Heti lapszemle 2021. július 16.

lapszemle

A tanárképzés átalakítása szakszervezetünk szerint is szükséges, de a kormány terve sok szakmai kérdést vet fel. A nyári Erzsébet-táborokban a pedagógusoknak járó, egyébként megalázó élelmiszer-utalvány tükrözi, miként becsüli meg az állam, a kormány az oktatásban dolgozókat.

 

július 9.

Csak egy szikra kell…

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke úgy látja, a kormány visszaél a tanárok hivatástudatával, türelmével: a bérek alacsonyak, a munkaterhek egész Európában nálunk a legnagyobbak – mondta Szabó Zsuzsa az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában. Egy minapi rádióinterjúban kilátásba helyezte, hogy a következő tanév akár sztrájkkal is indulhat, erről most azt mondta: évek óta kongatják a vészharangot, felhívják a problémákra a figyelmet. Ha a tagság sztrájkolni kíván, a PSZ megszervezi. Az biztos, hogy elkeseredettek az oktatásban dolgozók, a pedagógusok, mert évek óta hitegetik őket.

http://www.atv.hu/belfold/20210710-a-pedagogustarsadalom-a-veget-jarja-csak-egy-szikra-kell/hirkereso

 

Mindenhol meglesz az ingyenes tankönyv

13,3 millió tankönyv gyártása folyik, a szeptemberi tanévkezdésre valamennyi az iskolákban lesz – jelentette ki az Emmi államtitkára a debreceni Alföldi Nyomdában. Maruzsa Zoltán jelezte: az előző évhez hasonlóan a köznevelésben és a szakképzésben tanuló valamennyi diáknak biztosítják az ingyenes tankönyveket, erre idén 13 milliárd forintot fordítanak. A papíralapú könyvek mellett az összes állami kiadvány ingyenesen is letölthető digitális formában is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/maruzsa-zoltan-biztositott-a-tankonyvellatas-10057073/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

A fiatalabb diákokat érzékenyebben érintette a digitális oktatás

Az óvoda utolsó egy-két éve és az iskola első egy-két éve mindent eldönt, oda érdemes az erőforrásokat, tudományos erőfeszítést, pedagógiai programokat fókuszálni – mondta Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet egyetemi tanára. Az Inforádió Aréna című műsorában beszélt a felzárkóztatás problémáiról, a magolás veszélyeiről, a pedagógusképzés hiányosságairól.

https://infostart.hu/interju/2021/07/09/csapo-beno-minel-fiatalabbak-a-diakok-annal-erzekenyebben-erintette-oket-a-tantermen-kivuli-oktatas

 

július 11.

Átalakul a tanárképzés: lebutítják vagy sem?

 „Nagyon a végét járja a pedagógustársadalom, csak egy szikra kell” – idézte Szabó Zsuzsát, a PSZ elnökét az ATV híradója. Az új Nemzeti alaptantervhez igazítják a tanárképzést, a pedagógusok egyetemi felkészítéséből pedig törlik a „felesleges” tartalmakat, hangzott el a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal legutóbbi ülésén. Ha egy tanár a jövőben annyit tudna, mint egy középiskolai diák, a minőségi oktatás is veszélybe kerülne. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter azt mondta: nem a képzés lebutításáról van szó, több pozitív változás is lesz a pedagógusképzésben.

http://www.atv.hu/belfold/20210711-nemzeti-pedagoguskar-elnoke-tobb-pszichologiai-felkeszitest-kevesebb-tananyagot/hirkereso

 

Riadót fújtak az oktatási szervezetek

Riadót fújt a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform, az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete, a Magyartanárok Egyesülete, a Történelem Tanárok Egylete, mert a pedagógusképzés öncélú átalakításával a kormány az oktatás utolsó tartópillérét is kirúgni készül.

https://hirklikk.hu/kozelet/riadot-fujtak-az-oktatasi-mozgalmak-a-kormany-az-oktatas-utolso-tartopilleret-is-kirugni-keszul/384056/

 

július 12.

Minimálisan 30 százalékos azonnali béremelésre van szükség

Ha a tagság hajlandó sztrájkolni, a PSZ megszervezi – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV Start műsorának. A szakszervezet most gyűjti online felmérésére a válaszokat arról, mire hajlandók az oktatásban dolgozók bérük emelése, az óraszámok csökkentése érdekében. Minimálisan 30 százalékos béremelésre azonnal szükség lenne. Cél az is, hogy a nevelést-oktatást segítők bérét is jelentősen emeljék. A jövő évi állami költségvetés nem tartalmazza az emelés fedezetét, ezt is szóvá tette az alelnök. Beszélt a tanárképzés tervezett átalakításáról, a tanárhiányról is: szerinte 10-12 ezer pedagógus és más dolgozó hiányzik az oktatásból.

http://www.atv.hu/belfold/20210712-psz-alelnok-a-2022-es-koltsegvetesben-nincs-benne-a-pedagogusok-beremelese/hirkereso

 

Kevés iskolában kérnek érzékenyítő foglalkozásokat

Nagyon kevés, jó, ha évente 40-50 iskolában kérik, hogy érzékenyítő foglalkozásokat tartsanak, ezt mondja az egyik legrégebb óta működő program, a Melegség és elfogadás trénere. A „pedofiltörvény” szerint csak nyilvántartásba vett szervezetek tarthatnának ilyen foglalkozásokat az iskolákban. A tanároknak nincs idejük és nincsenek felkészülve a felvilágosító munkára – mondta az RTL híradónak Balázs-Chrappán Tímea, a PSZ Ifjúsági Tagozatának elnöke.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/ugynevezett-pedofiltorveny-melegek-kirekesztes-iskolak-erzekenyites

 

Itt az idő megmutatni, mit tudnak a tanárok és a diákok

Szolga Bálint (aki felszólalt a legutóbbi tüntetésünkön) a PSZ akcióiról is írt. „A PSZ közzétett egy kérdőívet, amelyben arról kérdezik a kollégáikat, mire lennének hajlandók a fizetésemelés reményében. A válaszlehetőségek között a petíciók aláírásától a több napos sztrájk opciójáig rengeteg lehetőség kiválasztható. Majd végszóra a II. kerület sikeresen feltette az I-re a pontot azzal, hogy 750 forintot ajánlottak óránként egy nyári táborban a tanároknak.” (…) „Azt üzenném minden tanárnak, fontos a munkájuk. Épp ezért kell minél több embernek kiállnia most, és azt mondani, elég volt! Nincs más út, csak a munkabeszüntetés, ebben pedig mi, diákok is önök mögött, mögöttetek állunk. Kérem tehát a pedagógustársadalmat, lépjenek sztrájkba! A diáktársaimat pedig arra, hogy támogassuk tanárainkat ebben, hiszen egy hajóban evezünk, már a rendszerváltás óta, és ha ez a hajó megfeneklik, annak mi leszünk a legnagyobb vesztesei.”

https://merce.hu/2021/07/12/itt-az-ido-megmutatni-mit-is-tudnak-a-tanarok-es-a-diakok/

 

47 fiatal külföldi tanulmányát támogatja a kormány

Szeptembertől 47 tehetséges fiatal kezdheti meg tanulmányait a világ legjobb külföldi egyetemein a Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Az állam nemcsak a tandíjat, hanem a fiatalok minden egyéb költségét is állja. Novák Katalin elmondta: a támogatás célja, hogy a tehetséges fiatalok a legjobb központokban gyarapíthassák tudásukat, majd azt Magyarországon kamatoztassák.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210712-novak-negyvenhet-fiatal-kezdheti-meg-tanulmanyait-a-stipendium-peregrinum-osztondijjal

 

július 13.

Lebutítják a tanárképzést

Elképesztő a tanárképzés tervezett átalakítása, miszerint csak annyit tanítanának a hallgatóknak, amennyi a diákok középszintű érettségire történő felkészítéséhez szükséges – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorában.

https://www.youtube.com/watch?v=H4aSGuKYKWo

 

Minden negyedik hallgató lemorzsolódik, a legtöbb pedagógust mégsem itt veszíti el az oktatás

Újra átszabná a tanárképzést a kormány: a lemorzsolódási adatokra hivatkozva megnyirbálnák a tananyagot. Pedig a statisztikák azt mutatják, hogy a tanári pályára készülők többsége elvégzi a képzést, a legtöbb pályakezdőnek nem az egyetemen megy el a kedve a tanítástól, hanem utána. A cikk hivatkozott Neubauer Tamásnak, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Győr-Moson-Sopron megyei elnökének a minapi interjújára, amelyet a kistelepülések tanárhiányáról adott.

https://eduline.hu/felsooktatas/20210713_pedagoguskepzes_lemorzsolodas

 

A tanárképzés tervezett átalakításának ellentmondásai

A Köznevelés-stratégiai Kerekasztal legutóbbi ülésén derült ki, hogy a kormány úgy nyúlna bele a pedagógusképzés tartalmi szabályozásába, hogy az alaptanterven és a kerettanterven túlmutató tartalmak csak nagyon indokolt esetben maradhatnak a képzési tervben. A cél az lesz, hogy a tanárok a középszintű érettségire legyenek képesek felkészíteni tanítványaikat. Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára elmondta: csak emelt szintű érettségivel lehet felsőoktatási intézménybe jelentkezni, miközben külön „gyorstalpalót” kell elvégezniük a tanároknak csak azért, hogy felkészíthessék diákjaikat az emelt szintű vizsgára. Érthetetlen, miért van szükség erre, ha nincs is pedagógushiány, mint ahogy a kormány állítja.

https://www.klubradio.hu/adasok/pilz-oliver-a-pedagoguskepzes-tervezett-modositasarol-igy-nem-lesz-vonzobb-a-pedagogusi-palya-119442

 

Méltánytalan, megalázó fizetést kapnak a pedagógusok az Erzsébet-táborokban

A táborokban kapott megalázó díjazásról nyilatkozott Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Trend FM rádiónak. Jelezte: külön hátráltató tényező, hogy egyes megyékben nincs is CBA-üzlet, így a 25 ezer forintos élelmiszer-utalvány beváltása is nehézkes. Ráadásul a pedagógusok sokszor a saját pénztárcájukból fizetik az étkezésüket. Heti 100 ezer forint lenne a méltó díjazás, hiszen szakmai foglalkozások is zajlanak a táborokban.

https://trendfm.hu/cimlap/meltanytalan-fizetest-kapnak-a-pedagogusok-a-nyari-taboroztatasert-16151

 

„Ki az, aki ennyiért elvállalná önként?”

„Előző évben nagy ráhatásra, az igazgatónő és az iskola kedvéért vállaltam egy hét Erzsébet-tábort. Reggel 8-tól 4-ig tartott a munkaidőm, 5 napi munkáért 25 000 forintos CBA-utalványt kaptam. Ezt is decemberben sikerült eljuttatniuk, többszöri telefonálgatás után” – erről beszélt egy székesfehérvári pedagógus. A Klebelsberg Központ elnöke tavaly a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy „míg az önkormányzati táborokban a tanárok a szabadságuk alatt végezték a munkát napi 5–12 ezer forintos pluszért – gyakran húsznál is több gyerekre vigyázva –, addig az Erzsébet-táboroknál nem a szabadság terhére látják el a gyermekfelügyeletet a tanárok, a ledolgozott időt később szabadságként kivehetik, és heti 25 ezer forintos étkezési utalványt kapnak utólag.” Első ránézésre úgy tűnhet, az Erzsébet-táborokban sokkal jobban megbecsülik a pedagógusokat, de ez nem igaz: a 25 ezer forintos utalvány nagyjából 600 forintos órabért jelent, és a táborba jutást maguk fizetik a pedagógusok. Az iskolavezetőkre nagy nyomást gyakorolnak a Klebelsberg Központból, így elvállalják a munkát. A Pedagógusok Szakszervezete jelezte: a pedagógusok nem kötelesek elvállalni a gyermekfelügyeletet a nyári szünetben.

https://24.hu/belfold/2021/07/13/erzsebet-tabor-cba-utalvany-taboroztatas-gyermekfelugyelet/#

 

július 14.

Az ELTE felmérést készített a pedagógusok helyzetéről

A gyorsjelentésből kitűnik: a válaszadók csupán 6 százaléka érzi úgy, hogy nincs túlterhelve. Háromból ketten időhiányra panaszkodnak. Az eszközhiány is sokfelé gondot jelent. A válaszadók fele a pályája elején sokkal lelkesebb volt, mint ma. A válaszadók 89 százaléka érzi úgy: nincs megbecsülve. Minden ötödik válaszadó (17%) a pályaelhagyást fontolgatja. Az adatfelvétel 2021 februárjában zárult, az adatbázis 5063 pedagógus és intézményvezető válaszait tartalmazza 656 általános és középiskolából.

 

https://nevtud.ppk.elte.hu/content/elkeszult-a-motel-gyorsjelentes.t.20855

 

Még mindig nincs elég iskolaőr

Országszerte folyamatos továbbképzést biztosít a köznevelési és szakképzési intézményekbe kinevezett iskolaőrök számára az Országos Rendőr-főkapitányság. Pszichológusok vezetésével elsősorban kommunikációs és konfliktuskezelési tréningeket tartanak az iskolaőröknek, akikből még mindig nincs elég: az állomány feltöltöttsége 88 százalékos. Bár a 2020-as tanév a középiskolákban jórészt digitálisan zajlott, az intézmények többségében kérték, hogy az online oktatás idején is maradjon az iskolaőr, mert a kiscsoportos konzultációk vagy a szakmai gyakorlatok zavartalan megtartását így látták biztosítottnak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/meg-mindig-nincs-eleg-iskolaor-10076363/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Hadházy Ákos: megalázó pénzt fizettek a tanároknak, miközben mások kaszáltak az uniós projekten

Makón a hátrányos helyzetű gyerekek ötnapos táboroztatásáért napi 8 ezer forint jutott hét tanárnak az 500 milliós uniós projektből – írta Hadházy Ákos Facebook-posztjában. A szerinte megalázó összegnél is cinikusabb, ahogyan kiválasztották a jelentkezőket. Úgy tudja, a tanároknak ajánlatot kellett adniuk, heten 8 ezerért vállalták a munkát, egy tanár 9, kettő pedig 10 ezer forintos “ajánlatot” adott. Utóbbi három pedagógus nem kapott munkát.

https://168.hu/itthon/hadhazy-akos-megalazo-penzt-fizettek-a-tanaroknak-mikozben-masok-kaszaltak-az-unios-projekten-208100

 

Novák Katalin szerint a pedagógusok jól érzik magukat, amikor a Balaton partján táboroztatnak

A miniszter az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának azt mondta: ő pedagógusokkal beszélt, annak hisz, amit saját szemével lát, nem azoknak, akik hangulatot keltenek. A pedagógusok meg is köszönik, hogy a Balaton partján lehetnek, nem hallott elégedetlenséget, viszont sokan a kákán is csomót keresnek. A műsorvezető felidézte: a Pedagógusok Szakszervezete kifogásolta, megalázónak tartja a heti 25 ezer forintos élelmiszer-utalványt. A kifogásolt összegre azonban érdemben már nem tért ki a miniszter.

http://www.atv.hu/videok/video-20210714-zsarolja-az-orszagot-az-unio

 

Dobrev Klára: a pedagógusok szerint megalázó az utalvány

A DK-s Dobrev Klára Novák Katalin miniszter kijelentéseire reagálva megjegyezte, hogy ő is nagyon sok pedagógussal beszél, egyáltalán nem elégedettek a 25 ezer forintos élelmiszer-utalvánnyal, megalázónak tartják azt, mondta az ATV-nek, ugyanabban a műsorban.

http://www.atv.hu/belfold/20210714-dobrev-klara-elo-adasban-reagalt-novak-katalin-kijelentesere-verlazito-felhaborito-a-25-ezer-forintos-utalvany

 

Az egyetemek körüli botrányok is hozzájárulnak a fiatalok elvándorlásához

A fiatalok azért hagyják el az országot, mert itthon nem tudnak megélhetést teremteni maguknak, véli Fullajtár Andrea. A színésznő szerint már nem csupán a képzett munkaerő elvándorlásáról van szó. Ezt erősíti az egyetemek átszervezése körül kirobbant botrány is.

https://szakszervezetek.hu/hirek/27224-az-egyetemek-koruli-botranyok-is-nagyban-hozzajarulnak-a-a-fiatalok-elvandorlasahoz

 

Kóros elmeállapotú a kínai férfi, aki megölte a covid-osztályon fekvő tanárnőt

Elkészült az elmeorvosi szakértői vélemény annak a szakácsként dolgozó kínai férfinak az ügyében, aki márciusban harmincszor szúrt fejbe sebészollóval egy lélegeztetőgépen lévő tanárnőt a Honvédkórház intenzív covid-osztályán. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a külföldi férfi kóros elmeállapotú, emiatt fennáll nála a bűnismétlés veszélye. A tanár olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy napokkal később meghalt.

https://24.hu/belfold/2021/07/14/koros-elmeallapotu-a-covid-osztalyon-fekvo-tanarnot-kivegzo-kinai-szakacs/

 

július 15.

A PSZ továbbra is kitart amellett, hogy megalázó a táboroztatók 25 ezres utalványa

Novák Katalin szerint jól érzik magukat a pedagógusok a Balaton partján, az Erzsébet-táborokban. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Spirit FM rádió reggeli műsorának is azt mondta: a heti 25 ezer forintos összeggel és az utalvánnyal is gond van, hiszen nem is lehet mindenhol beváltani. Egyébként jó lenne, ha nyáron senkinek sem kellene anyagi vagy más kényszerből táboroztatást, illetve munkát vállalni, különösen nem a megalázó utalványért.

https://soundcloud.com/spiritfmbp/penzben-kellene-elismerni-utalvany-helyett-a-taboroztato-pedagogusokat

 

Évtizedekig tartana az oktatás helyreállítása, ha elkezdenék

A pedagógusképzés átalakításáról is beszélgetett Millei Ilona Pilz Olivérrel, a Tanítanék mozgalom társalapítójával. Szerinte az oktatás a szakadék szélén van. „Most jutottunk megint odáig, hogy a pedagógusbérek egyszerűen tarthatatlanul alacsonyakká váltak. Eliminálódott az az emelés, ami miatt oly sokszor hallottuk, hogy már megint emelték a bérünket. És aminek a vetítési alapját befagyasztották a 2014-es minimálbéren. Így nem értékkövető a bérünk. Az előző bértáblát azért számolták fel, mert azt mondták, egy értékállót csinálnak, a saját kormányzásuk alatt sikerült egy ugyanolyan vacakhoz eljutni, mint az előző volt.”

https://hirklikk.hu/kozelet/pilz-oliver-ha-ma-elkezdenenk-akkor-is-evtizedekig-tartana-a-magyar-oktatas-helyreallitasa/384197/

 

Idén tizedével több diák jelentkezett felsőoktatásba

A járvány miatti 2020-as visszaesés után ebben az évben ismét jelentősen emelkedett a felsőoktatásba készülő fiatalok száma, országosan 110 ezer felvételiző várja, hogy sikerül-e bejutnia a vágyott intézménybe. A felsőoktatásban tanulók létszámának növelése fontos kormányzati célkitűzés, az Állami Számvevőszék áprilisban publikált jelentése szerint ráadásul hazánkban a munkaerőpiac az uniós átlagnál jelentősebben megbecsüli a diplomát. A magyar diplomások átlagbére 180 százaléka az országos átlagbérnek.

https://magyarnemzet.hu/belfold/iden-tizedevel-tobb-diak-jelentkezett-a-felsooktatasba-10081292/

 

Maruzsa Zoltán: a tanároknál 90 százalék feletti az átoltottság

A köznevelési államtitkár azt mondta: a pedagógusok átoltottsága kilencven százalék feletti, így a szaktárca optimistán várja a szeptemberi tanévkezdést. Mivel a tömeges oltásnak köszönhetően egész tantestületek megfertőződésétől nem kell tartani, a minisztérium arra készül, hogy ősszel jelenléti oktatással indulhat a tanév. „Összesen 200 ezer oktatásban dolgozó kapta meg a vakcinát” – írta a Magyar Nemzet. Az államtitkár úgy tudja, a 16-18 éves korosztályban ötven százalék feletti az átoltottság.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-tanaroknal-mar-90-szazalek-feletti-az-atoltottsag-10083098/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Fejlődtek a digitális kompetenciák, értékelik a tapasztalatokat

A lezárult tanév azért is rendkívüli volt, mert személyes oktatás után kellett áttérni a digitális oktatásra – mondta Maruzsa Zoltán államtitkár az Inforádió Aréna c. műsorában (a tavalyi tanévben csak március közepétől év végéig maradt a távoktatás). Ismét köszönetet mondott az oktatásban dolgozóknak. Az általános iskola alsó tagozatán kevésbé hatékony, a középiskolásoknál eredményesebb volt a tantermen kívüli oktatás. Az érettségi eredmények idén sem voltak rosszak, bár a most vizsgázók szinte egy teljes tanévet a négy évből otthonról tanultak. Elemzik és gyűjtik a digitális oktatás tapasztalatait. Szó volt arról is, hogy a pedagógusok körében 90 százalékos az átoltottság. Jelezte: emelkedni fog a nyugdíjba menők száma, de népszerű a pedagógusképzés.

https://infostart.hu/arena/2021/07/15/maruzsa-zoltan-az-emberi-eroforrasok-miniszteriuma-koznevelesert-felelos-allamtitkara

 

„Brüsszel már évek óta élharcosa a kiskorúak mentális átprogramozásának”

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a gyermekvédelmi törvény miatt. Brüsszeli szakértők szerint a törvény korlátozza, hogy „LMBT-tartalmak” jussanak el a magyar gyerekekhez, pedig az nem lenne számukra káros. Ezen kívül is jó pár kifogásuk van a jogszabállyal kapcsolatban. Gulyás Gergely miniszter azt mondta: a kormány álláspontja nem változott, hiába a támadások, nem engedik be az LMBTQ-aktivistákat az óvodákba és iskolákba.

https://hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2021/07/15/brusszel-mar-evek-ota-elharcosa-a-kiskoruak-mentalis-atprogramozasanak

 

július 16.

Gyerekestül fertőtlenítené az óvodákat az Emmi

Az óvodai feladatellátásnak nyáron is folyamatosnak kell lennie, ezért az Emmi arra kérte a fenntartókat és az intézményvezetőket: a felújításokat, a dolgozók szabadságolását úgy oldják meg, hogy közben a gyerekek fogadása biztosítva legyen. Szerencsére a levél csak ajánlásokat, nem konkrét utasításokat tartalmaz, máskülönben nem lenne egyszerű megfelelni az elvárásoknak – nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke. Verba Magdolna elmondta: az óvodáknak pár hétre mindenképp be kell zárniuk, mert több munkát csak akkor tudnak elvégezni, amikor gyerekek nincsenek az intézményben, nem lehet mindent “gyerekestül” fertőtleníteni. A szabadságolásokat pedig már január végén meg kellett szervezni, de „hozzászoktak, hogy állandóan változtatni kell valamin”. Az általános iskolákban június 16-tól 29-ig kellett megszervezni a gyermekfelügyeletet, az Emmi szerint az 1-8. évfolyamokon kezdetben naponta több mint 17 ezer, az utolsó napokban átlagosan napi 8 ezer tanulónak igényelték a felügyeletet. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke is úgy véli, a szokásosnál több diáknak igényelték a felügyeletet, sok helyen a felzárkóztató foglalkozásokat is most tartották meg, szerinte ezért is volt kezdetben több mint 17 ezer diák az iskolákban.

https://nepszava.hu/3126367_gyerekestul-fertotlenitene-az-ovodakat-az-emmi

 

Ha a szülők engedik, augusztus végén minden 12 éven felüli gyereket beoltanak

A 16-18 évesek átoltása 45% körüli, a 12-15 évesek között 13-14% százalék – mondta Orbán Viktor szokásos rádióinterjújában. Az a terv, hogy az iskolakezdés előtt, augusztus 30-án és 31-én az iskolákban minden 12 éven felüli diákot beoltanak, ha a szülők engedik. Ami a harmadik oltást illeti: augusztustól erre van lehetőség. Azt ajánlják, a második oltás után teljen el 4 hónap. Nincs oltási rend, van elég vakcina. Az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás, csak az dolgozhat, aki beoltatja magát koronavírus ellen.

https://www.origo.hu/itthon/20210716-orban-viktor-radiointerju-2021-julius-16.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Helyes döntés, hogy az egészségügyi dolgozókat oltásra kötelezik

Fontosnak tartja és üdvözli az oltás kötelezővé tételét az egészségügyben dolgozók számára a Magyar Orvosi Kamara. Arra is felhívta figyelmet, hogy az egészségügyben dolgozók számára eddig is volt kötelező oltás (pl. Hepatitis B ellen), jelenleg ez az intézkedés biztosíthatja a betegek és a munkatársak védelmét.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210716/megszolalt-az-orvosi-kamara-a-kotelezo-koronavirus-oltasrol-492874?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Az iskolázottságtól függ, hányan oltatják be magukat

Ellentétes irányú összefüggés van a Covid-halálozások száma és a beoltottak aránya között az ország egyes megyéiben. Ahol többen veszítették életüket a járványban, ott kevesebben vették fel a felkínált vakcinát. (Az az ok-okozati összefüggés, hogy azért haltak meg többen, mert kevesebben oltatták be magukat, azért nem tűnik reálisnak, mert mire az oltások széles körben elérhetővé váltak, mindenhol rengetegen haltak meg.) Mindez tehát sokkal inkább arra utal, hogy nem a pandémia környezetünkben tapasztalt következményei alapján döntünk az oltásról. Az átoltottság mértéke az egyes megyékben sokkal inkább az ott élők iskolázottságával függ össze.

https://g7.hu/adat/20210716/nem-a-halalozasok-szamatol-hanem-az-iskolazottsagtol-fugg-hogy-hanyan-oltatjak-be-magukat/

 

Az egész irodalomoktatást át kell gondolni

Káosz az alaptanterv körül: mit tanítsunk és mit ne. Mit hogyan és így tovább. Valódi viták helyett botrányok vannak, melyek elfedik a lényeget.

https://merce.hu/2021/07/16/nemcsak-jokait-es-az-arany-embert-de-az-egesz-irodalomoktatast-at-kell-gondolnunk/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X