Heti lapszemle 2023. június 9.

lapszemle

Kétharmaddal betonozná be a státusztörvényt a parlament, erről mind ez ideig szó sem volt. Ennek az a következménye, hogy esély sem lesz a megváltoztatására. Tűrik még az oktatásban dolgozók? A PSZ pedagógusnapi ünnepségén kitüntetést adott át kimagasló munkát végző tagjainak.

 

június 1.

Nem a pedagógusokról szól a tiltakozássorozat

Ha nem tudunk megfelelő jövőt garantálni a diákoknak, rossz irányba halad az ország – mondta Békési Tamás, a PSZ Zala megyei elnöke a Kanizsa TV Kibeszélő című műsorának. Jelezte: a küzdelem nem most kezdődött, de még mindig nem teljesültek a követelések. A tiltakozás a gyermekek jövőjéről szól, hangsúlyozta. A státusztörvény-tervezetén kívül is sok probléma halmozódott fel az oktatásban, ezek mielőbbi megoldására lenne szükség.

https://www.youtube.com/watch?v=kB3vmBRYdCQ

 

június 2.

A politikai döntéshozókkal is baj van Magyarországon

Magyarországon szakszervezetellenes hangulat van, a kormány és a parlament korlátozta a sztrájkot, ez is magyarázata annak, hogy nálunk nincs annyi sztrájkoló, tüntető, mint Romániában – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke (júliustól elnöke) az ATV Start/Szigorlat műsorában. Másfél éve folyamatos az ellenállás nálunk, ilyen hosszú ideig nem volt tiltakozás a rendszerváltozás óta. Kitért arra is, hogy a szakszervezetek az elmúlt évtizedekben mulasztottak: nem nevelték tudatos munkavállalóvá a dolgozókat. A státusztörvény – ha a parlament elfogadja – tovább növeli a pályaelhagyók számát, miközben egyébként is sokan mennek nyugdíjba. Ezzel a kormány tisztában van, mégsem történik semmi.

https://www.atv.hu/videok/20230602/tobb-varosban-tuntettek-orszagszerte-az-oktatas-reformjaert

 

Rétvári Bence: a kormány célja, hogy a pedagógusok minden hónapban érezzék az elismerést

A kormány azt szeretné, ne csak pedagógusnapon érezzék az elismerést a tanárok, hanem minden hónapban a fizetésükön keresztül is – mondta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára a pedagógusnap alkalmából odaítélt szakmai díjak átadásán Budapesten. Rétvári Bence Maruzsa Zoltánnal, a BM köznevelésért felelős államtitkárával tíz Apáczai Csere János-díjat, tizenöt Németh László-díjat, öt Brunszvik Teréz-díjat, öt Trefort Ágoston-díjat és hat Eötvös József-díjat adott át.

https://www.origo.hu/itthon/20230602-retvari-bence-a-kormany-celja-hogy-a-pedagogusok-minden-honapban-erezzek-az-elismerest.html

 

június 3.

Két iskolában is alapítványon keresztül támogatják a tanárokat szülők

A svábhegyi Jókai Mór Általános Iskola és Német Nemzetiségi Általános Iskolában a szülők pénzt gyűjtenek az iskola alapítványának alszámlájára, hogy abból anyagi juttatást adjanak a pedagógusoknak. Nem egyedi esetről van szó, egy másik XII. kerületi iskolában is hasonló tapasztalatokról számolt be egy szülő. Az iskolai alapítványokat nem arra hozták létre, hogy a tanárok bérét egészítsék ki. A Telexnek nyilatkozó szülő végül úgy döntött, nem ad pénzt az alapítványba: ha magániskolába járnának a gyerekei, akkor fizetne és cserébe minőségi oktatást kapna, de egy állami iskolában ez nincs meg. „Nem én vagyok a felelős a tanárok ellehetetlenítéséért, ez nem az én feladatom, nem az én felelősségem”. Úgy látja, hogy az iskola vezetése sem áll ki a tanárokért.

https://telex.hu/belfold/2023/06/03/pedagogusber-jokai-altalanos-iskola-alapitvany-kuratorium-fizetes-tanarok-szulok

 

június 4.

Pedagógusnapi köszöntő

„Az első szó a köszöneté június első vasárnapján! Magyarország legnagyobb oktatási szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Elnöksége pedagógusnapon elismerését és háláját fejezi ki azoknak az oktatásban dolgozóknak, pedagógusoknak, oktatóknak, akik hivatástudatból, elkötelezettségből, gyermekszeretetből a pályán maradtak.” (…) „A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is azért küzd, hogy az oktatásban dolgozók nélkül a kormány ne hozhasson döntéseket, továbbá a kormány és a társadalom is megbecsülje azokat, akik ezt őszintén megérdemlik!” Köszöntő a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hirek/pedagogusnapi-koszonto/

 

30 ezer dolgozó hiányozhat az oktatásból, a kormány fejezze be az ámítást

A kormánynak kellene emelni a béreket az állami költségvetésből, az uniós pénzekről szóló ámítást befejezhetné – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV híradónak pedagógusnapon. Nemcsak 16 ezer pedagógus hiányzik, hanem kb. 14 ezer nevelést-oktatást segítő is. Szerinte ez a szám csak tovább nő, ha a parlament elfogadja a státusztörvényt.

https://www.atv.hu/videok/20230604/azonnali-beremelest-surgetett-az-ellenzek-a-pedagogusnapon

 

BM: minden idők legnagyobb pedagógusbéremelését tervezzük

Minden idők legnagyobb pedagógusbéremelését tervezzük – írta a Belügyminisztérium a pedagógusnap alkalmából. A tárca köszönetet mond „valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja, neveli a rá bízott gyermekeket, diákokat”. Amikor Magyarország megkapja a hazánknak jogosan járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus béremelés következhet. A kormány tervei szerint az első ütemben 561 ezer forint, jövőre 681 ezer forint, 2025 januárjában pedig 800 ezer forint lehet a pedagógus átlagbér.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/06/04/bm-minden-idok-legnagyobb-pedagogusberemeleset-tervezzuk

 

Az MTA elnöke szerint néhány év múlva katasztrófa lesz a tanárhiányból

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia újraválasztott elnöke a Mandinernek is azt mondta: krízishelyzet van, mert a pedagóguspálya elvesztette presztízsét, anyagi megbecsültségét. A súlyos létszámhiány miatt nemcsak egy-két évre teszik tönkre az oktatást, szerinte generációk kerülnek veszélybe.

https://mandiner.hu/cikk/20230530_ha_ez_igy_megy_tovabb_generaciok_kerulnek_veszelybe_freund_tamas_a_mandinernek

 

Töröljük el a pedagógusnapot!

„Ne játsszuk meg magunkat! Ne tegyünk úgy, mintha ebben az országban a társadalom elsöprő szeretete övezné a tanárokat. Ne tegyünk úgy, mintha nem találnánk épp elegendő szülőt, akik nagyon is haragszanak a gyermekeiket tanító pedagógusokra, mert szerintük igazságtalanul adtak rossz jegyet nekik. Ne tegyünk úgy, mintha legtöbbször a legjobb szakemberek kerülnének az oktatási szférába, hiszen – elvégre nem mindenki saját bankszámlája ellensége – sokan nagy ívben elkerülik az iskolát és inkább a magánszférába mennek dolgozni. Ne tegyünk úgy, mintha a társadalom széles tömegei kimentek volna tüntetni a közoktatás tarthatatlan helyzete miatt – igaz, még a pedagógusok nagy része sem állt ki magáért és a kollégáiért.” Nagy Attila Tibor írása.

https://mandiner.hu/cikk/20230604_nagy_attila_tibor_pedagogusnap_velemeny_baloldal_belfold

 

június 5.

Szülői Hang: a státusztörvény alig tartja szem előtt a gyerekek érdekeit

A tervezett státusztörvény nemcsak a pedagógusokat érinti hátrányosan, rossz a gyerekeknek, a családoknak is. Erre figyelmeztet Miklós György, a Szülői Hang csoport tagja. Összegezték, miképpen érintené a gyermekek és családjuk életét, ha elfogadnák az új jogszabályt. Ezt főleg azok kedvéért tették, akik tájékozódni szeretnének, de azokért is, akik nem mélyednek el a közélet aktuális kérdéseiben.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-statusztorveny-a-latszatra-ad-de-alig-tartja-szem-elott-a-gyerekek-erdekeit/416560/

https://hirklikk.hu/kozelet/a-hazug-sikerpropaganda-nem-ad-erdemi-valaszt-az-oktatas-gondjaira-2-resz/416590/

 

A kormánynak vissza kell vonnia a státusztörvény tervezetét

Másfél éve tart a tiltakozás, érthető, ha a tiltakozók is fáradnak, miközben hatásos a kormány lejárató kampánya – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke (júliustól elnöke) a Klubrádió Esti gyors c. műsorának. Azt is jelezte: nem változott a kormány álláspontja a heti tanórák ügyében. Elvennék a szerzett munkavállalói és szakszervezeti jogokat, sorolta a PSZ kifogásait. A státusztörvény miatt – ha elfogadja a parlament – sokan fognak távozni. Ezen a linken 14.40-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2023-junius-05-hetfo-1815-33499

 

A diákok köszönetet mondtak a tanároknak a fővárosban

A főként diákokból álló demonstrálók a pedagógusnap alkalmából mutatták ki tanáraiknak, hogy hálásak. A résztvevők az Oktogontól a Belügyminisztérium épületéhez vonultak. Felszólaltak szülők, pedagógusok és diákok is, akik leginkább a tanárok fontosságát és a tanár-diák viszony jelentőségét hangsúlyozták. A beszédek után pedagógusok, a Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott tanárai kaptak egy szál virágot.

https://telex.hu/belfold/2023/06/05/demonstracio-oktatas-pedagogusnap-adom-diakmozgalom-beszedek-oktogon-belugyminiszterium

 

Tárgyalni fog az Alkotmánybíróság a kormányrendeletről, amely elhúzódó kirúgásokkal fenyegeti a tiltakozó tanárokat

55 ellenzéki parlamenti képviselő kezdeményezte a háborús veszélyhelyzetre hivatkozó jogszabály utólagos normakontrollját. „Nyilvántartásba vette az Alkotmánybíróság a pedagógusok kirúgási szabályait támadó kezdeményezésünket, azt a beadványt, amellyel a tanárok további jogfosztása miatt 55 ellenzéki képviselő támogatásával fordultunk a testülethez” – írta Facebook-oldalán Tóth Bertalan.

https://nepszava.hu/3197142_pedagogusok-tiltakozasok-kirugasok-kormanyrendelet-ellenzek-alkotmanybirosag-normakontroll

 

június 6.

Megéri Romániába átjárni egy pedagógusnak, hogy ott tanítson

Új elnököt választott a Pedagógusok Szakszervezete. Totyik Tamás 2023. július 1-től öt évig tölti be a tisztséget. A szakszervezet májusi kongresszusán tizenegy pontban fogalmazta meg követeléseit. Ennek leghangsúlyosabb pontja a státusztörvény-tervezet visszavonása. A márciusban bemutatott tervezet felháborodást váltott ki a pedagógusok körében, de a kormánynak azóta sem sikerült megegyezni a szakszervezetekkel. Totyik Tamással a pedagógusbérek körüli huzavonáról és az egyre súlyosbodó tanárhiányról is beszélgetett a Pénzcentrum munkatársa. A leendő elnök arról is beszámolt, miért olyan nehéz ma mozgósítani a pedagógustársadalmat Magyarországon.

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20230606/riaszto-a-helyzet-romaniaba-jarnak-at-tanitani-a-bekesi-tanarok-nagyon-megeri-nekik-1137758

 

Romániában is jobban keresnek a pedagógusok

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke (júliustól elnöke) az Inforádiónak azt mondta a minap, tudnak olyan tanárokról, akik Gyula környékéről átjárnak Aradra, Nagyszalontára, mert sokkal jobban megéri nekik egy ottani magyar iskolában tanítani, mint a hazai oktatási intézményekben.

https://g7.hu/kozelet/20230606/a-magyar-tanarok-sokkal-jobb-fizetes-kapnak-a-hataron-tul/

 

A szakszervezeteknek vissza kell nyerniük társadalmi megbecsültségüket

Az oktatás válságáról, a megoldandó feladatokról is nyilatkozott Totyik Tamás, a PSZ alelnöke (júliustól elnök) az Oltalom rádiónak. Beszélt arról is, hogy Európában a magyar oktatás a leginkább szelektív, a gyermek születésének 80 százalékában eldől a sorsa, kevés az esély a kompenzálásra. Ezért is szükség lenne a pedagógusok munkáját közvetlenül segítők számának növelésére. Szó volt a szakszervezetek társadalmi szerepéről, a tudatos munkavállalóvá nevelésről is.

https://www.youtube.com/watch?v=Q4k2Exwnrls

 

BM: az Országgyűlés elé kerül a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénytervezet

Több hónapos egyeztetés után a kormány kedden benyújtja az Országgyűlésnek a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény tervezetét, amely megalapozza a pedagógusok társadalmi, szakmai megbecsülését, további jelentős béremelését – közölte a Belügyminisztérium. A tervezet körül a „baloldal részéről gerjesztett öncélú politikai viták, a diákokat erőszakba forduló tüntetésekbe sodró megmozdulások” miatt leszögezték: a pedagógusok béremelési programja már rég elindulhatott volna, ha a baloldal politikusai „havi 5-6 millió forintért Brüsszelben nem akadályozzák”, hogy Magyarország megkapja a jogosan járó uniós forrásokat, és így a magyar pedagógusok mihamarabb átlagosan havi 800 ezer forintot keressenek. A köznevelésben a gyermek érdeke az első. Az új pedagóguséletpálya-törvény tervezete is azt a célt szolgálja, hogy a gyermekeket nevelő, oktató pedagógusok szakmai és anyagi megbecsülése javuljon. A közlemény kitért az egyeztetésekre és a tervezet főbb pontjaira.

https://nepszava.hu/3197327_statusztorveny-benyujtas-belugyminiszterium-pedagogusok-beremeles-brusszel

 

A szakszervezetek nem kaptak jelzést, mit fogadott el a kormány a javaslataikból

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt követelte, a kormány ne terjessze be a parlamentnek a törvénytervezetet, amely az ígéretek ellenére sem adna jogbiztonságot, sőt az eddigieknél rosszabb feltételek közé kényszerítené a munkavállalókat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ugyancsak a törvény visszavonását követelte, de arra is felszólította a kormányt, ha mégis beterjesztik, azt előbb hozzák nyilvánosságra és egyeztessék a szakszervezetekkel. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Népszavának azt mondta, semmilyen dokumentumot nem kaptak, a törvénytervezet végrehajtási rendeletét sem küldték el nekik. Azt sem tudják, az elmúlt hónapokban megfogalmazott módosító javaslataikból mit fogadott meg a kormány és mit nem. A legutóbbi információk szerint a kormány július 1-jétől vezetné be a törvényt, így a parlament a tavaszi ülésszakban, június 15-éig szavazhat róla.

https://nepszava.hu/3197361_oktatas-statusztorveny-pedagogusok-belugyminiszterium-szakszervezetek

 

A szakszervezetek nem látták a státusztörvény tervezetének végső változatát

Bár a pedagógus érdekképviseletek sejtették, hogy hamarosan a parlament elé kerül a törvénytervezet, a bejelentés meglepte a PSZ-t és a PDSZ-t. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának jelezte: a szakszervezetek javaslatait is tartalmazó végső változatot nem látták, nem ismerik a végrehajtási rendeleteket sem. Az utóbbiak sok kiskaput rejthetnek.

https://tv.szeged.hu/cikk/huszbol-egy-gyerek-nem-jut-el-orvoshoz-szegedi-hirado-2023-junius-6

 

A szakszervezeteket meglepte a kormány döntése

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnökét is meglepte a státusztörvény beterjesztésének időpontja, hiszen – ahogy Totyik Tamás mondta a Klubrádió hírműsorának – még a tervezet végleges formáját sem látták. A jövő évi költségvetésben szereplő 6 százalékos béremelést 20 százalék feletti infláció mellett egyszerűen nevetségesnek tartja az alelnök. Hozzátette, ehhez nem az Európai Uniótól kellene segítséget várni, hanem megoldani hazai forrásból. Szerinte kérdéses, hogy szeptember 1-jéig meg tudja-e oldani a minisztérium a jogállásváltást a pedagógusoknál.

https://www.klubradio.hu/hirek/statusztorveny-a-szakszervezeteket-meglepte-a-kormany-lepese-136005

 

Maruzsa Zoltán nem mondta, hogy a múltkori volt az utolsó egyeztetés

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja jelezte: május 16-án azt mondta Maruzsa Zoltán államtitkár, nem tudja, mikor lesz a következő egyeztetés, de nem mondta, hogy ez az utolsó. A szakszervezetek arra számítottak, a következő egyeztetésig nem fogják beterjeszteni a parlamentnek a státusztörvény-tervezetet.

https://24.hu/belfold/2023/06/06/statusztorveny-tervezet-benyujtas-parlament-orszaggyules/

 

Még a Fidesz híveinek sem tetszik, hogy könnygázzal fújták le a diákokat

A felnőttek 67 százaléka egyáltalán nem, további 6 százalékuk inkább nem tartja helyesnek, hogy a rendőrség könnygázt vetett be azok ellen a diáktüntetők ellen, akik a miniszterelnök budavári irodájánál megpróbálták elbontani a kordonokat – derült ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből.

https://nepszava.hu/3197204_publicus-intezet-felmeres-rendorseg-konnygaz-diak-oktatas-tuntetes

 

Volt, ahol két kis szendviccsel jutalmazták a tanárokat pedagógusnapon

Két kis szendvics. Ezt kapták pedagógusnapra egy vidéki iskolában a tanárok a tankerülettől. A PDSZ szerint ők még a szerencsésebbek közé tartoznak, mert a legtöbb tankerület idén sehogy nem köszönte meg a tanárok munkáját pedagógusnapon. Az oktatásért is felelős Belügyminisztérium annyit közölt a híradóval: a tankerületek önállóan dönthetnek arról, tartanak-e pedagógusnapi rendezvényt.

https://rtl.hu/hirado/2023/06/06/pedagogusnap-ket-kis-szendvics-tankerulet?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=h%C3%ADrad%C3%B3

 

június 7.

Megtiszteltetés egy több mint 100 éves szervezet elnökének lenni

Ezt mondta a Heti TV Pirkadat című műsorának Totyik Tamás, a PSZ alelnöke, akit a kongresszus júliustól elnökké választott. Jelezte: nagy a kihívás ez a poszt, hiszen éppen a státusztörvény-tervezet parlament elé kerülése is sok feladatot ad a szakszervezetnek. Szerinte minden felelősség a kormányt terheli, mert a jogszabályt azok írták, akik mostanában belülről nem láttak iskolát. Ám az áldozatok a diákok lesznek.

https://www.youtube.com/watch?v=ThO88zMnkRw

 

A PSZ szerint elfogadhatatlan a beterjesztett státusztörvény-javaslat

A kormány továbbra is heti 22-26 órában határozta meg tanítási órák számát, ezt sem tudja elfogadni a PSZ – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió Szolidaritás c. műsorának. A sok munka, a kizsigerelés miatt korán meghalnak az oktatásban dolgozók. Szó volt a kormányzati propagandáról is: szerinte augusztusban előbb lesz hóesés, mint béremelés. Menekülnek a pedagógusok, a nyugdíjasok tartják lélegeztetőgépen az oktatást. Mindez csak rosszabb lesz, ha a parlament elfogadja a törvényt. A PSZ célja továbbra is az, hogy tájékoztassa az oktatásban dolgozókat, fórumokat szervezzen. A műsor második részében elnöki ambícióiról beszélt.

https://www.klubradio.hu/archivum/szolidaritas-2023-junius-07-szerda-1400-33552

 

A PSZ és a PDSZ a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatását kezdeményezi

A sztrájkbizottsági tárgyalások összehívását kezdeményezi a PDSZ országos választmányának elnöke, Komjáthy Anna és a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa. Maruzsa Zoltánnak, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkárának küldött levelükben emlékeztetnek rá: a sztrájkbizottság nem szűnt meg, a két érdekképviselet sztrájkkövetelései továbbra is érvényben vannak. A jövő hét végéig szeretnének tárgyalni. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Hírklikknek a jogállásváltással kapcsolatban kifejtette: a kormány szembe megy az Európai Bizottságnak (EB) tett ajánlatával, mert azt a garanciát adta, hogy nem változtat a munkavállalók számára hátrányosan a jogálláson.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-psz-es-a-pdsz-a-sztrajkbizottsagi-targyalasok-folytatasat-kezdemenyezi/416743

 

Ellenzi a pedagógusok jogállásáról szóló törvényjavaslatot a PSZ

Nem tudja elfogadni a pedagógusok jogállásáról szóló törvényjavaslatot jelenlegi, parlamentnek benyújtott formájában a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Totyik Tamás alelnök. Hozzátette, a javaslat az oktatás alapvető problémáira nem ad választ a pedagógusok munkaterhelése, a mozgó heti óraszám miatt. A PSZ szerint a 2015-ös állapot, azaz a heti 22 fix tanítási óraszám lenne az elfogadható. Meg fogják vizsgálni, hogy a javaslat megfelel-e a kormány vállalásának, amelyet az Európai Uniónak tett.

Ellenzi a pedagógusok jogállásáról szóló törvényjavaslatot a PSZ (magyarnemzet.hu)

 

A kormány lemond az uniós pénzekről

Ha ebben a formában fogadják el a parlamentben a javaslatot, nem lesz pedagógus – mondta a benyújtott státusztörvény javaslatáról Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV híradónak. A kormány egyszerűen lemondott az uniós pénzekről, mert azok nem fognak megérkezni egy ilyen törvényhez.

https://www.atv.hu/belfold/20230607/a-statusztorveny-elfogadasaval-lemond-a-kormany-az-unios-forrasokrol-allitja-a-psz-alelnoke

 

Már csaknem ötezer tanár fontolgatja a felmondását

Érte meglepetés a szakszervezeteket a pedagógusok jogállását megváltoztató törvényjavaslat olvasása közben. Úgy látják, a parlamentnek benyújtott javaslat több pontjáról nem egyeztetett velük a Belügyminisztérium. Például arról, hogy lennének olyan tanárok, akik a vártnál jóval később kapnának fizetésemelést. Eddig csaknem 5000 tanár jelezte, hogy felmond, ha bevezetik a törvényt. A kormány szerint a javaslat alapozza meg a pedagógusok béremelését.  A kormány párhuzamos valóságban él, szerinte minden jó az oktatásban – mondta Gosztonyi Gábor alelnök az RTL híradónak arra reagálva, hogy a kormány benyújtotta a státusztörvény javaslatát a parlamentnek.

https://rtl.hu/hirado/2023/06/07/statusztorveny-szakszervezetek-tanarok

 

Még többen helyezhetik letétbe lemondási nyilatkozatukat (felmondásukat)

Hazugsággal van tele Pintér Sándor belügyminiszter levele, amelyet a pedagógusoknak írt az ő megnyugtatásukra a státusztörvény-tervezet benyújtásáról – jelentették ki a szakszervezetek. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának azt mondta: még többen hagyják majd el a pályát. A PSZ a fővárosi és megyei irodáiban nyújt segítséget azoknak, akik letétbe helyezik a jelenlegi közalkalmazotti státuszukról szóló lemondási nyilatkozatukat.

https://tv.szeged.hu/cikk/mesekonyv-a-gyermekklinika-gyermekintenziv-osztalyarol-szegedi-hirado-2023-junius-7

 

A PSZ segíti a lemondások összegyűjtését – Pilz Olivér is felmond, ha bevezetik a státusztörvényt

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója (immár a PSZ tagja) Pilz Olivér is letétbe helyezte felmondólevelét.

https://hvg.hu/itthon/20230607_Pilz_Oliver_a_Tanitanek_Mozgalom_egyik_alapitoja_is_felmond_ha_bevezetik_a_statusztorvenyt#rss

 

A PSZ segít letétbe helyezni a lemondó nyilatkozatokat

„Ha megszavazzák a bosszútörvényt, a jelenlegi több tízezres tanárhiány tovább fog emelkedni! Olivérhez hasonlóan rengetegen elhivatottak a szakma iránt, azonban az új, megfélemlítő és cenzúrázó körülmények között sokan úgy fognak dönteni, hogy nem tudják tovább folytatni” – írta a Tanítanék, hozzátéve: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) segít letétbe helyezni a felmondást.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230608_Piltz_Oliver_is_letetbe_helyezte_a_felmondasat_a_statusztorveny_benyujtasa_utan

 

Éjszaka került a parlament elé a státusztörvény tervezete/javaslata

Jön a Nemzeti Pedagógus Kar kötelező tagsággal, a pedagógusok közalkalmazotti státusza megszűnik, változik az illetményrendszer, teljesítményalapon lehet differenciálni, a próbaidő és a lemondási idő is 3 hónap lesz, a napi munkaidő 8 óra, valamelyest enyhültek a márciusi tervezethez képest az átvezényelhetőség szabályai, a „pedagógusok magánélete sérthetetlen” – a kormány benyújtotta a státusztörvény tervezetét a parlamentnek.

https://www.atv.hu/belfold/20230607/pinter-sandorek-benyujtottak-ejszaka-a-statusztorvenyt-a-parlamentnek

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Brüsszelig is elmegy

A PDSZ úgy döntött: Brüsszelhez fordul, mert a parlament elé került tervezet számos olyan elemet tartalmaz, amelyről az egyeztetéseken vagy nem, vagy nem ebben a formában esett szó.

https://mfor.hu/cikkek/oktatas/az-eu-hoz-fordulnak-a-pedagogusok.html

 

A Szülői Hang szerint mérhetetlen károkat okoz a kormány a gyermekeknek

A Szülői Hang Közösség cáfolja a kormány állítását, miszerint a pedagógusok jogállásáról szóló státusztörvényt, „több hónapos átfogó egyeztetést követően” nyújtották be. A civil szervezet a törvénytervezettel kapcsolatos álláspontját három hónappal korábban írásban eljuttatta a Belügyminisztériumhoz, erre azonban nem érkezett válasz, mint ahogy a CKP-n keresztül küldött személyes egyeztetési meghívóra sem.

https://mfor.hu/cikkek/oktatas/szuloi-hang-a-statusztorveny-tervezet-merhetetlen-karokat-okoz-a-magyar-gyerekeknek.html

 

Aláírásgyűjtésbe kezd a Momentum

Donáth Anna elmondta, korábbi kezdeményezésük támogatását kérik a társadalom minden tagjától, vagyis, hogy az Európai Bizottság kösse az uniós források kifizetését a tanárok és diákok három követelésének teljesítéséhez. Azonnali 50 százalékos pedagógusbéremelésre van szükség, vissza kell vonni a pedagógusok új életpályájáról szóló előterjesztést, átfogó oktatási reformot kell kidolgozni – sorolta a követeléseket.

https://hang.hu/belfold/alairasgyujtesbe-kezd-a-momentum-a-magyar-oktatas-erdekeben-155045

 

Több mint 80 ezren írták alá a tiltakozást a státusztörvény ellen

Több mint 80 ezer ember akaratát vették semmibe, amikor bejelentették a státusztörvény benyújtását! „Szembesüljenek a tiltakozó tömeggel!” – olvasható a Tanítanék Facebook-oldalán.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230607_Tobb_mint_80_ezren_irtak_ala_a_statuszt

 

Vannak meglepetések…

Az Index és a többi portál összefoglalta, mit tartalmaz a beterjesztett javaslat, és melyek azok az elemek, amelyeken a tanárok a leginkább meglepődtek.

https://index.hu/belfold/2023/06/07/statusztorveny-torvenyjavaslat-orszaggyules-bekugyminiszterium-pedagogus-szakszervezetek/

https://nepszava.hu/3197423_pedagogustorveny-oktatas-tervezet-statusztorveny-torvenyjavaslat

https://eduline.hu/kozoktatas/20230607_statusztorveny_tervezet_benyujtott_tartalom_BM_PDSZ

 

Rétvári Bence: a gyerekek és a pedagógusok érdekeit tartottuk szem előtt

Az egyeztetések során beérkezett érdemi szakmai javaslatok nagy részét befogadtuk és a törvényjavaslatba foglaltuk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a pedagógus-életpályamodellről szóló előterjesztésről. Hozzátette: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) beállt azon baloldali szervezetek sorába, amelyek Brüsszelben próbálják megakadályozni a magyar pedagógusok béremelését, felsorakozva Dobrev Klára, Donáth Anna és társai mellé.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/06/retvari-bence-a-gyerekek-es-a-pedagogusok-erdekeit-tartottuk-szem-elott?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Másfél millió forint is lehet egy tanári fizetés

A törvénytervezet eddig még nem látott mértékű, komoly fizetésemeléseket helyez kilátásba, ellentétben az érdekvédők azon állításával, hogy nem kívánják a jövőben sem elismerni a pedagógusokat. Ha a törvényjavaslatot elfogadja a parlament, a pedagógusok felső kategóriáiban akár másfél millió forintot is kereshetnek majd egyes tanárok a munkáltatók szakmai kritériumok alapján elvégzett mérlegelése szerint – írta egy kormánypárti Magyar Nemzet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/06/masfel-millio-is-lehet-egy-tanari-fizetes?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

június 8.

Elismerések, kitüntetések PSZ-tagoknak

A Pedagógusok Szakszervezete az utóbbi években kimagasló munkát végző tagjainak, vezetőinek adott át kitüntetéseket 2023. június 8-án. Rövid beszámoló és fotók a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hirek/kitunteteseket-elismereseket-adtak-at-a-psz-pedagogusnapi-unnepsegen/

 

A mostani életpálya megbukott, ezt beismerte a kormány – jönnek a lemondások/felmondások

Színtiszta propagandát közölt pedagógusoknak írt levelében Pintér Sándor belügyminiszter a minap – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV Start műsorában. A parlamentnek benyújtott javaslat címe a pedagógusok új életpályája. Vagyis a kormány beismerte, a mostani életpálya megbukott. A műsor másik vendége Ercse Kriszta oktatáskutató, a CKP szóvivője volt, aki jelezte: a pedagógushiányt próbálja eltakarni a kormány, ami most folyik az oktatásban, annak a képzéshez már semmi köze. „Eddig is csak Brüsszellel egyetértésben tudtunk nyomást gyakorolni a kormányra, jelen körülmények között azonban az látszik, hogy a kormány teljesen elengedte a brüsszeli forrásokat” – vélekedett Gosztonyi Gábor.

https://www.atv.hu/videok/20230608/benyujtjak-a-statusztorveny-tervezetet-a-parlamentnek

 

Darabokra szedték a szakszervezetek a belügyminiszter tájékoztatóját

Szemenszedett hazugság, párhuzamos valóság, propagandaanyag, már a címe sem igaz – kritikákkal illették a szakszervetek Pintér Sándor levelét, amelyet minden pedagógus megkapott kedd este. Ebből kiderül, hogy benyújtották az Országgyűlésnek a státusztörvényt, amely minden idők legjobban egyeztetett törvényjavaslata a kormány szerint, és a pedagógusok megbecsülésének emelését szolgálja. A PSZ-ben jelenleg is elemzik a benyújtott törvényjavaslatot, hogy kiderüljön, milyen új elemek kerültek bele. Hiába adtak más címet neki, a lényeg nem változott, elveszik a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, helyette kialakítanak egy köznevelési foglalkoztatotti státuszt – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szabad Európának. Ami már most látszik, hogy a kormány nem engedett a szakszervezetek követelésének a fix tanítási órákkal kapcsolatban, nem csökkentik a munkaterheket, sőt a munkaidő-beosztás szabályozása további szigorításra ad lehetőséget.

https://www.szabadeuropa.hu/a/darabokra-szedtek-a-szakszervezetek-es-a-civilek-pinter-sandor-tajekoztatojat-a-benyujtott-statusztorvenyrol/32448912.html

 

Jobbról is, balról is látszik már a nemzetpusztítás az oktatásban

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a pedagógusok életpályájáról szóló új törvényjavaslatot, amely megalapozza a pedagógusok társadalmi, szakmai megbecsülését, további jelentős béremelését. Ezt azonban az érintettek egyáltalán nem így látják. Pilz Olivér úgy véli, abból, hogy a jelenlegi formájában nyújtották be a státusztörvény tervezetét, nyilvánvaló, hogy az ország lemondott az uniós pénzekről, lemondott az ország jövőjéről. Csak a hatalom megtartása fontos. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta a Hírklikknek: ha a kormány az oktatással nem a hazai munkaerőt teszi versenyképessé, hanem inkább külföldi vendégmunkásokat hoz, az nemzetpusztítás, ami hazaárulással ér fel.

https://hirklikk.hu/kozelet/jobbrol-is-balrol-is-latszik-mar-a-nemzetpusztitas-az-oktatasban/416759

 

PSZ-PDSZ közös levél: folytassák a sztrájkbizottsági tárgyalásokat!

A sztrájkbizottságot alkotó két szakszervezet vezetője levelet írt az államtitkárnak, sürgetve a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatását, miután még mindig nem teljesültek a sztrájkbizottsági követelések.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230608_A_statusztorveny_benyujtasaval_a_szakszervezetek_folytatnak_a_sztrajktargyalasokat

 

Hat napig tüntetnek a Kossuth téren a státusztörvény ellen

A törvényjavaslat vitája a parlamentben várhatóan a jövő héten kezdődik, ám mivel ennek pontos időpontja nem ismert, a Tanítanék és az Egységes Diákfront hétfőtől területfoglalási engedélyt kért a Kossuth térre a hatóságoktól: június 12-től június 17-ig tüntetnek majd.

https://www.blikk.hu/politika/magyar-politika/kossuth-ter-tuntetes-tanarok/f8rkyjd?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Középső ujj

„A pedagógusok már többször megkapták. A többség tűri vagy úgy tesz, mintha észre se vette volna, de vannak, akiknek még tetszik is. Akik elfogadják, de talán még örülnek is neki, hogy nem kell valódi értelmiségi munkát végezniük, nem kell komoly tantervet írniuk, tankönyveket válogatniuk, a pedagógiai szempontból is nagyobb kihívást jelentő gyerekeket pedig idő előtt kirostálja a rendszer” (…) „Ha ez a nagy többségnek tényleg így jó, hát akkor így lesz. Az elején azt írtam, a kormányzat ismét bemutatott nekik. De lehet, be kellene látni, valójában a pedagógustársadalom mutat be folyamatosan saját magának.” Juhász Dániel véleménye.

https://nepszava.hu/3197442_kozepso-ujj

 

június 9.

Kétharmados törvénybe betonozza a kormány a státusztörvényt

5-600 ezres tömegnek kellene kimennie az utcára, hogy megakadályozzák a hatálybalépést, de erre nincs esély – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke (júliustól elnöke).  A Szeretlek Magyarország portálnak azt mondta: a legnagyobb meglepetés az volt, hogy kétharmados lesz a parlamentnek benyújtott törvényjavaslat, vagyis nehéz lesz bármikor megváltoztatni, ha a képviselők elfogadják. Új elnökként egyik feladatának tartja, hogy szakmai viták alakuljanak ki a pedagógusok körében pl. az alaptantervről, a jövő iskolájáról.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/totyik-tamas-ketharmados-torvenybe-betonozza-a-kormany-a-statusztorvenyt-benne-a-tanarok-alapberevel/

 

Több ezer állás betöltetlen

Még véget sem ért a 2022/2023-as tanév, de már több ezer iskolai és óvodai álláshirdetést lehet találni a Közszolgállás.gov.hu oldalon. A helyzeten valószínűleg a státusztörvény-javaslat benyújtása tovább ront. Mi lesz így a szeptemberi tanévkezdéssel?

https://eduline.hu/kozoktatas/20230608_Meg_veget_sem_ert_a_tanev_maris_tobb_ezret_keresnek_a_kovetkezore

 

Nehezen lesz felzárkózás az oktatásban

Csak két uniós országban alacsonyabb a magyarországinál a diplomások aránya, ráadásul a magyar adat 2016 óta először csökkent az előző évhez képest. Így 2022-ben távolabb kerültünk az EU 2030-ra kitűzött céljától. A korai iskolaelhagyók arányát az EU már 2020-ra 10 százalék alá vitte volna, ami átlagban sikerült, de 8 tagállamban (köztük Magyarországon) nem. Az iskolai lemorzsolódás jelentős társadalmi probléma: a korai iskolaelhagyók nagyobb eséllyel válnak munkanélkülivé, szegénnyé és betegebbé.

https://g7.hu/kozelet/20230609/nehezen-lesz-ebbol-felzarkozas-ha-igy-mennek-tovabb-a-dolgok-az-oktatasban/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X