Heti lapszemle 2022. július 15.

lapszemle

Pörögnek az álláshirdetések a kisebb-nagyobb portálokon, keresik a pedagógusokat, az óvodapedagógusokat, az oktatásban dolgozókat. A nyár főszezon az álláskeresésben, de vajon mi lesz ősszel? A PSZ polgári engedelmességet fontolgat, lássuk csak, mi történik, ha minden előírást betartanak az oktatásban dolgozók. Közben a kormányzati kommunikáció a pedagógusok béremelését keresve a Baloldal-Brüsszel tengelyben tévelyeg…

 

július 9.

Alkotmánybírósághoz fordultak ellenzékiek a sztrájkjog ellehetetlenítése miatt

A pedagógusok sztrájkjogának ellehetetlenítését tartalmazó szabályozás megsemmisítését kérve Alkotmánybírósághoz fordultak ellenzéki országgyűlési képviselők – közölte a beadványt kezdeményező MSZP társelnöke. „A kormány javaslatára megszavazott törvénymódosítás teljességgel elfogadhatatlan, az ugyanis gyakorlatilag megfosztja a pedagógusokat a sztrájkhoz való jogtól, megfosztja őket attól a lehetőségtől, hogy érdekeik érvényesítése érdekében nyomást gyakorolhassanak munkáltatójukra” – hangsúlyozta a közleményben Kunhalmi Ágnes. Ezért kezdeményezte az MSZP, hogy a demokratikus pártok ellenzéki képviselői kérjenek utólagos normakontrollt.

https://infostart.hu/belfold/2022/07/09/alkotmanybirosaghoz-fordultak-ellenzekiek-a-pedagogussztrajk-ugyebn

 

Tanárok nélküli iskolakezdés fenyeget

Akár tanárok nélkül is kezdődhet az iskolaév – jelentette ki online sajtótájékoztatóján a Jobbik frakcióvezető-helyettese, amikor a pályaelhagyás és a pedagóguskar derékhadát adó nemzedék közelgő nyugdíjba vonulása okozta problémákról beszélt. „Százasával mondanak fel azok a tanárok, akik megelégelték, hogy megalázóan alacsony fizetésért kell európai összehasonlításban is kiemelkedő munkát végezniük” – mondta Brenner Koloman, hozzátéve: a tanárok fele ötven évnél idősebb, így ők nemsokára nyugdíjba vonulnak.

https://index.hu/belfold/2022/07/09/jobbik-pedagogus-sztrajk-tanarok-oktatas/

 

A pedagógusokat segítené a börtönkórházban meghalt miskolci tanár testvére, ha megnyeri a pert Strasbourgban

A tanárok iránti szolidaritásból is magyar pedagógusok munkáját támogatná Kertész László, a börtönkórházban elhunyt egykori történelemtanár testvére, ha javára ítél a strasbourgi bíróság. Kertész Ferencre 2020 júniusában hívták ki a rendőröket, mert zavartan viselkedett. A rendőrök nem ismerték fel, hogy egy zavart emberrel van dolguk, aki egy üres borosüveget szorongatott a kezében, ez a dulakodás közben összetört és megsebesítette az egyik rendőrt is. Hivatalos személy elleni erőszak miatt emeltek vádat ellene, majd a letartóztatás után kiderült, hogy Ferencnek rákja van. Másfél év fogva tartás után egy börtönkórházban halt meg. A tanár testvére a Magyar Helsinki Bizottság segítségével fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

https://444.hu/2022/07/09/a-pedagogusokat-segitene-a-bortonkorhazban-meghalt-miskolci-tanar-testvere-ha-megnyeri-a-pert-strasbourgban?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-pedagogusokat-segitene-a-bortonkorhazban-meghalt-miskolci-tanar-testvere-ha-megnyeri-a-pert-strasbourgban

 

 július 10.

Gulyás Gergely: a pedagógusok béremelése is az uniós alapban van, de a baloldal nem akarja…

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az uniós helyreállítási alappal kapcsolatban közölte: az Európai Bizottságnak küldött válaszban mind a négy területen, ahol a testület előrelépést várt, elfogadták az EB álláspontját.  Az ügyben szakmai egyeztetés és politikai vita van. Az utóbbit az okozza, hogy Magyarországon a baloldal és nyugat-európai szövetségesei nem szeretnének semmiféleképpen megegyezést. Nem támogatják, sőt tesznek is azért, hogy a magyar pedagógusok ne kaphassanak béremelést, hiszen uniós pénzek között található az a forrás is, amely pedagógusbérekre lenne fordítható. Továbbá az egészségügyi béremelés fedezete is a helyreállítási alap költségvetésében van – tette hozzá Gulyás Gergely, a baloldal felelőtlenségét emlegetve.

https://infostart.hu/belfold/2022/07/10/a-pedagogusok-es-az-egeszsegugyi-dolgozok-beremelese-is-az-unios-alapban-van

 

Ez már az érett orbánizmus, de érezni a zavart az erőben

A Kúria ítélete szerint a pedagógusok januári figyelmeztető sztrájkja mégsem volt jogellenes. Egyebek között a testület döntésének hátteréről beszélgetett Csillag István volt gazdasági és Bozóki András volt kulturális miniszter Bánó Andrással a Klikk TV Heti egyenleg című műsorában. Amikor ezt hallottam, az jutott eszembe, hogy ez már így az érett orbánizmus” jelezte Bozóki András. „Már nem kell minden fronton harcolni, övék a hatalom, kezd beállni a rendszer és ilyenkor van az, hogy az egyes intézmények emberei kezdenek egy kicsit elégedetlenkedni, hogy ez mégsem jó így. A Kádár-rendszerből ez ismerős”. Maruzsa Zoltán nyilatkozatát (miszerint a pedagógusok úgysem tudnak majd máshol elhelyezkedni a válság miatt), cinizmusnak, pökhendiségnek tartja, holott az államtitkárnak éppen az lenne a feladata, hogy a problémákra találjon megoldást.

https://hirklikk.hu/kozelet/heti-egyenleg-ez-mar-az-erett-orbanizmus-de-erezni-a-zavart-az-eroben/400788/

 

július 11.

Időhúzás és egymásra mutogatás folyik béremelés helyett

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azonnali 45-50 százalékos béremelést sürget, felidézve: az Európai Bizottság a pedagógusok béremeléséhez adandó uniós támogatást az értékállósághoz kötötte. Kérdezem én, hol van az értékállóság, amikor az infláció az egekben van, és az a 10 százalék, amit ebben az évben a kollégáim már megkaptak (ágazati szakmai bérpótlékként), annak nyoma sincs, mert elvitte az infláció – vetette fel Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az ATV híradónak nyilatkozva. Az összeállítás annak kapcsán készült, hogy a miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely felszólította a baloldali képviselőket, ne fúrják az uniós pénzekről szóló megállapodást, amely alapján a kormány emelné a béreket.

https://www.atv.hu/belfold/20220711/pdsz-nem-lehet-megkezdeni-az-oszi-tanevet-ekkora-pedagogushiannyal

 

„A tanári pálya már régen elbukott” – sokaknak a pályaelhagyás jelenti a túlélést

Szász János matematika-fizika szakos tanár pályamódosításra készül. A 43 éves pécsi férfi megelégelte, hogy 15 év szakmai gyakorlattal 240 ezer forint nettó a bére, ezért kitanulta és gyakorolja is a villanyszerelő szakmát, ami nem könnyű, de a pénz mindenképpen több, mint a tanári fizetés, háromezer forintos órabérrel eléri a havi kereset a félmilliót is. Tamás informatika szakos tanárként dolgozik egy vidéki általános iskolában, 25 év után szintén pályaelhagyáson gondolkodik. Ki akarja az életét összekötni egy éhenkórásszal, aki magát is alig tudja eltartani, nemhogy a saját családját? Sajnos már elmúltam 30 éves, ki tudja, lesz-e még alkalmam családot alapítani?  – fogalmazott. A cikk felidézte: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint legalább 15,5 ezer pedagógus hiányzik a köznevelésből.

https://nepszava.hu/3162895_oltatas-tanar-palyamodositas-szasz-janos-pecs

 

Felmondások, pedagógushiány szeptemberre

Utoljára június 28-án tárgyalt a PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága a kormánnyal, akkor a szakszervezetek elégtelennek tartották a kormány ígéreteit. A következő tárgyalás augusztus 10-én lesz. A pedagógus szakszervezetek figyelmeztették a kormányt: ha nem tudnak megállapodni augusztusban, tömeges felmondásokra és az eddiginél is súlyosabb pedagógushiányra kell számítaniuk az új tanév elején.

https://merce.hu/2022/07/11/pedagogusok-tomege-hagyhatja-el-a-palyat-a-nyari-szunet-alatt-megszaporodtak-a-pedagogus-allashirdetesek/

  

Maruzsa Zoltán kényszerpályává degradálta a pedagógushivatást

„Amikor mi évekkel, évtizedekkel ezelőtt kiválasztottuk magunknak ezt a pályát, akkor még nem kényszerpályának gondoltuk. Maruzsa úr kényszerpályává degradálta ezt a hivatást – nyilatkozta a Hírklikknek Molnár Zoltán pedagógus, a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének elnöke. Szerinte a kisiskolák bezárása most is benne van a levegőben. Ő is cinikusnak tartja Maruzsa Zoltánt, aki szerint nehezebben tudnak felmondani a pedagógusok a gazdasági helyzet miatt.

https://hirklikk.hu/kozelet/maruzsa-zoltan-kenyszerpalyava-degradalta-a-pedagogushivatast-1-resz/400809/

 

Brüsszel a közoktatásban is változást akar

Deszegregációs lépések az iskolákban és jelentős pedagógus béremelés – ezek az Európai Bizottság legfőbb elvárásai a kormánnyal szemben, hogy megállapodhassanak az uniós forrásokról – tudta meg az Azonnali. Az EB szeretné elérni: a helyreállítási alapba (RFF) kerüljön bele, hogy a kistelepülési iskolahálózatot felülvizsgálja a kormány, különös tekintettel a felső tagozatokra. Sok helyen ugyanis nincs szaktanár, így képesítés nélküli pedagógusok tanítanak. A bizottság azt szeretné, hogy ezeket vonják össze egy-egy nagyobb központba, a felsősöket iskolabuszokkal szállítsák oda. Ennek jelentős deszegregációs hatása is lenne. A másik kérdés a pedagógusok bére. „A tanári fizetések az OECD-tag uniós országok közül itt a legalacsonyabbak, és az egyéb felsőfokú végzettségűek fizetésének csupán 58-66 %-át teszik ki, az oktatási intézmény szintjétől függően” – áll az országjelentésben. Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy a kormány a pedagógusok fizetését nagyon rövid időn belül hozza fel 100%-ra, vagyis egy pedagógus kapja meg legalább a diplomás átlagbért.

https://azonnali.hu/cikk/20220708_nem-eleg-brusszelnek-a-kormany-negy-engedmenye-a-kozoktatasban-is-nagy-valtozasokat-akar

Az EB a pedagógusok béremelését feltételekhez köti, a tárgyalások folynak

Az Azonnali cikkére reagálva (a pedagógusbérekkel kapcsolatban) Navracsics Tibor EU-forrásokért felelős miniszter sajtóosztálya közölte: „zajlik a párbeszéd a Magyarországnak járó uniós forrásokról, és reményeink szerint közeledünk a megállapodáshoz az Európai Bizottsággal.”

https://propeller.hu/itthon/3840513-itt-van-navracsicsek-valasza-arra-hogy-ursula-von?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

Már a kisebb állásportálokon is pedagógusokat keresnek

Jelenleg több ezer pedagógust keresnek az iskolák és az óvodák, a betöltetlen állások száma a tanév vége óta csak emelkedett. Sok iskola már nem csak a közszféra állásportálján próbálja megtalálni a leendő tanárokat a tanévkezdésig: felpörögtek a Facebook-posztok, állásportálok és az alternatív megoldások. Az egyházi iskoláknak is van már külön állásportálja.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220711_alternativ_tanarkereses

A BKIK józanságra kérte Parragh Lászlót sértő, illetve a tanárokat és tűzoltókat kifigurázó nyilatkozatai miatt

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint Parragh László számos „alapszabály-ellenes nyilatkozata a BKIK elnökségének álláspontja szerint már több éve rontja a teljes kamarai rendszer reputációját”, és józanságra kérték az országos kamarai elnököt „vállalkozókat sértő, homofób, illetve a tanárokat és tűzoltókat kifigurázó nyilatkozatai miatt”.

https://www.klubradio.hu/hirek/a-bkik-jozansagra-kerte-parraghot-serto-homofob-illetve-a-tanarokat-es-tuzoltokat-kifigurazo-nyilatkozatai-miatt-127674

 

június 12.

Balázs Péter: Orbán és csapata tesz keresztbe a pedagógusi és az egészségügyi béremelésnek

Az Európai Unió nem szól bele a pedagógusok vagy az egészségügyben dolgozók béremelésébe, ezek nemzeti hatáskörbe tartoznak, a mindenkori kormánynak kell megoldania. Az EU-val való megegyezést pedig az akadályozza, aki nem felel meg a feltételeknek: Orbán Viktor és csapata – mondta a Hírklikknek Balázs Péter. A volt külügyminiszter és uniós biztos rosszízű rágalomnak nevezte, hogy a baloldal és nyugat-európai szövetségesei akadályoznák a megegyezést. Szerinte Orbán eljutott a falig, és trükkökkel ezután már nem tud pénzt szerezni a családjának és a haveri körének.

https://hirklikk.hu/kozelet/balazs-peter-orban-es-csapata-tesz-keresztbe-a-pedagogus-es-az-egeszsegugyi-beremelesnek/400854/

Több tízezer oktatásban dolgozó eddig a „nyomorbérét” próbálta kiegészíteni katásként

A kata szigorítása több tízezer oktatásban dolgozót is érint, akik a „nyomorbérüket” egészítették ki egyéni vállalkozói tevékenységgel, főként mellékállású kisadózóként – közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), tiltakozva a törvény elfogadása és bevezetése ellen. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja a Népszavának elmondta: a KSH adatai szerint tavaly februárban mintegy 34 ezer oktatásban működő egyéni vállalkozó volt, akik közül nem kevesen katásak lehetnek. Az adózás év közbeni változtatása súlyosan veszélyezteti a jogbiztonságot, ellentétes az Alkotmánybíróság korábbi határozatával is, amely kimondta, hogy a jogszabályoknak világosnak, egyértelműnek, kiszámíthatónak és előreláthatónak kell lenniük.

https://nepszava.hu/3163102_kata-modositas-kisadozo-oktatas-orban-kormany

Tömegesen érinti a nyelvtanárokat az elfogadott szigorítás

„Sok olyan tanár lesz, aki nem tud majd legálisan órát vállalni” – mondta a katázást szigorító törvénymódosítás hatásairól a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke az Eduline-nak. A nyelvtanárok egy része is patthelyzetbe került, pedig a nyelviskolák eddig is komoly pedagógushiánnyal küzdöttek. Ráadásul a tanfolyamok ára is magasabb lehet.

https://eduline.hu/nyelvtanulas/20220713_Tomegesen_erinti_a_nyelvtanarokat_a_katatorveny

Az új katások csak magánszemélyeknek dolgozhatnak

A kisadózó vállalkozók tételes adója az eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételig kínál egyszerű és kedvezményes adózási módot a legkisebb egyéni vállalkozóknak. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint. Az új kata szabályai szerint az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Az új katásoknak csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxisok. A módosítások 2022. szeptember 1-én lépnek hatályba.

https://ado.hu/ado/kata-valtozasok-modositottak-a-kata-torvenyet/

 

Hídfoglalás volt a válasz Budapesten

Kedden délelőtt tíz órakor spontán tüntetés szerveződött a Kossuth téren a kata módosítása ellen: több mint ezren gyűltek össze. A tüntetést egy programozó szervezte, akinek megélhetését sok társával egyetemben közvetlenül érinti a módosítás. A tüntetést a Mérce élőben közvetítette.

https://merce.hu/2022/07/12/a-vendeglatast-tonkretettek-a-covid-alatt-most-ezt-is-elveszik-tolunk-elettortenetek-a-kata-halalnapjan/

Hetente drágul a közétkeztetés, beszerzési gondokkal és az inflációval is küzdenek a konyhák

Már beszerzési gondok is nehezítik a közétkeztetést amellett, hogy az élelmiszerárak emelkedését szinte lehetetlen követni – mondta a Népszavának az Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke. A drágulás is gond: van olyan falu, ahol 350 forintból kell kihozni egy óvodás tízóraiját, ebédjét és uzsonnáját, ami lehetetlen. A TÖOSZ elnöke szerint ősszel általánossá válhat az országban, hogy háromszori étkezésnél a közétkeztetés teljes áron számolt térítési díja eléri az ezer forintot.

https://nepszava.hu/3163017_kozetkeztetes-inflacio-beszerzesi-gondok-dragulas

Iskolaőrök újabb 141 intézményben

További száznegyvenegy tankerületi iskola szeretne részt venni a 2020 őszén indult iskolaőrprogramban, az intézmények többségével hamarosan szerződést köt a Belügyminisztérium. Jelenleg mintegy félezer köznevelési és szakképzési intézményben alkalmaznak iskolaőrt. A Klebelsberg Központ tájékoztatása szerint az elmúlt fél évben összesen hetvenegy helyszínen kellett intézkedniük az iskolaőröknek; előfordult, hogy a diákok közötti verekedést akadályoztak meg, agresszív szülőket fékeztek meg, segítettek körözött személy rendőrkézre adásában is. Az iskolaőröket a rendőrség képezi ki.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/07/iskolaorok-ujabb-szaznegyvenegy-intezmenyben?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Orbán Viktor kampányolhatott diákokkal, de ez nem baj

A tavaszi választási kampányban a kormányfő a debreceni Honvéd Középiskolába látogatott, ott fotózkodott a diákokkal, erről képet is kirakott a Facebookra. Egy választópolgár kifogásolta a gyerekek kampánycélra való felhasználását és a Nemzeti Választási Bizottsághoz, majd Kozma Ákos ombudsmanhoz fordult. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint Kozma Ákos gyorsan lerázta magáról az ügyet azzal, hogy csak alapjogok sérülését vizsgálhatja, márpedig az nem sérült. A TASZ szerint az ombudsmannak minden más szervezetnél szélesebb körben kell vizsgálnia az alapjogok sérelmét, mandátuma sokkal szélesebb, mint bárki másnak. Kozma Ákos azt is írta, az érintett gyerekektől vagy szülőktől nem kapott beadványt. A TASZ úgy látja: beadványtól függetlenül kellene egy ilyen esetet vizsgálnia, mégis csak gyerekjogokról van szó.

https://24.hu/kozelet/2022/07/12/kozma-akos-ombudsman-orban-viktor-kampany-gyerekek-politikai-pedofilia-tasz/

 

július 13.

Összedőlt katedrális

Tömeges felmondások, polgári engedetlenség, a szülők segítségével láthatóvá váló sztrájk – ilyen megmozdulásokkal készülnek a pedagógusok a tanévkezdésre. A Magyar Narancs hetilapnak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke is nyilatkozott. A megszokottól eltérő eszközökben gondolkodik a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Polgári engedetlenségre nem biztathatják tagjaikat, polgári engedelmességi akciókat azonban terveznek. A márciusi tanársztrájk idején a fenntartó úgy számolt: egy tanóra felkészüléssel együtt 1,5 óra munkaidejébe kerül egy pedagógusnak, ilyen arányban vontak le a sztrájkoló tanárok béréből. „Arra buzdítjuk a kollégákat, hogy vegyék át ezt a számítást. Ha valakinek heti 26 tanítási órája van, az ezek szerint 39 órányi tanításhoz kötődő munkát jelent. Tehát a tanításon kívül hetente még egyórányi feladatot lásson el, ezzel megvan a 40 óra, és minden mást – szülőkkel való kapcsolattartást, versenyre való felkészítést, kulturális intézmények látogatását – csak akkor teljesítsen, ha túlmunkaként kifizetik. Meglátjuk, hogyan tudnak majd így működni az intézmények.” Olvashatják a PDSZ és a budaörsiek véleményét is. A hetilap cikke felidézte a sztrájkbizottsági tárgyalásokat is.

https://magyarnarancs.hu/belpol/osszedolt-katedralis-250541

 

A farok csóválja

„A pedagógusok és más közalkalmazottak bérrendezése nem uniós, hanem nemzeti hatáskörbe tartozik. Minden tagállamnak magának kell gondoskodnia saját alkalmazottairól. Érdekes, hogy a nemzeti szuverenitás európai élharcosát, Orbán Viktort ilyenkor ez valahogy nem érdekli. Ha pénzről van szó, már nem is annyira fontos az önállóság, a nemzeti függetlenség. Akkor már brüsszeli bürokraták is nyugodtan beleszólhatnak nemzeti hatásköröket érintő kérdésekbe. Vagyis megengednék, hogy beleszóljanak, de valahogy nem akarnak. Úgyhogy jön a vagdalkozás: a magyar pedagógusoknak az EU vezetése miatt nem lesz jobb fizetésük. Vagy a baloldali politikusok miatt, akik ugyan már több mint tizenkét éve labdába sem rúghatnak Magyarországon, de nem baj, legyen ez is az ő hibájuk. Valaki talán még van annyira balga, hogy elhiszi. A lényeg, hogy az Orbán-kormány mindent megtesz, mindent jól csinál, semmiben sem hibás. Több mint tizenkét éve ülnek fordítva a kormánynál, de nem ők hajtanak a forgalommal szemben az európai autópályán, hanem mindenki más. Szóval, ha Brüsszel azt akarja, hogy Magyarországon jobban keressenek a tanárok, előbb küldje a pénzt.” Juhász Dániel véleménye.

https://nepszava.hu/3163070_farok-csovalja

A tiltakozás csak akkor lesz sikeres, ha összekapcsolódik a dolgozókat ért más támadások ügyével

Hétfőn benyújtották, kedden megszavazták a szigorítást, amely szeptemberben életbe is lép. „Ha az I ❤️ Kata helyett nem az lesz a követelés, hogy minden dolgozó kollektív jogokkal, társadalombiztosítással, kiszámítható nyugdíjjal és emberhez méltó megélhetéssel rendelkezzen, akkor ismét győzni fog az orbáni logika. A mostani tiltakozás csak akkor lehet sikeres, ha nem ismét az ezeket a konklúziókat levonni képtelen ellenzéki pártok állnak az élére, hanem öntudatos dolgozók hívják az embereket az utcára, és együtt lépnek azért, hogy ne a magyarországi munkásosztállyal fizettessék meg az uralkodó osztály által okozott válságot.” Vélemény a kata szigorítását követő tiltakozásról.

https://merce.hu/2022/07/13/a-kata-tiltakozas-csak-akkor-lesz-sikeres-ha-osszekapcsolodik-a-dolgozokat-ert-mas-tamadasok-ugyevel/

Tanszereket gyűjt a Magyar Református Szeretetszolgálat

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványa idén is meghirdette a Radírozzuk ki a különbségeket! elnevezésű tanszergyűjtő akcióját. Az akció célja, hogy a hátrányos helyzetűeknek megkönnyítsék az iskolakezdést, hiszen nagyon sok kisdiák családja nem tudja beszerezni a tanszereket. Ez a probléma a többgyermekes vagy egyszülős családokban még hangsúlyosabb. A gyűjtést pénzbeli és tárgyi felajánlással is támogatni lehet augusztus 15-ig.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/07/13/iden-is-meghirdeti-tanszergyujto-akciojat-a-magyar-reformatus-szeretetszolgalat

július 14.

Van, ahol kiemelkedő a pedagógiai munka, csökkentik a hátrányokat

Az Oktatási Hivatal idén is összegyűjtötte, melyek azok az iskolák, ahol a kompetenciaméréseken a tizedikesek jobb eredményeket értek el, mint az a szociális helyzetük alapján várható volna. Magyarországon erős összefüggés van a diákok társadalmi státusza és iskolai teljesítménye között, vannak azonban olyan intézmények, ahol a pedagógusok sikeresen ellensúlyozzák a tanulók hátrányos szociális helyzetét. „A magasabb átlagteljesítményű intézmények esetében ugyanez azt jelenti, hogy kiválóan építenek diákjaik biztos családi hátterére, és eredményesen gondozzák a rájuk bízott tehetségeket” – írta az Oktatási Hivatal. Az Eduline az iskolák listáját is közölte.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220714_Ezekben_a_videki_iskolakban_teljesitettek_a_legjobban_a_tizedikes_diakok

Fejétől bűzlik a magyar közoktatás, az éhbér csak következmény

A magyar iskolarendszer semmit sem tud kezdeni a klasszikus tanár-diák viszony felborulásával, a köznevetségbe fulladt középszintű érettségivel, az iskolai koncentrált mentális és fizikai jelenlét válságával, ezért ebben a formában fenntarthatatlan – írta a Válasz Online-nak Nényei Pál. A gimnáziumi magyartanár szerint a megalázó pedagógusi fizetés az oktatásügy igen súlyos krízisének egyik tünete csupán. Részlet a cikkből: Lehet szörnyülködni a kémia- meg fizikatanárok eltűnésén. Meg a tanárok eltűnésén, úgy általában. De merengjünk el egy pillanatra azon is: milyen lenne az iskola, ahova nem kötelező járni? Milyen lenne az olyan iskola, ahol van fizika, van kémia, van latin, van görög, van matematika, van komoly irodalom és zene, és aki ezeket nem akarja, elmehet? Járna valaki abba az iskolába?” (…) „Nem tudom, összesen hány gimnáziumra lenne szükség az országban. Ahogy a helyzet most áll, úgy sejtem, tíznél kevesebbre.”

https://www.valaszonline.hu/2022/07/14/kozoktatas-gimnaziumok-erettsegi-nenyei-pal-essze/

 

A MASZSZ érdemi egyeztetést követel

A társadalmi egyeztetés intézményének visszaállítását, valós és hiteles egyeztetést követelnek a szakszervezetek. Így reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség az adózási rendszer átalakításának körülményeire, amivel Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben tett ígéretét megszegve itthon ismét keményen arcul csapta a társadalmi és szociális partnereket. Végtelenül rossz üzenet ez az érdekvédőknek és a munkavállalóknak is – véli Zlati Róbert elnök, feltéve a kérdést: mit várhatnak ezek után a szakszervezetek, például a minimálbér tárgyalásokon?

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/29622-a-maszsz-erdemi-egyeztetest-kovetel

július 15.

Sok településen szolgálati lakást kínálnak óvodapedagógusoknak az önkormányzatok

Egyre nehezebb betölteni a meghirdetett óvodapedagógusi állásokat, ezért sok település szolgálati lakással és más juttatásokkal próbál pályázókat csalogatni a helyi óvodákba. Egy Pest megyei községben bérlakást, cafeteriát, munkaruhát, jutalmat adnak, a tanulmányokat is támogatják. Budapesten kevés a szolgálati lakás, de néhány kerület pótlékkal egészíti ki az óvodapedagógusok bérét. A cikk felidézte: 14 éve nem felvételiztek olyan kevesen óvodapedagógus szakra, mint idén. Ráadásul nagy a lemorzsolódás, nagyjából az egyetemisták harmada nem jut el a diplomáig.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220715_Szolgalati_lakassal_es_egyeb_juttatasokkal_csalogatjak_az_ovodapedagogusokat_az_onkormanyzatok

 

Orbán Viktor: 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába, amit kellene, egyébként mindenki becsülje meg munkahelyét

A kata ellehetetlenítésével kapcsolatban a kormányfő azt mondta, jó és szükséges döntés volt, bár ő maga azok között volt, akik kitalálták ezt a közteherviselési formát annak idején, azért, hogy a „maszekoknak” teremtsenek egyszerű adózási lehetőséget. De a cégek rávették a munkavállalókat, hogy menjenek át ebbe az adózási formába, ezért mára a 450 ezer katásból 300 ezer valójában színlelt munkavállalói szerződéssel dolgozik. Ez pedig a nyugdíjrendszer fenntartása miatt nem fér bele, mert „az nem fog menni, hogy 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába, amit kellene”. Európában és Magyarországon is recesszió lesz hamarosan, ezért mindenki becsülje meg a munkahelyét, mert nem biztos, hogy mindegyik meg fog maradni – mondta Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli interjújában, az állami rádióban.

https://azonnali.hu/cikk/20220715_orban-a-kata-rol-az-nem-fog-menni-hogy-450-ezer-ember-nem-fizeti-be-a-nyugdijkasszaba-amit-kellene

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X