Heti lapszemle 2021. december 3.

lapszemle

Bár még a sztrájkbizottsági tárgyalás a kormány és a két pedagógus szakszervezet között véget sem ért (december 15-én folytatódna), megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet: januártól 10 százalékos ágazati szakmai pótlékot kapnak a pedagógusok, holott felmérésünk szerint ezt a megkérdezettek többsége elutasította. A kormány képviselője egyébként a héten tartott sztrájkbizottsági tárgyaláson újabb megalázó ajánlatott tett: 30 ezres keretet kapnának a pedagógusok szakkönyvekre.

 

november 26.

Szemléletváltásra van szükség az oktatásban

A magyar közoktatás napja (november 22.) alkalmából szakmai fórumot rendezett a Pedagógusok Szakszervezete. A PSZ kezdeményezte 1991-ben, hogy tartsanak akciónapot, amelynek célja a közoktatás gondjainak bemutatása a döntéshozóknak. Szakszervezetünk a koronavírus-járvány miatt online rendezett fórumot, amelyen Nahalka István oktatáskutató tartott előadást. Szerinte a közoktatás átfogó átalakítására van szükség, de minden elemének a gyerekek, a fiatalok életre való felkészítését kell szolgálnia. Ehhez elengedhetetlen a pedagógia személyre szóló, differenciálásra alkalmas megújítása. Beszélt az esélyegyenlőtlenségről és a pedagógusok helyzetéről is.

https://pedagogusok.hu/hirek/nehezze-valt-a-problemak-megoldasa-jelentos-szemleletvaltasra-van-szukseg/

 

A közalkalmazotti státusz elvesztése lehet a béremelés ára

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a 2023-ra ígért béremelés ára lehet, ha megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti státusza. A lehetőséget Pósán László fideszes képviselő egy interjúban vetette fel, példaként említve a szakképzést, ahol az oktatókat már a Munka törvénykönyve alapján foglalkoztatják. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az Inforádiónak nyilatkozva emlékeztetett, hogy a szakképzésben dolgozóknak is azt mondták: a 30 százalékos béremelést csak úgy tudják megoldani, ha kivezetik őket a közalkalmazotti státuszból. A szakszervezet viszont úgy véli, semmi nem indokolja azt, hogy a béremelést jogállásváltáshoz kössék.

https://infostart.hu/belfold/2021/11/29/psz-a-kozalkalmazotti-statusz-lehet-a-beremeles-ara

 

november 27.

Átadták az Eötvös-emlékplakettet Székesfehérváron

Tavaly lett 30 éves a Pedagógusok Szakszervezete Fejér Megyei Szervezetének nyugdíjas tagozata, de ünneplésre csak most került sor. Rövid köszöntővel kezdődött, majd Vargha Tamás országgyűlési képviselő idei ajándékával, Buch Tibor színművész zenés műsorával folytatódott a nyugdíjas tagozat ünnepsége. Fényképes prezentációval is felidézték az elmúlt éveket, mielőtt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke átadta volna az Eötvös-emlékplakettet. Az egyesületnek jelenleg 45 tagja van, közülük a legidősebb 92 éves.

https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2021/11/atadtak-az-eotvos-emlekplakettet-fehervaron

https://www.fehervartv.hu/video/index/35966?jwsource=cl

 

Totyik Tamás: ha a pedagógusok nem lennének közalkalmazottak, az állam járna jól

Az Orbán-kormány a pedagógusoknak 2023-tól jelentős béremelést ígér, aminek az lehet az ára, hogy megszüntetik közalkalmazotti státuszukat, és ahogy a szakképzésben dolgozók, ők is a Munka törvénykönyvének hatálya alá kerülnének. Erre Pósán László fideszes országgyűlési képviselőnek, a Debrecen TV- ben tett felvetéséből lehet következtetni. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a közalkalmazotti törvénynél sokkal alacsonyabb védelmet nyújtó Munka törvénykönyve az állam számára jóval több pénz elvonására ad lehetőséget.

https://hirklikk.hu/kozelet/totyik-tamas-ha-a-pedagogusok-nem-lennenek-kozalkalmazottak-az-allam-jarna-jol/390262

 

„Egyetlen kivétellel már mindegyik osztály érintett”

Saját zsebből, de akár osztálypénzből is fizették a szülők a koronavírus-teszteket, miután a kormány nem tartja fontosnak a szűrést. A Népszavának csaknem 20 szülő számolt be tapasztalatairól. Az érdekvédelmi szervezetek több mint egy éve kérik, hogy legyen rendszeres tesztelés az iskolákban, óvodákban, de a kormány a füle botját sem mozdítja. Bár az igazgatók már dönthetnek a kötelező maszkhasználatról, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez kevés, például a digitális oktatás elrendeléséről is helyi szinten kellene dönteni.

https://nepszava.hu/3139160_egyetlen-kivetellel-mar-mindegyik-osztaly-erintett

 

Tanítani csak oltva

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is a kötelező védőoltásról szóló rendelkezés visszavonását követeli. A PDSZ szerint a kormány a rendelettel „tovább diszkriminálja az állami intézményeket, súlyosan veszélyeztetve a feladatellátást”. Az érdekképviselet azt sérelmezi, hogy míg az állami fenntartású nevelési intézményekben előírták a koronavírus elleni oltás felvételét, az önkormányzatiakban a polgármesterre, az egyházi és egyetemi, valamint magánintézményekben pedig a munkáltatókra hárították a döntést.

https://demokrata.hu/magyarorszag/tanitani-csak-oltva-453696/

 

november 28.

A hatékony pedagógus béremeléshez a pazarlást is meg kellene szüntetni az oktatásban

A két pedagógus szakszervezet négy pontban foglalta össze legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterhek csökkentése is. Magyarországon az oktatás nem preferált ágazat, az egy tanulóra jutó kiadásokat tekintve az ország jóval az OECD-átlag alatt teljesít, annak mindössze 60 százaléka. Az állami költségvetésben az oktatásra fordított összegek aránya nálunk a negyedik legalacsonyabb az OECD-országok közt. Az oktatásra szánt alacsony kiadások mellett szinte csodaszámba megy Magyarország közepes teljesítménye, ilyen kevésből relatíve ilyen jó eredményt kevés ország produkál, hála a magyar pedagógusok áldozatos munkájának. A növekvő pedagógushiány viszont arra utal, hogy ha a bérek ezen a szinten maradnak, akkor ez sem tart sokáig. Az oktatási rendszerek hatékonyságát és eredményességét vizsgáló nemzetközi jelentés a tanári fizetések megkétszerezését javasolja Magyarország számára. Lannert Judit oktatáskutató írása.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/a-hatekony-pedagogus-beremeleshez-a-pazarlast-is-meg-kellene-szuntetni-az-oktatasban-243850

 

December 20-a után kezdődik az 5 évesnél idősebbek oltása itthon

Kásler Miklós miniszter közölte: december 20-át követően lesz elérhető az oltás az 5-11 éves gyerekek számára. A Pfizer vakcináját kapják, ebből elegendő áll rendelkezésre, és további vakcinákat is lekötött az állam.

https://hvg.hu/itthon/20211128_Kasler_Miklos_oltas_512_evesek?fbclid=IwAR0jdI9iXsJdB7P9XziyWv5W_q28eDR-M1p5m5tltPVzkccrr4k-M9mQcZ8

 

Bonyolult útvesztővé váltak a covidos iskolásokra alkalmazott szabályok

Sakkban tartja a szülőket a koronavírus. Bár hivatalosan nincs arról adat, hogy kilőtt volna a közoktatásban résztvevők körében a fertőzésszám, de szülők tömegei írnak arról a közösségi oldalakon, hogy egy pozitív teszt hogyan állítja a feje tetejére gyerekek és felnőttek mindennapjait.

https://hvg.hu/itthon/20211128_covid_oktatas_karanten_szulo_gyerek?fbclid=IwAR3RLEO-AtU_SBiK7-fv-OMXjfRbU-L10cmuyXW49a-ykmsND-IGh4-lBtc

 

november 29.

PSZ: a kötelező oltás okozta tanárhiány miatt a diákok akár az érettségire sem tudnak felkészülni

„Nagy lehet a tanárhiány a kötelező oltás miatt, ami majd akkor lesz érzékelhető, amikor a diákok az érettségire sem tudnak felkészülni, vagy a túlmunkákat kell kifizetni” – ezt a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás mondta az ATV híradójának. Megemlítette: egy művészeti iskolában az összes művésztanár távozik a kötelező oltás miatt. Felháborítónak tartja, hogy állami iskolában kötelező az oltás, az egyháziban nem. Az Emmi azt írta a híradónak: a pedagógusok 90 százalék körüli mértékben védettek, és még nem lehet tudni, az oltási akcióhét után miként alakul az átoltottságuk.

http://www.atv.hu/belfold/20211129-psz-alelnok-a-kotelezo-oltas-miatti-tanarhiany-miatt-a-diakok-meg-erettsegire-sem-tudnak-majd-felkeszulni

 

Az NPK felmérése az átoltottságról: a téli szünet után pánikhelyzet lehet, több ezer tanár, dolgozó hagyja el a pályát

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter saját felmérésükről az Indexnek elmondta: a helyzet aggasztó, 1522 óvodában és iskolában mintegy 5270 pedagógus nincs beoltva, közülük 3338-an a jövőben sem tervezik felvenni a vakcinát. Hozzávetőlegesen a hazai intézmények negyede vett részt abban a felmérésben, amelyet a Nemzeti Pedagógus Kar indított el a közelmúltban, hogy kiderítse, januártól hány pedagógust és más iskolai dolgozót kell majd pótolni az állami intézményekben kötelezően elrendelt oltás miatt. Egyes helyeken 100 százalékos az átoltottság, máshol 60-70 százalék.

https://index.hu/belfold/2021/11/29/felmeres-atoltottsag-iskolak-horvath-peter/

 

Nem alamizsnára vágynak a tanárok

Markáns változást szeretnének a bérekben a pedagógusok, akik közül sokan anyagi gondokkal küzdenek. Az oltatlan iskolai dolgozók fenyegetését elfogadhatatlannak tartják. Valódi bérrendezést szeretnének a pedagógusok, nem pótlékemelést és Szép-kártyát, amit a kormány ajánl – derült ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felmérésének részeredményeiből. A legtöbben az alapbér legalább 50 százalékos emelését fogadnák el. A cikk megemlítette a PSZ-PDSZ közös sztrájkbizottságát is.

https://nepszava.hu/3139255_nem-alamizsnara-vagynak-a-tanarok

 

Karanténszabályok az iskolákban

Igazolt fertőzötteknek karanténba kell vonulnia, ha oltott, ha oltatlan, akkor is.  Igazolt fertőzött szoros kontaktjának akkor rendelnek el karantént, ha oltatlan.  Az oltott és tünetmentes személyek védettek, részükre a karantén elrendelése indokolatlan, ezért a hetedik évfolyamtól felfelé egy igazolt megbetegedés esetén csak a szoros kontaktnak minősülő oltatlan diákok kerülnek karanténba, aki oltott és tünetmentes, tovább járhat az iskolába. Ugyanakkor természetesen nagyon fontos, hogy beteg, tünetes gyermeket a szülő ne vigyen közösségbe. Mivel 12 éves életkor felett rendelkezésre áll az oltás, és a kontaktszemélynek minősülő, de védett tanulók esetében a helyi népegészségügyi szerv sem rendel el karantént akkor, ha egy osztályban például valaki megbetegedik, nincs akadálya annak, hogy a beteg tanulón kívül azok, akik felvették az oltást, jelenléti oktatásban részesüljenek. A Blikk az Emmi válaszai alapján írta a cikket.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/karantenszabalyok-az-iskolaban-koronavirus/dw58efg

 

Több szempont miatt is fontos a gyerekek oltása

A koronavírus-fertőzés súlyossága bizonyos kockázati csoportokban sokkal magasabb, a szakember a krónikus betegségben szenvedők gyerekekre, a túlsúlyosokra és diabétesszel küzdőkre utal. Mészner Zsófia csecsemő- és gyermekgyógyász infektológus szerint a kockázati csoportba tartozóknak az oltás mindenképpen javasolt, de az egészséges gyerekek számára is fontos. Ők jelentős szerepet játszanak a járvány fenntartásában, akár tünetmentes vírushordózóként a környezetükben élő idős, betegek embereket is meg tudják betegíteni.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/11/ezek-miatt-a-tenyezok-miatt-fontos-a-gyerekek-covid-19-elleni-beoltasa

 

A vírus terjedésének csökkentéséhez a gyerekeket is oltani kell

Póta György gyermekorvos szerint be kell oltatni a gyerekeket, a gyermekgyógyász szakma egységes ebben a kérdésben: miután a gyerekek oltatlanok, a negyedik hullám inkább érinti őket és megszenvedik a járványt.

http://www.atv.hu/belfold/20211129-haziorvos-a-virus-terjedesenek-csokkentesehez-a-gyerekeket-is-be-kell-oltani

 

A győri tanárnő diákjainak készített videókat, de a fél ország vele tanult

Jármy-Takács Judit győri tanár az online oktatás két hullámában több mint kétszáz videót készített, előbb csak tanítványainak, később aztán mindenkinek, aki vele akart tanulni. Az elején még csak a tanítványai nézték a felvett órákat, így 35-38 megtekintést hozott egy-egy videója. Ő is megdöbbent, amikor az Anyeginről szóló felvétele alatt egyszer csak 2570 kattintást látott. A napokban Prima díjat kapott.

https://telex.hu/belfold/2021/11/29/prima-dijas-gyori-tanarno-a-diakjainak-csinalt-videokat-a-vegen-mar-a-fel-orszag-vele-tanult

 

Hol jobb az oktatás Magyarországon?

A nyugati országrész és a főváros kedvezőbb helyzetét mutatja a Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsora, amely járásonként veti össze az oktatási, egészségügyi, kulturális lehetőségeket. A legmagasabb értékű oktatási mutatója Budapestnek van, amelyet a győri, a veszprémi, a szombathelyi és a bólyi járás követ az óvodáskorúakra jutó óvodai helyek száma, a 8. osztályosok szövegértési és matematika kompetenciaeredményei, valamint az egységnyi területre jutó középiskolai osztályok száma alapján. Országos összehasonlításban a nyugati és a déli területek rendelkeznek magasabb oktatási pontszámokkal, míg az észak-keleti területek esetében néhány, elsősorban nagyvárosi térség kivételével alacsonyabbak az értékek.

https://profitline.hu/melyik-telepulesen-a-legjobb-elni-magyarorszagon-mutatjuk-a-toplistat-429815

 

november 30.

Sok iskola nehéz helyzetbe kerülhet januárban

Az NPK felméréséről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának is nyilatkozott. Jelezte: gondot okozhat, ahol csak 50-60 százalékos a pedagógusok/oktatók átoltottsága. Lesz olyan művészeti középiskola, ahol oltatlan szakoktatók távozása miatt veszélybe kerülhet a felkészülés az érettségire, miközben a tanárhiány a többi évfolyamot is sújtja.

https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/1084233109059348

 

15 ezer kamasz oltását kérték a szülők

Az oltási akció kezdete óta már 15 ezer 12-17 éves oltását kérték a szülők, közülük 11 ezren az első oltásra érkeztek, közel ezren pedig a megerősítő harmadik oltást is felvették.  Magyarország készen áll az 5-11 évesek oltására is, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte a Pfizer oltását erre a korosztályra, a gyermekek oltására való vakcina várhatóan december 21-én érkezik.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/oltasi-akcio-mar-15-ezer-kamasz-oltasat-kertek-szulok

 

Levelet írt a PDSZ a miniszternek a hiányzás igazolásáról

Nyílt levelet írt Kásler Miklós miniszternek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ): azt kéri, hogy ismét igazolhassák az iskolaigazgatók azoknak a diákoknak a hiányzását, akiket a szülők a járvány miatt, elővigyázatosságból tartanak otthon.

https://hvg.hu/kultura/20211130_Kaslernek_irt_levelet_a_PDSZ_legyen_igazolt_a_jarvany_miatt_otthon_tartott_diakok_hianyzasa?s=hk

 

Sok óvoda zárva van a járvány miatt

Sok óvodában szünetel a szolgáltatás, mert a szülők nem viszik közösségbe a kicsiket a járvány miatt. Az iskoláktól nehéz hivatalos információt kapni a hiányzókról, az internetes fórumokon viszont egyre több szülő panaszkodik arra, hogy már nem tudják, mihez kezdjenek, ha a gyerekük nem mehet közösségbe. Egyre többen írnak arról is, hogy inkább eltitkolják a tüneteket, csak ne kelljen otthon maradniuk a gyerekekkel.

http://www.atv.hu/belfold/20211130-rengeteg-ovodaban-szunetel-a-szolgaltatas-a-jarvany-miatt/hirkereso

 

A járvány miatt most is három nap lesz a középiskolai felvételire

A 2022-es felvételiben is lesz egy plusz pótidőpont azoknak, akik esetleg az első kettőre nem tudtak elmenni – ez február 4-én délután kettőkor lesz – derül ki a minisztérium friss határozatából. A hivatalos menetrend szerint az első vizsga 2022. január 22-én 10 órakor lesz, a pótló központi írásbeli felvételi vizsga – ezen csak azok a diákok vehetnek részt, akik az előző írásbelire alapos ok miatt nem tudtak elmenni – pedig 2022. január 27-én, 14 órakor.

https://eduline.hu/kozoktatas/20211130_kozepiskolai_felveteli_potpotnap

 

december 1.

Megkérdezett kollégáink visszautasították a kormány béremelési javaslatát

Az elmúlt napokban a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felmérést készített a kormány ajánlatáról: a megkérdezettek elutasítják a 10 százalékos béremelési ajánlatot, még akkor is, ha 200 ezres cafetéria járna hozzá. A részleteket a honlapunkon is nyilvánosságra hoztuk, egyben köszönetet mondunk mindenkinek, aki részt vett a felmérésben.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-altal-megkerdezettek-visszautasitottak-a-kormany-beremelesi-javaslatat/

 

A kormány újabb megalázó ajánlatot tett: 30 ezret adna szakkönyvek vásárlására

A PSZ-PDSZ közös sztrájkbizottsága és az Emmi képviselője közötti tárgyalás december elsején folytatódott. Szokás szerint a Facebookon közvetítettük, mi hangzott el.

https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete

 

Dolgozva sztrájkolhatnának a tanárok

A kormány csak úgy engedné sztrájkolni a pedagógusokat, ha közben a tanórák háromnegyedét megtartják – derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága és az Emmi egyeztetésén. A PSZ és a PDSZ azt szeretné, ha a kormány nem vonja vissza a kötelező oltásról szóló rendeletet, legalább úgy módosítsa azt, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkező dolgozók, illetve akik magas ellenanyagszintet tudnak dokumentálni (például azzal, hogy átestek a betegségen), kerüljenek a beoltottakkal egy megítélés alá. Akiknek pedig nincs védettségük, azoknak ne a munkájukat lehetetlenítsék el azzal, hogy fizetetlen szabadságra küldik őket, ha nem oltatják be magukat, hanem írjanak elő számukra kötelező, ingyenes tesztelést. A szakszervezetek hétfőig várják a kormány válaszát. A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa arról számolt be: a béremelésről sem közeledtek az álláspontok, igaz, az Emmi képviselője most egy új ajánlattal is előállt a 10 százalékos pótlékemelés és az évi 200 ezer forint értékű Szép-kártya mellé: 30 ezer forintos keretet is adnának a tanároknak szakkönyvvásárlásra, ha az érdekvédelmi szervezetek elfogadják a kormány ajánlatát. Ez nem történt meg, Szabó Zsuzsa szerint a tanároknak becsületes bér kell. A tárgyalásról írt a Facebookos közvetítés alapján a Népszava, megemlítve mindkét szakszervezet belső felmérését arról, mit gondolnak tagjaik a kormány ajánlatáról.

https://nepszava.hu/3139573_dolgozva-sztrajkolhatnanak-a-tanarok

 

Januártól több iskolában is leállhat az oktatás a kötelező oltás miatt

Bár a pedagógusok körében nagyon magas az átoltottság: az Emmi szerint 90 százalékuk be van már oltva a koronavírus ellen – és a PSZ is a kezdetektől lobbizott, hogy a tanárok minél előbb hozzájuthassanak a vakcinához, attól azonban tartanak, hogy a szakma megérezné, ha a védőoltást elutasítók más munkahely után néznének. A fennmaradó tíz százalék közül többeket azért nem lehet oltani, mert pl. sokaknak van krónikus betegsége – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Euronews híradónak/hírportálnak. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből olyan konkrét jelzés érkezett a szakszervezethez, hogy öt iskolából 62 tanár mondta: nem fogja felvenni az oltást és inkább elhagyja a pályát. Ez a portál is ismertette kérdőíves felmérésünk eredményeit a kormány ajánlatáról, továbbá a sztrájkbizottsági tárgyalás utáni Facebookos bejelentkezést.

https://hu.euronews.com/2021/12/01/psz-januartol-tobb-iskolaban-is-leallhat-az-oktatas-a-kotelezo-oltas-miatt

 

Tanárhiánnyal szembesülhetnek januártól a szülők, összeomolhat az oktatás

A pedagógusok 90 százaléka be van oltva, ami tükrözi felelősségérzetüket – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az N1 TV-nek. Jelezte: kétféle szabályozás van az állami és az egyházi/magánintézményekben, így azok, akik az állami iskolákban nem akarják magukat beoltatni, átvándorolnak az egyházi intézményekbe (ahol nem kötelező az oltás), ezzel súlyos tanárhiány alakulhat ki januártól az állami iskolákban. Szó volt arról is, hogy a közalkalmazottak is átkerülnének a Munka törvénykönyve hatálya alá, aminek súlyos következményei lesznek a munkavállalók szempontjából.  (Erről a minap Pósán László kormánypárti képviselő nyilatkozott.)

https://www.facebook.com/nemzetitv

Az interjút az Alfahír portál is átvette:

https://alfahir.hu/2021/12/01_1

 

Egyházi és magániskolába menekülnek az oltást nem vállaló tanárok

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint, ha az oltást elutasító tanárok távozása miatt az új évben összeomlik a közoktatás, az nem a pedagógusok, hanem a kormány felelőssége lesz. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az mfor.hu portálnak jelezte: a kormányzati kommunikáció szerint kb. 90 százalékos a pedagógusok átoltottsága, ezért a PSZ ilyen nagy, a társadalmi átlagot is meghaladó adatok mellett továbbra sem érti, a kormány miért nem hozott az oktatásban szektorsemleges döntést a kötelező oltásról. Annak köszönhetően, hogy csak az állami iskolákban kötelező az oltás, már most megindult az elvándorlás az egyházi és magánintézményekbe, ahol a fenntartóra bízták, hogy kötelezővé teszik-e az oltást vagy sem.

https://mfor.hu/cikkek/makro/egyhazi-es-maganiskolakba-menekulnek-az-oltaskerulo-tanarok.html

 

Sok pedagógus az állami intézményből az egyháziba távozik, ahol nem kötelező az oltás

A Nemzeti Pedagógus Kar felméréséről, az oltatlan tanárok távozása okozta bonyodalmakról írt a Hírklikk, továbbá arról, mi motiválja az oltást megtagadókat. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta a Hírklikknek, amikor a pedagógusok közalkalmazotti státuszból való kiszervezéséről kérdezte őt a cikk írója: „az a gyanúnk, hogy a kötelező oltással is az a szándék, hogy minél kevesebb pedagógus maradjon a pályán, minél kevesebb pedagógust kelljen a Munka törvénykönyve hatálya alá átvenni. A kötelező oltással egyébként öngólt is rúgott a kormány, mivel az egyházi iskolák jelentős része nem tette kötelezővé az oltást, ezért nagyon sok pedagógus otthagyja az állami oktatást, és átmegy az egyháziba.”

https://hirklikk.hu/kozelet/az-oltatlan-pedagogusok-harom-ok-miatt-nem-akarjak-felvenni-az-oltast/390424

 

Majdnem 15 ezer pedagógus oltatlan?

A pedagógusok „oltakozása” mind a saját, mind mások egészségének, védelmének érdeke, hiszen sok emberrel, gyermekekkel, más pedagógusokkal és akár szülőkkel is találkozhatnak. Az oltatlan pedagógus saját maga és mások egészségét is veszélyezteti – írta a Népszavának az Emmi, miután a lap érdeklődött: az elmúlt hetekben hogyan alakult a pedagógusok átoltottsága. Gulyás Gergely miniszter egy novemberi kormányinfón még 86-87 százalékos átoltottságról beszélt, az Emmi tájékoztatása szerint a pedagógusok mintegy 90 százaléka élt felelősségteljesen a koronavírus elleni oltás lehetőségével. Ez azt is jelenti, hogy 10 százalékuk viszont nem. Miután valamivel kevesebb mint 150 ezer pedagógus van, a tárca által közölt arányszám alapján csaknem 15 ezer tanár továbbra is oltatlan. A szaktárca ugyanakkor nem aggódik, azt írta: az NPK felmérése önkéntes adatszolgáltatásra épült, nem reprezentatív, a gyermekek oktatása pedig eddig is, ezután is biztosított.

https://nepszava.hu/3139462_majdnem-15-ezer-pedagogus-meg-oltatlan

 

Kész átverés volt, hogy a kormány segít a diákok mentális problémáin

Csak szavakban volt együttműködő a kormány, hiszen a pedagógusok és a gyermekek (járvánnyal összefüggő) mentális egészségének megőrzése, illetve megerősítése érdekében tett szakmai javaslataink töredékét sem fontolták, illetve valósították meg érdemben – írta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője Facebook-oldalán. Az ellenzéki politikus a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Pedagógusok Szakszervezetének képviselőivel jegyzett közös közleményben megállapította:  a kormány kifejezetten nyitottnak és érdeklődőnek mutatkozott; közös kiállásunkkor is azt az alapállítást fogalmaztuk meg, hogy ez egy pártok és szakmai viták felett álló nemzeti ügy kell legyen. Mivel nem történt előrelépés, Gulyás Gergely korábbi ígéreteit „kész átverésnek” nevezte a közlemény.

https://nepszava.hu/3139506_ujhelyi-kesz-atveres-volt-a-kormany-igerete-hogy-segit-a-fiatalok-mentalis-problemain

 

Megszenvedik a diákok a járvány miatti karantént

Rosszul járnak a tanulók a koronavírus-járvány miatti digitális oktatással, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Kevésbé hatékonyan tanulnak, nehezebben koncentrálnak és hiányoznak a társas kapcsolatok. Egyes szakértők hosszútávon katasztrofális hatásoktól tartanak. A portál által megkérdezett pedagógusok szerint fásultabbak, nehezebben tanulnak a diákok digitális oktatásban, ugyanakkor ez függ az életkortól és a tantárgytól is.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/uj-kutatas-megszenvedik-a-diakok-a-covid-karantent.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

 

december 2.

A PSZ azt javasolja: a fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozókat helyettesítők egyedi megállapodásokat kössenek

Bár a koronavírus elleni védőoltás beadatására az állami oktatási intézmények dolgozóinak kitűzött 2021. decemberi 15-i határidő még nem járt le, a Pedagógusok Szakszervezetéhez információk érkeztek arról: egyes intézmények már a tantárgyfelosztás átdolgozását rendelték el, így akarják átcsoportosítani a fizetés nélküli szabadságra küldött, oltatlan dolgozók feladatait a többiek között. A PSZ szerint a fizetés nélküli szabadság nem egy váratlan esemény, azt a munkáltató írásban rendeli el. A fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozók helyettesítésére nem alkalmazhatók az eseti helyettesítés szabályai sem a köznevelésben, sem a szakképzésben. A PSZ azt javasolja: a kollégák ne érjék be a korábbi gyakorlat szerinti 3045 forintos helyettesítési óradíjjal, olyan egyedi megállapodásokat kössenek, amelyekben a díjazás arányban áll a nagy erőfeszítéssel teljesíthető többletmunkával.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-azt-javasolja-a-fizetes-nelkuli-szabadsagra-kuldott-dolgozokat-helyettesitok-egyedi-megallapodasokat-kossenek/

 

Elfogadhatatlan, hogy a kormány veszélyeztesse az oktatásban dolgozók megélhetését

„Végtelenül felháborító, hogy a kormány – a szakszervezetek tudomása szerint – semmiféle hatástanulmányt nem végeztetett arról, hogyan hat a pedagógusok kötelező oltásának elrendelése a feladatok elvégzésére” – nyilatkozta a Hírklikknek Gosztonyi Gábor. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke leszögezte: „azt, hogy a kormány nem fogadja el követelésként: törölje el a pedagógusok kötelező oltásáról szóló rendeletet, tudomásul vettük, de a témában újabb ötletekkel fogunk előállni.” Az ugyanis számukra továbbra is elképzelhetetlen, hogy a kormány egzisztenciálisan lehetetlen helyzetbe hozza a kollégákat. Annak ellenére mondja ezt a PSZ, hogy soha nem volt, és nem is lesz oltásellenes. Szerintük az a szankció, hogy fizetés nélküli szabadságra kényszerítik a munkavállalót, nem megoldás. Olyan működési zavarok lehetnek, amire még föl sincs készülve senki.”

https://hirklikk.hu/kozelet/gosztonyi-gabor-elfogadhatatlan-hogy-a-kormany-egzisztencialisan-lehetetlen-helyzetbe-hozza-a-kollegakat/390477

 

Orbán Viktor 10 százalékot ajánl a tanároknak és az óvónőknek

Közösségi oldalán a kormányfő azt közölte: „10 százalékos fizetésemelés a tanároknak és az óvónőknek!” A miniszterelnök a napokban új sorozatot indított a hivatalos közösségi oldalán, melynek jelmondata: Magyarország előre megy, nem hátra!

https://www.origo.hu/itthon/20211202-orban-viktor-pedagogus-fizetesemeles.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Alacsony a pedagógusok fizetése

Az átlagkereset az oktatásban 385 ezer forinton állt szeptemberben – írja a KSH. Az is kiderül az adatokból, hogy a pedagógusok fizetése kifejezetten alacsony.

https://eduline.hu/palyakezdes/20211202_ksh_statisztikak

 

A kormány garantálja az oktatást, nőtt az oltott pedagógusok száma

A kötelező oltás miatt januártól várható újabb tanárhiányt firtató kérdésre Gulyás Gergely miniszter azt mondta a Kormányinfón: beszélt Maruzsa Zoltán államtitkárral, már 92 százalékos a pedagógusok átoltottsága. December 15-éig van határidő az oltás beadatására. Ismét minden pedagógust, oktatásban dolgozót arra kért, hogy vegye fel az oltást, kérte továbbá a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket, tegyenek meg mindent az oltottak számának növelésére. (Itt lehet hallgatni meghallgatni.)

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/gulyas-ujabb-egy-hettel-meghosszabbitjak-az-oltasi-akciot-2

 

Őrlődnek a szülők: oltassák vagy sem a gyereküket?

„Jelen pillanatban fogalmunk sincs, mi legyen. Most úgy gondolom, hogy Vincét elvisszük előtte ellenanyag szűrésre, hiszen lehet, hogy észrevétlenül átesett már a Covidon”mondja Dalma, aki ő maga is pár hete fertőződött meg koronavírussal. Az eredménytől teszik függővé, hogy beoltatják-e 9 éves gyermeküket vagy még kivárnak.

https://mfor.hu/cikkek/makro/orlodnek-a-szulok-oltassak-a-gyereket-vagy-ne.html

 

Itthon is sok a fertőzött gyerek, többen kerülnek kórházba, mint korábban

Két hét alatt megháromszorozódott, rekordszinten van a 15 év alatti koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adataiból. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint is sokkal több a beteg, mint az előző járványhullámokban, ráadásul sokkal több gyerek kerül kórházba. Az eredeti tervek szerint december 20. után indulhatna az 5-11 évesek oltása a Pfizer vakcinájával, de friss hír, hogy az Európai Unió egy héttel előbbre hozta a vakcinák szállítását. A házi gyermekorvosok egyelőre nem kapták meg az eljárásrendet és a pontos kezdési időpontot.

https://infostart.hu/belfold/2021/12/02/havasi-katalin-itthon-is-rengeteg-a-fertozott-gyerek-tobben-kerulnek-korhazba-is

 

december 3.

PSZ: nem igaz, hogy az állami szervezeteknek nincs adatuk

A PSZ szerette volna megtudni, hány pedagógus volt táppénzen az előző tanévben, mennyien voltak koronavírus-fertőzöttek, és mennyien kapták meg a megígért 100 százalékos táppénzt. Ám míg a 2020. szeptember-december közötti időszakra részben megkapták az adatokat, a 2021. január-júniusi periódusra szóló közérdekű adatigénylésüket most a tankerületek, a szakképzési centrumok és az államkincstár is azzal utasították el, hogy ilyen adatokat nem tartanak nyilván. Gosztonyi Gábor PSZ-alelnök szerint ez nyilvánvaló hazugság. Ráadásul míg a legtöbb helyről most lényegében ugyanazzal a központi szöveggel utasították el az igénylést, az egyik szakképzési centrumtól „véletlenül” mégis kaptak tájékoztatást. Ez is azt bizonyítja, nem igaz, hogy az érintett szerveknek nincsenek ilyen adataik, de a kormány most valamiért titkolni akarja őket – fogalmazott Gosztonyi Gábor. A cikk kitért arra a tanácsra, amelyet a PSZ fogalmazott meg a pedagógusok számára a helyettesítésről.

https://nepszava.hu/3139667_tanarhianyra-keszulnek-az-iskolak

 

Orbán Viktor átverte bérfagyasztó ajánlatát – Meg is jelent a Magyar Közlönyben a 10 százalék

Hiába a sztrájktárgyalás, a Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor által aláírt új szabály január 1-től érvényes. A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló korábbi rendelet egyetlen ponton módosul, a 16. § (11) bekezdésében a »tíz« szövegrész helyébe a »húsz« szöveg lép. Mindez azt jelenti, hogy a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó foglalkoztatottak az alapilletményük 20 százalékának megfelelő ágazati szakmai pótlékra lesznek jogosultak. A rendelet annak ellenére született meg, hogy a pedagógusok szakszervezetei (PSZ, PDSZ) egyértelművé tették, elfogadhatatlannak tartják a kormány megalázóan alacsony, 10 százalékos ajánlatát, amely nem is az alapbért emeli meg, hanem a pótlékot.

https://24.hu/belfold/2021/12/03/magyar-kozlony-pedagogusok-beremeles-tiltakozas-sztrajk/

 

Tizenötezer (oltatlan pedagógus)

„A majdnem tizenötezer pedagógus egy része talán egészségügyi okból nem kaphatott oltást. Többségük azonban nem élt a lehetőséggel, élt viszont a szabad döntés jogával. Nem regisztrált, nem ment el az oltási akcióhét egyik oltópontjára sem. Semmibe veszi a Nobel-esélyesként emlegetett magyar tudóst – nem asszonyságot! –, negligálja az orvosok, virológusok, infektológusok véleményét, kérését, felszólítását. Nem hisz abban, hogy a tudósok által bizonyított tények igazak, a tudományos kutatások és eredmények előre viszik a világot. És ahelyett, hogy örülhetnénk, hogy gyerekeink megszabadulnak a felelőtlen, farizeus, hivatásuknak ellentmondó pedagógusoktól, aggódhatunk, hogy nem lesz, aki tanítson. Vagy inkább mégis amiatt, hogy ők tanítják tovább a gyerekeinket.” Vélemény a Népszavában.

https://nepszava.hu/3139705_tizenotezer

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X