Heti lapszemle 2021. május 7.

lapszemle

Május 10-én a felsősök és a középiskolások is visszatérnek az iskolákba, de ehhez szakszervezetünk szerint több feltételre lenne szükség. A főbb tárgyakból megtartották az írásbeli érettségit, de nem tudható, mi lesz azokkal, akik önhibájukon kívül karanténba kerültek és nem tudnak vizsgázni, mert nincs pótnap. További információk a lapszemlében.

 

május 2.

Biztonságosabb is lehetett volna az érettségi

Ha a kormány hamarabb dönt és idejében megkezdi az érettségizők oltását, biztonságosabbá lehetett volna tenni a vizsgákat – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradónak.

http://www.atv.hu/belfold/20210502-most-felunk-egy-kicsit-mindenki-talalgat-holnap-kezdodik-az-erettsegi/hirkereso

 

Ismét járványügyi szabályok közepette kezdődik az írásbeli

Maruzsa Zoltán, az Emmi államtitkára korábban elmondta: egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat a másfél méteres távolság betartásával, továbbá kézfertőtlenítőt is biztosítani kell. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak –, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott a maszk.

https://hang.hu/belfold/2021/05/02/erettsegi-a-koronavirus-arnyekaban-hetfon-indulnak-a-vizsgak-jarvanyugyi-szabalyok-mellett/

 

Érettségi internet és számítógép nélkül, mélyszegénységből

Nincs széles sávú internet és megfelelő számítógép, otthon pedig nincs tanulásra alkalmas hely: ilyen akadályokkal szembesültek az elmúlt hónapokban azok az érettségizők, akik az ország mélyszegénységgel sújtott részein élnek, anyagi gondokkal küzdő családokban. Bőven volt munka a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó civil szervezeteknél a távoktatás hónapjai alatt, de sikertörténetek is akadnak. Van olyan gimnazista, aki Hajdú-Bihar megye egyik legszegényebb kistelepüléséről juthat be a jogi egyetemre.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210502_internet_es_szamitogep_nelkul_erettsegi_elott

 

május 3.

A diákok és a tanárok is nehéz helyzetben voltak az elmúlt egy évben

A PSZ idén is fontosnak tartotta az érettségin a járványügyi intézkedéseket. Arról nincs tudomása a PSZ-nek, az érettségizők közül hányan lettek betegek vagy kerültek karanténba. Ők sajnos csak ősszel tudnak érettségizni. Azok, akik most vizsgának, szinte három félévet otthon tanultak – jelezte a nehézségeket Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának. Kitért arra is, hogy a hátrányos helyzetben élő diákok lemorzsolódása nagy veszély. Szerinte a pedagógusok többször bizonyították hivatástudatukat, pedig a bérük megalázóan alacsony, sokkal kevesebbet keresnek, mint általában a diplomás munkavállalók.

http://www.atv.hu/videok/video-20210503-nehezebb-helyzetben-vannak-az-idei-erettsegizok

 

Arató László: egyszerű, rutinszerű és múltcentrikus volt a magyar érettségi

Egyszerű, könnyen megoldható, rutinszerű volt az idei középszintű magyar érettségi, ezt a mostani járványban teljesen rendben lévőnek találta Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke. Ugyanakkor a kiválasztott műveket látva úgy véli: a 2024-ben bevezetendő új érettségi követelményrendszer régimódi, korszerűtlen szellemének előszele érződött már az idei feladatokon is.

https://hang.hu/belfold/2021/05/03/arato-laszlo-egyszeru-rutinszeru-es-multcentrikus-erettsegi-volt/

 

Hátránnyal indulnak az érettségizők a járvány miatt, csak ősszel lehet ismételni

Április elejéig úgy tűnt, hagyományos formában zajlik majd az idei érettségi, akkor azonban a járvány harmadik hulláma miatt a kormány úgy döntött, a szóbeliket és a gyakorlati vizsgákat idén is törlik. Aki beteg lesz vagy kontaktszemély, és nem tud most vizsgázni, csak ősszel próbálkozhat. A végzős középiskolások 173 otthon töltött tanítási nap után vágnak neki az érettséginek.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210503_elindult_a_2021es_erettsegi_111_ezren_vizsgaznak

 

Szóbelivel a gyengébbek szoktak javítani?

A budapesti Madách Imre Gimnázium érettségiző diákjai közül sokan örülnek annak, hogy nem kell szóbelizni. Egyáltalán nem aggódnak amiatt, hogy nem tudják majd feljebb tornászni a pontszámaikat, a középiskolai tanárnak készülő Kristóf szerint a szóbelivel inkább a gyengébb iskolákban szokták „kijavítani” az írásbeli eredményét. Egy másik diák külföldi egyetemre is felvételizik, az itthoni szóbelik elmaradásával több ideje lesz arra készülni. Az online oktatás színvonalával meg voltak elégedve, más iskolákba járó ismerőseiktől hallották, hogy nehézségeket is tud okozni, ha a tanár csak kiosztja a feladatokat, de náluk a tanárok részéről nem nagyon voltak „bénázások”.

https://telex.hu/belfold/2021/05/03/diakokat-kerdeztunk-a-kezdodo-erettsegirol

 

Orbán Viktor sok sikert kívánt az érettségizőknek

„Tudom, hogy a mostani érettségi nehezebb, mert nem volt személyes felkészülési lehetőség. Tudom, hogy digitális oktatás volt, azt kívánom minden érettségizőnek, hogy minden tanulásra fordított óra, minden gondolat, minden tétel, amit megtanultak, eszükbe fog jutni és szép emlékként marad meg majd az érettségi. Sok sikert kívánok!” – mondta a kormányfő egykori gimnáziuma előtt.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/05/03/egykori-gimnaziuma-elott-kivant-sok-sikert-orban-viktor-az-erettsegizoknek?source=hirkereso

 

„Követeljük, hogy helyi szinten születhessen meg a döntés az oktatás formájáról”

Petíciót indít a középiskolákban és felső tagozaton május 10-től tervezett kötelező jelenléti oktatás ellen az ADOM Diákmozgalom. Fontosnak tartják, hogy ne kötelezzennek senkit a jelenléti oktatással járó egészségügyi kockázat vállalására. Helyi szintű döntést követelnek. Azt is írják, hogy a pedagógusok többsége csupán az oltás első dózisát kapta meg, emellett a 16-18 évesek oltását később kezdik meg.

https://index.hu/belfold/2021/05/03/adom-diakmozgalom-iskola/

 

Az érettségin felügyelők május 8-án kapják a második oltást

A Pfizer-BioNTech amerikai-német gyártó korábban az amerikai, nemrég pedig az Európai Gyógyszerügynökségnél kezdeményezte oltóanyagának engedélyeztetését a 12-15 éves korosztálynak is. Az engedély megadása után további korosztályra terjesztik ki az oltást Magyarországon is. Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy azok a pedagógusok, akik felügyelőként dolgoznak az érettségi vizsgákon, “szombati napra” emlékeztető sms-t kapnak a második oltásra; függetlenül attól, hogy korábban hétköznapra szólt a behívójuk.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orszagos-tisztifoorvos-ujabb-csoportoknak-nyilik-meg-vedooltas-lehetosege

 

Káosz az oltás körül

Több pedagógusnak is május 3-án küldték ki azt az sms-t, miszerint „a koronavírus elleni második, ismétlő védőoltás beadására az oltási kártyán megadott időpontban és az oltóponton kerül sor”. De többen jelezték, a második időpont nem szerepel rajra. A cikk megjelenése után, késő este több olvasó is írta: újabb sms-t kaptak, amelyben már a második oltás pontos időpontját is feltüntették.

https://telex.hu/koronavirus/2021/05/03/a-nem-erettsegizteto-pedagogusok-masodik-oltasa-korul-is-alakul-a-kaosz

 

május 4.

PSZ: ne legyenek a diákok a járvány vesztesei

Amikor az érettségizők szinte három félévet digitálisan otthon tanultak, reális, hogy mértéktartó volt a magyar írásbeli – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Spirit FM rádiónak. Jelezte: sajnos, aki beteg vagy karanténba kerül, csak ősszel tud érettségizni, ez viszont befolyásolja a felsőfokú tanulmányokat. A PSZ szorgalmazta: ne legyenek a diákok a járvány vesztesei, erre találjon megoldást a kormány. Ami a május 10-i nyitást illeti: a pedagógusok oltásának második köre most kezdődik, lehet, hogy az oltandókat is helyettesíteni kell az iskolában. A kormány nem teszteli a diákokat, így elképzelhető, hogy olyan családból is bemennek majd a diákok iskolába, ahol van fertőzött.

https://www.youtube.com/watch?v=GV7lNC8GajY

 

A PSZ szerint jogosak voltak a korábbi követelések a járvány miatt

Az Azonnali portál érdeklődött: a javuló járványadatok tükrében jogos volt-e kiállni amellett, hogy korai (volt) az iskolanyitás április 19-én. Gosztonyi Gábor alelnök felidézte: a PSZ korábban is azt szorgalmazta, hogy csak akkor nyissanak az oktatási intézmények, ha az új fertőzöttek száma naponta 1400 alá csökken. Ami a május 10-i nyitást illeti: a PSZ továbbra is azt tartaná indokoltnak, hogy az intézményvezetőnek legyen saját hatásköre intézkedni, ha valahol megjelenik a fertőzés, és csak akkor nyitni az oktatási rendszer további szegmenseiben, ha a járványügyi statisztikák passzolnak a Robert Koch Intézet ajánlásaihoz. „Azonban a szülők jogát meg kell hagyni, hogy a veszélyeztetett diákokat otthon tartsák, illetve azok a diákok, akiknek családjában krónikus betegségben szenvedő hozzátartozó van, szintén otthon maradhassanak” – mondta az alelnök.

https://azonnali.hu/cikk/20210504_ket-hete-nyitva-vannak-az-iskolak-megsem-robbant-be-a-jarvany-hibaztak-a-nyitast-ellenzo-szakszervezetek

 

Milliókat követel a KK egy tanítótól, aki felmondott a járvány miatt

Saját és fokozottan veszélyeztetett férje egészségi állapotát féltve, az iskolai biztonsági intézkedéseket elégtelennek tartva, rendkívüli felmondással távozott tavaly novemberben egy általános iskolai pedagógus. Távozásának jogszerűségét vitatja a fenntartó. A pedagógus ezért pert indított, mire a Klebelsberg Központ viszontkeresettel élt és milliókat követel az azóta munka nélkül maradt nőtől.

https://hvg.hu/360/20210504_koronavirus_tanito_pedagogus_klebelsberg_kozpont_per

 

A jövő hét második felére tervezik a 16-18 évesek oltását

Arra kérik a 16 és 18 év közötti fiatalokat, illetve szüleiket, ha még nem tették, május 7-ig regisztráljanak az oltásra. Csak az érvényes regisztrációval rendelkezők tudnak online időpontot foglalni a jövő hét második felében tervezett oltásra, amely Pfizer-vakcinával történik a kórházi oltópontokon – mondta György István államtitkár.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/16-18-eves-fiatalok-pentekig-regisztraljatok

 

Megoldható, de fejtörést okozott a matematika érettségi a diákoknak

Átfogónak, megoldhatónak, de a tavalyinál valamelyest nehezebbnek találták a matematika írásbeli érettségi feladatsorát az MTI által megkérdezett igazgatók, szaktanárok és diákok, egyes feladatok komoly fejtörést okoztak a vizsgázóknak. A járványügyi biztonsági előírások betartása egyik megkérdezett középiskolában sem jelentett gondot.

https://index.hu/belfold/2021/05/04/erettsegi-matematika-koronavirus/

 

Petíció indult: a diákok egy része szerint nehéz volt a matematika középszinten

Túl nehéz volt az idei középszintű matekérettségi – a végzős középiskolások egy része szerint a feladatsor összeállítói nem vették figyelembe, hogy ez az évfolyam több mint egy éve otthonról tanul. Nem haboztak: petíciót indítottak.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210504_matekerettsegi_peticio

 

Csaknem 30 ezer tanuló tehet érettségit idén a technikumokban

Az érettségi vizsgaidőszakban mintegy 28 900 tanuló adhat számot tudásáról a szakképző intézményekben – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára szerint a 2020-ban megerősített szakképzés népszerűsége folyamatosan nő, egyre többen tanulnak tovább a technikumokban, amelyek versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot kínálnak a diákoknak. A kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért korszerűsítette és támogatja folyamatosan a szakképzést.

https://hirklikk.hu/kozelet/kozel-30-ezer-tanulo-tehet-erettsegit-iden-a-technikumokban/380861/

 

Debreceni oktatóknak tartanak továbbképzést

Második alkalommal indítottak akkreditált továbbképzést a Debreceni Egyetemen a Debrecen BSC Kerekasztal tagvállalatai, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum oktatói vállalati szakemberek vezetésével ismerkedhessenek meg az üzleti szolgáltató szektor működésének különböző aspektusaival. A továbbképzés összesen 30 óra.

https://www.dehir.hu/debrecen/debreceni-tanaroknak-tartanak-tovabbkepzest-az-uzleti-szolgaltato-szektor-szakemberei/2021/05/04/

 

A köznevelési intézmények több mint 15 százaléka egyházi fenntartású

A köznevelési intézmények több mint 15 százaléka egyházi fenntartású, miközben a rendszerváltozástól 2010-ig tartó időszakban az arányuk csak 6,4 százalékot tett ki – ismertette a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós Székesfehérváron.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190808-soltesz-az-egyhazi-intezmenyek-tamogatasa-is-biztositott-jovore

 

Maróti Zsolt Viktor: „A bizalom mellett döntöttem”

Történelem és magyar szakos középiskolai tanár, a több mint 3000 tagot számláló Online Történelemtanár közösségi oldal egyik adminisztrátora, az Újkor.hu ismeretterjesztő folyóirat rovatvezetője, pedagógiai és egyéb cikkek szerzője. Az elmúlt évben számos módszertani írása az online térben alkalmazható pedagógiai ötletekhez kapcsolódott. Maróti Zsolt Viktor az online felületeket a járvány előtt is rendszeresen használta az oktatásban. A MOL Alapítvány „Kedvenc Online Tanárom” különdíját idén vette át, most pedig az elmúlt rendhagyó egy évben szerzett tapasztalatairól kérdezték, a hónap embereként mutatták be. Őszintén beszélt a nehézségekről, melyek bőven akadtak számára is a távoktatásban.

https://molalapitvany.hu/cikk/a-bizalom-mellett-dontottem-maroti-zsolt-viktor

 

május 5.

Nehéz évük volt pedagógusoknak és diákoknak is

A most érettségizők szinte három félévet tanultak digitálisan, így különösen nehéz lehetett a felkészülésük az érettségire – a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az N1 tévének nyilatkozott. Beszélt az április 19-re meghirdetett nyitásról, felidézve: a PSZ azt követelve, hogy az érettségizők már ne menjenek vissza az iskolába az érettségi előtt két héttel, épp a járvány miatt. Szó volt a pedagógusok oltásáról, a május 10-i nyitásról is. Köszönetet mondott minden oktatási dolgozónak az elmúlt évben tanúsított áldozatos munkájáért. Arról is beszélt: a PSZ tudomása szerint kb. 80 oktatásban dolgozó halt meg a járványban.

https://www.facebook.com/nemzetitv/videos/248511163729106

 

Zökkenőkkel folytatódik a tanárok oltása

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás a Népszava érdeklődésére azt mondta: hozzájuk is érkeztek megkeresések az sms-behívók miatt, de az érintetteknek csak azt tudja javasolni, ha bizonytalanok, kérjenek tájékoztatást a második oltás pontos időpontjáról a kórházi oltópontokon, illetve, ha hibát észlelnek, a munkáltatónak is jelezzék. Beszélt az általános iskolák felső tagozatai, valamint a középiskolák jövő hétre tervezett nyitásáról is. Úgy véli, ha a jelenlegi járványügyi adatok nem kezdenek el ismét romlani, május 10-től ki lehet nyitni az intézményeket az óvintézkedések betartása mellett. Hangsúlyozta: a szülőkre is komoly felelősség hárul, ha a családban bárki megfertőződött, a gyerekeket ne küldjék iskolába.

https://nepszava.hu/3118625_zokkenokkel-folytatodik-a-tanarok-oltasa

 

Tanárok oltása káosszal

Az érettségiztető tanárok második oltásának időpontja okozott gondot, miután a Pfizer második adagját 35 nap után adják be – Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának nyilatkozott. A PSZ azt javasolta, a munkáltatóknak jelezzék a problémát a pedagógusok, ha zavar van az időpontokban. Az érettségiről jelezte: azok a diákok, akik megfertőződtek vagy karanténba kerültek, ősszel érettségizhetnek, vagyis veszítenek egy évet, ez méltánytalan. Kitért a leghátrányosabb helyzetben lévők vizsgáira, félő, a szakképzésben nagy lesz a visszaesés, a lemorzsolódás.

https://www.youtube.com/watch?v=en4E7Q6df88

 

A történelem írásbeli feladatok láttán többen sírva fakadtak

Vegyes volt a középszintű történelem érettségi fogadtatása, van, akinek könnyű, másnak nehéz volt. Könnycseppek is hullottak.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210505_diakvelemenyek_a_mai_vizsgarol_1

 

Lenne megoldás arra, hogy a karanténba került diákok pótolják az érettségit

Egy lány karanténba került az érettségi idején. Segítséget kért a gimnáziumától, írt az ombudsmannak, az Oktatási Hivatalnak, a Nemzeti Népegészségügyi Központnak is, de azt a választ kapta, hogy ősszel érettségizhet.  Ezt a szabályt a kormány le is írta rendeletben: a visszalépők és az önhibájukból „távol maradók” is 2021 októberében vizsgázhatnak. Egyelőre nem tudni, hány diák érintett, de a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint megoldás lehetne, ha a júniusi szóbeli időpontjában pótolhatnák a vizsgákat. Horváth Péter azt mondta: reméli, találnak megoldást, mert a rendelet nem fair azokkal szemben, akik tényleg nem tehetnek arról, hogy megfertőződtek.

https://index.hu/belfold/2021/05/05/belfold-erettsegi-karanten-potlas-emmi-oktatas-koronavirus/

 

ITM: nyolcadik után a legtöbben technikumokban tanulnak tovább

A nyolcadikosok 41 százaléka technikumokban tanul tovább – közölte a szakképzésért felelős helyettes államtitkár az M1 csatornán. Pölöskei Gáborné szerint előremutató az arányok megváltozása, hiszen míg 3 – 4 évvel ezelőtt a nyolcadikosok 41 százaléka gimnáziumba jelentkezett, most a technikumokba jelentkeztek ennyin, és a gimnáziumokba kevesebben, a diákok 34 százaléka.   A szakképzés vonzereje az ösztöndíj mellett, hogy a tanuló először egy ágazatot ismer meg; technikumban 2 évet, szakképző iskolában egy évet tanul – mondta a helyettes államtitkár.   Újdonság, hogy szeptembertől okleveles technikusok képzése is kezdődik 23 iskolában.

https://24.hu/belfold/2021/05/05/tovabbtanulas-technikum-gimnazium/

 

Az ITM szerint kevesebben mennek gimnáziumba, mint technikumba, de ez nem teljesen igaz

Az Oktatási Hivatal adatai szerint technikumokba idén 35 486-an, négy vagy öt évfolyamos gimnáziumokba 29 501-en nyertek felvételt. Ez megfelel a Pölöskei Gáborné által említett arányoknak. Csakhogy az államtitkár azt nem említette, hogy léteznek hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok is: az OH statisztikái szerint előbbibe 4604-en, utóbbiba 3114-en felvételiztek idén sikeresen. Vagyis a gimnáziumokba idén felvételt nyert diákok száma összesen 37 219, ami még mindig több, mint a technikumokban továbbtanulók száma. Az OH adatai alapján az az állítás sem felel meg a valóságnak, hogy most változtak volna az arányok a nyolcadikosok körében, írta a Népszava.

https://nepszava.hu/3118690_az-itm-szerint-kevesebben-mennek-gimnaziumba-mint-technikumba-de-ez-nem-teljesen-igaz

 

Másfél éve várják végkielégítésüket a várpalotai pedagógusok

Az elmúlt napokban a várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola pedagógusai keresték meg az Átlátszót abban bízva, hogy a nyilvánosság ereje képes hatást gyakorolni korábbi munkáltatójukra. Utóbbi ugyanis a jogerős bírósági ítélet ellenére sem hajlandó kifizetni a tanároknak járó 18 millió forintos végkielégítést, a késedelmi kamatot, valamint a perköltség díját.

https://oktatas.atlatszo.hu/2021/05/05/masfel-eve-varjak-vegkielegitesuket-a-varpalotai-pedagogusok-a-magyar-punkosdi-egyhaztol/

 

május 6.

PSZ: a május 10-i nyitáshoz több feltétel is kell

Az április 19-i nyitást túl korainak tartotta a PSZ, mondván: akkor célszerű nyitni, ha naponta az új fertőzöttek száma nem nő 1400 fölé. A május 10-i nyitástól nem zárkózik el a PSZ, azonban szükségesek újabb feltételek: például az, ha a családban van fertőzött, ne engedjék a gyerekeket iskolába. Szükséges lenne az igazgatóknak döntési jogot adni, ha megjelenik az intézményben a fertőzés – sorolta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Inforádió Aréna műsorának. Az interjúban szó volt a pedagógusok oltásáról, a táppénzről. A PSZ információi szerint 80 fölött van a járványban az oktatás áldozatainak száma. Beszélt az érettségiről is, arról, hogy a most vizsgázók három félévet otthonról tanultak. A szakképzésben lehetnek nagy visszaesések, különösen a hátrányos helyzetűeknél. Kitért a pedagógusok elöregedésére, a megbecsültség hiányára, az alacsony bérekre, miközben a munkaterhek nőnek, az óraszámok magasak. Megfogalmazta az ezekből adódó követeléseket is.

https://infostart.hu/arena/2021/05/06/szabo-zsuzsa-a-pedagogusok-szakszervezetenek-elnoke

 

A PSZ nem zárkózik el a május 10-i nyitástól, de vannak elvárásai

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa felidézte: korábban jelezték már, hogy az iskolák nyitására május közepe, vége lenne az ideális. Akkor, amikor a megbetegedések száma 1400 alá csökken. Ez most napok óta így van, ezért nem zárkózunk el a nyitástól – jelentette ki az ATV Híradónak Szabó Zsuzsa. Ugyanakkor vannak elvárásaik. Ilyen például az, ha fertőzöttet találnak egy oktatási intézményben, azonnal térjenek át az online oktatásra, mielőtt még gócpont alakulna ki.

http://www.atv.hu/belfold/20210506-nem-zarkozik-el-a-psz-attol-hogy-a-felsosok-is-visszaterjenek-az-iskolakba-de-vannak-elvarasaik

 

Máris módosítják a szakképzési törvényt

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Hírklikknek nyilatkozott. „Magyarul, amit a PSZ jelzett, hogy nagyon sok minden nincs egyértelműen leszabályozva, ellentmondás van a szakképzési törvény és a végrehajtási rendelet között, azt most kezdik – remélhetőleg – a jó irányba javítgatni. Toldozgatnak, foltozgatnak. Az állandó módosításokkal próbálnak úrrá lenni a maguk okozta károkon. A kétségbeesett változtatásokkal próbálnak ebből a káoszból kicsit átláthatóbbat csinálni, mert ami most van, az egyszerűen követhetetlen.”

https://hirklikk.hu/kozelet/maris-modositjak-a-szakkepzesi-torvenyt-ezzel-probalnak-urra-lenni-a-maguk-okozta-kaoszon/380959

 

Kisfaludy László: rendben zajlik az érettségi, a nyitás is

„Tapasztalataink szerint nemcsak azért volt jó döntés az iskolanyitás, mert végül a számok is ezt igazolták – hétből hat gyerek jár iskolába –, hanem a pedagógiai szempontokat nézve is indokolt volt” – mondta Kisfaludy László helyettes államtitkár. Bár derekasan helytálltak a digitális oktatásban a pedagógusok, főleg az alsós korosztályban különösen nagy szerepe van a személyes jelenlétnek. Szerinte az újraindítást biztonságossá tette, hogy minden köznevelési dolgozó, aki kérte az oltást, megkapta. Átoltottságuk meghaladta a 75 százalékot. A pedagógusok szinte kivétel nélkül felvették a munkát, egy kezemen meg tudom számolni azokat az intézményeket, ahol nem így indult az első hét, hozzánk elvétve érkezett ilyen jelzés” – tette hozzá. Tavaly körülbelül az érettségizők két százaléka nem jelent meg a megmérettetésen, idén gyakorlatilag szinte kivétel nélkül elmenetek vizsgázni a végzősök, de pontos adatok később lesznek.

https://mandiner.hu/cikk/20210505_iskolanyitas_erettsegi_riogatas

 

Mi lesz azokkal, akik nem tudtak/tudnak érettségizni?

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón azt mondta: meglátják, hányan nem tudtak érettségizni karantén vagy betegség miatt, ez alapján az operatív törzs dönt majd.

https://alfahir.hu/2021/05/06/erettsegi_koronavirus_jarvany_gulyas_gergely

 

Felsőben és középiskolában is kérheti a szülő gyermeke otthon maradását, az iskolák dönthetnek

A kormány döntése alapján az iskolák saját hatáskörben dönthetnek a hiányzás engedélyezéséről, ha azt kérvényezi a szülő – olvasható az ADOM Diákmozgalom FB-oldalán. Vagyis úgy fogják kezelni május 10-től a felsősöket és a középiskolásokat, mint korábban az alsósokat, a szülő kérésére az iskola dönthet úgy, hogy engedélyezi az otthon maradást. A kormány ezt a döntést azután hozta meg, hogy több mint 115 ezren írták alá az ADOM petícióját, amelyben az áll: aggódnak a koronavírus indiai variánsa és magas fertőzőképessége miatt, ami tovább súlyosbíthatja a járványt.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210506_adom_peticio_kormany_valasz

 

Több érettségiző kimaradhat a 16-18 évesek oltásából

A tervek szerint a jövő hét második felében kezdődhet meg a 16-18 éves korosztály beoltása a Pfizer-vakcinával. A fiatalokat és szüleiket arra kérik, péntekig regisztráljanak az oltásra. Múlt héten az hangzott el: a 16-18 évesek oltását azért helyezték át a május 10-től kezdődő hétre, hogy az írásbeli érettségi vizsgákat ne zavarják meg. Arról viszont nem esett szó, mi lesz azokkal a középiskolásokkal, akik már a 19. életévüket is betöltötték, ők részt vehetnek-e az oltási kampányban. Egy édesanya a Népszavának azt mondta, fia most márciusban lett 18 éves, de több érettségiző osztálytársa már 19 éves is elmúlt. A lap nem kapott érdemi tájékoztatást sem az Emmitől, sem a Koronavírus Tájékoztató Központtól. Egyelőre úgy tűnik, a 18 évesnél idősebb középiskolások ebből az oltási kampányból kimaradnak, akik regisztráltak, a felnőtt lakosság többi részével együtt kell kivárniuk a sorukat.

https://nepszava.hu/3118789_tobb-erettsegizo-kimaradhat-a-16-18-evesek-oltasabol

 

Milyen volt az angol érettségi?

Változatosak voltak a témák és a műfajok az idei középszintű angol érettségin a budapesti Eötvös József Gimnázium angol és francia szakos nyelvtanára szerint.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210506_angolerettsegi_szaktanari_velemeny_1

 

Mi lesz a vak gyerekekkel, akiknek Orbán Viktor minden húsvétra küld egy bárányt?

Forrnak az indulatok a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona Óvodája és Általános Iskolájában, mióta januárban elhunyt Fehér Anna nővér, aki megalapította, majd évtizedekig vezette az intézményt. Az intézmény fenntartója és az apáca támogatói között azon robbant ki a konfliktus, hogy utóbbiak szerint a katolikus egyházhoz bekötött fenntartó szűkíteni akarja az intézmény feladatait. A szövevényes történetben – aminek nem mellesleg egy értékes ingatlan áll a középpontjában – állítólag Erdő Péter bíborosnak is fontos szerepe van.

https://24.hu/belfold/2021/05/06/batthyany-vak-iskola-feher-anna-nover-koszisz-erdo-peter/

 

május 7.

Az óvodások, iskolások szervezetten mehetnek uszodákba, sportlétesítményekbe

A megjelent kormányrendelet szerint az óvodások és iskolások esetében lehetővé válik a sportlétesítmények, az uszodák, edzőtermek és a jégpályák szervezett keretek között (testnevelés óra, sportszakkör, iskolai sportkör vagy sportoktatás) történő látogatása. Feloldják a home office-ra szóló ajánlást is május 10-től, miután a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények valamennyi évfolyama május 10-től rendes munkarendben működik.

http://www.atv.hu/belfold/20210507-uj-kormanyrendelet-a-home-office-majus-10-e-utan-nem-lesz-ajanlott/hirkereso

 

Pénteken a német nyelvi írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák

Az érettségik az első négy napon alkalmazott szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlanak a koronavírus-járvány miatt. Német nyelvi vizsgára középszinten 12 ezren, emelt szinten több mint háromezren jelentkeztek.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2021/05/07/nemet-irasbelikkel-folytatodnak-az-erettsegi-vizsgak

 

A szociális terület szakszervezetei közösen követelik a megbízhatósági vizsgálat lehetőségét biztosító törvény módosítását

A szociális és gyermekvédelmi terület hét szakszervezete, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete, valamint a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete közösen kezdeményezi a rendőrségi törvény módosítását. 2021. január 1-jétől a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott intézmények valamennyi dolgozójával szemben is lefolytatható az eredetileg a korrupció elleni harc eszközeként bevezetett megbízhatósági vizsgálat. A szakszervezetek szerint felháborító, hogy a törvényt mérlegelés nélkül kiterjesztették mintegy húszezer szociális és gyermekvédelmi dolgozóra, miközben túlnyomó részük munkája során nem kerülhet korrupciós helyzetbe.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/26481-a-szocialis-terulet-szakszervezetei-kozosen-kovetelik-a-megbizhatosagi-vizsgalat-lehetoseget-biztosito-torveny-modositasat

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X