Heti lapszemle 2022. február 18.

lapszemle

Cinikus kormányzati tárgyalópartnerrel eredménytelen csatákat vív a PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsági tárgyalódelegációja. Közben polgári engedetlenségbe kezdtek pedagógusok, tiltakozva a kormány sztrájkot korlátozó rendelete ellen. A szakszervezetek szervezik a márciusi sztrájkot.

 

február 11.

Tanársztrájk: a PSZ nem tartja reálisnak az utólagos retorziót

A kormány megint az időhúzásra játszik – fogalmazott a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa az Inforádiónak nyilatkozva, miután meghiúsult a pedagógus szakszervezetek és a kormány képviselője közötti egyeztetés. Az Emmi előző este levélben a tárgyalás elnapolását kérte a másodfokú bíróság figyelmeztető sztrájk jogellenességét kimondó döntésének a további tárgyalásokra gyakorolt hatása miatt. Ennek ellenére a sztrájkbizottsági tárgyalódelegációnk megjelent az Emmiben, de nem mehettek be.

https://infostart.hu/belfold/2022/02/11/tanarsztrajk-a-psz-nem-tartja-realisnak-az-utolagos-retorziot

 

Nem volt tisztességes az Emmi

Az elsőfokú bírósági döntés után (miszerint jogszerű a sztrájk), az Emmi nem fellebbezett, csak napok elteltével. A sztrájkbizottság jóhiszeműen járt el, amikor a figyelmeztető sztrájk megtartása mellett döntött – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradónak. Ezen a linken 14.40-től:

https://www.atv.hu/videok/20220211/atv-hirado-20220211

 

A pedagógusok egyre dühösebbek

Mivel a bíróság nem tiltotta el a PDSZ-t és a PSZ-t a további sztrájk szervezésétől, a szakszervezetek készülnek a március 16-ára meghirdetett határozatlan idejű munkabeszüntetésre. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Hírklikknek elmondta: a Fővárosi Ítélőtábla végzése – miszerint a január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájk jogellenes volt – egyre inkább felpaprikázza a pedagógusokat. Az ismételten kontraproduktív kormányzati viselkedés több pedagógust bátorít a részvételre, mint ahányat eltántorít attól. Az már csak újabb „hab a tortán”, hogy a pedagógus szakszervezetek képviselőit február 11-én be sem engedték az Emmi épületébe.  A szakszervezetek a Kúriához fordulnak, a tárca időt húz.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-egyre-duhosebbek/393713/

 

Emmi: a tanulók nem maradhatnak oktatás nélkül

Február 11-én késő este jelent meg a kormányrendelet, amely leszögezi: gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, a tanulók pedig nem maradhatnak oktatás-nevelés nélkül – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20220211-emmi-a-tanulok-nem-maradhatnak-oktatas-nelkul

 

Ismét időhúzásba kezdett a kormány – A szakszervezeteket nem engedték be a minisztérium épületébe

Az utolsó pillanatban lemondta a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) sztrájkbizottságával február 11-ére tervezett egyeztetését az Emmi – tudatták az érdekképviseletek. A tárgyalás elnapolását a szaktárca azzal indokolta, hogy még időre van szüksége a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, a január 31-i tanársztrájk jogellenességét kimondó döntésének tanulmányozására.

https://nepszava.hu/3146149_koronavirus-jarvany-adat-2022-02-11

 

Grecsó Krisztián szerint lehetnek még emberek, akik tisztelik a tudást

„A tanárok kétségbeesett, figyelemfelkeltő sztrájkja után – melyet a kormány teljes elutasítással, a társadalom többsége pedig rideg közönnyel fogadott – a Partizán Helyközi járat rovata készített egy montázst a tanárok helyzetéről. Egyfelől igyekeztek szárazon, kimérten, feliratokkal közölni a tényeket, és közben egy nyugdíj előtt álló pedagógussal és egy pályaelhagyóval személyessé tenni a történetet.” (…) „Majdnem nyolcvanezren nézték meg a két tanár vallomását. Talán volt köztük olyan, aki megértett valamit abból, hogy a tanárok versenyképes fizetése nem a tanárokról, hanem a gyerekeinkről szól. De a lényeg nyilván ott lehet, hogy azok, akik lassan megtörnének, és el akarnák hinni, hogy ez a tökéletes képtelenség, amiben élünk, normalitás, azok legalább azt átélhetik, hogy nincsenek egyedül. És ha van egymillió ilyen ember, akik róják az utcákat, akik tisztelik a tudást, és ilyenkor ökölbe szorított kézzel, sziszegve, megalázva, de azt érzik, létezik még tisztesség és becsület, megbecsülés és tudás, mert ez másoknak is hiányzik, akkor mégis történt valami. Ha nem feltétlenül a filmben, akkor a filmen túl.”

https://www.es.hu/cikk/2022-02-11/grecso-krisztian/tanarak-.html

 

február 12.

Közlemény: a pedagógus szakszervezetek szerint a sztrájk alapjog

A PSZ és a PDSZ nem hagy fel a sztrájkjog védelmezésével, ha kell, nemzetközi bírósághoz fordul. „Nem teszünk le a sztrájk előkészítéséről, és válaszlépésként tervezünk más, nagyszabású akciókat is”. Közleményben reagáltunk a kormány sztrájkot korlátozó rendelete ellen.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-sztrajk-alapjog/

 

„Ez akkora jogi nonszensz”

„Számos sebből vérzik az első átolvasás után is, nyilvánvalóan” – mondta a sztrájkot korlátozó rendeletről a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az ATV híradónak. Gosztonyi Gábor szerint munkaügyi problémákat vetíthet előre a rendelet. „Ha valaki sztrájkol, akkor nem végez munkát, nem kap munkabért. Tehát komolyan gondolja a kormány azt, hogy egy egész napos sztrájkból az egész napos munkabért elvéve egyébként ingyen dolgoztatja továbbra is a pedagógusokat? Tehát ez akkora jogi nonszensz, hogy ez ellen biztosan meg kell találni azt a megfelelő jogi lépést is, hogy egyszerűen érvénytelenítsük ezt a rendeletet”.

https://www.atv.hu/belfold/20220212/ez-akkora-jogi-nonszensz-igy-reagaltak-a-szakszervezetek-a-kormany-sztrajk-rendeletere

 

A rendelet a szakszervezetek szerint ellentétes az alaptörvénnyel

Most sem jut minden osztályra szakképzett oktatási dolgozó, ezek szerint most is sztrájk van – jegyezte meg az RTL-nek nyilatkozva Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. A híradó felidézte, hogy előző nap nem engedték be a sztrájkbizottság tagjait az Emmibe. A TASZ munkajogásza szerint a rendelet kiüresíti a sztrájkjogot. Az Emmi a híradóval azt közölte: a januári 31-i káoszt akarják elkerülni a rendelettel, egyébként az nem teszi lehetetlenné a sztrájkot.

https://rtl.hu/hirado/2022/02/12/sztrajk-alaptorveny-ellenes-kormany-pedagogusok

 

Miért támogatják a pedagógusokat a szülők?

Egy szülő számos érvet hozott fel, hogy szülőként miért kell/kellene támogatni a pedagógusokat a gyermekek jövője érdekében.

https://noivalto.hu/ezvan/tanar-szulo-pedagogussztrajk-iskola/?fbclid=IwAR2TPMPthwwj1V7frdxIISkWpmIUtzcpsq5FYwM00Nu40UtXfy5LWen93so

 

február 13.

Pedagógussztrájk likvidálva. A mozdonyvezetők következnek?

„A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) végre példaértékűen összefogott és hatásosan megmutatta a pedagógus társadalom erejét, és kifejezte e közalkalmazotti réteg elkeseredését. Megfogalmazták kéréseiket, és ezeket békés módon érvényesíteni akarták” – írta Dávid Ferenc közgazdász. Mi szükség van a Nemzeti Pedagógus Karra, ha csak asszisztál a kormányzati döntésekhez, és teljesen hidegen hagyja az alulfizetett pedagógusok jajkiáltása? – tette fel a kérdést, miután az NPK közölte: nincs hivatalos álláspontja a sztrájkról.

https://hirklikk.hu/velemeny/pedagogussztrajk-likvidalva-a-mozdonyvezetok-kovetkeznek/393754

 

Évtizedekig nyöghetik a járvány hatásait a diákok a munkaerőpiacon

Olyan nagyok a tanulási veszteségek a koronavírus első másfél évének iskolabezárásai miatt, hogy akár 16-26 százalékkal is csökkenhet az érintett diákok várható fizetése – derül ki Varga Júlia MTA-doktor tanulmányából. A távoktatás hátrányait ráadásul jellemzően az alacsony gazdasági és kulturális hátterű családok gyermekei szenvedték el, az ő elhelyezkedési esélyeik így romlottak a járvánnyal.

https://telex.hu/gazdasag/2022/02/13/koronavirus-oktatas-szegenyseg-hatranyos-helyzet

 

február 14.

A pedagógusok akár nemzetközi fórumokhoz is fordulnak

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa szerint a szakszervezetek álláspontja első- és másodfokon is megállta a helyét, ugyanis kimondta a bíróság jogerősen, hogy a még elégséges szolgáltatás körébe nem tartozik a tanítás, és a járványügyi indokokra hivatkozva nem lehet sztrájkjogot korlátozni. Ezt követően hozott egy rendeletet a kormány, korlátozva a sztrájkjogot, ami miatt akár nemzetközi fórumokhoz is fordulnak a szakszervezetek. Az elnök az Inforádió reggeli hírműsorának nyilatkozott.

https://infostart.hu/belfold/2022/02/14/polgari-engedetlenseg-egy-fovarosi-gimnaziumban-tanarok-tiltakoztak-a-kormanyrendelet-ellen

 

A szakszervezetek nem riadnak vissza attól sem, hogy nemzetközi bíróságra vigyék az ügyet

Amit a kormány tett, nemcsak jog-, hanem demokráciaellenes is – nyilatkozta a Népszavának Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke arra a megjelent kormányrendeletre reagálva, amellyel megtiltották a szakszervezeteknek, hogy valódi sztrájkot szervezhessenek. A PSZ alelnöke szerint ez durva megsértése a sztrájktörvénynek, amely azt írja elő, hogy a munkabeszüntetés idején biztosított elégséges szolgáltatásokról a szakszervezeteknek és a kormánynak kell megállapodnia, ha ez nem sikerül, bíróság dönt.

https://nepszava.hu/3146367_tanarsztrajk-szakszervezetek-unio-birosag-jogellenes-demokracia

 

A szakszervezetek Alkotmánybírósághoz fordulnak a rendelet miatt

A pedagógus szakszervezetek Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert a kormány olyan rendeletet hozott, amely lehetetlenné teszi a sztrájkot. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete annak reményében tárgyal tovább, hogy a kormány visszavonja a rendeletet. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió reggeli hírösszefoglalójának nyilatkozott.

https://www.youtube.com/watch?v=UIpa8NrWd5M

 

Polgári engedetlenségi hullám indult

12 pedagógus nem tartotta meg az óráit a budapesti Szent László Gimnáziumban. Polgári engedetlenségi akcióba kezdtek, ezzel a kormány rendelete ellen tiltakoznak. A nagyobbik pedagógus szakszervezet, a PSZ azt üzeni: ne legyenek bizonytalanok a tanárok, a sztrájk alapjog. “Megértem a kollégák dühét, megértem az elkeseredettséget, és megértem azt a feszültséget, amelyben korlátozni akarják őket, mint munkavállalókat az alapjoguk gyakorlásában” – hangsúlyozta Szabó Zsuzsa elnök az ATV híradónak.

https://www.atv.hu/belfold/20220214/a-sztrajk-alapjog-polgari-engedetlensegi-akciot-inditottak-pedagogusok

 

A PSZ szerint nem lehet alapjogot korlátozni

Mit üzen a társadalomnak, hogy a pedagógussztrájkot rendelettel akadályozná a kormány? Megfélemlíthetők a szakszervezetek? Ezekről a kérdésekről nyilatkozott Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az N1 TV Napi téma c. műsorának. „semmiképpen nem hagyjuk, hogy a kormány korlátozza a sztrájkjogot” – tette egyértelművé.

https://www.facebook.com/nemzetitv

https://alfahir.hu/2022/02/14/pedagogusok_szakszervezete

 

Mindent megteszünk a márciusi sztrájk jogszerűségéért

Bármilyen ellenszél volt, január 31-én megszerveztük a figyelmeztető sztrájkot. A kormány nem nyilatkozott, hogy fellebbez vagy sem, ezt csak a sztrájk után tette meg, ezért a bíróság másodfokon kimondta, hogy jogellenes volt a sztrájk – ezt is felidézte Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorában. Minden egyéb kérdésben a szakszervezeteknek adott igazat a Fővárosi Ítélőtábla: nem kell tanítani elégséges szolgáltatásként, továbbá nem lehet a sztrájkot korlátozni a járvány miatt. Erre a kormány rendeletet alkotott, korlátozva a sztrájkjogot. Ha márciusban nem tartható meg jogszerűen a sztrájk, akciókat fogunk szervezni, tette hozzá.

https://www.youtube.com/watch?v=aGaUgdmwSak

 

A tiltó rendelet ellenére is sztrájkra készül a PSZ

Biztosak voltak a kormány visszavágásában, de arra nem számítottak, hogy rendelettel tennék lehetetlenné a pedagógussztrájkot, amit alaptörvény-ellenesnek tartanak a szakszervezetek. Továbbra is sztrájkra készülnek, de az érdekvédők szerint lenne más megoldás is. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Szeged.hu portálnak nyilatkozott. A cikket illusztráló fotó a kockásba öltözött Elnökségről készült a figyelmeztető sztrájk reggelén.

https://szeged.hu/cikk/totyik-tamas-a-tilto-rendelet-ellenere-is-sztrajkra-keszul-a-pedagogusok-szakszervezete

 

Alaptörvény-ellenes lehet a kormány rendelete, amely korlátozná a sztrájkot

Példátlan a rendelet, amely lehetetlenné tenné a sztrájkot, ezért nemzetközi jogi fórumokhoz is fordulnak a szakszervezetek – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának. Az összeállítás, amely a linken a 9. perctől látható, idézte a sztrájkbizottság közleményét is.

https://tv.szeged.hu/cikk/donath-anna-vizsgalat-indulhat-pegazus-ugyben-szegedi-hirado-2022-februar-14-en

 

Tanársztrájk: ahogy az alapjognak utat ad a bíróság, a kormány azonnal erőből letöri

Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért projektvezetője szerint a kormányrendeletben elégséges szolgáltatásként olyan munkát határoznak meg, amely gyakorlatilag teljes munka. Úgy látja: az Alkotmánybíróság megvizsgálhatja, hogy a kormányrendelet összhangban van-e az alaptörvényben biztosított sztrájkjoggal, illetve nemzetközi fórumokhoz lehet fordulni. A Klubrádiónak nyilatkozott, az interjú írott változatához pedig a január 31-i sztrájk után tartott sajtótájékoztatóról készült fotót csatolták, melyen a PSZ Elnöksége is látható.

https://klubradio.hu/adasok/tanarsztrajk-ahogy-az-alapjognak-utat-ad-a-birosag-a-kormany-azonnal-erobol-letori-124234

Tanárok polgári engedetlenségbe kezdtek a kormány sztrájkrendelete ellen

„Ez egy polgári engedetlenség, nincs összefüggésben a szakszervezetekkel” – jelentette ki a hvg.hu-nak Tóth Viktor, a kőbányai Szent László Gimnázium tanára, miután 11 társával nem vették fel a munkát. Reggel krétával felírta a gimnázium előtti járdára, hogy „A sztrájk alapjog”, ugyanilyen feliratú molinót helyezett ki az épület falára. A tankerület nem válaszolt a retorziót firtató kérdésre.

https://hvg.hu/itthon/20220214_pedagogussztrajk_szent_laszlo_gimnazium_polgari_engedetlenseg?s=hk

 

Az állásom elvesztésétől nem félek, elmegyek bármelyik áruházhoz…

„Az állásom elvesztésétől annyira nem félek, mert elmegyek bármelyik Lidlbe vagy Aldiba és háromszor ennyit keresek, de bármelyik nyelviskolánál is kétszer ennyit. Soha nem a pénz motivált abban, hogy itt legyek” – mondja Hajba László. „Nem azért lettem tanár, mert a családban x tanár volt, vagy mert milyen jó a három hónapos nyári szünet, ami nem is szünet számunkra, hanem tényleg a gyerekek miatt. Nekik se könnyű, nem egy ideális oktatási rendszerben vannak.” A polgári engedetlenségről szóló cikk is kitért arra is, hogy a sztrájkbizottság márciusra határozatlan idejű sztrájkot szervez.

https://444.hu/2022/02/14/az-allasom-elvesztesetol-nem-felek-mert-elmegyek-barmelyik-lidlbe-vagy-aldiba-es-haromszor-ennyit-keresek

 

Állítsuk le egy napra a felsőoktatást – így segítenék a tanárokat szegedi hallgatók

„Ha a közoktatásban az ott dolgozók nem élhetnek munkajogaikkal, állítsuk le egy napra a felsőoktatást” – írta a Facebookon a Veritas Virtus Libertas nevű, szegedi oktatókból és hallgatókból álló csoport, amely így támogatná a sztrájkra készülő pedagógusokat.

https://eduline.hu/felsooktatas/20220214_Veritas_Virtus_Libertas_marcius_16

 

február 15.

Úgy sztrájkolj, hogy gúzsba vagy kötve!

Elképesztő indulatot gerjesztett a kormányrendelet, amely ellehetetleníti az oktatásban egyébként is nehezen megszervezhető sztrájkot – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Jelezte: ellenszélben, fenyegetések közepette majdnem 27 ezren sztrájkoltak január 31-én, ami példaértékű volt. A bíróság jogerősen azt nem mondta ki, hogy nem lehet sztrájkot szervezni járványban, ám erre a helyzetre a minap hozott egy rendeletet a kormány, kiüresítve a munkabeszüntetést. A pedagógusok ez ellen polgári engedetlenséggel is lázadoznak. Arról is beszélt, hogy a PSZ és a PDSZ Alkotmánybírósághoz fordul a kormányrendelet miatt, továbbá szervezi a márciusi sztrájkot, amelyet jogszerűen kíván megtartani.

https://www.youtube.com/watch?v=kN8q4DIAsko

 

Alkotmánybírósághoz fordulnak a szakszervezetek a kormány sztrájkot ellehetetlenítő rendelete miatt

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás a Spirit FM rádió Beszóló című műsorában nyilatkozott erről. A sztrájkot korlátozó kormányrendelet szerinte csak felbőszítette az oktatásban dolgozókat, mert a kormány nem szakmai, hanem politikai választ ad a helyzetre. Elhangzott az is: csaknem 27 ezer dolgozó sztrájkolt január 31-én.

https://www.youtube.com/watch?v=YoyFy1po7Lw

 

A szakszervezetek nem állhatnak meg félúton, ki kell harcolniuk a béremelést

A PSZ és a PDSZ a február 16-ára kitűzött sztrájktárgyaláson arról akar tárgyalni a kormánnyal: a törvényeknek megfelelően hogyan tudják megszervezni a március 16-ától meghirdetett, akár határozatlan idejű sztrájkot. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke elmondta: a kormány a sztrájkot korlátozó rendeletével csak még jobban felkorbácsolta az indulatokat. A Hírklikknek beszélt arról is: a szakszervezetek nem állhatnak meg félúton, ki kell harcolniuk a béremelést.

https://hirklikk.hu/kozelet/totyik-tamas-a-szakszervezetek-feluton-nem-allhatnak-meg-ki-kell-harcolniuk-a-beremelest/393868

 

Közös nyilatkozatot írtak alá a Kölcsey tiltakozó tanárai

„Végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg” – írta a pedagógusok sztrájkját ellehetetlenítő kormányrendeletről a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium húsz tanára. „Alulírottak, a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai, a mai napon, 2022. február 15-én, polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk”.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220215_Kolcsey_polgari_engedetlenseg_kozlemeny

 

Gördül a polgári elégedetlenség

Február 16-án a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanárai hívják majd fel a figyelmet a sztrájkjog megvonására, az oktatás helyzetére. A Tanítanék Mozgalom alapítója, Törley Katalin pedagógus felfokozott figyelmet érzékel, szimpátiát. Az elmúlt két nap után úgy látja, pozitív a fogadtatása a polgári engedetlenségi akcióknak.

https://magyarnarancs.hu/belpol/torley-katalin-egyre-tobb-iskolaban-szervezodik-polgari-engedetlensegi-mozgalom-246070

 

Pilz Olivér: a kormányrendelet néhány pedagógust talán meghátrálásra késztethet, ám sokaknak inkább olaj a tűzre

Újra a miskolci pedagógustüntetés élvonalában állt Pilz Olivér, a helyi Herman Ottó Gimnázium matematika-fizika-biológia szakos tanára, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, aki szerint rosszabb az ágazat helyzete, mint 2016-ban, az első tüntetés idején. Azt is mondta: a jelenlegi kormány évek óta süket a jelzéseikre, hiába tárja elé a problémákat most már közösen a két nagy pedagógus szakszervezet, a PDSZ és a PSZ. „Nem tudjuk, milyen lenne egy új kormány, de azt látjuk, hogy a mostani ellenzék legalább egyeztet az oktatásról a szakszervezetekkel és a civilekkel.”

https://nepszava.hu/3146465_pilz-oliver-oktatas-tanarsztrajk-kormany-tuntetes

 

Eötvös Károly Intézet: a kormány a rendkívüli jogrendet saját hatalmának megerősítésére használja

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a kormányrendelet nemcsak a sztrájktörvénnyel, hanem az Alaptörvénnyel, sőt az uniós jogrenddel is ellentétes. A március 16-ára meghirdetett határozatlan idejű sztrájkot ugyanakkor nem fújják le, és a kormánnyal is folytatják a sztrájkbizottsági tárgyalásokat. Az Eötvös Károly Intézet is állásfoglalást tett közzé a pedagógusokat megillető sztrájkjog alkotmányellenes, kormányrendeletbe foglalt ellehetetlenítéséről.

https://nepszava.hu/3146547_kolcsey-ferenc-gimnazium-tanar-polgari-engedetlenseg-orban-kormany-rendelet

 

Csóti Caba: „Az engedetlenség lényege, hogy szembemegy a joggal”

A tanárok sztrájkjának rendeleti akadályozása olyan indulatokat szült, amely mellett sok pedagógus a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodott. Az akcióhoz a szakszervezeteknek nincs közük, ez alulról szerveződik – mondta Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a Klubrádióban.

https://klubradio.hu/adasok/az-engedetlenseg-lenyege-hogy-szembemegy-a-joggal-124276

 

Digitális eszközöket osztogatnak pedagógusoknak, diákoknak

A Klebelsberg Központ irányításával megkezdődött 120 ezer notebook kiszállítása, amit pedagógusok és diákok kapnak majd – erről számolt be Kásler Miklós miniszter.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/02/elkezdodott-az-iskolai-digitalis-eszkozok-kiosztasa?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

február 16.

Minden eddiginél borzalmasabb volt a tárgyalás az Emmivel, készülni kell a márciusi sztrájkra

A kormányrendelet maga a még elégséges szolgáltatás – ez derült ki az egyeztetésen, mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Emmivel folytatott sztrájkbizottsági tárgyalás után. Akkor miért tárgyalunk, hiszen már megszületett a döntés a fejünk felett?! – tette fel a kérdést, jelezve azt is: tovább kell szervezni a sztrájkot.  A bérek emelése és a munkaterhek csökkentése ügyében sincs előrelépés, mondta a PDSZ képviseletében Nagy Erzsébet. Arra sem kaptak ajánlatot, mikor lesz a következő tárgyalás.

https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete

Beszámolók a bejelentkezés alapján:

https://merce.hu/2022/02/16/ismet-eredmenytelen-volt-a-pedagogusok-sztrajk-targyalasa-a-szakszervezetek-modositjak-koveteleseiket/

https://nepszava.hu/3146685_tanarsztrajk-pedagogusok-budaors-emmi

 

A sztrájk alapjog: újabb gimnázium tiltakozott a kormányrendelet ellen

48 pedagógus nem vette fel a munkát a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban, hogy egynapos polgári engedetlenséggel tiltakozzon a kormány sztrájkrendelete ellen – értesült a hvg.hu. „Akciónk sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, sem az iskolánk vezetősége ellen nem irányul. Elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk. Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.”

https://hvg.hu/itthon/20220215_illyes_gyula_gimnazium_polgari_engedetlenseg#rss

 

A tantestület mintegy háromnegyede tagadta meg a munkát a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban

Olyanok is beálltak a polgári engedetlenségi akcióba, akik a január végi tanársztrájkban nem vettek részt. Tollner József, a gimnázium matematika szakos tanára a Népszavának úgy nyilatkozott: a kormány rendelete feldühítette a kollégáit, amit az is mutat, hogy a polgári engedetlenségi akcióhoz valamivel többen csatlakoztak, mint a január 31-én megtartott kétórás figyelmeztető sztrájkhoz. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) március 16-ára hirdetett határozatlan idejű sztrájkot, amennyiben követeléseikről nem tudnak megállapodni a kormánnyal. Úgy tűnik, a kabinet nem készül megállapodásra, ezért hozott inkább rendeletet: a tanárok csak úgy sztrájkolhatnak, hogy közben tanítanak is.

https://nepszava.hu/3146685_tanarsztrajk-pedagogusok-budaors-emmi

 

Az egyik budapesti iskolában csupán egy tanár fejezte ki nemtetszését, a többiek támogatták

„A kollégák közül többen is támogatnak azzal, hogy ma helyettesítenek. A gyerekeket muszáj ellátni, viszont valamilyen módon hangot is kell adni a nemtetszésünknek, ezt a feladatot a lehetséges retorzió ellenére is vállaltam. Nem nézhetjük tovább tétlenül, hogy nyirbálják az alapjogainkat, magyar és történelem szakos tanárként erkölcsi kötelességem azokért kiállni” – mondta Simkó Edit. A cikk felidézte: a PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága márciusban határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést tervez.

https://index.hu/belfold/2022/02/16/polgari-engedetlenseg-akcio-pedagogusok/

 

A sztrájkjog akkor is él, ha nem lehet sztrájkolni

A kormány rendeletben szabta meg, hogyan kell megoldani a gyerekfelügyeletet és milyen órákat kell megtartani a március 16-i pedagógussztrájk idején. Lövétei István alkotmányjogász szerint egy olyan rendelkezés, amely szerint úgy lehet sztrájkolni, hogy nem lehet sztrájkolni, nem igazán alkotmánytisztelő dolog. Formálisan azonban, ha a veszélyhelyzetre elfogadható módon hivatkoznak, akkor ezt így kell tudomásul venni. De mit tehetnek a szakszervezetek? Fütyülnek a közvetlen tilalomra és a valószínű tiltás, meg az eredménytelen tárgyalások helyett tovább szervezik a sztrájkot. Akkor viszont vállalniuk kell a kormányzattal, és a kormány mögött álló igazságszolgáltatási apparátussal való közvetlen konfliktust. Legfeljebb utólag kereshetik az igazságot.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-sztrajkjog-csak-akkor-el-ha-nem-lehet-sztrajkolni/393883

 

Gulyás Gergely: a pedagógusok igényeit értjük és jogosnak is találjuk

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta: jelenleg is folynak a tárgyalások a kormány és tanárok érdekképviseleti szervezetei között. A kormány örülne, ha előrébb jutnának a kérdésekben, de hozzátette: a márciusi sztrájknak a választás előtt politikai felhangja van. 30 százalékos béremelésről beszélt, „de szeretnénk ennél többet is adni.” Ezért tárgyalnak a tanárokkal – mondta -, de kérik, hogy mindenki tartsa be a jogszabályokat, ezzel a polgári engedetlenségre utalt.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220216_gulyas_gergely_kormanyinfo

 

A magyar anyákra is számíthatnak a pedagógusok

A tanárok sztrájkhoz való jogát szeretnénk támogatni a jelenleg is futó kreatív kampányunkkal – jelentette be a Magyar Anyák nevű, pártpolitikától független akciócsoport.

https://444.hu/2022/02/16/a-magyar-anyak-akciocsoport-is-a-tanarok-engedetlensegi-akcioja-melle-allt?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-magyar-anyak-akciocsoport-is-a-tanarok-engedetlensegi-akcioja-melle-allt

 

A következő négy évben 615 ezer notebookot kapnak a tanárok és a diákok

A kormány a következő négy évben összesen 615 ezer notebookot vásárol a tanárok, valamint a 5-12. évfolyamon tanuló diákok számára – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára Nyíregyházán. Maruzsa Zoltán a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón elmondta, már elkezdődött a 9. évfolyamos diákoknak szánt, mintegy 120 ezer notebook kiszállítása a köznevelési intézményekbe.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/02/16/maruzsa-a-kovetkezo-negy-evben-615-ezer-notebookot-kapnak-a-tanarok-es-a-diakok

 

február 17.

B-tervük is van a sztrájkra készülő pedagógusoknak

Egy tapodtat sem jutottak előrébb az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott sztrájktárgyaláson – mondta az Inforádiónak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Jelezte, jogszerűen szeretnék megtartani a márciusi sztrájkot. Van B-forgatókönyv is, de ezt nem szeretnék még nyilvánosságra hozni, hiszen a kormány egyik éjszakáról a másikra rendeletet alkot, így akár ellehetetlenítené a márciusi sztrájk jogszerűségét.

https://infostart.hu/belfold/2022/02/17/b-tervuk-is-van-a-sztrajkra-keszulo-pedagogusoknak

 

PSZ: a vicc kategóriája volt a tárgyalás, a süketek párbeszéde

Eredmény nélkül zárult a február 16-i tárgyalás a pedagógus szakszervezetek és a kormány között. A szakszervezetek szerint a kormány semmiben sem hajlandó együttműködni. A beígért, uniós finanszírozású 30 százalékos béremelésről sem tudott konkrétan beszélni az Emmi helyettes államtitkára – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV-nak.  A híradóban szó volt arról is, hogy újabb iskolák tartottak polgári engedetlenséget, tiltakozva a kormány sztrájkot korlátozó rendelete ellen.

https://www.atv.hu/videok/20220217/ujabb-iskolak-csatlakoztak-a-polgari-engedetlensegi-akciohoz

 

Nőtt az oktatásban dolgozók elszántsága a kormány intézkedései miatt

Bármennyire is próbálta a kormány ellehetetleníteni a szakszervezetek sztrájkját, elhallgattatni a pedagógusok hangját, nem sikerült. Úgy tűnik, a szakszervezetek egyre erősödnek, a pedagógusok egyre inkább hallatják a hangjukat. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke szerint elszántságuk – ahogy az oktatás minden dolgozójáé – csak nőtt a kormány intézkedéseinek köszönhetően. Hihetetlen mennyiségű biztatást, támogatást kapnak minden területről.

https://hirklikk.hu/kozelet/gyokeres-politikai-fordulat-kell-az-oktataspolitika-jelentos-korrekciojahoz/393984

 

Szakszervezet nem szervezhet polgári engedetlenséget – Határmenti településekről Romániába járnak át tanítani pedagógusok

Meglepődhetett a kormány is, hogy a januári kétórás figyelmeztető sztrájk után ezen a héten sorra jelentik be az iskolák a polgári engedetlenséget, tiltakozva a kormány sztrájkot korlátozó rendelete ellen. Ezeket az akciókat a tanárok, a dolgozók szervezik, nem a szakszervezetek, utóbbiak ilyet nem is tehetnek – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klikk FM rádió Politikai nagyító című műsorában. Felidézte: a sztrájkbizottság a sztrájkot korlátozó kormányrendelet miatt Alkotmánybírósághoz fordul. Beszélt az alacsony bérekről is, a Románia és Magyaraország közötti bérkülönbségekről.

https://klikkfm.hu/podcast/185/totyik-tamas-a-kollegak-romanaba-jarnak-at-tanitani-a-magasabb-berekert

 

33 tanár nem vette fel a munkát csütörtökön a Teleki Blanka Gimnáziumban, tiltakoznak a szakképzésben is

„Mi, a Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium 33 pedagógusa és nevelési-oktatási munkát segítő alkalmazottja a mai napon, 2022 február 17-én, polgári engedetlenséget követünk el, nem végezzük el oktatási, nevelési munkánkat” – írják a döntésüket névvel és arccal vállaló pedagógusok a Teleki Blanka Gimnázium Facebook-oldalán. Ugyanígy tiltakoztak a budapesti Szerb Antal Gimnáziumban: élő Facebook-bejelentkezésen mondták el közös nyilatkozatukat A BGSZC Pesterzsébeti Technikumban 4 tanár vett részt a polgári engedetlenségben. Puskás Pál a 444-nek azt mondta, bár a szakképzéshez tartoznak, így a pedagógus szakszervezetek sztrájkkövetelései csak érintőlegesen vonatkoznak rájuk, a sztrájkot ellehetetlenítő kormányrendelet náluk is kiverte a biztosítékot.

https://444.hu/2022/02/17/a-teleki-blanka-gimnaziumban-ma-33-tanar-nem-vette-fel-a-munkat?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-teleki-blanka-gimnaziumban-ma-33-tanar-nem-vette-fel-a-munkat

https://nepszava.hu/3146864_tanarsztrajk-emmi-polgari-engedetlenseg-kormanyrendelet

 

Egyedül is lehet tiltakozni, nem kell félni, csinálni kell

Simkó Edit tanárnő a Telexnek elmondta: kedden reggel jelentette be az iskola vezetésének és a kollégáinak is, hogy szerdán élni fog a polgári engedetlenség eszközével. Ezt tudomásul vették, volt, aki egyetértett vele, volt, aki nem. „Szerintem nem kell félni, csinálni kell, én ezt ilyen egyszerűnek látom.” A tanárokat már nagyon régóta megalázzák: most azt mondják, ez egy baloldali támadás, de valójában már 2016 óta folyik. A sztrájk mindenkinek alapvető emberi joga, így nemcsak a pedagógusoknak kellene kiállniuk most, hanem mindenki másnak is.

https://telex.hu/belfold/2022/02/17/polgari-engedetlenseg-tanarok-simko-edit-sztrajkjog

 

Berg Judit: mindannyiunk bűne, hogy nem állunk ki a pedagógusok mellett

Az ország egyik legnépszerűbb írója eredeti végzettsége szerint tanár. Szerinte válságban van az oktatás, a pedagógustársadalom kizsigerelt, szó szerint nyomorog, így a tanároknak sokkal keményebben kellene harcolniuk. Nyilvános posztban állt ki a pedagógusok sztrájkja mellett. „Aztán a HVG ebből csinált cikket. Hát ekkora szám, hogy ki merem mondani, hogy ki kell állni a tanárok mellett? Egy ilyen szolidaritás országos hír tud lenni? Hol vannak a művészek? Hol vannak az ország állampolgárai? Akiknek biztosítaniuk kellene a tanárokat, hogy ez így nem mehet tovább. Azt látom, hogy apátiába süllyedt az ország.”
https://rtl.hu/kultura/2022/02/17/berg-judit-interju-rumini-tanarok-sztrajk-rowling

 

Radó Péter: Nagy bajban leszünk, ha a gyerekeinket túlhajszolt, alulfizetett tanárok tanítják

Nem csupán az a kérdés, hogy mennyire indokolt a pedagógusok melletti szolidaritás, ennél lényegesen többről van szó: mindannyian nagy bajban leszünk, ha a gyerekeinket túldolgoztatott és alulfizetett, mindezek miatt kiégett, motiválatlan és felkészületlen pedagógusok tanítják – írta az oktatáskutató a T-Tudok minap megjelent kutatása alapján.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220217/rado-peter-nagy-bajban-leszunk-ha-a-gyerekeinket-tulhajszolt-alulfizetett-tanarok-tanitjak-526857

 

Így tanítanak

„Amellett, hogy a Fidesz-kormány saját törvényeivel is szembemegy és alapjogokat korlátoz, a rendelet egyben beismerése annak, hogy a januári sztrájknak nagyobb hatása volt, mint amekkorára a kormányzat számított. Ha csak feleannyian kezdenének bele egy határozatlan idejű, akár több napig is elnyúló sztrájkba, mint amennyien a kétórás munkabeszüntetésben részt vettek, az komoly kihívások elé állítaná az oktatásirányítást. A rendelet emellett beismerése annak is, hogy a pedagógusoknak igazuk van, ezért máshogy nem, csak a hatalommal visszaélve, diktatórikus eszközökkel lehet fellépni ellenük. Nem kellett sokáig várni a válaszra: egyre több iskola tantestületének kisebb-nagyobb része a hatalmi arroganciával dacolva, állását kockáztatva, polgári engedetlenségből tagadja meg a munkát egy-egy napra. Bár tanórát nem tartanak, mégis tanítanak: bátorságot, etikát, erkölcsösséget. Mindazt, ami az Orbán-rezsimből hiányzik.” Juhász Dániel cikkében megemlítette azt is: csaknem 27 ezren vettek részt a figyelmeztető sztrájkban.

https://nepszava.hu/3146838_igy-tanitanak

 

„Azért emlékezünk, mert egymásban magunkra ismerünk” – Somogyi Béla és Bacsó Béla előtt tisztelgünk

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, valamint a Politikatörténeti Alapítvány és Intézet közös szervezésében megemlékezést tartottak Somogyi Béláról és Bacsó Béláról Budapesten, a Fiumei úti sírkertben 2022. február 17-én. A Népszava egykori főszerkesztőjét, a Magyarországi Tanítók Szakszervezetének elnökét, Somogyi Bélát és munkatársát, az ifjú segédszerkesztőt, Bacsó Bélát 102 éve gyilkoltatta meg az eszeveszett és kegyetlen fehérterror. A megemlékezésen részt vett a PSZ Elnöksége is.

https://merce.hu/2022/02/17/azert-emlekezunk-mert-egymasban-magunkra-ismerunk-somogyi-bela-es-bacso-bela-elott-tisztelgunk/

 

február 18.

Újabb iskolák dolgozói engedetlenkednek

Február 18-án a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskolában, valamint a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban fognak tiltakozni a tanárok a kormány sztrájkrendelete ellen.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220218_negy_iskolaban_polgari_engedetlenseg

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X