Heti lapszemle 2022. október 7.

lapszemle

A PSZ sztrájkra szólítja fel az oktatás dolgozóit október 14-én. A PSZ és a PDSZ az alapvető jogok biztosa fővárosi és vidéki kirendeltségeinek nyújtott be petíciót az oktatás helyi problémáiról a pedagógusok világnapjához kapcsolódva. A két pedagógus szakszervezet nyílt levelet írt Orbán Viktornak, arra kérve, nevezzen ki hozzáértő kormánybiztost az oktatás problémáinak megvitatására és megoldására.

 

szeptember 30.

A Pedagógusok Szakszervezete szolidáris és tiltakozik a megfélemlítések ellen

A PSZ szolidáris azokkal a pedagógusokkal, akiknek rendkívüli felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyát csak azért, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. Az oktatásban dolgozók a tiltakozás eme formáját éppen azért választották, mert a kormány, illetve a parlament korlátozta a sztrájkjogot. A PSZ szerint a sztrájk alapjog! A Pedagógusok Szakszervezete minden jogi segítséget megad azoknak, akik ezt igénylik.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-pedagogusok-szakszervezete-szolidaris-es-tiltakozik-a-megfelemlitesek-ellen/

 

Tiltakozunk a megfélemlítések ellen

Totyik Tamás alelnök a Hírklikknek elmondta, a Pedagógusok Szakszervezete minden jogi segítséget megad azoknak, akik ezt igénylik. Így látják el a TASZ segítségével a védelmét a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgató-helyettesének is, akit azért váltottak le a posztjáról, mert részt vett a polgári engedetlenségben. A PSZ aránytalannak tartja ezt a büntetést, ahogy a kirúgásokat is.

https://hirklikk.hu/kozelet/tanitanek-eljott-a-pillanat-hogy-eldontsuk-megijedunk-vagy-meg-tobben-tiltakozunk/404761

 

Több tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból

Elsőként Palya Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára tudtatta: rendkívüli felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyát. Arra hivatkoztak, hogy a korábbi figyelmeztetés ellenére többször részt vett polgári engedetlenségben. Rajta kívül több tanárt kirúgtak szeptember 30-án.

https://444.hu/2022/09/30/tobb-tanart-kirugtak-a-budapesti-kolcsey-ferenc-gimnaziumbol?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=tobb-tanart-kirugtak-a-budapesti-kolcsey-ferenc-gimnaziumbol

 

A PDSZ a kirúgások hírére újabb sztrájkot hirdetett október 14-re

Annak érdekében, hogy az oktatásban dolgozók hangot adhassanak jogos
felháborodásuknak, október 14-re a folyamatban levő gördülő sztrájk
részeként országos sztrájkot hirdettünk – írta a PDSZ közleményében, amelyet a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok miatt adott ki.

https://telex.hu/belfold/2022/09/30/pdsz-oktober-14-orszagos-tanarsztrajk

 

Havi támogatást kérnek egy budapesti gimnáziumban a plusz feladatokra

Diákonként havi nyolcezer forintos támogatást kér a szülőktől a budapesti Madách Imre Gimnázium alapítványának kuratóriuma. Ebből azokat a plusz feladatokat finanszíroznák, amelyek nem férnek bele a kötelező heti 22 órába, és amelyek a Madáchot az ország egyik legszínvonalasabb gimnáziumává teszik.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220930_Madach_Imre_Gimnazium_tamogatas

 

október 1.

Nem tudja a kormány, mennyit lehet spórolni a hosszabb téli szünettel

A kormánynak nincsenek pontos számításai arról, hogy a téli szünet meghosszabbítása mekkora megtakarítást jelenthet a köznevelési intézményekben – legalábbis ez szűrhető le a Belügyminisztérium Népszavának küldött tájékoztatásából. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás felvettette: ha az egyik iskolában mégis lesz őszi szünet három napra november 1-jét követően, a másikban nem, és egy családban több gyerek is érintett, kérdés, mit tehet a szülő? Elmondta az is, hogy sokan az őszi szünetre családi kirándulás szerveztek.

https://nepszava.hu/3171012_nem-tudja-a-kormany-mennyit-sporolhatnak-a-hosszabb-teli-szunettel-mikozben-pont-a-takarekossagra-hivatkozva-dontottek-errol

 

október 2.

Elmért erőfitogtatás lett a kirúgásokból

Már több mint kétszáz intézményből kapott visszajelzést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) olyan pedagógusoktól, akik csatlakoznak az oktatás világnapjára, október 5-ére meghirdetett egységes országos sztrájkhoz – mondta a Népszavának Nagy Erzsébet. A PDSZ ügyvivője szerint sokan azt követően döntötték el, hogy munkabeszüntetéssel tiltakoznak, miután kiderült, legalább öt tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Jogi segítséget ajánlott a kirúgott tanároknak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is.

https://nepszava.hu/3171106_oktatas-magyarorszag-kirugas-kolcsey-ferenc-gimnazium-sztajk-2022-10-05

 

Nem a tanárokat, hanem Pintért, Maruzsát és a tankerületek vezetőit kellene kirúgni

A kölcseys pedagógusok elbocsátása világossá tette: folytatni kell a polgári engedetlenséget, a társadalom részéről pedig a tanárok melletti sokkal határozottabb kiállásra, nagyobb szolidaritásra van szükség.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/nem-a-tanarokat-hanem-pintert-maruzsat-es-a-tankeruletek-vezetoit-kellene-kirugni-252735

 

Ki fogja ellenőrizni a hőmérsékletet az iskolákban?

A 14 éven aluli gyerekeknek legalább 20 fokot, az annál idősebbeknek legalább 18 fokot kell biztosítani az iskolákban. Kérdéses, hogy az előírt minimumnál hogyan lehetne melegebb az intézményekben, ugyanis a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint az állami fenntartású intézményeknek 25 százalékos energiamegtakarítást kell elérniük. Erről a minap kaptak szóbeli tájékoztatást az intézményvezetők. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint arról nem mondtak nekik semmit, hogy ki fogja ellenőrizni az előírt hőmérsékletet.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/nem-tudom-elkepzelni-hogyan-fognak-bent-kesztyuben-ulni-ketsegbeestek-a-szulok-az-iskolai-futes-csokkentese-miatt/

 

október 3.

A PSZ novemberben országos tüntetést szervez Budapestre

Továbbra is támogatja a helyi gördülő sztrájkok megszervezését a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Ösztönzi, hogy a fővárosi és vidéki iskolák, helyi közösségek, szülők élőlánccal, flashmobbal fejezzék ki tiltakozásukat, amiért a kormány évek óta semmilyen érdemi döntést nem hoz az oktatás helyzetének javítására, közben feláldozza a gyermekek, a diákok jövőjét! Kezdeményezi, hogy a Magyar Közoktatás Napján, november 22-én a pedagógusok, az oktatók tartsanak demokrácia órákat, A PSZ Országos Vezetősége 2022. október 3-án tartott ülésén arról is döntött, hogy (szintén a Magyar Közoktatás Napjához kapcsolódóan) országos tüntetésre hívja Budapestre mindazokat, akiknek fontos az oktatás ügye. November 26-án, szombaton délelőtt a Kossuth térre várja a pedagógusokat, az oktatás minden dolgozóját, a szülőket, a civil szervezetek képviselőit. Az eddigi akciók, a tavaszi országos és az őszi helyi sztrájkok ráirányították a társadalom figyelmét arra, hogy mekkora bajban van az oktatás.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-novemberben-orszagos-tuntetest-szervez-budapestre/

 

November 26-án országos tüntetést szervez Budapesten a PSZ

Az ATV híradó tiltakozásokról szóló összeállításának nyilatkozott Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke is. Elmondta: PSZ a Kossuth térre november 26-ára szervez országos tüntetést.

https://www.atv.hu/videok/20221003/tobb-szazan-tuntettek-a-kolcsey-gimnazium-elott-a-kirugott-tanarok-miatt

 

Több százan tiltakoztak hétfőn reggel a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt

Az eseményt a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom szervezte. Megtelt a Munkácsy Mihály utca a gimnázium előtt, a diákok mellett szülők és tanárok is részt vettek a megmozduláson. Felszólalt Törley Katalin, a gimnázium tanára és a Tanítanék Mozgalom tagja, aki valószínűsíti, hogy több kollégájához hasonlóan őt is elbocsátották. Felolvastak egy levelet is, amelyet Pintér Sándor belügyminiszternek, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak, Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének címeztek a szülők. Ebben azt követelik: azt az öt tanárt hagyják meg állásukban, akiket kirúgtak vagy ki fognak rúgni azért, mert felemelték a szavukat.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221003_kolcsey_tiltakozas_hetfo

 

Diákjaink tanuláshoz való jogait súlyosan megsértette a döntéshozó – írta a Kölcsey Gimnázium igazgatója

„A budapesti Kölcsey Gimnázium elveszíti öt kiváló tanárát” – írja Facebook-posztjában Fazekas Csaba, az intézmény igazgatója. „Az elmúlt időszak pedagógus munkabeszüntetései kétségbeesett segélykiáltások az oktatás válságos helyzetének jelzése céljából. Nem valakik ellen irányultak és irányulnak, hanem valamiért: az oktatás ügyének a szolgálatáért. Az egyre súlyosabb tanárhiány közepette például azért, hogy legyen nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülése a pedagógus szakmának. A polgári engedetlenkedőkkel szemben szigorúan büntető módon eljáró döntéshozók cselekedetükkel tovább súlyosbítják a tanárhiány problémáját is. Miközben a diákok tanuláshoz való jogára hivatkoznak, megfosztják őket a tanáraiktól. Válaszul néhány óra elmaradására a tanév hátra lévő óráit kockáztatják” – írta, és méltatta öt elveszített tanárát is. „Még, ha volna is az elbocsátott pedagógusok helyére beállítható új tanár, a tanulóknak a törvényben is rögzített mindenek felett álló érdeke megsérült, és elfogadhatatlan, hogy senki még csak nem is tájékozódott a körülményekkel és ezen érdekekkel kapcsolatban”.

https://444.hu/2022/10/03/diakjaink-tanulashoz-valo-jogait-sulyosan-megsertette-a-donteshozo-irja-a-kolcsey-gimnazium-igazgatoja?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=diakjaink-tanulashoz-valo-jogait-sulyosan-megsertette-a-donteshozo-irja-a-kolcsey-gimnazium-igazgatoja

 

A kölcseys tanárok kirúgása csak olaj volt a tűzre

Országszerte új lendületet kapott a tanárok tiltakozó akciója is, ugyanis hétfőn több iskolában tartottak ismét szolidaritási megmozdulásokat, részben polgári engedetlenséggel együtt. Mások mellett a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban a tantestület 16 tagja vett részt fekete ruhában polgári engedetlenségben hétfőn, a budapesti Szent István Gimnáziumban pedig amellett, hogy több tanár is polgári engedetlenséget tartott, a diákok a tornateremben gyűltek össze kifejezni a szolidaritásukat. A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium pedagógusai nyilatkozatban álltak ki a kirúgott tanárok mellett.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-kolcseys-tanarok-kirugasa-csak-olaj-volt-a-tuzre-alakul-a-hangulat-a-szerdai-tuntetesre-252781

 

Kövér László: A tisztességes pedagógusok teljesítménye nem a fizetésüktől függ

A kormánypárti HírTV műsorának Kövér László volt a vendége. Az Országgyűlés elnöke a pedagógusok helyzetéről azt mondta, béremelésre szükség van, jelenlegi bérük ahhoz a munkához és felelősséghez képest, ami terheli és kötelezi őket, nem méltányos. Ugyanakkor a tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket. Hosszú távú stratégiai kérdésként kell szem előtt tartani, hogyan lehet az iskolarendszert és a pedagógusbéreket is olyan állapotba hozni, hogy ne legyen ok az aggodalomra. Felidézte: 2010 után a pedagógusok voltak az elsők, akikre a Fidesz-KDNP-kormány gondolt, ám elismerte, hogy az azóta kialakult bérversenyben a pedagógusok bérezése lemaradt. Ezen a helyzeten semmilyen sztrájk nem segít, és nem lehet a meglévő jogszabályokat félretenni, egy nem létező jogi kategóriával élve polgári engedetlenségi akciót indítani, mondta.

https://telex.hu/belfold/2022/10/04/kover-laszlo-a-tisztesseges-pedagogusok-teljesitmenye-nem-a-fizetesuktol-fugg

 

Jobbik: a kormány alattvalónak tartja a pedagógusokat

Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a tanárok kirúgása kapcsán azt mondta: a kormány „alattvalónak” tartja a pedagógusokat, velük együtt pedig általánosságban az értelmiségieket. A kormányoldal szerinte egypárti túlhatalmat épített ki, gyakorlatilag megtiltotta a tanárok sztrájkhoz való jogát, ezért kellett a pedagógusoknak végső elkeseredésükben a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlniuk.

https://liner.hu/jobbik-kormany-alattvalonak-tartja-pedagogusokat/

 

A Momentum támogatja az ellenálló pedagógusokat

A Momentum egymillió forinttal hozzájárul az ellenálló pedagógusok megmozdulásához.  A PDSZ október 5-re, a pedagógusok világnapja alkalmából országos sztrájkot hirdetett, de szintén szerdán hídfoglalás is lesz a tanárokért, valamint a közlekedés is korlátozott lehet. November 26-ra pedig Pedagógusok Szakszervezete szervez megmozdulást.

https://index.hu/belfold/2022/10/03/momentum-pedagogus-tuntetes-polgari-engedetlenseg-ellenallas-akcio-budapest/

 

Kirúgva

A Kölcseyben nemcsak öt tanár engedetlenkedett, de csak ötöt rúgtak ki, ami egyértelműen bizonyítja, ebben az esetben sem szakmai, hanem politikai döntés született. (…) Az öt kölcseys tanárral példát akarnak statuálni: aki folyamatosan láthatóvá teszi a problémákat, az igazságtalanságot, és még engedetlen is, azt keményen megbüntetik, megfosztják hivatásától, elveszik a megélhetését. A szakmaiság az Orbán-kormány oktatáspolitikájában nemcsak mellékes, hanem teljesen lényegtelen. A tankerületi igazgatót, aki a tető nélküli, szétázott, életveszélyes gödöllői iskolába terelte be a gyerekeket, például nem rúgták ki. Sőt, jó eséllyel még meg is jutalmazzák. Juhász Dániel cikke.

https://nepszava.hu/3171096_kirugva

 

október 4.

Október 4-én három vidéki helyszínre szervezett közös tiltakozó akciót a PSZ és a PDSZ a pedagógusok világnapja alkalmából

Az alapvető jogok biztosa székesfehérvári, debreceni és szegedi kirendeltségei előtt tiltakozott közösen a PSZ és a PDSZ. Petíciót adtunk át, felhívtuk az oktatás helyi problémáira a figyelmet.

Székesfehérvár

A székesfehérvári eseményt, amelyen beszédet mondott Totyik Tamás, a PSZ alelnöke, közvetítettük a Facebookon.

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/661946275354919

Beszámoló a feol.hu portálon:

A tudás egyre kevesebbek privilégiuma lesz

Mivel a közép-dunántúli régióközpont szerdán nem tart ügyélfogadást, a PSZ és a PDSZ úgy döntött, a három megye képviselői október 4-én kora délután gyűlnek össze az Alapvető Jogok Biztosának területi irodája előtt, Székesfehérváron. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke beszédében az oktatás tönkretételével vádolta a kormányt.

https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2022/10/a-tudas-egyre-kevesebbek-privilegiuma-lesz-hangzott-el

Fehérvár tv, híradó:

A székesfehérvári tv arról számolt be, hogy Fejér, Komárom és Veszprém megye képviselő vettek részt az akcióban. Ezen a linken 7 perc 15 mp-nél kezdődik a beszámoló.

https://www.fehervartv.hu/video/index/38495

Debrecen

Az ATV híradó beszámolója:

Azt várjuk az alapvető jogok biztosától, vizsgálja ki a jogsérelmeket, tegyen javaslatokat a megoldásra – nyilatkozta Tömöriné Tóth Anna, a PSZ Hajdó-Bihar Megyei Szervezete elnöke az ATV híradónak. (Ezen a linken 3 perc 47 mp-nél).

https://www.atv.hu/videok/20221004/atv-hirado-20221004

 

Debreciner beszámolja:

Sajnos nincs mit ünnepelni, jogsérelmek viszont vannak

Földváriné Jeneses Katalin, a PSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke a debreceni tiltakozáson elmondta: a világnap lehetőséget ad arra, hogy világszerte ünnepeljék a tanári hivatást, figyelmet irányítsanak a tanárok hangjára. A közoktatás azonban romokban hever, erre a PDSZ képviselője utalt. Tömöriné Tóth Anna, a PSZ Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke felolvasta a két szakszervezet beadványának tartalmát, amelyben indítványozták: Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa indítson eljárást a jogsérelmek miatt.

https://www.debreciner.hu/cikk/11455_atadtak_a_jogserelmekrol_szolo_beadvanyt_a_pedagogus

 

Civishír:

Debrecenben is megmozdulnak a pedagógusok

Október 4-én a PSZ és a PDSZ közös delegációi felkeresik az alapvető jogok biztosának debreceni irodáját is, hogy átnyújtsák a hivatalnak az összegyűjtött panaszokat – erről előzetesen írt a helyi portál.

https://civishir.hu/helyben-jaro/2022/10/debrecenben-is-megmozdulnak-a-pedagogusok

 

Szeged

Szeged.hu:

Petíciót adtak át Szegeden

Szegeden is tartott regionális demonstrációt a PSZ és a PDSZ. Tarnay Attila, a Pedagógusok Szakszervezete Csongrád-Csanád Megyei Szervezete megyei elnöke és Bedő Katalin, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanára, a Pedagógusok Szakszervezete titkára mondott beszédet.

https://szeged.hu/cikk/pedagogus-demonstracio-a-lofaranal-atadtak-a-peticiot-de-magat-az-atadast-nem-lathattuk-az-alapveto-jogok-biztosanak-megbizottja-nem-engedte-be-a-sajtot-az-epuletbe

Szegeder.hu:

Tüntetés és petíció Szegeden

Felolvasták a PSZ és a PDSZ petícióját, amely összefoglalja a közoktatásban tapasztalt jogsérelmeket, ezek miatt vizsgálatra kérték Kozma Ákos ombudsmant. Azzal indokolták a petíciót, hogy a nagy pedagógussztrájk után az ombudsman felhívást tett közzé, melyben részletezte, milyen alapvető jogok illetik meg a gyermekeket az oktatásban, viszont a két szervezet szerint a tanárhiány miatt sérülnek a gyermekek jogai, továbbá a szülőké és a pedagógusoké is.

https://szegeder.hu/helyi/2022-10-04/ma-is-tuntettek-a-pedagogusok-szegeden-peticiot-adtak-at-az-ombudsmannal/633c1df547d3c05f06b8ca9c

Szeged TV híradó:

Az alapvető jogok biztosához fordultak a pedagógus szakszervezetek, mivel szerintük sérülnek a diákok, a szülők és a pedagógusok jogai is. Az alapvető jogok biztosa területi képviselője nem adott választ, mikorra vizsgálják ki a PSZ és a PDSZ által benyújtott jogsértéseket, erről is nyilatkozott a Szeged TV híradójának Tarnay Attila, a PSZ megyei elnöke.

https://www.facebook.com/SzegedTV

Szeged TV, Téma:

Megfélemlítések, kirúgások, alacsony bérek

Petíciót adtak át a PSZ és a PDSZ tagjai az alapvető jogok biztosa szegedi képviselőjének, mivel szerintük sérül a diákok oktatáshoz való joga a közoktatás jelenlegi állapota miatt. Bedő Katalin, a Pedagógusok Szakszervezetének titkára nyilatkozott a Szeged TV Téma c. műsorának.

https://tv.szeged.hu/cikk/tema-tenyleg-jo-nekunk-ha-hitelre-kapunk-orosz-gazt

 

Diákok igyekeztek megakadályozni a Szent István Gimnáziumban három tanáruk kirúgását

Kockás ingbe öltözött diákok békésen igyekeztek megakadályozni kedden reggel a tankerület képviselőit abban, hogy írásbeli figyelmeztetést adjanak át három tanáruknak, akik részt vettek a polgári engedetlenségben.

https://444.hu/2022/10/04/csendes-tiltakozassal-igyekeznek-megakadalyozni-a-szent-istvan-gimnazium-diakjai-harom-tanaruk-kirugasat

 

A Szent István Gimnázium tanulója volt az a tankerületi vezető, aki az iskola tanárait fenyegeti

A három tanárnak a figyelmeztetést a Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Házlinger György vitte el, alig húsz percet töltött a Szent István Gimnázium épületében. A portál információi szerint Házlinger György maga is a gimnázium tanulója volt.

https://444.hu/2022/10/04/a-szent-istvan-gimnazium-tanuloja-volt-egykor-az-a-tankeruleti-vezeto-aki-most-az-iskolai-tanarait-fenyegeti?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-szent-istvan-gimnazium-tanuloja-volt-egykor-az-a-tankeruleti-vezeto-aki-most-az-iskolai-tanarait-fenyegeti

 

A kirúgott tanárok megnyerhetik a perüket, Orbán Viktor rá a példa

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke felidézte, annak idején a kordonbontó fideszeseket is felmentette a bíróság. Azt mondta, nemcsak a pedagógusok munkajogi védelmét vállalják, közösen a Társaság a Szabadságjogokért szervezettel azon dolgoznak, hogy Alkotmánybíróságon támadják meg a sztrájkot leszűkítő jogszabályokat, amelyek miatt nem marad más választásuk, mint a polgári engedetlenség.

https://24.hu/belfold/2022/10/04/kirugott-tanarok-per-jog-orban/

 

Érdemi tárgyalásokat követelnek a tanárok

„A pedagógustársadalom nem csak a saját egzisztenciájáért áll ki, ezt a küzdelmet a diákok és a szülők érdekében is vívják.” Így kommentálta Fábry Béla, volt történelem tanár, a Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) alelnöke az oktatásügyben most zajló eseményeket.

https://hirklikk.hu/kozelet/erdemi-targyalast-kovetelnek-a-tanarok-az-oktatasugy-valsagkezelesere/404904/

 

Rétvári Bence szerint a baloldal rátelepszik a pedagógusokra

A pedagógusok régóta követelik helyzetük rendezését, a jó és színvonalas oktatás a nemzet érdeke, a sztrájkjogot biztosítani kell – mondta napirend előtti felszólalásában Kunhalmi Ágnes. Az MSZP országgyűlési képviselője hozzátette: nem lehet Brüsszelből várni a pénzt, mert az oktatás nemzeti ügy, része a nemzeti szuverenitásnak, amit a Fidesz Brüsszeltől félt. Rétvári Bence államtitkár szerint a baloldal kihasználja a tanárok jogos tiltakozását. A baloldal gyűléseire nem megy a tömeg, ezért ők mennek oda, ahol a tömeg van – fogalmazott.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/10/retvari-a-baloldal-ratelepszik-a-pedagogusok-tiltakozasara?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

október 5.

Beérett hosszú évek munkája, a társadalom felébredt és szolidáris

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor az Inforádió reggeli műsorának jelezte: október 5-én Romániában a pedagógusok világnapja évek óta ünnepnap, tanítási szünet, nálunk meg tiltakozások vannak a teljesítetlen követelések miatt, ráadásul a kormány a pedagógusok ellen hangolja a társadalmat. Beszélt az akcióinkról, a novemberre meghirdetett országos tüntetésről is. A kormányzati kritikákra hangsúlyozta, nem az ellenzékkel szolidárisak, hanem az oktatással, az oktatásban dolgozókkal, a teljes magyar teljes társadalommal. Szégyennek tartja, ami 12 éve a közoktatásban folyik.

https://infostart.hu/belfold/2022/10/05/psz-az-orszagos-tiltakozasrol-beerett-a-hosszu-evek-ota-zajlo-munka

 

Magyarországon az oktatás a túlélésért küzd, a PSZ országos tüntetést szervez

Magyarországon az oktatásban dolgozók a túlélésért küzdenek – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Spirit FM rádió Aktuál című műsorának. Felidézte a PSZ és a PDSZ közös akcióját: az alapvető jogok biztosának és területi képviselőinek adtunk át beadványt azokról a jogsérelmekről, amelyet a diákok, a szülők és a pedagógusok szenvednek el. Ő is visszautasította Kövér László legutóbbi kijelentését a tisztességes pedagógusokról és béréről. A kormánypárti politikusok egyfelől elismerik a bérkövetelés jogosságát, de mindig odaszúrnak egy-egy félmondatot, ezt viszont kikérjük magunknak. Jelezte: a PSZ november végére országos tüntetést szervez.

https://www.youtube.com/watch?v=iVDu-t0oWvI

 

A PSZ elnöke büszke azokra, akik tiltakoznak és szeretnének változást az oktatásban

A PSZ több éves munkája beérett, a társadalom megértette, amiről évek óta beszéltünk: már régen nem a bérekről szól a küzdelem, hanem arról, hogy legyen elég pedagógus – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorában. Emlékeztetett: a szakszervezetek év eleje óta sztrájkban vannak, szeptemberben gördülő sztrájkot hirdetett a sztrájkbizottság. Szerinte napi szinten kell tartani az akciókat. Ezen a linken 61 perc 40 mp-nél kezdődik az interjú.

https://www.klubradio.hu/archivum/megbeszeljuk-2022-oktober-05-szerda-1605-28130

 

Október 5-én egy fővárosi és három vidéki helyszínre szerveztünk regionális tiltakozó akciót közösen a PDSZ-szel

Az alapvető jogok biztosa budapesti, miskolci, győri és pécsi kirendeltségei előtt tiltakozott közösen a PSZ és a PDSZ a pedagógusok világnapja alkalmából. Petíciót-beadványt adtunk át, felhívtuk az oktatás helyi problémáira a figyelmet.

Budapest

Közvetítettük a Facebookon:

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/415823217291201

ATV híradó:

https://www.atv.hu/videok/20221005/atv-hirado-20221005

24.hu:
https://24.hu/belfold/2022/10/05/sztrajk-oktober-5-pedagogussztrajk-tanarsztrajk-percrol-percre-elo-tudositas-kozvetites/#tobb-tizezren-irtak-ala-a-pedagogus-szakszervezeteknek

Telex:
https://telex.hu/belfold/2022/10/05/peticio-atadas-pdsz-psz-alapveto-jogok-biztosa

hvg.hu:
https://hvg.hu/itthon/20221005_pedagogushiany_PSZ_tanarsztrajk

Népszava:
https://nepszava.hu/3171358_oktatas-magyarorszag-tanar-tuntetes-pedagogusok-vilagnapja

Miskolc

https://www.facebook.com/csabalikzsuzsanna/videos/1270942973708237

https://minap.hu/cikk/miskolcon-atnyujtottak-peticiojukat-pedagogusok

Győr

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/photos/pcb.5473295786093524/5473293522760417
https://www.kisalfold.hu/helyi-kozelet/2022/10/sorfal-az-iskola-elott-sztrajk-es-tuntetes-gyorben-es-gyorujbaraton-video-fotok

Pécs
https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete/videos/392784526401447

https://www.pecsma.hu/top/ezek-a-pecsi-iskolak-vesznek-reszt-a-szerdara-meghirdetett-orszagos-tanarsztrajkban/

https://szabadpecs.hu/2022/10/budapesten-tobb-kilometeres-az-elolanc-pecsett-is-tobb-iskolaban-sztrajkolnak/

 

Veszprém

Élőláncot szerveztek Veszprémben

Kb. 1200 demonstráló gyűlt össze, tanárok, diákok, óvónők, szülők, egyetemisták, oktatók. Érkeztek Várpalotáról, Nagyesztergárról, Zircről, Balatonfüredről, Balatonalmádiból is. Az élőlánc kiállás volt a diákok jövőjéért, egyben szolidaritási tüntetés az elbocsájtott tanárokért, tiltakozás a jogtalanságok ellen.

 https://www.facebook.com/profile.php?id=100086198269633

 

Komárom

„Mi vagyunk a Grund”, Komáromban is

A demonstrálók felhívták a figyelmet az oktatás problémáira. Pedagógusok, szülők, nagyszülők és mindazok, akik az oktatás jövőjéért felelősséget éreznek.

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/1136325606975902
https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/497241205343058

 

Törley Katát is kirúgták, nem meglepő

A sejtés beigazolódott, de a felmondásról szóló határozatot jogi úton fogja megtámadni – mondta a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium újabb elbocsátott tanára.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221005_kolcsey_torley_katalin_kirugas

 

A kormány az egész pedagógustársadalmat megalázza

Magyar György ügyvéd szerint nem meglepő, hogy a tanárok a polgári engedetlenséghez nyúltak, ugyanakkor aki a szabályok megszegésével kíván nyomatékot adni akár jogos követelésének, vállalja ennek összes következményét. „Ezzel a rendelkezéssel sajnos nem lehet mit kezdeni, mert aki csak néhány órára is megtagadja a munkavégzést, azt rapid módon ki lehet rúgni, hiszen ez a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettség megszegése”, bár ez nem kötelező, csak lehetséges szankció. Csakhogy azt sem tiltja semmi, hogy a munkáltató – a pedagógusok évek óta tartó kilátástalan küzdelmét látva – tanúsítson némi elnézést.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kormany-az-egesz-pedagogustarsadalmat-megalazza-ezzel-a-szanalmas-szinjatekkal/404957/

 

PDSZ: 13-14 ezer dolgozó sztrájkolt

Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, az előre bejelentett adatok szerint körülbelül 13-14 ezer dolgozó sztrájkolt több mint 200 iskolában. Valószínűleg akkora lesz a részvétel, mint a márciusi sztrájkban. Október 14-re is bejelentett a PDSZ egy sztrájknapot, mert egy éve akkor fogalmazták meg sztrájkköveteléseiket a PSZ-szel.

https://hang.hu/belfold/pdsz-korulbelul-13-14-ezer-dolgozo-sztrajkolt-146673

 

Polgári engedetlenség is volt a pedagógusok világnapján

Országos sztrájk, polgári engedetlenségi akció, virrasztás, élőlánc, tüntetés – a fővárosban és vidéken is tiltakozások indultak. A tanárok, a szülők és a diákok is változást szeretnének.  A sztrájk mellett számos iskolában polgári engedetlenségi akciót is hirdettek, a Tanítanék Mozgalom tájékoztatása szerint ezt a tiltakozási formát 83 intézményből 947 tanár választotta. A két nagy pedagógus szakszervezet az Alapvető Jogok Biztosa fővárosi, illetve vidéki kirendeltségeinek nyújtja be az összegyűjtött panaszokat, hogy felhívja a helyi problémákra a figyelmet.

https://index.hu/belfold/2022/10/05/fel-napja-tart-a-sztrajk-mutatjuk-mi-tortent-delelott/

 

Hídfoglaló akciót tartottak a diákok Budapesten

Hatalmas tömeg gyűlt össze a diákok felhívására a pedagógusok világnapján. Felemelő érzés, példaértékű, hogy a fiatalok kiállnak tanáraikért és magukért.

https://444.hu/2022/10/05/eloben-a-hidfoglalasrol?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=eloben-a-hidfoglalasrol

https://nyugatifeny.hu/2022/10/05/vegyuk-vissza-jovonket-elfoglaltak-a-margit-hidat-a-tuntetok-folyamatosan-erkeznek-a-diakok-video

 

Koncert és tüntetés este a Kossuth téren

A színpadon Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusa azt mondta: évek óta küzdenek az oktatás megjavításáért, de a rendszer mostanra összeomlott a tanárhiány miatt. Az általa is képviselt Tanítanék Mozgalom követeléseit sorolta: a sztrájkjog helyreállítását és munkakörülményeik javítását, a bérek emelését. Molnár Áron színész, a noÁr mozgalom alapítója a tömeget 20 ezresre becsülte.

https://www.klubradio.hu/hirek/torley-az-oktatasi-rendszer-mostanra-osszeomlott-129721

További cikkek:

https://nepszava.hu/3171553_reg-latott-budapest-ekkora-ellenzeki-tuntetest-galeria

https://nepszava.hu/3171550_oktatas-tuntetes-tanar-diak-elolanc-margit-hid-kossuth-ter

 

A diákok újabb tüntetést szerveznek október 23-ára

Az elmúlt években számtalan csoportnak hagyta az érdekeit figyelmen kívül a kormány. Sőt, egész tömegeket alázott meg, hagyott magára az ország vezetése. Ezért most, október 23-án együttesen demonstráljuk erőnket – írta az Adom Diákmozgalom.

https://propeller.hu/itthon/3866320-diakok-ujabb-tuntetest-szerveznek-1956-os-forradalom-evfordulojara?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

október 6.

A PSZ az oktatás valamennyi dolgozóját kéri: csatlakozzanak az október 14-i sztrájkhoz

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) arra kéri a pedagógusokat, az oktatásban dolgozókat, a gördülő sztrájk részeként csatlakozzanak az október 14-ére meghirdetett sztrájkhoz. Ahhoz, hogy ez jogszerű lehessen, október 7-én, pénteken 16 óráig be kell jelenteni a sztrájkot az intézményvezetőknek. A PSZ tagjai részt vesznek a diákok október 23-ára hirdetett szolidaritási tüntetésén. A szakszervezet mindent elkövet, hogy a kormány vegye figyelembe: már a társadalom sem hagyja, hogy a diákok jövőjét feláldozza a kormány.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-az-oktatas-valamennyi-dolgozojat-keri-csatlakozzanak-az-oktober-14-i-sztrajkhoz/

Szabó Zsuzsa elnök az ATV híradónak nyilatkozott erről:

https://www.atv.hu/videok/20221006/listazzak-a-tuntetesen-resztvevo-diakokat-az-adom-diakmozgalom-szerint-igen

Továbbá a Klubrádió A lényeg c. hírműsorának:

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2022-oktober-06-csutortok-1800-28164

Dorogon is volt szolidaritási akció

„Tanulni akarunk, de nem mindegy, hogyan!” – Dorogon is kiálltak az oktatás jövőjéért. Felszólalt Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke.

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/5206366459490480

 

„Akkor nem aggódnak a diákok tanuláshoz való jogáért, amikor tanév közben rúgnak ki öt szaktanárt” – Elkezdték fenyegetni a pedagógusokat a hatalmas tüntetés után

Az országos pedagógussztrájk, a polgári engedetlenség és a tiltakozó megmozdulások után több iskolában is figyelmeztető levelet kaptak a tankerületi központoktól azok a pedagógusok, akik polgári engedetlenséggel szüntették be a munkát. A pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium egyik tanárának tájékoztatása szerint behívták a központba az iskola igazgatóját, akinek 24, névre szóló levelet adott át Rábel Krisztina tankerületi igazgató – aki 2019-ben a Fidesz önkormányzati képviselő-jelöltje volt a kerületben – azzal, hogy továbbítsa azokat a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak. Megtagadták az átvételt, miután nem az intézményvezető a munkáltatójuk, péntek reggel pedig együtt mennek a tankerületi központ elé, hogy személyesen a tankerületi igazgatótól vegyék át a levelet. A Népszava is jelezte: a PDSZ október 14-ére is egységes, országos sztrájkot hirdetett, amit immár a Pedagógusok Szakszervezete is támogat. Az ADOM Diákmozgalom pedig október 23-ára szervez újabb szolidaritási tüntetést a tanárokért.

https://nepszava.hu/3171664_oktatas-tankerolet-level-fenyegetes

 

Magyarország negyedik a pedagógusbérekben, persze, hogy hátulról

Az Európai Unióban csak Romániában, Szlovákiában és Lengyelországban alacsonyabb a pedagógusok bruttó éves kezdőfizetése, mint Magyarországon – derült ki az Európai Bizottság jelentéséből, amelyet a pedagógusok világnapja alkalmából adtak ki. A magyar tanári kezdőfizetés bruttó 8063 euró (mostani árfolyamon mintegy 3,4 millió forint) évente, míg az uniós átlag évi bruttó 25 055 euró (mintegy 10,6 millió forint). Közben a magyar pedagógusoknak kell dolgozniuk a leghosszabb ideig – 42 évig -, hogy elérhessék a legmagasabb fizetési fokozatot, amit például a dán vagy norvég tanárok 12-16 év alatt érhetnek el.

https://nepszava.hu/3171648_titkosszolgalat-magyar-nemzet-marki-zay-kampanypenzek

 

Magyarországon egy kezdő tanár egy évben keres annyit, mint egy szerencsésebb országban élő kollégája egy-két hónap alatt

Több mint egymillió forint a különbség egy magyar és egy amerikai kezdő tanár fizetése között, de nem kell a tengerentúlig utazni, hogy megdöbbentő különbségeket találjunk a pedagógusbérekben. Az Európai Bizottság legújabb felmérése szerint a kezdő tanárok bruttó bére terén 37 ország közül Magyarország a 29. helyen végzett évi 8063 euróval, ami 3 millió 400 ezer forint.

https://rtl.hu/fokusz/2022/10/07/pedagogusberek-magyarorszagon-europaban-egyesult-allamokban-kulonbsegek

 

október 7.

A sztrájkhoz való csatlakozásra kéri az oktatásban dolgozókat a PSZ

A PSZ kéri tagjait, hogy a gördülő sztrájk részeként csatlakozzanak az október 14-ére meghirdetett sztrájkhoz. A PSZ tagjai részt vesznek a diákok október 23-ára hirdetett szolidaritási tüntetésén is. Mindent elkövetnek azért, hogy a kormány vegye figyelembe: már a társadalom sem hagyja, hogy feláldozza a diákok jövőjét – ismertette a közleményt a Hírklikk is. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a portálnak elmondta: az élőlánc, a hídfoglalás és az esti tüntetés is „fantasztikus” élmény volt. A PDSZ ügyvivője jelezte: október 14-én újabb kiemelt sztrájknap lesz, a PDSZ beleáll az október 23-i tüntetésbe, valószínűleg csatlakozik a PSZ november 26-i tüntetéséhez is.

https://hirklikk.hu/kozelet/nagy-erzsebet-mar-mindenkinek-vilagos-hogy-oktatas-nelkul-nincs-jovo/405068

 

A PSZ és a PDSZ nyílt levelet írt Orbán Viktornak

A PSZ és a PDSZ közös nyílt levélben kéri a kormányfőt: még a jövő héten hívják össze a sztrájkbizottság ülését, továbbá a miniszterelnök nevezzen ki hozzáértő kormánybiztost, akivel szakmai párbeszéd folytatható az oktatás alapvető problémáiról.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-es-a-pdsz-nyilt-levele-orban-viktornak/

 

Csoportosan mentek megrovásuk átvételére a Karinthy Gimnázium tanárai, diákjaik kísérték őket

Diákok és szimpatizánsok is vonultak péntek reggel a tömegben, sok autós dudálással fejezi ki szimpátiáját. A tanárokat csak kettesével engedik be a tankerület irodájába, figyelmeztetést kaptak a tankerülettől, egyelőre nem számítanak kirúgásra.

https://hvg.hu/itthon/20221007_tankerulet_tuntetes_karinthy_sztrajk_elo

 

Csökkentették öt tanár pénzét az I. kerületi iskolában, de visszaállítják a pótlékot

Az I. kerületi Batthyány Lajos Általános Iskola öt tanárának újra megemelik az osztályfőnöki pótlékát, miután a diákok száma ismét emelkedett az iskolában – válaszolta a Telex kérdésére a Közép-Budai Tankerület. A szülők amiatt indítottak tiltakozó akciót, mert öt osztályfőnöknek azonnali hatállyal csökkentették a fizetését. A tankerület ezt azzal indokolta, hogy az osztályokban kisebb lett az osztálylétszám. Ez az az iskola, ahol a Facebookon kerestek diákokat, hogy ne kelljen összevonni osztályokat. Az akció sikerrel is járt. A Közép-Budai Tankerület szerint nem a tanárok alapbérét csökkentették, csak az osztályfőnöki feladatok ellátásához kapcsolódó pótlékokat. Ezt minden év elején az adott létszámra figyelemmel állapítja meg a köznevelésről szóló törvény betartásával és az intézményvezető javaslata alapján a tankerület.

https://telex.hu/belfold/2022/10/05/tanar-fizetescsokkentes-batthyany-lajos-altalanos-iskola-kozep-budai-tankerulet

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X