Heti lapszemle 2021. szeptember 3.

lapszemle

Szeptember 15-éig várjuk az aláírásokat ahhoz a petícióhoz, amelyet a béremelésért, az óraszámok csökkentéséért indítottunk. A PSZ jogszabály-módosítást kezdeményezett, hogy a Pedagógus II. minősítés kötelező jellegét töröljék el, továbbá közérdekű adatigénylést is beadtunk: szeretnénk tudni, január és június között hányan fertőződtek meg a járványban, hányan kapták meg a sokszor megígért 100 százalékos táppénzt. Ezekről a PSZ tanévnyitó sajtótájékoztatóján volt szó, ahol ismét előkerültek a fekete esernyők.

 

augusztus 28.

A diákok többsége védtelenül kezdi az idei tanévet

A 12-17 évesek alig 8 százaléka regisztrált iskolai oltásra. A vakcinát már korábban kérőkkel együtt a korosztálynak mindössze 37 százaléka kezdi meg biztonságban a tanévet. A Pedagógusok Szakszervezete nem tartja elégségesnek a kormány iránymutatását. Totyik Tamás alelnök a Népszavának is elmondta: fontos lenne a tesztelés, miként az is, hogy az intézményvezetők maguk dönthessenek arról, mikor rendelnek el rendkívüli szünetet vagy digitális oktatást. A PSZ ennek szükségességére korábban is felhívta a figyelmet, de a kormány ragaszkodott a bürokratikus eljáráshoz, kockáztatva a vírus további iskolai terjedését.

https://nepszava.hu/3130538_a-diakok-tobbsege-vedtelenul-kezdi-az-idei-tanevet

 

Összeomlás lesz a közoktatásban, ha nem változik semmi

A közoktatás összeomlását jósolja a nem is túl távoli jövőben a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Totyik Tamás szerint a tanárhiányon kívül más válságtünetek is jelzik, hogy óriási kihívások várnak a most felnövekvő generációkra. A pedagógushiány miatt sok iskolában szakképzetlen munkaerővel töltik be a réseket. Óvodákból is hiányoznak pedagógusok. Az összeomlás nagyjából azt jelenti, hogy a minőségi oktatás kevesek kiváltsága lesz. Az alelnök a HVG Fülke című podcastjának nyilatkozott. Itt lehet meghallgatni.

https://hvg.hu/itthon/20210828_Fulke_Totyik_Tamas_Pedagogusok_Szakszervezete?s=hk

 

A miniszter szerint a tudás nemzetmentő erő

Arra kell törekednünk, hogy nemzetünk magyar és egyben művelt is legyen, és így megállja a helyét az európai nemzetek között – idézte a miniszter Eötvös Loránd szavait, amikor a Klebelsberg Központ intézményvezetői megbízásait adta át. Kifejezte reményét, hogy az új Nemzeti alaptanterv további fejlesztések pillérévé válhat, jelentős teret biztosít az iskoláknak és a pedagógusoknak is. Jelezte: a következő időszakban is meg kell birkózni a világjárvány kihívásaival. Köszönetet mondott a pedagógusoknak példaszerű helytállásukért.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/08/28/kasler-a-tudas-es-a-muveltseg-nemzetmento-ero

 

Az egyetlen lehetőség arra, hogy jobban éljünk, ha a közoktatáson változtatunk

Strukturális okai vannak annak, hogy az oktatás nem hatékony Magyarországon, és ez nemcsak a leszakadóknak, hanem az ország teljesítményének is rossz, ám ezen lehet változtatni, vélekedett Filippov Gábor elemző. Jelezte: vészcsengő, hogy a tanári gárda elöregedőben van, a pedagógusbéreket az átlagbér kétszeresére kellene emelni, hogy versengés legyen a tanári pályáért.

https://telex.hu/belfold/2021/08/28/filippov-gabor-oktatas-kozoktatas-alinda

 

augusztus 29.

Egy újabb év az elbutulásnak

Kásler Miklós miniszter átadta a Klebelsberg Központ intézményvezetői megbízásait Budapesten, de ejtett egy-két szót arról is, milyen a magyar oktatás. Szerinte oktatási rendszerünk egyediségét az adja, hogy kiválóan ötvözi a modern tudományos ismeretek alkalmazását és a hagyományos, nevelésközpontú, értékelvű pedagógiai gyakorlatot. A Hírklikk is jelezte: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) petícióban követeli egyebek mellett, hogy a pedagógusok bérét 2021 szeptemberétől a mindenkori minimálbérhez igazítsák.

https://hirklikk.hu/kozelet/egy-ujabb-ev-az-elbutulasnak/386237/

 

Varga Mihály: szabadabb teret az oktatásnak!

A Budapesti Corvinus Egyetemen folyó kiemelkedő munka kiváló lehetőséget nyújt ahhoz, hogy az itt tanulók nemzetközileg elismert, piacképes tudást szerezhessenek – mondta a pénzügyminiszter az intézmény tanévnyitó ünnepségén. A kormány elkötelezte magát a felsőoktatásban dolgozók béremelése mellett is: 2017-ben 14 ezer oktató, kutató és tanár bére emelkedett, a modellváltáshoz kapcsolódóan két lépcsőben, 2021 szeptemberében és 2022 januárjában további 15-15 százalékos emelés lesz.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/08/29/varga-mihaly-szabadabb-teret-az-oktatasnak

 

augusztus 30.

Iskolakezdés: titkon már mindenki a digitális oktatásra készül

A kormány egyelőre jelenléti oktatásról beszél, a Pedagógusok Szakszervezete szerint azonban ez bármikor változhat. Totyik Tamás alelnök a 168.hu portálnak megjegyezte: azt nem tudja megítélni, mikor kell mégis áttérni a digitális tanításra, de a hibrid oktatást tartaná a legmegfelelőbb megoldásnak.

https://168.hu/itthon/pedagogusok-tavoktatas-fidesz-kormany-koronavirus-211450

 

Diákok tízezreit érintő változások az oktatásban

Több új egyetem is fenntartót váltott, szeptembertől pedig még többen tanulnak majd az újraszabott Nemzeti alaptanterv alapján. A szakképzés átalakítását már tavaly levezényelték, nincs új felsőoktatási vagy köznevelési törvény, de azért változásokból így sem lesz hiány a 2021/2022-es tanévben. Az iskolai szexuális felvilágosítás szabályait alapjaiban írta át a kormány. 2022-re halasztották annak a programnak az elindulását, amellyel a 9. és a 11. évfolyamosok kéthetes külföldi nyelvtanfolyamokon vehetnek részt.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210828_valtozasok_az_oktatasban_20212022es_tanev

 

Palkovics László: sikerrel vette az akadályt az új szakképzési rendszer

Az új szakképzési rendszer első évét megnehezítette a járvány, mégis sikerrel vette az akadályt – közölte a miniszter az országos szakképzési tanévnyitón Csongrádon. Palkovics László elmondta: több mint két éve fogadták el a Szakképzés 4.0 fejlesztési stratégiát, amelynek alapján új szakképzési rendszert indítottak el. Tavalyhoz képest átlagosan 10 százalékkal nőtt a szakképzésbe felvett tanulók száma. A középfokú oktatásba felvettek közül 55 ezren az új szakképzésben folytatják tanulmányaikat. A felvételiző tanulók 61 százalékát szakképző intézménybe vették fel, közülük 41 százalék jelentkezett technikumba.

https://www.origo.hu/itthon/20210830-az-uj-szakkepzesi-rendszer-sikerrel-vette-az-akadalyt-mondta-palkovics-laszlo-az-orszagos.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Nő az érdeklődés az agrárszakképzés iránt

Nagy István agrárminiszter Sopronban, az agrárszakképző intézmények országos tanévnyitóján azt mondta: a nagyobb megbecsültséget tükrözi az is, hogy folyamatosan nő az érdeklődés az agrárszakképzés iránt, amely teljes átalakításon, megújuláson ment át: tavaly nyáron öt agrárszakképzési centrumot alakítottak ki 55 agrárszakképző iskolával.

https://www.origo.hu/gazdasag/20210830-nagy-istvan-a-gazdak-megbecsultsege-nagyobb-lett.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Parragh László kijelentését sokan visszautasították

Az országos szakképzési tanévnyitón részt vett Parragh László, az MKIK elnöke is. Azt mondta: „Erős vívódás volt bennem a hétvégén, hogy ezt szóba hozzam-e, nehogy elrontsam az ünnep hangulatát (…) Azt már nehezen viselem, amikor mondjuk a 9 éves kisfiamat a tanár úgy segíti fel a létrán vagy a kötélen, hogy egyébként tudom róla, hogy a fiúkhoz vonzódik.” Ha egy tanártól megkérdezik egy iskolában, hogy milyen a nemi identitása, az egyértelműen törvényellenes, ezt utasítsa vissza, és jelezze, ha ilyesmi történne – kérte a PDSZ. Az esetre a Szegedi Televízió, illetve a szeged.hu hívta fel a figyelmet.

https://szeged.hu/hirek/44435/parragh-laszlo-primitiv-homofob-megjegyzest-tett-az-orszagos-szakkepzesi-tanevnyiton

 

Emmi: nem a tesztelés véd meg, hanem az oltás

„Nem a tesztelés véd meg a fertőzéstől, hanem az oltás, ezért a kormány az oltást népszerűsíti és folyamatosan biztosítja azt a még beoltatlan pedagógusok és a diákok számára is” – válaszolta a tárca az atv.hu kérdésére, hogy a szeptemberi elsejei iskolakezdés után tervezik-e a tanulók és a pedagógusok koronavírus-tesztelését. 172 ezren vették fel az oltást a 12 év feletti diákok közül. Őket folyamatosan lehet oltásra regisztrálni az interneten.

http://www.atv.hu/belfold/20210830-tesztelik-e-a-diakokat-tanarokat-mar-172-ezer-12-ev-feletti-tanulo-vette-fel-az-oltast/hirkereso

 

A WHO és az UNICEF is az iskolák újranyitását szorgalmazza

Kiemelkedő jelentőséget tulajdonít az ENSZ Egészségügyi Világszervezete és Gyermekalapja annak, hogy ősztől Európa iskoláiban jelenléti oktatással folytatódjon a tanítás, megerősített járványbiztonsági intézkedések mellett.  Az iskolák legyenek „az utolsók, amelyeket bezárnak, és az elsők, amelyeket újra nyitnak” – szólította fel a WHO európai igazgatója és az Unicef európai vezetője Európa országait, szorgalmazva, hogy mindenütt tegyenek fokozott erőfeszítéseket a járvány terjedésének kivédésére.

https://infostart.hu/kulfold/2021/08/30/a-who-es-az-unicef-is-az-iskolak-ujranyitasat-szorgalmazza#

 

400-an jelentkeztek egyetem előtti katonai szolgálatra pluszpontokért

Aránytalanul magasnak tartja az ADOM Diákmozgalom, hogy a jövőben félévenként 32 pluszpontot kapnak a felsőoktatási felvételi eljárásban azok, akik egyetem előtt a honvédségnél szolgálnak, miközben egy komplex középfokú nyelvvizsgáért 28 pont jár. Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint nehéz ezt a két területet összehasonlítani.

http://www.atv.hu/belfold/20210830-vadai-agnes-szerint-az-uj-pluszpontrendszer-azt-mutatja-hogy-komoly-gondok-vannak-a-honvedsgenel

 

Hollandia az új Anglia

Idén 95 százalékkal kevesebb magyar diák kezdi az egyetemet az Egyesült Királyságban, mint tavaly, hiszen uniós diákhitel nélkül kifizethetetlenné vált a továbbtanulás. Ezzel eltűnik egy több ezer fős magyar diákközösség és vele együtt a kinti szervezetek is, amelyek eddig képesek voltak hazacsábítani a diplomás fiatalokat. Sokan Hollandiába jelentkeztek idén, mert ott alacsonyabb a tandíj, mint Angliában.

https://444.hu/2021/08/30/a-brexit-miatt-veget-er-a-brit-egyetemeken-tanulo-magyarok-sikertortenete?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-brexit-miatt-veget-er-a-brit-egyetemeken-tanulo-magyarok-sikertortenete

 

augusztus 31.

Harc a tanárokért: az állam az egyik iskolájában többet fizet, mint a másikban

A szakképzésben kevesebb munkáért több fizetést kaphat ugyanaz a pedagógus, mint egy Emmi-iskolában, így egyre nagyobb eséllyel csábítják át a technikumok a gimnáziumoktól őket. Az igazgatók nem értik, hogy az állam miért fizet többet az egyik minisztériumon keresztül ugyanazért a munkáért, mint egy másik minisztériumon keresztül. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a szétszaggatott közoktatás egy másik területén is folyik a küzdelem az egyre szűkösebb munkaerőért: az óvodákból mintegy háromezer óvodapedagógus hiányzik. A PSZ számításai szerint mintegy 12 ezer főállású pedagógussal van kevesebb a szükségesnél. A cikk kitért arra is, hogy különösen a pályakezdők fizetése nagyon alacsony, ez is oka a tanárhiánynak.

https://hvg.hu/kultura/20210831_Harc_a_tanarokert_allami_iskolak_tanari_berek

 

Későre halasztott oltás, kevés jelentkező: feszült lesz a tanév

A kb. 680 ezer 12-18 éves korú gyerekből 48 ezret oltanak be az augusztus 30-án indult akcióban. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint a későre halasztott iskolai oltás csak adalék ahhoz, hogy feszült hangulatban induljon a tanév, mondta a Privátbankár/Mfor közös portálnak.

https://mfor.hu/cikkek/makro/elindult-az-iskolai-oltas-mindossze-48-ezer-diakot-oltanak-be-.html

 

A diákok, tanárok tesztelését is sürgette a PSZ elnöke

Miután a 12-18 éves (oltható, kb. 6-700 ezres diákság) csaknem harmada van, lesz beoltva az iskolai oltási kampányra jelentkezett 48 ezer fővel együtt, a PSZ szükségesnek tartja a maszk használatát és a tesztelést az oktatási intézményekben – erről is beszélt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradónak.

http://www.atv.hu/videok/video-20210831-a-12-17-eves-korosztaly-kevesebb-mint-egyharmada-jelentkezett-az-iskolai-oltasi-kampanyra

http://www.atv.hu/belfold/20210831-a-fertotlenitesen-kivul-mas-intezkedes-nem-igazan-valosult-meg-gocpontok-kialakulasatol-fel-a-psz-elnoke/hirkereso

 

Diákok oltása: a kormány későn kapcsolt

Turcsányi Ildikó tanár, a Pedagógusok Szakszervezetének X. kerületi titkára a Népszavának elmondta: abban az iskolában, ahol ő tanít, nem oltanak, de tudomása szerint a két hetedik és két nyolcadik osztályból körülbelül 25-en kérték az oltást. Ez kevesebb mint negyede az érintett diákoknak, de több tanuló nyáron már megkapta az oltást. Szerinte a kormány későn kapcsolt, a 12 év felettiek szervezett oltását korábban el kellett volna kezdeni. A szülőknek néhány nap alatt kellett dönteniük, miközben minimális volt a tájékoztatás, számos kérdésre a pedagógusok sem tudták a választ.

https://nepszava.hu/3130773_gyengulo-vedelem-novemberre-ugorhat-meg-a-sulyos-koronavirusos-betegek-szama

 

Borsod megyében is tanárhiány van

Mielőbbi tartós béremelésre lenne szükség a tanárhiány csökkentésére – mondta Molnár Zoltán, a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke a miskolci Európa Rádiónak. Beszélt arról is, milyen trükkökkel próbálják elfedni az iskolák, a tankerületek a tanárhiányt, amely a PSZ szerint egyre rosszabb lesz.

https://www.youtube.com/watch?v=FuRyg8z4GYk

 

A PSZ bocsánatkérést vár el Parragh Lászlótól

A Pedagógusok Szakszervezete minimum egy bocsánatkérést vár el a meleg tornatanárral példálózó Parragh Lászlótól nemcsak a testnevelő tanárokkal, hanem az egész pedagógustársadalommal szemben – mondta a Telexnek Gosztonyi Gábor alelnök. Mélységesen egyetértenek Novák Katalinnal abban, hogy a szexuális orientáció mindenkinek a magánügye. Mindemellett várják az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyilatkozatát is, hiszen az MKIK elnöke a tárca által szervezett szakképzési tanévnyitón beszélt.

https://telex.hu/belfold/2021/08/31/parragh-laszlo-tanevnyito-homofobia-pedagogusok-szakszervezete-gosztonyi-gabor

 

Fejvesztve menekülnek a tanárok az iskolákból

A Portfólió a PSZ Bérnyomásmérője, a korábbi nyilatkozatok és a legutóbbi petícióban is megfogalmazott követelés alapján (a PSZ azt szeretné elérni, hogy a minimálbérhez kössék a pedagógusok fizetését) írt elemző cikket az oktatásban dolgozók béréről.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210831/fejvesztve-menekulnek-a-tanarok-az-iskolakbol-mutatjuk-mi-az-oka-498436?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

12 ezer tanár hiányzik, öt év múlva még rosszabb lehet a helyzet

2014-ben 101 500 forint volt a minimálbér, de most is ez alapján számolják a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok fizetését. Pedig az elmúlt években a minimálbért fokozatosan emelték, ma már 167 400 forint, vagyis a tanárok fizetését több mint 60 százalékkal kellene megtoldani ahhoz, hogy a köznevelési törvényben eredetileg rögzített szintet elérje – idézte a Pedagógusok Szakszervezetét az Eduline.  A szakszervezet petíciójában a sok sikertelen próbálkozás után ismét azt követeli, hogy a fizetések alapja 2021. szeptember 1-től ismét a minimálbér legyen.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210831_tanarok_fizetese_es_az_ellenzeki_partok_programjai

 

Varga Mihály: a családok és az oktatás fejlesztése áll a kormány értékrendjének középpontjában

A családok támogatása, az oktatás fejlesztése és a környezet jobbá tétele áll a gazdaságpolitika, a kormányzás értékrendjének középpontjában – erről a pénzügyminiszter beszélt a II. kerületi Gyermekek Háza új épületének átadásán. Varga Mihály (fideszes országgyűlési képviselő) azt mondta, háromszor annyi forrás áll rendelkezésre oktatási célra mint 2010-ben, ezek a források az elmúlt tíz évben 735 milliárd forinttal emelkedtek. Maruzsa Zoltán államtitkár jelezte: 900 helyszínen végeztek fejlesztéseket hazai és uniós forrásokból, 350 milliárd forintért. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke azt mondta, a sajátos nevelési igényű, illetve fogyatékossággal élő gyerekek ellátása mindig prioritást élvez.

https://www.origo.hu/itthon/20210831-a-csaladok-es-az-oktatas-all-a-kormany-ertekrendjenek-kozeppontjaban.html

 

Az MSZP az Országgyűlésben tárgyalná meg a digitális oktatás tapasztalatait

Az MSZP elvárja, hogy az oktatási kormányzat december 15-ig készítsen jelentést a digitális oktatás tapasztalatairól, hogy azt az Országgyűlés megtárgyalhassa. Hiller István választmányi elnök azt is szorgalmazta, hogy a kabinet gyorsítsa fel a 12 év felettiek oltását. Az MSZP az ellenzéki pártokkal visszaállítja majd a tankötelezettség korhatárát 18 évre, amióta ugyanis 16 évre csökkentették, 80 ezer fiatal hagyta abba tanulmányait. Az ellenzék győzelme esetén a pedagógusok kezdő bérét a minimálbérhez igazítják.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-mszp-az-orszaggyulesben-targyalna-meg-a-digitalis-oktatas-tapasztalatait/386310/

Dobrev Klára ígéretet tett a pedagógusoknak: sokat fogják látni egymást

A miniszterelnök-jelölt a tanárok és pedagógusok érdekképviselőivel találkozott, ahol közölte: ha ő lesz a miniszterelnök, sok egyeztetésük lesz a jövőben, „hiszen a jó kormányzás nulladik lépése, hogy egy döntés előtt mindig meghallgatjuk az érintetteket is.” A DK miniszterelnök-jelöltje a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség vezetőivel tárgyalt.

http://www.atv.hu/belfold/20210831-dobrev-klara-igeretet-tett-a-pedagogusoknak-sokat-fogjak-latni-egymast/hirkereso

 

Fidesz: Gyurcsány simán az utcára tett több ezer pedagógust

Gyurcsány simán az utcára tett több ezer pedagógust – közölte a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség. A kormánypárt ezt arra reagálva írta, hogy Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje azt mondta: pártja kormányra kerülése esetén arra vállalkozik, hogy visszaállítsa a pedagógusszakma becsületét.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/08/31/fidesz-gyurcsany-siman-az-utcara-tett-tobb-ezer-pedagogust

 

A pedagógusoknak kell kikényszeríteniük a változást

A járvány nem erősítette vagy népszerűsítette a digitális oktatást, hanem felhívta a figyelmet a már meglévő problémákra – hangzott el a Telenor digitális oktatási programja, a HiperSuli tanévkezdő szakmai napján.

https://hvg.hu/tudomany/20210831_telenor_hipersuli_kerekasztal_tavoktatas_digitalis_iskola_karanten?s=hk

 

Novák Katalin elítélte Parragh László kijelentését

„Mélységesen helytelen, amit ő mondott, én ezzel nem értek egyet, és abban a kormánynak is mindig határozott volt az álláspontja, hogy a szexuális orientáció magánügy, és mindenki a saját orientációjának megfelelően szabadon élheti az életét” – így reagált Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Parragh László meleg tornatanárral kapcsolatos kijelentésére.

https://24.hu/belfold/2021/08/31/novak-katalin-elitelte-parragh-laszlo-homofob-kijelenteset/

 

Kásler Miklós több ponton lazított az iskolák járványügyi védelmén

Az emberi erőforrások minisztere levelet írt az iskolák igazgatóinak a szeptembertől követendő járványellenes intézkedésekről. A levél szerint „köszönhetően az elmúlt időszak közös erőfeszítéseinek és a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezésnek” szeptembertől jelenléti oktatás kezdődik az iskolákban. Több olyan intézkedést hatályon kívül helyeznek, amelyek tavasszal érvényben voltak. Központi utasítások híján viszont nő az intézmények önállósága, helyben saját szabályokat alkalmazhatnak.

https://telex.hu/belfold/2021/08/31/iskola-koronavirus-jarvanyveszely-fertozes-maszk-vedotavolsag-kasler-miklos-igazolt-hianyzas

 

szeptember 1.

Tanévnyitó sajtótájékoztató fekete esernyővel

A PSZ két éve fekete esernyős akciót, tüntetést tartott: akkor azt ígértük, addig nyitva maradnak az esernyők, ameddig követeléseink nem teljesülnek – mondta a szakszervezet tanévnyitó sajtótájékoztatóján Szabó Zsuzsa elnök. Jelezte: a követeléseket (béremelés, óraszámok csökkentése) még mindig nem teljesítette a kormány. A PSZ legutóbb petíciót indított, amelynek aláírására szeptember 15-ig van idő. Totyik Tamás alelnök bejelentette: a PSZ törvénymódosítást kezdeményezett, hogy a Pedagógus II. minősítés ne legyen kötelező, ugyanis sokan (akik több évtizede dolgoznak és akár több diplomájuk is van), nem vállalják a minősítést, de akkor megszűnne a munkaviszonyuk. Ez növelné az amúgy is jelentős pedagógushiányt. A PSZ ismét közérdekű adatigényléssel fordult az állami szervezetekhez: szeretné megtudni, hogy 2021 januárja és június vége között hányan fertőződtek meg a koronavírus-járványban és hányan kapták meg a 100 százalékos táppénzt – közölte Gosztonyi Gábor alelnök.

https://pedagogusok.hu/hirek/tanevnyito-sajtotajekoztatot-tartott-a-psz/

 

PSZ: talán az iskolai csengő felébreszti a kormány lelkiismeretét

Az alacsony bérek, a pedagógushiány rontja az oktatás minőségét és ennek a diákok a kárvallottjai – erről is beszélt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Szolidaritás c. műsorában. Kitért a PSZ követeléseire, augusztusban indított petíciójára is. A műsor másik vendége Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője volt. Beszéltek arról is, hogy nem biztonságos a járvány negyedik hullámának küszöbén a tanévkezdés, hiszen a kormány jelentősen lazított az eddigi járványügyi szabályokon.

https://www.klubradio.hu/archivum/szolidaritas-2021-szeptember-01-szerda-1400-19607

 

Szeptember 15-ig lehet aláírni a PSZ petícióját

A PSZ tanévnyitó sajtótájékoztatóját közvetítette a Mérce, amely rövid összefoglalót is közölt. Szabó Zsuzsa elnök felhívta a figyelmet: szeptember 15-ig van lehetőség arra, hogy aláírják az oktatási dolgozók a PSZ petícióját, ezt már több ezren megtették.

https://merce.hu/2021/09/01/kasler-miklos-tanevnyito-elott-egy-nappal-kuldott-levelet-jarvanyugyi-szabalymodositasokrol-az-iskolaknak/

 

PSZ: minden ötödik iskolában tanít olyan, akinek felsőfokú végzettségi sincs

Mintegy 12 ezer pedagógus hiányzik az oktatásból, így a diákok nem mindenhol kaphatnak minőségi oktatást – hangzott el a PSZ tanévnyitó sajtótájékoztatóján. Szabó Zsuzsa elnök elmondta, évek óta kongatják a vészharangot, de a kormány a füle botját se mozdítja. Két éve megfogalmazott követeléseik (értékálló béremelés, óraszámcsökkentés, a tanári pálya presztízsének visszaállítása) még ma is érvényesek. Totyik Tamás alelnök bejelentette: jogszabályváltoztatást kezdeményeztek a kötelező minősítések ügyében. Gosztonyi Gábor, a PSZ másik alelnöke az iparkamara elnökének szakképzési tanévnyitón tett kijelentésére reagált, amelyben Parragh László homofób megjegyzést tett a pedagógusokra. Parragh az egész pedagógustársadalmat megsértette és bocsánatot kell kérnie, az iparkamarától, a szakképzésért felelős tárcától pedig azt várja, határolódjon el Parragh Lászlótól.

https://nepszava.hu/3130933_psz-minden-otodik-iskolaban-tanit-olyan-akinek-felsofoku-vegzettsege-sincs

 

A béremelés elengedhetetlenül szükséges

Vissza kell adni a szakma becsületét – ez szeretné elérni az oktatásban érintett szakemberek többsége: a legfontosabb a tisztességes fizetés és a kiszámítható életpálya. Az ellenzéki pártok képviselői erre csak akkor látnak esélyt, ha lesz kormányváltás. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás is nyilatkozott a Klubrádió reggeli összeállításának.

https://www.youtube.com/watch?v=YlS0o8L1Egw

 

PSZ: játék a tűzzel, amit a kormány csinál

Totyik Tamás, az PSZ alelnöke az Inforádiónak azt mondta: az oltható 12-18 évesek kevesebb mint harmada kapott eddig oltást, ennek ellenére nincs járványügyi protokoll, nincs utalás a tesztelésre és a kontaktkutatásra sem, az intézményvezetők pedig nem rendelhetnek el tantermen kívüli oktatást a 6. osztálytól magasabb évfolyamokban. A pedagógushiányról megjegyezte: tudnak olyan iskoláról, ahol a fociedző tartja a testnevelés órát. Az Emmi állításával szemben létező probléma a pedagógushiány.

https://infostart.hu/belfold/2021/09/02/psz-jatek-a-tuzzel-amit-a-kormany-csinal

 

A PSZ állít, az Emmi cáfol

A PSZ szerint öt éven belül a nyugdíjazások, a pályaelhagyás, a Pedagógus II. minősítés miatt több mint 20 ezerrel csökkenhet a pedagógusok száma. Minden negyedik iskolában olyan pedagógus tanít legalább egy tárgyat, akinek az nem szakja – idézte az RTL híradója a sajtótájékoztatóról Totyik Tamást, a PSZ alelnökét. Az Emmi úgy reagált: az adatok nem valósak, pedagógushiány nincs.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/becsengettek-az-iskolak-felkeszultek-a-tavoktatasra-is-jelenleti-oktatas

 

Lazább szabályokkal kezdődik a tanév, miközben jön a negyedik hullám

Értetlenül fogadta a PSZ az igazgatóknak küldött miniszteri levelet, miszerint nem kötelező az iskolákban a maszk sem, miközben az oltható korosztálynak csupán kb. harmada kapott vakcinát – erről is beszélt Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Millásreggeli c. műsornak. Továbbra sem tudható, miről és mikor dönthet önállóan az intézmény vezetője, ha erősödik a járvány. Az interjúban szó volt az alacsony bérekről, a pedagógushiányról, a nyugdíjazások várható nagy számáról. Iskolákat kell majd bezárni, mert nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeket, mondta az alelnök.

https://millasreggeli.hu/kozelet/igy-varjak-a-tanevkezdest-a-tanarok/

 

A PSZ szerint többet kellene költeni oktatásra

A főállású pedagógusok körében csaknem 12 ezer fős hiányról beszélt a VG-nek Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Egy 2019-es felmérést említve megjegyezte: minden ötödik általános iskolában dolgozik olyan pedagógus, akinek nincs felsőfokú végzettsége, minden negyedik oktatási intézményben pedig úgy tanítanak tanárok, hogy nem a végzettségüknek megfelelő tantárgyat oktatják. A betöltetlen állások száma a kérdőívek szerint 7 ezer volt a középiskolákban és az általános iskolákban, az óvodákból pedig csaknem 4 ezer óvodapedagógus hiányzott. A költségvetés oktatásra fordított kiadásainak aránya a bruttó hazai termékből (GDP) 2019-ben már csak 3,9 százalékot tett ki, míg a kétezres évek elején 5,7 százalék volt. A PSZ szerint az lenne ideális, ha a GDP 6 százalékát költené a költségvetés oktatásra.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/09/diakok-szazezrei-ulnek-be-ma-az-iskolapadba-1

 

A PSZ visszautasítja Parragh László pedagógustársadalmat sértő kijelentéseit

A Pedagógusok Szakszervezete a kormánytól, az ITM-től, az Emmitől, az MKIK-tól is elvárja, hogy határolódjon el Parragh László kijelentésétől, és kérjen bocsánatot a pedagógusoktól. De a bocsánatkérést elvárja Parragh Lászlótól, az MKIK elnökétől is. Gosztonyi Gáborral, a PSZ alelnökével arról is beszélgetett a Hírklikk munkatársa, hogy az a hurráoptimizmus, amelyet a szakképzésről az ITM minisztere a tanévnyitón felvázolt, miért emlékeztetett leginkább a régi „A fele sem igaz” vetélkedőre.

https://hirklikk.hu/kozelet/gosztonyi-gabor-parragh-laszlo-kijelentese-gyalazat-az-a-minimum-hogy-bocsanatot-ker/386340

 

A PSZ bocsánatkérést vár Parragh Lászlótól

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor úgy vélte: az MKIK elnökének kijelentései illeszkednek a NER-propagandába, de a szakszervezet álláspontja szerint „egyáltalán nem mosható össze a pedofília – ami büntetendő cselekmény – a szexuális kisebbséghez való tartozással, ami nem büntetendő”. Súlyos és tévútra viszi ezt a kérdést – mondta az alelnök a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában.

https://www.klubradio.hu/adasok/parragh-homofob-beszede-bocsanatkerest-es-elhatarolodast-varnak-120521

 

Kásler Miklós: a diákok ismerjék meg a világ értékeit

A haza értékeinek megismerésére biztatta a diákokat az emberi erőforrások minisztere a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaharkányban, a XII. nemzeti tanévnyitón. A mostani járványban a magyar iskola jelesre vizsgázott emberségből és szervezettségből, a közoktatás nem várt gyorsasággal és eredményességgel állt át a digitális oktatásra, oldotta meg a jelenléti és az alig ismert digitális oktatás nehézségeit – mondta a miniszter, hozzátéve: ma a diákok és a tanárok újra hagyományos módon vehetik birtokba az iskolát.

https://kormany.hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma%20%20

 

A kistelepülési iskolákat nem bezárni, hanem felújítani kell

Az oktatás tünteti el leginkább a társadalmi különbségeket – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence Mezőtúron, hozzátéve: fontos lépéseket tettek az „otthonról hozott különbségek” csökkentése érdekében.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210901-retvari-az-oktatas-tunteti-el-leginkabb-a-tarsadalmi-kulonbsegeket

 

185 ezer diákok oltottak be nyáron, nem kötelező a maszk az iskolákban

Az oltható diákok közül 185 ezren éltek nyáron a koronavírus elleni oltás lehetőségével – közölte a Miniszterelnökség államtitkára. György István hozzátette: az augusztus végi, szeptember eleji iskolai oltási akcióban további csaknem 50 ezren akarnak részt venni, de még inkább növelni kell a gyerekek átoltottságát. A pedagógusok körében 85 százalékos az átoltottság. Nem lesz kötelező az iskolákban a maszkviselés és a testhőmérséklet mérése, de tiltani sem fogják. A kormány arra készül, hogy az idei tanévben jelenléti oktatás lesz.

https://24.hu/belfold/2021/09/01/koronavirus-vedooltas-diakok-szama/

 

Púposodó rongyszőnyeg

„(..) a tanév így is elindul és végigdöcög jövő nyárig. Ahogy eddig is. Mert az oktatásban dolgozók, elsősorban a pedagógusok hivatástudattól vezérelve továbbra is a vállukon tartják az egész rendszert, az egyre púposodó rongyszőnyegen egyensúlyozva. Miért? Azt mondják, a gyerekek érdekében. De vajon tényleg ez a gyerekek érdeke?”  Juhász Dániel véleménycikke.

https://nepszava.hu/3130905_puposodo-rongyszonyeg

 

szeptember 2.

PSZ: aggasztó a tanárhiány

Totyik Tamás alelnök bízik abban, hogy nem lesz szükség a digitális oktatásra való ismételt átállásra, ugyanakkor kétségeit fejezte ki, hogy vajon az oktatási intézményekben van-e mindenhol elegendő takarító. Szükség lett volna rá, hogy az oktatási intézmények felmérjék a diákok digitális oktatásból adódó esetleges lemaradását. Ez különösen fontos lenne a hátrányos helyzetű térségekben, amelyekben nincs megfelelő internetelérés, hiszen valószínűsíthető, hogy az ott élők a digitális oktatásban sok társukhoz képest nem tudtak megfelelően teljesíteni. A szakszervezet alelnöke szerint aggasztó a tanárhiány is, idézte őt a Magyar Nemzet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/09/sikerult-felkeszulni-az-iskolakezdesre

 

Míg a szomszédban szigorúbb óvintézkedést hoztak, itthon a kormány semmilyen járványügyi intézkedést nem rendelt el az iskolákban

A higiéniai szabályok fokozott betartására kéri a szülőket és a diákokat a Házi Gyermekorvosok Egyesülete. Havasi Katalin elnök a Népszavának nyilatkozva arra is figyelmeztetett: a koronavírus delta variánsa fokozott fertőzőképességű, nagyon gyorsan képes terjedni, a gyerekek, kamaszok pedig nagy szerepet játszhatnak a vírus tünetmentes átadásában. Bár az oktatási-nevelési intézményekben, zárt terekben most nem kötelező a maszkviselés, ő azt mégis hasznosnak tartaná. Ha egy osztályban megjelenik a fertőzés, azt az osztályt mindenképp el kellene zárni a közösségtől. Azokat a diákokat, akik kaptak oltást, mentesítené a karantén hátrányaitól, igaz, csak tesztelés mellett.

https://nepszava.hu/3130982_se-maszk-se-teszt-mig-a-szomszedban-szigorubb-ovintezkedest-hoztak-itthon-a-kormany-semmilyen-jarvanyugyi-intezkedest-nem-rendelt-el-az-iskolakban

 

Rendben elindult a második tanév a megújult szakképzési rendszerben

A megújult szakképzés társadalmi presztízsének emelkedését jelzi, hogy a tavalyihoz képest 10 százalékkal több diák jelentkezett a szakképzésbe – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán.

https://www.origo.hu/gazdasag/20210902-itm-gazdasag-szakkepzes-tanev.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Bekúszott az iskolába a NER, miközben hivatalosan nem akar politizáló tanárokat

Hamarosan végez a NER-korszak első diákgenerációja. Diákokat és tanárokat kérdezett a hvg.hu arról, milyen szerepet kapott az eltelt 11 tanévben a politika az iskolai életben. Ahogy a tanárok, a nyilatkozó, idén végzős diákok is szinte egyhangúlag úgy érezték: a politika beférkőzött az iskola falai közé, aktívan alakította a közösségi és oktatási élményeiket.

https://hvg.hu/itthon/20210902_NER_generacio_iskola_oktatas_NAT?s=hk

 

„Arról, hogy melyik tankönyv jó, majd a tanárok és a diákok fognak dönteni”

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia három éve középiskolai történelem-tananyag fejlesztésébe kezdett, melynek eredményeképpen egy új tankönyvsorozat válik használhatóvá minden oktatási intézményben. A tankönyvek már meg is érkeztek az iskolába, rövidesen online felületen is elérhetővé válnak a tankönyvi leckék és számos egyéb kiegészítés, illetve mérést és értékelést szolgáló tanári feladatbank. Kovács Örs főszerkesztőt és Tamásiné Makay Mariann szerkesztőt kérdezte a cikk szerzője, Maróti Zsolt Viktor (gimnáziumi tanár) a megvalósult és a jövőbeli tervekről.

https://ujkor.hu/content/kattanponthu?fbclid=IwAR22PurgnT1YZJn0F-lAF1Woi8DVfWAnMDvuumpE9oOKj5QOkWJCnzg3znY

 

Nyolcadikos biológia-tankönyv: „Nyilvánvaló, hogy a homoszexualitás biológiai értelemben nem természetes”

„Nyilvánvaló, hogy a homoszexualitás biológiai értelemben nem természetes, hiszen nem teljesül a szexuális tevékenység biológiai célja, az utódnemzés” – olvasható a tankönyvben. Szerzői Kovács István, Paál Tamásné és Victor András, itt lehet átlapozni az egészet. Az Oktatási Hivatal tankönyvjegyzékében csak egy másik tankönyvet lehet találni. Az ADOM diákmozgalom júliusban aláírásgyűjtésbe kezdett azért, hogy szabadon választhassanak tankönyvet a tanárok.

https://444.hu/2021/09/02/nyolcadikos-biologia-tankonyv-nyilvanvalo-hogy-a-homoszexualitas-biologiai-ertelemben-nem-termeszetes

 

szeptember 3.

Neubauer Tamás: a kérdésem csak az, a gyerekek kitől fognak tanulni?

A hatalmat megszólító videó került fel a Facebookra, amelyben Neubauer Tamás négy diplomás pedagógus mondja el, miért nem vállalja a Pedagógus II. minősítést, hogy a pályán egy fokozattal előbbre jusson. Ezzel vállalva azt is, hogy kirúgják, a pályán sehol sem tud elhelyezkedni. Nem ő az egyetlen, mintegy 5-10 ezren lehetnek, akik hasonlóképp vélekednek. Figyelembe véve a mostani pedagógushiányt, az ő kiválásuk valóban az oktatás teljes romlását vetíti előre, írta a Hírklikk. Neubauer Tamás a PSZ Győr-Moson-Sopron megyei elnöke.

https://hirklikk.hu/kozelet/neubauer-tamas-a-kerdesem-csak-az-a-gyerekek-ok-kitol-fognak-tanulni/386419

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X