Egy dicstelen születésnap

Ma 1 éve – 2021. október 13-án – ült tárgyalóasztalához a PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottsága a kormány képviselőjével, Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkárral és jogászokból álló csapatával. Ők akkor még az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai voltak, ma már a belügyminiszter beosztottjai. A szakszervezetek megbízói nem változtak, mi azóta is az oktatásban foglalkoztatottakat képviseljük.

A sztrájkbizottság 2021. október 5-én egy közös sajtótájékoztatón ismertette a pedagógus szakszervezetek követeléseit, amelyeket még azon a napon eljuttattuk a miniszterelnöknek.

Nem ünnepelünk a mai születésnapon, mivel az egy éve folyó tárgyalások és az egyre romló közoktatás ellenére nem teljesültek a sztrájkkövetelések. A tárgyalások és a munkabeszüntetések eredményeképpen végre elismerik: az oktatás katasztrofális helyzetben van. A pedagógusok és a közoktatásban foglalkoztatott többi munkavállaló élet és munkakörülményei azóta csak súlyosbodtak. Szánalmas fizetésük értéke legalább 20 %-kal csökkent, túlterheltségük viszont jelentősen megnőtt, hiszen a pályáról távozott kollégáik feladatait is el kell látniuk. Ezeket már a diákok és a szülők is érzékelik, és egyre szélesebb körben támogatják akcióinkat.

Mindezek miatt a tavasszal indult határozatlan idejű sztrájk a tanév első napjától folytatódik gördülő formában, bejelentett országos sztrájknapokkal. Szeptember 5-én volt az első, holnap, október 14-én lesz a második.  Feltételezzük, hogy a holnap is legalább annyian vesznek részt a munkabeszüntetésben és a munkabeszüntetést támogató más eseményeken, mint október 5-én.

Holnap 16.30-kor várunk mindenkit Budapesten a Hősök terén a Diákok a Tanárokért mozgalom által szervezett eseményen. Ott jelentjük be, a következő országos, egységes sztrájknap időpontját.

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete               Pedagógusok Szakszervezete

Budapest, 2022. október 13.

A kormány bejelentése nem tántorít el senkit

Ezt mondta a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának 2022. október 13-án, reagálva Gulyás Gergely miniszter béremelési bejelentésére. Egyébként is sok a „ha”, hiszen meg kell állapodnia a kormánynak az unióval a béremelésről. Beszélt az október 14-ére meghirdetett akciókról, a sztrájkról, amelyet a PSZ is szervezett. Amíg a sztrájkkövetelések nem teljesülnek, folytatódnak az akciók, de a végső cél az oktatás helyzetének javítása, ezért is kérte a PSZ és a PDSZ kormánybiztos kinevezését, akivel szakmai párbeszédet lehetne folytatni.

https://www.atv.hu/videok/20221013/gulyas-gergely-eddig-nem-latott-pedagogusber-emeles-jon

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X