Heti lapszemle 2023. június 2.

lapszemle

A Pedagógusok Szakszervezete pedagógusnapon elismerését és háláját fejezi ki azoknak az oktatásban dolgozóknak, pedagógusoknak, oktatóknak, akik hivatástudatból, elkötelezettségből, gyermekszeretetből a pályán maradtak – köszöntő a honlapunkon. A PSZ az elmúlt hetekben járta az országot, a helyi fórumokon több ezren vettek részt. Ők legalább már tudják, mi vár rájuk, ha a parlament elfogadja a státusztörvény tervezetét. Reméljük, másoknak is elmondják.

 

május 25.

Megéri a magyarországi pedagógusoknak átjárni Romániába – tanítani

Romániában kb. 150 ezer pedagógus, további 70 ezer nem pedagógus dolgozó kezdett munkabeszüntetésbe azt követelve, hogy az ágazati bértábla a 4000 lejes (300 ezer forint) országos nettó átlagbér szintjén kezdődjön. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint Magyarországon nincs lehetőség a teljes munkabeszüntetésre, hiszen a pedagógusoknak óráik 50 százalékát meg kell tartaniuk, míg Romániában „simán becsukhatnak minden oktatási intézményt”, ráadásul a még elégséges szolgáltatás sincs meghatározva. A romániai pedagógusoknak heti 18 órájuk van, a magyaroknak viszont 22-26. Az Inforádiónak azt mondta: tudnak olyan tanárokról, akik Gyula környékéről átjárnak Romániába dolgozni.

https://infostart.hu/belfold/2023/05/25/totyik-tamas-a-magyar-tanaroknak-megeri-atjarni-romaniaba-tanitani

 

Belügyminisztérium: 7 meghívott ellenzéki szakértőből 3 jelent meg

A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról egyeztettek a Belügyminisztériumban 2023. május 25-én az ellenzéki parlamenti pártok szakértői és a tárca képviselői. A belügyminiszter az új pedagógus életpálya törvény tervezetéről kezdeményezett kilencpárti szakpolitikai egyeztetést, amelyet május 24-én tartottak. Az egyeztetésen – szakértőként – olyan társadalmi és érdekképviseleti szervek képviselői jelentek meg, melyek pártként nincsenek bejegyezve, parlamenti képviselettel nem rendelkeznek, felszólalásukra így nem kerülhetett sor. A belügyminiszter – az ellenzéki országgyűlési képviselők kezdeményezésére – ugyanakkor ígéretet tett egy újabb, szakértői szintű egyeztetésre. A szakértői egyeztetésre a hét ellenzéki parlamenti párt valamennyi, az előző napon tartott szakpolitikai egyeztetésen részt vett szakértője meghívást kapott május 25-ére. A meghívottak közül hárman jelentek meg a Magyar Szocialista Párt, a Mi Hazánk Mozgalom, illetve a Momentum szakértőjeként, egy szakértő az egyeztetés közben távozott.

https://index.hu/belfold/2023/05/25/pedagogus-statusztorveny-egyeztetes-ellenzeki-part-belugyminiszterium-szakertok/

 

Rapid határidővel hívták össze az újabb egyeztetést

Az egyik civil szervezet vezetője hajnali egykor kapta meg, hogy reggel kilencre várják a Belügyminisztériumban. A tárca sem képviseltette már magát olyan magas szinten, mint előző nap, amikor Pintér Sándor, illetve Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is jelen volt.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230525_Rapid_hataridovel_ma_reggelre_egy_civil_egyeztetest_is_osszehivott_a_belugy

 

A CKP és a Tanítanék meghívót küldött a belügyminiszternek

A két szervezet érdemi, előkészített egyeztetést szeretne oktatási kérdésekről, ezért meghívót küldött Pintér Sándor belügyminiszternek.

https://mfor.hu/cikkek/oktatas/meghivot-kuldtek-pinter-sandornak-a-pedagogusok.html

 

május 26.

Érettségi közben rúgtak ki egy balatonalmádi történelemtanárt

Balatonalmádiban azonnali hatállyal kirúgtak egy fiatal történelemtanárt, akinek most érettségizik az osztálya. M. a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) tagja, aktív szervezője volt a helyi tanártiltakozásoknak. A hivatalos indoklás szerint azért kellett elbocsátani őt, mert szakmai minősítése 2 százalékkal elmaradt a központilag előírt szinttől. A 444.hu úgy tudja, a szakmai elkötelezettséget értékelő szempontra kapott alacsony pontszámot. Így nem taníthat a tankerület egyik iskolájában sem, miközben nemrég született gyermeke, akivel szintén tanár felesége van otthon gyeden. Az elbocsátás okáról a Veszprémi Tankerületi Központ közölte: „a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium egyik gyakornokának jogviszonya a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 64. § (8) bekezdése alapján a törvény erejénél fogva szűnik meg. A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi központnak a jogszabály a konkrét esetben mérlegelési jogkört nem biztosít.”  A tanár nem kívánt nyilatkozni.

https://444.hu/2023/05/26/tiltakoznak-a-diakok-mert-erettsegi-kozben-rugtak-ki-a-tortenelemtanarukat?fbclid=IwAR1H6uu29cfKSLhKnqD7dDhObCQDDIcB92Tyra9r1evflc1k4FUB-6h5rJ8

 

Rétvári: nem lesz kötelező a portfólió

Megszűnik a portfóliókészítés kötelezettsége az új pedagógus-életpályatörvénnyel – írta közösségi oldalán Rétvári Bence parlamenti államtitkár. Ez lehetőség lesz a jövőben. Megszűnik a kötelező minősítés, az önértékelés, az egyéni pedagógus-tanfelügyelet is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/05/nem-lesz-kotelezo-a-pedagogus-portfolio?fbclid=IwAR0cVWMV9qxaEYJI4bn8c-W3vl9GLAu5FmrRwHm5ylpvOhnRnz7sSaGpM7o

 

Kormány: növekszik a pedagóguspályát választók száma

A kormány elkötelezett, hogy még rugalmasabbá tegye a pedagógusképzést és tovább emelje a pedagógusok bérét – írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Idén összesen több mint 126 ezren jelentkeztek egyetemre vagy főiskolára. Tavalyhoz képest az óvodapedagógus képzésre jelentkezők száma 1440-ről 3270-re emelkedett, a gyógypedagógus pályát választók száma 1641-ről 2696-re nőtt. A tanár-tanító szakok iránti érdeklődés is folyamatosan emelkedik, az elmúlt évhez képest 4409-ről 5843-ra nőtt a jelentkezők száma. A pedagóguséletpálya-törvény tervezete a pedagógusok további jelentős béremelését alapozza meg, ha Magyarország megkapja a neki járó uniós forrásokat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/05/novekszik-a-pedagogus-palyat-valaszto-fiatalok-szama?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

május 27.

Az állam spórol, ha a parlament megváltoztatja a pedagógusok jogállását

Az Orbán-kormány szerint a pedagógusok jogállásának megváltoztatása a tanárok érdekeit szolgálja, a „tanári hivatás megérdemel egy önálló jogállást”. Pitti Zoltán közgazdász úgy látja: ha a közalkalmazotti státuszból kiveszik a pedagógusokat, a közalkalmazotti kiadások lefaragásával a közvetlen állami kiadás csökkenthető. Ráadásul a pedagógusokra a továbbiakban nem vonatkozik az a kedvezményrendszer sem, amely a közalkalmazottakat általában megilleti. Jó lenne, ha a döntéshozók az oktatást nem költségvetési teherként kezelnék.

https://hirklikk.hu/kozelet/-az-allam-sporol-ha-megvaltoztatjak-a-pedagogusok-jogallasat/416155/

 

május 28.

Jogi segítséget kaphat a PSZ-től a kirúgott tanár

A Hírklikk kérdezte a PSZ Veszprém megyei elnökét, mit tud a balatonalmádi kirúgott pedagógusról. Lechner András azt mondta, kollégájával a szakszervezet régóta kapcsolatban áll, de kirúgásáról nem kíván nyilatkozni. Megyei elnökként Lechner András megígérte: mint minden PSZ tagnak, a szakszervezet neki is minden jogi segítséget megad, ha kéri. A megyei elnök elmondta még: június 1-jén Veszprémben is utcai fórum lesz az oktatásért.

https://hirklikk.hu/kozelet/jogi-segitseget-kaphat-az-erettsegi-kozben-kirugott-tortenelemtanar-a-psz-tol/416219

 

A Kúriához fordul a jogtalanul elbocsátott nyíregyházi óvónő

A Kúriához fordul az a nyíregyházi óvónő, akit jogtalanul bocsátottak el a koronavírus-járvány idején. A bíróság korábban neki adott igazat, munkahelyére is visszahelyezték, de kifogásolja, hogy a kért kártérítésnek csak egy részét ítélték meg neki. Korábban arra hivatkozva küldték el, hogy szóvá tette például azt: szabálytalanul írták ki a szabadságukat.

https://rtl.hu/hirado/2023/05/28/ovopedagogus-jogtalanul-elbocsatott-kuria

 

május 29.

PSZ: szokatlan, ami Balatonalmádiban történt

Nem lesz kötelező a pedagógusoknak a portfóliókészítés és a minősítési vizsga, ha bevezetik a státusztörvényt – erről Rétvári Bence államtitkár írt a közösségi oldalán, ezt is felidézte az RTL híradója. A balatonalmádi kirúgott tanárról Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt nyilatkozta: az indoklásként említett két százalék nem olyan súlyos eltérés egy szakmai minősítésen, hogy emiatt kirúgjanak valakit.

https://rtl.hu/hirado/2023/05/29/statusztorveny-pedagogusok-minositesi-vizsga

 

A státusztörvény tervezete a kisiskolák bezárását készíti elő

A Pedagógusok Szakszervezete júliustól hivatalba lépő elnöke szerint a státusztörvény bevezetésével a kormány pénzt akar spórolni, a pedagógushiányt is el akarja takarni. Totyik Tamás úgy látja, a státusztörvénnyel a vidéki kisiskolák bezárását is előkészíti. A Hírklikknek nyilatkozott.

https://hirklikk.hu/kozelet/totyik-tamas-a-statusztorvennyel-a-kisiskolak-bezarasat-keszitik-elo/416246/

 

Jelentkeznek tanárképzésre fiatalok, de a probléma súlyosabb

Bár éleződött a kormány és a pedagógus szakszervezetek szembenállása a bérekkel és a közoktatás helyzetével kapcsolatban, nem zuhant be tavalyhoz képest a pedagógusképzésekre jelentkezők száma, sőt, több a jelentkező, mint tavaly és tavalyelőtt. De ez nem jelenti azt, hogy nincs baj a tanárképzésben: a lemorzsolódás, a korai pályaelhagyás, a tanári kar idősödő korfája miatt hosszú távon nincs utánpótlás, a szaktanárhiány pedig már most is jelentős.

https://g7.hu/adat/20230529/nem-igaz-hogy-nem-jelentkeznek-tanarkepzesre-fiatalok-a-problema-sulyosabb-ennel/

 

május 30.

A vidéki kisiskolák bezárása is lehet a státusztörvény következménye

A kormány ezt is előkészíti a törvény leple alatt – mondta Totyik Tamás alelnök az ATV híradónak. Sopron, Pécs, Debrecen és Miskolc mellett Budapesten is tüntetés lesz június 1-én, a PSZ is részt vesz a helyi akciókban.

https://www.atv.hu/videok/20230530/15-varosban-szerveznek-tuntetest-a-statusztorveny-ellen-csutortokre

 

Újabb akcióra készül az Egységes Diákfront

„Ne írd alá Kata a bosszútörvényt” címmel ismét akcióra készül az Egységes Diákfront. A csoport azt tervezi, a Sándor-palotához vonulva tiltakozik a státusztörvény tervezete ellen. Mihalics Lili, az esemény szervezője azt mondta: készek akár napokon keresztül a köztársasági elnök székhelye előtt éjszakázni.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230529_Egyseges_Diakfront_akcio_statusztorveny

 

Folytatódnak a tüntetések

Az Egységes Diákfront május 31-én ajándékkal köszöntené a kormányülésre érkezőket, az esti virrasztásra pedig Novák Katalint is meghívták. A demonstrációkat a Tanítanék és a noÁr Mozgalom folytatja május 31-én és június 1-jén is.  A PDSZ közzétette: pedagógusnapon az ADOM Diákmozgalommal közösen ismét tüntetésre készül.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230530_pedagogusnap_tuntetes_junius_5

 

Intelem tüntetőkhöz

A Központi Nyomozó Főügyészség közleményében felhívta a „gyülekezési jog keretében demonstráción részt venni szándékozók” figyelmét arra, hogy továbbra is hivatalos személy elleni erőszaknak számít a feladatukat ellátó rendőrök felé füstgránátot dobni. Magyarország törvényei mindenki számára biztosítják a békés véleménynyilvánítás szabadságát, a gyülekezési jogot azonban nem lehet bűncselekmény elkövetésére használni.

https://www.atv.hu/belfold/20230530/kozlemenyt-adott-ki-a-kozponti-nyomozo-fougyeszseg-fontos-dologra-hivta-fel-a-demonstralok-figyelmet

 

Vannak olyanok, akik még nem is hallottak a tiltakozásokról

Míg a legjobb fővárosi középiskolákban tömegével engedetlenkedtek a tanárok és tüntettek a diákok, vidékre sokszor még a tiltakozások híre is alig jut el. A pályát elhagyó és a még kitartó pedagógusok szerint is egyre inkább gyermekmegőrzés lesz az iskolák szerepe a minőségi oktatás helyett.

https://www.szabadeuropa.hu/a/teljesen-eltero-a-diakok-viszonya-a-tanarok-tiltakozasahoz/32429195.html

 

A kormány a státusztörvénnyel pénzt spórolna

Mivel a PSZ és a PDSZ is úgy véli, a státusztörvény a kormányzati ígéretek ellenére sem adna jogbiztonságot, sőt, az eddigieknél rosszabb feltételek közé kényszerítené a munkavállalókat, mindkét szervezet annak visszavonását követeli. Erről mindkét szakszervezet országos kongresszusán döntött.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kormany-a-statusztorvennyel-penzt-sporol-es-egy-kasztrendszeru-orszagot-hoz-letre/416315/

 

A hosszúhetényi tanítónő inkább felmond, mint hogy a státusztörvénnyel újra belerúgjanak

Mindkét elsős osztályt indító tanítónő felmondott a hosszúhetényi általános iskolában. Egyikük az oktatás reménytelen állapota miatt távozik. A pedagógus, aki a Népszavának nyilatkozott, azt mondta: többé nem akar állami iskolában tanítani.

https://nepszava.hu/3196415_hosszuheteny-altalanos-iskola-tanitono-felmondas-pedagogus-statusztorveny

 

Előjel: oktatási rendeletek szűnnek meg

Megjelent a kormany.hu oldalon a Belügyminisztérium „Családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról és hatályon kívül helyezéséről” elnevezésű dokumentum, amelyben egész sor oktatást érintő rendeletet megszüntettek.  Az sincs kizárva, hogy ez már a státusztörvénnyel kapcsolatos előkészületeket jelenti, írta a portál.

https://mfor.hu/cikkek/oktatas/-a-statusztorveny-eloszele-hogy-mar-oktatasi-rendeleteket-szuntettek-meg.html

 

Minden napra egy mese: nincs objektív akadálya az uniós pénz érkezésének

Navracsics Tibor tárcája az atv.hu kérdésére azt közölte: már minden vállalást teljesítettek, hogy a pedagógusok béremelésére szánt EU-s források megérkezzenek. Pintér Sándor és Gulyás Gergely szerint a legkevesebbet kereső pedagógusok és a hátrányos településeken tanítók bérét mindenképp szeretnék megemelni.

https://www.atv.hu/belfold/20230530/mar-objektiv-akadalya-nincs-hogy-a-pedagogus-beremelesre-a-penzek-megerkezzenek-brusszelbol

 

Varga Mihály: több jut jövőre oktatásra

Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. Oktatásra 3434 milliárd forintot szánnak (2023-hoz képest ez 629 milliárddal több). Az oktatási többletkiadások egy része a pedagógusok béremelését szolgálja. Az uniós források megérkezésével 20 százalékos lehet a pedagógusok béremelésének mértéke, ha a még nyitott kérdéseket az unióval le tudják zárni – emelte ki a tárcavezető.

https://infostart.hu/gazdasag/2023/05/30/varga-mihaly-elmondta-mennyi-jut-egeszsegugyre-oktatasra-honvedelemre-csaladokra

 

Pölöskei Gáborné: a technikumi rendszer jól vizsgázott

A 2020-ban indult technikumi szakképzési rendszer jól vizsgázott – mondta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán.  A továbbtanuláshoz az ötéves technikumot többen választják, mint a gimnáziumot.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/05/30/poloskei-gaborne-a-technikumi-rendszer-jol-vizsgazott

 

Közpénzmilliárdokat költöttek rá, hackerek prédája lett a KRÉTA

Az elmúlt években több tízmilliárd forintot költöttek oktatási informatikai rendszerek fejlesztésére, működtetésére is. A felsőoktatásban a Neptun tanulmányi rendszer, a közoktatásban és a szakképzésben a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) emésztett fel jelentős összegeket. A KRÉTA-ra a közeljövőben újabb bővítés vár: a kormány egy új értékelési rendszeren dolgozik, amivel a pedagógusok munkájának minőségét, hatékonyságát vizsgálnák, ehhez pedig új teljesítményértékelő felületet is létrehoznak a KRÉTA-n belül.

https://nepszava.hu/3196356_kreta-rendszer-kozpenzmilliardok-hacker-feltores

 

Sehol sem jut elég pedagógus a sajátos nevelési igényű gyerekekre

Ungár Péter országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel fordult a Belügyminisztériumhoz, hogy megtudja, hány gyógypedagógusi diplomát fognak kiosztani a 2022/23-as tanév végén, hány SNI-s tanuló vesz részt jelenleg a közoktatásban, hány gyógypedagógus foglalkozik gyerekekkel szakterületekre lebontva, hány gyógypedagógus jut egy gyermekre átlagosan. Azt is tudni szerette volna: a tankerületekben hány betöltetlen gyógypedagógus, pedagógusasszisztens, utazó gyógypedagógus állás van.  A Belügyminisztérium a gyógypedagógus oklevelek kibocsátását firtató kérdésre nem tudott válaszolni. Az SNI-s tanulókra vonatkozó kérdésre a KSH egy linkjét mellékelte.

https://www.atv.hu/belfold/20230530/sehol-sem-jut-eleg-pedagogus-a-sajatos-nevelesi-igenyu-gyerekekre

 

Momentum: pedagógus rabszolgatörvény készül

Donáth Anna és Gelencsér Ferenc a Karmelita kolostornál tartott sajtótájékoztatót. Azt szeretnék, ha az Európai Bizottság az uniós pénz kifizetésének feltételévé tenné az oktatás átfogó reformját.

https://index.hu/belfold/2023/05/30/momentum-europai-bizottsag-gelencser-ferenc-donath-anna/

 

Tartós munkaerőhiány jellemzi a gyermekvédelmet

A Hintalovon Alapítvány tavalyi évet elemző jelentése szerint megszűnt a gyerekek sorsának kiemelt kezelése, különböző minisztériumokhoz kerültek a velük foglalkozó területek, miután Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter köztársasági elnök lett. Folytatódott az egyházi térnyerés, állami vagyonba tartozó ingatlanok, ingóságok, vagyoni értékű jogok kerültek ingyen egyházi fenntartók tulajdonába.

https://nepszava.hu/3196478_hintalovon-alapitvany-jelentes-gyermekvedelem

 

Freund Tamás: a kormány javíthatna a pedagógusok presztízsén

Az MTA újraválasztott elnöke, Freund Tamás jelezte: Pintér Sándor belügyminiszter is rendszeresen kéri az MTA tanácsát. „A Közoktatási Elnöki Bizottságunk elnöke, Csapó Benő professzor állandó meghívottként van jelen a közoktatási államtitkári értekezleteken, sokszor kérik a véleményét, de sajnos ezen a téren nem vagyunk elég eredményesek. Olvashatta mindenki az Akadémia elnökségének nyilatkozatát, amelyben kiálltunk a pedagógusok mellett, sőt azt is javasoltuk, találják meg a módját, hogy a tiltakozások során elbocsátott pedagógusok visszakaphassák állásaikat. A magunk eszközeivel persze igyekszünk segíteni, például szakmódszertani, tantárgypedagógiai kutatási pályázatok kiírásával. Ahhoz, hogy a közoktatás színvonala emelkedjen, a módszertannak is javulnia kell. (…) Persze jelentősebb javulás akkor lesz, ha a pedagóguspálya visszanyeri régi presztízsét, ezen leginkább a kormányzat tudna segíteni. Mi örülnénk, ha a kormányban valamennyi területen gyakrabban vennék igénybe a segítségünket, és amit tanácsolunk, azt még gyakrabban fogadnák meg.”

https://nepszava.hu/3196315_freund-tamas-magyar-tudomanyos-akademia-orban-kormany-palkovics-laszlo-csak-janos-interju

 

május 31.

Sok káros következménye lehet a státusztörvény tervezetének

Ha elfogadják a státusztörvényt, átvezényelhetők lennének a pedagógusok, ám km-enként csak 18 forintos költségtérítés járna nekik.  Vagyis lenne olyan tanár, aki 60-80 ezer forintos anyagi veszteséget szenvedne el – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának. Arra is kitért, hogy a kormány előkészíti a vidéki kisiskolák megszüntetését, csoportos létszámleépítés fenyeget. Ezen a linken 74.40-nél kezdődik a beszélgetés.

https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyors-2023-majus-31-szerda-0600-33375

 

A magyar kormányt elítélő állásfoglalást fogadhat el az Európai Parlament

A pedagógus-státusztörvény miatt is aggodalmukat fejezték ki az Európai Parlament öt képviselőcsoportjának képviselői abban az állásfoglalásban, amelyről csütörtökön szavazhat az Európai Parlament. A javaslatot az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, a Renew, a Zöldek és a Baloldal képviselői jegyzik, vagyis biztosan elfogadja az Európai Parlament. Aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy Magyarország nem tett megfelelő lépéseket a jogállamiság helyreállítására, és olyan új jogszabályok elfogadására készül, amelyek az uniós alapértékekbe ütköznek – példaként a státusztörvényt említették, amely az oktatás szabadságát veszélyezteti.

https://hang.hu/eu/ismet-magyarorszagot-elitelo-allasfoglalast-fogadhat-el-az-europai-parlament-154868

 

Ugyan, miért tartana a pedagógusoktól a kormány? Miért félne…

„Miért tartson egy szinte teljhatalmú kormány olyan szakszervezetektől, amelyek támogatottsága alacsony, a tagságuk egy része pedig otthon kötöget? Miért féljen attól a pedagógustársadalomtól, amelynek többsége nem mer, nem is akar tisztességesebb bérekért, jobb munkakörülményekért küzdeni? Miért reszkessen egy néhány száz vagy néhány ezer főből álló budapesti tüntetéstől egy több mint másfél milliós fővárosban? Nyilvánvaló az is, hogy a kormánynak nincs sok félnivalója. Jelen helyzetben sajnos úgy tűnik, jó darabig nem is lesz.” Juhász Dániel cikke.

https://nepszava.hu/3196425_kibeszelo-show

 

Kitiltották a PDSZ fórumát a diósdi iskolából – több városban lesz tüntetés

Az utolsó pillanatig küzdött egy diósdi iskolában működő PDSZ-csoport az intézményvezetővel és a tankerületi központtal, hogy az iskolában megtarthassák fórumukat, de ezt az igazgató elutasította. Az Érdi Tankerületi Központ javasolta: a szakszervezet fizessen bérleti díjat az intézmény használatáért. A szakszervezet szerint mindkét munkáltatói intézkedés jogsértő.

https://merce.hu/2023/05/31/kitiltotta-a-pdsz-forumat-egy-diosdi-iskolabol-az-igazgato-es-a-tankerulet-ezzel-torvenyt-sertettek-a-szakszervezet-szerint/

 

Ajándékkal várták a diákok Orbán Viktort

Az országos tüntetéssorozatot megelőzően, kedd éjszaka virrasztottak az Egységes Diák Front tagjai a Karmelita előtt. A státusztörvény-tervezet ellen demonstrálók éjfél után pezsgőt bontottak a 60 éves Orbán Viktor születésnapja alkalmából és elsőként köszöntötték fel a miniszterelnököt, akinek reggel ajándékot is szerettek volna adni, azonban ezt rendőrsorfal akadályozta meg.

https://merce.hu/2023/05/31/ajandekkal-vartak-orban-viktort-a-karmelitanal-virraszto-diakok-rendorsorfalba-utkoztek/

 

Ercse Kriszta: célt érünk, ha a rossz oktatás miatt egyre több ember lesz egyre dühösebb

„Azt a saját hétköznapjaiban mindenki megéli, miért nem jó ez az oktatás, hogy tényleg nincsenek tanárok, és akik vannak, akkora terheket viselnek, hogy pont a gyerekekre nem tudnak jól figyelni. Így a társadalom – akár akarja, akár nem – szembesül azzal, hogy nem jól működik az oktatás. Lassan másfél éve nem csillapodik, hogy egy egyre szélesedő réteg azt kiabálja, hogy nem jó, nem jól élünk, és a kormány tehetne azért, hogy jobb legyen, és a gyerekeinknek is jobb legyen. Én ezt a folyamatot látom egy jó és hatékony működésnek, mert mind több ember ébred rá, hogy valami tényleg nem stimmel. Ez a típusú nyomás az, ami a kormányt egyedül befolyásolni képes” – mondta az oktatáskutató a Hírklikknek.

https://hirklikk.hu/kozelet/ercse-krisztina-celt-erunk-ha-a-rossz-oktatas-miatt-egyre-tobb-ember-lesz-egyre-duhosebb/416364

 

június 1.

Sokan távoznának, ha elfogadja a parlament a státusztörvényt

Az átvezényelhetőség naponta másfél-két órai utazást is jelenthet, ráadásul nem fizetnék ki a pedagógusoknak az utazás teljes költségét.  A státusztörvény tervezetével a kormány előkészíti a vidéki kisiskolák bezárását is – mondta Totyik Tamás alelnök a Baján május 31-én tartott fórumon a helyi tv híradójának. A rendezvényen több mint 100-an vettek részt. Palotás József, a PSZ szakértője azt nyilatkozta: a szakképzésben sikerült heti 22 órára leszorítani a kötelező tanítási órák számát, a többit ki kell fizetni. Kajtár Hajnalka, a PSZ megyei elnöke arról beszélt: sokan jelzik, hogy távoznak, ha elfogadják a státusztörvényt, s miután a nyugdíj előtt állók kitartanának, a fiatal pedagógusokat veszíti el az oktatás. Ezen a linken 5.35-nél kezdődik.

https://www.youtube.com/watch?v=pPP_m29R2X8

 

„Polgári engedelmesség” – tömeges perekkel érvényesíthetnék érdekeiket a pedagógusok Zeke László ügyvéd szerint

Zeke László debreceni ügyvéd a PSZ május 5-i debreceni fórumán beszélt arról, hogy az érdekérvényesítés egyik lehetséges eszköze lenne az általa „polgári engedelmességnek” nevezett lépés: a pedagógusok bírósági úton jutnának hozzá a rendkívüli munkavégzés alapján járó illetményekhez. A Debreciner érdeklődésére elmondta, közzétett egy perindítási útmutatót . Az ügyvéd több pedagógus ügyfelével indított eljárást. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Debreciner érdeklődésére kifejtette, jó ötletnek tartja Zeke László kezdeményezését, már korábban is beleálltak ilyen perekbe, a kidolgozott útmutatót a szakszervezet elküldte a pedagógusoknak. Vas megyében már volt olyan győztes perük, amelyet ezek alapján indítottak. Problémát jelent ugyanakkor, hogy a pedagógusok egy része nem gyűjtötte össze az elrendelések időpontjait. „Volt olyan, hogy csak a faliújságra tették ki, és nem másolták le. Egy pert az is megérne, hogy a munkáltató hogyan vezeti ezeket” – fogalmazott. Sokan a bizonytalanság, a tudatosság hiánya miatt nem mernek beleállni egy ilyen perbe, másrészt tapasztalataik szerint az intézményvezetők lojálisak a hatalomhoz, ezért próbálják akadályozni a pedagógusok terveit.

https://www.debreciner.hu/cikk/13870_polgari_engedelmesseg_tomeges_perek_zeke_laszlo_unikum

 

Levegőt! Demonstráció a fővárosban és vidéken

Június elsején Budapesten és 15 vidéki városban tüntettek a státusztörvény bevezetése és a rendőri erőszak ellen. A korábbiakhoz képest békés demonstráció volt a fővárosban, de a rendőrök igazoltatták a hivatalos tüntetés után vonulókat.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230602_Tuntetes_jani_1

 

Debrecen: tanár legyek vagy egyek?

A Kossuth térről rendőrségi biztosítás mellett vonultak a debreceni tüntetők az Egyetem térre. Dobpergéssel indult a menet, rengeteg diák, tanár, családok és egyedül érkező szimpatizánsok vonultak gyalog vagy kerékpárt tolva. Hangosan szóltak a már jólismert jelmondatok: A csend nem rend!; Tanár nélkül nincs jövő!; Szolidaritást!; Szabad ország, szabad oktatás!

https://civishir.hu/helyben-jaro/2023/06/tanar-legyek-vagy-egyek-a-tanarokert-vonultak-debrecenben-is

 

A tankerületi vezetőt is meghívták a tüntetésre Szegeden, de nem reagált

Szeged és környéke biztosan nem marad majd csendben. Félelemben élni sem lehet – szólt a több száz fős tömeghez Hegyi Adrienn, a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja (STEP) tagja. A megyeszékhely is csatlakozott az országos demonstrációhoz, az eseményt a STEP és a szegedi Egységes Szülői Front (ESZF) szervezte.

https://nepszava.hu/3196794_oktatas-tuntetes-pedagogusi-statusztorveny-szeged

 

Kollégái is kiállnak az érettségi közben elbocsátott tanár mellett

Közös nyilatkozatban foglaltak állást a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium tanárai azért, hogy az elbocsátott történelemtanár érettségiztethesse diákjait. A fiatal tanár a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) tagjaként aktív szervezője volt a helyi tanártiltakozásoknak. A hivatalos indoklás szerint azért kellett elbocsátani, mert szakmai minősítése 2 százalékkal elmaradt a központilag előírt szinttől. A tantestület szakmai aggályait is megfogalmazta, sürgetve a minősítési rendszer felülvizsgálatát.

https://magyarnarancs.hu/belpol/kollegai-is-kiallnak-az-erettsegi-kozben-elbocsatott-tanarert-259164

 

Rétvári Bence szerint a szülőknek jó a véleménye az iskolákról

A szülők jó bizonyítványt állítottak ki az iskolákról, a szülői kérdőív 130 ezer válaszadójának több mint 60 százaléka 4-es és 5-ös „jegyet” adott a gyereke iskolájának, tehát elégedettek az ott folyó oktató-nevelő munkával – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Budapesten.

https://demokrata.hu/magyarorszag/a-szulok-jo-bizonyitvanyt-allitottak-ki-az-iskolakrol-688090/

 

Teljes képtelenség, hogy a magyar egyetemek a vezető nyugati egyetemekkel egy szintre kerüljenek

Ez hangzott el az Oktatói Hálózat Merre tart a magyar felsőoktatás? című online vitasorozatának beszélgetésén, melynek a magyar egyetemek teljesítménye volt a témája. Semjén András közgazdász felidézte, hogy a fiatal, 25-34 éves diplomások aránya nálunk az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban (mintegy 33 százalék a 41 százalékos EU-átlaghoz képest).  Elmondta azt is, hogy az „elitgimnáziumok” tanulóinak már a fele sem próbál meg magyar egyetemeken továbbtanulni, ez pedig oda vezet, hogy az egyetemek elveszítik a legjobb hallgatókat, ami a magyar felsőoktatás teljesítményét is rontja.

https://nepszava.hu/3196622_felsooktatas-egyetem-magyarorszag-nyugat-szinvonal

 

június 2.

Pedagógusnapi köszöntő

„Az első szó a köszöneté június első vasárnapján! Magyarország legnagyobb oktatási szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Elnöksége pedagógusnapon elismerését és háláját fejezi ki azoknak az oktatásban dolgozóknak, pedagógusoknak, oktatóknak, akik hivatástudatból, elkötelezettségből, gyermekszeretetből a pályán maradtak. Köszönet nekik mindennapos küzdelmükért! Köszönet azért, hogy a jövő generációja érdekét tekintik elsődlegesnek akkor is, ha egyre nagyobb teher hárul rájuk, miközben nem érzik a megbecsülést!” Részlet a honlapunkon közzétett köszöntőből.

https://pedagogusok.hu/hirek/pedagogusnapi-koszonto/

 

Az oktatásban egyre tudatosabb az ellenállás

A pedagógusok, szülők, diákok ellenállása egyáltalán nem csökken, sőt, a státusztörvény tervezete miatt még nő is. Abban Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Miklós György, a Szülői Hang csapatának tagja, Pilz Olivér, a Tanítanék társelnöke és Schermann Fruzsina, az ADOM Diákszövetség elnöke egyetért, nem szabad a kormány hibájába esni, nem szabad összekeverni a hallgatást az egyetértéssel. A PSZ továbbra is szervezi oktatási fórumait, amelyeken másfél hónap alatt körülbelül 2500 ember vett részt személyesen – nyilatkozta a Hírklikknek Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. A PSZ, miután kiadta a kongresszusi záróközleményét, elkezdte összegyűjteni a letétbe helyezett felmondásokat a státusztörvény elfogadása esetére.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-oktatasban-mind-tudatosabb-az-ellenallas-egyre-tobb-a-resztvevo/416449

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X