Heti lapszemle 2022. november 18.

lapszemle

Felemelő volt a 2022. november 18-ára szervezett országos tiltakozás, az élőlánc, a sztrájk. Nem fáradunk, folytatjuk: demokráciára oktatunk az iskolákban a magyar közoktatás napján, november 22-én, majd november 26-án délután mindenkit várunk a budapesti Kossuth térre! Már nincs mitől félni!

 

november 11.

Gosztonyi Gábor: nem fáradunk, nem félünk, folytatjuk

A sztrájkbizottsági tárgyalások után ígérgetésben van elmozdulás, konkrétum még nincs – nyilatkozta a Hírklikknek a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor. Az oktatás ügyét, a diákokat a szakszervezetek nem hagyhatják cserben, a tárgyalóasztalnál küzdenek tovább, de a sikerhez az oktatásban érdekelt teljes közösség, a teljes társadalom támogatása is kell.

https://hirklikk.hu/kozelet/gosztonyi-gabor-nem-faradunk-nem-felunk-folytatjuk/406822

 

Nem félünk, folytatjuk

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Civil Rádió 117 perc c. műsorának nyilatkozott 2022. november 11-én a sztrájkbizottsági tárgyalásokról, az akciókról, a november 26-i tüntetésről is.

https://anchor.fm/117-perc/episodes/Pedaggusok-a-jvrt-e1qtf4l

 

Észak-Budapesti Tankerület pedagógusai: a magyar kormány zaklatja tanárait

Dehonesztálónak érezzük, ahogy a kormány semmibe veszi az ország valamennyi térségéből érkező vészjelzéseket és segélykiáltásokat – írják nyilatkozatukban az Észak-Budapesti Tankerület sztrájkoló tanárai. Követeléseiket is megfogalmazták.

https://168.hu/itthon/sztrajkolo-tanarok-nyilatkozata-eszak-budapesti-tankerulet-247771

 

Csatlakozik az egyhetes sztrájkhoz az Eötvös József Gimnázium is

Csatlakozik a budapesti Eötvös József Gimnázium 37 tanára ahhoz a munkabeszüntetéshez, amelyet a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola jelentett be. A két intézmény november 14-től hirdetett személyenként változó időtartamú, de összesen egy hétig tartó munkabeszüntetést, amelyhez akkor összesen hatvan tanár csatlakozott.

https://hvg.hu/itthon/20221110_tanarsztrajk_pedagogusok_eotvos_jozsef_gimnazium?s=hk

 

Egy budapesti óvoda 20 dolgozója is szolidaritást vállal az egyhetes tiltakozásba kezdő tanárokkal

A BP18 Egyesített Óvoda Pitypang Tagóvodájából 20 óvodapedagógus is szolidaritást vállal. Az óvoda dolgozói különböző szolidaritási akciókat terveznek, például kitűzők viselését, molinók gyártását. A következő országos sztrájknapon, november 18-án ők sem veszik fel a munkát.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221110_ovodai_tltakozas_1418

 

„Mackó-konzultációt” szerveznek a szülők a közoktatás napjára a Kossuth térre

A Kossuth térre reggel 7-től 22 óráig várják a plüssmackókat – amelyeket később karitatív szervezeteken keresztül rászorulóknak fognak eljuttatni -, de akár LED mécseseket és virágokat is vihetnek a támogatók, este 18 órától pedig szülői beszédek is lesznek. A plüssök azokat a gyerekeket szimbolizálják majd, akiket a jelenlegi oktatási rendszer veszélyeztet.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221110_Mackokonzultacio_Kossuth_ter

 

Két óra sztrájkért 33 ezret vont le a tankerület egy tanár fizetéséből

Egy Pest megyei középiskola tanárának októberi fizetéséből több mint 33 ezer forintot vont le a tankerület két óra sztrájk miatt. Nem egyedi eset, hogy a tankerületek többet vonnak le a sztrájkoló tanároktól, mint amit a törvény lehetővé tenne – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, aki szerint minden eszközt bevetnek, hogy elvegyék a tanárok kedvét a sztrájktól.

https://www.szabadeuropa.hu/a/ket-ora-sztrajkert-33-ezret-vont-le-a-tankerulet-egy-tanar-fizetesebol/32124516.html

 

Megmagyarázta a tankerület, miért vontak le 33 ezer forintot a sztrájkolótól

„Az érintett pedagógus október közepén jubileumi jutalomban részesült, és a Magyar Államkincstár a gyakorlatának megfelelően a pedagógus által nyilatkozott családi adókedvezményt a hónapban először kifizetésre kerülő összegben érvényesítette, így a havi bére az arra a hónapra már kifizetett adókedvezménnyel lett kevesebb” – szól az indoklás.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/megmagyarazta-a-tankerulet-miert-vontak-le-33-ezer-forintot-a-tanartol-aki-ket-oran-at-sztrajkolt/

 

180 ezer forintos egyszeri juttatásban részesülnek az evangélikus nevelési-oktatási intézményekben dolgozók

Az evangélikus egyház közleménye szerint erről már szeptemberben döntött az országos presbitérium. A pénz már eljutott az iskoláknak-óvodáknak, azt december elejéig kapják meg a dolgozók. Nemcsak a pedagógus munkakörben dolgozóknak jár a támogatás, hanem minden más alkalmazottnak is, függetlenül attól, hogy határozott vagy határozatlan idejű szerződése van.

https://hang.hu/belfold/180-ezer-forintos-egyszeri-juttatasban-reszesulnek-az-evangelikus-nevelesi-oktatasi-intezmenyekben-dolgozok-148274

 

Megszűnik a szombati oktatás az ózdi művészeti iskolában

A rezsiárak emelkedése miatt egy ózdi művészeti iskolában a tankerület megszüntette az eddigi szombati oktatást, az iskola így zárva marad szombatonként. A gitárszakon oktató tanár viszont csak aznap tudott órát tartani, így emiatt a gitárképzés már több hete szünetel, és az iskola más szakirányt javasol a diákoknak. Az iskolában távfűtés van, ami amúgy hétvégén is ugyanúgy üzemel. A tankerület a Telex kérdésére azt válaszolta: a tanulóknak csak hétköznap kell biztosítani az oktatást, új gitártanárt keresnek, a távhőszolgáltató cég pedig a hétvégére lejjebb veszi a fűtést.

https://telex.hu/belfold/2022/11/11/ozd-zeneiskola-szombati-tanitas-gitarszak-gyerekek-rezsiar-tavfutes

 

november 12.

Orbán Viktor: a magyar ember leginkább azoknak hálás, akik törődnek a gyerekeivel

Nem, a magyar kormányfő ezt nem a hetek óta tartó tiltakozások kapcsán mondta, hanem egykori óvodájának születésnapi ünnepségén. Hozzátette: „hálásak vagyunk Önöknek, nektek azért a munkáért, amit itt minden nap elvégeztek”.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/orban-viktor-a-magyar-ember-leginkabb-azoknak-halas-akik-torodnek-a-gyerekeivel/

 

Többezres élőláncokat szervezett, mert a lusta tüntetések helyett emberarcú demonstrációt akart

Faludi András neve talán nem sokaknak ismerős, pedig nagyrészt ő szervezte az október 5-i többezres élőláncot, majd részt vett az október 27-i 14 kilométer hosszú élőlánc szervezésében is. Szülőként áll ki az oktatás mellett. Olyat akart csinálni, ami a „lusta tüntetések” helyett emberarcúvá teszi a résztvevőket is, nem csak egy megszámlálhatatlan tömeggé, és az autósokat sem dühíti fel a forgalom blokkolásával.

https://telex.hu/belfold/2022/11/12/faludi-andras-elolanc-szulo-szervezo-portre-oktatas

 

Van értelme az oktatásról vitatkozni a parlamentben?

Mind a hét parlamenti ellenzéki párt válaszolt az Index megkeresésére. Ha nem is értenek egyet mindenben, egy kérdésben határozottan közös állásponton vannak: a parlamenti vitanap az oktatás katasztrofális helyzetére vonatkozó figyelemfelkeltő akciók egy állomása volt.

https://index.hu/belfold/2022/11/12/oktatas-vita-parlament-ellenzek-partok-kormany-pedagogusok/

 

„A pedagógusok nem a kormány ellen küzdenek, hanem magukért”

Azt nem szabad elfelejteni, hogy egyetlen oktatási rendszer minősége sem tudja túlszárnyalni a tanárai minőségét. A világon legeredményesebben működő iskolai rendszerek sikerének titka abban rejlik, hogy egyrészt a megfelelő emberek válnak tanárrá, másrészt hatékony oktatókká képezik őket. Eredményes tanulás ugyanis elképzelhetetlen jó tanítás nélkül. De ha nem nő a pedagógusok társadalmi megbecsültsége, akkor még kevesebben és még kisebb tudással jönnek a pályára. Interjú a Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központjának főigazgatójával, Gerner Zsuzsannával.

https://nepszava.hu/3175356_gerner-zsuzsanna-oktatas-tanar-magyarorszag-tiltakozas-interju

 

november 13.

Több mint húsz budapesti iskolában függesztik fel a munkát a tanárok

Orbán Viktor hálás az óvodapedagógusoknak, de a miniszterelnök szavai és tettei nincsenek szinkronban – nyilatkozta Totyik Tamás az ATV híradójának. A PSZ alelnöke jelezte: már vidéken is megmozdultak a pedagógusok.

https://www.atv.hu/videok/20221113/tobb-mint-husz-budapesti-iskolaban-fuggesztik-fel-a-munkat-a-tanarok

 

Bevésődik a diákokba a fideszes patkányozás, a túltolt hatalmi reakció

Ezeknek a heti szinten kirobbanó, részben spontán demonstrációknak olyan generációformáló hatása is lehet, amely hosszú távon meghatározza a mostani fiatalok politikai identitását, akik előbb-utóbb szavazóként többségben lesznek az idősebb korcsoportok megfogyatkozásával. És elnézve azt, ahogyan a kormány bánik ezzel a generációval, biztosra vehetjük: amikor belépnek a szavazófülkébe, eszükbe fog jutni, hogy ifjúságuk egy részét a világ sokszínűségének és a tudás örömének megismerése helyett ezreket megmozgató demonstrációk szervezésével, felszólalások tömkelegével és élőláncok formálásával kellett tölteniük.

https://nepszava.hu/3175418_fiatalok-tarsadalom-magyarorszag-politika-megbelyegzes

 

Beragadt pályamodell

A pedagóguséletpálya-modell vonzó fizetési perspektíváit elhalványította az elmúlt évek jelentős általános bérnövekedése, a tanárok ugyanis ebből csak mérsékelten részesültek. A hirtelen infláció sürgőssé teszi a Brüsszellel folytatott megbeszélések lezárását, vagy hogy a kormány valamilyen módon megelőlegezze a pedagógus-béremelést, a szeptemberben már húszszázalékos pénzromlás ugyanis hamar lenullázhatja az elmúlt tíz év amúgy is némileg morzsolódott eredményeit. Vélemény a Demokratában.

https://demokrata.hu/magyarorszag/beragadt-palyamodell-603824/

 

Összeomlásban az iskolapszichológia Magyarországon

„A diákok mentális állapotának a szűrését azért vetettük el, mert a feltárt problémák mennyiségét nem bírná el a rendszer, összeomlana nemcsak az egészségügy, de a gyermekvédelem és a szakszolgálat is. Így hagyjuk cserben a legkiszolgáltatottabbakat!” Ezt írta Facebook-oldalán Borbáth Katalin, az Iskolapszichológiai Módszertani Bázis vezetője, az ELTE tanára, pszichológus.

https://nepszava.hu/3175416_oktatas-magyarorszag-iskolapszichologia-osszeomlas

 

november 14.

Több iskolában sztrájk, munkabeszüntetés kezdődött

Szeptember óta alig volt olyan nap, amikor nem volt tiltakozás, ezért felfoghatatlan, hogy a politika miért nem érti: összedől az oktatás – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának. A szülők támogatása nélkül nem lehet sztrájkolni, hiszen a sztrájk a szigorítás miatt láthatatlan. Beszélt a november 18-i országos élőláncról, a kiemelt sztrájknapról. November 22-én, a magyar közoktatás napján demokrácia órákat tartanak a pedagógusok, majd november 26-án országos tüntetés lesz a Kossuth téren, amelyet a PSZ szervez. Ezen a linken 21 perc 18 mp-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2022-november-14-hetfo-1815-29000

 

Szalagokkal zártak le több budapesti iskolát, ahol zajlik a sztrájk

Több, a Külső-Pesti Tankerülethez tartozó iskolában, ahol polgári engedetlenségbe, illetve gördülő sztrájkba kezdtek a pedagógusok, látványosan lezárták az iskolák bejáratát piros-fehér szalaggal.

https://hvg.hu/itthon/20221114_iskolak_polgari_engedetlenseg

 

„Mi sem akarunk csendben maradni, és még évekig, évtizedekig úgy tenni, mintha jól működne az oktatás”

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola harmincnégy tanára is munkabeszüntetésbe kezd kedd reggel.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221114_Karinthy_Brasso_utcai_iskola_sztrajk_budaorsi_Illyes

 

A PDSZ szolidaritási sztrájkot kezdeményezett a szakképző intézményekben

A szakképző intézményekben dolgozók is csatlakozhatnának a november 18-i, egész ágazatot érintő munkabeszüntetéshez. Rájuk nem vonatkozik a törvény, így nem kell felügyeletről és a tanórák megtartásáról sem gondoskodniuk. Ennek az az oka, hogy a szakképzésben dolgozók nem a saját követeléseik miatt sztrájkolnak, ezért nem szükséges egyeztetéseket kezdeményezniük.

https://telex.hu/belfold/2022/11/14/pdsz-szolidaritasi-sztrajk-kezdemenyezes-november-18-sztrajktorveny-szakkepzesben-dolgozok

 

Pankotai Lili iskolát vált

Az október 23-i tüntetésen felszólalt Pankotai Lili, akiről nagy vita alakult ki a sajtóban. Elmegy a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumból, iskolát vált, értesült a Telex.

https://telex.hu/belfold/2022/11/14/pankotai-lili-tavozas-iskolavaltas-slammer-pecs

 

„Nagyon kíváncsi vagyok, milyen céllal készült, és miért pont Orbán Viktorról kérdezték a diákokat egy honvédelemmel kapcsolatos kutatásban”

Furcsa online kérdőívet töltöttek ki egy székesfehérvári középiskolában. Egyebek mellett arra kellett válaszolniuk, mennyire kedvező vagy kedvezőtlen a véleményük a NATO-ról, a Magyar Honvédségről, vagy éppen Orbán Viktorról – értesült a Népszava. Hogy ki rendelte meg a felmérést és pontosan mi a célja, nem derült ki, ahogy az sem, mennyi iskolát vontak be a kutatásba. „Nagyon kíváncsi vagyok, milyen céllal készült a felmérés, különösen arra, miért pont Orbán Viktorról kérdezték a diákokat egy honvédelemmel kapcsolatos kutatásban, miért nem inkább Novák Katalinról, aki államfőként a honvédség főparancsnoka” – nyilatkozta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás szerint elképzelhető, hogy valójában a miniszterelnök népszerűségét szeretnék felmérni a középiskolások között, különösen az elmúlt hetek tanár-diák megmozdulásai után.

https://nepszava.hu/3175486_kerdoiv-diakok-felmeres-orban-viktor-honvedelem

 

Pilz Olivér: az oktatás tarthatatlan helyzete miatt egyszerre lobbannak majd fel a fáklyák országszerte

A Tanítanék Mozgalom társalapítója a Hírklikknek arról is beszélt, sok minden egymásra rakódott, ami miatt a közoktatás összeomlott, és ezt már a szülők is látják. Az oktatás tarthatatlan helyzete azonban még mindig nem ért el a döntéshozókig. Ezért továbbra is ki kell állni a pedagógusokért, a gyermekekért és közös jövőnkért. Ennek egyik állomása lesz, hogy csütörtökön összehangolt akcióban egyszerre gyújtanak fényt az oktatásért az ország 12 városában pedagógusok, szülők és diákok.

https://hirklikk.hu/kozelet/pilz-oliver-az-oktatas-tarthatatlan-helyzete-miatt-egyszerre-lobbannak-majd-fel-a-faklyak-orszagszerte/406937/

 

Már a fideszes szavazók 47 százaléka is egyetért a pedagógusok tiltakozásaival

Szinte minden ellenzéki szavazó és a kormánypárti szimpatizánsok nagy többsége is fizetésemelést adna a pedagógusoknak – derült ki a Publicus Intézet kutatásából.

https://nepszava.hu/3175463_debreceni-repuloter-bombafenyegetes-kenyszerleszallas-vizsgalat

 

Lényegében megszűnt az oktatáspolitika Magyarországon – az Orbán-kormány egykori helyettes államtitkára nyilatkozott

Gloviczki Zoltán szerint még a Medgyessy/Gyurcsány-kormányok alatt sem voltak akkora bajok, mint ma. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora először beszélt arról, hogy 2020-ban az új NAT-ba és a tankönyvekbe történt politikai belenyúlás miatt távozott az Oktatási Hivatal éléről. Szerinte becsapták a tanárokat az életpályával és azzal, hogy nem a minimálbérhez kötik a fizetésüket.

https://www.valaszonline.hu/2022/11/14/gloviczki-zoltan-oktatas-nagyinterju/

 

Budapesten jó a képzett fiatalok aránya, de a keleti országrész leszakadt

Az oktatási rendszer hiányosságai is szerepet játszhatnak a szélsőséges területi különbségekben. Szakértői vélemények szerint ugyanis épp a hátrányosabb térségekben van szükség a legjobb tanárokra, akik elindíthatják a helybeli diákokat a társadalmi mobilitás útján. A pedagógusok bérezése és munkakörülményei azonban egyre kevésbé teszik vonzóvá a tanári pályát, amivel a leginkább legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyerekek és fiatalok számára válik egyre nehezebben elérhetővé a kedvező foglalkoztatási lehetőségekkel kecsegtető felsőfokú képzési rendszer.

https://g7.hu/kozelet/20221114/budapesten-kiemelkedoen-jo-a-magasan-kepzett-fiatalok-aranya-de-a-keleti-orszagresz-brutalisan-le-van-szakadva/

 

november 15.

A PSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy megrövidítik a szakképzésben tanulókat

Egyre több szakképzési centrumában rendelnek el 35 perces rövidített tanítási órákat, ami ugyan jogszerű, de semmiképpen sem szakszerű. A szakképzési törvény szerint a tanuló joga, hogy hozzáférjen a tanuláshoz, és joga, hogy képességeinek megfelelő oktatásban részesüljön. A 35 perces órák megrövidítik a tanulókat, mert nem biztosítják a nevelő-oktató munkához szükséges feltételeket. Az, hogy a rövidítések miatt a diákok minden 4. órája elmarad, sérti a vizsgára és a munka világára való felkészítésük minőségét! Szembeötlő, hogy a pedagógusok 1-2 órás sztrájkja miatt hangot ad a kormány a tanuláshoz való jog sérülésének, azonban, ha saját intézményei rövidítik meg a tanulókat ennél sokkal nagyobb mértékben, azt elfogadhatónak tartja. A PSZ követeli, hogy ne a tanulók rovására vezessenek be takarékossági intézkedéseket.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-elfogadhatatlannak-tartja-hogy-megroviditik-a-szakkepzesben-tanulokat/

 

Megrövidítik a szakképzésben tanulókat, ez elfogadhatatlan

A 35 perces órák miatt a vizsgákra történő felkészülésre kevés az idő, hiszen minden 4. óra elmarad – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának. Álságos a kormány kommunikációja, miszerint egy sztrájk esetén sérül a gyermekek oktatáshoz való joga, miközben az energiatakarékosság miatt szervezett 35 perces órás miatt nagyobb a sérelmük. Az interjú kitért a tiltakozó akciókra is. Ezen a linken 10 perc 35 mp-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2022-november-15-kedd-1815-29029

 

Azt sem tudjuk, mitől kéne félni

Az egyhetes munkabeszüntetést kezdeményező iskolák tanáraihoz országszerte több mint 50 iskola munkatársai csatlakoztak. Berta Beáta, a Karinthy Gimnázium tanára a tankerületek esetleges retorzióiról azt mondta: „Eljutottunk oda, hogy azt se tudjuk, mitől kéne félni.” Nagyobb problémának látja, hogy azok a tanárok, akik egyedül vannak kifogásaikkal, nehezebben, vagy egyáltalán nem tudnak demonstrálni. A kormány makacs elutasítását különösen károsnak tartja, hiszen a tanárhiány így biztosan nem fog csökkenni. „Nincs utánpótlás. Húszas éveiben járó tanárokat csak elvétve látni az iskolákban. Kevesen jelentkeznek képzésekre is. Egy-két év múlva nem lesz kémia, biológia, fizika, testnevelés tanár sem. Hamarosan új magyar és angol tanárok sem lesznek”.

https://www.klubradio.hu/adasok/karinthys-tanar-azt-se-tudjuk-mitol-kene-felni-130637

 

„Látom, hogy nem tudok érdemben segíteni, de mégis eljátszom”

Sándor Éva, egy budapesti pedagógiai szakszolgálatnál dolgozó koordinátor is polgári engedetlenségbe kezdett. „Egyre inkább ellehetetlenül mind az iskolapszichológiai, mind az óvodapszichológiai munkakör, mind pedig a szakszolgálati, amiben én dolgozom. Hiába próbáljuk így meg úgy módosítani, meg hatékonyabbá válni, a folyamatot jobban megszervezni, igazából nem lehet. Tehát már annyira rossz ez a rendszer, hogy belülről, pláne alulról, beosztotti szintről egyszerűen nem lehet javítani ezen, és ezt a gyerekek szenvedik el.”

https://444.hu/2022/11/15/latom-hogy-nem-tudok-erdemben-segiteni-de-megis-eljatszom?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=latom-hogy-nem-tudok-erdemben-segiteni-de-megis-eljatszom

 

Lezárták a Marczibányi téri Kodály iskola bejáratát

Lezárták intézményük bejáratát a Marczibányi téri Kodály iskola tiltakozó tanárai és diákjai. A demonstrálók azzal indokolták az akciót, hogy így kívánnak szolidaritást vállalni a héten tiltakozó iskolákkal, illetve a figyelmet kívánják ráirányítani a közoktatás problémáira. Az iskola 25 tanára a héten minden nap megtagadja a munka felvételét az első két tanítási órában. Azt akarják, hogy a kormány adjon érdemi választ a követeléseikre.

https://hvg.hu/itthon/20221115_marczibanyi_teri_kodaly_iskola_tiltakozas

 

Radó Péter szerint a kormány bürokratikus szörnyetege kékgalléros szakmunkást csinál a pedagógusokból

A közoktatás bizonyos értelemben már össze is omlott, és az legszomorúbb, hogy ezt 2012-ben is előre lehetett látni – mondta az RTL Házon kívül c. műsorának az oktatáskutató, felidézve, hogyan veszítették el autonómiájukat az iskolák, és hogyan váltak „spirituális vezetővé” az igazgatók. A közoktatás átszervezése része a NER-nek. Szerinte a mostani tiltakozások sem hoznak áttörést, a jövő megpecsételődött.

https://rtl.hu/belfold/2022/11/15/oktatas-interju-rado-peter-oktataskutato-klik-kozpontositas-pedagogusok-jovo?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=belf%C3%B6ld

 

Horn Gábor: a tüntetések után a Fidesz sem folytathatja úgy, mint eddig

Az Orbán-kormány az oktatásban minden szempontból egy retrográd, ócska, visszafele mutogató, hagymázas rendszert épít, és ezt egyszerűen már nem viselik el az érintettek, se a diákok, se a tanárok, se a szülők – mondta a Hírklikknek Horn Gábor politológus. Bár a szabadságmegvonás az, ami az egész rendszert jellemzi, a Republikon Intézet vezetője azt nem gondolja, hogy a kormányváltás szikráját a pedagógusok, diákok és a szülők gyújtják majd meg. Ugyanakkor a történtek után a Fidesz sem folytathatja úgy, mint eddig. Minden egyes élőlánccal, hídlezárással, tüntetéssel nő a mozgástér, ami sokaknak visszaadta a reményt, hogy lehet másképpen.

https://hirklikk.hu/kozelet/horn-gabor-az-elolancok-a-tuntetesek-utan-a-fidesz-sem-folytathatja-ugy-mint-eddig/406987/

 

Nem segít a pedagógushiányon a felvételi könnyítése

Emelt szintű érettségi nélkül is be lehet jutni 2023-ban a tanárszakokra, a könnyítés hátterében a tanárhiány állhat – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, hozzátéve, hogy e szakokon már eddig is alacsonyak voltak a ponthatárok. A pedagógusgárda emiatt várható színvonalesését firtató kérdésre úgy reagált, kétségtelen, hogy az ő 1990-ben végzett osztályából öten mentek matematika-fizika szakos tanárnak, most összesen Szegedre négyet iskoláztak be, az ELTE-re pedig hetet, vagyis a minőségi romlás már jóval korábban bekövetkezett.  „A számok nagyon aggasztóak, fizika-kémia szakpár évek óta nem indul, és ha az informatikaszakosokat is megnézzük, nagyon kevesen jelentkeznek. Persze el lehet sok mindent fedni a jelentkezésekkel, de ha megnézzük, milyenek az első helyes jelentkezések, az nagyon rémisztő a pedagóguspálya egészére nézve.”

https://infostart.hu/belfold/2022/11/15/horvath-peter-nem-segit-a-pedagogushianyon-a-felveteli-konnyitese?fbclid=IwAR1kAvW0c3j1lD-Ufy5JmKgQDvDbkTkwNwbvoMumy_MiF_1LNvjNqK49bQY

 

november 16.

Összeomló közoktatás, romló minőség a tanárhiány miatt

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás a Heti TV Pirkadat c. műsorának nyilatkozott a sztrájkkövetelésekről, a tiltakozásokról, amelynek oka a közoktatás egyre romló állapota, a pedagógushiány.

https://www.youtube.com/watch?v=fYecbIMLFSQ

 

A PSZ szerint a tanulókat rövidítik meg a 35 perces órákkal

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Mércének elmondta: folyamatosan nő az olyan szakképző intézmények száma, ahol rövidebb órákat vezetnek be az energiatakarékosság miatt. A PSZ szerint ezzel sérül a diákok joga, nem a sztrájkokkal.

https://merce.hu/2022/11/16/35-perces-orakkal-sporolnak-a-futesen-a-szakiskolakban-a-psz-szerint-a-tanulokat-roviditik-meg/

 

A 2021. évi Emlékdiplomákat is átadták Székesfehérváron

44 pedagógus vette át „színes” diplomáját Székesfehérváron. Az ötven, hatvan, hatvanöt évvel ezelőtt diplomát szerzett óvónőknek, tanítóknak és tanároknak Székesfehérvár polgármestere adta át az oklevelet. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és Székesfehérvár Önkormányzata évek óta megemlékezik a város pedagógusairól.  „Annál nagyobb öröm nincs, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud” – Móricz Zsigmond gondolataival köszöntötte az ünnepelteket Jámbor Ferencné, a PSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke.

https://www.szekesfehervar.hu/a-boldog-gyermek-a-helyes-neveles-bizonyiteka

 

Csaknem 70 iskola tanárai vesznek részt a sztrájkban

A pedagógusok november 18-án ismét sztrájkolnak országszerte a közoktatás kétségbeejtő állapota miatt. Péntek reggel mintegy 40 településen lesz élőlánc, emellett az országban sok helyen rendeznek demonstrációt, virrasztást a pedagógusok melletti kiállás részeként. A portál várja a híreket az akciókról!

https://444.hu/2022/11/16/szerdara-mar-kozel-70-iskola-tanarai-vesznek-reszt-a-sztrajkban?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=szerdara-mar-kozel-70-iskola-tanarai-vesznek-reszt-a-sztrajkban

 

A szakszolgálati dolgozók is kiállnak a gyermekekért

Pár nap alatt csaknem ezren írták alá a szakszolgálati dolgozók elkeserítő helyzetértékelését. Kevés szó esik a pedagógiai szakszolgálatokról, pedig az ott dolgozó szakemberek feladatai  meghatározó fontosságúak a gyermekek, tanulók és szüleik számára. A helyzetértékelés felhívja a társadalom és az oktatásirányítás figyelmét az oktatási rendszer válságos állapotára, amelynek súlyosbodó következményeit nap mint nap tapasztalják a munkájukban.

https://ckpinfo.hu/2022/11/16/pedagogiai-szakszolgalatok-dolgozoinak-szakmai-kiallasa-a-gyermekekert/

 

Zalahaláp: a falu, ahol tiltakoznak

A 444.hu mutatja be a kistelepülést, ahol mertek tiltakozni. A cikk a PSZ közreműködésével készült.

https://444.hu/2022/11/16/a-falu-ahol-egyszer-csak-utcara-mentek-a-tanarok?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-falu-ahol-egyszer-csak-utcara-mentek-a-tanarok

 

Elöregedő tanárok: miért csodálkozunk?

Egyes intézményben falevelekkel, máshol legókkal, grafikonokon, de leggyakrabban korcsoport szerint oszlopokban álló tanárokról készült fotókkal szemléltetik az oktatási rendszer egyik legégetőbb problémáját: a tanárhiányt.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221116_fotok_eloregedo_tanarok

 

Az Oktatási Hivatal figyel és mindent tud

Pár hete indult az Oktatási Hivatal új online felülete, ahol mindent meg lehet találni arról, mit tud rólunk a hivatal. Az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatásban megjelenik az összes bizonyítvány, oklevél, azonosítók, kódok, dokumentumok, dátumok. A lekérdezéshez csak egy Ügyfélkapu-azonosítóra van szükség.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221116_oktatasi_merfoldkovek

 

november 17.

Kőbányán is volt tiltakozás a PSZ szervezésében

A Grund zenéjére vonultak Kőbányán a tiltakozók. A demonstráción felszólalt a PSZ két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás is, vádolva a kormányt az oktatás ellen elkövetett bűnökkel. Nincs bocsánat a tetteire.

https://www.facebook.com/100031928907036/videos/673659611118133

 

Felvonulás Veszprémben a PSZ szervezésében

A veszprémi fáklyás felvonuláson körülbelül 1000 ember vett részt.  Levélben szólították fel a helyi „hatalmasságokat”, hogy képviseljék az oktatás ügyét, valamint, hogy hivatalosan határolódjanak el a méltatlan megnyilvánulásoktól és minden hasonló, pedagógusok ellen irányuló megnyilatkozástól.  Porga Gyula polgármesterhez 7 fős követséget küldtek, egyedül ő vette át a petíciót, és ígéretet tett, hogy támogatja a követeléseket.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086198269633

 

Nem akarnak csendben maradni, fáklyás felvonulásokkal folytatódnak a pedagógusok akciói

A szakszervezetek november 18-ára hirdettek újabb egységes sztrájknapot, amely országos élőlánccal indul: péntek reggel háromnegyed nyolctól diákok, tanárok, szülők és civilek alkotnak majd élőláncot Budapesten és az ország számos pontján. Délután az Egységes Diákfront tart tüntetést Budapesten, a Március 15. térről vonulnak majd az Erzsébet hídon át a Clark Ádám térre. A diákok korábban nyílt levélben szólították fel a közmédiát, hogy főműsoridőben legalább öt percet kapjanak, hogy hitelesen elmondhassák, mit gondolnak a közoktatás állapotáról. Az MTVA azóta sem reagált a megkeresésükre.

https://nepszava.hu/3175889_oktatas-pedagogusok-tiltakozas-munkabeszuntetes-sztrajk-polgari-engedetlense

 

Amire a kormány nem számított: közbeszólt a valóság

A pedagógusok nem a kormány ellen küzdenek, hanem magukért és a nagyobb társadalmi megbecsülésért, lényegében mindannyiunk jövőjéért. A szülők a gyerekeikért, az ő, és lényegében mindannyiunk jövőjéért. A diákok önmagukért, a saját, lényegében mindannyiunk jövőjéért. A szakma a létéért, a társadalom a szabadságáért küzd. Ez az, ami új az oktatási megmozdulásokban, amire a kormány nem számított.

https://hirklikk.hu/kozelet/amire-a-magyar-kormany-az-oktatasban-nem-szamitott-kozbeszolt-a-valosag/407100/

 

Nyílt levél Bencsik Andráshoz, Orbán Viktorhoz, Maruzsa Zoltánhoz, Pintér Sándorhoz és Hajnal Gabriellához

A pedagógusok nem tűrik sokáig, hogy lábtörlőnek használják őket. Ami a nemzeti keresztény értékek szellemében trágárkodó és a civilizációs emberi minimumokat alulról sem súróló csoportnak nincs, az a verbálisan megrugdosott embereknek, a pedagógusoknak van: méltóságuk. A levél válasz Bencsik András pedagógusokat becsmérlő kijelentéseire.

https://ckpinfo.hu/2022/11/17/nyilt-level-bencsik-andrashoz-orban-viktorhoz-maruzsa-zoltanhoz-pinter-sandorhoz-es-hajnal-gabriellahoz/

 

Gimnázium előtt kifeszített molinón üzeni a CÖF az Európai Bizottságnak, hogy adják már oda a tanárok pénzét

A nemzeti szuverenitásra oly kényes fideszes szervezetet cseppet sem zavarja, hogy a béremelést a nagy társadalmi többséggel megválasztott kormánynak kellene garantálnia minden külső segítség nélkül. „A Civil Összefogás Fórum, mint meghatározó nemzeti civil közösség – a mögötte álló szellemi honvédők, köztük diákok, tanárok és szülők támogatásával –, teljes mértékben támogatja a pedagógusok és az oktató-nevelő munkát segítő dolgozók bérrendezéssel és munkakörülményekkel kapcsolatos követeléseit. Ugyanakkor a jelenlegi háborús, inflációs helyzetben fontosnak tartjuk a kormány felelősségét a költségvetés kezeléséért, mert figyelemmel tartozik a társadalom minden szegmensének igényére” – olvasható a CÖF-CÖKA tájékoztatásában.

https://nepszava.hu/3175950_cof-molino-tanar-beremeles-pedagogus

 

A Párbeszéd talált pénzt a béremelésre

Benyújtotta a pedagógusok azonnali, 45 százalékos béremelésének fedezetét megteremtő költségvetési törvénymódosító javaslatát a Párbeszéd frakcióvezetője. Szabó Tímea megjelölte, honnan vegyék el az ehhez szükséges 285 milliárd forintot.

https://hvg.hu/itthon/20221117_Megvan_honnan_venne_el_285_milliardot_a_Parbeszed_a_tanarok_45_szazalekos_beremelesere?s=hk

 

Hiller István szerint 90 százalékkal lehetne magasabb a pedagógusok bére a jelenleginél

Az MSZP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a pedagógus-béremelés szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy a közoktatás jobb állapotba kerüljön.

https://hirklikk.hu/kozelet/hiller-istvan-szerint-90-szazalekkal-lehetne-magasabb-a-pedagogusok-bere-a-jelenleginel/407103/

 

Milliós jutalmak motiválhatják a tankerületi igazgatókat

Az elmúlt hónapokban több tankerületi igazgató nevét is megismerhette a közvélemény. Ők voltak az oktatásirányítás legkeményebb öklei, akik mindent megtettek, hogy a tankerületükben dolgozó pedagógusokat elrettentsék a tiltakozásban való részvételtől – írja a Facebookon Tóth Endre, a Momentum képviselője.

https://hirklikk.hu/kozelet/millios-jutalmak-motivalhatjak-a-tankeruleti-igazgatokat/407116/

 

november 18.

Sztrájk, tüntetés,

Országszerte több száz iskolában indul munkabeszüntetéssel a péntek. A tanévkezdés óta ez már a harmadik alkalom, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egységes, országos sztrájkot hirdetett.

https://nepszava.hu/3176003_oktatas-magyarorszag-sztrajk-tuntetes-elolanc-2022-11-18

 

Tíz kilométeres élőlánc állt fel Budapesten, az autósok dudálással támogatják a pedagógussztrájkot

A budapesti élőlánc a tervek szerint 10 kilométeres is lehet. Reggel nyolckor indul a következő országos pedagógussztrájk, délutánra a diákok szerveztek tüntetést a fővárosba.

https://telex.hu/belfold/2022/11/18/sztrajk-tuntetes-tanarok-diakok-szulok-oktatas-szakszervezetek-pedagogusok-elolanc

 

A matektanár lelépett, pályakezdő informatikus lett

Élőláncot és ülősztrájkot tartanak a diákok a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban. Közleményükben leírják: „matektanárunk, aki 18 évi középiskolai tanítás után lépett le idén, tavasszal még olimpikonokat nevelt, most pályakezdő informatikusként lényegesen többet keres, nem beszélve a munkahelye felszereltségéről”.

https://telex.hu/belfold/2022/11/18/foldes-ferenc-gimnazium-palyaelhagyas-tanar-fenymasolo-szakma-villanyszerelo

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X