Heti lapszemle 2023. április 6.

lapszemle

Mindenki erről beszél, a pedagógusok, a közoktatás más dolgozói, a szülők – ez a státusztörvény. Hitetlenül állnak a tervezet egyes elemeit olvasva. A szakértők, az oktatáskutatók is a jogszabály tervezetét boncolgatják. Majdnem háromezerötszáz pedagógus már azt is jelezte, ha ezt a jogszabályt elfogadják, elhagyják a pályát.  Mindeközben már elkezdődött a pedagógusok munkáját vizsgáló új teljesítményértékelési rendszer tesztelése, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy tudja, 35-40 köznevelési intézmény bevonásával.

 

április 3.

Már 1767 pedagógus aláírta, hogy elhagyná a pályát, ha jön az új köznevelési státusztörvény

A Civil Közoktatási Platform, a Szülői Hang, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Társaság a Szabadságjogokért ebben a helyzetben elvárja, hogy a kormány jelenlegi formájában ne terjessze be a tervezetet az Országgyűlésben. Hasonló véleményen van a Magyar Helsinki Bizottság, támogatja az aláírásgyűjtést továbbá a Pedagógus Egység, a Magyar Anyák csoportja, az Emberi Jogi Nevelők Hálózata, illetve a Hívatlanul Hálózat.

https://g7.hu/kozelet/20230331/mar-1767-pedagogus-alairta-hogy-elhagyna-a-palyat-ha-jon-az-uj-koznevelesi-statusztorveny/

 

A kormány már lemondott az oktatásba érkező uniós pénzről

A státusztörvényt azért hozták és azért akarják bevezetni júniustól, mert a kormány lemondott az unióból az oktatásba érkező pénzről, és az ellenállást is le akarják törni – véli Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Erre abból következtet, hogy a státusztörvény minden tekintetben ellenkezik azokkal a vállalásokkal (EFOP Plusz), amelyeket a kormány azért tett, hogy hozzájusson az EU-s pénzekhez. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete erősen hálózatépítésbe kezdett azért, hogy lehetőleg minél hamarabb és minél többen megértsék, mi várható, ha hagyjuk, hogy bevezessék a státusztörvényt. Nagyon fontos, hogy mindenki tudja, nem csak arról van szó, hogy mint munkavállalókat akarnak minket ellehetetleníteni, olyan szabályok közé szorítani, ahol „rabszolgatörvény” jellegű törvények lépnek életbe, hanem az érdekképviseletet is.

https://hirklikk.hu/kozelet/nagy-erzsebet-szerint-lehet-hogy-a-kormany-mar-lemondott-az-oktatasba-erkezo-unios-penzrol/413527/

 

Pedagógusok a státusztörvényről beszéltek

Az eddig sem túl biztos és stabil jövőkép most úgy tűnik, még bizonytalanabbá vált, de melyek a kritikus módosítások, mit jelent az új törvény a gyakorlatban és hogy élik meg a kialakult helyzetet maguk az érintettek? Az mfor.hu pedagógusokat kérdezett.

https://mfor.hu/cikkek/oktatas/megosztas-megfigyeles-buntetes–pedagogusokkal-beszeltunk-a-statusztorvenyrol.html

 

Brüsszel üzent: csak a Fidesz-kormányon múlik a tanárok fizetésemelése

Nicolas Schmit uniós foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztost, arról tájékoztatta Ujhelyi István, EP képviselőt hivatalosan, hogy a tanárok béremelésére szánt uniós források most is elérhetőek a kormány számára, csak rajtuk múlik annak mielőbbi felhasználása. A kormány azon állítása nem igaz, miszerint a tanárok béremelésére szolgáló forrást az EU visszatartaná, mivel az unió által tényleg visszatartott összegek nem érintik azon részét az uniós támogatásnak, amelyből a fizetésemelést finanszíroznák. Utóbbit ugyanis az Európai Szociális Alap Plusz elnevezésű keretből hívná le a kormány az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz keretében, a forrásfelfüggesztés ezt pedig nem érinti.

https://propeller.hu/itthon/3914901-ujhelyi-brusszel-uzent-csak-fidesz-kormanyon-mulik-tanarok

 

Novák Katalin szerint bátorságra vall, ha valaki mer kérdezni

A köztársasági elnök kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia korában az a jó iskola, amely egyszerre őrzi a régi, nemzeti, hagyományos kulturális értékeket és használja az újat, a technológiát, modern ismereteket, módszereket. Szerinte az a jó iskola, amely progresszíven oktat és konzervatívan nevel egyszerre.

https://telex.hu/belfold/2023/04/01/novak-katalin-oktatas

 

Gémesi: tudatosan butítják a választókat

Az oktatásirányítás élére alkalmatlan emberek kerültek, a tankerületek ahelyett, hogy védenék, elküldik a legjobb tanárokat, csak mert élni mertek demokratikus jogaikkal – folytatta a polgármester, aki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is egyben. Gémesi György leszögezte: lelkileg, mentálisan és morálisan is újra kell építeni az országot.

https://hang.hu/komporszag/gemesi-gyorgy-tudatosan-butitjak-a-valasztokat-153372

 

Versenyelőny a tudás és az oktatás

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, Graphisoft Park és AIT Budapest alapító tulajdonosa, (aki a PSZ 2022. november 24-i Kossuth téri tüntetésén videóüzenetet küldött) a magyar versenyelőnyről tartott előadásában kiemelte: Az erős oktatási kultúrára lehetne építeni, erősen kérdéses, hogy az újraiparosítási programmal nem megyünk-e vissza a 20. századba. Kiemelte: évtizedek óta züllik az oktatás színvonala, amit meg kellene állítani.

https://novekedes.hu/elemzesek/a-tudasra-es-az-oktatasra-kell-epitenunk-ez-lehet-a-versenyelonyunk

 

Pálinkás József: abszurd, ami a magyar társadalomban és szellemi életben folyik

A pedagógusoknál is az a kérdés, hogy a KÖZoktatás (sic!) szereplőit miért rakják ki a KÖZalkalmazotti (sic!) jogviszonyból. Ezt szerintem elég nehéz megmagyarázni, majd valami szómágia kell hozzá. Megjegyzem, a közoktatási törvényt a jelenlegi garnitúra nevezte át köznevelési törvénnyé. Akkor sem értettem vele egyet. Most pedig azt mondják, hogy a gyerek nevelése egyedül a szülő feladata. Akkor ez hogyan van, a köznevelési törvény szerint az iskola nem nevel?

https://hirklikk.hu/kozelet/palinkas-jozsef-abszurd-ami-a-magyar-tarsadalomban-es-szellemi-eletben-folyik-2-resz/413587

 

Nagyot szigorítana a gyermekek védelmén az LMP

Többek közt a gyermekvédelmi és oktatási-nevelési, valamint egészségügyi intézményekben kiskorúakkal foglalkozók, és a nevelőszülők számára kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatot vezetnének be sürgősséggel. A gyermekekkel foglalkozók esetén a büntetési tételeket is növelnék, amennyiben bűncselekmény történik.

https://propeller.hu/itthon/3914942-nagyot-szigoritana-gyermekek-vedelmen-lmp?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

április 4.

PSZ: A tanárhiány miatt a pályán maradókat kényszerítenék még több munkára

Ebbe az irányba mutat az is, hogy a Kréta elektronikus naplóban átírták a „tanóra” szót „foglalkozásra”, ugyanis az utóbbit nemcsak képesített szakember tarthatja meg.

https://hvg.hu/itthon/20230404_pedagogusok_kozalkalmazotti_statuszanak_megszuntetese_koznevelesi_foglalkoztatasi_jogviszony_Pedagogusok_Szakszervezete_tanarhiany#rss

 

A Jobbik nemet mond a történelmi pedagógusbér-emelésre

Ander Balázs (Jobbik) napirend előtti felszólalásában közölte: elutasítják a közoktatásban dolgozó pedagógusoknak kitalált új státustörvényt, ami szerintük katasztrófa, merénylet a közoktatás, a magyar nemzet jövője ellen. Erre Rétvári Bence a BM parlament államtitkára azt válaszolta – A módosításban szerepel az elmúlt 33 év legmagasabb pedagógusbér-emelése, ami a pedagógusok fizetését három év alatt 75 százalékkal növeli. Szerepel benne az, hogy a pedagógusok bérét a teljesítményhez kell kötni, ez ad lehetőséget arra is, hogy a pályakezdők bérét nagyobb mértékben emeljék.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/04/a-jobbik-nemet-mond-a-tortenelmi-pedagogusber-emelesre?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Polónyi István: A státusztörvényről

Az oktatáskutató szerint a pedagógusok, sőt a szakszervezet sem olvashatta a státusztörvény tervezetét, mert akkor már kiabálnának. A tervben felvázolt köznevelési foglalkoztatotti státusz „kaszárnya foglalkoztatás” lenne. Több pontja alkotmányos jogokba ütközik. A kormány a felméréseiből pontosan tudja, hogy a társadalom nem áll a pedagógusok mellett, ráadásul a közoktatás felbolydulása nem okoz komoly gazdasági kárt, tehát halogathatják a problémák megoldását.

Az interjú 82.56 percnél hallgatható meg:

https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyors-2023-aprilis-03-hetfo-0705-32093#

 

Balatoni József: ha megszavazzák a státusztörvényt, akkor menni kell…

Az új szerződést ugyanis alá sem kell igazából írni, automatikusan átsorolnak bennünket, és később is egyoldalúan módosíthat ezen a munkáltató. Ha valakinek ez nem tetszik, öt napja lesz jelezni, hogy köszöni, de ő ebből nem kér.

„És ha úgy érzed, hogy már végképp megfulladsz, nem bírod tovább, van jobb ajánlatod, akkor beadod a felmondásodat, amit ha a munkáltató elfogad – bizony, megfelelő és elfogadható indok kell –, akkor hat hónap felmondási idő után talán már szabadulhatsz is, előbb semmiképpen sem. Fél év pont elég arra, hogy a jobb állásajánlat már elússzon. Ezt hívják röghöz kötésnek. Vagy rabszolgasorsnak, kinek hogy tetszik.”

https://wmn.hu/ugy/59776-balatoni-jozsef-ha-megszavazzak-a-statusztorvenyt-akkor-menni-kell

 

„Nem sztrájkolunk. Nyomorultak vagyunk” – csak titokban mertek beszélni velünk a vidéki tanárok

Félelem, elkeseredés és fásultság jellemzi azoknak a vidéki tanároknak az életét, akiket legalább név nélkül sikerült rábírnunk arra, hogy nyilatkozzanak mindennapi küzdelmeikről a Válasz Online-nak. A Budapesten tüntető vagy engedetlenkedő pedagógusoktól eltérően ők ugyanis még véleményt sem mernek nyilvánítani, annyira rettegnek a következményektől. Se tartalékuk, se lehetőségeik. Iskolák a tűréshatáron. Megrendítő közelkép.

https://www.valaszonline.hu/2023/04/04/magyarorszag-videk-okatatas-szegenyseg-tanarhiany-tulora-nagytotal/

 

Strasbourg elé került a magyar pedagógusok ellehetetlenített sztrájkjoga

Egy hasonló német ügyben pedig precedens értékű döntés születhet hónapokon belül. Nyújtottak már be a magyar pedagógusok sztrájkjogának korlátozása ügyében panaszt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé – közölte az Eduline kérdésére Karsai Dániel ügyvéd, aki január végén közzétett egy ehhez használható minta beadványt, arra buzdítva a pedagógusokat, hogy indítsanak strasbourgi pert a sztrájkhoz való jogukért, hiszen már kimerítették a hazai bírósági fórumokat az ügyben, miután idén februárban az Alkotmánybíróság (Ab) is elutasított érdemi döntés nélkül egy azzal kapcsolatos indítványt.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230403_Strasbourg_EJEB_sztrajkjog_pedagogusok_alkotmanybirosag

 

Egy XI. kerületi iskolában nem lesz osztálykirándulás idén, mert a tankerület nem ad rá pénzt

A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium 11. évfolyamának szülői munkaközössége levelet írt az iskolát fenntartó Dél-Budai Tankerületi Központ vezetésének. A Dél-Budai Tankerületi Központ vezetője, Hományi Tamás Márton levélben válaszolt a szülők megkeresésére. Ebben azt írta, hogy tekintettel az intézmény fenntartási költségeinek jelentős növekedésére, ebben a tanévben nincs fedezet többnapos osztálykirándulások finanszírozására. A tankerület vezetője szerint ezt az információt már szeptemberben a tanévnyitón jelezték minden igazgatónak. (Az újbudai önkormányzat segít.)

https://telex.hu/belfold/2023/04/03/osztalykirandulas-fenntarto-tankerulet-tuntetes-pedagogusok-nincs-penz

 

Minél nagyobb a baj egy gyerekkel Magyarországon, annál kisebb a segítség

Az egyéni bánásmódot, kiemelkedő figyelmet igénylő gyerekek befogadásáért indított nevelőszülői programot az SOS Gyermekfalvak. A jelentkezők a speciális képzés után egyetlen ilyen kiskorút nevelnek majd, szemben a hagyományos, 3-5 gyereket vállaló nevelőszülőkkel. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csaknem 5900-an fogadtak be családjukba nevelőszülőként gyereket, de csak 41-en kaptak felkészítést a különleges helyzetben levő – pszichés, magatartási, egészségügyi problémákkal küzdő – gyerekek neveléséhez.

https://nepszava.hu/3189915_gyerekek-egyeni-banasmod-neveloszulok-sos-gyermekfalvak-program

 

Hittanóra, Pakson szerzett érettségi és ICDL-vizsga: 2024-től ezekre is járhat többletpont a felvételin

2024-től változnak az egyetemi felvételi pontszámítási szabályai – az egyetemek dönthetnek az érettségi pontoknál figyelembe vehető tárgyak mellett arról is, mire adnak egyes szakon pluszpontokat. A Dunaújvárosi Egyetemen külön sorban tüntetik fel, hogy Paks és Dunaújváros középiskoláiban végzett diákok plusz 50 pontot kaphatnak (ami a maximum megszerezhető 100 pontból elég jelentős pontszám). Ezen felül az egyetemen a Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikumában végzett diákok érettségi bizonyítvány alapján egyenesen 100 pontot is kaphatnak.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20230403_felveteli_2024_intezmenyi_pontok

 

április 5.

A státusztörvény szinte a feudalizmusba viszi vissza az oktatást

Súlyos következményei lehetnek az oktatásra, ha a státusztörvény miatt még több pedagógus hagyja el a pályát. A minőségi oktatás eltűnik, az egész pedig a gyermekmegőrzés szintjére süllyedhet. A szülőknek a „magánszférában” kell majd megfizetniük, ha több tudást akarnak a gyermekeiknek, és szeretnék, hogy előbbre jussanak. A pályán maradók meg azok helyett is dolgoznak majd, akik elmennek. Minderről a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökével és megyei elnökeivel beszélgetett Millei Ilona újságíró.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-statusztorveny-szinte-a-feudalizmusba-viszi-vissza-az-oktatast/413655/

 

A jogállásváltás miatt nem érheti hátrány a munkavállalókat

A pedagógus béremelésre szánt uniós források nincsenek befagyasztva, de a pénzt nem tudja lehívni a kormány, mert nem teljesítette a saját maga által vállalt feltételt, miszerint a költségvetési törvényt módosítja 2023. március 31-ig – nyilatkozta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke 2023. április 4-én a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Ezen felül sok más jogszabályi elvárásnak is eleget kell tennie. Egyik mérföldkő például, hogy a jogállásváltás miatt nem érheti hátrány a munkavállalókat. Márpedig a státusztörvény-tervezetnek legalább 60-70 olyan pontja van, amely hátrányosan érinti a közoktatás dolgozóit.

A beszélgetés 55.45 percnél hallgatható meg:

https://www.klubradio.hu/archivum/megbeszeljuk-2023-aprilis-04-kedd-1605-32126

 

Több ezer pedagógus kész a pályaelhagyásra

Távozást helyezett kilátásba csaknem 2800 tanár, ha a kormány megszünteti a közalkalmazotti jogviszonyukat. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint, ha a kérdőívet kitöltő mintegy háromezer pedagógus valóban elhagyja a pályát, még az sem roppantaná meg a rendszert. Ugyanis az új jogállási törvény lehetőséget teremt majd például arra is, hogy a munkáltató egyoldalúan, indoklás nélkül elrendelje a kötetlen munkaidő (33-40 óra) intézményen belüli eltöltését, az ingyen elrendelhető eseti helyettesítések száma pedig maximum 60 óráról 80 órára emelkedik. Vagyis az egyre fokozódó pedagógushiányt azzal “kezelné” az oktatásirányítás, hogy a pályán maradókat még több munkára kötelezik.

https://nepszava.hu/3190051_oktatas-tanarhiany-pedagogusok-kozalkalmazotti-jogviszony

 

Teszteli a tanárokat a Pintér-féle belügy, több iskolában már készítik elő a rendszert

Mintegy 35-40 köznevelési intézmény bevonásával tesztelik a pedagógusok munkájának vizsgálatára kidolgozott új rendszert – tudta meg a Népszava. A bevezetésről még nem született döntés. A Népszava kérdésére, hogy a jelenlegi tervek szerint mikortól vezethetik be az új teljesítményértékelési rendszert, a BM annyit írt, a bevezetésről döntés még nem született.

https://nepszava.hu/3190174_oktatas-magyarorszag-tanar-teljesitmenymeres-belugyminiszterium-elokeszites

 

Semmibe veszik a köz javát – Teljes erőből ment neki Orbánéknak a FDSZ, mert tovább rontják a súlyos és feszült helyzetet

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleménye szerint a sajtóban napvilágot látott hírek szerint a kormány arra készül, hogy a köznevelésben dolgozó pedagógusokat is megfossza közszolgálati jogviszonyától.

https://propeller.hu/itthon/3915329-semmibe-veszik-koz-javat-teljes-erobol-ment-neki

 

Itt a lista: ezeknek a településeknek kerülhetnek egyházi tulajdonba az iskolái és óvodái

Bár folyamatosan zajlanak az ezekkel kapcsolatos önkormányzati egyeztetések és döntések, az Eduline összeszedte, hol mit lehet már tudni az egyházak által ingyen igényelhető önkormányzati oktatási épületekről.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230404_oktatasi_intezmenyek_iskola_ovoda_onkormanyzat_egyhazak_torveny

 

április 6.

A kormány fenyeget és zsarolja a pedagógusokat

A kormány még csak nem is törekszik arra, hogy szép képet mutasson a közoktatás dolgozóinak, sőt fenyeget és tovább zsarolja a pedagógusokat – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a státusztörvény várható következményeiről szóló beszélgetésben 2023. április 5-én az ATV Start műsorában. Ezzel a státusztörvénnyel a kormány a pedagógushiányt kívánja elfedni, és lehetőséget teremt arra, hogy további pénzt vonjon ki a rendszerből.  A beszélgetés másik résztvevője Miklós György, a Szülői Hang képviselője volt, aki szerint a státusztörvény szülői jogokat is sért. Hangsúlyozta: javasolja, hogy minél többen lépjenek be a szakszervezetbe és a szülők is szerveződjenek, mert ha minél többen hallatják hangjukat, talán javítható lesz a helyzet.

A beszélgetés itt nézhető meg:

https://www.atv.hu/videok/20230405/tobb-ezer-tanar-kesz-felmondani-ha-a-kormany-elfogadja-a-statusztorvenyt

A beszélgetés írott változata:

https://www.atv.hu/belfold/20230405/veszelyhelyzet-az-oktatasban-tobb-ezer-tanar-keszul-elhagyni-a-palyat-mi-lesz-igy-a-gyerekekkel

 

Kínzás a pedagógusok teljesítményértékelése

Megkezdődött a pedagógusok munkáját vizsgáló új teljesítményértékelési koncepció tesztelése.  Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint egy ilyen bűntető-jutalmazó rendszer a legrosszabb. Az ATV 2023. április 5-i Híradójának riportja hivatkozik a PSZ és a Forrás Társadalomkutató Intézet témában készült felmérésére is.

A riport 01.15 percnél nézhető meg:

https://www.atv.hu/videok/20230405/atv-hirado-20230405-18

Írott változat:

https://www.atv.hu/belfold/20230405/kohezios-penzek-egymasra-mutogat-az-europai-bizottsag-es-a-belugyminiszterium

 

Miklós György: a rossz oktatásért a pedagógusokat tenné felelőssé a kormány

A teljesítményértékelés „tesztüzeme” csak azt bizonyítja, hogy a kormányzati gépezet – mint egy úthenger – működik – véli Miklós György. A Szülői Hang csoport képviselője szerint sok szülő azt hiszi, hogy azért rossz a magyar közoktatás, mert vannak benne rossz tanárok. Természetesen nyilván vannak mindenfélék, de ez az egész törvény – benne a teljesítményértékeléssel – éppen a helyzetet nem ismerő szülők számára élezi ki a pedagógusok közötti különbségeket. Gyakorlatilag azonban a kormány a rossz oktatásért a saját felelősségét igyekszik áthárítani a pedagógusokra.

https://hirklikk.hu/kozelet/miklos-gyorgy-a-rossz-oktatasert-a-pedagogusokat-tenne-felelosse-a-kormany/413736/

 

A választás előtt kiosztották az iskolai laptopokat, azóta áll a program

2022 elején több iskolában is a Fidesz képviselőjelöltjei osztották ki az állam által biztosított laptopokat, az idén viszont nem indult be a program. A Klebelsberg Központ a 24.hu-nak írt válaszából is az derül ki, hogy a beszerzés megakadt. A projekt részeként 2022. február 15. és március 31. között 120 ezer darab notebookot osztott ki a Klebelsberg Központ a 9. évfolyamon tanuló diákoknak és a köznevelési intézmények azon pedagógusainak, akik eddig még nem kaptak hordozható IKT-eszközt személyes használatra. (…)  Sajnos még mindig nem kaptuk meg a nekünk járó uniós forrásokat, így a notebookok beszerzésére igényelt támogatást sem, ennek ellenére tovább szeretnénk vinni a programot.”

https://24.hu/belfold/2023/04/06/allami-laptopkiosztas-klebelsberg-kozpont-notebook-unios-forras/#

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X