Heti lapszemle 2024. február 16.

lapszemle

Sokan dolgoznak nyugdíjasként az oktatásban. Miért választanák a pedagógusi pályát a fiatalok? Az államfő a kegyelmi ügy miatt lemondott, a botrány dagad, a gyermekek védeleméért tüntetnek.

február 8.

Az átalakított tanárképzés tapasztalatai: kevesebb tananyag, több tanítási gyakorlat

Másfél évvel az új, rövidebb osztatlan tanárképzés elindulása után az Átlátszó megvizsgálta két egyetem két-két szakján keresztül, hogy mi alakult át 2022 szeptemberétől. Egyetemi oktatókat is megkérdezett az átalakítás pozitív és negatív hatásairól.

https://atlatszo.hu/oktatas/2024/02/08/az-atalakitott-tanarkepzes-tapasztalatai-kevesebb-tananyag-tobb-tanitasi-gyakorlat/

 

február 10.

Rétvári Bence: nemcsak a tanárok alapbére emelkedett, hanem a pótlékaik összege is

A béremeléssel nemcsak a tanárok alapilletménye emelkedett, hanem a különböző pótlékaik és megbízási díjaik összege is – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence jelezte: növekedtek az osztályfőnöki, az igazgatói, a munkaközösség-vezetői, az igazgatóhelyettesi, a tagintézmény-igazgatói, az intézményegység-vezetői, valamint a többlettanítási órák után járó díjak, továbbá a nemzetiségi, a gyógypedagógiai és a diabéteszpótlékok is. Az egyes fenntartók a teljes korábbi bértömeg 32,2 százalékkal növelt összegét kapták meg januártól, így a pótlékokat is ugyanolyan mértékben emelhették, mint az alapilletményt.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/02/10/retvari-bence-nemcsak-a-tanarok-alapbere-emelkedett-hanem-a-potlekaik-osszege-is

 

Bocsánatot kért és lemondott Novák Katalin, mert hibázott

A köztársasági elnök azután mondott le, miután nyilvánosságra került: tavaly tavasszal kegyelemet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének (aki takargatta az elítélt igazgató ügyeit). Novák Katalin úgy fogalmazott: hibázott és ezért vállalja a felelősséget. Abban a hiszemben döntött a kegyelem mellett, hogy az elítélt soha nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hangsúlyozta, hogy soha nem adna kegyelmet olyannak, akiről azt gondolja, hogy testileg vagy lelkileg bántalmaz egy gyermeket.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/02/10/novak-katalin-rendkivuli-bejelentese-az-m1-en

 

A DK K. Endréről kérdezi a kormányt

A DK arra szeretne választ kapni a kormánytól, hogy miután a három év négy hónap börtönre ítélt K. Endre, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettese kegyelmet kapott, dolgozott-e oktatási vagy szociális intézményben. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Barkóczi Balázs arról tartott sajtótájékoztatót: a pedofil bűncselekményekben érintett pedagógus büntetését úgy engedték el, hogy nem tiltották el korábbi foglalkozásától.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-dk-k-endrerol-kerdezi-a-kormanyt-265576

 

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

Az 1930-as évek iskolafejlesztési programjáról sikerült települési adatokat találniuk pécsi kutatóknak. Ez alapján a Klebelsberg Kunó kultuszminiszter idején végrehajtott oktatáspolitika területi vizsgálatára nyílt lehetőség. Az eredmények azt mutatják, hogy a mai napig hatása volt ennek a csaknem száz éve indult programnak. Ez is rámutat, hogy a területi folyamatok meglepően hosszú időtávban működnek, nem évekről, hanem minimum évtizedekről beszélünk, de az évszázados időskála sem ritka emelte ki Pirisi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense.

https://g7.hu/podcast/20240210/egy-evszazaddal-kesobb-is-kimutathatok-az-oktataspolitikai-dontesek-hatasai/

 

február 12.

Egy fideszes képviselő vezette iskolában dolgozhatott a pedofil igazgató bűntársa

A bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában helyezkedett el megvádolása után K. Endre, a városi Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon kényszerítésért elítélt igazgatóhelyettese. 2016. november 21-től 2018. június 11-ig dolgozott az iskolában. Az intézményt a város fideszes önkormányzati képviselője, Bárányos József vezeti igazgatóként. K. Endre közalkalmazotti jogviszonyát 2018-ban szüntette meg a Székesfehérvári Tankerületi Központ vezetője, Török Szabolcs, miután kiderült: a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatóhelyettese segített eltussolni főnöke, V. János szexuális visszaéléseit. A tankerületi központ vezetője szerint az iskolaigazgató nem tett semmit sem, amikor K. Endre tájékoztatta őt, mivel vádolja az ügyészség. Hozzátette, rendkívüli felmentése után a volt igazgatóhelyettes nem dolgozott egyetlen, a tankerületi központ alá tartozó iskolában sem.

https://nepszava.hu/3225083_bicske-csokonai-iskola-pedofil-baranyos-jozsef

 

Balog Zoltán alaptalan vádaskodásokra nem válaszol

A személyes támadás legalantasabb részeire talán nem érdemes szót vesztegetni. Az természetesen mindenki által tudható, hogy 15 ismert közéleti, tudományos, egyházi és a kultúrát alakító személlyel együtt tagja vagyok a Köztársasági Elnök tanácsadó testületének. Az is természetes, hogy ebben a minőségemben nem egyházunkat képviselem. Akár tévedtem, akár nem, amikor megbízóm kérésére bármilyen ügyben állást foglaltam, az kizárólag rá tartozik. Elnök asszony a nyilvánosság előtt elmondta, amit szükségesnek tartott. Tiszteletben tartom azt, ahogy ő ezt az ügyet lezárta. Tartsuk mi is tiszteletben! 2016-ban miniszterségem alatt a bicskei gyermekotthon főváros által Bárczy István-díjjal jutalmazott igazgatója a szakterület felterjesztésére kapott kitüntetést, s amikor gyanú merült fel ellene, azonnal felfüggesztettem, vizsgálatot rendeltem el, s a büntetőeljárás végén börtönbe került” – írta Balog Zoltán, akinek neve felmerült a kegyelmi ügyben.

https://telex.hu/belfold/2024/02/12/balog-zoltan-reformatus-puspok-level-k-endre-novak-katalin-lemondas

 

Az oktatás jövőjéről rendez nemzetközi konferenciát az MCC

Az oktatás jövőjének tendenciáiról rendez nemzetközi konferenciát a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A február 27-28-án tartandó budapesti tanácskozásra a világ minden tájáról érkeznek szakemberek, köztük Nicholas Tate brit történész, író, Angela Gandra, Brazília korábbi családügyi államtitkára, valamint Fernando Griffith volt paraguayi kulturális miniszter. A rendezvény után a panelbeszélgetéseken részt vevő szakemberek az MCC több mint 10 vidéki képzési központjában is tartanak előadást.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/02/12/az-oktatas-jovojerol-rendez-nemzetkozi-konferenciat-az-mcc

 

február 13.

Drasztikusan nőtt a nyugdíjasként foglalkoztatott pedagógusok száma

Az előző tanévhez képest 44,8 százalékkal nőtt a közoktatásban foglalkoztatott nyugdíjas pedagógusok száma, tudta meg a Népszava: az összlétszám 5 százaléka már nyugdíjasként dolgozik.  Sem az Oktatási Hivatal, sem a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal nem tudott adatot közölni arról, hogy a szakképzésben hányan dolgoznak nyugdíjasként. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke meglepőnek, hihetetlennek tartja, hogy egyik hivatal sem tud adatot közölni. Totyik Tamás a lapnak elmondta, a PSZ mintegy 9 ezer főre becsülte a nyugdíjas pedagógusok, oktatók számát az oktatási-nevelési intézményekben, szerinte a szakképzésben 2500 körüli lehet a nyugdíjasként visszafoglalkoztatott oktatók száma. A PSZ elnöke úgy véli, a nyugdíj mellett dolgozó pedagógusok száma kifejezetten magas, s bár a kormány a tanárhiány miatt egyszerűsített a visszafoglalkoztatás szabályain, a nyugdíjasok valójában nem megoldják, hanem elfedik a valós pedagógushiányt.

A cikk kitért a PSZ által indított levélíró kampányra is, melynek célja, hogy azok az oktatásban dolgozók is kapjanak érdemi béremelést, akik a januártól érvényes intézkedésből kimaradtak.

https://nepszava.hu/3225054_rovid-ido-alatt-drasztikusan-nott-a-nyugdijaskent-foglalkoztatott-pedagogusok-szama

 

Nőtt a nyugdíjas tanárok száma a közoktatásban

A jelenleginél is nagyobb baj lesz, mert több tízezren mennek nyugdíjba a következő években,miközben a pályakezdők és a visszafoglalkoztatottak nem tudják őket pótolni mondta Totyik Tamás, a PSZ elnöke a Klubrádió Esti gyors műsorának. Azért működik az oktatás, mert sok nyugdíjast kénytelek foglalkoztatni. 79 éves óvónő, 78 éves matematikatanár van, ám nem biztos, hogy ez jót tesz a gyerekeknek, a diákoknak. Ezen a linken 21.50-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2024-februar-13-kedd-1815-39022

 

A PSZ levélíró kampányt indított, hogy a nevelést segítők és a technikai dolgozók is kapjanak érdemi béremelést

Hamarosan megtelhet Pintér Sándor belügyminiszter e-mail fiókja. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ugyanis levélíró kampányt indított a technikai és nevelést-oktatást segítő (NOKS-os) munkatársak bérének rendezéséért. Tóth Tünde, a PSZ alelnöke azt nyilatkozta a Hírklikknek: fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők, illetve a technikai alkalmazottak munkájára ugyanolyan szüksége van minden egyes oktatási intézménynek, mint a pedagógusokéra. A kampány technikai megvalósításában az aHang segít a PSZ-nek, a felületükön már elérhető és aláírható a levél, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter minden egyes aláírás után megkap e-mail-ben. A portál ismertette a levelet is.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-szakszervezete-megtolti-a-belugyminiszter-e-mail-fiokjat/428042

 

Hiába tízszereződött meg az autizmussal diagnosztizált diákok száma, csak minden negyedik középiskola fogadja őket

2005 óta csaknem megtízszereződött Magyarországon az autizmussal diagnosztizált tanulók száma, a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekeké pedig százezerre nőtt. Hiába kapja meg azonban egyre több gyerek az SNI kódot, mégis nehezen érvényesülnek az iskolában. Nagyon nehéz középiskolát találniuk, hiszen – például az autistákra leszűkítve – csak minden negyedik iskola fogad ilyen tanulókat, 1125 intézményből mindössze 284 veszi fel őket. Egy igazgató például azt mondta a szülőnek: azért nem fogadják az autista lányát, mert veszélyeztetheti a többi diák testi épségét.

https://eduline.hu/kozoktatas/20240207_SNI_sajatos_nevelesi_igeny_kozepiskolai_felveteli_jelentkezes_autizmus

 

A tankerület megtiltotta a többnapos kirándulást egy XVIII. kerületi iskolában

Egy XVIII. kerületi általános iskola osztályfőnökei levélben értesítették a szülőket: nem mehetnek többnapos osztálykirándulásra az osztályok.  Ez a tankerület vezetőjének döntése – idézett az osztályfőnök leveléből Kovács Nikoletta, az egyik diák édesanyja az RTL híradójának. Többen arra tippelnek, hogy nem akarják kifizetni a tanároknak a plusz munkáért járó díjakat, ami azért érdekes, mert sok tanár ingyen vállalja az iskolán kívüli tevékenységeket. A PDSZ szerint a tankerület megpróbálja elkerülni a jövőbeni pereket.

https://rtl.hu/hirado/2024/02/13/tobbnapos-osztalykirandulas-18-keruleti-iskola

A ciklus végére a tanárok átlagosan 880 ezer forintot kereshetnek

A parlamenti ciklus végére átlagosan 880 ezer forintot kereshetnek a tanárok – mondta a kormányszóvivő a Facebook-oldalán megosztott videójában. Szentkirályi Alexandra emlékeztetett: „történelmi”, több mint 32 százalékos átlagos béremelést kaptak a tanárok és az óvónők. Abban soha nem volt vita a kormányon belül, hogy a pedagógusbérek „nem voltak a helyükön”.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/02/14/szentkiralyi-alexandra-a-ciklus-vegere-a-tanarok-atlagosan-880-ezer-forintot-kereshetnek

Egy tanárszakos gyakornok több pénzt visz haza, mint az őt tanító egyetemi adjunktus

Siralmas az egyetemi oktatók fizetése is, rájuk viszont nem vonatkozott a béremelés. Így az olló tovább nyílt a két csoport között, ami érdekes helyzetet teremt. Egy egyetemről kikerült tanárszakos gyakornok most több pénzt visz haza, mint egy őt korábban tanító adjunktus. Az egyetemi oktatók alapbérét évek óta nem emelték. A Telexnek nyilatkozó oktatók szerint nem azzal van a gond, hogy a pedagógusok fizetését megemelték, de lassan nem lesz, aki tanítsa őket. Az állami egyetemeken csak bérkiegészítést kaptak a dolgozók.

https://telex.hu/belfold/2024/02/14/beremeles-oktatok-egyetem-tanarok-dolgozok-kozoktatas-felsooktatas

 

Balog Zoltán bocsánatot kért, de nem azért

A református püspök úgy érzi, nem azért kell bocsánatot kérnie, mert egy elnöki kegyelmet kérő ember mellé állt, hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott. Ezt mélységesen sajnálja. Volt esély arra, hogy kiderüljön, milyen szerepet játszott Balog Zoltán, az Orbán-kormány volt minisztere, református püspök, a zsinat lelkészi elnöke abban, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofilügyben kényszerítésért elítélt igazgatóhelyettesét.

https://nepszava.hu/3225199_tevedtem-es-hibaztam-balog-zoltan-mindenkitol-bocsanatot-kert-de-nem-azert

 

A miniszterelnök bízik Balog Zoltánban

Orbán Viktor a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében” – közölte a kormányfő sajtófőnöke.

https://telex.hu/belfold/2024/02/13/orban-a-reformatus-egyhaz-dontes-balog-zoltan

 

Miért nem ad magyarázatot Balog Zoltán?

A püspök megszólalásából emelt ki néhány csúsztatást, ferdítést a portál. „S persze árulkodó Balog bocsánatkérése is, pontosabban annak elmaradása. Tanácsadói munkáját csak rá és az államfőre tartozónak ítélte – „akár tévedtem, akár nem” -, bocsánatot pedig nem a bicskei gyermekotthon áldozataitól kért, hanem azért, mert a református egyháznak kárt okozott. A bocsánatkérés csak a református hívekhez szólt.”

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/miert-nem-ad-magyarazatot-balog-zoltan-a-pedofil-bunsegedjenek-kegyelmere-265656

 

Már 2011-ben is nyomoztak szexuális zaklatás gyanújával a bicskei igazgató ellen, mégis kapott utána két kitüntetést

A 2015-ös Bárczy István-díj és a 2016-os Magyar Bronz Érdemkereszt odaítélése azért furcsa, mert bár az igazgató a kitüntetések átvétele után bukott le, az ügynek már voltak előzményei. V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója azután kapott kitüntetést a fővárostól, hogy korábban már nyomoztak ellene szexuális zaklatás gyanújával. A Telex birtokába került dokumentumok szerint erről feljegyzés is készült a fővárosi önkormányzatnál, de ez valahogy mégsem kapcsolta be akkor a vészcsengőt senkinél.

https://telex.hu/belfold/2024/02/14/mar-2011-ben-feljelentettek-zaklatasert-a-bicskei-gyermekott

 

Odakint most szörnyek járnak” címmel tartanak tüntetést az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért

Youtuberek, influenszerek szervezik a tüntetést péntekre a Hősök terén. Pottyondy Edina szervező szerint a gyermekek védelmét és az ügy politikai szálait nem lehet szétválasztani.

https://444.hu/2024/02/13/ez-most-durvan-berobbant-pottyondy-edina-a-youtuberek-es-azahriah-penteki-tunteteserol

 

február 14.

Civil kurázsi: debreceni pedagógusperek

Zeke László ügyvéd közölte: megkapták az első illetménypótlék ügyében nyert debreceni pedagógusper jogerős végzését: a tankerületnek ki kell fizetnie az érintett pedagógust. A végzés„részjogerőről” szól, mivel a tankerület a perköltséget még vitatja. Totyik Tamás, a PSZ elnöke a Debrecinernek elmondta, egy különleges, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei esetről tud, ahol a bíróság meg akarja várni a döntésével, hogy máshol jogerős ítélet szülessen, de az ország más pontjain is folynak hasonló perek. Úgy látja, a Klebelsberg Központ saját csapdájába esett, ugyanis olcsóbban megúszta volna, ha kifizette volna a pedagógusok túlmunkáját, mert az ügyvédi költség több, mint amennyivel nekik tartoznak.

https://www.debreciner.hu/cikk/16019_megmozdult_a_civil_kurazsi_folytatodtak_a_debreceni

 

Simkó Edit: az oktatás és a gyermekvédelem védtelen vár

A pedagógus azt gondolja, most sem arról kellene beszélni, hogy ki legyen a köztársasági elnök, mert Magyarországon nincs objektív tájékoztatás, ezért a választás teljesen értelmezhetetlen kategória. És amíg erről beszélnek, aközben is nem egy gyermeket bántalmaznak az országban. Szerinte nagy baj, hogy a hangsúly eltolódott a gyerekekről, és azt is mindenkinek látnia kellene, éppen a valódi gyermekvédelem témája tudta összefogni a társadalmat. 

https://hirklikk.hu/kozelet/simko-edit-visszaut-az-elhanyagolt-gyermekvedelem/428105

 

Mobil nincs, a diákok újra beszélgetnek a szünetekben

Egyre több hazai általános iskolában döntenek: mobilmentessé teszik az intézményt, mert a pedagógusok azt tapasztalják, az okostelefon káros hatással van a gyerekek közösségi életére. Az újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában is léptek. Makainé Zérczi Zsuzsanna igazgató a Mandinernek azt mondta: „tavaly augusztusban döntöttünk úgy, hogy heti egy napra próbáljuk ki a telefonmentességet az iskolában. Az elképzelésről természetesen tájékoztattuk a Szolnoki Tankerületi Központot, a szülői munkaközösséget és a diákönkormányzatot is. Az osztályfőnöki órákon is átbeszéltük a gyerekekkel, hogy minderre miért van szükség”. Novemberben úgy döntöttek, véglegesen száműzik az iskolából a mobilt. Azóta újra beszélhetnek egymással a diákok.

https://mandiner.hu/belfold/2024/02/kitiltottak-az-iskolabol-a-mobiltelefont-lam-a-gyerekek-ujra-beszelgetnek-a-szunetekben

 

február 15.

PSZ: a gyermekvédelemre költött pénzt befektetésnek kellene tekinteni

Az elmúlt tíz évben nagyon sokat romlott a gyermekvédelem helyzete, a szakma kezdett felhígulni. Sok ember nem találja meg benne a számítását, és nem feltétlenül csak az anyagiak miatt, morálisan sem. Így egyre kevesebb a hozzáértő szakember – nyilatkozta a Hírklikknek Pataki Zsolt, a PSZ Gyermekvédelmi Tagozatának vezetője. A korábban öt minisztériumhoz is tartozó gyermekvédelmet ma egy főigazgatóság felügyeli, miután azonban nem befektetésnek tekintik a rá költött pénzt, egyre inkább a pénzelvonás dominál, lehetetlenné téve az eredményes munkát. A kegyelmi botrányról azt mondta: „Azt is fontos tudni, hogy a gyermekbántalmazás az elhanyagolástól a fizikai, szexuális bántalmazásig terjedően igen széles skálán mozog. Visszakanyarodva Bicskére, a bicskei igazgatóval szemben már 2012-ben indult egy eljárás. Az akkori központi gyermekvédelmi felügyelőségről szakemberek mentek Bicskére az ügy kivizsgálására, és a vizsgálat azzal zárult, hogy bizonyíték hiányában nem történt semmi. A gyermekvédelem berkein belül ez az eset borzasztó nagy megbotránkozást, felháborodást keltett már 2012-ben is.”

https://hirklikk.hu/kozelet/pataki-zsolt-a-gyermekvedelemre-koltott-penzt-befektetesnek-kellene-tekinteni-1-resz/428152

 

A gyerekek szexuális bántalmazása elleni követeléseket küldött a kormánynak a PDSZ

Gyűlöletkampány és propaganda helyett valós gyermekvédelmi intézkedésekre van szükség” – írta közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A szakszervezet üdvözli Novák Katalin köztársasági elnök lemondását és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter, az elnöki kegyelem ellenjegyzőjének visszavonulását a közélettől, ugyanakkor ezt a lépést elégtelennek tartja. A PDSZ javaslatokat is megfogalmazott: legyen működő jelzőrendszer, a gyermekvédelmi pályát tegyék vonzóvá a bérek jelentős emelésével stb. A közlemény a Hősök terére meghirdetett tüntetésre is mozgósít.

https://merce.hu/2024/02/15/az-gyerekek-szexualis-bantalmazasa-elleni-koveteleseket-kuldott-a-kormanynak-a-pdsz/

 

Nagy Ervin: „a lelkiismeret ébredése kimutathatatlan, hiába szondázza Tóni bácsi”

Minden előjel szerint az utóbbi idők egyik legnagyobb tömeget megmozgató tüntetése lehet péntek este Budapesten. Pottyondy Edina ötlete nyomán kilenc influenszer fogott össze, hogy a lehető legtöbben legyenek a Hősök terén. Az Odakinn most szörnyek járnak névre keresztelt demonstrációt az áldozatokért, a gyerekekért és az egészséges társadalomért szóló kiállásnak szánják, melyhez több mint 100 híresség is nevét adta. Nagy Ervin szerint azért lesz más ez a tüntetés, mert nem hirtelen politikai felindulásról van szó, hanem olyan, mintha felébredt volna az emberek lelkiismerete. „Egyébként szerintem épp ettől lehet a legjobban félni. A lelkiismeret ébredése kimutathatatlan, hiába szondázza Tóni bácsi. Olyan ez, mint a jégzajlás a Dunán: csendes, de iszonyú erővel tud megindulni” – mondta a színész.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/nagy-ervin-a-penteki-tuntetesrol-a-lelkiismeret-ebredese-kimutathatatlan-hiaba-szondazza-toni-bacsi/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X