Heti lapszemle 2022. január 21.

lapszemle

Január 31-én reggel figyelmeztető sztrájkot tart a PSZ és a PDSZ. Kérünk minden oktatásban dolgozót: álljon ki saját magáért és a gyermekekért, diákokért. Kérjük a szülők támogatását is, mert a figyelmeztető sztrájkot gyermekeik jövője érdekében is vállaljuk! Megjelent egy kutatás, amelynek minden mondata sztrájkért kiált!

január 7.

A kötelező oltásról szóló rendelettel a nagyobb káosz felé terelte a kormány az oktatást

Csak a tankerületekhez tartozó 78 ezer pedagógus oltottságáról szóló adatot ismertette az Emmi, de továbbra sem tudható, mi a helyzet az ITM-hez tartozó szakképzésben – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Civil Rádió 117 perc c. műsorának. A szakmai oktatókat nehéz pótolni, van olyan iskola, ahol elmaradnak a gyakorlatok is. Máshol csoportokat vonnak össze, de erre a tanműhelyek nem feltétlenül alkalmasak. Az egyházi és magánintézményekben nem kötelező az oltás, a felemás szabályozás ellen hónapok óta küzd a PSZ. Külön problémát jelent, hogy a még tanító pedagógusokra óriási teher hárul. Sokan már ősszel, a kötelező oltásról szóló rendelet megjelenése után távoztak, esetleg a pályát is elhagyták.

https://anchor.fm/117-perc/episodes/Ki-fogja-tantani-a-gyerekeinket-e1d2n1q

január 14.

PSZ: elfogadhatatlan az időhúzás

Nincs megállapodás a kormánnyal, így bírósághoz fordul a PSZ és a PDSZ a január 31-ére tervezett kétórás figyelmeztető sztrájk feltételinek megállapítása miatt – idézte a legutóbbi Facebookos bejelentkezést az RTL híradó. Elfogadhatatlan a kormány/Emmi időhúzása – mondta Gosztonyi Gábor alelnök. A szakszervezetek felveszik a kapcsolatot a szülőkkel, hogy ne 8, hanem 10 órára vigyék a gyermekeket, de ahol szükséges, lesz gyermekfelügyelet, tette hozzá.

https://rtl.hu/hirado/2022/01/14/oktatas-pedagogusberek-sztrajk-tuntetes-januar-31

Sok iskolában kellett változtatni valamit az oltatlan tanárok távozása miatt

A minőségi oktatás összeomlott, az oktatás gyermekmegőrző funkciója működik még – mondta aBalmazújvárosi Daru TV műsorának Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Szó volt arról is, hogy aki védettségi igazolványa alapján kapott mentességet a fizetés nélküli szabadság alól, oltásra kényszerül vagy fizetés nélküli szabadságra megy, ha lejár a védettségi igazolványa. Vagyis a pedagógushiány tovább nő. Nyilatkozott az alacsony bérekről is. Ezen a linken18 perc 30 másodpercnél kezdődik a hosszabb beszélgetés.

https://www.youtube.com/watch?v=y23Px5NaBmM

Újabb fiatal tanár vállalta, hogy feltárja anyagi helyzetét

Az egyik legjobb fővárosi iskolában, az Eötvös József Gimnáziumban tanít egy fiatal tanár, 178.193 forint a nettó fizetése. 2022-ben az újabb 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlék miatt 207 ezer forint lesz a nettó fizetése. „Nem a fizetésem nő tehát, hanem a pótlékom. A pedagógusbéreket még mindig, most, a minimálbér emelése után is a 2014-es minimálbérhez kötik.” A méltatlan fizetés nem csak a kezdő tanárokat érinti, hiszen sok, 30 éve pályán lévő óvodapedagógus, iskolapszichológus, technikai dolgozó is keveset keres.

https://444.hu/2022/01/14/160-ezer-forint-egy-tanar-alapfizetese-az-orszag-egyik-legjobb-gimnaziumaban

Az ellenzék miniszterelnökjelöltje reagált a fiatal tanárok segélykiáltásaira

„Soha többé nem fordulhat elő az a szégyen, hogy egy pedagógusnak a kilátástalanságból kelljen segélykiáltást küldenie. Mindaz, amit 2010 után az Orbán-kormány az oktatás területén elkövetett, felemészti a jövőnket. Az új kormány biztosítja a tanárok és az intézmények autonómiáját, emeli a pedagógusok bérét, új alapokra helyezi a gyerek-tanár-szülő viszonyt, felszámolja a szegregációt. Mert Magyarország jövője döntő mértékben függ az oktatási rendszere minőségétől, az iskolázott, nyelveket beszélő, különféle készségekkel felvértezett emberek számától és attól, hogy az iskolarendszer nyújt-e társadalmi felemelkedési lehetőséget az alulról jövőknek” – írta bejegyzésében Márki-Zay Péter.

https://www.atv.hu/belfold/20220114/marki-zay-79-nap-mulva

január 15.

Változnak az iskolai karanténszabályok

Gulyás Gergely miniszter Kormányinfón tett bejelentése után az Oktatási Hivatal honlapjánmegjelent: az 1-6. évfolyamon is ugyanolyanok lesznek a járványügyi szabályok, mint a 7-12. évfolyamon. Eddig az általános iskolák alsó tagozatain (ahol a diákok az életkoruk miatt decemberig nem kaphattak védőoltást) egész osztályok kerültek karanténba egy-egy fertőzött miatt. Ezentúl itt is más szabályok vonatkoznak majd az oltott és az oltatlan diákokra. Ha egy diák koronavírus-tesztje pozitív, hét napra kerül karanténba. Ha letelt az egy hét, csak akkor mehet újra iskolába, ha legalább három napja nincs láza, a légúti tünetei is megszűntek. A karantént le lehet rövidíteni „három nap tünetmentesség esetén, a tünetek kezdetétől számított 5. napon végzett negatív gyorsteszteredmény esetén az elkülönítés feloldható, és a tanuló visszatérhet az intézménybe”.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220115_iskolai_karantenszabalyok

Mint kés a vajon, úgy megy végig az omikron az iskolákon

Egy Pest megyei iskola 10 osztályából öt online oktatásra tért át, de van, ahol ragaszkodnak a bejáráshoz, noha a 32 fős osztályból már csak heten egészségesek. Egy tanár azt írta, náluk mostanra 33 osztályból 7-ben bevezették az online oktatást.

https://444.hu/2022/01/15/mint-kes-a-vajon-ugy-megy-vegig-az-omikron-az-iskolakon

A szülők érdekében lépett fel a TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért követeli, hogy az állam oldja meg a sorozatos karanténok miatt hazakényszerülő szülők helyzetét. A járvány erősen sújtja a bölcsődéket, óvodákat és iskolákat. Egyetlen gyerek megbetegedése elég, hogy az egész osztály karanténba kényszerüljön, a felügyeletet pedig kizárólag a szülő biztosíthatja. A szülők biztonságos és bérkiesés nélküli otthonmaradása jelenleg egyáltalán nincs biztosítva. A TASZ felszólította az Emberi Erőforrások Minisztériumát: sürgősen cselekedjen.

https://ataszjelenti.444.hu/2022/01/14/oldja-meg-az-allam-a-sorozatos-karantenok-miatt-hazakenyszerulo-szulok-helyzetet

Tüntettek az oltást nem kérő pedagógusok mellett a fővárosban

A felvételek alapján több százan tüntettek Budapesten az oltást nem kérő pedagógusok és állami alkalmazottak mellett.

https://hang.hu/belfold/szazak-tuntettek-az-oltast-nem-kero-pedagogusok-mellett-135758

Ellenzék: a Klebelsberg Központot és a tankerületi rendszert meg kell szüntetni

Új Nemzeti alaptanterv és közoktatási törvény, a tankerületi rendszer felszámolása és a pedagógusbérek rendezése – ezeket ígéri az egységes ellenzék oktatáspolitikai kommunikációjáért felelős Tóth Endre. A Népszavának azt nyilatkozta: „az egyik legsürgetőbb feladat a pedagógusbérek rendezése. Amíg egy kezdő pedagógus egy penészes lakásban, üres tésztán kénytelen élni, addig nem tud teljes odaadással a tanításra, a diákokra, saját szakmai fejlődésére koncentrálni. Az, hogy a béreket milyen gyorsan sikerül rendezni, nyilván a költségvetés helyzetétől is függ. Egy azonnali emelésre mindenképp szükség lesz, majd egy lépcsőzetes, felmenő rendszerben szeretnénk tovább emelni és értékállóvá tenni a tanárbéreket.”

https://nepszava.hu/3143365_a-klebelsberg-kozpontot-es-a-tankeruleti-rendszert-meg-kell-szuntetni

január 16.

Merénylet egy generáció ellen

Magyarország azt vállalta, hogy 2020-ra 10 százalék alá csökkenti a korai iskolaelhagyók arányát. Ezt nem teljesítette, viszont alibiprojektekre égeti a közpénz milliárdokat – írta a Jelen hetilap. Az uniós projekt nem fogja megoldani a korai iskolaelhagyás problémáját. Ehhez átfogó program kell, amely a családsegítés és az egészségügy területeit is érinti. Elengedhetetlen a tankötelezettség korhatárának visszaemelése is 18 évre – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a hetilapnak. Szerinte a lemorzsolódás elleni program sikerességét az is gátolta, hogy a projekt közben vezették be az átdolgozott Nemzeti alaptantervet, amellyel nem lehet a lemorzsolódást csökkenteni. Elismerően beszélt a kormány tanodaprogramjáról, szerinte ott, ahol működnek, kisebb a lemorzsolódás.

https://jelen.media/kozelet/ez-merenylet-egy-generacio-ellen-2751?fbclid=IwAR27zSPjO-LcmVUK0HzZOPvq6kN3_PuDHsBYfos5IduTzEXg8RvrupH14PU

A hatodikos otthon covidosan, ovis öccse kórházban, a negyedikes mehet suliba

Elkeseredett írást tett közzé a Szülői Összefogás Közösség, kérve a szülőket: ha gyermekük beteg, tartsák otthon, felvételizni se engedjék. A szülők szerint úgy söpör végig az omikron az iskolákban, mint a hurrikán, a kormány magukra hagyta a szülőket, a pedagógusokat és a gyerekeket is. Burai Vera, a közösség képviselője arról beszélt: eleve rossz gyakorlat az írásbeli középiskolai felvételi. Most, amikor a járvány miatt két éve nem tudnak rendesen készülni a gyerekek, ez még nehezebb helyzetet okoz.

https://168.hu/itthon/a-gyerek-otthon-covidos-az-ovis-occse-korhazban-oxigenkezelesen-a-negyedikes-occs-mehet-suliba-223874

január 17.

Sem a bérek emeléséről, sem a munkaterhek csökkentéséről nincs megállapodás

Miután semmiről nincs megállapodás, a szakszervezetek számára a sztrájk marad, de a még elégséges szolgáltatásról sincs egyezség – jelezte Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Spirit FM rádiónak. Bízik abban, hogy idejében megérkezik a bíróság válasza arról, mit jelent az oktatásban a még elégséges szolgáltatás. Arra is kitért: nem a pedagógusok, az oktatásban dolgozók béréről van szó, hanem a gyermekek jövőjéről, mert nem lesz szakember, aki tanítsa őket. Ezen a linken 48 perc 50 mp-nél kezdődik a beszélgetés.

https://soundcloud.com/spiritfmbp/aktual-lampe-agnessel-20220118

Legalább az intézmények felében okoz gondoz a járvány

A PSZ tud olyan iskoláról, ahol 16 osztályból 9 karanténban van – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának. Változtak a karanténszabályok, hiszen olthatók az 5 évesnél idősebbek. Jelezte: a kormány lehetővé teszi a „hibrid” oktatást is, de ennek részletei nem világosak. Vagyis aki karanténban van, követheti online azt, ami az órákon történik. Szerinte a kormánynak úgy kellene viselkednie, mintha tényleg járvány lenne, ennek ellenére utaztatják a fővárosba az oltatlan gyerekeket.

https://www.youtube.com/watch?v=pRIabu58lJw

Ugyanazon a napon sztrájkolhatnak a pedagógusok és a vasutasok

A két pedagógus szakszervezet már kiküldte a leveleket a január 31-i figyelmeztető sztrájkkal kapcsolatban, emellett a szülőket is szeretnék megnyerni az ügy fontossága miatt. Ha márciusban szükség lesz az egynapos munkabeszüntetésre is, nincs kizárva, hogy a vasutasokkal egy napon teszik meg. A sztrájk céljairól is beszélt Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Mfor portálnak.

https://mfor.hu/cikkek/makro/ugyanazon-a-napon-sztrajkolhatnak-a-pedagogusok-es-a-vasutasok.html

Harmadára csökkent a pályára lépő pedagógusok száma

2018-ban még hatezer új pedagógus kezdte meg a munkát, 2020-ra azonban ez harmadára, kétezer főre csökkent – ez derült ki Szél Bernadett képviselő adatigénylése nyomán. Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökét is meglepte, hogy ennyire drasztikus a csökkenés; a pesszimista becsléseknél is rosszabb a helyzet. Ennél is nagyobb problémának tartja, hogy eleve kevesen jelentkeznek képzésre. Közben 2026-ig a szakma várhatóan 22 ezer főt el fog veszíteni, ami a legjobb esetben a jelenlegi oktatói, nevelői létszám 15%-át, legrosszabb esetben 25%-át is elérheti. (A 22 ezer fő a nyugdíjba vonulók és a várhatóan pályára lépők közötti különbség).

https://hang.hu/belfold/harmadara-csokkent-a-palyara-lepo-pedagogusok-szama-135803

Az Emmi szerint nincs hibrid munkarend az iskolákban

Magyarországon a köznevelésben nincs hibrid oktatási munkarend – válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma a VG megkeresésére. Hozzátették: tanügyi intézkedés az iskolai osztályok körülbelül 3 százalékát érinti. Az Emmi adatai szerint a köznevelésben tanuló 12-17 éveseknek mintegy 60 százaléka védett. Ez az átoltottság nem elég nagy ahhoz, hogy az iskolákban ne terjedjen a vírus. Közben január 22-én több tízezer diák ír központi írásbeli felvételit. A Civil Közoktatási Platform szerint a felvételi 5-600 iskolát és az ott felügyeletet biztosító pedagógust, egyéb dolgozót, diák önkéntest érint.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/01/az-iskolak-3-szazalekaban-sulyos-a-helyzet?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

január 18.

Eddig és ne tovább! Készüljetek a sztrájkra!

Sokan megdöbbentek, amikor a kormányfőnek írt nyílt levelet egy pályakezdő tanár, aki üres tésztán él, penészes lakásban húzza meg magát, majd másnap iskolába megy, hogy példaként álljon diákjai elé. Gyűjtést is szerveztek neki. Megható. Nemes gesztus, ám nem elég. Nem lehet minden nyomorgó pályakezdő tanárnak gyűjtést szervezni, akit a kormány koldusbotra juttatott.

A PSZ és a PDSZ figyelmeztető sztrájkot hirdetett január 31-ére, nemcsak szakszervezeti tagoknak! A szervezéshez szükséges dokumentumok elérhetők a honlapunkon is.

https://pedagogusok.hu/hirek/itt-az-ideje-a-figyelmezteto-sztrajknak/

Petíciót indítottunk a sztrájk támogatására

A PSZ és a PDSZ az oktatásban dolgozókhoz, a szülőkhöz, a diákokhoz, a gazdasági élet szereplőihez, minden magyar állampolgárhoz fordul, kérve, hogy támogassák a figyelmeztető sztrájkot, hiszen az oktatás nem csupán a benne dolgozókról szól, hanem a diákok jövőjéről is. „A petíció aláírásával álljunk a sztrájkolók közé! Jelezzük a döntéshozóknak, hogy elég volt: itt az ideje megállítani azt a rombolást, ami az elmúlt években jellemezte az oktatást!”

https://szabad.ahang.hu/petitions/vedjuk-meg-az-oktatast-csatlakozzunk-a-sztrajkhoz-tamogassuk-a-sztrajkolokat?bucket=&fbclid=IwAR20NMzFGVlfBDmpQMbUk7IKx0um5lhBBto8JfLIL6ild0YtAHukSmCsizM

Az is bolond, aki ennyiért ma tanítani megy Magyarországon – Sztrájkkészültségben a pedagógusok

Az összedőlés szélén imbolyog a közoktatás, még a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint is. A Szeged.hu portál Szabó Zsuzsával, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnökével készített interjút arról, hogy miként készülnek az oktatásban dolgozók a sztrájkra. De legfőként arról volt szó, miért kilátástalan és reménytelen most a tanárok, az oktatásban dolgozók helyzete. Az indokok régóta ismertek: alacsony a bér, sok a munka megbecsültség nélkül, mindennek a diákok a kárvallottjai.

https://szeged.hu/cikk/az-is-bolond-aki-ennyiert-ma-tanitani-megy-magyarorszagon-sztrajkkeszultsegben-a-pedagogusok

Ha tiltják a párbeszédet, oda a bizalom: felmondott két pécsi angoltanár

Judit és Rita pécsi angoltanár. Nem kértek oltást a covid ellen, januártól fizetés nélküli szabadságra kellett menniük, de inkább felmondtak. Mindketten szakmailag megbecsültek, társaik szerint hozzájuk hasonló színvonalon oktató szaktanárt találni Pécsen, tanév közben reménytelen. Átestek a fertőzésen, állításuk szerint annyi az ellenanyaguk, amiről az oltottak többsége csak álmodik. Ám oltás nélkül nem taníthatnak az állami iskolákban. Rita megjegyezte: amikor a vasutasoknak akarták kötelezővé tenni az oltást, megüzenték a kormánynak, hogy ha nem lehet dolgozni oltás nélkül, akkor a vasút leáll. Nem is erőltették rájuk az oltást. A pedagógusok is kiállhattak volna így, de erre még csak kísérlet sem volt.  A Népszava keretes cikkében azt is jelezte: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága, valamint a Magyar Református Egyház oktatási irodája is megerősítette, intézményeikben továbbra sem írták elő a védőoltás felvételét.

https://nepszava.hu/3143525_ha-tiltjak-a-parbeszedet-oda-a-bizalom–kotelezo-lett-az-oltas-felmondott-a-ket-pecsi-angoltanar

A PSZ szerint a kormánynak kell vállalnia a felelősséget, mert nem lesz pedagógus

Két év alatt harmadára csökkent a kezdő pedagógusok száma. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatigénylésére válaszolva az Emmi nem könnyen árulta el a megdöbbentő számot: míg 2018-ban hatezren álltak munkába, 2020-ban már csak kétezren. A Hírklikk felidézte Totyik Tamás, a PSZ alelnöke korábbi nyilatkozatát, aki szerint magasabb bérre van szüksége a pályakezdőnek, továbbá olyan mentortanárokra, akik tantárgyuk kiváló tudorai és megfelelően felkészíthetik. A cikk arra is kitért: az alelnök egy hosszabb írásában 2021 nyarán kifejtette, ha nem cselekszik azonnal, a kormánynak vállalnia kell a felelősséget a közoktatás padlóra küldéséért.

https://hirklikk.hu/kozelet/ki-fogja-tanitani-a-gyerekeinket/392558/

A középiskolai felvételire 73 ezer diákot várnak

A gimnáziumok és a technikumok zöme szigorú szabályokkal készül a január 22-i írásbeli vizsgára: van, ahol több turnusban engedik be a diákokat az épületbe, ahol lázmérés és kézfertőtlenítés vár rájuk, máshol még a teszteket is „Covid-biztos” módszerrel szedik be a gyerekektől. A Civil Közoktatási Platform szerint más óvintézkedéseket is érdemes tenni, például a sebészi és a textilmaszknál jóval nagyobb védelmet nyújtó ffp2-es maszkot venni a vizsgázóknak.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220118_Milyen_szabalyokkal_keszulnek_a_kozepiskolak_a_szombati_felvetelire

január 19.

A PSZ is megkezdte a sztrájk előkészítését, akárcsak a PDSZ

Bár a bírósági döntés még várat magára a még elégséges szolgáltatásokról, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megkezdte a január 31-i figyelmeztető sztrájk megszervezését, mely az aznapi első két tanórában lesz.Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Inforádió hírműsorának azt mondta: elkerülhetetlenné vált, hogy figyelmeztető sztrájkba hívják a kollégákat, kérve egyúttal a szülők támogatását. Ha a későbbi tárgyalások is eredménytelenek lesznek, március 16-án határozatlan idejű sztrájkba kezdenek az alacsony bérek, a sok munka miatt.

https://infostart.hu/belfold/2022/01/19/barmint-is-hatarozzon-a-birosag-a-psz-megkezdte-a-sztrajknak-az-elokeszuletet

Ha felmegy a bérnyomás

A fizetések elértéktelenedése mellett a kötelező oltás is fokozza a tanárhiányt a pedagógusok szakszervezetei szerint. A tervezett sztrájk épp a választási kampány legélesebb napjaira eshet. A Magyar Narancs hetilapnak a sztrájk okairól, a tanárhiányról, az oktatásban dolgozók alacsony béréről is nyilatkozott Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. A cikk nyomtatásban jelent meg.

https://magyarnarancs.hu/belpol/ha-felmegy-a-bernyomas-245273

Krízis: harmadannyi a pályakezdő pedagógus

Pár napja közölte az Emmi: a 2020/2021-es tanévben összesen 2095 tanár kezdte el pályafutását – és így az egyes pedagógusok által halálpálya-modellnek is hívott pedagógus életpálya-modellt, írta a G7. A cikk idézte a Pedagógusok Szakszervezete alelnökét, Totyik Tamást, aki szerint az elmúlt években egyszer sem haladta meg a háromezret azoknak a pályakezdő tanároknak a száma, akik egy sikeres minősítő vizsgával átkerültek volna a következő kategóriába. Vagyis valószínűsíthető, hogy az egyetemi lemorzsolódás után, az elmúlt évek évi 5-6 ezer pályakezdőjéből évi 2-3 ezer pedagógus már az első pár évben elhagyja a pályát.

https://g7.hu/elet/20220119/pedagogus-krizis-harmadannyi-palyakezdo-nagy-lemorzsolodas-idosodo-tanarkar/

„Igazgató asszony, maga köteles böngészni az EESZT-t és az ott megjelenő pozitív teszteredményeket jelenteni”

Több iskolában is azt a feladatot kapták az intézményvezetők, hogy folyamatosan figyeljék az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) a pedagógusok, diákok pozitív koronavírusteszt-eredményeit – értesült a Népszava. „Igazgató asszony maga köteles böngészni az EESZT-t és az ott megjelenő pozitív teszteredményeket jelenteni, még akkor is, ha csak háziorvos általi gyorsteszt” – olvasható az egyik iskolai tájékoztató levélben, amelyben a „megnövekedett esetszámok miatti káoszra” hivatkoztak. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás megerősítette, hogy egyes intézményvezetőket erre utasított a területi népegészségügyi hatóság, ugyanakkor tud olyan iskolákról is, ahol az igazgatók semmit nem tudnak erről. Beszélt a karanténszabályok változásáról, továbbá arról is: egész osztályra vagy iskolára továbbra sem rendelnek el digitális munkarendet, az 5-11 évesek oltása miatt most már az 1-6. évfolyamokon sem.

https://nepszava.hu/3143728_igazgato-asszony-maga-koteles-bongeszni-az-eeszt-t-es-az-ott-megjeleno-pozitiv-teszteredmenyeket-jelenteni

Jocó bácsi: a minőségi oktatást felejtsük el

„A minőségi oktatást felejtsük el, jelenleg örülünk, ha egyáltalán tanítani tudunk” – írta a tanár a Facebookon a járvány okozta felfordulás miatt.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220119/joco-bacsi-a-minosegi-oktatast-felejtsuk-el-jelenleg-orulunk-ha-egyaltalan-tanitani-tudunk-521755?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Központi írásbeli felvételi: a szabályokat az iskolák diktálhatják

Szombaton 10 órától tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Emmi által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok számára. A középfokú és szakképző iskolák számára az Oktatási Hivatal már elküldte a tájékoztató anyagot – közölte a hivatal megbízott elnöke, arra is kitérve: a járványügyi intézkedésekről nem készült tételes szabályzat, a beléptetésről és a fertőtlenítésről az intézményvezetők döntenek, a távolságtartás azonban kötelező lesz a tantermekben.

https://infostart.hu/belfold/2022/01/19/kozponti-felveteli-a-jarvany-elleni-vedekezes-szabalyait-fokent-az-iskolak-diktalhatjak

Ha egy gyermek kerüli az iskolát, felmerülhet a bántalmazás gyanúja

A diákok kétharmadát érte már valamilyen szóbeli bántalmazás, megszégyenítés az iskolában. Egy egri tanár, Márkus Róbert Zsolt és csapata különleges módszerrel próbál segíteni.

https://nepszava.hu/3143690_ha-egy-gyerek-minden-kulonosebb-elozmeny-nelkul-igyekszik-kerulni-az-iskolat-kifogasokat-talal-mar-okot-adhat-a-gyanura-hogy-bantalmazas-eri

Allergiás rohamot kapott és meghalt egy 7 éves kisfiú

Rosszul lett és meghalt egy hétéves kisfiú egy IV. kerületi benzinkúton kedden délután, erősítette meg a sajtóértesüléseket Déri Tibor újpesti polgármester a Facebookon. A 24.hu megkeresésére a rendőrség közölte: a Budapesti Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el. A fiú az iskolában volt halála előtt, ahol osztálytársa születésnapi ünnepségét tartották. A Blikk úgy tudja, mindenki kapott egy szeletet abból a tortából, amelyet az ünnepelt hozott, és mogyorót is tartalmazott. A kisfiú megette a maga tortaszeletét, azonnal rosszul lett, hánynia kellett, az iskola pedig értesítette a szülőket. A gyermeket állítólag az édesanyja ölben vitte ki az iskolából, és az autóba tette.

https://24.hu/belfold/2022/01/19/ujpest-benzinkut-heteves-kisfiu-osszeesett-meghalt-allergias-roham/

Az RTL úgy értesült, hogy a szülők tudtak az allergiáról, azt viszont még nem tudni, hogy erre figyelmeztették-e az iskolát.

https://index.hu/belfold/2022/01/21/ujpest-tragedia-etelallergia-szulok-nebih/

január 20.

Már több mint tízezren írták alá a sztrájkot támogató petíciót

Folytatódik a pedagógus szakszervezetek harca a kormánnyal, kezdeményezésükhöz petícióban most már a szülők, a gazdasági szereplők, és az oktatással elégedetlen magyar állampolgárok is csatlakozhatnak. Rövid idő alatt ezt több mint tízezren tették meg.

https://index.hu/belfold/2022/01/20/pedagogusok-sztarj-peticio-oktatas/

Megalázták az oktatásban dolgozókat, a pedagógusokat

Amióta nem tartja be a kormány saját ígéretét és nem a mindenkori, folyamatosan növekvő minimálbérhez köti a béreket, 2015-től ez idáig 17 havi bért vett el a pedagógusoktól, emlékeztetett Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Jazzy Rádió Millásreggeli c. műsorában. A kormány még mindig úgy tekint a közszférára, hogy onnan pénzt lehet kivonni, ezt a bérek befagyasztásával éri el. Január 31-én az első két órát nem tartják meg az iskolákban, de gyermekfelügyeletet biztosítanak, ha ez szükséges. Márciusban határozatlan idejű sztrájk jöhet. Vannak szakszervezetek, amelyek tiltakozásképp támogatják a munkabeszüntetést. Az interjúban szó volt a járvány okozta káoszról is.

Káosz a közoktatásban, sztrájkra készülnek a pedagógusok • Millásreggeli – a gazdasági muppet show (millasreggeli.hu)

Válaszolnia kell a kormánynak a közoktatás elhanyagolt állapotára

A járvány okozta káoszról, a diákok hiányzásáról, a január 31-i figyelmeztető sztrájkról is nyilatkozott Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Hírklikknek. A sztrájktól azt várják, hogy a kormány meggondolja magát, és az ágazati szakmai bérpótlékon túl érdemi béremelést ad a pedagógusoknak, az oktatásban dolgozóknak. Ne fordulhasson elő az, hogy garantált bérminimumot kapjon egy pályakezdő vagy egy 14 éve a pályán levő pedagógus, mert ez tarthatatlan.

https://hirklikk.hu/kozelet/valaszolnia-kell-a-kormanynak-a-kozoktatas-elhanyagolt-allapotara/392632

A pályakezdő tanárok többszöröse megy évente nyugdíjba

Sokadig elemző cikk a tanárhiányról, felidézve a PSZ sokat hangoztatott érveit, nyilatkozatait, a sztrájkköveteléseket is.

https://merce.hu/2022/01/20/a-palyakezdo-tanarok-tobbszorose-megy-evente-nyugdijba/

PSZ: ki kell fizetni a túlmunkát

Kötelező kifizetnie a munkáltatónak azoknak a pedagógusoknak a pluszmunkáját, akik hosszú távon kényszerülnek hiányzó munkatársak helyettesítésére. A pedagógushiány miatt egyre nehezebb a munkavállalók helyzete, nagyon alacsony bérért kell egyre többet dolgozniuk. A be nem töltött álláshelyek pótlására nem vonatkozik az eseti helyettesítés, vagyis a munkát ki kell fizetni – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának. Az összeállítás idézte Tarnay Attila megyei elnök nyilatkozatát is, miszerint kevés olyan szakma van, ahol a túlmunkát nem fizetik ki, az oktatás azonban ilyen.

https://www.facebook.com/SzegedTV/

Kifulladásig dolgoztatják a magyar pedagógusokat, aztán kiszúrják a szemüket a szinte semmivel

Nemzetközi összehasonlításban is magas a magyarországi pedagógusok munkaterhelése, fizetésük is jóval a diplomás átlagbér alatt van, a szakma ezért sem vonzó, így a fiatal tanárok aránya is alacsony – derült ki a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ kutatásából, amelyet az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete megbízásából készítettek. Észak-Magyarországon a tanórák több mint 10 százalékát nem szakos tanár tartja. Az iskolák 52 százaléka jelezte, szüksége lenne iskolapszichológusra, nincs elég gyógypedagógiai asszisztens, szociálpedagógus, konduktor, ifjúság- és családvédelmi felelős. A tankerületek eseti módon és nem átláthatóan határozzák meg, melyik iskolában mennyi státuszt engedélyeznek. A heti 40 órán felüli plusz 2,48 munkaóra pedig az átlagos órabérrel (1850 forint) és a 140 ezer pedagógussal számolva évente mintegy 35 milliárd forint elvégzett, de ki nem fizetett, „láthatatlan” munkát tesz ki.

https://nepszava.hu/3143932_pedagogus-munka-magyarorszag-tulterheltsegfizetes-felmeres

Az Inforádió arra is kitért a kutatást ismertetve, hogy pazarlás is van: sok a kis iskola, sok a tananyag és a tantárgy. Egy hatékonyabb rendszer felé való elmozdulást gátol a pedagógusok alacsony mobilitása, rugalmatlansága is.

https://infostart.hu/belfold/2022/01/20/veszjoslo-megallapitasokat-hozott-a-pedagogusok-helyzeterol-egy-kutatas

A végzettek csak alig valamivel több mint harmada (37%-a) helyezkedett el a végzés után a szakmában. Ez az évi 1600 fő nem fogja kellőképpen ellentételezni a nyugdíjba vonulók nagy számát. A pályakezdők lemorzsolódásának fő oka természetesen az alacsony kezdőfizetés (még a jelenlegi bérminimumot sem érné el, ha nem egészítenék ki), a másik ok az, hogy a pedagógusi munka nélkülözi azt, amitől vonzó lehetne: a kreatív értelmiségi létet.

https://hvg.hu/elet/20220120_A_magyar_iskolak_kozel_feleben_mar_ma_sincs_matektanar#rss

Terjed a járvány az óvodákban is

Egyre több óvodában okoz gondot a vírus, ha megjelenik a koronavírus-fertőzés, karanténba kerül a csoport – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV híradónak. Az óvodai csoportok 3 százalékában van valamilyen intézkedés a járvány miatt, ezt közölte az Emmi a híradóval.

https://www.atv.hu/videok/20220120/koronavirus-egyre-tobb-gyerek-kerul-karantenba

Gyorsan terjed a vírus az óvodákban is

Van olyan budapesti kerület, ahol 18 óvodai csoport, 315 gyerek van karanténban, máshol minden ötödik ovis csoportot haza kellett küldeni koronavírus-fertőzés miatt, sőt vannak olyan fővárosi óvodák is, amelyeket teljes egészében be kellett zárni. Gyorsan terjed az omikron a legkisebb gyerekek között is, pedig a legtöbb óvodában már hónapokkal ezelőtt szigorú járványügyi szabályokat hoztak. Vidéki példákat is említ a portál.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220119_ovodai_karanten_budapesti_keruletek

Az általános iskolások csupán 36 százaléka szeretne gimnáziumban tanulni

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérése szerint több mint 9 ezer (nyolcadikos) diák válasza alapján 36 százalékuk szeretne gimnáziumban tanulni, ez 6 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban. 31% százalékuk szakgimnáziumban/technikumban, 24% százalékuk pedig szakképző iskolában tanulna tovább. Minél magasabb a szülők iskolai végzettsége, annál valószínűbb, hogy a gyerekre bízzák a szakmaválasztással kapcsolatos döntést.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/01/a-nyolcadikosok-palyavalasztasanal-a-magas-fizetes-a-donto?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

január 21.

Középiskolai felvételi: évről évre több tízezez gyereket lökünk egy rossz gépezetbe

Káros a társadalomra, az oktatásra, megviseli a gyerekeket, sőt még a szülőket is – mondja a középiskolai felvételiről az Eduline által megkérdezett oktatáskutató. Ma már nemcsak magyarból és matekból hirdetnek különórákat felvételizőknek, hanem „lelki felkészítőket” is, ahol a 10-14 évesek megtanulhatják, hogyan gyűrhetik le a stresszt. A magyar iskolarendszer elvárásrendszerét a középosztályra optimalizálták, a máshonnan érkező gyerekekkel egyszerűen képtelen mit kezdeni.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220121_kozepiskolai_felveteli_problemak

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X