A PSZ azt javasolja: a fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozókat helyettesítők egyedi megállapodásokat kössenek

Bár a koronavírus elleni védőoltás beadatására az állami oktatási intézmények dolgozóinak kitűzött 2021. decemberi 15-i határidő még nem járt le, a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) az elmúlt napokban információk érkeztek arról, hogy egyes intézmények már a tantárgyfelosztás átdolgozását rendelték el, így akarják átcsoportosítani a fizetés nélküli szabadságra küldött, oltatlan dolgozók (tanárok, oktatók) feladatait a többiek között.

A PSZ véleménye szerint a fizetés nélküli szabadság nem egy váratlan esemény, azt a munkáltató írásban rendeli el. A fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozók helyettesítésére nem alkalmazhatók az eseti helyettesítés szabályai sem a köznevelésben, sem a szakképzésben.

A közalkalmazottakra vonatkozó szabályok szerint, ha valaki fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozót helyettesít, őt helyettesítési díj illeti meg.

A szakképzésben foglalkoztatottakra pedig – álláspontunk szerint – egy tavalyi kormányrendeletet kell alkalmazni, mely szerint „a be nem töltött munkakörbe tartozó feladatot és a tartósan távollévő oktató helyettesítését az oktató külön megállapodással láthatja el.”

A PSZ azt javasolja, hogy a kollégák ne érjék be a korábbi gyakorlat szerinti 3045 forintos helyettesítési óradíjjal, hanem olyan egyedi megállapodásokat kössenek, amelyekben a díjazás arányban áll a nagy erőfeszítéssel teljesíthető többletmunkával. A rendszerszintű problémákra nem megoldás az egyes pedagógusok, oktatók végletekig húzódó terhelése!

Budapest, 2021. december 2.

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X