Heti lapszemle 2023. március 31.

lapszemle

Szakszervezetünk szerint az eddigieknél is nagyobb kiszolgáltatottságot jelent majd az új köznevelési foglalkoztatotti jogviszony, ha a parlament elfogadja a kormány törvénytervezetét. A pedagógusok új státusza júniustól lépne életbe. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szakbizottsága azt javasolta: az ILO szólítsa fel érdemi párbeszédre a magyar kormányt az elégséges szolgáltatásról sztrájk idején. A PSZ a SZEF-en keresztül fordult a nemzetközi szervezethez.

 

március 24.

Felmérés: elégedetlenek a pedagógusok

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a Forrás Társadalomkutató Intézettel közösen végzett kérdőíves felmérést, ennek eredményeit a minap sajtótájékoztatón ismertettük. A megkérdezett pedagógusok elutasítják a teljesítményértékelés tervét, illetve a jelenlegi minősítést is, ebben nincs különbség a főváros és a vidék között – erről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke nyilatkozott a Civil Rádió 117 perc című műsorának. Jelezte: a jelenlegi portfóliókészítés pusztán adminisztratív munka, nem tükrözi, milyen tanár az illető. Nem véletlen, hogy 12 ezer pedagógus nem akar átkerülni a Pedagógus II. fokozatba.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/117-perc/episodes/Az-elgedetlensg-hangja-e21b5d7

 

Változások jönnek az érettségiben 2024-től, de lesznek, akiknek már idén tavasztól

Az Oktatási Hivatal eldöntötte, hogy megújul a magyar irodalmi feladatsor, változik a felvételi pontszámítás, de az igazi matematikafeladatban például előbukkan a magyar futballválogatott már visszavonult korábbi csapatkapitánya is.

https://nepszava.hu/3189040_erettsegi-valtozasok-feladatok-magyar-irodalom-teszt-pontszamitas

 

március 25.

A gimnázium a legnépszerűbb, több mint 200 ezer jelentkezést adtak be

A jelentkezések alapján idén is a gimnáziumok a legnépszerűbbek. Összesen 220 491 jelentkezés érkezett ezekbe az intézményekbe. (A jelentkezések száma azért magasabb, mint a felvételizőké, mert egy diák több intézménybe is jelentkezhet.) A második helyen a technikumi képzés áll: 163 321 jelentkezés érkezett, a harmadik helyen pedig a szakképző iskolák végeztek 63 223 leadott jelentkezéssel. A négy-, hat- és nyolcosztályos gimnáziumok annak ellenére is megtartották népszerűségüket, hogy az oktatásirányítás több intézkedéssel próbálta vonzóbbá tenni a szakképzést a gimnáziumokkal szemben.

https://nepszava.hu/3189062_kozepiskola-felveteli-gimnazium-nepszeruseg-oktatas-magyarorszag

 

március 26.

„Sokszor kérdeztem magamtól, miért vagyok még a pályán?

Március 16-17. között a tanárok ismét sztrájkba léptek. Ám az érdeklődés lanyhul, sokan félnek, sokak pedig politikát látnak az akciókban. Szolga Bálint egy Fejér (vár)megyei kisváros gimnáziumában járt, ahol március 16-án összesen nyolcan sztrájkoltak. „Amióta a törvényt megváltoztatták, még az eddiginél is sokkal kisebb a hajlandóság arra, hogy kiálljunk saját magunkért és a diákokért, mert ez róluk is legalább ugyanannyira szól, mint rólunk” – mondta egy pedagógus.

https://nepszava.hu/3188967_oktatas-magyarorszag-tanar-tiltakozas

 

Az Országos Diákparlament 58 ajánlást fogalmazott meg a kormánynak

Háromnapos tanácskozás után az Országos Diákparlament 58 pontos ajánlást fogalmazott meg az oktatási kormányzatnak – mondta a rendezvényt követő sajtótájékoztatón a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára Székesfehérváron. Maruzsa Zoltán hozzátette, a háromévente ülésező testület 2020-ban 45 pontot fogalmazott meg, ezeknek csaknem a felét megvalósították.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/03/26/maruzsa-zoltan-az-orszagos-diakparlament-58-ajanlast-fogalmazott-meg-az-oktatasi-kormanyzatnak

 

1000 forintért kínál iskolát, óvodát egy makói képviselő

A DK-s politikus az ellen tiltakozik, hogy ingyen jutnak önkormányzati tulajdonú épületekhez az egyházak. Az ellenzéki politikus a narancs.hu kérdésére azt írta, akciójával a törvény által előidézett abszurd helyzetre akarja felhívni a figyelmet, hogy ingyen kerül jelentős önkormányzati ingatlanvagyon egyházi kézbe. „Hátha célt érnénk, mint Kübekháza” – írta Mucsi Tamás.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/1000-forintert-kinal-iskolat-ovodat-a-makoi-kepviselo-257383

 

március 27.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szakbizottsága párbeszédet javasol a még elégséges szolgáltatás meghatározására

Munkavállalók és munkaadók szervezeteivel történő teljes körű konzultációt javasol elfogadásra a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szakbizottsága az oktatásban megkövetelhető elégséges szolgáltatás meghatározására sztrájk idején. (…) Az egyesülési szabadsággal foglalkozó szakbizottság azt ajánlja az ILO-nak, hogy teljes körű párbeszédre szólítsa fel a magyar kormányt. Javasolja, hogy a párbeszéd alapján a kormány (a parlament) módosítsa a sztrájkot korlátozó törvényt. Ha nincs megállapodás, az ügyet független testület elé kell terjeszteni (ez a magyar gyakorlatban a bíróságot jelenti). Közlemény a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-nemzetkozi-munkaugyi-szervezet-szakbizottsaga-parbeszedet-javasol-a-meg-elegseges-szolgaltatas-meghatarozasara

 

A státusztörvény több mint ötven ponton rombolhatja le a pedagógusok jogai

A kormány 2023 júniusától minden közoktatásban dolgozót egységes jogviszonyba kényszerítene, ami sok hátránnyal járna. A Pedagógusok Demokratikus Szervezete (PDSZ) táblázatban mutatja meg, hogy a közalkalmazott pedagógusok mit veszíthetnek.

https://mfor.hu/cikkek/oktatas/statusztorveny-tobb-mint-otven-ponton-rombolhatja-le-a-pedagogusok-jogait.html

 

Vannak pedagógusok, akik még nem hallottak arról, hogy a családi életre is nevelniük kellene

„Közel 20 éves pályafutásomból egyetlen alkalomra sem emlékszem, hogy a NAT-ot vagy a kerettanterveket bújva készültem volna az óráimra, így fogalmam sem volt róla, hogy a családi életre is nevelnem kellene. Ez persze nem jelenti azt, hogy amikor a Családi kört dolgozzuk fel az órán, akkor ne esne szó a családi életről, a családi munkaszervezésről, vagy akár arról, hogy a versben foglaltakhoz képest hogyan változtak meg a családi viszonyok az mű keletkezése óta eltelt mintegy 170 évben” – mondta egy debreceni magyar-történelem szakos tanár. A Qubit által kérdezett pedagógusok közül 10-ből 8-an nem is hallottak arról, hogy családórákat kellene tartaniuk.

https://qubit.hu/2023/03/27/csaladi-eletre-neveles-magyarorszagon-tegye-fel-a-kezet-akinek-elvaltak-a-szulei

 

„Előbb-utóbb kinulláznak minket” – mondja a békésszentandrási polgármester

Sinka Imre továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy semmilyen formában nem fogja aláírni a helyi iskolához tartozó ingatlanok átadását. Az önkormányzat azért sem hajlandó lemondani az ingatlanokról, mert nemcsak az iskolaépület kerülne az egyházhoz, hanem az azzal azonos helyrajzi számon lévő 40 ezer négyzetméteres komplexum is, ahol raktár, szolgálati lakás, park, focipálya, mintagazdaság és egy szállás is található. Csupán az ingatlan 10 százalékán folyik oktatás, vagyis legfeljebb arra a részre tarthatna igényt az egyház.

https://hvg.hu/itthon/20230327_Elobbutobb_kinullaznak_minket__mondja_a_bekesszentandrasi_polgarmester_aki_nem_hajlando_asszisztalni_egyhazi_ingatlaneinstandhoz#rss

https://telex.hu/belfold/2023/03/27/bekesszentandras-iskola-sinka-imre-polgarmester-szeged-csanadi-egyhazmegye

 

március 28.

A PSZ ragaszkodik a már megszerzett jogokhoz

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szakbizottsága azt ajánlja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek, hogy teljes körű párbeszédre szólítsa fel a magyar kormányt, és a párbeszéd alapján a kormány (a parlament) módosítsa a sztrájkot korlátozó törvényt. Ha nincs megállapodás, az ügyet független testület elé kell terjeszteni. Ez a magyar gyakorlatban a bíróságot jelenti – a kiadott közleményünkről a Hírklikk is írt. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a portálnak azt is elmondta: a tárgyalásokon a kormánnyal közölték a státusztörvény-tervezettel kapcsolatos kifogásaikat. A PSZ szerint igen sok hátrány éri a pedagógusokat, ha a parlament elfogadja a jogállásváltásról szóló javaslatot.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-jogallamisag-feltetele-a-nemzetkozi-munkaugyi-ajanlasok-figyelembevetele/413327

 

Elkezdődött a Karinthy Gimnázium kirúgott tanárainak pere

A kirúgott tanárok ügyvédje ajánlatot tett: ha azonnali hatállyal visszaveszik ugyanabba a pozícióba a kirúgott tanárokat és fejenként egymillió forint sérelemdíjat fizetnek nekik, valamint a tankerület kiad egy nyilatkozatot, amelyben elnézést kér a Külső-Pesti Tankerülethez tartozó pedagógusoktól, elállnak a tárgyalástól. A tankerület jogi képviselője erre úgy reagált: nincs felhatalmazása, hogy választ adjon, de továbbítja az ajánlatot a tankerület vezetőjének.

https://telex.hu/belfold/2023/03/28/targyalas-karinthy-tanarok-torvenyszek-kirugasok-tankerulet

 

KIM: új lehetőségeket kínál a szakképzési törvény módosítása

A társadalmi egyeztetésen lévő szakképzési törvénymódosítás értelmében szélesedhetnek a felzárkóztatást segítő programlehetőségek, hatékonyabbá válhat a duális képzés és egyszerűsödhetnek az adminisztratív folyamatok – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Az előkészítés során a kormány figyelembe vette a Szakképzési Innovációs Tanács javaslatait. Ma a középiskolai jelentkezésnél tízből hat gyermek a szakképzést választja, mert a közismeretek mellett szakmát is ad és a továbbtanulási lehetőségek is adottak. Az utóbbi években a 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/03/28/kim-uj-lehetosegeket-kinal-a-szakkepzesi-torveny-modositasa

 

március 29.

Tényleg kikerülnek a közalkalmazotti törvény hatálya alól a pedagógusok

Ander Balázs, a Jobbik képviselője érdeklődött a pedagógusok jogállásváltásáról. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszában azt írta: létrehozzák a köznevelési foglakoztatotti jogviszonyt, amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógusra vonatkozik. A módosítás a kormány azon szándékát tükrözi, „hogy a pedagógusokra önálló, a hivatás presztízsét is tükröző hivatásrendi törvény vonatkozzon, másrészt egyszerűbbé teszi a jogalkalmazást, mivel az eddigi 3 különálló törvényben (a Nemzeti köznevelésről szóló, a Munka törvénykönyvéről szóló és a közalkalmazottakról szóló törvény) lévő foglalkoztatási elemek egyben szerepelnek majd” – írta Rétvári Bence, elismerve azt, hogy eltörlik a közalkalmazotti státuszt. A cikk felidézte Totyik Tamás, a PSZ alelnöke korábbi nyilatkozatát, miszerint a jogállásváltással rengeteg hátrány éri a pedagógusokat (felmentési idő, fegyelmi stb.)

https://index.hu/belfold/2023/03/29/kozoktatas-tanarok-pedagogusok-kozalkalmazotti-statusz-eltorlese-retvari-bence-pinter-sandor-belugyminiszter/

 

Szerzett jogokat veszítenek el a pedagógusok, ha elfogadják a módosítást

A pedagógusok jogállásának tervezett változása számos veszélyt hordoz, ráadásul a kormány el akarja tüntetni a pedagógushiányt és még több pénzt akar kivonni az oktatásból. Többet kell majd dolgozni, csökken a felmentési idő, a pedagógus áthelyezhető lesz – sorolta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Heti TV Pirkadat c. műsorának a hátrányokat. A szakszervezetek jogai is csökkennek, jelezte. Szó volt a kérdőíves felmérésünk eredményeiről is: eszerint a megkérdezett pedagógusok elutasítják a teljesítményértékelési rendszer tervét.

https://www.youtube.com/watch?v=BAcLCAWkW0w

 

Még nagyobb félelem, még több ingyen munka, még több kiszolgáltatottság

Erről nyilatkozott a státusztörvény tervezete, a kormány törvénymódosítási javaslatai kapcsán Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV híradójának. Ha a parlament elfogadja, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony júniustól lépne életbe.

https://www.atv.hu/videok/20230329/atv-hirado-20230329-17

 

Ez a kormány egyáltalán nem szakszervezetpárti

A szakszervezetek bűne, hogy elhanyagolták a tudatos munkavállalói nevelést az elmúlt 30 évben – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorának. Szerinte ennek megvan a következménye: a pedagógusok annyira belefásultak az érdekérvényesítés sikertelenségébe, hogy már nem is akarnak semmilyen védelmet, mindössze a hétköznapokat akarják túlélni. Reagált a kormánypárti Magyar Nemzet minapi cikkére, miszerint csökkent a PSZ taglétszáma is. Jelezte: bár az utóbbi időben a szakszervezet társadalmi támogatása nőtt, taglétszáma csökkent, ebben benne van a kifáradás is, hiszen másfél éve folyik a küzdelem a kormány és a szakszervezetek között, miközben nincs eredmény. Ez elveszi a tiltakozók kedvét is, ebből kell felrázni a pedagógustársadalmat. Ráadásul, ha elfogadják a státusztörvényt, még többen hagyják majd el a pályát.

https://www.klubradio.hu/adasok/psz-alelnok-a-tanarok-nagy-resze-tulelni-szeretne-a-fiatalok-pedig-nem-is-jonnek-134250

 

Nagyobb lesz a kiszolgáltatottság a pedagógusok jogállásának változásával

Ha a parlament elfogadja, júniustól megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya és köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban dolgoznak tovább. Nem csak az elnevezés lesz más, lényeges változások jönnek, ami a szakszervezetek szerint felmondási hullámot is elindíthat. Aki nem fogadja el az új munkaszerződést, annak megszűnik a munkaviszonya. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke arról beszélt a Szeged TV híradójának, hogy a kormány a béremelés ígéretével elhúzza a mézesmadzagot, de ennek ára lesz. Ezen a linken 5.35-nél kezdődik.

https://tv.szeged.hu/cikk/husz-szazalek-folott-lehet-tavasszal-az-inflacio-szegedi-hirado-2023-marcius-29-en

 

Sziklai Tamás: precedens lesz a bírósági döntés a polgári engedetlenkedők ügyében

A polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok pere azért nagyon fontos, mert precedenst teremt a hasonló okokkal összefüggő munkáltatói intézkedések ügyében. Erről beszélt a Hírklikknek Sziklai Tamás, az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) elnökségi tagja, a TASZ megbízott ügyvédje, aki a pedagógusokat képviseli.

https://hirklikk.hu/kozelet/sziklai-tamas-precedens-erteku-lesz-a-birosagi-dontes-a-polgari-engedetlenkedok-ugyeben/413401/

 

Újra kell gombolni a közoktatás kabátját

Sajnálatos, de igaz: az ellenállás motorjaként dolgozó mozgalmaknak, szervezeteknek (Tanítanék, CKP, Oktatói Hálózat stb.) és a legelismertebb szakértőknek (Radó Péter, Nahalka István) az általánosan megfogalmazott követeléseken, kívánalmakon kívül pusztán a 2010 előtti, korántsem ideális helyzet visszaállítására vannak elképzeléseik. Nincs sok mondanivalójuk a szakmai szervezeteknek az oktatás tartalmáról sem, miként az ellenzéki pártoknak sincsenek konkrét elképzeléseik a közoktatás megújítására. A magyar közoktatás korszerűsítése beláthatatlan időre vakvágányra került. Garamvölgyi Zsolt cikke.

https://nepszava.hu/3189231_ujra-kell-gombolni-a-kozoktatas-kabatjat

 

A diákok 12 százaléka idő előtt hagyja ott az iskolát

Tízből legalább egy diák szakma vagy érettségi nélkül távozik a középiskolából – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A korai iskolaelhagyók jelentős része rossz szociokulturális hátterű vagy roma diák, aki már a középiskolai felvételi vizsgán komoly hátrányból indul. Társadalmi felzárkóztatásuk lehetőségeiről beszéltek egy szakmai konferencián.

https://vasarnap.hu/2023/03/29/a-diakok-12-szazaleka-ido-elott-hagyja-ott-az-iskolat-szakma-vagy-erettsegi-nelkul/

 

Múltba révedő oktatásával Magyarország a szegénységbe és a szürkeségbe tart

Az, hogy minden századik magyar gyerek már osztrák iskolába jár, Nahalka István oktatáskutató szerint a köznevelési rendszer kritikáját jelenti, a szülők jobb körülmények között akarják tudni gyerekeiket. Ugyanakkor sokan elmentek az országból gyerekestül, az ő számuk még az Ausztriában tanulókénál is nagyobb. Eközben Magyarországon a Fidesz és a kormány kizárólag a hatalma megtartása érdekében a múltba révedő oktatáspolitikát erőlteti. Ennek a vége az lesz, hogy csak egy szegény, szürke és szomorú peremország leszünk.

https://hirklikk.hu/kozelet/multba-revedo-oktatasaval-magyarorszag-a-szegenysegbe-es-a-szurkesegbe-tart/413376

 

Az infláció miatt hatalmasat veszített értékéből a fizetés, különösen akkor, ha nem is kaptak béremelést idén a dolgozók

Bár a bruttó mediánkereset 17,1, a bruttó átlagbér pedig 16,1 százalékkal magasabb volt, mint egy éve, a januárban immár 25,7 százalékra ugrott inflációt a bérnövekedés üteme nem tudta utolérni, így a keresetek reálértéke 7,6 százalékkal csökkent. Vagyis folyamatosan veszítenek értékükből a keresetek. Utoljára a 2008-2009-es világgazdasági válság időszakában volt ekkora visszaesés.

https://nepszava.hu/3189352_fizetes-inflacio-magyarorszag-ksh-2023

 

március 30.

Júniustól eltörölnék a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát

A pedagógusok és a szakszervezetek is elveszítenék szerzett jogaikat, ha a parlament elfogadja az új státusztörvényt – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Start műsorának. Szerinte a további megfélemlítés felé halad a kormány. A PSZ jelezte a tárgyalásokon, hogy a szerzett jogokhoz ragaszkodik. Arról is beszélt, hogy a sztrájk alatt nyújtott elégséges szolgáltatás miatt az ILO szakbizottsága azt a javaslatot tette, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szólítsa fel érdemi párbeszédre a magyar kormányt. A műsor másik vendége Ősi Judit, a Karinthy Gimnázium kirúgott tanára volt, aki beszélt a jelenleg is zajló munkaügyi perükről. Kirúgásukat jogtalannak tartják, hiszen épp a sztrájkjog korlátozása miatt kezdtek polgári engedetlenségbe.

https://www.atv.hu/videok/20230330/nyartol-eltorlik-a-tanarok-kozalkalmazotti-statuszat

Itt az írott változata:

https://www.atv.hu/belfold/20230331/az-uj-torvenytervezet-csak-meg-tobb-ketseget-es-felelmet-general-a-pedagogus-tarsadalomban

 

A PSZ fóruma Tatabányán – a kormány nem érzi az ellenállás erejét

A PSZ Komárom-Esztergom Megye Szervezete fórumot tartott a köznevelésben várható jogszabályi változásokról (státusztörvény, teljesítményértékelés stb.) Petróczi Gábor tanügy-igazgatási szakértő és Totyik Tamás, a PSZ alelnöke közreműködésével. A tatabányai rendezvényen – melyen a polgármester mondott köszöntőt, sőt, felhívta a figyelmet a pedagógusok növekvő kiszolgáltatottságára is – 230 köznevelésben dolgozó vett részt. Totyik Tamás arról is beszélt: ha a kormány nem érzi az erőt és az ellenállást, a mostani tervezett változásoknál is durvább intézkedéseket fog bevezetni az oktatásban. Elérhető a Facebookon.

https://www.facebook.com/search/top/?q=pedag%C3%B3gusok%20szakszervezete%20psz

 

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban többen engedetlenkedtek, mégsem rúgtak ki mindenkit

Folytatódott a Karinthy Frigyes Gimnáziumból kirúgott pedagógusok tárgyalása a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán. Öt tanárt hallgattak meg, a bíró egyebek között arra volt kíváncsi, hogy a polgári engedetlenségben részt vevő, majd amiatt kirúgott pedagógusok hol tartózkodtak a tiltakozás ideje alatt, terveikről tájékoztatták-e a diákokat, az intézményvezetőt és a tankerületet. Személyes sorsok bontakoztak ki a meghallgatáson.

https://index.hu/belfold/2023/03/30/karinthy-frigyes-gimnazium-kirguott-tanarok-munkaugyi-per-fovarosi-torvenyszek-birosag/

 

Marosi Beatrix hallgatag, de erőszakos

Személyesen sem volt hajlandó válaszolni Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetője a Telex kérdésre, hogy miért rúgta ki azonnali hatállyal a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát. A tanárok sok munkatársukkal és az országban sok más tanárral együtt részt vettek a polgári engedetlenségi mozgalomban, tiltakozva az oktatás helyzete ellen. Az ő tankerületéhez tartozik az Eötvös és a Vörösmarty Gimnázium is, ahonnan szintén kirúgtak egy-egy tanárt polgári engedetlenség miatt. A kérdéseket sem volt hajlandó végighallgatni, így arra sem válaszolt, hogy mikor válaszolna az írásban tett felvetésekre. Mindeközben a Telex munkatársának kezéből próbálta kirángatni a telefonját, amellyel felvette volna a beszélgetést. És akkor még ott van a plágiumgyanú is…

https://telex.hu/belfold/2023/03/30/marosi-beatrix-ferencvaros-rendezveny-nincs-valasz

 

Mintegy 10 milliárd forintot fordítottak tankönyvfejlesztésre

Európai uniós és hazai forrásokból mintegy 10 milliárd forintot fordítottak tankönyvfejlesztésre az elmúlt években – közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára Székesfehérváron. Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az új Nemzeti alaptantervhez illeszkedő eszközök és tartalmak fejlesztéséhez jelentős forrásokra volt szükség: 6,5 milliárd forintot biztosított az Európai Unió, további hárommilliárdot a magyar állam. Ma már teljes portfólióval rendelkeznek állami tankönyvekből az 1-12. évfolyamon a köznevelés és a szakképzés területén is.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/03/29/maruzsa-zoltan-mintegy-10-milliard-forintot-forditottak-tankonyvfejlesztesre-az-elmult-evekben

 

A strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Magyarországot egy, a romák oktatási szegregációjával kapcsolatos ügyben, egyben felszólította a kormányt: dolgozzon ki olyan szakpolitikát, amely nem teszi lehetővé ezt a gyakorlatot. Az EJEB megállapította, hogy a panaszost „szegregált körülmények között oktatták”, és az állam köteles lett volna lépéseket tenni az egyenlőtlenségek megszüntetésére, valamint annak elkerülésére, hogy a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés állandósuljon. A bírósági döntés értelmében Magyarországnak 7000 eurót kell fizetnie a felperesnek erkölcsi kártérítés címén és további 4537 euró perköltséget.

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2023/03/30/a-strasbourgi-birosag-elmarasztalta-magyarorszagot

 

Bejelentkezett egy újlipótvárosi iskola fenntartójának a Budapesti Zsidó Hitközség

A XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskola épületét azonban nem vennék át, mert „céljuk nem a vagyonszerzés, hanem a közösségépítés”. Az intézményben olyan közösségi-világi oktatást szeretnének létrehozni, ahova világnézettől függetlenül bárki járhat. A szándéknyilatkozatot már elküldték a Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatójának. A tárgyalásokat is megkezdték, de az átvételre csak akkor kerül sor, ha abba a szülők is beleegyeznek.

https://hvg.hu/itthon/20230330_herman_otto_altalanos_iskola_zsido_hitkozseg_oktatas_egyhazi_iskola_fenntarto#rss

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X