Heti lapszemle 2023. április 14.

lapszemle

Vajon miért ragaszkodik a kormány a státusztörvény bevezetéséhez? Vajon miért kötné össze a béremeléssel, amelynek se híre, se hamva?

 

április 6.

A kormánynak egyeztetnie kell

A társadalmi egyeztetésről szóló törvény szerint a kormánynak egyeztetnie kell a szakszervezetekkel – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Aznap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta: a szakszervezetek nem reprezentatívak, a kormány mégis tárgyal velük.  Az elnök hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a kormány az elmúlt években mindent megtett (a kommunikációban is), hogy ellehetetlenítse a szakszervezeteket, tankerületi szinten reprezentatív a Pedagógusok Szakszervezete.

https://www.atv.hu/videok/20230406/gulyas-gergely-a-pedagogusok-szakszervezetei-elvesztettek-jelentoseguket

 

Gulyás Gergely: a pedagógus szakszervezetek nem reprezentatívak

A miniszter kijelentette: a sztrájk gyakorlatilag megszűnt, sem az érettségi, sem az oktatás nincs veszélyben, ráadásul olyan kevesen tagjai a szakszervezeteknek, hogy nem minősülnek reprezentatívnak, de még így is konstruktív tárgyalásokat folytat velük a Belügyminisztérium a státusztörvényről, amelynek még nincs is végleges változata, így a nyilatkozatok szerinte hangulatkeltőek.

https://index.hu/belfold/2023/04/06/kormanyinfo-sajtotajekoztato-gulyas-gergely-szentkiralyi-alexandra-kormany/gulyas-gergely-a-pedagogus-szakszervezetek-nem-reprezentativak/

https://merce.hu/2023/04/06/kormanyinfo-energiaarak-elo-unios-forrasok-statusztorveny-orvosi-kamara/

 

A kormány a tanárok béremeléséről: ha az EU…

Ha Brüsszelből garanciát kap a magyar kormány az uniós pénzek utalására, indul a pedagógusok uniós pénzektől függővé tett fizetésemelése.

https://www.atv.hu/belfold/20230406/bejelentettek-ekkor-indulhat-a-tanarok-beremelese

 

Mattolná a kormány a „kockás inges” pedagógustiltakozást

Sikerülhet-e a kormánynak ötlépéses mattot adnia a tiltakozó tanároknak? A jogállási törvénnyel és a hozzá kapcsolódó törvénycsomaggal mindenesetre erre készül. Igazából nem sportszerű sakkjátszmáról van szó, hiszen parti közben az egyik fél önkényesen, a maga javára változtatgatja a szabályokat.

https://helsinkifigyelo.444.hu/2023/04/06/mattolna-a-kormany-a-kockas-inges-pedagogustiltakozast

 

április 7.

Pankotai Lili: ez történik, ha a fél ország igazságérzete egy emberbe szorul

A közelmúltban nyújtotta be a keresetet a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet Pankotai Lili képviseletében a Pécsi Törvényszéknek. Ő az a diáklány, aki felszólalt a 2022. október 23-án tartott budapesti diáktüntetésen. A perben el akarják érni, hogy a bíróság mondja ki: jogsértő az, ha egy közéleti véleménynyilvánítás miatt az iskola megtorló magatartást folytat a diákjával szemben. Pankotai Lili a Hírklikknek adott interjújában egyebek mellett azt mondta: felszólalása után, az őt ért retorziók hatására az élete minden centimétere gyökeresen megváltozott.

https://hirklikk.hu/kozelet/pankotai-lili-ez-tortenik-ha-a-fel-orszag-igazsagerzete-egy-emberbe-szorul/413809

 

A VII. kerületi polgármester arra biztatja az önkormányzatokat, pereljék be a kormányt az egyházi ingatlanok átadása miatt

Nincs választása az önkormányzatoknak, oda kell adniuk az egyházaknak az ingatlanokat, ahol azok iskolát működtetnek – ezt Gulyás Gergely miniszter válaszolta az RTL Híradó kérdésére. Egy tavaly elfogadott törvény írja elő az ilyen ingatlanok ingyenes átadását. A hetedik kerület DK-s polgármestere szerint alaptörvény-ellenes a jogszabály.

https://rtl.hu/hirado/2023/04/07/egyhazi-ingatlanok-onkormayzat-per-gulyas-gergely?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=h%C3%ADrad%C3%B3

 

Még tárgyalnak az önkormányzattól elvett, egyháznak visszaadott ingatlanokról

Budaörs polgármestere, Wittinghof Tamás úgy véli, a februári törvénymódosítás tulajdonképpen fordítottja annak, mint amikor a szocializmusban államosították az egyházi vagyont, és ugyanolyan tisztességtelen is.

https://hirklikk.hu/kozelet/meg-targyalnak-az-onkormanyzattol-elvett-egyhaznak-visszaadott-ingatlanokrol/413954

 

április 8.

A pedagógusok érdekképviseletei tovább harcolnak

A Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter válaszaiból kiviláglott, a kormány már a látszatra is alig ad. Úgy tesz, mintha tárgyalna, de ha törik, ha szakad, akkor is azt fogja csinálni, amit akar, még ha azzal az országnak, a jelennek és a jövőnek is árt. Nem meglepő, hogy a szakszervezetek reagáltak az elhangzottakra. „Lehet, hogy a miniszter most azt gondolja, alábbhagyott a sztrájkolási kedv, de ez már átcsapott a tiltakozásnak egy másik formájába, nevezetesen: több mint 3 ezren jelezték, fel fognak mondani. Vagyis már nem sztrájkolnak a tanárok, hanem egyszerűen kilépnek a közoktatásból. Akkor majd megnézhetjük – vélte Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke -, hogy a sok pedagógus végzettségű kormánypárti képviselőt mikor rendelik ki az oktatási veszélyhelyzet kihirdetése után tanítani. Rájöhetnek majd ők is, hogy korántsem annyit dolgoznak a pedagógusok, mint amit Pintér Sándor állít.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-erdekkepviseletei-tovabb-harcolnak/413856/

 

Tiltakozik a státusztörvény bevezetése ellen a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tantestülete

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium nevelőtestülete, közalkalmazotti tanácsa és szakszervezeti csoportjai is csatlakoztak a veszprémi Lovassy László Gimnázium tanárainak felhívásához. Azt követelik, hogy a közoktatást és a pedagógusokat érintő új törvényjavaslatok ne kerüljenek az Országgyűlés elé társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül.

https://nepszava.hu/3190451_oktatas-magyarorszag-foldes-ferenc-gimnazium-tiltakozas

 

április 9.

A pedagógusok, a diákok és a szülők együtt lépnek fel az oktatás javításáért I.

A cikksorozat azt tekinti át, mi történt ebben az évben, hányan és hogyan fejezték ki elégedetlenségüket az oktatás helyzete miatt.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-a-diakok-es-a-szulok-egyutt-lepnek-fel-az-oktatas-javitasaert-1-resz/413894

 

Az oktatási megmozdulások résztvevői még mindig itt vannak, összefognak és tiltakoznak II.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-oktatasi-megmozdulasok-resztvevoi-meg-mindig-itt-vannak-osszefognak-es-tiltakoznak-2-resz/413935/

 

április 10.

Törley Katalin: a státusztörvény aljas és sunyi módon köti gúzsba a tanárokat

Soha nem látott mélységű válság előtt állunk, ha életbe lép a pedagógusokat érintő státusztörvény. Fel fogja forgatni az oktatási rendszert, amely már eddig is rengeteg sebből vérzett, és akik bennmaradnak, azok nagyon rossz helyzetbe kerülnek, pedig eddig sem volt könnyű nekik – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája.

https://hirklikk.hu/kozelet/torley-katalin-a-statusztorveny-aljas-es-sunyi-modon-koti-guzsba-a-tanarokat/413918

 

április 11.

Négyezernél is több pedagógus fontolgatja pályája elhagyását

A folyamatosan frissülő adatok szerint a húsvéti ünnepek után már több mint négyezren írták alá a petíciót: ha elfogadják az új státusztörvényt, ennyien elhagyják a pedagógusi pályát. A PSZ korábban azt mondta, már most is 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból. Ha még több pedagógus távozik, az oktatással ugyanaz történik, mint az egészségüggyel – idézte a cikk Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete alelnökének nyilatkozatát.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/statusztorveny-mar-tobb-mint-negyezer-pedagogus-nyilatkozott.769804.html

 

Titokban megkezdték a tanárok teljesítményértékelését: „kivitelezhetetlen, értelmetlen, elvégezhetetlen” feladatot kaptak a pedagógusok

Bár nem árulják el, hol tesztelik a Pintér Sándor nevével fémjelzett teljesítményértékelési rendszert, már érkeznek az első hírek a pilot-programról. Ezekből jól látható, hogy mi várhat minden tanárra és iskolavezetőre szeptembertől.

https://hvg.hu/elet/20230411_pedagogus_tanar_teljesitmenyertekeles_belugyminiszterium_oktatas_pinter_sandor_pilotprogram#rss

 

Brüsszel megerősítette Ujhelyi István jogértelmezését

Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón cáfolta az EP-képviselő információit, az Európai Bizottság az mfor.hu megkeresésére adott hivatalos véleménye egybevág azzal, amit Ujhelyi Istvánnal közöltek. Vagyis a kormány már fel tudná használni a pedagógusok béremelésére az uniós források egy részét.

 https://mfor.hu/cikkek/oktatas/pedagogusber-emeles-brusszel-megerositette-ujhelyi-istvan-jogertelmezeset.html

 

„2026-ig minden szerdán kint fogok állni a zebrán”

Kállai Kornélia, a pedagógus végzettségű háromgyerekes édesanya Budatétény egyik forgalmas zebrájánál kezdte meg a Zebraszerdákat. Ígérete szerint még évekig kitart tiltakozó akciójával, hogy felhívja a figyelmet az oktatás bajaira.

https://hvg.hu/itthon/20230411_2026ig_minden_szerdan_kint_fogok_allni_a_zebran__mondja_a_Zebraszerda_elnevezesu_tanarokert_kiallo_akciosorozat_kezdemenyezoje#rss

 

Mindenki feje felett átnyúlva, szegregációra hivatkozva vonna össze két XIII. kerületi iskolát a tankerület

Tiltakoznak a szülők, a tanárok és tiltakozik a XIII. kerületi önkormányzat is, a Közép-Pesti Tankerület saját hatáskörben mégis összevonna két helyi általános iskolát. A döntés Pintér Sándor belügyminiszter kezében van, aki a jogszabályok szerint nem köteles figyelembe venni az érintettek véleményét.

https://hvg.hu/itthon/20230411_iskolaosszevonas_Pannonia_Dozsa_Ujlipotvaros_Angyalfold_tankerulet#rss

 

Hogyan tanítottak engem? Hogyan tanítok én?

Megkérdezett pedagógusok mondják, hogy a tanár-diák viszony a saját iskolai élményeikhez képest pozitívan változott, a távolság pedig csökkent. „Azt látom, hogy bizalmi légkör alakult ki. Sokan fordulnak a tanárokhoz, ha baj van. Régen is volt egy-egy ilyen tanár, de most ez teljesen általános nálunk.”

https://qubit.hu/2023/04/11/hogyan-tanitottak-engem-hogyan-tanitok-en

 

Jobb lenne a Maldív-szigeteken asztalokat törölgetni?

Az oktatás nemzeti ügy, nem pártpolitikai kérdés – így gondolkodnak a Magyar Hang videójában megszólaló pedagógusok, akik nemcsak béremelésért, hanem korszerűbb oktatásért is tiltakoznak. Ennek része a pedagógusok nagyobb önállósága, de a tanárok és a diákok terhelésének csökkentése is. Több évtizedes tanári munka után egyiküknek sem lenne könnyű elhagyni a pályát, mert szeretnek tanítani, máig kihívást látnak a munkájukban.

https://hang.hu/belfold/sztrajkolo-tanar-jobb-lenne-a-maldiv-szigeteken-asztalokat-torolgetni-153280

 

április 12.

Ismét lesz egyeztetés a státusztörvény tervezetéről

Ameddig nincs érdemi béremelés, alapvető változás a közoktatásban, nincs szükség teljesítményértékelési rendszerre – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorának. Arról is beszélt, hogy az aznapi, államtitkársággal folytatandó egyeztetésen/tárgyaláson a státusztörvény tervezetéről lesz szó. Reméli, a szakszervezetek végre választ kapnak az eddig megfogalmazott kifogásaikra. Ismét megerősítette: szerzett jogokat veszítenek el a pedagógusok, ha a parlament elfogadná a jogállásukról szóló új törvényt.

https://www.youtube.com/watch?v=xaLPPV5ogVQ

 

Lehet, hogy nem júniustól lép életbe az új státusztörvény?

Egyeztetésen voltak a Belügyminisztériumban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) képviselői a státusztörvényről. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja az egyeztetés után hangsúlyozta: semmi szükség nincs a státusztörvényre, ez nem feltétele az uniós pénz kifizetésének, de a kormány továbbra is kitart a jogszabály mellett, bár nem derült ki, miért. 2023 júniusától lenne a jogállásváltás, a kormány szerint ez sincs kőbe vésve, így tolódhat a határidő. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta, semmilyen garanciát nem látnak, hogy idén rendeznék a béreket. A kormány a státusztörvényt össze akarja kötni a béremeléssel, és az elüldözött kollégák fizetését akarja béremelésre fordítaniSzámos kérdésükre nem kaptak választ, ilyen például a munkaterhek további növelése. „Sunnyogtak” abban is, milyen végkielégítés és felmentési pénz jár a pedagógusoknak.  Az alábbi portálok is beszámoltak az egyeztetésről.

https://magyarnarancs.hu/belpol/pedagogusok-statusztorvenye-lehet-hogy-nem-junius-1-en-lesz-a-valtas-257864

https://telex.hu/belfold/2023/04/12/targyalas-pedagogus-szakszervezetek-maruzsa-zoltan-statusztorveny-egyeztetes

 

Újabb tanársztrájk készülődik

Április 24-ére ismét egységes sztrájknapot hirdetett a köznevelési és szakképzési intézményekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ezzel együtt az érdekképviselet hálózatépítésbe is kezdett – nyilatkozta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. Céljuk, hogy minél több tankerületben jöjjenek létre olyan csoportok, amelyek nemcsak a sztrájk szervezésében aktívak, hanem a tájékoztatást, információáramlást is elősegítik például az új pedagógus státusztörvénnyel kapcsolatban, Nagy Erzsébet szerint ugyanis sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, mi vár rájuk, ha a kormány nyártól megszünteti a pedagógusok közalkalmazotti státuszát.

https://nepszava.hu/3190717_oktatas-statusztorveny-pedagogusok-sztrajk-kozalkalmazott

 

Nem jelent meg a tanárper tárgyalásán a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetője

A tanárok jogi képviselője bejelentette: megváltoztatják keresetüket, elállnak a visszahelyezési kérelmüktől, méghozzá amiatt, mert Kapin Lilla és Törökné Pethő Erzsébet időközben elhelyezkedett. Új munkahelyükön jól érzik magukat, többet keresnek, és akkor sem szeretnének visszatérni korábbi intézményeikbe, ha egy jogerős végzés erre lehetőséget adna. A kiesett munkadíjat sem kérik, a sérelemdíj megfizetésére ugyanakkor továbbra is igényt tartanak. A tárgyalásra a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjét is beidézték, de Marosi Beatrix betegségre hivatkozva nem jelent meg.

https://index.hu/belfold/2023/04/12/kirugott-tanarok-munkaugyi-per-polgari-engedetlenseg-fovarosi-torvenyszek/

 

Egy szorongó tanár nehezen lehet jó

Nem könnyű tanárként megélni a klasszikus tudás és tudásátadási modellek leértékelődését. Megfordult ugyanis a világ: ma, ha a 7.B-ben informatikai probléma adódik, nem a nyolcadikosokat hívják segítségül, hanem egy ötödikest – ebből is érzékeljük, hogy ma a felnőtt generáció folyamatos támogatást igényel a fiatalabbaktól, hiszen ők egy sereg informatikai dolgot sokkal jobban tudnak. El lehet képzelni, hogy mennyire nem egyszerű azzal szembesülni, hogy a könyvekből és hosszú tanulmányok révén megszerzett tudás és az ezzel kivívott elismerés elértéktelenedik – mondta Kaposi József oktatáskutató. Arról is beszélt: a bérek rendezése mindennek a kiindulópontja, feltétele.

https://egy.hu/megoszto/egy-szorongo-tanar-nehezen-lehet-jo-tanar-kaposi-jozsef-oktataskutatoval-beszelgettunk-112266#

 

Az észt példa helyett a kormány még mélyebbre taszítja a magyar oktatást

Az észtek oktatási módszerét Juhász Ágnes képzési információs szakértő, a Civil Közoktatási Platform (CKP) munkacsoport-vezetője gyűjtötte csokorba.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-eszt-pelda-helyett-a-kormany-meg-melyebbre-taszitja-a-magyar-oktatast/414010/

 

április 13.

A PSZ alelnöke szerint a kormány átverte az Európai Bizottságot

„Most nézem a költségvetési törvény módosítását, és a tanári bérekről szóló rész bizony nem került bele. Megint átverte a kormány az Európai Bizottságot, mert megígérte, hogy nem fog a tanárok státuszán hátrányosan változtatni. Tulajdonképpen úgy szeretne bért emelni, hogy közben sokkal rosszabb helyzetbe hozza őket” – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Qubit portálnak. A pedagógusbérek folyamatos növekedését garantáló jogszabályt a kormánynak 2023. március 31-ig hatályba kellett volna léptetnie. Bár brüsszeli források szerint a jogszabály késlekedésének önmagában nem kellene fennakadást okoznia a pénzek lehívásában, őket is aggasztja, hogy sem önálló törvényben, sem a költségvetési törvény módosításában nem látják nyomát a tanári béremeléseknek. „Azt viszont látom a költségvetési törvény módosításából – mondta Totyik Tamás -, hogy az oktatás működésére szánt kiadásokat 4 milliárd forinttal még csökkentették is.”

https://qubit.hu/2023/04/13/ha-ezt-a-statusztorvenyt-elfogadjak-megtortenhet-hogy-az-eu-nem-ad-penzt-a-magyar-tanarok-beremelesere

 

PSZ: legalább 4 ezer pedagógus készül elhagyni a pályát

A szerdai, államtitkársággal folytatott egyeztetésről, a státusztörvény-tervezet pedagógusok számára hátrányos következményeiről is nyilatkozott Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Alfahírnek. Ismét jelezte: a kormány célja a pénzkivonás, illetve, hogy megfélemlítse a pedagógusokat.

https://alfahir.hu/hirek/totyik-tamas-a-psz-szamitasai-szerint-legalabb-4000-pedagogus-keszul-elhagyni-a-palyat

 

A BM szerint közeledtek az álláspontok a módosításokról

Április 12-én egyeztett az államtitkársággal a két jelentősebb tanárszakszervezet. Kiderült, hogy a pedagógusok új jogállásáról szóló törvény mellett továbbra is kitart a kormány, de annak júniusra tervezett bevezetése csúszhat. Az Eduline kérdéseire a Belügyminisztérium azt válaszolta: „A pedagógusokat és a köznevelést érintő jogszabálytervezetekről hetek óta zajlik a szakmai egyeztetés, a tárca és a köznevelési érdekképviseletek egyeztetésén közeledtek az álláspontok.” A státusztörvény életbe léptetéséről közölték: „Az új jogviszony-elemek bevezetésének időpontja nem végleges, a nyilvánosan elérhető jogszabálytervezet egy kiindulási javaslatot fogalmazott meg.”

https://eduline.hu/kozoktatas/20230413_A_Belugyminiszterium_megerositette_meg_nem_vegleges_mikor_vezetik_be_a_statusztorvenyt

 

Törley Kata nem bánta meg a polgári engedetlenséget

Egyáltalán nem bántam meg, hogy vállaltam a polgári engedetlenséget, ma is teljes meggyőződéssel azt gondolom, hogy ez az egyetlen olyan markáns tiltakozási forma, amellyel pedagógusként, felelős állampolgárként kifejezhetjük elégedetlenségünket és felhívhatjuk a figyelmet az oktatás problémáira – nyilatkozta a Népszavának Törley Katalin, a Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium volt tanára, akit négy kollégájával együtt tavaly ősszel, rendkívüli felmentéssel rúgott ki a Belső-Pesti Tankerületi Központ, miután polgári engedetlenségi akcióban több tanórájukat nem tartották meg. Legfőképp azt szeretném, hogy a bíróság mondja ki, ez a retorzió eltúlzott és jogszerűtlen volt – mondta a munkaügyi perükről.

https://nepszava.hu/3190975_oktatas-torley-katalin-munkaugyi-per-tankerulet-polgari-engedetlenseg

 

Megegyeznének a Kölcsey Gimnázium kirúgott tanárai a tankerülettel

„A tanárok azt elismerik, hogy ők is formálisan jogellenesnek tartják a polgári engedetlenséget?” – kérdezte a bíró. A felmondólevelükben az szerepelt, hogy „jogellenes munkabeszüntetésen vettek részt”, és mindez „jelentős mértékű kötelezettségszegésnek” minősült. Tóth Balázs, a tanárok ügyvédje azt mondta, hogy nem ismerik el, a jogellenesség csak egy kommunikációs címke, amivel azt közvetítették, hogy felelős állampolgárként, pedagógusként a polgári engedetlenség a megfelelő magatartás. Részletes beszámoló a perről.

https://444.hu/2023/04/13/a-birosagon-targyaljak-a-kolcseybol-kirugott-ot-tanar-ugyet

 

Tanár, vigyázz!

„Ha egy pedagógus s különösen egy pályája elején lévő pedagógus azt szeretné, hogy munkáját, hivatását ne csak hobbiból űzze, hanem legyen valamilyen kis reménye arra, hogy még 50 éves kora előtt önállóan is meg tudjon belőle élni, akkor ne bújjon a közalkalmazotti törvény által garantált viszonylagos jogbiztonság mögé. Mondjon le az avítt munkavállalói jogokról, vállaljon több kihívást, kockázatot. Élvezze, hogy a teljes napi munkaideje 8 óra helyett 12 óra, heti munkaideje 40 óra helyett 48 óra is lehet majd, emellett több helyettesítést, valamint vasárnapi munkavégzést is elrendelhetnek számára, s ha szükséges, átvezényelhetik másik iskolába, óvodába. Örüljön, hogy nem kell már döntenie az iskolai pedagógiai programról, munkatervekről – a döntést majd mások meghozzák helyette.” Juhász Dániel véleménye a státusztörvény tervezetéről.

https://nepszava.hu/3190739_tanar-vigyazz

 

április 14.

„Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” – indulatokat váltott ki egy újlipótvárosi iskola zsidó hitközséghez kerülése

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) átvenné a XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartói jogát a Közép-Pesti Tankerületi Központtól. Több szülő felháborodott, és az egyik diák egy „Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” felhívású plakátot tett ki az iskola falára. Az igazgató szerint nincsenek antiszemita hangok az intézményben, egy szülő szerint viszont a diszkrimináció egyértelműen növekedett. A hitközség azt ígéri, a Herman Ottó világi iskola marad, csak több lesz a pénz és megerősödik a nyelvoktatás.

https://telex.hu/belfold/2023/04/14/bzsh-zsido-hitkozseg-herman-otto-altalanos-iskola-fenntartovaltas-ujlipotvaros

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X