Heti lapszemle 2022. június 17.

lapszemle

Oktatásban dolgozók mondták el tanévzáró rendezvényünkön, milyen erőfeszítésekkel tudják életben tartani a mindennapos működési problémákkal küszködő köznevelést, szakképzést. Kár, hogy a területért felelős Pintér Sándor és Csák János minisztert mindez nem érdekelte: nem jöttek el a rendezvényre, pedig „újonc” tárcavezetőként sokat tanulhattak volna. Közben a kormány továbbra is az uniós pénzzel hiteget…

 

június 10.

PSZ: 300 milliárd forintba kerülne az azonnali pedagógus-bérrendezés

A kormány nem hivatkozhat arra, hogy késnek az uniós pénzek, szükség esetén önerőből is meg kell oldania a pedagógusbérek rendezését – mondta a Magyar Hangnak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor. Azonnali, 45 százalékos béremelést tartana szükségesnek, amely a presztízsberuházásokra szánt források átcsoportosításával előteremthető lenne. A PSZ törekszik a tárgyalások folytatására a kormánnyal. A következő forduló június 28-án lesz, a tanévet pedig egy kerekasztal-beszélgetéssel zárják, ahová meghívták a közoktatásért felelős Pintér Sándor belügyminisztert és Csák János kulturális és innovációs minisztert, utóbbinak a tárcájához került a szakképzés. Mindketten újak ezen a területen, ezért szeretnénk, ha első kézből kapnának információt a problémákról – mondta Gosztonyi Gábor.

https://hang.hu/belfold/psz-300-milliard-forintba-kerulne-az-azonnali-pedagogus-berrendezes-141808

 

Több felelőse is lehet az óvodabuszban felejtett kislány tragédiájának

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke szerint a legnagyobb felelősség azt terheli, aki hagyta, hogy az óvodabuszban kísérő nélkül utazzanak a kisgyerekek. Verba Magdolna a Népszavának felfoghatatlan tragédiának nevezte az esetet. Szerinte érthetetlen, miért csak a sofőr volt együtt a gyerekekkel.  – A buszvezetőnek elsősorban az a feladata, hogy vezessen, az utat figyelje. Menet közben is adódhat bármilyen probléma, ilyenkor legalább egy pedagógiai asszisztens ott kellene, hogy legyen, aki a gyerekekre figyel, így arra is, hogy szépen üljenek és ne bujkáljanak az ülések között. Felidézte: az autóbuszos személyszállításról szóló kormányrendelet is leszögezi, hogy hat éven aluli gyermek kísérő nélkül nem jogosult személyszállítási szolgáltatás igénybevételére.

https://nepszava.hu/3159833_ovodabusz-tragedia-kislany-halal-tomajmonostora

 

június 11.

Elöregedett a pedagógustársadalom, nincs utánpótlás

„Hanyas vagy?” címmel tartott demonstrációt Budapesten a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az egykori Emmi Szalay utca épülete előtt (a köznevelési államtitkárság továbbra is ott működik), ahol száz tanár, oktatási dolgozó, szülő és diák különböző színű táblákat felmutatva szemléltette, mennyire elöregedett a pedagógustársadalom és nincs utánpótlás. A 30 év alattiakat képviselők közül alig tízen voltak, a száz résztvevő csaknem fele pedig az 50 év felettieket képviselte.

https://nepszava.hu/3159894_tuntetes-tanar-magyarorszag-eloregedes-pdsz-budapest

 

június 12.

A pedagóguspálya vonzóvá tétele nélkülözhetetlen a jövő szempontjából

Az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztálya Pedagógiai Tudományos Bizottsága által szervezett konferencián az előadók a hazai pedagógusképzéssel foglalkoztak. Falus Iván, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem professor emeritusa kifejtette: miután a társadalom műveltségi színvonalának megteremtésében az alapvető szerepet az oktatás tölti be, annak minőségét pedig a tanárképzés is meghatározza, nagyon fontos, hogy rendszerben gondolkodjunk róla. Stéger Csilla közgazdász úgy látja, a megoldás azon az úton is keresendő, hogy a tanári végzettséggel rendelkező és a társadalom bármilyen pozíciójában munkát végző személyeket bevonzzák az iskolákba, s támogassák a képesítetlen oktatók tanárrá válását a munka mellett. Ezt pedig egy dinamikus, iskolai alapú modellben lehet csak elképzelni, amelyben fontos, hogy az egyetem partnere legyen az iskolának.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagoguspalya-vonzova-tetele-nelkulozhetetlen-a-jovonk-szempontjabol/399408/

 

június 13.

Tanévzáró kerekasztal-beszélgetésre hívta a PSZ Pintér Sándort és Csák Jánost

Miután a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével találkozott a belügyminiszter, Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke reméli: a szakszervezet június 15-ére, a tanév utolsó napjára szervezett kerekasztal-beszélgetésére elfogadja meghívásunkat a két miniszter, Pintér Sándor és Csák János.

https://www.atv.hu/videok/20220613/pinter-sandor-a-nemzeti-pedagogus-kar-elnokevel-talalkozott

 

A PSZ szerdára hívta a két minisztert

„Ez egy beszélgetésnek, kapcsolatfelvételnek teljesen megfelelő, korrekt találkozó volt” – mondta a Hírklikknek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, miután találkozott Pintér Sándorral, a közoktatást is felügyelő belügyminiszterrel. Az NPK elnöke által kezdeményezett találkozón a kapcsolatok közvetlen kialakításának módjairól, és arról beszéltek, miben számít Pintér Sándor az NPK-ra. Bár bérekről, pedagógushiányról konkrétan nem volt szó, azokról lesz módja Pintér Sándornak közvetlenül értekeznie a Pedagógusok Szakszervezetével, ugyanis a PSZ őt is, és a szakképzésért felelős Csák János miniszert is meghívta szerdai tanévzáró kerekasztal-beszélgetésére. A PSZ rendezvényén fővárosi és vidéki pedagógusok, óvodapedagógusok, szakképzésben dolgozók mondják majd el, hogy szerintük melyek a legsúlyosabb gondok, miért hagyják el a pályát a kollégák, milyen jövő vár a diákokra.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-oktatas-erdekvedoi-keresik-a-kapcsolatot-pinter-sandorral-a-bm-kerdoivet-kuld/399482

 

A PSZ várja a köznevelésért és a szakképzésért felelős minisztert

A Pedagógusok Szakszervezete tanévzáró kerekasztal-beszélgetésre hívta Pintér Sándort és Csák János minisztert, előbbihez a köznevelés, utóbbihoz a szakképzés került az új kormányban. A rendezvényen fővárosi és vidéki oktatásban dolgozók (pedagógusok, óvodapedagógusok és szakképzésben dolgozók) mondják el, szerintük melyek a legsúlyosabb gondok az oktatás-nevelés területén, miért hagyják el a pályát a kollégáik, és milyen jövő vár a diákokra.

https://hang.hu/belfold/egymas-kezebol-kapkodnak-ki-a-pedagogus-szervezetek-a-belugyminisztert-141902

 

A bérekről a sztrájkbizottság tárgyal

Horváth Péter, az NPK elnöke is elismerte, hogy egyre égetőbb a pedagógushiány, elkerülhetetlen lesz a bérek rendezése. Pintér Sándor miniszter azonban a pedagógus szakszervezetek vezetőiből álló sztrájkbizottságra és a Maruzsa Zoltán vezette köznevelési államtitkárságra bízta ennek a kérdésnek a megvitatását, a tárgyalások pedig nyáron is folytatódnak a két fél között.

https://nepszava.hu/3160051_parlament-unios-penzek-latorcai-bedo-momentum

 

A PSZ és a PDSZ évek óta hangoztatja: nem lesz pedagógus

A kormányoldalon valami megmozdult oktatáspolitikai fronton. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Kisalföldnek beszélt arról – amit a PSZ, illetve a PDSZ már évek óta hangoztat -, hogy sokkal több kolléga megy nyugdíjba vagy hagyja el a pályát, mint ahány frissen végzett pedagógus kezd foglalkozni a diákokkal. Arról is beszélt, egyre magasabb a pedagógusok leterheltsége, kisebb településeken pedig a szaktanárok hiánya okoz sok problémát.

https://hvg.hu/itthon/20220613_kerdoiv_tanarok_belugyminiszterium?s=hk

 

A bérekről nem volt szó Pintér Sándor és Horváth Péter találkozóján

A Nemzeti Pedagógus Kar és a Belügyminisztérium első tárgyalásán a bérek és a munkaterhek nem kerültek szóba, arról viszont részletekbe menően egyeztettek, hogy miként lehetne az oktatást hatékonyabbá tenni. Erről javaslatokat dolgozhat ki a Nemzeti Pedagógus Kar. „Én úgy érzem, hogy abszolút van nyitottság a tárcában” – mondta Horváth Péter, megjegyezve, hogy a szakszervezetekkel mindenképpen egyet tud érteni abban: a minőségi oktatáshoz elengedhetetlen a bérek rendezése és a munkaterhek csökkentése.

https://index.hu/belfold/2022/06/13/oktatas-nemzeti-pedaggus-kar-belugyminiszter-targyalas/

 

A Belügyminisztériumnak számít a vélemény

Valamennyi pedagógusnak, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő dolgozónak, vezetőnek lehetősége lesz 2022 júniusában kitölteni azt az elektronikus kérdőívet, melynek kérdései a köznevelés működésének továbbfejlesztését célozzák – közölte a Belügyminisztérium. Az intézményekhez az Oktatási Hivatal juttatja el a kitölthető felület hozzáféréséhez szükséges információkat. Az anonim felmérés intézménytípusonként eltérő időszakokban történik. A felmérés a biztonságos és rendezett óvodai-iskolai környezettel kapcsolatos elvárásokra, a pedagógusok foglalkoztatására, a gyermekek és a pedagógusok teljesítményének mérésére, értékelésére vonatkozó további lehetséges megoldásokra irányul. A köznevelésben dolgozók válaszait, javaslatait a Belügyminisztérium beépíti az ágazatot érintő fejlesztési terveibe.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220613_kozvelemenykutatast_indit_a_Belugyminiszterium

 

Jók a kompetenciamérés eredményei a Belügyminisztérium szerint

A mérésre járványügyi okokból egy év kihagyás után, 2021 májusában került sor. A nemzetközi tapasztalatok alapján várható volt, hogy a digitális munkarend bevezetése, a világjárvány negatív hatással lesz a tanulók eredményeire, kérdéses legfeljebb az lehetett, hogy azok mely évfolyamokon, milyen mértékben csökkennek – írta közleményében a Belügyminisztérium. Meglepő, de a tárca szerint érdemben nem térnek el a 2021-es eredmények az előző évekétől – pedig ezek az évfolyamok is hónapokig otthonról tanultak. „A hatodik évfolyamon matematikából az előző 12 év átlageredményéhez képest 1,7%, a szövegértés terén 0,7% a csökkenés mértéke, ami az adott körülmények között jó eredménynek számít”.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220613_2021es_kompetenciameres_eredmenyei

 

Azt kell aláírni, amit elénk tesznek

„Ez egy központilag leirányított történet, és nekünk tudomásul kell vennünk, hogy azt kell aláírni, amit elénk tesznek, ne akarjunk itt egyéni akcióba kezdeni” – az Átlátszónak nyilatkozó volt tankerületi vezető szerint ezt közölte a helyi önkormányzat vezetése az Öveges-program megvalósításakor. Ő is részt vett a természettudományos tárgyak oktatásához szükséges iskolai laboratóriumok és segédanyagok fejlesztését célzó programban. Az Átlátszó szerkesztőségétől azt kérte, hogy egyelőre ne hozza nyilvánosságra a nevét, csak esetleg majd akkor, ha a nyilatkozata nyomán több kolléga sem hallgat tovább az ügyről.

https://atlatszo.hu/kozpenz/2022/06/13/azt-kell-alairni-amit-elenk-tesznek-egy-volt-tankeruleti-vezeto-az-oveges-programrol/

 

Parlamenti vita: miniszteri szinten tárgyalt az NPK-val a kormány

A parlamentben Dúró Dóra (Mi Hazánk) azt kérte a kormánytól, hogy ne bízza a tanárok béremelését brüsszeli bürokratákra. Rétvári Bence államtitkár válaszában elmondta, a tárgyalások folynak, az elmúlt héten a két nagy szakszervezet (PSZ, PDSZ) vezetőivel tárgyalt Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár, hétfőn pedig Pintér Sándor belügyminiszter fogadta Horváth Pétert, az NPK elnökét. Az EU-s forrásokról elmondta, hogy az ugyanúgy magyar pénz, a magyar emberek munkájáért jár, elfogadhatatlan, hogy Brüsszel próbál vele rendelkezni. Azt is megerősítette, hogy ezeknek a forrásoknak a jelentős részét a pedagógusok béremelésére fogják költeni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/06/retvari-miniszteri-szinten-targyal-a-pedagogusokkal-a-kormany?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

A béremelés és a szankció – államtitkári okfejtés

„Az idei 10 százalékos béremelést mindenképpen követnie kell a következő évben is egy 10 százalékos béremelésnek, és az azt követő évben is egy újabb 10 százalékos béremelésnek. Ez idén, jövőre és azután egy 30 százalékos béremelést jelent. Nyitottak vagyunk arra, hogy erről nagyobb béremelésről is természetesen egyeztessünk, de jelenleg a költségvetésben és a gazdasági számokban ennek látjuk a fedezetét. Ha a magyar gazdaság jobban tud növekedni, például azért, mert kevésbé fojtják meg a brüsszeli elhibázott szankciók, abban az esetben ennél nagyobb emelésről is beszélhetünk. De csak akkor, ha a gazdaság jobban tud nőni” – mondta Rétvári Bence államtitkár ellenzéki kérdésre a parlamentben.

https://444.hu/2022/06/13/retvari-bence-levezette-hogy-akkor-lehet-nagyobb-pedagogus-beremeles-ha-kevesebb-szankcio-lesz-oroszorszag-ellen

 

Az olasz miniszter is kérhet pénzt béremelésre?

Hiller István (MSZP) volt oktatási miniszter feltett egy kérdést az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában: ha az olasz oktatási miniszter is az EU-tól kér pénzt, abból emelik az olasz pedagógusok bérét is?

https://www.atv.hu/videok/20220613/egeto-kerdes-a-pedagogus-beremeles

 

június 14.

Hiteltörlesztési segítség is szerepel a pedagógusoknak kiküldött kérdőívben

Van-e asztaluk, és segítséget jelentene-e számukra, ha a meglévő hiteleik törlesztési terheinek csökkentéséhez hozzájárulna az állam? Többek között erről is szó van abban az elektronikus kérdőívben, amelynek kitöltésére kéri a Belügyminisztérium a pedagógusokat, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő dolgozókat és a vezetőket júniusban. A cikk felidézte: a szakszervezetek évek óta nem tudnak megegyezni a kormánnyal követeléseikről. Az oktatásügy az új kormányban a Belügyminisztérium alá került. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter hétfőn tárgyalt a közoktatásért felelős Pintér Sándor belügyminiszterrel. Horváth a Telex megkeresésére azt mondta, ez egy bemutatkozó találkozó volt, ahol konkrétumokról nem volt szó, és úgy látta, Pintér nyitott a pedagógusokkal való egyeztetésekre.

https://telex.hu/belfold/2022/06/14/pedagogus-kerdoiv-a-belugyminiszterium-kerdesei

 

A Kölcsey tanárai is csatlakoznak szeptembertől a budaörsi Illyés Gimnázium polgári engedetlenségi akciójához

A budapesti VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium 24 tanára is csatlakozik a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium felhívásához, szeptembertől polgári engedetlenséggel állnak ki szakmájukért. A felhívást a Facebookon tették közzé a részt vevő tanárok névsorával. A polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének elérni.

https://telex.hu/belfold/2022/06/14/kolcsey-ferenc-gimnazium-tanar-pedagogus-tiltakozas-polgari-engedetlenseg

 

Törley Katalin szerint vannak, akik sokkal radikálisabb lépéseket tartanának jónak

A polgári engedetlenségi mozgalomhoz frissen csatlakozott Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára szerint minél többen vannak, annál védettebbek és erősebbek a pedagógusok. Törley Katalin úgy látja, a belügy és a Nemzeti Pedagógus Kar közötti tárgyalás olyan, mintha bábok beszélgetnének egymással: valójában bohóckodás. Szerinte az engedetlenség lelkiismereti kérdés is.

https://magyarnarancs.hu/belpol/torley-katalin-a-tanarok-polgari-engedetlensegerol-vannak-akik-sokkal-radikalisabb-lepeseket-tartananak-jonak-249679


Sürgősség

„A kormánypropagandából megtudhattuk, hogy Orbán Viktor egy csóró miniszterelnök, fizetése messze nem éri el az európai kormányfők keresetének átlagát, csak bolgár, horvát és lengyel kollégája keres nála kevesebbet. Látszik is rajta, mennyire megviseli ez a méltatlanul alacsony bérezés. Még egy tisztességes, tekintélyt parancsoló harci öltözetre sem futja, amikor Brüsszellel csatázik. Tehát nincs itt semmi látnivaló, ez a pénz jár a mi miniszterelnökünknek. Mégpedig sürgősen. Mindenki más még várhat a sorára. Itt vannak például a szociális szférában dolgozók, a mentők, a tűzoltók, a rendőrök, vagy éppen a pedagógusok. Az ő béreik is siralmasak, de a munkájuk nyilvánvalóan nem annyira fontos az ország működése és biztonsága szempontjából, hogy sürgősen foglalkozni kellene velük. (…) Mindenki másnak el kell fogadnia, hogy béremelés most nem lesz. Csak adóemelés. De ahogy a nemvagyonos miniszterelnök együttérzően kijelentette: majd kibírják.” Juhász Dániel cikke.

https://nepszava.hu/3160045_egy-csak-egy

 

Felfüggesztettek egy szombathelyi tanárt

A helyi lap információi szerint sérülést okozott az egyik diák fején a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskola pedagógusa, másokat bottal fenyegetett. A szombathelyi tankerületi igazgató kiskorú veszélyeztetésének alapos gyanúja miatt tett feljelentést a Szombathelyi Rendőrkapitányságon.

https://www.vaol.hu/vezeto-hirek/2022/06/feljelentettek-es-felfuggesztettek-egy-szombathelyi-tanart

 

június 15.

PSZ tanévzáró: kutatótanár intelme diákjaihoz, izzó adminisztrálása – a valóságra nem voltak kíváncsiak a miniszterek

Fővárosi és vidéki kollégáink olykor szívszorítóan, máskor humorral fűszerezve mutatták be azt, hogy a kormányzati sikerpropagandával ellentétben milyen az oktatás, a szakképzés 2022 Magyarországán. Miért tanácsolja egy kutatótanár diákjainak, hogy kerüljék el jó messzire ezt a pályát, miért tanítanak gépjárműtechnikát 90-es évekbeli tankönyvből, miért távozik a szakszolgálat vezetője, miért kell adminisztrálni egy 1200 forintos izzón, mely diákra hány százalékban szórja a fényt. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sajtónyilvános tanévzáró kerekasztal-beszélgetésére meghívta Pintér Sándor köznevelésért felelős belügyminisztert, de elfoglaltsága miatt nem élt a meghívással, Csák János szakképzésért felelős miniszter pedig nem is válaszolt. Pedig a területükön „újonc” miniszterek első kézből kaphattak volna információkat a mielőbbi döntést igénylő problémákról. A kerekasztal-beszélgetést Totyik Tamás alelnök moderálta. A beszélgetés végén Szabó Zsuzsa elnök és Gosztonyi Gábor alelnök válaszolt a kérdésekre. A rendezvényt Facebook oldalunkon közvetítettük, feltettük a honlapunkra is.

https://pedagogusok.hu/hirek/ezer-sebbol-verzik-a-kozneveles-es-a-szakkepzes/

 

A rendezvényről beszámolt:

ATV híradó
https://www.atv.hu/videok/20220615/psz-nem-lesz-kivel-elkezdeni-a-taneve

https://www.atv.hu/belfold/20220615/psz-alelnok-kozel-16-ezer-pedagogus-hianyzik-az-iskolakbol

RTL híradó
https://rtl.hu/hirado/2022/06/15/pedagogushiany-allas-oktatas-pedagogushiany

Népszava
https://nepszava.hu/3160298_pinter-sandor-csak-janos-oktatas-kerekasztal-pedagogusok-szakszervezete

Magyar Hang

https://hang.hu/belfold/a-tanev-merlege-elfogynak-a-tanarok-141982

Világgazdaság

https://www.vg.hu/kozelet/2022/06/pedagogus-berek-14-evig-valtozatlan-egy-kezdo-tanar-fizetese?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

MFOR

https://mfor.hu/cikkek/makro/ket-miniszter-sem-elt-a-pedagogusok-meghivasaval.html

444.hu

https://444.hu/2022/06/15/nem-birjak-a-pedagogusok-inkabb-elmennek-a-multiba?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=nem-birjak-a-pedagogusok-inkabb-elmennek-a-multiba

Index

https://index.hu/belfold/2022/06/15/tanarhiany-pedagogus-szakszervezet-evzaro-oktatas/

Telex
https://telex.hu/belfold/2022/06/15/pedagogus-szakszervezet-sajtotajekoztato-tanarhiany-ovodapedagogus-fizetes-pinter-sandor-csak-janos

G7
https://g7.hu/kozelet/20220615/szomoru-hogy-a-koznevelesben-ujonc-miniszterek-nem-akartak-szembesulni-a-valosaggal/

Magyar Narancs
https://magyarnarancs.hu/belpol/van-az-a-pont-ahol-eleg-a-tanarok-dramai-helyzetere-figyelmeztet-a-szakszervezet-249734

Mérce
https://merce.hu/2022/06/15/a-kozoktatas-trianonja-pinter-sandor-es-csak-janos-nem-volt-kivancsi-a-pedagogusok-tanevzaro-helyzetjelentesere/

Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20220616-betoltetlen-allasok-az-iskolakban-beremelesre-varnak-a-tanarok

 

A kormány nem akarja megoldani az oktatás problémáit

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Szolidaritás c. műsorának nyilatkozott Lakatosné Deák Ágnessel, aki a Hajdú-Bihar megyei Pedagógiai Szakszolgálatnál dolgozik még, de igazgatóként elhagyja intézményét. Nem tud vezetőként azonosulni azzal, ami történik. Ő is részt vett a PSZ tanévzáró kerekasztal-beszélgetésén. A műsorban elhangzott, milyen problémákat jeleztek a fővárosból és a vidékről érkezett kollégáink. Szó volt a pedagógushiányról, az alacsony bérekről, a megbecsültség teljes hiányáról. Szabó Zsuzsa elnök beszélt arról, hogy a következő sztrájkbizottsági tárgyalás június 28-án lesz.

https://www.klubradio.hu/archivum/szolidaritas-2022-junius-15-szerda-1400-25781

 

Felháborító, hogy a kormányfő fizetésével tudtak foglalkozni a politikusok

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradónak nyilatkozva felháborítónak nevezte, hogy a kormány, a parlament tudott foglalkozni a miniszterelnök fizetésének emelésével, a pedagógusokéval viszont nem.

https://rtl.hu/hirado/2022/06/15/orban-fizetes-pedagogus-egeszsegugy

 

A szakszerűtlen kormányzat lenyomata a pedagógusoknak szánt kérdőív

Vegyes érzésekkel fogadták pedagógusok azt a hírt, hogy a Belügyminisztérium júniusban anonim kérdőíven kéri ki véleményüket a köznevelési rendszer továbbfejlesztési lehetőségeiről, és a válaszokat beépíti a fejlesztési tervbe. Bittnerné Tóth Krisztina, a PSZ Baranya Megyei Szervezetének elnöke szerint a kérdőív „elvileg jó ötlet, de gyakorlatilag egy probléma van vele. Ha azt is mondják, hogy anonim, de ha valaki arról a gépről küldi, amit az államtitkárságtól kapott, akkor abszolút visszakövethető, hogy kinek mi a véleménye.” Egyébként nem hiszi, hogy a minisztériumban 104 ezer kérdőívet feldolgoznának, de azt sem, hogy ennyien vissza fogják küldeni. Az időzítés nem túl jó, vagy még tanév végi őrület van, vagy, ha a szabadság idejére esik már, a pedagógus szusszanni fog, és nem foglalkozik vele.” Az érdekvédő tart attól is, hogy sokan nem merik elmondani a véleményüket.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-szakszerutlen-kormanyzas-lenyomata-a-pedagogusoknak-szant-kerdoiv-is/399552/

 

Most több mint 2100 pedagógust keresnek az iskolák

Több mint 2100 álláshirdetést dobott ki a közszféra állásportálja a “tanár” keresőszóra a 2021/2022-es tanév utolsó előtti napján. Tanítóból is komoly hiány van az iskolákban, országszerte majdnem ezer betöltetlen állást hirdetnek az oldalon, de 853 hirdetést találtak az “óvodapedagógus” és 420-at a “gyógypedagógus” szóra. A pedagógus szakszervezetek több éve követelik a béremelést, de a minisztériummal tárgyalva nem sikerült komolyabb eredményeket elérniük.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220615_tanarhiany_tanari_allasok_a_tanev_vegen

 

Törley Katalin: vannak, akik sokkal radikálisabb lépéseket tartanának jónak

A polgári engedetlenségi mozgalomhoz frissen csatlakozott Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára szerint minél többen vannak, annál védettebbek és erősebbek a pedagógusok. Törley Katalin úgy látja, a belügy és a Nemzeti Pedagógus Kar közötti tárgyalás olyan, mintha bábok beszélgetnének egymással: valójában bohóckodás. Szerinte az engedetlenség lelkiismereti kérdés is.

https://magyarnarancs.hu/belpol/torley-katalin-a-tanarok-polgari-engedetlensegerol-vannak-akik-sokkal-radikalisabb-lepeseket-tartananak-jonak-249679

 

Radó Péter: mintha betört volna a kormány egy oktatáspolitikai múzeumba

A kormány az oktatásban már nem „kormányoz” csak működtet, láthatóan nem érdekli a terület rengeteg problémája. Pintér Sándornak egyetlen dolga lesz: a létrehozott rendszert zavartalanul, balhémentesen működtetni – erről beszélt a Magyar Hangnak Radó Péter oktatáskutató. Szerinte a kormány egy olyan archaikus modellhez tért vissza, amelyre fejlett országokban nem találni példát, de Szerbia, Románia vagy Bulgária oktatási rendszere is sokkal korszerűbb. – Úgy szoktam szemléltetni, olyan ez, mintha betört volna a kormány egy oktatáspolitikai múzeumba, feltört egy régi vitrint és az ott talált ősi módszert kezdte el alkalmazni. Beszélt arról is, hogy az elmúlt 12 év oktatáspolitikája révén az egyre jobban lepusztuló állami iskola a szegény és roma gyerekek gyűjtőhelye lett, míg az egyházi, illetve magániskolák a középosztályt szolgálják ki. Ezekhez a kormány nem nyúl, hiszen a fideszes politikusok gyerekei is ezekbe járnak.

https://hang.hu/magyar-hang-plusz/rado-peter-mintha-betort-volna-a-kormany-egy-oktataspolitikai-muzeumba-141948

 

június 16.

Tanárhiány, bérfeszültség, elavult tankönyvek

Tanévzáró kerekasztal-beszélgetést tartott június 15-én Budapesten a PSZ, amelyen többek között Hajdú-Bihar megyei pedagógusok is beszámoltak a szakma problémáiról: Lakatosné Deák Ágnes a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szakértője, Bujdosó Sándor pedig a Debreceni Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Műszaki Technikum oktatója. A debreciner.hu részletesen idézte a Facebook közvetítés alapján az általuk elmondottakat, továbbá ismertette az adatokat Totyik Tamás alelnök prezentációjából.

https://www.debreciner.hu/cikk/10239_tanarhiany_berfeszultseg_elavult_tankonyvek_debreciner

 

 Újabb iskola pedagógusai fontolgatják az őszi akciót

A budaörsi Illyés és a fővárosi Kölcsey Gimnázium után a monori tankerület egyik általános iskolájának több pedagógusa is azt fontolgatja, csatlakozik a szeptembertől tervezett polgári engedetlenségi akcióhoz.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220616_polgari_engedetlensegi_akcio

 

Tanévzáró fogyatékos és sni-s gyerekeknek

Rendhagyó tanévzárót tartanak civil szervezetek június 17-én Budapesten a Kossuth téren, hogy felhívják a figyelmet annak a több ezer gyermeknek a helyzetére, akik annak ellenére szorulnak ki a közoktatásból, hogy az Magyarországon törvény szerint ingyenes és kötelező. Ők azok a fogyatékos, illetve sajátos nevelési igényű gyerekek, akiknek nem biztosítja az állam, hogy járhassanak iskolába, mert nincs számukra iskola, óvoda.

https://merce.hu/2022/06/16/tanevzarot-rendeznek-penteken-az-oktatasra-elvileg-jogosult-abbol-megis-kizart-fogyatekos-es-sni-s-gyerekeknek/

 

június 17.

A Nemzeti Focializmusban nem lesz se pedagógus, se oktatás, se nemzet

Ha a meghívott miniszterek vagy képviselőik elfogadták volna a PSZ meghívását, Totyik Tamástól, a PSZ alelnökétől megtudhatták volna például, hogy 15 500 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból – ez a főállású pedagógusok 11 százaléka – és ebben még nincs benne a szakképzés, és a szakszolgálatról sincsenek pontos adatok. Hallhatták volna, hogy Európában Magyarországon a legmagasabb a pedagógusok tanítással lekötött munkaideje: egy évben 728 órát dolgoznak az iskolákban, az óvodapedagógusok pedig még többet, és ez „elviselhetetlen” munkaterhet jelent. Közben hat százalék alatti a 30 év alatti pályakezdők aránya, a pedagógusoknál 53 év az átlagéletkor.

https://hirklikk.hu/velemeny/a-nemzeti-focializmusban-nem-lesz-se-pedagogus-se-oktatas-se-nemzet/399654

 

Költöznek a diákok Makón

A szülők és feltehetően a tanárok feje fölött döntötte el a tankerület, hogy bezárják a makói Bartók Béla zeneiskolát, a gyerekeket pedig másik, új épületbe költöztetik. A szülők tiltakoznak az átszervezés ellen, ők azt sem értik, hogyan férne el az új épületben annyi gyerek, amennyi a régibe járt. A hvg.hu megkereste a Hódmezővásárhelyi Tankerületet, de nem kapott választ.

https://hvg.hu/itthon/20220617_Iskolaugy_miatt_all_a_balhe_Makon?s=hk

 

Pintér Sándor zártkörű eligazítást tartott, béremelés helyett lehet örülni, ha a humánszférában nem lesz elvonás az idén

Új otthonukkal ismerkedhettek szerdán az egészségügy középvezetői azon a szemlén, amelyet a Belügyminisztérium szervezett a hozzá rendelt ágazatoknak. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett miniszteri tájékoztatón csaknem félezren hallgathatták meg az egyes területek államtitkárainak bemutatkozását, valamint Pintér Sándor belügyminisztert. A fórumon részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, akit Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter is elkísért. Pintér Sándor egyértelművé tette azt is, hogy pontosan tudja: a hozzá tartozó területek mindegyikének vannak megoldásra szoruló bérproblémái, ám ezek orvoslásáról szerinte akkor érdemes majd beszélni, ha már kiderült, van-e mit szétosztani. Szavaiból úgy tűnt, hogy gazdaságélénkítésre, honvédelemre még csak-csak lehet némi forrás, ám a humánszférában idén legfeljebb annak lehet örülni, ha nem lesz elvonás. A csaknem öt órás rendezvény alatt az uniós források esetleges érkezéséről egyetlen szó sem esett.

https://nepszava.hu/3160470_pinter-sandor-egeszsegugy-humanszfera-elvonas

 

Ha megérkeznek az uniós pénzek, kapnak béremelést a pedagógusok

2022-ben, 2023-ban és 2024-ben tíz-tíz százalékos béremelést kapnak a pedagógusok – mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. De csak akkor, ha megérkeznek az uniós források. Abban egyetértés van, hogy a fizetések alacsonyak – tette hozzá.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220617_pedagogusberemeles_Gulyas_Gergely

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X