Heti lapszemle 2022. március 25.

lapszemle

Folytatódik a határozatlan idejű sztrájk, csak másként, ám folytatódnak az akciók is, hiszen a sztrájkkövetelések nem teljesültek. Az oktatásban dolgozók jogos lázadását sokan példaértékűnek tartják, miközben a kormány vizsgázik.

 

március 18.

A rendkívüli tanítási szünet elveszi a sztrájk lényegét

Az intézményvezetők sok helyen felsőbb utasításra próbálják ellehetetleníteni a március 16-tól kezdődött sztrájkot, több iskolában a hiányzó, sztrájkot támogató diákok miatt rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, így elvették a sztrájk lényegét – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Inforádió reggeli hírműsorában. Sok egyházi intézmény is csatlakozott a sztrájkhoz, az ott dolgozók is kormányellenesek lennének? – tette fel a kérdést a műsorvezető felvetésére, miszerint az Emmi azt állítja, kormányellenes akció a sztrájk. Az Európai Bizottság is belátta: a magyarországi tanárhiányon változtatni kell, ehhez adnának pénzt a béremelésre, ám a kormány nem hajlandó dönteni erről.

https://infostart.hu/belfold/2022/03/18/psz-sok-helyen-probaljak-ellehetetleniteni-a-sztrajkot

 

A sztrájk harmadik napja

Addig folytatódik a sztrájk, míg a követelések nem teljesülnek – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Szeged TV Híradójának. Jelezte: ekkora társadalmi támogatást, mint az oktatás, egytelen ügy sem kapott az elmúlt években. A riport 3.20 perctől hallható:

https://tv.szeged.hu/cikk/harmadik-napja-tart-a-tanarsztrajk-szegedi-hirado-2022-marcius-18-an

 

A kormányzati ellenszél ellenére is tovább tiltakoznak a pedagógusok

Bármennyire is csak kormányellenes kampányakciónak tartja a minisztérium a pedagógusok sztrájkját, a szakszervezetek munkabeszüntetési és polgári engedetlenségi akciója továbbra is tart. Molnár Zoltán, a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke és Bán Mihály, a PSZ Veszprém megyei szervezetének elnöke is nyilatkozott a portálnak.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kormanyzati-ellenszel-ellenere-is-tovabb-tiltakoznak-a-pedagogusok/395382/

 

Baranyában 1500 tanár sztrájkol

Baranya megyében 85-90 oktatási intézmény vesz részt a sztrájkban. Bittnerné Tóth Krisztina, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Baranya Megyei Szervezetének elnöke elmondta: a sztrájk első napján 1500-an sztrájkoltak a megyében az óvodáktól a középiskolákig, ez a pedagógusok 20 százaléka. Pécsett az egyetem is csatlakozott a megmozduláshoz, amit a gyakorlóiskolák egy napos sztrájkjával fejeztek ki. Vannak olyan intézmények, ahol ellehetetlenítették a munkabeszüntetést, a szakközépiskolák pedig nem csatlakoztak a sztrájkhoz.

https://www.facebook.com/Szeretlek-Baranya-110535688225094

 

Budapesten, Miskolcon, Tiszaújvárosban, Isaszegen is folytatták a sztrájkot

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Telexnek azt mondta: annyi ember biztosan részt vett a munkabeszüntetésben, mint a januári figyelmeztető sztrájkban. Akkor kb. 20 ezer tanár csatlakozott a tiltakozáshoz.

https://telex.hu/belfold/2022/03/18/sztrajk-tanarok-pedagogusok-hatarozatlan-ideju-szakszervezetek-elegseges-szolgaltatasok-kormany

 

Újabb diáktüntetés kezdődött a Kossuth téren

A diákok a tanáraik követelései mellett és a jobb oktatási körülményekért állt ki, több civil szervezet (Amnesty International, Menhely Alapítvány, Greenpeace), alternatív tanórát tartott. A szimbolikus tanítási nap a Parlament előtt március 18-án 11 órától 14 óráig tartott.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/ujabb-diaktuntetes-vette-kezdetet-a-kossuth-teren-kozos-tanulasra-buzditanak-a-reszt-vevok/

 

Publicus: a magyar társadalom 63 százaléka szerint nem politikai akció, hanem igazi bérküzdelem a tanársztrájk

A Telex birtokába került kutatási eredmények alapján még a fideszes választók is rendkívül megosztottak a kérdésben, az ellenzékiek elsöprő többsége egyetért a pedagógusok munkabeszünetésével, de még a bizonytalanok is jobbára a tanárok oldalán állnak. Érdekesség, hogy abban a kérdésben, hogy a tanárok sztrájkja jogos-e annak ellenére is, hogy a kormány időközben megkérdőjelezhetővé tette annak legitimását egy rendelet kiadásával, már megosztottabb a kép. A válaszadók 51 százaléka még így is inkább jogosnak tartja a sztrájkot, 31% viszont ilyen jogi környezetben már inkább nem.

https://telex.hu/belfold/2022/03/18/publicus-a-magyar-tarsadalom-tobbsege-szerint-nem-politikai-akcio-a-tanarsztrajk

 

A tanártüntetésen való részvételre buzdított a Magyar Szakszervezeti Szövetség új elnöke

A szolidaritási nyilatkozatokon túl most minden szakszervezetnek és minél több embernek személyesen kell megmutatnia, milyen az, ha összefogva állnak ki a jogtalanság ellen március 19-én – írta közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) frissen megválasztott elnöke, Zlati Róbert.

https://merce.hu/2022/03/18/nem-csak-a-pedagogusok-ugye-a-szombati-tanartuntetesen-valo-reszvetelre-buzdit-a-magyar-szakszervezeti-szovetseg-uj-elnoke/

 

március 19.

„A tanárfogyást állítsák meg, ne Brüsszelt!” – Több ezren tüntettek az oktatásért

Diákok, szülők, pedagógusok lepték el a Kossuth teret, ahol jobb állami oktatást és a tanárok megbecsülését követelték. A kormány cinikus közleményben reagált. A Tanítanék Mozgalom, az aHang közösség és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett demonstráció a március 16-án kezdődött iskolai sztrájk egyik támogató eseménye is, ahol a résztvevők kiálltak azok mellett a tanárok mellett, akik a kormány sztrájkjogot korlátozó rendelete, a fenyegetések és megfélemlítések ellenére is úgy döntöttek, akár több napos munkabeszüntetéssel tiltakoznak.

https://nepszava.hu/3150584_belugyminiszterium-horvath-csaba-ragalmazas

 

Emmi: köszönet a tanároknak, akik úgy gondolták, hogy nem most van itt a sztrájknak az ideje

Miközben több ezren tüntetnek a Kossuth téren a pedagógusok béremeléséért és a sztrájkjogért, az Emmi köszönetet mondott azoknak a tanárok „elsöprő többségének”, akik úgy gondolták, hogy „nem a sztrájknak van itt az ideje háború idején. A sztrájkban részt vevők száma lényegesen elmarad a januári sztrájkban résztvevőéktől, a hét folyamán pedig még tovább csökkent” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

https://telex.hu/belfold/2022/03/19/pedagogus-sztrajk-emmi

 

„Ha bármi jön, azzal szembenézünk, de bízunk abban, hogy értelmes emberek ülnek a másik oldalon is”

Büszkék a tüntető diákokra, de van, aki tart attól, hogy kiállásuk miatt a politika begyűrűzhet az iskolákba. Sztrájkoló tanárokkal beszélgetett a HVG újságírója tapasztalataikról, és arról, mi lesz, ha a kormány nem tesz semmit az oktatásért a közeljövőben. Egy budapesti gimnázium tanára azt mondta, a sztrájkrendelet nehézségei csupán „még erősebb ellenállásra” sarkallják a tanárokat. „Szerintem amíg az ember bírja, folytatni kell. Persze mindenkinek egyéni döntése, hogy meddig bírja. Mindenki eldönti minden reggel, hogy hogyan érez.”

https://hvg.hu/itthon/20220319_sztrajk_helyzetkep?s=hk

 

március 20.

„Mindent pótlunk, amit az állam nem ad meg” – civilek és szakszervezetek indítanak jogi érdekérvényesítő kurzust

Az Utcajogász és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) azt a célt tűzte ki, hogy képzést indítson szakszervezeti tagoknak mindennapi jogi kérdésekben, egyebek között a lakhatás, szociális ellátás, adósságkezelés és munkajogi alapismeretek témakörében. Dvorácskó Balázs, a SZEF szervezési titkára szerint a jogi képzéssorozat azért is egyedülálló, mert az embereknek olyan tudást nyújt, amelyet tovább is tudnak adni. Nagyon fontosnak tartja, hogy a dolgozók akár a szakszervezetek bevonásával tudjanak egymásnak segíteni problémás vagy krízishelyzetben.

https://merce.hu/2022/03/20/mindent-potlunk-amit-az-allam-nem-ad-meg-civilek-es-szakszervezetek-inditanak-jogi-erdekervenyesito-kurzust/

 

Az elmúlt évek adatai a magyar oktatás lassú összeomlását jelzik

A sztrájkra hívó pedagógus szakszervezetek szerint a tanárhiány akkora, hogy az oktatási rendszer gyakorlatilag az összeomlás szélén egyensúlyoz, a kormány viszont hárít, és igyekszik magyarázatot adni a valóban rosszul mutató részadatokra. Közben a kabinet a pedagógusbérek rendezését a parlamenti választások utánra halasztotta.

https://g7.hu/kozelet/20220320/az-elmult-evek-adatsorai-egyertelmuen-a-magyar-oktatas-lassu-osszeomlasat-jelzik/

 

Folytatódik a tanársztrájk

A szakszervezetek újabb tárgyalásokat terveznek a kormánnyal, ott kiderülhet, hogy Gulyás Gergely miniszter 30 százalékos béremelést előrevetítő mondatai mögött van-e valódi tartalom – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Híradójában. 11.20 perctől hallható:

https://www.atv.hu/videok/20220320/atv-hirado-20220320-1830

 

Molnár Áronék szolidaritási koncertet szerveznek a pedagógusokért

“Tanítani akarunk, de nem mindegy hogyan!” – Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! Április 1-én a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom együttműködésében szolidaritási koncertet és tüntetést szervezünk a sztrájkoló pedagógustársadalom megsegítésére, ahol pénzbeli adományokkal és közös kiállással támogathatjuk azokat, akik az elmúlt hetekben is mindent megtettek az oktatás jövőjéért. A meghívott fellépők olyan zenészek, zenekarok, művészek és ismert emberek lesznek, akik szívükön viselik a mindenkori pedagógusok, diákok és mindannyiunk közös jövőjét. A koncertből befolyó összeget teljes egészében a sztrájkoló pedagógusok támogatására szeretnénk fordítani” nyilatkozta a színész.

https://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/molnar-aron-szolidaritasi-koncert-szervezes-pedagogus-sztrajk/t5xrdvl?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

március 21.

A pedagógusok nem adják fel a harcot

A pedagógussztrájk nem állt le, a polgári engedetlenség sem ér véget, a szakszervezetek sem adják fel a harcot. Levelet írtak Kisfaludy Lászlónak, az Emmi helyettes államtitkárának, hogy a sztrájktörvény értelmében folytatni kellene a tárgyalásokat. Azt a választ kapták, hogy a kormány csak a választások után akarja folytatni a tárgyalásokat – tudta meg a Hírklikk Gosztonyi Gábortól. A PSZ alelnöke azt mondta: bármi lesz a választás eredménye, a szakszervezetek az új kormány megalakulása után is tárgyalni akarnak. „Nem hagyjuk abba” – jelezte.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-nem-adjak-fel-a-harcot/395525/

 

Tovább akcióznak a pedagógusok

A debreceni Ady Endre Gimnázium, a fővárosi Szerb Antal Gimnázium, a szegedi Gedói Általános Iskola és AMI csatlakozott a tiltakozáshoz.

https://hvg.hu/elet/20220321_Hetfon_is_sztrajkolnak_pedagogusok?s=hk

 

Napi tízezer forintot veszítenek a sztrájkkal, de a Kölcseyben folytatják – csak másképp

Április elejéig felfüggesztik a sztrájkot a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, de továbbra is tiltakoznak majd, méghozzá gördülő polgári engedetlenséggel: naponta egy tanár megtagadja a munka felvételét.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220321_Kolcseygimnazium_gordulo_polgari_engedetlenseg

 

A kormány kéri a sztrájkoló tanároktól, vegyék figyelembe, hogy háború van

Kifejezetten üdvözlendő, hogy a kormány ennyire példásan áll a problémához, és a háborúra való hivatkozással bírná jobb belátásra a pedagógusokat. Persze korrektebb volna, ha nemcsak a nemzet napszámosainak kellene tekintettel lenniük a közelünkben zajló háborúra, hanem mások is megtennék a magukét. Például a kormány, amely a háborúra való tekintettel megfontolhatná a hazudozás, a lopás, az uszítás felfüggesztését. Bevonhatná a hazug plakátjait és leállíthatná a kormányhirdetéseket, amelyek azt állítják, hogy az ellenzék elvenné a 13. havi nyugdíjat, fizetőssé tenné az egészségügyet, katonákat küldene Ukrajnába és támogatná, hogy az óvodákban arra biztassák a gyerekeket, hogy kisfiúkból kislányok legyenek és fordítva. Véleménycikk.

https://hirklikk.hu/velemeny/a-kormany-azt-keri-a-sztrajkolo-tanaroktol-vegyek-figyelembe-hogy-haboru-van/395486

 

Már tíz éve velünk vannak az oktatási tüntetések

Az utóbbi évtizedben az oktatási tüntetések a politikai szocializáció kitüntetett terepét képezték a fiatal aktivistáknak. A politikai felnőtté válás, „coming of age” helyszínei lettek, sokuk később is folytatta aktivista, politikai tevékenységét.

https://24.hu/belfold/2022/03/21/pdagogus-sztrajk-tuntetes-mikecz-daniel/

 

A sztrájk alapjog! A tanárok értünk is harcolnak

A sztrájk jogáért harcoló tanárok értünk harcolnak: közvetlenül azért, hogy álljon helyre a tanári pálya méltósága, megbecsülése, hogy a tanítást élethivatásnak tekintő fiatalok legjobbjai ne kényszerüljenek más pályát választani, hogy gyerekeinket továbbra is a minőségi tanítás iránt elkötelezett tanárok taníthassák. De vegyük észre, hogy a jelszó zászlóikon – „A sztrájk alapjog!” – rólunk szól, nekünk szól. Nemcsak arról, kik tanítják és hogyan a gyerekeinket, hanem arról is, hogy ezek a gyerekek milyen országban nőnek fel.

https://telex.hu/velemeny/2022/03/21/a-sztrajk-alapjog-pedagogus-sztrajk-kormany-ellenzek

 

Már kétszáz pedagógus jelentkezett a piaristáknál, hogy önkéntesként tanítaná a menekült gyerekeket

Eddig mintegy negyven menekült diák jelentkezett, akiknek egy részét már sikerült is elhelyezni egyházi iskolákban – írják oldalukon a piaristák, hozzátéve: minden intézményükben zajlanak pénz- és adománygyűjtések, szálláshelyet is adnak menekülteknek a kollégiumokban.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220321_menekult_diakok_oktatasa_piarista_iskolak

 

március 22.

A választás után is folytatják a tiltakozást a pedagógusok, ha az új kormány sem hoz döntéseket

Ha az új kormány, legyen bármilyen összetételű, a parlamenti választás után sem tesz azonnali lépéseket a pedagógus szakszervezetek munkateher- és bérköveteléseivel kapcsolatban, az érdekképviseletek újabb tiltakozó és figyelemfelhívó akciókkal állhatnak elő – mondta a Népszavának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. Nagy Erzsébet szerint hamarosan nyilvánosságra hozzák javaslataikat, hogy követeléseiket az újonnan alakuló kormány se söpörhesse a szőnyeg alá. A Népszava e témában írt cikke megemlítette, hogy Békéscsabán szolidaritási tüntetés lesz a tanárok mellett március 23-án.

https://nepszava.hu/3150815_tanarsztrajk-valasztas-2022-polgari-engedetlenseg-oktatas

 

Totyik Tamás: folytatni szeretnénk a sztrájkot, amíg nincs aláírt megállapodás a béremelésről

Egyelőre március 23-ig tervezzük a sztrájkot – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Alfahír portálnak. „Akkor egyeztetünk a PDSZ-szel, és meglátjuk, hogy milyen megmozdulások lehetnek még. Itt gondolok például a „precíziós sztrájkra”, amikor a törvényt az utolsó betűig betartjuk a járványügyi intézkedésektől kezdve minden kormányzati előírásig, de akkor akár az egész közoktatás lebénulhat. Lehet az is, hogy folytatjuk tovább gördülő formában a sztrájkot, de még egyszer hangsúlyozom, ez az országos testületekkel, valamint a PDSZ -szel történt egyeztetés után dőlhet el. Mi folytatni szeretnénk a sztrájkot egészen addig, amíg aláírt megállapodás nincs a bérrendezés kérdésében.”

https://alfahir.hu/2022/03/22/totyik_tamas_psz_pedagogus_szaksszervezet_pedagogussztrajk_valasztas2022_emmi

 

Nincs szándék a kormányban a megegyezésére

A PSZ kőbányai titkára, Turcsányi Ildikó a Partizán c. csatornának nyilatkozott, amely ezúttal Komáromból jelentkezett. Mint elmondta, Budapesten 3200 körül volt a sztrájkolók számba, bár az adatok nem pontosak. Főként a nagyvárosokban voltak többen a sztrájkolók, a kisebb településeken kevesebben. Kitért a szülői támogatásra, a társadalom részértől tapasztalt szolidaritásra is. Szerinte a kormányban nincs szándék a megegyezésre, konkrét ajánlat nem érkezett, a többi sztrájkkövetelésre sem reagáltak. Ezen a linken 27 percnél kezdődik:

https://www.youtube.com/watch?v=EutEntxUVM0

 

Gördülő sztrájkra készülnek a pedagógusok

Hétvégén jelentik be a részleteket, de további erőteljes lépésekre készülnek a pedagógus szakszervezetek – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja a Spirit FM Aktuál című műsorában. „A pedagógusok részéről kibontakozóban van egy olyan mozgalom, ami kellő súlyt és nyomatékot fog adni az ügyüknek” – nyilatkozta. Hozzátette, ez nem szakszervezeti kezdeményezés, hanem egy alulról szerveződő mozgalom. A szakszervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy még a választások előtt folytatódjanak az egyeztetések a kormánnyal. Ha a kormány erre nem hajlandó, jogi lépéseket sem tart kizártnak Nagy Erzsébet.

https://www.atv.hu/belfold/20220322/gordulo-sztrajkra-keszulnek-a-pedagogusok

 

A jáki általános iskolában 18 pedagógus sztrájkolt

A március 16-tól indult határozatlan idejű sztrájk első három napján a jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában csak rövidebb – többnyire tanórákon kívüli – időszakokban léptek sztrájkba az alkalmazottak, tájékoztatta a portált Hende István, az iskolai sztrájkbizottság vezetője. A szülői támogatásnak köszönhetően a 230 fős tanulólétszámból 204 tanuló maradt otthon. Hende István a sztrájk idején levont illetmény miatt levelet küldött a szombathelyi tankerületnek, hogy az a sztrájkolók levont bérét utalja át a magyar kormány által létrehozott Híd Kárpátaljáért segélyprogram Nemzeti Összefogás Számlaszámára.  A tankerület válaszában azt írta: ezt nem teszik lehetővé a jogszabályok.

https://www.nyugat.hu/cikk/jaki_altalanos_iskolaban_18_pedagogus_lepett

 

A szakképzésben oktatók önérzetét sértette, hogy lehetetlenné akarták tenni a sztrájkot

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke a Hírklikknek elmondta, a szakképzésben nem lehet úgy tárgyalni a kormánnyal, mint ahogy azt a PSZ és a PDSZ tette, ugyanis nincs bértábla, a munkavállaló a szerződés aláírásával a bérét is elfogadta. Azoknak, akik a szakképzőkből részt vettek az akcióban, elsősorban az önérzetét sértette, hogy lehetetlenné akarták tenni a sztrájkot. A foglalkoztatással kapcsolatban megfogalmazott 14-15 olyan dolgot, amit mindenképpen rendezni kell. Erről Tóth József a múlt héten tárgyalt volna Pölöskei Gábornéval, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkárával, de a találkozó betegség miatt elmaradt.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-onerzetet-sertette-hogy-lehetetlenne-akartak-tenni-a-sztrajkot/395568/

 

A szegedi Nemzeti Színház is a sztrájkoló tanárokkal van

A színház egy fotót tett közzé, amelyen társulatuk tagjai kockás inget viselnek. Mint írták: „a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagjai kiállnak a pedagógusok mellett.”

https://hvg.hu/kultura/20220322_szegedi_nemzeti_szinhaz_tarsulat_kockas_ing_tanarok_sztrajk?s=hk

 

Radó Péter: a tanárok fizetése csak a jéghegy csúcsa

„Rettentően dezintegrált társadalomban élünk. Nem vagyunk tagjai önkéntes egyesületnek, szakszervezetnek, pártoknak, nagyon gyenge a közös polgári cselekvés. Ez alól a tanárok sem kivételek, ráadásul megörökölték a szocializmusból a szakszervezetekkel szembeni bizalmatlanságot is. Nagyon szervezetlen a pedagógustársadalom, a körülbelül 140 ezer tanár közül alig 30 ezer tagja a két nagy szakszervezetnek. Ezért mondhatja a kormány, hogy Ő a Nemzeti Pedagógus Karral tárgyal, amelynek minden tanár a tagja. A Kar azonban egy tipikus Mussolini féle korporatív szervezet, amelyet a kormány maga hozott létre, hogy senkivel ne kelljen tárgyalnia” – mondta az oktatáskutató a Pénzcentrumnak.

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20220322/tobb-sebbol-verzik-a-hazai-oktatasi-rendszer-a-tanarok-fizetese-csak-a-jeghegy-csucsa-1123197

 

Már mennének oviba és iskolába az ukrán gyerekek, de hogyan?

Ha egy nem magyar állampolgárságú ukrán család Magyarországon szeretné óvodába vagy iskolába járatni gyerekét, ezt megteheti attól a pillanattól kezdve, hogy beadja a menedékes státuszról szóló kérelmét a menekültügyi hatóságnál. Fontos, hogy nem menekültstátuszért kell folyamodni, hanem menedékesért – ez most az EU-ban a menekülő ukrán emberekre vonatkozó védelmi státusz, így Magyarország is ezt alkalmazza – mondta Bognár Katalin, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület szakmai vezetője. A Telex szerint a pedagógusok megbízást kaphatnak arra, hogy a magyarul nem beszélő gyerekeket heti 5-7 órában felzárkóztató foglalkozáson tanítsák, a karitatív szervezetek pedig iskolán kívüli, részben online magyar nyelvoktatást szerveznek majd.

https://telex.hu/belfold/2022/03/22/hogyan-tudnak-magyarorszagon-ovodaba-es-iskolaba-jarni-az-ukran-gyerekek

 

Vokskabin segít a pártválasztásban

Legyen újra 18 év a tankötelezettség felső korhatára? Meg kell-e duplázni a pedagógusok bérét? Helyes-e, hogy a hatéves gyerekek iskolaérettségéről nem a szülők és az óvodapedagógusok, hanem az Oktatási Hivatal dönt? Biztosítson-e ingyenesen laptopot vagy tabletet az állam az állami iskolákban tanuló, 18 évnél fiatalabb diákoknak? A Vokskabin egy olyan „tudományos, semleges és objektív online (választói orientációs) program, amelynek legfőbb célja, hogy (…) segítsen eligazodni a pártok pozíciói és a saját véleményünk mentén”.

https://eduline.hu/felsooktatas/20220322_Vokskabin_oktatasi_kerdesek

 

március 23.

Fedőneve: búvópatak – Folytatódik a sztrájk, az akciósorozat

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa és Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője az Emmi előtt jelentette be, miként folytatódik a határozatlan idejű sztrájk, továbbá az akciók, hiszen a sztrájkkövetelések nem teljesültek. Az intézmények egy online felületen regisztrálhatnak, ha dolgozói élni kívánnak sztrájkjogukkal. Azért jelentkeztek be a Facebookon a szakszervezeti vezetők az Emmi épülete előtt, mert a szaktárca már nem kíván tárgyalni a parlamenti választások előtt, ami jogsértő, hiszen sztrájk közben is folytatni kell az egyeztetéseket a sztrájkbizottsággal.

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete

 

Búvópatak fedőnévvel folytatják tovább a sztrájkot a pedagógusok

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Hírklikknek a búvópatak sztrájk lényegéről elmondta: továbbra is marad az országos sztrájk, csak most már nem egyszerre és egységesen állnak majd ki. A PSZ és a PDSZ közösen létrehoz egy olyan online felületet, ahol azok az intézmények regisztrálhatnak, amelyek élni akarnak a sztrájk jogával. Épp azért nem függesztik fel a sztrájkot, hogy ezen intézmények dolgozói továbbra is élhessenek alapjogukkal. A továbbiakban a sztrájkot úgy szervezik majd meg, hogy minden napra mindig más megyében legyen néhány intézmény, ahol sztrájkolnak. Ezzel az a céljuk, hogy a kormány által láthatatlanná tenni kívánt sztrájkot a továbbiakban is a felszínen tartsák.  Egyéb akciókat is indítanak, például a PSZ folytatja az olyan demonstrációkat, mint a békéscsabai rendezvény.

https://hirklikk.hu/kozelet/buvopatak-fedonevvel-folytatjak-tovabb-a-sztrajkot-a-pedagogusok/395629

 

Romániába járnak át dolgozni pedagógusok

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Portfólió portálnak felidézte: 2020 februárjában alakult a sztrájkbizottság, mert már akkor nagy problémák voltak az oktatásban. A járvány több hulláma alatt nem indítottak sztrájkot, de nem várhattak tovább. Kiemelte: Romániában is magasabbak a tanárbérek nettó 150 euróval, mint Magyarországon. Ha a kormány tartotta volna magát a 2013-ban elindított reformhoz, és nem fagyasztotta volna be a tanárok bérkalkulációjához használt vetítési alapot 101 500 forinton, most 100 százalékkal magasabb lenne a pedagógusok fizetése.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220323/mar-romaniaban-is-tobbet-keresnek-a-tanarok-mint-magyarorszagon-oda-jarnak-at-dolgozni-a-hatar-menten-535057?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator#

 

Békéscsaba: szolidaritási tüntetés a tanárok mellett

A március 23-án tartott tüntetésen Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szólalt fel. A diákok álltak ki tanáraik mellett. Részletek a Facebookon.

https://www.facebook.com/tamas.totyik/videos/3075815702633508

 

Diákok tüntettek a tanárokért Békéscsabán

Szolidaritási tüntetést szerveztek diákok a pedagógusok mellett Békéscsabán, ahol beszédet mondott a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Totyik Tamás kiemelte: fontos, hogy jelenlétükkel is támogassák a fiatalokat, mert szerinte a jövő oktatása múlik ezen.  Hat évvel ezelőtt tízezer pályakezdő volt, tavaly már csak kétezer. Közben hétezren mennek nyugdíjba, tehát létfontosságú, hogy a fiatalokat meg tudjuk nyerni az oktatásnak. Az alelnök tud olyan Békés megyei pedagógusról, aki Romániába jár át tanítani azért, mert nettó 150 euróval magasabb bért kap, viszont 30 százalékkal kevesebbet kell érte dolgoznia, mint itthon.

https://behir.hu/diakok-tuntettek-a-tanaraikert-bekescsaban

 

Szombathely: tanárszakos hallgatók akciója

„A legnagyobb félelmem mondja Ildikó -, hogy azért nem kapjuk meg a megbecsülést a diákoktól, mert pontosan tudják, hogy kevesebb tanulásba fektetett idővel kétszer annyit fognak tudni megkeresni, mert ez már több diákot szemtelenségre motivál, hiszen az anyagiak egyre fiatalabb korban fontosak. Nem egy diáktól halljuk, hogy miért tanuljak irodalmat, ha ácsként sokkal többet kereshetek. Az meg szinte elképzelhetetlen már, hogy valaki tanár akarjon lenni, hiszen nem jó a példa.”

https://www.nyugat.hu/cikk/mi_sem_lehetunk_csendben_hiszen_a_pedagogusok_is

 

Már az Európai Bizottság is figyel a tanárokra – a PSZ a sztrájkalapból fizet

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is nyújt anyagi segítséget tagjainak. Gosztonyi Gábor alelnök a Népszavának elmondta: a PSZ-nek több napra elegendő sztrájkalapja van, a munkabeszüntetés idején kiesett béreket ebből igyekeznek pótolni. Emlékeztetett: a kormánytól azt kérték, a sztrájkoló tanároktól levont bért fordítsák a háború elől menekülők megsegítésére, de a kabinet nem reagált javaslatukra. A Népszava is érdeklődött az Emminél, támogatják-e az ötletet, de erre sem érkezett válasz. A cikk arra is kitért: a PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet is meghívást kapott arra az online konzultációra, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezett az országjelentés és az országspecifikus ajánlások előkészítésére. A konzultáció fő témája a magyar gazdasági növekedési modell és termelékenység volt, amiben az oktatásnak is kiemelt szerepe van.

https://nepszava.hu/3150932_tanarsztrajk-europai-bizottsag-pedagogus-szakszervezetek

 

A PSZ is egyetért a tankötelezettségi korhatár visszaállításával

A tankötelezettségi korhatár 18-ról 16 évre csökkentése az elmúlt tíz évben társadalmi szinten is okozott változásokat. Kevesebben tanulnak szakközépiskolákban, többen lettek közmunkások az érintett korosztályból. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is egyetértett a tankötelezettségi korhatár visszaállításával – erre is kitért a Telex elemzése.

https://telex.hu/komplex/2022/03/23/tankotelezettseg-korhatar-csokkentes-noveles-16-ev-18-ev-ellenzek-torveny-pedagogus-diak-oktatasugy-szakerto-tanarok-1

 

Óvodapedagógusok indítottak petíciót

Óvodapedagógusok is csatlakoznak a pedagógussztrájk követeléseihez, petíciójukkal azt szeretnék elérni, hogy legyen feltétele az óvodába lépésnek az óvodaérett állapot elérése a 3. életév betöltése helyett, a szakmai kritériumokat a védőnők és az óvodapedagógusok szakmai szervezetei dolgozzák ki. A “plusz egy év óvoda” kérelmezési rendszerén is változtatnának. Csökkentenék az óvodapedagógusok és a pedagógiai asszisztensek heti munkaidejét, azt is követelik, hogy valamennyi csoportban legyen „saját” pedagógiai asszisztens. Minden 300 gyerekre jusson egy óvodapszichológus, a fejlesztőpedagógus pedig legyen kötelezően finanszírozott munkakör az óvodákban.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220323_ovodapedagogus_sztrajk

 

Így sikerült 12 év alatt radikalizálni az alapvetően békés tanárokat

Az infláció felpörgése miatt a tanári fizetések rendezetlensége tavaly év végére elviselhetetlenné vált, ez azonban csak az utolsó csepp volt a pedagógusok keserű poharában – derül ki egy gimnáziumi tanár írásából. Szerinte a sztrájkolók számának boncolgatása „már csak azért is értelmetlen felvetés, mert a fokozódó tanárhiány miatt egyre több az óraadó és a nyugdíjas, akik amúgy nem sztrájkolhatnak. Különösen visszatetsző, amikor a miniszter ezeknek a tanároknak is köszöni, hogy nem vettek részt a munkabeszüntetésben. Valójában azonban mi sem sztrájkolni szeretnénk. Hanem tanítani.” Vélemény.

https://www.valaszonline.hu/2022/03/23/oktatas-pedagogusok-sztrajk-publi/

 

A leköszönt államfőt kockás inges, tiltakozó diákok fogadták

A második kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tartott előadást Áder János. A PDSZ által közzétett videón látszik, hogy az elnöki konvojt tiltakozó diákok fogadták a Keleti Károly utcában. „Kockás ingekkel és szalagokkal vártuk tűkön ülve a felszólalót. Az iskolán kívüli diák támogatóink pedig a jól ismert „Tanárainkkal vagyunk” molinóval fogadták a leköszönő államfőt”.

https://hvg.hu/elet/20220323_Ader_Janos_egy_budai_gimnaziumba_ment_eloadni_tiltakozo_diakok_fogadtak?s=hk

 

Bojár Gábor hétszámjegyű összeggel támogatta a sztrájkoló pedagógusokat

A Graphisoft alapítója, Márki-Zay Péter gazdasági tanácsadója hétszámjegyű összeggel támogatta a Tanítanék Mozgalom sztrájkalapját, amelyből több pedagógus munkabeszüntetés miatt kieső bérét fogják pótolni – válaszolta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója a Telexnek. A cikk felidézte: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) többször is elmondta: a sztrájknak nincs köze politikai pártokhoz, mert a választások után is folytatják a tiltakozást, ha nem lesz érdemi változás.

https://telex.hu/belfold/2022/03/23/bojar-gabor-sztrajkalap-pedagogusok-szakszervezetek-tanitanek-mozgalom-torley-katalin

 

Szolidaritási koncert a pedagógusokért: támogató jegyet lehet venni

A színész Molnár Áron, NoÁr közösségi oldalán jelezte: „A Tanítanék Mozgalommal együtt éjt nappallá téve szervezünk, tervezünk, egyeztetünk a zenekarokkal, a fellépőkkel és a felszólalókkal. Most viszont nagyon nagy örömmel jelenthetjük be, hogy az esemény helyszíne nem más, mint a Kossuth tér, ahol jövő pénteken este 6 és 10 között miénk a pálya, hogy megmutassuk, mennyien állunk ki a pedagógusokért!”. Hogy kik fognak fellépni, azt pár napon belül jelentik be. Az esemény ingyenes, de akinek van rá lehetősége, támogatói jegy vásárlásával segítheti a sztrájkolókat.

https://hang.hu/belfold/szolidaritasi-koncertet-szervez-a-pedagogusok-mellett-noar-es-a-tanitanek-mozgalom-138609

 

Havonta 130 ezret kaphatnak az iskolák a menekült tanulók után

Biztosítja a kormány az ukrajnai háborús menekült gyerekek iskoláztatását – közölte az Emmi. A kiegészítő támogatás akkor illeti meg a fenntartót, ha a tanuló számára az adott hónapban az alapellátáson felüli heti öt óra egyéni felkészítést biztosította. A kormány április 20-áig megnyitja az érintetteknek a magyarországi érettségire jelentkezés, illetve a korábbi jelentkezés módosításának lehetőségét, és ingyenesen biztosítja, hogy Magyarországon érettségi vizsgát tegyenek.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220323/havonta-130-ezer-forintot-k

 

Menekültek oktatása: nem egy minisztériumi levél fogja megoldani a tanárok újabb, hatalmas feladatát

Még nem tudni, hogy százas, ezres vagy akár tízezres nagyságrendben kerülnek-e be a magyar iskolákba ukrán menekült gyerekek, de az biztos, hogy újabb nagy próbatétel előtt állnak a tanárok, és most is nagyjából annyi állami segítségük van, mint az egyik napról a másikra bevezetett távoktatás idején. Az ukrán menekültválság talán rávilágít arra, amiről eddig nem vett tudomást a rendszer: van egy csomó magyarul nem beszélő gyerek a rendszerben.

https://hvg.hu/elet/20220323_Menekult_gyerekek_az_iskolaban?fbclid=IwAR1j9Wv03VEvFeYg4a1w-_Rimj5fv9hBEmtRfhLDw93dUArpyUM4ZF90oUQ

 

március 24.

Fedőneve: búvópatak – folytatódik a sztrájk

A PSZ és a PDSZ azt szeretné, ha a március 16-án kezdődött sztrájk tovább folytatódna, de nem okozna elviselhetetlen anyagi terhet az oktatásban dolgozóknak – hangzott el a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában. Ennek vendége volt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. Szabó Zsuzsa jelezte: a rendszerváltozás óta egyik ágazat sem kapott még ekkora társadalmi támogatást, mint az elmúlt hetekben az oktatás. Felidézte, hogy Békéscsabán a diákok álltak ki a pedagógusok mellett, pedig megfenyegették őket. Nagy Erzsébet azt mondta: a sztrájk alatt is egyeztetnie kell a kormánynak, de a minisztérium – jogsértően – csak a parlamenti választások után folytatná a tárgyalásokat. Itt lehet meghallgatni:

https://www.youtube.com/watch?v=mGK1wEszARU

 

Diákok szolidaritási tüntetése Békéscsabán

Tanáraik érdekében tüntettek a diákok Békéscsabán március 23-án. Felszólalóként Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a helyi televíziónak nyilatkozott.  Azt mondta: az alacsony fizetések miatt jelentősen csökkent az utóbbi években a pályakezdők száma, de ők is lemorzsolódnak, ha bekerülnek az intézményekbe, ezért fontos, hogy a fiatalokat meg tudjuk nyerni az oktatásnak. A március 24-én közzétett híradó összeállítása ezen a linken 5 perc 18 mp-nél kezdődik.

https://www.youtube.com/watch?v=6JpMjR74uzQ

 

Koordináltan folytatódik a sztrájk

„Fedőneve: búvópatak” szlogennel folytatódik a pedagógusok sztrájkja, azaz nem egyszerre fogják beszüntetni a munkát a tanárok, hanem egymás után, koordináltan – ezt Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke jelentette be a Facebookon, idézte az elhangzottakat ez a portál is.

https://telex.hu/belfold/2022/03/24/sztrajk-szakszervezetek-nagy-erzsebet-szabo-zsuzsa-pedagogusok

 

„Sokszor megfordult a fejemben, hogy hagyni kéne az egészet, de nem vitt rá a lélek”

Két kőbányai iskola pedagógusaival beszélgetett a portál munkatársa. Van, aki mindhárom napon sztrájkolt, van, aki tovább folytatja. Sokan nem engedhetik meg, hogy alacsony fizetésük miatt több napig ne kapjanak bért.

https://444.hu/2022/03/24/sokszor-megfordult-a-fejemben-hogy-hagyni-kene-az-egeszet-de-nem-vitt-ra-a-lelek?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=sokszor-megfordult-a-fejemben-hogy-hagyni-kene-az-egeszet-de-nem-vitt-ra-a-lelek

 

március 25.

A pedagógusok megmozdulása kiindulópontja lesz a hatalom leváltásának

Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke a PSZ és a PDSZ által március 16-ától határozatlan időre meghirdetett sztrájk első hat napjának tanulságáról azt mondta: „Az ellenállás ezen mértéke rekord a pedagógustársadalom részéről. Hozzáteszem, hogy a diákok és a szülők támogatása is előremutató. A kormány cinikus taktikája, az, hogy nem vesz róla tudomást, nem veszi föl a kártyát, miközben „stikában” megtorolja és próbája elsorvasztani a dolgot. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi állapotban tovább nem eszkalálható a „lázadás”. Valószínűleg ugyanaz lesz a sorsa, mint a korábbi pedagógusmozgalmaknak: csöndben eltűnik a pedagógia történetében. Ám, azért nem múlik el nyomtalanul. Ez a sztrájk olyan sebet okozott a kormányzatnak, amelyik mégis csak visszafordíthatatlanná teszi a folyamatot. Akármilyen kormány lesz, kénytelen lesz első intézkedései között a pedagógusok kérdéseire válaszolni.” A cikk felidézte: búvópatak fedőnévvel folytatódik a sztrájk.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-megmozdulasa-kiindulopontja-lesz-a-hatalom-levaltasanak/395693

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X