Heti lapszemle 2023. március 17.

lapszemle

A PSZ a Civil Sugárút kétnapos fővárosi programján ünnepelt március idusán. Sokan látogattak a Hősök terén felállított sátrunkba. Ismét sztrájkot hirdetett március 16-ára és 17-ére a PSZ és a PDSZ: erre az eddiginél is több ok van, legalábbis ez derül ki a kormány szándékait tükröző jogszabály-tervezetekből.

 

március 10.

Nagyon sok garancia leépül, ha elfogadják a pedagógusok új jogállásáról szóló tervezetet

A pedagógusokra sok veszély leselkedik, alaposan át kell nézni a jogszabálytervezetet – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Reggeli gyors műsorának. Jelezte: a PSZ nem csak „tárgyalgat”, több mint egy éve részt vesz a tiltakozásokban is, hiszen az oktatás alapvető problémáit kellene megoldani. A PSZ garanciákat vár a tervezett béremelés értékállóságára. Jelezte: március 9-én ülésezett a Köznevelési Kerekasztal, majd március 13-án újabb egyeztetés lesz a kormány és az érdekképviseletek között. Ezen a linken 104 percnél kezdődik a beszélgetés.

https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyors-2023-marcius-10-pentek-0600-31569

 

Elfogadhatatlan a pedagógusok, diákok, szülők jogainak csorbítása

Az oktatást, a pedagógusokat érintő módosítások tervezetéről nyilatkozott Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV Egyenes Beszéd műsorának. A PSZ sem hajlandó elfogadni a tantestületek jogainak korlátozását, sőt, semmit nem fogadunk el, ami jogfosztással járna. Csorbítanák a szakszervezeti jogokat is.

https://www.atv.hu/videok/20230310/tovabbra-sincs-megallapodas-a-pedagogusok-es-a-kormany-kozott

 

március 12.

Több mint 300 tanár csatlakozott az emelt szintű érettségi bojkottjához

Legalább 14 középiskolából jelezték pedagógusok, hogy nem vállalnak önkéntes érettségi elnöki, vizsgáztatói, szaktanári javítói feladatokat az idei emelt szintű érettségin. A Pedagógus Egység legutóbbi összefoglalója szerint több mint 300 tanár csatlakozott az emelt szintű érettségi bojkottjához. Így tiltakoznak az ellen, hogy a kormány nem foglalkozik érdemben a pedagógusok, diákok, szülők 9 pontos követelésével.

https://nepszava.hu/3187626_oktatas-magyarorszag-erettsegi-bojkott-tanar

 

A PSZ is jelen lesz a Civil Sugárúton

Gosztonyi Gábor alelnök a PSZ programjairól beszélt a Hírklikknek. A szakszervezetnek is lesz önálló sátra a Hősök terén.

https://hirklikk.hu/kozelet/talalkoznak-a-civil-sugaruton-akik-egy-elhetobb-magyarorszagot-akarnak/412566

 

Az egyház kiszemelte a budapesti Kondor Béla Általános Iskolát

A szülők tüntetést szerveznek és aláírásgyűjtésbe kezdtek, a petíciót szombat délutánig csaknem ötvenen írták alá. Papp Kornél, a Bocskai István Református Oktatási Központ intézményvezetője végül közölte, mivel az esetből politikai kérdés lett, az iskola fenntartói jogáról szóló kezdeményezést visszavonják.

https://nepszava.hu/3187688_xviii-kerulet-kondor-bela-altalanos-iskola-egyhaz-fenntarto-szulok-tiltakozas

 

március 13.

BM: 15 ezer tanár véleményezte eddig az új teljesítményértékelési rendszert

Egy hét alatt több mint 15 150-en mondták el a véleményüket a pedagógus teljesítményértékelési rendszer koncepciójáról – közölte a minisztérium. A válaszokat úgy értékelték, a tanárok egyetértenek a rendszerrel.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230313_belugyminiszterium_teljesitmenyertekeles

 

Már a tanárper első tárgyalásán igazmondási kötelezettségére emlékeztették a tankerület vezetőjét

Igazmondási kötelezettségére figyelmeztette a bírónő a Belső-Pesti Tankerület vezetőjét két, engedetlensége miatt kirúgott tanár munkaügyi perének első tárgyalási napján.

https://444.hu/2023/03/13/mar-a-tanarper-elso-targyalasi-napjan-igazmondasi-kotelezettsegere-emlekeztettek-a-tankerulet-vezetojet?fbclid=IwAR0Q0nFjQXpmEFSQMibxUrAbvjukS25FIY8_WX5c2abt2D-uTcnOqKiVYSE

 

Jubilál a zebraszerda

Egy édesanya január óta minden szerdán kiáll egy gyalogátkelőhelyhez, ahol egy táblával hívja fel a figyelmet az oktatás problémáira.

https://nepszava.hu/3187722_kallai-kornelia-oktatas-tiltakozas-zebraszerda-riport

 

március 14.

A tantestületek jogait végtelenül korlátozni akarják

A Belügyminisztérium március elején jelentette meg a pedagógusok jogállását rendező státustörvény tervezetét. Egy másik rendelkezésben a költségvetés módosítását is beterjesztenék, hogy forrásokat biztosítsanak az emelkedő bérekhez. A béremelésnek azonban a szakszervezetek szerint súlyos jogfosztás az ára, úgy, hogy még a pénz sem biztos. Totyik Tamással, a PSZ alelnökével és Nagy Erzsébettel, a PDSZ ügyvivőjével beszélgetetett a Szeretlek Magyarország portál a kormány legújabb terveiről.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/ezzel-csak-azt-lehet-elerni-hogy-az-unios-forrasok-ne-erkezzenek-meg-igy-ertekelik-a-pedagogus-statustorveny-tervezetet-a-szakszervezeti-vezetok/

 

A PDSZ levele az államtitkárnak

Véleményünk szerint a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben dolgozók nem 80%-os értelmiségiek, éppen ezért nem a felsőfokú végzettségűek átlagkeresetének 80%-ra, hanem 100%-ára kell emelni az átlagilletményüket – írta a PDSZ Maruzsa Zoltánnak. Az érdekképviselet követeli, hogy a szakmai ágazati pótlékkal együtt számított illetményeket legalább 45 százalékkal emeljék.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230314_level_maruzsa_zoltannak

 

„Modellváltás” kezdődhet a közoktatásban is, a Szinyei Merse Pál Gimnázium az alapítványi működésű Óbudai Egyetem fenntartásába kerülhet

Az alapítványi Óbudai Egyetem bejelentkezett a budapesti, VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium fenntartásának átvételére, szándékukról tájékoztatták a tantestületet, a diákokat és a szülőket – értesült a Népszava. A március 7-én tartott egyeztetésről készült jegyzőkönyv szerint a jelenlegi fenntartó, a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyitott az iskola átadására, amelyről a belügyminiszter dönt. A rektorhelyettes szerint az állami szerepvállalás a köznevelésben is csökkenni fog.

https://nepszava.hu/3187864_modellvaltas-kezdodhet-a-kozoktatasban-is-a-szinyei-merse-pal-gimnazium-az-alapitvanyi-mukodesu-obudai-egyetem-fenntartasaba-kerulhet

 

Ha nem kell az egyházi iskola, mehetnek Kabára tanulni

Erősen megosztja a Nádudvaron élőket az a hír, miszerint a református egyház át szeretné venni az iskolát, és a jelenleg az állam fenntartásában és a Berettyóújfalui Tankerületi Központ működtetésében álló intézmény a 2023/2024-es tanévet már egyházi iskolaként kezdené. A pedagógusok egy február végi ülésen szembesültek a legnagyobb létszámú helyi egyház törekvésével, néhányan azonnal a nyilvánossághoz fordultak.

https://civishir.hu/hajdu-bihar/2023/03/ha-nem-kell-az-egyhazi-iskola-mehet-kabara-tanulni

 

Inkább csak visszatért a korábbi szintre a tanárképzések népszerűsége

Idén az óvodapedagógus és a gyógypedagógus képzések is bekerültek a 15 legnépszerűbb alap- és osztatlan képzés közé. Ez mégsem jelenti azt, hogy népszerűbbek lettek a tanári képzések.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20230313_pedagoguskepzesekre_jelentkezok

 

március 14.

Népszavazást kezdeményez magánszemélyként a PSZ két alelnöke

Öt kérdést fogalmazott meg Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a pedagógusok munkaidejével, a diákok óraterheivel, iskolabezárással, a szaktanári munkakör betöltésével kapcsolatban. A Nemzeti Választási Bizottságnak 60 napon belül kell eldöntenie, a kérdések megfelelnek-e a jogszabályoknak. A népszavazás kötelező kiírásához 200 ezer választópolgár aláírására van szükség. Az aláírásgyűjtéshez a PSZ más szakmai és civil szervezetek segítségét is várja.

https://nepszava.hu/3187920_oktatas-nepszavazas-magyarorszag-pedagogusok-szakszervezete

 

Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás népszavazást kezdeményez

Két napra elfoglalták a civil szervezetek a budapesti Hősök terét. A március 15-i ünnepre számos fórumot és egyéb eseményt rendeztek a Civil Sugárút programban. A Pedagógusok Szakszervezete két alelnöke bejelentette, hogy magánszemélyként népszavazást kezdeményez az oktatási rendszer megreformálására. A legfőbb cél az, hogy új nemzeti alaptantervet fogadjanak el, amelyben csökken a tananyag – mondta Totyik Tamás az Euronews híradójának.

https://hu.euronews.com/2023/03/14/majdnem-szaz-civil-szervezet-varja-az-erdeklodoket-a-hosok-teren

 

Magánszemélyként kezdeményezték a népszavazást

Szakmai kérdéseket fogalmaztak meg az oktatás javítása érdekében – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Esti gyors című műsorának a népszavazási kezdeményezésről. Ha a Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyja az öt kérdést, 200 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteni. Ez nem egyszerű, de több szervezet, párt is jelezte segítségét, hiszen az oktatás közös ügyünk. Ezen a linken 39 perc 50-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2023-marcius-14-kedd-1815-31663

 

Ismét sztrájk lesz március 16-án és 17-én

Minden tankerületben lesznek sztrájkolók, nem is a létszám a fontos, hanem az, hogy másfél éve folyamatosan küzdünk, tiltakozunk – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának. Ezen a linken 6 perc 50 mp-nél kezdődik.

https://tv.szeged.hu/cikk/szegedi-hirado-2023-marcius-14-en

 

Még kevesebb lehetne az óvodai és iskolai pszichológus, pedig szakértők szerint már most sincs elég

Március 10-ig lehetett véleményezni a pedagógusok további béremeléséről és a pedagógusokról szóló státusztörvényt, amely nemcsak a tanárok jogkörét gyengítené, hanem a tanárokat segítő dolgozókra, különösen az iskola- és az óvodapszichológusokra vonatkozó előírásokon is lazítana. Ennek alapján kikerülne a törvényből, hogy hány óvodapszichológusra van szükség az intézményekben. A Telexnek nyilatkozó szakértő szerint már most is túl kevés pszichológus dolgozik a köznevelésben. Ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy az elmúlt években egyre több gyermeknek van mentális problémája.

https://telex.hu/belfold/2023/03/14/ovodapszichologus-iskolapszichologus-kozneveles-tervezet-statusztorveny

 

2700 levelet kapott a Belügyminisztérium a státusztörvény ellen

A Tanítanék azt írta: a javaslatcsomag elfogadása példátlan jogfosztással büntetné a pedagógusokat, csak azért, mert kiállnak hivatásuk és saját érdekeik mellett.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230314_pinter_sandor_levelek

 

Március 13-án is egyeztettek a jogszabály-tervezetekről

Újabb egyeztetést tartottak március 13-án a Belügyminisztériumban a Nemzeti Pedagógus Kar és a három pedagógus szakszervezet (Pedagógusok Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete) részvételével. A korábban egyeztetett menetrendnek megfelelően átnézték a tervezett béremeléssel párhuzamosan bevezetendő munkajogi változtatások terveit is, összegyűjtötték azokat a javaslatokat, melyek hozzájárulhatnak egy „még eredményesebb közoktatási rendszerhez” – közölte a minisztérium. A megbeszélések március 16-án és 17-én is folytatódnak.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230314_belugyminiszteriumos

 

KIM: okafogyottak a PDSZ követelései

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselőivel egyeztetett a szakképzésben meghirdetett sztrájk követeléseiről. A KIM álláspontja változatlan, az eddigi intézkedések a kormány elkötelezettségét mutatják a megfelelő felkészültségű, minőségi munkát végző oktatók anyagi megbecsülése mellett. A keddi egyeztetés alapján megállapítható, hogy a szakszervezeti követelések az időközben végrehajtott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően okafogyottá váltak, közölte a tárca.

http://www.ma.hu/belfold/386983/KIM_okafogyottak_a_PDSZ_kovetelesei

 

Táblagépeket kapnak iskolák

Népszámlálási biztosok által már nem használt táblagépeket kapnak a közoktatási intézmények – jelentette be a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára. 22 ezer táblagépet osztanak ki a következő hetekben.

https://24.hu/belfold/2023/03/14/helyet-talalt-az-allamtitkar-22-ezer-tabletnek/

 

március 15.

Egy éve hirdettük meg a határozatlan idejű sztrájkot, azóta is küzdünk

Az évforduló alkalmából március 16-ára és 17-ére ismét sztrájkot hirdetett a sztrájkbizottság – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Start műsorában. Jelezte: a szülők és a diákok nélkül nem érhetők el a célok. Szó volt a sztrájkkövetelésekről is, illetve arról, hogy a kérdések elfogadása után aláírásokat kell majd gyűjteni a bejelentett népszavazáshoz, amelyet a PSZ két alelnöke magánszemélyként kezdeményezett oktatási kérdésekről.

https://www.atv.hu/videok/20230315/csutortoktol-ujabb-tanarszrajk-indul

 

Az oktatás fejlesztéséért demonstráltak Budapesten március 15-én

Szabadságmenetet tartottak az ADOM Diákmozgalom, a Pedagógusok Szakszervezete, a Civil Bázis, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az Egységes Diákfront szervezésében a nemzeti ünnepen. A demonstráció résztvevői a Hősök terén gyülekeztek, majd a “Szabadság, együttműködés, szolidaritás. Szabadságmenet” feliratú molinó mögött az Andrássy úton a sugárút és a Bajcsy-Zsilinszky út találkozásánál felállított színpadhoz vonultak.

https://infostart.hu/belfold/2023/03/15/az-oktatas-fejleszteseert-demonstraltak-budapesten

 

Fáklyás felvonulás és 12 pont Sopronban

A felvonulás a szervezők szerint 400 főt mozgatott meg a nagyjából 62 ezer lakosú városban. Az eseményen a Neubauer Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke; Menyhárt Ildikó, a sopronkövesdi Nefelejcs Óvoda vezetőhelyettese; illetve Locsmándi Dániel, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium tanára szólalt fel. A pedagógusok a márciusi ifjak 12 pontját újragondolva fogalmazták meg, hogy 2023-ban „mit kíván a magyar nemzet”.

https://hvg.hu/itthon/20230315_Faklyas_felvonulassal_es_oktatasugyi_12_ponttal_unnepeltek_marcius_15et_Sopronban#rss

 

Cenzúra és félelem az ünnepen

Egy hónapon át készültek a Budenz József Általános Iskola és Gimnázium diákjai, hogy előadják március 15-i műsorukat. A negyedikes tanulók egy alkalommal erre lehetőséget is kaptak, a második bemutatót politikai áthallások miatt azonban lefújták, derült ki egy szülő Facebook-posztjából.

https://index.hu/belfold/2023/03/15/marcius-15-eloadas-budenz-jozsef-altalanos-iskola-es-gimnazium-negyedik-osztalyosok/

 

március 16.

A státusztörvény a tiltakozó pedagógusok elleni bosszú

A csütörtökre és péntekre meghirdetett országos sztrájkban 10-12 ezer pedagógus vehet részt. Ezeken a napokon a szakszervezetek a kormánnyal egyeztetnek: a munkaterhek csökkentését is követelik és azt szeretnék elérni, hogy ne vegyék el a szerzett jogaikat. Az egy éve tartó tiltakozó akciók hangja elért Brüsszelig, ezért is ült le a kormány a tárgyalóasztalhoz – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors műsorának.

https://www.klubradio.hu/adasok/totyik-tamas-a-statusztorveny-a-tiltakozo-pedagogusok-elleni-bosszu-133856

 

A kormány célja a pedagógushiány elfedése és a bosszú

Erről beszélt Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV híradónak, miután ismét egyeztettek a szakszervezetek és az NPK képviselői az államtitkárral. Közben csökken a sztrájkhajlandóság. Az összeállítás említette a népszavazási kezdeményezést is.

https://www.atv.hu/belfold/20230317/nem-tudott-megegyezni-a-kormany-a-pedagogusokkal-folytatodnak-a-sztrajkok

 

Kifulladóban a sztrájk, a kormány a kifárasztásra játszik

Módszert kell változtatni a PSZ alelnöke, Totyik Tamás szerint. Az Inforádiónak azt nyilatkozta: csak azt kell elvégezni, amit kötelezően előírnak. Továbbra is sztrájkkövetelés az azonnali, 45 százalékos béremelés, a heti fix 22 óra, a nevelést-oktatást segítők érdemi béremelése, továbbá, hogy az asszisztensek heti 35 óránál ne tölthessenek többet gyermekekkel. Közben zajlik az egyeztetés a jogszabály-tervezetekről.

https://infostart.hu/belfold/2023/03/16/kifulladoban-a-sztrajk-a-psz-szerint-taktikat-kell-valtani

 

A szakképzésben oktatók is sztrájkba kezdtek, amire Csák János tárcája a szokásos sikerpropagandával reagált

Március 16-ától a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdetett határozatlan idejű sztrájkot a szakképzésben oktatók számára, ehhez csütörtökön és pénteken számos köznevelési intézményből – általános iskolákból, gimnáziumokból – is csatlakoztak tanárok szolidaritási sztrájk keretében. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt mondta, a sztrájkhajlandóság jelenleg alacsonyabb, mint korábban, de abban bíznak, ez változni fog. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Népszavának úgy nyilatkozott, előzetesen minden nyolcadik intézményből kaptak visszajelzést a munkabeszüntetést vállaló kollégáiktól. Pontosabb összesített adatok csak később lesznek.

https://nepszava.hu/3188187_oktatas-csak-janos-szakkepzes-sztrajk-kozneveles-tiltakozas

 

Nincsenek pontos adatok a sztrájkról

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Mércének elmondta, hogy a sztrájkban hozzávetőlegesen a pedagógusok 10 százaléka vett részt, de pontosabb adatok csak később lesznek. A PSZ arról értesült, hogy az egyik iskolában a sztrájk miatt összehívták a tantestületet. Szerinte az intézményvezető „megfelelési kényszere” játszhatott ebben szerepet.

https://merce.hu/2023/03/16/hozzavetolegesen-minden-tizedik-tanar-sztrajkolt-ma/

 

Újra sztrájkolnak a tanárok

Várhatóan valamivel kevesebb pedagógus lép sztrájkba csütörtökön és pénteken, mint a korábbi munkabeszüntetések alkalmával. A Pedagógusok Szakszervezetének számításai szerint azonban így is minden nyolcadik-tizedik intézményben beszüntetik a munkát, a sztrájkolók száma tízezer feletti lehet – erről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke beszélt előzetesen a Magyar Hangnak.

https://hang.hu/belfold/sztrajkolnak-a-pedagogusok-csutortokon-es-penteken-152924

 

Egy éve hirdettünk sztrájkot, az évfordulóra emlékezik a kiemelt sztrájknap március 16-án és 17-én

Becslések szerint akár tízezren is lehetnek azok a pedagógusok, akik csütörtökön és pénteken ismét sztrájkba léptek/lépnek. Szegeden 12 iskolában voltak olyan pedagógusok és oktatók, akik nem vették fel a munkát. A szakszervezetek közben a kormánnyal tárgyalnak a béremelésről és a készülő új státusztörvényről is, ám úgy érzik, a hatalom továbbra sem hallgatja meg kéréseiket. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának nyilatkozott.

https://tv.szeged.hu/cikk/ujra-napvitorlak-a-karasz-utcan-ujra-sztrajkolnak-a-pedagogusok-szegedi-hirado-2023-marcius-16-an

 

Nagy az apátia, az elkeseredettség

A PSZ információi szerint minden tizedik iskolában vehetnek részt a tanárok a mostani, kétnapos sztrájkban. Ez azt jelenti, hogy kevesebben demonstrálnak, mint korábban. Ez az RTL híradóban hangzott el.

https://rtl.hu/hirado/2023/03/16/ketnapos-sztrajk-kevesebben-demonstralnak-tanarok-pedagogusok-pdsz

 

Kétnapos sztrájk március 16-án és 17-én

Csütörtökön és pénteken tartják az újabb országos pedagógussztrájkot, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hirdetett meg. Mivel a két szervezet megítélése szerint a kormány érdemben semmilyen követelésükre nem reagált, arra kérik a munkavállalókat, erre a két napra szüntessék be a munkát. Az őket támogató szülőktől pedig azt, hogy lehetőség szerint tartsák otthon gyerekeiket.

https://hvg.hu/itthon/20230316_pedagogussztrajk_tanarsztrajk_kovetelesek_pdsz_psz

 

A fizikatanárom felmondott, elment villanyt szerelni

A kormány számos terve, köztük a köznevelési törvény módosítása ellen tiltakoztak civilek, tanárok, diákok és ellenzéki szimpatizánsok a Szabadságmenetben. A pedagógusok helyzetéről kérdezte a portál a demonstrálókat.

https://24.hu/belfold/2023/03/16/marcius15_tuntetes_oktatas_tanarok_diakok_ellenzek/#

 

március 17.

Szakemberhiány miatt nem tudják ellátni a fejlesztést igénylő gyermekeket

Tavaly decemberben egy 12 éves kislány öngyilkos lett, jelenleg vizsgálat folyik, de iskolai bántalmazás állhatott a háttérben. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás a prevenció fontosságáról beszélt az RTL Reggeli műsorának. Ehhez viszont több iskolapszichológusra és fejlesztőpedagógusra lenne szükség, hiszen egyre több felelősség hárul a pedagógusokra, akik nagyon túlterheltek. Most 1000 gyerekre jut egy iskolapszichológus a közoktatásban, holott négyszer ennyire lenne szükség. Vannak olyan iskolapszichológusok, akik egy hónapban két-háromezer kilométert utaznak.

https://rtl.hu/reggeli/2023/03/17/totyik-tamas-psz-kozoktatas-pszichologus-hiany

 

Nincs egyetértés a kormány és a szakszervezetek között

Csütörtök reggeltől sztrájkolnak a pedagógusok a magasabb bérekért és a munkaterhek csökkentéséért. A cikk felidézte: a PSZ két alelnöke magánszemélyként népszavazást kezdeményezett oktatási kérdésekről.

https://index.hu/belfold/2023/03/17/pedagogus-sztrajk-kormany-megegyezes-psz-pdsz/

 

A kormány szép csöndben letöri az ellenállást

A tanárok „nem unták meg, és nem mentek haza”, április 24-én újra sztrájknapot tartanak, de Kiszelly Zoltán szerint, ha nem is ült le, nem erősödött a pedagógus tiltakozáshullám. Úgy véli, csökkenteni fogja a tiltakozás erejét az alapítványi gimnáziumok megjelenése.  Vasali Zoltán a szolidaritás új szintjét emelte ki, és azt, hogy a pedagógus szakszervezetek „kimaxolják” az egyeztetéseket az oktatási kormányzattal.  Az egy éves tiltakozás értékelésére kérte az elemzőket a portál.

https://www.atv.hu/belfold/20230317/a-kormany-csendben-letori-az-ellenallast-a-csucsokon-vs-a-szolidaritas-egyuttmukodes-uj-szintjei-elemzok-a-tanarok-egy-eves-tiltakozasarol

 

A hatalom keltette félelem és a tudatlanság

„Fortélyos félelem igazgat”, különösen a pedagógusok körében. A március 15-i ünnepség betiltása a II. kerületi iskolában nem is az iskolaigazgatóról, sokkal inkább a hatalomról szól – véli Vásárhelyi Mária. A szociológus szerint azért kell, hogy a félelem beköltözzön az iskolákba, hogy ott valóban alattvalókat neveljenek. Utoljára az ötvenes években lehetett ilyen. Ez a visszafelé tartó időutazás pedig a teljesen ostoba, bornírt tudatlanságba viszi az országot. Azt mondja: „megnyomorítani a diákokat, a pedagógusokat, a szülőket, őszintén szólva ezt az ember józan ésszel már nem is tudja felfogni.”

https://hirklikk.hu/kozelet/vasarhelyi-maria-a-hatalom-keltette-felelem-a-teljes-tudatlansagba-viszi-az-orszagot/412791/

 

A tankerület javaslata szerint az alcsútdobozi általános iskola beolvadna egy felcsúti iskolába

A tankerület az alcsútdobozi József Nádor Általános Iskolát a felcsúti Endresz György Általános Iskola tagiskolájává tenné, erről még egyeztetések lesznek. A döntést a köznevelésért felelős miniszter fogja meghozni – tudta meg a Telex.

https://telex.hu/belfold/2023/03/17/alcsutdoboz-altalanos-iskola-puskas-akademia-tankerulet

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X