Heti lapszemle 2023. március 10.

lapszemle

A kormány benyújtja a számlát a tiltakozásokért: jogfosztás és fegyelmezés jön. Béremelésnek híre-hamva sincs, de a tervezett változtatásokat enélkül is elfogadná a parlament kormánypárti többsége. A PSZ részt vesz a szakmai egyeztetéseken, de ismét kiáll amellett, hogy a sztrájkbizottsági tárgyalásokra továbbra is szükség van, hiszen a követelések egyáltalán nem teljesültek.

 

március 3.

Nagy baj lenne, ha kirúgnának 12 ezer tanárt, ennyien nem akarnak minősítést

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az ATV Start műsorának nyilatkozott a jelenleg még kötelező minősítésről, miközben a kormány új teljesítményértékelést vezetne be. Kérte a minisztériumot: tegye egyértelművé, mi a teendő, hiszen 12 ezren nem vállalják, hogy átkerüljenek Pedagógus II. fokozatba. Jelezte: 10 évente mindig ráerőltet valamilyen értékelési rendszert a kormány a pedagógusokra, ez jelentős pluszunkát igényel tőlük. Bármilyen értékelést akkor lehet bevezetni, ha lesz érdemi béremelés. A műsor másik vendége Arató László pedagógus, a Magyartanárok Egyesületének elnöke volt.

https://www.atv.hu/videok/20230303/veszelyben-van-12-ezer-tanar-allasa-nem-toltottek-fel-a-portfoliojukat

 

Az Európai Bizottság szigorú feltéteket támasztott a béremeléshez

A kormány uniós vállalásairól, a jogszabálytervezetek egyeztetésének ütemezéséről tárgyalt a Belügyminisztérium március 1-én a szakszervezetek képviselőivel – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorának. Úgy tűnik, a kormány végre komolyan veszi kötelezettségét, amelyet vállalt az uniónál, hogy megérkezzen a pénz. Március 6-án ismét egyeztetnek a szakszervezetek az államtitkársággal, jelezte. Azt már korábban leszögezték: ezek az egyeztetések nem helyettesítik a sztrájkbizottsági tárgyalásokat, hiszen a sztrájkköveteléseket még mindig nem teljesítette a kormány. Ezen a linken 12.50-nél kezdődik.

https://www.youtube.com/watch?v=9yJscMv7F-Y

 

Idén el kell érni a diplomás átlagkereset 65 százalékát, 2025-re a 80 százalékát

Ezt vállalta a kormány, ez esetben finanszírozza az unió a béremelést – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorának, miután a Belügyminisztérium közzétette a kormány szándékát tükröző jogszabály-tervezeteket a béremelésről, az előmeneteli rendszerről stb. A diplomás átlagkereset nőtt az infláció miatt, vagyis nagyobb arányban kellene emelni a pedagógusok bérét, mint ahogyan a kormány számol. Közben napi 12 órában is elrendelhető munka a pedagógusoknak – sorolt néhány érdekességet a jogszabályok tervezetéből. Azt már most jelezte: nem ér semmit a béremelés, ha a munkaterhet nem csökkentik. A változtatásokat bevezetnék akkor is, ha nem érkezik meg az uniótól a pénz.

https://www.klubradio.hu/archivum/megbeszeljuk-2023-marcius-03-pentek-1605-31426

 

Megszüntetnék a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát

A mostani közalkalmazotti jogviszony helyett teljesen új jogállást vezetnének be a pedagógusok számára, a „köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt”. A köznevelési törvényben megszüntetnék a nevelőtestületek döntési jogát az iskolai pedagógiai programok, a szervezeti és működési szabályzat, az éves munkatervek, a továbbképzési programok, az intézmény munkáját átfogó elemzések, értékelések, beszámolók elfogadásáról, valamint a tanulók fegyelmi ügyeiben. Bevezetnék a „vándortanár” fogalmát, aki egy iskolában legalább heti 20 órás köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban áll, de emellett más köznevelési intézményben is óraadó.

https://nepszava.hu/3186843_megszuntetne-a-pedagogusok-kozalkalmazotti-jogviszonyat-a-belugyminiszterium-a-nevelotestuletek-szakmai-onallosagat-is-jelentosen-korlatoznak

 

Új státuszt kaphatnak a pedagógusok, nem lesz kötelező a Pedagógus II.

A tárca előterjesztése megváltoztatja a pedagógus-előmeneteli rendszert: a fokozatok egymásra épülése megmarad (vagyis továbbra is gyakornok fokozatban kezdenek a pedagógusok, onnan a Pedagógus I., a Pedagógus II., a kutatótanár és a mesterpedagógus szintre léphetnek tovább), de az eddiginél sokkal rövidebb idő alatt lehet magasabb fokozatba lépni. A „Pedagógus II.” fokozat megszerzése önkéntessé válik, „ha valamelyik pedagógus az előmenetel lehetőségével nem kíván élni, azt jogszabály a jövőben nem írja elő”. A törvénymódosítás tervezete szétválasztja a nevelő-oktató munkát segítő munkaköröket, a döntően pedagógiai feladatokat ellátók is az új köznevelési foglalkoztatotti jogviszony hatálya alá kerülnek – a többi munkakörben foglalkoztatottakra a jövőben a Munka törvénykönyve vonatkozna.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230303_Nem_lesz_kozalkalmazottak_uj_jogviszonyt_kaphatnak_a_pedagogusok

 

március 4.

A teljes jogfosztás, a fegyelmezés a kormány célja

Megszüntetné a kormány a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát, elvenné a tantestületek jogainak egy részét – ez szerepel a köznevelési törvénymódosítás új tervezetében, amelyet társadalmi vitára bocsátott a Belügyminisztérium. A szakszervezetek szerint a tanároknak, a diákoknak, a szülőknek is rosszabb lesz, ha a tervezetet elfogadják. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint fegyelmezni akarják a tanárokat. „Egy teljesen új jogállást hoz létre, sem a közalkalmazotti törvény, sem a Munka törvénykönyve alá nem tartoznak majd, rengeteg kérdéskörben hátrány éri a pedagógus kollégákat, például a felmentési idő kérdésében, a fegyelmi kérdéskörben” – mondta az alelnök az RTL híradónak.

https://rtl.hu/hirado/2023/03/04/oktatas-belugyminiszterium-online-konzultacio-kozalkalmazotti-jogviszony

 

Ha a tantestületek mozgástere csökken, annak a tanulók láthatják a kárát

Élesen bírálják a szakszervezetek a közoktatást érintő módosítások tervét. A kormány megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, a tantestületek súlya is csökkenne. Ha csökken az autonómia, azzal a fiatalok sem járnak jól. Az új jogállás sávos bérrendszerrel egészülne ki, amelynek alapja a teljesítmény. Egy Pedagógus I. fokozatban lévő tanár akár bruttó 1 millió 65 ezer forintot is kereshetne. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ez egyszerű hangulatkeltés. Felháborító, hogy heti 48 óra vagy napi 12 óra munka is elrendelhető egy pedagógus számára ingyen – mondta az ATV híradónak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

https://www.atv.hu/belfold/20230304/szakerto-ha-a-tantestuletek-mozgastere-csokken-annak-a-tanulok-lathatjak-a-karat

 

A teljesítményértékelés csak a pedagógusok önkizsákmányolását növeli

Miután a Belügyminisztérium elküldte a teljesítményértékelési rendszer koncepcióját az iskoláknak, hamarosan kérdőíves felmérést indít a pedagógusok körében. A PSZ napokkal ezelőtt már elindította saját felmérését, hogy megismerhesse a pedagógusok véleményét.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-teljesitmenyertekeles-csak-a-pedagogusok-onkizsakmanyolasat-noveli/412180

 

március 6.

„A tanárok magánélete nem ellenőrizhető”, sok minden más viszont igen

A tanárok munkáját technikai eszközökkel figyelhetné meg, és akár a saját tulajdonú számítógépén tárolt adatokba is belenézhetne a munkáltató, vagyis az állam – ezt is tartalmazza a köznevelési törvény módosításának terve, amelyet a múlt héten bocsátott társadalmi egyeztetésre a Belügyminisztérium. Az RTL híradó érdeklődésére nem indokolták a megfigyelés szükségességét. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a tiltakozó akcióktól szeretnék elriasztani a tanárokat. Totyik Tamás alelnök az RTL híradónak nyilatkozott.

https://rtl.hu/hirado/2023/03/06/megfigyelt-tanarok-koznevelesi-statusztorveny-elektronikus-eszkozok

 

Az új pedagógus státusztörvény bosszú, válasz a tiltakozásra

Totális jogfosztás – így értékelte a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke azt a törvénytervezetet, amely megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát és egy teljesen új jogállási törvény hatálya alatt, köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban alkalmazná őket. Totyik Tamás a Népszavának azt mondta, ha a tervezetet mostani formájában elfogadják, számos hátrány éri a pedagógusokat. Szerinte az új jogállási törvény egyfajta bosszúként is értelmezhető, válaszul a több mint egy éve tartó tiltakozó akciókra. Bármilyen bérrendezést is tervez a kormány, ahhoz egyáltalán nem lett volna szükség a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésére, az új státusztörvény célja egyértelműen a munkavállalói jogok korlátozása.

https://nepszava.hu/3187130_oktatas-orban-kormany-pedagogusok-statusztorveny-bosszu-sztrajk

 

Csak veszítenének a pedagógusok, ha megszüntetnék a közalkalmazotti jogviszonyukat

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint úgy tűnik, mintha a kormány bosszút akarna állni a tiltakozóakció akciókért. Azzal, hogy a kormány megszünteti a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, nagyon sokat veszíthetnek, hiszen pl. megszűnik a felmentési időre vonatkozó, közalkalmazotti törvény nyújtotta kedvezmény.

https://infostart.hu/belfold/2023/03/06/totyik-tamas-csak-veszitenenek-a-pedagogusok-ha-megszuntetnek-a-kozalkalmazotti-jogviszonyukat

 

Iskola a léthatáron?

Polónyi István oktatáskutató szerint a pedagógusok közalkalmazotti státuszának megszüntetése, a tantestületek jogainak visszavágása a tanárok megregulázásról szól. A bevezetendő köznevelési foglalkoztatotti jogviszony eddig nem létezett, az is bizonytalan, mit takar, de az irány nem újdonság, a kormány mára teljesen szétverte a közalkalmazotti foglalkoztatást, mindent kiszervezett: 2020-ban a szakképzést, a kultúrát, 2021-ben a kutatókat, nemrég az egészségügyet. A cikk idézte Totyik Tamás, a PSZ alelnöke véleményét is.

https://24.hu/belfold/2023/03/06/iskola-a-lethataron-az-elitet-nem-erdekli/#

 

„A pedagógus munkája technikai eszközökkel megfigyelhető”

Lehallgathatnák és megfigyelhetnék őket, valamint úgy rúghatnák ki, hogy hónapokig nem is tudnának róla, csak nyáron értesítenék őket. A társadalmi vitára nyolc napot adott a minisztérium. Bár előírják azt, hogy erről tájékoztatni kell a pedagógust és „méltósága nem sérülhet”, arról a törvénytervezet nagyvonalúan hallgat, hogy a diákok jogaival mi a helyzet. Elvileg a szülők beleegyezése nélkül kép és hangfelvétel nem készülhet a gyerekekről, tehát ez a rendelkezés csak újabb jogfosztással teljesíthető.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/rendorallami-modszerek-a-tanarokkal-szemben-itt-vannak-az-ujabb-reszletek-a-pedagogusok-statusat-szabalyzo-belugyminiszteriumi-tervezetrol/

 

Totálisan átírt szabályok, gigantikus befolyás a tankerületeknek

Március 10-ig lehet véleményezni a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetet. Az egyik legfontosabb változás, hogy megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt vezetnének be. A jövőben az iskolák pedagógiai programjairól a nevelőtestület csak véleményt mondhatna, a döntés az intézményvezetőké lenne, amit a fenntartónak kellene jóváhagynia. A tanév akár július 15-ig is tarthatna, és ahol a tanárok munkabeszüntetése miatt nem lehet megfelelően oktatni, az intézmény fenntartója az érintett intézménytől eltérő feladatellátási helyet jelölne ki.

https://telex.hu/belfold/2023/03/06/koznevelesi-foglalkoztatotti-jogviszony-jogszabaly-tervezet-modositas-belugyminiszterium-tanarok

 

BM: ismét pedagógusokkal tárgyalt a köznevelési államtitkár

Folytatódott az egyeztetés a köznevelést és a pedagógusokat érintő törvénytervezetekről az érdekvédelmi szervezetek képviselőivel – közölte a szaktárca. A költségvetési törvény módosítására vonatkozó javaslatról, a pedagógusok foglalkoztatására vonatkozó új jogállási törvény első részéről egyeztettek. A tárca társadalmi egyeztetésre bocsátotta a javaslatait. Március 9-én tanácskozik a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal, március 13-án pedig újabb érdekképviseleti egyeztetés várható.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/03/06/bm-ismet-pedagogusokkal-targyalt-a-koznevelesi-allamtitkar

 

Nőne a bér a szakképzésben is

Az idei kétlépcsős bérfejlesztés után további emelésben részesülhetnek a szakképzésben oktatók; a most megjelent, pedagógusokat érintő törvényjavaslat garanciát jelenthet a dolgozók számára a következő évek béremelésére is – tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A tárca azt írta, hogy a társadalmi egyeztetésen lévő törvényjavaslat a jelentős mértékű pedagógusbér-emeléshez illeszti a szakképzésben oktatók bérének emelését is.

https://www.atv.hu/belfold/20230306/fontos-bejelentest-tett-a-kulturalis-es-innovacios-miniszterium-ami-sokakat-erint

 

Pedagógusok etikai felelőssége

A nyugati világban minden pedagógusnak tartania kell magát szakmai etikai kódexekhez, amelyek megállapítják a legalapvetőbb jogok és kötelességek rendszerét. Számos állam és szakmai szervezet készített magatartási kódexet pedagógusoknak. Ezek megegyeznek abban, hogy a tanulás, a személyes integritás és a kölcsönös tisztelet előmozdításának alapelveit írják elő. Alapfeltétel, hogy a tanároknak becsületes, törvénytisztelő állampolgároknak kell lenniük, személyes feddhetetlenséggel, arra kell törekedniük, hogy a gyermekek személyes lelki és tanulmányi fejlődését elősegítsék.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/03/06/a-pedagogusok-etikai-felelossege-tanarkepzesre-valo-belepes-kulfoldi-peldak-a-kompetencia-temakorben

 

Szűrés pedofíliára?

Az óbudai pedagógiai asszisztens ügye annyira kiverte a biztosítékot a kormánynál, hogy Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét készül meghozni, sőt, még a tanárok pszichológiai vizsgálatára is sor kerülhet. Pszichológust kérdezett az mfor.hu az esetleges eljárásról.

https://mfor.hu/cikkek/oktatas/pedofiliara-szurne-a-pedagogusokat-a-kormany.html

 

Újabb hét iskola és óvoda kerülhet egyházi tulajdonba Budapesten

Az országgyűlés decemberben döntött arról, hogy az önkormányzati tulajdonban álló, de egyházi fenntartású intézmények tulajdonjogát ellentételezés nélkül megkaphatják az egyházak, ha kérik. A XI. kerületi önkormányzat jogi lépéseket tervez. A XVIII. kerület szintén ellenzéki polgármestere szerint viszont nem történik valódi vagyonvesztés.

https://rtl.hu/hirado/2023/03/06/ujabb-het-iskola-es-ovoda-egyhazi-tulajdon-xi-kerulet

 

A csúcsgyerekek és csúcsgimnáziumok megvannak, nem ez a gond

Setényi János, a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének igazgatója elképzelhetőnek tartja, hogy pár éven belül a jelenlegi 16-ról 18-ra lehet emelni a tankötelezettséget, ehhez azonban a szakképzés rugalmasságára, a duális képzések térnyerésére van szükség.

https://infostart.hu/belfold/2023/03/06/setenyi-janos-a-csucsgimnaziumok-es-a-csucsgyerekek-megvannak-nem-ott-van-a-gond

 

Nemzeti egyetértés a gyermekvédelemben

A megkérdezett magyarok 95 százaléka szerint elfogadhatatlan, ha egy pedagógiai munkatárs szexuális kapcsolatot létesít fiatalkorú tanulóval. A válaszadók 70 százaléka elutasítja az iskolákban szülői engedély nélkül tartott, különböző szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat is – derült ki az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásából.

https://demokrata.hu/magyarorszag/nemzeti-egyetertes-van-a-gyerekek-vedelmeben-magyarorszagon-650925/

 

március 7.

Elvennék az intézmények autonómiáját, eljött a bosszú ideje

Az a kormány szándéka, hogy a tervezett módosításokkal eltüntessék a meglévő pedagógushiányt – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Szeged TV Téma c. műsorának. Heti 48 óra is lehet egy pedagógus munkaideje, napi 12 órára is beosztható, ez egyértelműen jelzi a pedagógushiányt. Ami a megfigyelést illeti: felvételek a diákokról is készülhetnek, így hogyan jelenik meg a gyermek- és adatvédelem, tette fel a kérdést. Most jött el a bosszú ideje a tiltakozó akciók miatt, mondta az alelnök. Nyilatkozott Bató Ágnes szegedi gimnáziumi pedagógus is. Ezen a linken 2 perc 30 mp-nél kezdődik.

https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/216170297628658

 

Nem feltétele az uniós pénzek lehívásának a pedagógusok jogfosztása

Ismét levelet írt Maruzsa Zoltán államtitkárnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az utóbbi évek legmegdöbbentőbb közoktatási törvénytervezete miatt. A pedagógusokat nemcsak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, hanem a Munka törvénykönyve hatálya alól is kiszerveznék, a nem pedagógus munkakörben dolgozó közalkalmazottakat a Munka törvénykönyve hatálya alá helyeznék. A PDSZ szerint ez ellentétes a kormány EU-nak tett vállalásával. Nőnének a pedagógusok munkaterhei, felszámolnák az autonómia csíráját is, kiterjesztenék a fenntartó jóváhagyási jogait. Ráadásul a kormány egy teljesen szubjektív, munkáltatói döntésen alapuló bérezést vezetne be.

https://mfor.hu/cikkek/oktatas/pdsz-nem-feltetele-az-unios-penzek-lehivasanak-a-pedagogusok-jogfosztasa.html

 

A Szülői Hang Közössége is tiltakozik a változtatások miatt

„Szülőként tiltakozunk a pedagógusok jogainak elvétele ellen, hiszen ez egyben azt is jelenti, hogy nem tudnak a gyerekekkel legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint foglalkozni” – áll a Szülői Hang közleményében. A kormány olyan jogszabályok elfogadását tervezi, amelyekben a nevelőtestület elveszti döntési jogát. A törvénymódosítás tervezete további jogokat vesz el a szülőktől is. Az óriási pedagógushiány súlyosan veszélyezteti gyermekeink és országunk jövőjét, de a kormányzat ahelyett, hogy a valódi megoldást keresett és talált volna, csak a szentesíti a rossz gyakorlatokat.”

https://mfor.hu/cikkek/oktatas/szuloi-hang-onallotlan-pedagogusok-neveljenek-onallo-gyerekeket.html

 

A BM szerint ismét álhíreket terjesztenek a pedagógusokat érintő jogszabálytervezetekről

„A társadalmi és szakmai egyeztetésre bocsátott köznevelési törvényjavaslat szövege szó szerint megegyezik a Munka törvénykönyve 2019. április 26. óta hatályos rendelkezésével, és egy további garanciát is tartalmaz azzal, hogy rögzíti: a munkáltató többletadatot nem ismerhet meg, a köznevelési foglalkoztatott magánélete nem ellenőrizhető. A köznevelési törvényjavaslat munkavállalók ellenőrzésére vonatkozó részének lényege, hogy a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állók – eltérő megállapodás hiányában – azt az információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközt, rendszert használják a munkavégzéshez, amit a munkáltató biztosít számukra, és azt a munkavállalók kizárólag munkavégzésre használják. Minden ezzel ellentétes értelmezés hazug, a már-már beteges hangulatkeltés része” – közölte a Belügyminisztérium.

https://www.atv.hu/belfold/20230307/a-belugyminiszterium-szerint-beteges-hangulatkeltes-azt-allitani-hogy-a-tanarok-privat-laptopjat-is-ellenorizhetik

 

Otthon gyakoribb a gyerekek elleni szexuális visszaélés, mint az iskolákban

Legalább 83 szexuális visszaéléssel összefüggő nyomozást zárt le a rendőrség 2019 és 2022 között, amelyet gyerekek ellen követhettek el. Pontos adat nincs, az áldozat életkora szerint ugyanis nem, csak az elkövető és a sértett kapcsolata alapján készül statisztika, ebből ugyanakkor következtetni lehet a gyerekek elleni visszaélésre. Az ORFK adatai alapján az összesen 349, szexuális visszaéléssel kapcsolatos eset közül 12 esetben gondozó, 2-nél gyám, 4-nél nagyszülő vagy dédszülő, 24 esetben nevelőszülő, együtt élő mostohaszülő volt az elkövető.

https://nepszava.hu/3187122_bar-az-orban-kormany-az-ellenkezojet-allitja-otthon-gyakoribb-a-gyerekek-elleni-szexualis-visszaeles-mint-az-iskolakban

 

50 százalékra emelnék a tudományos területeken tanulók arányát

A kormány azt szeretné, hogy 2030-ra minden második hallgató matematika, természettudomány, mérnök, informatika területen tanuljon – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, Hankó Balázs. Jelenleg minden negyedik hallgató tanul ilyen területeken.

https://telex.hu/belfold/2023/03/07/felsooktatas-tudomany

 

Hét éve szabotálja a kormány a digitális oktatás reformját

„2020-ra befejeződik a teljes magyar oktatási rendszer digitális átalakítása. Minden tanárnak és oktatónak lehetősége lesz döntő részben ingyenes kompetenciafejlesztésre, az állampolgároknak az alapvető digitális tudás elsajátítására, a kis- és középvállalkozások tulajdonosainak, vezetőinek pedig a cégük érdekében elsajátítandó digitális tudás megszerzésére” – jelentette ki 2016-ban Deutsch Tamás akkori miniszterelnöki biztos.  Mindez olyan régen volt, hogy alig emlékeznek rá.

https://hvg.hu/360/20230307_digitalis_oktatas_Magyarorszag_Europai_Unio

 

március 8.

Nem kér a köznevelésben foglalkoztatottak jogfosztásából a PSZ és a PDSZ

Azt követelik, azonnali hatállyal vonják vissza a diákokat, szülőket és pedagógusokat is hátrányosan érintő törvényjavaslatot. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint a tervezett státusztörvénnyel nemcsak nőnének a pedagógusok terhei, felszámolnák az autonómia maradékát is, így azok is menekülni fognak, akik eddig ezt nem tervezték. A szakszervezetek az aHang felületén indítottak közösen kampányt: arra kérik a szülőket, a diákokat, a pedagógusokat, ezen a felületen küldjenek levelet a Belügyminisztériumnak. Mutassák meg közösen, hogy senki nem kér a köznevelésben foglalkoztatottak jogfosztásából.

https://hirklikk.hu/kozelet/nagy-erzsebet-a-statusztorveny-meg-tovabb-korlatozna-a-pedagogusok-szakmai-autonomiajat/412346/

https://szabad.ahang.hu/petitions/ne-modositsak-a-koznevelesi-torvenyt?utm_source=ahang&utm_medium=email&utm_campaign=blast2023-03-07

 

A kormány most kénytelen egyeztetni a szakszervezetekkel

Az uniós vállalások miatt, a béremeléshez szükséges pénz folyósítása érdekében a kormány kénytelen egyeztetni a szakszervezetekkel – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Heti TV Pirkadat c. műsorának. Jelezte: ha megérkezik az uniós pénz, a szakképzésben dolgozók bérét is emelnék, ezt ígérte a kormány. Ám a nevelést-oktatást segítők béremeléséről nincs szó, ezért sem tud eltekinteni a PSZ a sztrájkkövetelésektől, folytatni kívánja a sztrájkbizottsági tárgyalásokat.

https://www.youtube.com/watch?v=f52Dh-IExKU

 

Ismét volt zebraszerda, szülők demonstráltak

Budapesten, a Ferenciek terén lévő zebrához szülők és a belvárosi iskolák állampolgárai szerveztek demonstrációt az oktatás jövőjéért. A „Tavaszi zebra szerda a Ferencieken” eseményt május végéig minden héten megtartják.

https://telex.hu/belfold/2023/03/08/zebraszerda-akcio-demonstracio-ferenciek-tere-tanarok-szulok-diakok

 

Még több laptopot ígér a kormány az iskoláknak, sőt, drónokat is

Miért állt le a tavalyi parlamenti választás után a diákoknak és pedagógusoknak szánt állami laptopprogram és hogyan, mikor folytatódik? – erről érdeklődött Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője a belügyminiszternél. Rétvári Bence államtitkár válaszában „a köznevelési rendszer digitális átállása” kapcsán 579 ezer tanulást támogató notebookról ír, amivel a kormány valamennyi 5-12. évfolyamos diákot ellátna, jutna laptop a pedagógusoknak is.

https://hvg.hu/itthon/20230308_Meg_tobb_laptopot_programozhato_robotokat_es_dronokat_iger_a_kormany_az_iskolaknak?fbclid=IwAR0jSUS0J4AdYnC0UQ-wsqbVwfLyiev82aDzDaTDZxv-Nnsc8ABKumbN0sw

 

Varga Judit: Magyarország nem hagyja magát

Az igazságügyi miniszter ellenkérelmet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a gyermekvédelmi törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásban. A kormány továbbra is kitart amellett, hogy az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik, a gyermekek neveléséről dönteni pedig a szülők joga, írta a miniszter a közösségi oldalán.

https://www.origo.hu/itthon/20230308-magyarorszag-nem-hagyja-magat.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Szexuális visszaélés egy hajdúsági iskolában

Szülői bejelentés szerint egy hajdúsági általános iskola pedagógusa saját diákjával létesített testi kapcsolatot. A tankerület beszámolója szerint a jelzést követően rendőrségi feljelentést tettek, a büntetőeljárás iratai pedig már az ügyészségnél vannak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/03/szexualis-visszaeles-egy-hajdusagi-altalanos-iskolaban-is

 

március 9.

Hiába jelentkeztek többen pedagógusképzésre, szaktanárból nem lesz elég

18 673-an jelentkeztek idén pedagógusképzésre, többen, mint tavaly. Emelkedett azok száma is, akik első helyen jelöltek meg pedagógiai szakot. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor örömtelinek tartja, hogy népszerűbb lett a képzés, különösen az óvodapedagógusi és a gyógypedagógiai. Ám az ötéves osztatlan tanári képzésekre jelentkezők száma továbbra is alacsony, különösen a reál tárgyak iránt érdeklődnek kevesen. A PSZ alelnöke szerint elképzelhető, hogy sokan tényként kezelik a kormánykommunikációt, miszerint a következő években soha nem látott béremelés lesz a pedagógusoknál, holott ezt az uniós támogatásoktól tették függővé. Tart attól is, hogy az oktatást érintő új jogszabálytervezetek több jelentkezőt elbizonytalaníthatnak.

https://nepszava.hu/3187372_oktatas-pedagoguskepzes-szaktanar-felveteli

 

Többen jelentkeztek pedagógusképzésre, kérdés, meddig maradnak

Egyáltalán nem lesz csábító a pálya a béremelés ígéretével, nem lesz több pedagógus – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának. Ezen a linken 13 percnél kezdődik.

https://tv.szeged.hu/cikk/szegedi-hirado-2023-marcius-9-en

 

BM: A Köznevelési Kerekasztal is egyeztetett a köznevelést és a pedagógusokat érintő jogszabálytervezetekről

A Köznevelési Kerekasztal is tárgyalta a köznevelést és pedagógusokat érintő jogszabálytervezeteket. 2023. március 9-én a pedagógusok béremelésének ütemezése és formája, a köznevelésben dolgozók új foglalkoztatási formája volt a téma. A testületben helyet foglalnak a köznevelési szakmai szervezetek, az állami, önkormányzati, egyházi fenntartók, a pedagógusi, szülői és diák érdekképviseletek. A szakmai és társadalmi egyeztetés folytatódik, a véleményeket, javaslatokat a Belügyminisztérium összegzi. A Köznevelési Kerekasztalon a Pedagógusok Szakszervezete vezetői is részt vettek. A Belügyminisztérium a jogszabálytervezetekben a pedagógusok további béremelésére, előmeneteli rendszerük egyszerűsítésére, új teljesítményértékelésre, a köznevelési foglalkoztatási jogviszony létrehozására tett javaslatot. A tervezett foglalkoztatotti jogviszony a köznevelés működésének sajátosságaihoz igazodó, az életkor és a szolgálati idő helyett a teljesítményt előtérbe helyező szabályozást teremt. A kormány folytatni szeretné a pedagógusok béremelését. Ha Magyarország megkapja az uniós forrásokat, az idei béremelés mértéke – a már megelőlegezett 10 százalék helyett – januárig visszamenőleg legalább 21 százalékos lehet.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/03/09/bm-a-koznevelesi-kerekasztal-is-egyeztetett-a-koznevelest-es-a-pedagogusokat-erinto-jogszabalytervezetekrol

 

Öt szervezet közösen tiltakozik a státusztörvény, a változtatások ellen

A Civil Közoktatási Platform, a Szülői Hang, a PDSZ, a PSZ és a TASZ szerint a törvénytervezetek nem reagálnak az oktatás problémáira, a pedagógusok jogállásának és az iskolák működésének átalakítása pedig kifejezetten csorbítja a diákok oktatáshoz való jogát. A kormány úgy akar átfogó módosításokat bevezetni, hogy erről nem konzultált érdemben az érintettekkel és nem vette figyelembe azokat a követeléseket, amelyeket a pedagógusok, a diákok és a szülők az elmúlt egy évben megfogalmaztak. A pedagógus szervezetek petíciót is indítottak a státusztörvény elfogadása ellen, a Szülői Hang pedig levélküldési akcióra buzdít: arra kérik a szülőket, hogy levélben is fejezzék ki véleményüket a Belügyminisztériumnak.

https://168.hu/itthon/ot-civilszervezet-kozosen-tiltakozik-a-pedagogusokat-fenyegeto-statusztorveny-ellen-254751

https://telex.hu/belfold/2023/03/09/belugyminiszterium-pedagogus-statusztorveny-jogviszony-pdsz-szakszervezet

 

Ha az uniós pénzek…

Azt szeretnénk, ha 22 hónap múlva egy átlagos pedagógusbér 800 ezer forint felett lenne, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

https://24.hu/belfold/2023/03/09/nagy-lepest-terveznek-tenni-a-pedagogusok-beremeleseben/

 

Akár megegyezés is lehet a miniszter szerint

Önálló, pedagógusokra vonatkozó jogállási törvényt szeretnének, erről tárgyalnak a pedagógusok érdekképviseleti szervezeteivel. Gulyás Gergely miniszter abban bízik, hogy a szakszervezetek is megpróbálnak együttműködni a kormánnyal, akár megállapodás is születhet, „ha a szakszervezetek mindegyikével nem is, de legalább egyes érdekképviseleti szervekkel”. Éves szinten 800-900 milliárdos kötelezettségvállalást tesz az Orbán-kormány, ennyibe kerül 2025-től a pedagógusok béremelése, amely évről évre nőni fog. Tudomásul vettük, hogy a magyar baloldal nem akar pedagógus béremelést – tette hozzá a miniszter a Kormányinfón.

https://nepszava.hu/3187417_kormanyinfo-2023-03-09

 

A Rózsadomb tetején is értékes ingatlant kapnak az egyházak

Márciusban megszavazhatják azt a törvénymódosítást, amely újabb értékes állami ingatlanokat ad át ingyen a Magyarországi Református Egyháznak.

https://mfor.hu/cikkek/ingatlan/a-rozsadomb-tetejen-is-ertekes-ingatlant-kapnak-az-egyhazak-az-orban-kormanytol.html

 

Országszerte kérik az ingatlanokat, iskolákat az egyházak

A mostani átadást soha nem fogom aláírni, ha bilincsben visznek el, akkor sem – így kommentálta Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere, hogy rövidesen az önkormányzatnak is át kellene adnia az óvoda és az iskola épületét az egyháznak ellenszolgáltatás nélkül.

https://hang.hu/koffein/csak-az-erobol-ert-152757

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X