Az ETUCE szolidáris a PSZ-szel és a PDSZ-szel, ajánlásokat tesz a magyar kormánynak

Az ETUCE szolidaritási levelet írt, amelyben az európai igazgató felkéri a magyar kormányt a konstruktív és érdemi szociális párbeszéd alapelvének tiszteletben tartására, kéri, hogy vegye figyelembe a pedagógus szakszervezetek követelését a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételéről szóló rendelettel kapcsolatban. Susan Flocken az oktatási ágazat számára elfogadható megoldás kidolgozására szólít fel, hiszen a tanárhiány így is súlyos problémákat okoz Magyarországon.

Itt olvasható a levele:

 

Szolidaritás az ETUCE magyarországi tagszervezeteivel

Pedagógusok Szakszervezete, PSZ
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, PDSZ

 

Kedves kollégák!

A 11 millió európai tagot képviselő ETUCE szolidáris és támogatja tagszervezeteinek, a  PSZ-nek és a PDSZ-nek azt a sztrájkkövetelését, hogy vonják vissza a magyarországi oktatási ágazatban dolgozók COVID-19 elleni, kötelező oltásáról szóló rendeletet.
Az ETUCE megdöbbenésének ad hangot, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma elutasította a szakszervezetek követelését, arra hivatkozva, hogy a pedagógus szakszervezetek csak az oktatás területét érintő kérdésekkel foglalkozhatnak, miközben nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyja, hogy a tárgyalás során meghozandó döntések közvetlenül az oktatási ágazatot és az ágazatban dolgozókat érintik.

AZ ETUCE nyomatékosan felszólítja a konstruktív és érdemi szociális párbeszéd alapelvének tiszteletben tartására a magyar kormány képviselőit. Kéri, hogy vegyék komolyan a pedagógus szakszervezetek követeléseit. Önök, pedagógus szakszervezetek adnak hangot a pedagógusok követeléseinek, mivel ők azok, akik nap mint nap és a nehéz körülményektől függetlenül minőségi oktatást biztosítanak a diákoknak, és az egész magyar társadalom javát szolgálják.
Ebben a világjárványban a pedagógusok és más oktatási dolgozók óriási elkötelezettséggel biztosítják az oktatás működését. Bár Magyarországon a pedagógusok túlnyomó többsége be van oltva a koronavírus ellen, a pedagógus szakszervezetek egyértelműen kijelentik, hogy nem hagyják magukra azokat a pedagógusokat, akik nem tették meg a szükséges lépéseket az oltás felvételének érdekében. Aggályuknak adnak hangot a kötelező védőoltás lehetséges negatív hatásaival kapcsolatban az oktatási ágazatban, mert megvan a veszélye, hogy ezek a pedagógusok a pálya elhagyására kényszerülnek, miközben így is kevés a pedagógus. Ez egyúttal azokra a pedagógusokra is kihat, akik megtettek minden óvintézkedést, és követték az oltási ajánlásokat.

Önökkel együtt úgy véljük, hogy az egyeztetés nélküli intézkedések alkalmazása a magyarországi akut pedagógushiány súlyosbodását okozhatja, pedagógusok további munkaterheléséhez vezethet, romló munkakörülményekkel, miközben a világjárvány egész ideje alatt hiányzott a pedagógusok és más oktatásügyi dolgozók munkájának megfelelő anyagi elismerése.
Tudjuk, hogy Európa számos más országa is hasonló negatív hatásokkal néz szembe, így Önökkel és az Európa 51 országában működő pedagógusokkal, más oktatási szakemberekkel együtt felkérjük a magyar kormány képviselőit: az oktatási ágazat számára elfogadható megoldásokkal akadályozzák meg azt a súlyos veszteséget, amelyet a magasan képzett szakemberek elvesztése jelent az oktatásban Magyarországon.

Szolidaritással:
Susan Flocken
az ETUCE európai igazgatója

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X