A SZTRÁJK ALAPJOG!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete közös közleménye a kormány sztrájkjogot korlátozó rendeletéről 

A kormány 2022. február 11-én este kihirdetett rendelete a szakszervezetek álláspontja szerint alaptörvény-ellenes. A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényre hivatkozva alapjogot korlátoz. Ehhez nincs joga, ez joggal való visszaélés. 

A kormány tartsa tiszteletben, hogy a bíróság független hatalmi ág! A független bíróságnak dolga és joga sztrájkügyben döntést hozni.  

A rendelet előírásai egyébiránt köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, azzal, hogy hónapok óta mindennaposak az óvodákban, az iskolákban a csoportösszevonások, mert eddig sem volt, és most már különösen nincs elegendő pedagógus és segítő munkatárs a feladatellátásra. Ez a fő oka egyébként a sztrájkhelyzetnek! 

Ha az iskolai és iskolán kívüli programokban azokat szabályokat alkalmaznánk, amelyeket a rendeletbe írtak, nem működnének az intézmények egy percig sem – nemcsak sztrájk alatt, a sztrájkon kívül sem. 

A negyedik és ötödik  járványhullám tetőzésekor  a kormány egyáltalán nem figyelt oda ezekre a körülményekre, amelyeket most kizárólag a sztrájk idejére, a sztrájkjog korlátozására akar alkalmazni. A sztrájk alatti tanítás elrendelésének pedig köze nincs a járványhoz – ezt az elsőfokú bíróság megállapította,  a másodfokú bíróság pedig jogerősen helybenhagyta. 

A szakszervezetek nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével, ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet. 

Nem teszünk le a sztrájk előkészítéséről, és válaszlépésként tervezünk más, nagyszabású akciókat is.

Budapest, 2022. 02. 12.

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Pedagógusok Szakszervezete

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X