik Tamás, a PSZ elnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának. Szó volt a pedagógushiányról, illetve arról is, hogy a kormány októbertől nem hozza nyilvánosságra a hiányzók számát, ezt találta ki a probléma megoldására. Ezen a linken 6.10-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2023-oktober-05-csutortok-1815-36135

 

A PSZ szerint nem 1205 pedagógus távozott

A BM vezetői különféle számokat mondanak, persze a propaganda sosem az igazságról volt híres – mondta a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Klubrádió A lényeg c. hírműsorának.  Csak a tankerületek által fenntartott iskolák pedagógusairól beszélnek a kormány képviselői, nem tudunk az egyházi, az alapítványi iskolák, az óvodák létszámhiányáról, ráadásul nevelést és oktatást segítő dolgozókból is kevés van, erre is felhívta a figyelmet az alelnök. A hírműsor idézte a Facebookos bejelentkezésünket is, miszerint meghívtuk a gyömrői EGYMI-be a belügyminisztert, de nem fogadta el a meghívást. Ezen a linken 1,25-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2023-oktober-05-csutortok-1600-36130

 

Mi az: nincs, de mégis létezik? A pedagógushiány

Egy Pest megyei általános iskola rajztanára azt mondta a Népszavának, nincs elegendő biológiatanár, így őt bízták meg, hogy tanítsa ezt a tantárgyat is. Az ország egyik legjobb középiskolájában, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban több üres álláshelyre is lehet jelentkezni: várnak német nyelvtanárt, matematika-fizika szakos tanárt, digitális kultúra tanárt, de keresnek iskolatitkárt is. A Belügyminisztérium október 5-ére ígért adatokat a státusztörvény miatt távozók számáról, de már előrebocsátották, hogy „a tömeges felmondási hullám” elmarad. Ám a kormány nem is kíváncsi a valós pedagógushiányra: az októberi iskolai statisztikai adatlapból kihúzták a betöltetlen tanári álláshelyekre vonatkozó részt, ami a korábbi adatlapokon még szerepelt. A lap érdeklődött a Belügyminisztériumnál, mi az oka ennek. Válasz: a köznevelésben „nincs álláshely-szabályozás, így arról statisztikai adatszolgáltatás sem kérhető”. A PSZ elnöke, Totyik Tamás szerint azonban ez nem így van, egyrészt mert tavaly és azt megelőzően is kérték ezeket az adatokat, másrészt pedig azért, mert a köznevelési törvény évfolyamokra lebontva előírja, egy osztálynak mennyi tanórát kell megtartani, az intézményeknek ez alapján kell kiszámolniuk, mennyi pedagógus álláshelyre van szükségük.

https://nepszava.hu/3211055_tanarhiany-orban-kormany-oktatas-statusztorveny

 

Rétvári Bence: a pedagógusok 99 százaléka nem ült fel a baloldalnak

A baloldal a pedagógusok tömeges pályaelhagyásával, a közoktatás teljes összeomlásával riogatott a tanévkezdés előtt, egyes szakszervezetek „civilekkel” karöltve hónapokon át tüntettek, sőt volt olyan szervezet is, amely felmondásra biztatta a tanárokat előkészített űrlapokkal. A zavarkeltés ellenére a tanév rendben elindult. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: az előre beharangozott öt-tízezres számnak a töredéke sem hagyta el a pályát, összesen 1205 pedagógus, nagyjából egy százalék nyilatkozott úgy, hogy nem lép át az új életpályatörvény hatálya alá. Viszont szeptember 16. óta 460 új pedagógus kezdte meg a tanítást állami iskolában, akik már az új életpályatörvény szerint létesítettek új jogviszonyt. És ez a szám hétről hétre emelkedik, mondta az államtitkár.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/10/a-pedagogusok-kilencvenkilenc-szazleka-nem-ult-fel-a-baloldalnak?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Az 1205 pedagógus is nagyon fog hiányozni a közoktatásnak

Összesen 1205 pedagógus nyilatkozott úgy szeptember végéig, nem tanít tovább a státusztörvény hatálya alatt, mintegy 700-an pedig már nyáron távoztak. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás szerint a távozók száma több, mint amit Rétvári Bence említett, mert sokan voltak, akik még az előző tanév vége előtt lemondtak jogviszonyukról. A Civil Közoktatási Platform adatigénylésére az Oktatási Hivatal még júliusban közölte, hogy a 2022/2023-as tanévben több mint 4800 pedagógus jogviszonya szűnt meg. A Rétvári Bence által közölt szeptemberi adatokkal kapcsolatban Totyik Tamás felidézte, a PSZ is 1000-1200 főre becsülte azoknak a számát, akik most a státusztörvény elutasításáról nyilatkoztak, de nem osztozik az államtitkár optimizmusában, amely azt sugallja, hogy semmi gond nincsen. Ez az 1205 pedagógus is nagyon fog hiányozni a közoktatásnak – mondta a PSZ elnöke a Népszavának.

https://nepszava.hu/3211174_oktatas-orban-kormany-statusztorveny-felmondas-1205-tanar

 

Kivéreztetve akarták felhívni a figyelmet a diákok az oktatás helyzetére a Sándor-palota előtt

A pedagógusok világnapja alkalmából az Egységes Diákfront az Országos Közös Akarat szervezeteivel közösen akciózott a Sándor-palota előtt: az oktatás „kivéreztetésére” utalva fehér, piros anyaggal összekent pólókban gyűltek össze a köztársasági elnök hivatala előtt, ahol a füves területen eldőltek, melléjük pedig társaik virágot helyeztek el.

https://telex.hu/belfold/2023/10/05/egyseges-diakfront-budai-var-pedagogusok-vilagnapja-akcio

 

Rétvári Bence: a tankerületi központok csökkentik a társadalmi különbségeket

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Csepelen, a Dél-Pesti Tankerületi Központ új székhelyének átadó ünnepségén úgy fogalmazott: bő tíz évvel ezelőtt indították el azt a folyamatot, amelyben az iskolák fenntartását és később a működtetését is a tankerületi központok vették át.  Rétvári Bence kiemelte, hogy a PISA-mérés szerint míg tíz évvel ezelőtt az otthonról hozott hátrányok iskolában való megjelenése 26 százalék volt, ez az állami fenntartás évei alatt 19 százalékra csökkent.

https://eduline.hu/kozoktatas/20231005_Retvari_Bence_szerint_a_tankeruleti_kozpontoknak_koszonhetoen_csokkennek_a_tarsadalmi_kulonbsegek

 

Pölöskei Gáborné: 30 százalékkal nőtt a szakképzésbe jelentkezők száma

Az elmúlt években a szakképzésbe jelentkezők száma 30 százalékkal nőtt, a szakképzés iránti érdeklődés olyan magas, hogy egyes iskolák nem is tudnak valamennyi oda jelentkező tanulót fogadni – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára a debreceni pályaorientációs kiállításon. Pölöskei Gáborné szerint a technikum az egyetem előszobája.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20231005-poloskei-gaborne-30-szazalekkal-nott-a-szakkepzesbe-jelentkezok-szama-az-elmult-evekben

 

Az állam az iskoláknak szánt adományokat is ellenőrzi

Totyik Tamás a Hírklikknek azt mondta: rendkívül felháborítónak tartja, ha az iskolának van egy alapítványa, és az 2 millió egyszázezer forintért játszótéri elemeket akar az iskolába venni, amire a szülők dobták össze a pénzt, akkor külön engedélyt kell kérni a Klebelsberg Központ elnökétől, hogy ezeket az elemeket felállíthassák az udvaron. Azt érti, hogyha egy iskola valamilyen alapítványi támogatásból ingatlant kap vagy olyan eszközt, aminek a fenntartása plusz költséggel jár, akkor ezt engedélyeztetni kell. De az, hogy minden támogatást külön kell engedélyeztetni, utoljára a pártállamban fordult elő.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-allam-szigoruan-ellenorzi-az-iskolaknak-szant-adomanyokat-is/422186

 

Kontroll

„A Belügyminisztérium arra utasította az alája tartozó szervek és intézmények, köztük a tankerületi fenntartású iskolák vezetőit, hogy nem fogadhatnak el semmilyen, mások mellett magánszemélyektől vagy civil szervezetektől kapott adományt vagy bármilyen felajánlást mindaddig, amíg azt a központban (tankerületi központok, Klebelsberg Központ) jóvá nem hagyták. Ez azt is jelenti, hogy az igazgatóknak minden esetben jelenteniük kell, ha bárki adományozni szeretne valamit az iskolának”. (…) „De, ha már a kontrollról beszélünk, friss hír, hogy az októberi iskolai statisztikai adatlapból, amit az igazgatóknak kell kitölteniük, kihúzták a betöltetlen tanári álláshelyekre vonatkozó részt. Úgy tűnik, a valós pedagógushiányra már nem annyira kíváncsi az állam. Mert amiről nincs adat, az szerintük nem is létezik”.

https://nepszava.hu/3210997_kontroll

 

A váci püspökkel és egy igazgatóval is egyeztetett Novák Katalin

Köztiszteletben álló tudósokat, művészeket, sportolókat, vállalkozókat, közéleti szereplőket kért fel elnöki tanácsadói ülésén Novák Katalin arra, hogy rendszeresen vitassák meg a legfontosabb kihívásokat. A héten a Nobel-díjjal kitüntetett két magyar kiválóság, Karikó Katalin és Krausz Ferenc is megemlékezett tanárairól – írta bejegyzésében az államfő.  Mint közölte, más aktuális témák mellett foglalkoztak az oktatás jövőjével is. Mindannyiunknak van tennivalója annak érdekében, hogy jól képzett, elhivatott, erkölcsileg és anyagilag is megbecsült tanárok oktassák gyermekeinket. A tanácsadói ülésen először vett részt Kovács Ágnes, olimpiai bajnok úszó, Szebedy Tas, a Városmajori Gimnázium igazgatója, valamint Marton Zsolt váci püspök – írta a köztársasági elnök.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/10/az-oktatas-jovojerol-egyeztetett-tanacsadoival-novak-katalin?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

A fideszes tanárokra is szükség van a körülmények javításához

Az elmúlt évet meghatározták az oktatásért zajló tüntetések, többször hallhattuk a polgári engedetlenség kifejezést is. A tanárok azért kényszerültek engedetlenkedni, mert a kormány korlátozta sztrájkolási lehetőségeiket, így, ha szeretnék felhívni a figyelmet az oktatás problémáira, azt már csak jogszabályok megszegésével tehetik meg. A polgári engedetlenséggel a politikai filozófia is foglalkozik, azt kutatva: morális megfontolás alapján mikor és hogyan szeghetünk meg törvényeket annak érdekében, hogy a rendszert igazságosabbá tegyük. Erről is beszélgetett az Átlászó Peter Kruger filozófussal, az ELTE doktori iskolájának hallgatójával. Szerinte tömegmozgalomra és óriási szolidaritásra lenne szükség az oktatás javításához, no és a fideszes pedagógusokra is.

https://atlatszo.hu/oktatas/2023/10/05/a-fideszes-tanarokra-is-szukseg-van-az-oktatasi-korulmenyek-javitasahoz-a-polgari-engedetlenseget-kutato-filozofus-szerint/

 

október 6.

Egy képviselő próbálkozott és próbálkozik még bejutni egy EGYMI-be a PSZ kérésére

Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője egyike volt azoknak, aki eleget kívánt tenni a PSZ felkérésének, de ez meghiúsult. Mint elmondta a Hírklikknek: azonnal jelentkezett a III. kerület tagintézményénél. Ott azt közölték vele, hogy az Oktatási Hivataltól (OH) a látogatáshoz engedélyt kell kérni. Az Oktatási Hivataltól is megkérte az engedélyt, de csak 4-én délután kapta meg a választ, hogy 5-én három és fél négy között meglátogathatja az intézményt. Szabó Tímea azt mondja, mire az OH-tól megkapta az engedélyt, már egy másik hivatalos programja is „bejött”, de fogja keresni az Oktatási Hivatalt, hiszen végül is válaszoltak a kérésére. Azt azért jelezni fogja: egy félórás időtartam nem alkalmas arra, hogy valódi betekintést kapjon a gyógypedagógusok munkájába. Azt mondja, nem adja fel a reményt, hiszen már az is pozitívum, hogy az OH válaszolt, és nem zárkózott el a látogatás engedélyezése elől. Újabb és hosszabb időre szóló időpontot kér majd.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-szakszervezetek-es-a-fiatalok-is-megalkuvas-nelkul-folytatjak-az-ellenallast/422240/

 

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X