Heti lapszemle 2024. február 2.

lapszemle

Először várakozásokkal, majd csalódásokkal volt teli a hét: a pedagógusok január 30-ig kapták meg a béremelésről szóló tájékoztatójukat. Most szembesültek azzal, hogy nem mindenki bére emelkedett az ígért 32.2 százalékkal. A héten tapasztalták meg a kollégák azt is, amennyiben korábban nem kérték a jogállásváltást, de most már visszamennének tanítani, nem alkalmazzák őket az állami intézmények. A PSZ hangsúlyozza, tovább kell küzdeni azokért az oktatás működéséhez nélkülözhetetlen kollégákért is, akik egyáltalán nem kaptak béremelést.

 

január 29.

Utólag változtatott a szabályokon az Orbán-kormány, több mint 16 ezer pedagógus inkább nemet mondott a minősítésre

Az előre jelzett 22 ezer fő közül mindössze 5,4 ezren vesznek részt az 2024-es eljárásban. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke megjegyezte, nem túl sportszerű meccs közben módosítani a szabályokon. Sőt szerinte a visszamenőleges szabályozás törvényességi aggályokat is felvet.

https://nepszava.hu/3223342_oktatas-magyarorszag-pedagogusok-minosites-elutasitas

 

Jó esély van a tanárok további fizetésemelésére

Sokat javított a tanárok hangulatán a kormány által adott 32,2 százalékos béremelés – mondta lapunknak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke. Mint hangsúlyozta, a kabinetnek ez a lépése növeli a pálya presztízsét, jó hatása van a tanítás színvonalára, illetve visszacsábíthatja a katedrára azokat, akik a korábbi fizetések színvonala miatt távoztak. Üdvözölte azt is, hogy a kormány határozott és gyors döntésének köszönhetően gyorsan eljutnak az emelt fizetések az érintettekhez.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/01/fizetesemelesre-jo-eselye-van-a-tanaroknak?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Van olyan tanár, akire nyolc iskola is rácsukta az ajtót, mert elsőre elutasította a státusztörvényt

Szeptember végéig több mint 4000-en, a tanárok 5 százaléka döntött úgy, hogy nem írja alá az új szerződését a státusztörvény alapján, és nem tanít tovább. Azóta többen meggondolták magukat, már elfogadják és aláírnák az új jogálláson alapuló szerződést, de az állami iskolák nem veszik fel őket – számolt be az RTL Híradó. Ez diszkrimináció, mivel a törvény nem tiltja a tanárok visszatérést.

https://hvg.hu/itthon/20240126_oktatas_statusztorveny_pedagogusok?s=hk

 

Kitiltják-e a mobiltelefonokat a tanóráktól? Itt a belügy válasza

Mellár Tamás, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője érdeklődött az iránt a belügyminiszternél. Az írásbeli kérdésre Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Eszerint a kormány nem tervezi, hogy központi utasítást ad ki a mobiltelefonok és egyéb digitális, infokommunikációs eszközök tanórai és azon kívüli használatára vonatkozóan. Erre vonatkozóan ugyanis az iskolák hozhatnak szabályokat a házirendjükben.

https://hang.hu/belfold/kitiltjak-e-a-mobiltelefonokat-a-tanoraktol-itt-a-belugy-valasza-161160

 

Tüntettek a szülők Tiszavasváriban: 7 kilométert kell gyalogolniuk a gyerekekkel az iskolába

A Tiszavasvári önkormányzat előtt tüntettek a szülők, akik minden hétköznap 7 kilométert gyalogolnak a kisgyerekekkel az iskolába. Azt szeretnék, ha iskolabusszal szállítanák a diákokat az iskolához, mert utóbbiak a körülbelül egyórás reggeli séta után már kimerülve ülnek be reggel a padba.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tiszavasvari-tuntetes-7-km-seta-iskola/c19kj9s?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=blikk-hirkereso

 

január 30.

Még senki sem tudja, hogyan lesz átlagban 32,2 százalékos béremelés a pedagógusoknál, vannak baljós előjelek

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnökét kérdeztük, hogyan is kell elképzelni a 32,2 százalékos átlagos emelést, és miként fogják a diplomás átlagbér 71,8 százalékára felzárkóztatni a pedagógusbéreket. Úgy tűnik, egyelőre sok ismeretlenes az egyenlet.

https://24.hu/fn/gazdasag/2024/01/30/pedagogus-beremeles-32-szazalek-januar-pedagogusok-szakszervezete-diplomas-atlagber/

 

Sokan kimaradtak a pedagógusbéremelésből, pedig a munkájuk nélkülözhetetlen

Neubauer Tamás szerint az oktatási rendszer nem működik a technikai dolgozók és a nem pedagógus végzettségű oktatást-nevelést segítő NOKS-os dolgozók nélkül. Egy iskolában, egy óvodában mindig történik valami váratlan, mindig minden változik, és szükség van olyan emberekre, akik alkalmazkodni tudnak ehhez, és meg tudják oldani a felmerülő problémát. Egyébként senki nem érti, ők miért is maradtak ki a béremelésből. Leginkább valószínűleg azért, mert nincs pénz”.

Lechner András gyógypedagógiai asszisztensként dolgozik 18 éve. Azt mondja: az kellene, hogy a számukra is kialakítsanak egy bértáblát, normális jövedelmet, a diplomás átlagbér legalább 50 százalékát.

https://hirklikk.hu/kozelet/sokan-kimaradtak-a-pedagogusberemelesbol-pedig-a-munkajuk-nelkulozhetetlen/427365/

 

Kevesebbet emelnek a pedagógusok többségének bérén, mint amire számítottak

A pedagógusok háromnegyede csak annyi béremelést kapott, amennyi a fokozatához rendelt minimum – állapította meg a PDSZ, eddigi adatai alapján. Azt is közölték, hogy 13 százalékuk nem annyit kap, amennyire számított, majdnem ugyanannyian viszont annyit. Az ok, hogy az, amit a fokozatonkénti minimumok felett ígért a kormány, nem került jogszabályba. Ezért a munkáltatókat törvény vagy rendelet nem kötelezi arra, hogy a minimumnál magasabb illetményt állapítsanak meg. Mindezt akkor pontosíthatják, ha a pedagógusok megkapták a februári bérüket.

https://hirklikk.hu/kozelet/kevesebbet-emelnek-a-pedagogusok-tobbsegenek-beren-mint-amire-szamitottak/427380/

 

Civilek és a közoktatás – Visszhang

2024. január 20-án jelent meg a Hang.hu oldalon Az ellenzék és a közoktatás címmel Garamvölgyi Zsolt publicisztikája. Mint a cikkben nevesített oktatási civil szervezetek tagjai úgy éreztük, hogy az olvasók tisztánlátása érdekében hasznos lehet megszólalnunk nekünk is a témában. A szerzők: Máté András az Oktatói Hálózat, Nahalka István a Civil Közoktatási Platform és Pilz Olivér a Tanítanék Mozgalom képviselője.

https://hang.hu/publicisztika/civilek-es-a-kozoktatas-visszhang-161148

 

Koren Balázs az Arénában: egy tanár ne legyen bohóc, de magnókazetta se

A mai gyerekeket már élményszerűen kell tanítani, mert különben nem lehet megtanítani őket semmire. Ugyanakkor ennek is van egy határa – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Koren Balázs középiskolai matematikatanár, az ELTE Természettudományi Karának oktatója.

https://infostart.hu/belfold/2024/01/29/koren-balazs-az-arenaban-egy-tanar-ne-legyen-bohoc-de-magnokazetta-se

 

A fővárost is meghódítja a vidéki egyetem: ilyen új képzést indítanak

A Széchenyi István Egyetem az ország legkiválóbb középiskoláival működik együtt. A partnerek száma tovább bővült a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Fáy András Technikumával, ahol okleveles alternatív járműhajtási technikusképzés indul a győri egyetemmel közösen a következő tanévtől.

https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2024/01/29/a-fovarost-is-meghoditja-a-videki-egyetem-ilyen-uj-kepzest-inditanak

 

UNICEF-felmérés: a magyar középiskolások többségét rendszeresen bántalmazzák az iskolában

Aggasztó eredményre jutott az UNICEF Magyarország széles körű felmérése, amelyet a magyar középiskolás gyerekek körében iskolai zaklatással, az erőszak elterjedtségének mértékével és működésmódjával kapcsolatban, nagy mintán végeztek. A megkérdezettek döntő többsége, mintegy 66 százalék számolt be ugyanis arról, hogy a tanulmányai során rendszeresen éri vagy már érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak – az esetek csaknem felében napi szinten. A szervezet weboldalán a bántalmazás működésmódjáról, annak jeleiről, felismeréséről és megelőzéséről is hasznos információkat lehet találni: a kisokost szülőknek, pedagógusoknak, valamint gyerekeknek egyaránt ajánlják.

https://wmn.hu/ugy/61860-unicef-felmeres-a-magyar-kozepiskolasok-tobbseget-rendszeresen-bantalmazzak-az-iskolaban

 

“Nekem is volt, ez mindig így volt” – így viszonyul a magyar szülők többsége a házi feladathoz

A magyar szülők többsége még mindig ragaszkodik a házi feladathoz – derült ki egy hazai kutatásból. Ez nincsen mindenhol így, idén januárban betiltotta a házi feladatot az általános iskolákban a lengyel oktatási miniszter.

https://eduline.hu/kozoktatas/20240124_Mennyi_hazi_feladatot_adhatnak_fel_a_tanarok

 

január 31.

Sok tanár még mindig nem kapta meg a megemelt fizetéséről szóló tájékoztatót

Csalódottak a pedagógusok. A kormány által hangoztatott 32 százalékos béremelést csak a gyakornokok kapják meg. Szinte mindenki a bérsávja alsó határának összegét kapja, a bérsáv felső határának összegéhez senki nem jut hozzá – nyilatkozta Totyik Tamás, a PSZ elnöke az RTL Híradó január 30-i adásában.

https://rtl.hu/hirado/2024/01/30/hatarido-tanarok-fizetesemeles

 

Kiderült miért dolgoznak a tanárok

A jelen béremelés csak részben elégíti ki az igényeket, a bérkorrekció elengedhetetlen – nyilatkozta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke 2024. január 30-án a Szeged TV Híradójának. A béremelés próbálja kompenzálni az elmúlt évek magasinflációját, de reálbéremelésről nem tudunk beszélni – tette hozzá.

A riport 14.08 perctől hallgatható meg:

https://tv.szeged.hu/cikk/botka-laszlo-alairta-a-telek-adasveteli-eloszerzodest-a-byd-val-szegedi-hirado-2024-januar-30

 

Arcpirító, ami a tanárbérekkel történt

A tavaly novemberi pedagógusbérekhez képest összesen 50 százalékos béremelésre lesz szükség. Év végéig a diplomás átlagkeresetek 72 százalékára kell felzárkóztatni a tanárbéreket, mert ha ez nem történik meg, akkor az Európai Unió visszakéri a pedagógusok béremeléshez biztosított forrásokat – nyilatkozta korábban Totyik Tamás.

https://www.economx.hu/belfold/pedagogusberek-kutatas-mennyi-beremelest-kaptak-kormany-szakszervezet-kevesebb-az-igertnel.784320.html

 

Csaknem nyolcvanezer tanár kapta kézhez az új kinevezését

A januári béremelést rögzítve megtörtént a tanárok kinevezésének módosítása az állami fenntartású iskolákban – közölte a Klebersberg Központ (KK). Mint az a közleményben olvasható, a tankerületi központok a jogszabályban előírt határidőig, azaz 2024. január 30-ig 79 156 pedagógusnak állították ki a kinevezési okmányait, amelyben szerepel a béremelés összege is. Hangsúlyozták, januártól átlagosan 32,2 százalékkal nő a tanárok bére.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/01/csaknem-nyolcvanezer-tanar-kapta-kezhez-az-uj-kinevezeset?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Elkezdték kiosztani a tanári béremelésről szóló papírokat, van, aki csak 3%-ot kapott, másnak megvan a 32

Sem az igazgatók, sem a tanárok nem tudják, hogy pontosan mi alapján számoltak a tankerületek, fenntartók.

https://hvg.hu/itthon/20240130_Elkezdtek_kiosztani_a_tanari_beremelesrol_szolo_papirokat_van_aki_csak_3os_emelest_kapott

 

Sokan bedőltek az Orbán-kormány ígéretének, de a tanárok többsége csak a minimális béremelést kapta meg

Így járt legalábbis annak a több száz pedagógusnak a 62 százaléka, aki visszajelzést adott a szakszervezeteknek.

https://nepszava.hu/3223628_oktatas-pedagogusok-beremeles-belugyminiszterium-statusztorveny

 

Mérföldkő az oktatásban, most végre kiderül, betartotta-e az ígéretét a kormány

Lejárt a határidő, mostanra elviekben minden pedagógus tájékoztatást kapott arról, miként alakul a bére 2024 január 1-jétől. Egyes jelzések szerint sokan csak az utolsó pillanatban kapták kézhez a kinevezésüket, és bőven akadtak olyanok is, akik számára a dokumentum meglepetéseket tartogatott.

https://index.hu/belfold/2024/01/31/oktatas-poedagogusok-beremeles-hatarido-kormany/

 

Pölöskei Gáborné: Aki jobban tanít, az átlagnál jóval magasabb bért is hazavihet

A nagymértékű fizetésemelés segítségével erősödik a tanárok szakmai elhivatottsága, amire azért is van szükség, mert a megújult szakképzési rendszerben új feladatok hárulnak rájuk a régiek mellett, és meg kell tanulniuk lépést tartani az olyan új technológiákkal, mint a minisztérium által fejlesztett digitális tankönyvek – mondta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára Magyar Nemzet szerdai számában olvasható interjúban.

https://demokrata.hu/magyarorszag/poloskei-gaborne-aki-jobban-tanit-az-atlagnal-joval-magasabb-bert-is-hazavihet-785374/

 

február 1.

Belügyminisztériumi egyeztetés a béremelésről

A Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Nemzeti Pedagógus Kar képviselői 2024. január 31-én ismét találkoztak a BM köznevelési államtitkárságának vezetőivel. A tárgyaláson beszéltek a pedagógus-béremelés anomáliáiról, a kollégák körében tapasztalható elégedetlenségről. Mint ismeretes, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban dolgozók január 30-ig kapták kézhez új munkaszerződésüket és bér-besorolásukat. Részletek a PSZ Facebook-bejelentkezésben:

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/718502993719376

 

Hétfőn már érkezik a tanárok emelt fizetése

Az állami fenntartású iskolákban a tanárok, a tanítók, az óvodapedagógusok és a gyógypedagógusok 2024. február 5-én, hétfőn megkapják az átlagosan 32,2 százalékkal megemelt fizetésüket – tájékoztatta Maruzsa Zoltán 2024. január 31-én a pedagógus-szakszervezeteket. A nem állami – egyházi, önkormányzati – fenntartású iskolákban és óvodákban a munkáltatók feladata utalni az emelt béreket, a fedezetet a kormány számukra is biztosítja.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/01/jovohet-hetfon-mar-erkezik-a-tanarok-emelt-fizetese-mutatjuk-a-szamokat?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

A tanárok többsége csak a minimális béremelést kapta meg

Folytatjuk a tiltakozást, ha nem lesz bérkorrekció. Azt nem hagyhatjuk, hogy például a nem pedagógus végzettségű nevelés-oktatást segítő dolgozók semmilyen béremelést nem kaptak, az ő béremelésükért tovább kell küzdenünk. Nyilatkozta Totyik Tamás, a PSZ elnöke 2024. január 31-én az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

https://www.atv.hu/videok/20240131/a-tanarok-tobbsege-csak-a-minimalis-beremelest-kapta-meg

 

Bőven korrekcióra szorulna a pedagógus béremelés – vélik az érdekképviseletek

A PSZ elnöke szerint márciusban jön ki a KSH részadata a diplomás átlagbér alakulásáról, akkor lehet korrigálni, hogy a pedagógusok átlagbére elérje azt a 72 százalékot, amit a kormány vállalt az Európai Unió felé. Ezért mondta az NPK elnöke azt, hogy menet közben még lesznek korrekciók. Csak arról a kormány nagyon nem beszél, hogy ezt meg kell csinálni. Nem az a baj, hogy ezt a dolgot utólag kell korrigálni, „hiszen ez a diplomás átlagbér egy mozgó célpont”, hanem az, hogy erről mélyen hallgatnak.

https://hirklikk.hu/kozelet/boven-korrekciora-szorulna-a-pedagogus-beremeles-velik-az-erekkepviseletek/427499/

 

Kihagyták a januári fizetésemelésből azokat a pedagógusokat, akik idén nyugdíjba mennek

A szakszervezet szerint ez etikailag és jogilag is aggályos.

A PSZ elnöke, Totyik Tamás tájékoztatása szerint Maruzsa Zoltán államtitkártól azt az ígéretet kapták, hogy a szaktárca februárban “áttekinti” a bérhelyzet alakulását. Az érdekvédő pedig bejelentette: a PSZ a Forrás Társadalomkutató Intézettel együttműködve már most pénteken elkezd egy felmérést, amelyben összehasonlítják a tavaly novemberi és idén januári pedagógus béreket.

https://nepszava.hu/3223751_tanar-nyugdij-beremeles-kihagyas

 

Pedagógus-béremelés: A legtöbben nem azt kapták, amire számítottak

A kormány nem bérszínvonalat emelt, hanem a pedagógusoknak szánt bértömeget emelte meg. Az a kérdés, hogy ezt milyen módon teszi – nyilatkozta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke 2024. február 1-jén az ATV Start műsorában. Félreérhető volt az egyszerűsített kormánypropaganda, a pedagógusok pedig csak a mézesmadzagot látták, ezért van a béremelést követően a sok elégedetlenség. A szakszervezetek többéves küzdelme sikeres volt, de a további előrelépéshez a kollégáknak jobban fel kell emelniük a hangjukat, minél többen lépjenek be a szakszervezetbe – tanácsolta az alelnök.

https://www.youtube.com/watch?v=hzwNudh8gDk&t=535s

 

A fiatalok számára kevésbé vonzó a tanári pálya, a pedagógusképzésekre járók közel harmada 35 feletti

Nemcsak az a baj, hogy egyre kevesebb a pedagógus, hanem az is, hogy egyre nő az átlagéletkoruk. Az Átlátszó portál azt vizsgálta, hogyan alakul a pedagógusképzésekre járók korfája, mekkora részét teszik ki a hallgatóknak a pályakezdő fiatalok. Az Oktatási Hivatal adatai alapján elemeztük a pedagógusképzésekre járó hallgatók életkori és nemi megoszlását, és a téma kapcsán egy oktatáskutatóval is beszéltek. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke egy  korábbi cikkükben rávilágított, hogy a gyógypedagógia alapképzést nemcsak pályakezdő, hanem idősebb nők is nagy arányban választják, méghozzá azért, hogy fogyatékkal élő saját gyermekük fejlesztéséhez szerezzenek ismereteket, ugyanis az állam szolgáltatásai nem kielégítőek ezen a téren.

https://atlatszo.hu/oktatas/2024/02/01/a-fiatalok-szamara-kevesbe-vonzo-a-tanari-palya-a-pedagoguskepzesekre-jarok-kozel-harmada-35-feletti/

 

Pedagógusbér-emelés: rejtély, mi alapján kap valaki kevesebb, más több pénzt

Az eltérő arányú béremelést indokolhatja, hogy a tanárok mindössze öt százaléka 30 év alatti, és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) számításai szerint a következő öt évben 22 ezerrel több pedagógus megy nyugdíjba, mint ahányan várhatóan a pályára lépnek. A kormány pedig érthető módon azt szeretné, ha sok pályakezdő jönne.

https://telex.hu/belfold/2024/01/31/pdsz-pedagogusok-fizetesemeles-berek-belugyminiszterium

 

Rétvári Bence: Átlagosan 32,2 százalékkal nő a tanárok bére

Minden tanár és óvónő megkapta keddig a tájékoztatást az új megemelt béréről, amely átlagosan 32,2 százalékkal nő – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Az államtitkár elmondta azt is, hogy tavaly és tavalyelőtt 10-10 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, jövőre pedig 21 százalékkal emelkedik, így az idei emelést is beleszámítva összesen 93,3 százalékos az emelkedés, azaz négy év alatt majdnem a duplája lesz a pedagógusok fizetése. Az államtitkár szólt arról is: kaptak jelzéseket az elmúlt napokban arról, hogy vannak helyek, ahol nem az átlagbért biztosítják, hanem csak a bérsáv alsó szintjére emelik meg a béreket. Ez nem helyes, az államkincstár pedig ellenőrizni fogja, hogy valóban béremelésre fordítják-e a kapott forrásokat.

https://www.origo.hu/itthon/20240131-retvari-bence-atlagosan-32-2-szzalekkal-no-a-pedagugusok-bere.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Jelentős béremelés az óvodai és bölcsődei pedagógusoknak – a cafetéria-juttatást is nő Fehérváron

Január 1-jétől mind a 240 óvodai pedagógus és 23 bölcsődei diplomás kisgyermeknevelő végzettséggel rendelkező munkatársunk bére emelkedik majd, a novemberi bérükhöz viszonyítva közel harmadával – adta hírül közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere.

https://www.szekesfehervar.hu/jelentos-beremeles-az-ovodai-es-bolcsodei-pedagogusoknak-a-cafeteria-juttatast-is-no

 

február 2.

„Akik 39 és fél évet beletettünk az oktatási rendszerbe, pont mi nem kapunk egy fillér béremelést sem” – a nyugdíj előtt álló tanárok kimaradtak a fizetésemelésből

Fejenként akár egymillió forinttól is eleshetnek azok a nyugdíj előtt álló tanárok, akik kimaradtak a mostani fizetésemelésből. Ez több száz tanárt érinthet a szakszervezetek szerint. Gyulyás Gergely azt mondja, akik december végéig jelezték, hogy idén nyugdíjba mennek, azoknak nem változott a jogviszonya a státusztörvény szerint, így ők fizetésemelést sem kaphattak. A miniszter hozzátette: ez a szakszervezetek kérése volt. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ez csúsztatás, hazugság.

https://rtl.hu/hirado/2024/02/01/fizetesemeles-nyugdij-tanarok-statusztorveny

 

Totyik Tamás: törvénysértően jártak el a nyugdíj előtt álló pedagógusokkal szemben

A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem tájékoztatták időben a nyugdíjba vonuló pedagógusokat arról, hogy közalkalmazotti jogviszonyuk megtartása esetén nem részesülhetnek az átlagosan 32,2 százalékos béremelésben. Totyik Tamás szakszervezeti elnök az InfoRádióban elmondta: a kormány visszaélt a jogával, a béremelést pedig minden tanárnak meg kellene adni.

https://infostart.hu/belfold/2024/02/01/totyik-tamas-torvenysertoen-jartak-el-a-nyugdij-elott-allo-pedagogusokkal-szemben

 

“A tanárok már rég megkaphatták volna a fizetésemelésüket” – interjú Maruzsa Zoltán államtitkárral

Számítanak-e arra, hogy a tanárok béremelése után is folytatódni fognak a béremelésért indított tüntetések? Vannak-e arra vonatkozóan kimutatásaik, hogy az aktív pedagógusok hány százaléka vett részt a sztrájkokban?

  • A sztrájkok kezdetén, két éve 17%-os aktivitást regisztráltunk, tehát a kollégák döntő többsége sosem sztrájkolt.
  • Ez az aktivitás folyamatosan csökkent, tavaly tavasszal az utolsó sztrájknapokon már csak nagyjából kétezer fő csatlakozott a szakszervezetek felhívásához.
  • A szakszervezetek novemberben azzal kerestek meg, hogy január 31-re ismét sztrájkszervezésbe fognak, de ez most elmaradni látszik.
  • Több hír szólt arról, hogy a szakszervezetek elvesztették a tagságuk többségét. A PDSZ és a PSZ milyen beágyazottsággal rendelkezik most a tanárok körében?
  • A PDSZ taglétszáma mindig is alacsony volt, a PSZ azonban egy évtizede még 26.000 fős tagsággal büszkélkedhetett, mára ez a harmadára esett vissza.

https://novekedes.hu/interju/a-tanarok-mar-reg-megkaphattak-volna-a-fizetesemelesuket-interju-maruzsa-zoltan-allamtitkarral

 

Megnyugtatta a miniszter a nyugdíjba készülő tanárokat: lesz pénz

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a február 1-i kormányinfón azt mondta: a pedagógus szakszervezetek azt kérték, hogy azoknak, akik tavaly december végéig bejelentik a nyugdíjaztatási szándékukat, ne kelljen nyilatkozniuk az új jogviszonyról, ezt a kormány elfogadta, de most már látni, mi volt ennek a hátránya a béremelések kapcsán. A nyugdíjba készülő tanárok ügye valós probléma, a Belügyminisztérium igyekszik megoldást találni, hogy valamilyen béremelésben ők is részesülhessenek.

https://www.atv.hu/belfold/20240201/megnyugtatta-a-miniszter-a-nyugdijba-keszulo-tanarokat-lesz-penz

 

Rétvári Bence: az államkincstár fogja ellenőrizni, hogy minden tanár és óvónő megkapja-e a béremelést

Oda kell adni az iskolákban, óvodákban dolgozóknak a teljes bértömeget, ellenkező esetben a fenntartónak büntetőkamattal együtt kell visszafizetnie az összeget. Az államtitkár közölte, a költségvetésben 340 milliárd forintos béremelési alapot hoztak létre, amiben “egy cent európai uniós támogatás sincs”, és ezt teljes egészében a pedagógusok béremelésére kell fordítani. Jelzések szerint ugyanakkor volt, ahol “valamilyen hiba csúszott” ebbe – jegyezte meg, hozzáfűzve, van hatszáz magánfenntartó, az óvodákat pedig önkormányzatok tartják fenn. “Az egész a gyerekekről szól”, ezért érthetetlen, miért akadályozta a béremelést a baloldal, és miért lett a két szakszervezet “a baloldal pedagógustagozata”. Külön szégyen, hogy azok kritizálják a béremelést ellenzékből, akik amikor kormányon voltak 2008-ban, elvettek egyhavi pedagógusbért; ők voltak az egyetlenek, akik a rendszerváltozás óta pedagógusbért csökkentettek.

https://www.ma.hu/belfold/397168/Retvari_Bence_az_allamkincstar_fogja_ellenorizni_hogy_minden_tanar_es_ovono_megkapjae_a_beremelest?place=srss

 

Klebelsberg Központ: Új trükkel támadják a pedagógusok béremelését

Új trükkel támadják a pedagógusok béremelését – írta a Klebelsberg Központ közleményben csütörtökön. „Több ellenzéki sajtóorgánumban megjelent az álhír”, hogy az iskolák igazgatói és a pedagógusok nem kaptak semmilyen tájékoztatást arról, hogy az új életpályamodell bevezetését követően mi alapján nőtt az illetményük – emelték ki. „Természetesen konkrétumokat nem írtak” – tették hozzá a közleményben.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/02/01/klebelsberg-kozpont-uj-trukkel-tamadjak-a-pedagogusok-beremeleset

 

Tanári béremelés: kőkemény választ kapott Gulyás Gergely a PDSZ-től

A PDSZ határozottan tiltakozik a Gulyás Gergely 2024. február 1-jei, Kormányinfón a PDSZ-ről és Nagy Erzsébettel kapcsolatban elhangzott állításai miatt, Gulyás Gergely minden valóságot nélkülöző állításai egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a kormány tart a PDSZ-től, különben nem akarná lépten-nyomon ellehetetleníteni és lejáratni.

https://168.hu/itthon/gulyas-gergely-pdsz-tanarok-beremeles-274524

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X