Heti lapszemle 2022. szeptember 30.

lapszemle

A PSZ szerint nincs elég idő annak megszervezéséhez, hogy október 5-én, a pedagógusok/oktatás világnapján egységes, országos sztrájk legyen. A gördülő sztrájkokat továbbra is támogatja szakszervezetünk. November 22-éhez, a közoktatás napjához kapcsolódóan tervezünk országos akciót, akkor nagyobb lehet az elégedetlenség.

 

szeptember 23.

Bérrendezést sürget a PSZ, a béremelés önmagában nem elég

Több mint 16 ezer pedagógus hiányzik az oktatásból: nemcsak az iskolákból, hanem az óvodákból is – ez is elhangzott a PSZ Somogy Megyei Szervezete szeptember 22-én tartott tanévnyitóján. Éppen ezért értékálló bérrendezést sürget a PSZ, mondta Gosztonyi Gábor alelnök a helyi Somogy TV híradójának. Szó volt a fűtés okozta gondokról is. Ezen a linken 7 percnél kezdődik:

https://www.youtube.com/watch?v=J-p2aYx7sYA

 

A pedagógusok kiállnak követeléseikért

A pedagógushiány, az alacsony bér, az infláció, a sztrájkbizottság kormánnyal folytatott eredménytelen tárgyalása is meghatározta az amúgy sem könnyű tanévkezdést – nyilatkozta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Civil Rádió 117 perc című műsorának.

https://anchor.fm/117-perc/episodes/A-pedaggusok-killnak-a-kvetelseikrt—indul-a-grdl-sztrjk-e1obp2a

 

PDSZ: nem szűntek meg a pedagógusokat ért fenyegetések, elengedhetetlen a sztrájk folytatása

A pedagógussztrájk és a polgári engedetlenség miatt nagy a nyomás az intézményvezetőkön, egy tankerületi értekezleten például elhangzott, hogy aki nem tud „rendet tartani” az iskolában, nem érdemi meg, hogy igazgató legyen -mondta Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi elnöke a szakszervezet választmányi ülésén elhangzottak alapján. Van olyan tankerület, ahol „elfogadhatatlan viselkedésnek” nevezték, hogy a pedagógusok, diákok a tankerületi központ épülete előtt demonstráltak. A PDSZ a Pedagógusok Szakszervezetével közösen szeptember 19-től hirdetett gördülő sztrájkot, minden héten meghatározott napokra. Bár a munkabeszüntetéshez még csak néhány tucat iskola pedagógusai csatlakoztak, a PDSZ szerint elengedhetetlen a sztrájk folytatása.

https://nepszava.hu/3170262_pdsz-nem-szuntek-meg-a-pedagogusokat-ert-fenyegetesek-elengedhetetlen-a-sztrajk-folytatasa

 

Az iskolában nem azt kapják a diákok, amit kellene

Az ABB globális felmérése szerint az amerikai és európai vállalatok egyre inkább úgy döntenek, hogy a tevékenységeiket inkább visszatelepítik az anyaországba, vagy valamelyik közeli régióba az oktatás hiányosságai miatt. Jelenleg csak minden negyedik oktatási intézmény használ robotokat a tanítási programjában, pedig az amerikai és európai vállalatok 70 százaléka a következő három évben robotikai és automatizálási beruházásokat tervez.

https://hvg.hu/tudomany/20220923_oktatas_robotika_automatizalas_beruhazasok_reshoring_visszatelepules_abb_felmeres#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2022_09_23&type-id=HvgDaily&user-id=4607133C#utm_content=top

 

szeptember 24.

A pedagógusok már nem engednek követeléseikből

A pedagógushiányról, a pályaelhagyókról, az alacsony bérekről is beszélt Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a balmazújvárosi Daru TV-nek. Közben a kormány semmiről nem dönt, a tankerületek pedig fenyegetőznek, ha valaki tiltakozik.

https://www.youtube.com/watch?v=8Jt6v7kJ3VI

 

Országos sztrájkot hirdetett október 5-ére a PDSZ

A pedagógusok/oktatás világnapjára országos, egységes sztrájkot hirdet a PDSZ. Kéri az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokban dolgozókat, hogy ezen a napon ne vegyék fel a munkát. Ezt idejében be kell jelenteni az intézményvezetőnek. Kérik a közszféra és a versenyszféra szakszervezeteit, hogy szervezzenek szolidaritási sztrájkot, akciókat erre napra. Október 5-én a PSZ és a PDSZ közös delegációi felkeresik az Alapvető Jogok Biztosának budapesti, győri, miskolci és pécsi irodáit, hogy átnyújtsák a hivatalnak az összegyűjtött helyi panaszokat.  A debreceni, székesfehérvári és szegedi irodákat október 4-én látogatják meg, ezeken a helyszíneken akkor van ügyfélfogadás.

https://24.hu/belfold/2022/09/24/pedagogus-sztrajk-pdsz-orszagos-tiltakozas/

 

szeptember 25.

A PDSZ szerint nagy volt az igény a sztrájkra

A PDSZ szeptember 23-án tartott választmányi ülésén döntött az országos sztrájkfelhívásáról. Ezt követően értesítette a másik nagy pedagógus szakszervezetet, a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ) is, azonban nekik a soron következő ülésük csak szeptember 26-án lesz, akkor tudnak dönteni az akció esetleges támogatásáról – erről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke nyilatkozott az ATV híradónak.

https://www.atv.hu/belfold/20220925/pdsz-nagy-volt-az-igeny-az-orszagos-sztrajkra

 

szeptember 26.

A Pedagógusok Szakszervezete november 22-éhez kapcsolódóan tervez országos akciót

A korábban meghirdetett helyi gördülő sztrájkok folyamatosak, azok szervezéséhez a PSZ továbbra is minden segítséget megad. Bár minden akció előrébb viszi az oktatásban dolgozók küzdelmét, az október 5-ére meghirdetett országos sztrájk megszervezéséhez – a Pedagógusok Szakszervezete szerint – nincs elegendő idő. A PSZ korábbi döntése szerint, a PDSZ-szel közös akcióban október 4-én és 5-én az Alapvető Jogok Biztosa fővárosi, illetve vidéki kirendeltségeinek nyújtja be az összegyűjtött panaszokat, hogy felhívja a helyi problémákra a figyelmet. A PSZ a közoktatás napjához kapcsolódva (november 22.) tervez országos akciót. (A közlemény kiadását az indokolta, hogy a PDSZ október 5-ére országos sztrájkot hirdetett.)

https://pedagogusok.hu/hirek/a-pedagogusok-szakszervezete-psz-kozlemenye/

 

Sok a túlterhelt, idős pedagógus, nincs utánpótlás

Próbálunk tiszta képet kapni arról, milyen problémák vannak a megyei oktatási intézményekben, milyen kérdések foglalkoztatják a kollégákat – mondta a helyi lapnak Fülöp Attila, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke.  Jelezte: a szakképzésben is érezhető az országos tendencia, az oktatók hiánya. A megyei tanévnyitón részt vett Palotás József, a PSZ szakképzési szakértője.

https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2022/09/felterkepezik-a-megyei-helyzetet

 

Szolidaritásból más ágazatok szakszervezetei is beszüntethetik a munkát

Szolidaritásból más szakszervezetek is beszüntethetik a munkát október 5-én, ezért is volt fontos az időpont mihamarabbi kijelölése – nyilatkozta a Népszavának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. A másik nagy érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ugyanakkor szeptember 26-án úgy döntött: az október 5-ére meghirdetett országos sztrájk megszervezéséhez nincs elég idő, a helyi gördülő sztrájkokhoz ugyanakkor minden segítséget megad.

https://nepszava.hu/3170485_oktatas-tanarsztrajk-pedagogus-szakszervezetek

 

Élőlánccal tiltakozott az ország egyik legjobb gimnáziuma

Tanárok, diákok, szülők és öregdiákok is részt vettek a hétfői demonstráción, amelyet az ország egyik legjobb iskolájaként jegyzett Fazekas Mihály Gimnázium tantestületének nagyjából 50 tagja hirdetett meg az iskola épülete elé. A tüntetés élőláncból és közös éneklésből állt, és még a becsöngetés előtt véget ért, de a szervezők jelezték, hogy ha továbbra sem ül le tárgyalni a kormány a tanárokkal, a jövőben egyre radikálisabb eszközökkel fogják folytatni a tiltakozást. Az október 5-ére meghirdetett sztrájkban is részt fognak venni.

https://444.hu/2022/09/26/a-sarkon-is-tulnyulo-elolanccal-tiltakozott-a-pedagogusok-helyzete-ellen-az-orszag-egyik-legjobb-gimnaziuma?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-sarkon-is-tulnyulo-elolanccal-tiltakozott-a-pedagogusok-helyzete-ellen-az-orszag-egyik-legjobb-gimnaziuma

 

Bíróságon támadják meg a miskolci igazgatóhelyettes felmentését

„Bírósághoz fordulunk a posztjáról elbocsátott miskolci igazgatóhelyettes, Dezsőfi György ügyében” – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Azért vonták vissza a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesi megbízását, mert részt vett a polgári engedetlenségben. A tankerület a döntést azzal indokolta, hogy cselekménye jogellenes volt. A TASZ a vezetői megbízatás visszavonását támadja meg, mert ahogy bármelyik pedagógusnak, egy vezetőnek is joga van polgári engedetlenséggel tiltakozni, ha nem maradt más eszköz a kezében. A TASZ szerint a módosított szabályok miatt a sztrájk nem alkalmas arra, hogy valódi változást érjen el a pedagógusok helyzetében.

https://nepszava.hu/3170468_hermann-otto-tasz-kozoktatas-polgari-engedetlenseg

 

Október 5-e után október 23-ra is akciót terveznek a diákok

A tervek szerint a szolidaritási tüntetés október 23-án lesz, délután négytől kezdődik a gyülekező a Magyar Tudományos Akadémia előtt. A tüntetésnek része lesz egy közös megemlékezés is. Október 5-én délután a Margit hídon gyűlnek össze, „hogy újból megmutassuk a kormánynak, hogy a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és hogy joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog”.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220926_ADOM_tuntetes_oktober

 

A Fidesz ismét nemet mondott a pedagógusok béremelésére

A kormánypárti többség leszavazta a pedagógusok évi kétszeri, inflációkövető béremelésére vonatkozó LMP-s javaslatot az országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén – írta Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője. A politikus szerint ezzel „sokadjára derült ki, hogy a kormány egyáltalán nem becsüli meg a tanárokat, miközben a közoktatás az összeomlás szélére került.”

https://hang.hu/belfold/a-fidesz-ismet-nemet-mondott-a-pedagogusok-beremelesere-146281

 

szeptember 27.

A PSZ novemberben tervez országos akciót

A sztrájktörvény szinte lehetetlenné teszi a sztrájkot, ezért is kellett kitalálni a gördülő sztrájkot, mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Szigorlat c. műsorának. Jelezte: vannak olyan ügyek, amelyekben a PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága közösen lép fel, ilyen az október 4-5.-i akció az alapvető jogok biztosának fővárosi és vidéki kirendeltségeinél, ilyen a gördülő sztrájk is. Az október 5-i országos sztrájkot a PDSZ hirdette meg, de a PSZ szerint ennek jogszerű megszervezéséhez már kevés az idő. Örömét fejezte ki, hiszen eljutott a hír a társadalomhoz, a szülőkhöz, hogy nagy bajban van az oktatás.

https://www.atv.hu/musor/atv-start

 

Ellentétes véleményen van a PSZ és a PDSZ

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint túl kevés az idő ahhoz, hogy az országos sztrájkot biztonságosan és jogszerűen meg lehessen tartani október 5-én – mondta a Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradónak. Ezzel nem ért egyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely kitart a jövő szerdai időpont mellett.

https://rtl.hu/hirado/2022/09/27/ellentetes-velemenyen-vannak-a-szakszervezetek-az-oktober-5-ei-pedagogussztrajk-oktatas

 

Nincs egyetértés a szakszervezetek között

Október 5-ére országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint viszont már kevés idő maradt egy nagyobb, az egész országra kiterjedő mozgósításhoz. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Inforádiónak elmondta: a gördülő sztrájkot továbbra is támogatja a PSZ, ehhez minden segítséget megad. A PSZ a PDSZ-szel közösen október 4-én és 5-én az alapvető jogok biztosa fővárosi és vidéki irodáinál tiltakozó akciót szervez, hogy felhívja a helyi problémákra a figyelmet. Szerinte novemberre fogy el a pedagógustársadalom türelme, akkor nagyobb – alaposan előkészített – tiltakozást tudnak majd szervezni.

https://infostart.hu/belfold/2022/09/28/nincs-egyetertes-a-szakszervezetek-kozott-a-pedagogussztrajkrol

 

Nagy Erzsébet: lesz országos egységes sztrájk október 5-én

Kétféle álláspontot képvisel a két szakszervezet az országos egységes sztrájk október 5-i megtartásáról. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) október 5-ére hirdetett sztrájkot. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) túl korainak tartja ezt az időpontot, és november 22-ére, a Magyar Közoktatás Napjához kapcsolódva tervez nagyobb tiltakozó akciót.

https://hirklikk.hu/kozelet/nagy-erzsebet-lesz-orszagos-egyseges-sztrajk-oktober-5-en/404549/

 

A Tanítanék Mozgalom is csatlakozik az október 5-i sztrájkhoz

„2022. szeptember 20-ára gyűlést szerveztünk tanárok és oktatók számára, hogy megvitassuk azokat a – gyerekeket, családokat és pedagógusokat érintő – kritikus kérdéseket, amelyek elé a hazai oktatáspolitika állított minket. Az eseményen 38 iskola 50 pedagógusa képviseltette magát. Egységesen elköteleződtünk amellett, hogy 2022. október 5-én, a pedagógusok világnapján munkabeszüntetéssel hívjuk fel a figyelmet a problémákra: a rendkívüli terhelés melletti alacsony bérezés következményeként fellépő tanárhiányra, a sztrájkjog kiüresítésére, a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok megfenyegetésére” – írta a Tanítanék Mozgalom.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220927_Tanitanek_oktober_5_sztrajk

 

Polgári engedetlenség az érdi pedagógiai szakszolgálatnál

Hétfőn polgári engedetlenségben vettek részt a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Érdi Tagintézményének dolgozói. Közleményükben jelezték: nincs más lehetőségük kiállni az oktatás ügyéért, a gyermekek, diákok és önmaguk érdekeiért. „Mi, gyógypedagógusok, pszichológusok, gyógytestnevelők, fejlesztőpedagógusok azért tanultunk és képezzük magunkat folyamatosan, arra tettük fel az életünket, hogy segítsük, fejlesszük és támogassuk a nehézségekkel, hátrányokkal küzdő gyermekeket és családjaikat” – írták közleményükben. A még pályán maradók túlterheltek, minőségi munkavégzésük ellehetetlenül. Tiltakoznak a sztrájkjog csorbítása ellen is.

https://444.hu/2022/09/27/polgari-engedetlenseg-az-erdi-pedagogiai-szakszolgalatnal

 

Két egymást követő napon is sztrájkolnak Budaörsön

Kedden és szerdán délelőtt is megtagadja a munkát a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola harminchárom tanára. Nem ez az első alkalom, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumaként jegyzett iskola tanárai sztrájkba vagy polgári engedetlenségbe kezdenek.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220927_budaorsi_Illyes_Gyula_Gimnazium_sztrajk_polgari_engedetlenseg

 

Szülők és tanárok követeltek jobb oktatást Ferencvárosban

Ferencvárosi szülők és tanárok tiltakoztak kedd reggel a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola előtt. Korrekt béreket, szabad tankönyvválasztást, oktatási minisztériumot és valódi tárgyalásokat követeltek a kormánytól. A cikk szerint öt iskola tanárai vettek részt a megmozduláson, különösen sokan jöttek a Molnár Ferenc Általános Iskolából. Ők mindnyájan sztrájkoltak az első órában.

https://444.hu/2022/09/27/szulok-es-tanarok-koveteltek-jobb-oktatast-a-ferencvarosi-bakats-teren?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=szulok-es-tanarok-koveteltek-jobb-oktatast-a-ferencvarosi-bakats-teren

 

Akciót hirdetnek diákok a pedagógusokat érintő fenyegetések miatt

„Írj a tankernek!” nevű akciójához kér segítséget a Diákok a Tanárokért nevű szervezet a Facebookon. Egy előre megírt nyilatkozatot lehet elküldeni egy szabadon kiválasztott tankerületnek, melyben a beküldők elutasítják a polgári engedetlenségi mozgalomban részt vevő pedagógusok megfenyegetését.

https://magyarnarancs.hu/belpol/irj-a-tankernek-akciot-hirdetnek-a-diakok-a-pedagogusokat-erinto-fenyegetesek-miatt-252589

 

szeptember 28.

Tanévnyitás Veszprémben

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Veszprém Megyei Szervezete (szeptember 22-én) tanévnyitó fórumot tartott Veszprémben, melyen részt vett Szabó Zsuzsa elnök és Totyik Tamás alelnök. A PSZ elnöke a helyi Naplónak elmondta: minden ősszel felkészítő tanévnyitó értekezletet tartanak a megyei elnökeik. Bán Mihály, a PSZ veszprémi elnöke a Napló érdeklődésére elmondta: az országos adatoktól a megye sem tér el, legalább 10 százalékos a pedagógushiány, az is jellemző, hogy óvónőkből, tanítónőkből és természettudományos tanárokból van a legnagyobb hiány.

https://www.veol.hu/helyi-kozelet/2022/09/a-psz-tartott-tanevnyito-forumot-veszpremben

 

Tanévnyitó Debrecenben is

Tanévnyitó fórumot tartott (szeptember 21-én) Debrecenben a PSZ Hajdú-Bihar Megyei Szervezete. Szabó Zsuzsa elnök elmondta, jelenleg 16 ezer pedagógus hiányzik az oktatásból, őket fizikai képtelenség helyettesíteni. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint az oktatásban csak akkor lehet változást elérni, ha a pedagógusok nyomást gyakorolnak a kormányra. „Senki ne várja, hogy tárgyalásos úton el fogjuk érni a béremelést. Ezzel a hatalommal szemben soha” – fogalmazott. A portál írt arról is, hogy Debrecenben a szakképzési centrum összevonásokat tervez a fűtési gondok miatt. Totyik Tamás kifejtette, egy ilyen átszervezésnél a szakképzési törvény alapján előbb állást kell foglalnia az oktatói testületeknek és a szülőknek is.

https://www.debreciner.hu/cikk/11374_a_szulok_nelkul_nem_donthet_az_iskolak_a_debreceni

 

Extra bérlevonással büntetnék a sztrájkoló tanárokat

A sztrájkoló pedagógusnak munkabeszüntetés idejére fizetés nem jár, 1 óra „mulasztásért” pedig 1,5 órányi bért kell levonni tőlük. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a Népszavához eljutott levél, amelyben a Külső-Pesti Tankerületi Központ tájékoztatta az intézményvezetőket, hogyan kell eljárniuk, ha az iskolában sztrájk vagy polgári engedetlenségből fakadó munkabeszüntetés van. A levélben az is szerepel: sztrájk esetén a szülőket arról kell tájékoztatni, hogy a tanítás „zökkenőmentesen folyik”. A polgári engedetlenséggel kapcsolatban azt is kikötötték: abban sem az intézményvezetők, sem helyetteseik nem vehetnek részt. A cikk felidézte: a PSZ és a PDSZ szeptember 19-étől hirdetett helyi gördülő sztrájkot előre meghatározott napokon.

https://nepszava.hu/3170613_oktatas-sztrajk-polgari-engedetlenseg-berlevonas-tankerulet

 

A sztrájkban való részvétel nem számít mulasztásnak

A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint a tankerületi intézkedések azt a célt szolgálják, hogy akadályozzák a jogszerű sztrájk megszervezését. Azt mondta: a sztrájk miatt kiesett munkaidővel megegyező arányú bért lehet levonni, jogellenes, ha ennél nagyobb a levonás. A sztrájkban való részvétel nem számít mulasztásnak. A pedagógus érdekképviseletek – a PDSZ és a PSZ – szeptember 19-étől hirdettek közösen gördülő sztrájkot. A PDSZ utóbb október 5-ére egységes, országos sztrájkot hirdetett, amelyhez a Tanítanék Mozgalom is csatlakozott.

https://index.hu/belfold/2022/09/28/oktatas-pedagogussztrajk-munkabeszuntetes-polgari-engedetlenseg-szankciok-pdsz/

 

A győri középiskolák is meghúzzák a nadrágszíjat, több költözhet is

A spórolás elérte a Győri Szakképzési Centrumhoz tartozó tizennyolc győri és mosonmagyaróvári középiskolát: októbertől 18 fok lehet mindenütt, a hőmérsékletet naponta, a mérőórákat havonta kell ellenőrizni, több győri tanintézmény jövő hónap közepén átköltözhet, lesz, amelyik azért, mert egy időre bezárják. A tornatermek délután négy órakor bezárnak, azokat nem lehet kiadni, a kollégiumokban hétvégén nem maradhatnak tanulók, mert ott mindössze 12 fok lesz.

https://telex.hu/belfold/2022/09/28/gyori-kozepiskolaknak-mar-meghuztak-a-nadragszijat-tobb-koltozhet-is

 

szeptember 29.

Még csak egy hónapja kezdődött a tanév, de minden napra jutott egy bomba

Ezt mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradójának arra a bejelentésre, miszerint hosszabb lesz a téli szünet az energiagondok miatt. Az elnök jelezte: a szülőknek tervezniük kellett az éves szabadságot már korábban, így nem tudni, ki vigyáz a kisebb tanulókra. Ha ügyelet lesz az iskolában, akkor is fűteni kell, nem lehet egy termet leválasztani, ahol felügyelnek pl. a kisebb diákokra.

https://www.atv.hu/belfold/20220929/peticio-indul-az-oszi-szunet-elhalasztasa-ellen

 

Sok kérdést vet fel az őszi szünet törlése, a téli szünet meghosszabbítása

Miután nincs központilag előírt őszi szünet, káoszt okozhat, ha az egyik iskolában lesz őszi szünet három napra a hosszú hétvége után, a másikban nem, s ha egy családban két gyerek is érintett, mit tegyen a szülő? – tette fel a kérdést Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradónak nyilatkozva.

https://rtl.hu/hirado/2022/09/29/iskola-oszi-teli-szunet-csaladok-gyerekek-felugyelet

 

Hosszabb lesz a téli szünet

Eredetileg október 29-től november 7-ig tartott volna az őszi szünet, december 22-től január 3-ig a téli. Ezen változtatott a kormány, őszről három napot a téli időszakra csoportosítanak át, így a közoktatásban hosszabb téli szünet lesz, december 22-től január 8-ig. Első tanítási nap január 9. Gulyás Gergely miniszter szerint ezzel jelentős összeget spórolhatnak meg az intézmények és így az állam. Minden iskolaigazgató saját hatáskörben dönthet 3 iskolaszüneti napról, ezért az is előfordulhat, hogy az őszi szünet mégis hosszabb lesz egyes intézményekben – mondta Gulyás Gergely.

https://infostart.hu/belfold/2022/09/29/kormanydontes-hosszu-teli-szunet-sokaknak-kotelezo-szabadsag-jon

 

Szegeden két napon sztrájkoltak egy gimnáziumban, a jövő héten is folytatják

Kedden és csütörtökön vettek részt a gördülő sztrájkban a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanárai. A több mint hetven fős tanári karból majdnem harmincan sztrájkolnak az első két tanóra alatt, reggel 8 és 10 között – mondta a Telexnek az iskola egyik pedagógusa. Terveik szerint a jövő héten hétfőn, szerdán és pénteken is sztrájkolnak a tanárok a gimnáziumban. A legnagyobb méretű tiltakozás várhatóan a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által meghirdetett országos sztrájk napján, október 5-én lesz. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hivatalosan nem csatlakozott a felhíváshoz, mert kevésnek tartotta az időt a szervezésre. A héten lesz egy nyilvános akció is: Szeged belvárosában a Dugonics téren virrasztanak péntek estétől szombat reggelig diákok és tanárok, velük együtt azok, akik a közoktatás helyzetének érdemi javítását szeretnék elérni.

https://telex.hu/belfold/2022/09/29/szegeden-a-heten-ket-napon-sztrajkoltak-egy-gimnaziumban-a-jovo-heten-is-folytatjak

 

Egyre hosszabb a sztrájkolni hajlandók névsora

Egyre hosszabb a sztrájkolni hajlandó pedagógusok névsora, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) már több tucat intézményből jelezték országszerte, hogy jövő hét szerdán egyszerre szüntetik be a munkát – tudta meg a Népszava Komjáthy Annától, a PDSZ országos választmányának elnökétől. A szakszervezet október 5-ére, a pedagógusok/oktatás világnapjára hirdetett egységes, országos sztrájkot a sztrájkjog korlátozása, a megnövekedett munkaterhek és a pedagógusok egyre rosszabb anyagi helyzete miatt.

https://nepszava.hu/3170879_egyre-hosszabb-a-sztrajkolni-hajlando-pedagogusok-nevsora

 

Fenyegető levelek engedetlenkedőknek

Egy budapesti általános iskola tanára levelet osztott meg a Facebookon: a fenntartó figyelmeztette, ha folytatja a polgári engedetlenséget, az „a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségének szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének minősül, és alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre.” Így jártak az érdi pedagógiai szakszolgálat tiltakozó munkatársai is, akik hétfőn nem vették fel a munkát. A nekik címzett levélben az is szerepel: „A fejlesztések, szakszolgálati tevékenységek elmaradása pedig korlátozza a tanuló fejlesztéshez, terápiához való jogát”. A szakszolgálat egyik dolgozója így reagált: „Még arra sem vették a fáradságot, hogy megnézzék, aznap mit is kell dolgoznunk konkrétan. Ugyanis még nincsenek terápiák, azok októberben kezdődnek, szeptemberben szűréseket végzünk.”

https://444.hu/2022/09/29/tovabbra-is-kirugassal-fenyegeto-leveleket-kapnak-a-polgari-engedetlenkedo-pedagogusok?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=tovabbra-is-kirugassal-fenyegeto-leveleket-kapnak-a-polgari-engedetlenkedo-pedagogusok

 

A TASZ jogásza szerint nonszensz egy tanóra után másfél órás levonás

Ha a sztrájk miatt nem kap bért a dolgozó, arra nem lehet semmiféle pluszt rátenni – mondta Zeller Judit, a TASZ jogásza.

https://nyugatifeny.hu/2022/09/29/szakerto-nonszensz-es-jogserto-hogy-a-kormany-berlevonassal-es-megfelemlitessel-bunteti-a-tanarokat

 

Molnár Áron: „Önök előbb kaptak hat-hétszázezer forintos fizetésemelést a milliós bérük mellé, mint a pedagógusaink

A színész most is megmondta, mit gondol a magyar pedagógusok helyzetéről, hangsúlyozva: a köztársasági elnök tudna tenni a helyzet javításáért. Videóban szólította fel, hogy cselekedjen, álljon a diákok, a pedagógusok mellé.

https://www.blikk.hu/sztarvilag/hazai-sztarok/molnar-aron-novak-katalin-tuntetes-pedagogusok-helyzete/dbyg97f?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

A kormány szerint a tanárok többsége az ország, a kormány mellett áll

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón azt mondta: míg a szakszervezetek az ellenzékkel voltak szolidárisak a választási kampányban, a tanárok többsége az országgal, a társadalommal volt, ezért köszönet illeti a tanárokat. Szerinte most kevesen vesznek részt a tiltakozásokban, a tavaszi sztrájkhoz is csak a pedagógusok egyötöde csatlakozott. Emelnék a béreket, de válság van.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-tanarok-tobbsege-a-kormany-mellett-all/404676/

 

Az unió csak a béremelés egyhetedét-nyolcadát akarja fizetni

A pedagógusok béremelését firtató kérdésre Gulyás Gergely miniszter csak a 10 százalékos januári emelés időpontját tudta megmondani, az érdemi bérfejlesztés szerinte az uniótól való megállapodástól függ. Nem tudja, a szükséges pénz mikor érkezhet, de azt tippelte, hogy az idei év végén vagy a jövő év elején. A kormány kifogásolja, hogy az EU csak a béremelés egyhetedét-egynyolcadát akarja a kifizetni.

https://merce.hu/pp/2022/09/29/mennyire-fazunk-majd-a-telen-kiderul-a-kormanyinfon-percrol-percre-a-mercen/a-kormany-szerint-nem-jelenleg-nem-vallal-eleget-az-europai-bizottsag-a-tanarok-beremelesebol/

 

A Debreceni Szakképzési Centrumhoz tartozó több intézményt is összevonhatnak energiatakarékosság miatt

Elsőként a Debreciner írta meg, hogy a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumot átmenetileg bezárják, a diákokat és az oktatókat a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumba irányítják át. A Népszava úgy értesült, hogy másik hat szakképző intézményre is átszervezés vár. Már jövő hétfőtől így kellett volna folytatódna a tanításnak, ám a Debreciner több iskolából úgy értesült, a DSZC október 17-ére halasztotta az intézmények összevonását, mert „az időjárás még nem indokolja az átállást”. A Népszava is érdeklődött a szakképzési centrumnál, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztériumnál, de nem válaszoltak. A tervek szerint az összevont intézményekben egyik héten csak délelőtti (reggel fél nyolctól fél egyig), a másik héten csak délutáni (délután egy órától este hatig) oktatás lesz, a tanórák 35 percesre rövidülnek. Kérdés, mi lesz a kisgyermekes oktatókkal, illetve a vidékről bejáró diákokkal.

https://nepszava.hu/3170734_rezsi-iskola-debrecen-futes-orban-kormany

 

Bezár hétvégenként egy budapesti kollégium

A Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégiumba, a Mogyoródi úti diákszállóba sokan azért költöztek, mert hétvégén is nyitva volt. Októbertől viszont péntekenként minden diáknak délután négyig el kell hagynia az épületet, csak vasárnap délután térhetnek vissza – adta hírül az RTL híradója. A szülők úgy tudják, a rezsiköltségek emelkedése miatt zárják be hétvégenként a kollégiumot, a tankerületi központ szerint azonban azért döntöttek így, mert hétvégenként mindössze kétszáz diák marad a kollégiumokban, így kevesebb ügyeletes intézményre van szükség.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220929_Mogyorodi_uti_kollegium_hetvegere_bezar

 

A tankerület szerint a gödöllői gimnázium alkalmas a tanításra, bár nincs tető rajta

Az ország legjobb gimnáziumai között tartják számon a gödöllői Török Ignác Gimnáziumot, ahol idén úgy indult a tanév, hogy még javában felújítások zajlottak, most épp tető sincs az épületen. A nagy esőzések ellen a fólia nem volt megoldás, hétfőre a falakból, a konnektorokból is folyt a víz, a gyerekeket azonnal haza kellett küldeni. A pedagógusok már augusztusban kérvényezték, hogy áttérhessenek digitális oktatásra, de ezt nem engedélyezték.

https://hvg.hu/elet/20220929_godollo_torok_ignac_gimnazium_felujitas?s=hk

A gödöllői diákok nem akartak tető nélküli iskolában ülni, inkább hazamentek

Csütörtökön tanárok és szülők próbálták valamennyire élhetővé tenni a tantermeket, de mivel esett az eső egész délelőtt, ez szélmalomharcnak bizonyult. Az iskola diákönkormányzata arra szólította fel a diákokat, hogy menjenek haza. Pénteken se mennek be a gimnáziumba. Az igazgató már az elmúlt hetekben kimerítette azt a kvótát, amivel saját hatáskörben rendkívüli szünetet rendelhet el.

https://444.hu/2022/09/29/a-godolloi-diakok-nem-akartak-a-teto-nelkuli-iskolaban-ulni-zuhogo-esoben-ugyhogy-inkabb-hazamentek?fbclid=IwAR0RLjZFl027qitXFpdYpxkf-_9TbRV18M5hWWb6I7EZNMpMAyvNAOcoMNw

 

Átmenetileg bezárják a gödöllői gimnáziumot

Csütörtök délután az iskola előtt demonstráltak a szülők, tanárok és diákok. Az igazgatót berendelték a tankerületi központba, ahol arról döntöttek, hogy hétfőtől nem lesz tanítás az épületben, online oktatás helyett négy helyszínen folytatják az órákat.

https://telex.hu/belfold/2022/09/29/godollo-forum-szulok-vezetes-igazgato-tankerulet-torok-ignac-gimnazium-diakok

 

Itt a XXI. század, de a magyar iskolák nincsenek felkészülve rá

Sok általános iskolában már nem ismeretlen a robotika, érintőlegesen foglalkoznak is vele, de a tantervben hiába szerepel néhány óra a digitális kultúra tantárgyban, az automatizálással a legtöbb gyerek csak szakkörökön ismerkedhet meg. A pedagógusok túlterheltek, a megfelelő technológiai ismereteik sincsenek meg ahhoz, hogy tartalmas foglalkozásokat tartsanak, és a támogatás sokszor kimerül abban, hogy a cégek eszközt adnak az iskoláknak. Amelyek utána ott porosodnak valamelyik sarokban. Pedig a robotika és az ipari automatizálás olyan készség, amellyel nemcsak a szakképzésben és a felsőoktatásban, hanem az általános iskolákban is foglalkozni kellene, mert versenyképességi tényező.

https://qubit.hu/2022/09/29/itt-a-21-szazad-de-a-legtobb-magyar-iskolaban-az-eszkoz-a-tudas-es-a-kapacitas-is-hianyzik-a-robotika-oktatasahoz

 

szeptember 30.

A PSZ és a PDSZ tovább küzd a sztrájkjogért

A nyilvánosságra került tankerületi levél bizonyítja, milyen eszközökkel akadályozzák, hogy a közoktatásban dolgozók a külvilág számára is érzékelhető munkabeszüntetésben vegyenek részt. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke szerint nincs rendjén, hogy a szülőket megtévesztő módon kellene tájékoztatniuk arról, hogy sztrájk idején „zökkenőmentes” a tanítás. Legalábbis ez derült ki abból a tankerületi levélből, amely bejárta a sajtót.  A tankerületi levélben a polgári engedetlenséggel kapcsolatban azt is kikötötték: abban sem az intézményvezetők, sem helyetteseik nem vehetnek részt. Totyik Tamás szerint az intézményvezetőkre eddig is ez volt a szabály, de a helyettesek „fegyelmezése” szerinte jogsértő.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pdsz-es-a-psz-a-nyilvanossag-erejevel-es-jogi-eszkozokkel-is-kuzd-a-sztrajkjogert/404713

 

A szünetek átszervezése miatt a tanév egy nappal hosszabb lesz

Megjelent a 2022/2023-as tanév rendjéről szóló rendelet módosítása a Magyar Közlönyben: az őszi szünet elmarad, a téli szünet a hétvégékkel és az ünnepnapokkal együtt 18 napos lesz, a tanév egy nappal később ér véget.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220930_elmarad_az_oszi_szunet_tanev_vege_egy_nappal_csuszik

 

Már több mint 17 ezer magyar diák tanul külföldi egyetemeken

Évről évre több ezerrel nő a külföldön tanuló magyar egyetemisták száma, a 2016/2017-es 13 888-ról a 2021/2022-es tanévre 17052-re ugrott a létszám – derült ki a tehetséggondozó programokat kínáló Engame Akadémia háttérbeszélgetésén. A magyar diákok körében a hat legnépszerűbb ország Hollandia, Ausztria, Németország, Dánia, az Egyesült Királyság és az USA.

https://eduline.hu/felsooktatas/20220930_kulfoldon_tanulo_magyar_diakok_szama_Engame

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X