Heti lapszemle 2023. február 24.

lapszemle

Ha március, ismét sztrájk!  Nem szabad feladni a küzdelmet! A teljesítményértékelés koncepciója ismét bizonyítja: azt szakmai egyeztetés nélkül vezetné be a kormány. A PSZ is jelen lesz a Civil Sugárút budapesti rendezvényén. Találkozzunk ott is!

 

február 17.

Vidéki középiskolákból is csatlakoznak az érettségi bojkottjához

Három szolnoki és egy tiszafüredi középiskolából csatlakoznak pedagógusok a tatai Eötvös József Gimnázium 32 tanárának kezdeményezéséhez, miszerint nem fognak önkéntes feladatokat ellátni az idei emelt szintű érettségiknél addig, amíg a kormány nem foglalkozik a pedagógusok, diákok 9 pontos követelésével.

https://telex.hu/belfold/2023/02/17/szolnok-erettsegi-onkentes-feladatok-bojkott-tanarok-nyomasgyakorlas

 

Egyáltalán nem ült le a pedagógusok tiltakozása

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja sajnálatosnak nevezte, hogy vannak emberek, akik nem értik meg, miért kell szervezettnek lenniük. Az akciók folytatódnak.

https://hirklikk.hu/kozelet/nagy-erzsebet-szerint-egyaltalan-nem-ult-le-a-pedagogusok-tiltakozasa/411513/

 

Bezárhatnak három XV. kerületi óvodát

A XV. kerületben az önkormányzat három óvodát akar bezárni szeptembertől, egy negyedikben pedig már csak két csoport működését engedélyezné. Egyre kevesebb a gyerek, viszont egyre több a betöltetlen óvodapedagógusi állás. Egyes óvodaépületek rossz állapotban vannak, drága lenne felújítani, az energiaárak pedig drasztikusan emelkedtek, ez is oka a bezárásnak.

https://telex.hu/belfold/2023/02/17/kepviselo-testulet-15-kerulet-onkormanyzat-ovoda-osszevonas-bezaras

 

Népszerűek az egyházi iskolák

Pótolhatatlan nevelőmunkát végeznek az egyházi iskolák Magyarországon – jelentette ki Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a Katolikus konferencia az oktatásról című rendezvényen. A nevelés joga és kötelessége elsősorban a családé, de a család rászorul az egyház és az állam segítségére. A finanszírozás mellé lelket is kell adni az oktatói-nevelői tevékenységhez, ami az egyház sajátos kötelessége – fogalmazott köszöntőjében Erdő Péter bíboros, Esztergom-Budapest főegyházmegyei érsek. Tél elején elment hozzá számos igazgató és pedagógus a katolikus iskolák képviseletében; arról tárgyaltak, hogy a katolikus intézményekben miként tudnak az oktatási problémák megoldásához hozzájárulni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/02/nepszeruek-az-egyhazi-iskolak-2?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Marxizmusba oltott teológiával ébresztené öntudatra a társadalmat a felszabadítás pedagógiája

Polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok, egyetemi oktatók, kutatók, civil szervezetek munkatársai részvételével vitattak meg marxi gondolatokra épülő pedagógiai koncepciókat az Aurórában. A budapesti 8. kerület szívében megrendezett kerekasztal célja a társadalmi változás előmozdítása volt.

https://qubit.hu/2023/02/17/marxizmusba-oltott-teologiaval-ebresztene-ontudatra-a-tarsadalmat-a-felszabaditas-pedagogiaja

 

Senkit nem lehet kirúgni véleménye miatt, ez jó hír a pedagógusoknak

Fontos ítélet született a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori oktatója ügyében. Azután bocsátották el, hogy az egyetem dolgozóinak követelései mellé állt, majd részt vett az általuk szervezett sztrájkban is. Az őt képviselő jogi szervezet, a TASZ szerint a Kúria kimondta: az SZFE jogellenesen megkülönböztette az egyetem egykori oktatóját, amikor politikai véleményének megtorlásaként szüntette meg munkaviszonyát. Az ítéletből következik az is, hogy egyetlen munkavállalót sem lehet a kirúgás fenyegetésével elhallgattatni, mindenkinek joga van ahhoz, hogy fellépjen érdekei védelmében a munkahelyén.

https://telex.hu/belfold/2023/02/17/tasz-a-kuria-az-szfe-kirugott-oktatojanak-adott-igazat-ez-jo-hir-a-sztrajkolo-tanaroknak-is

 

Ritók Nóra véleménye a teljesítményértékelési rendszer tervéről

„Egy értékelési pont az is, hogy a pedagógus hány százalékkal csökkenti a tanulói hiányzást… Amikor ezt elolvastam, etikátlanná vált számomra az egész. Az iskolai lemorzsolódás mögött álló hiányzások ugyanis nem az egyes pedagógustól függenek, hanem egy sokkal összetettebb probléma részei.” L. Ritók Nóra írása.

https://nyomorszele.hvgblog.hu/2023/02/17/876-etikai-elvek/

 

február 19.

Az általános iskola felső tagozata a közoktatás kríziszónája

A KSH legfrissebb (a 2021/2022-es tanév első félévre vonatkozó) statisztikáiból az látszik, hogy Nógrád vármegyében a felsős diákok 17 százaléka lehet korai iskolaelhagyó. Borsod-Abaúj-Zemplénben 14, Szabolcs-Szatmár-Beregben 12,6 százalék ez az arány, míg Pest vármegyében 5,4 százalék. (Az uniós átlag 7 százalék körüli.) Nógrád vármegyében csaknem minden ötödik gyereket fenyeget a lemorzsolódás veszélye. A szerteágazó problémahalmazt Setényi Jánossal, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezetőjével tekintette át az Index.

https://index.hu/belfold/2023/02/19/szakkepzes-statisztika-tanulo-lemorzsolodas/

 

Orbán Viktor évértékelő-évindítóján is beszélt a gyermekvédelemről

Az oktatásról, a pedagógusokról nem volt szó, csupán abban az összefüggésben, hogy Magyarországon kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének, amihez szükség van rájuk. „Itt mindenkire, szülőkre, nagyszülőkre, édesanyákra és édesapákra, pedagógusokra és nevelőkre is szükség lesz, mert a gender propaganda a gyermekeinkre veselkedő legnagyobb veszély.” A Hírklikk elemezte a kormányfő beszédét.

https://hirklikk.hu/kozelet/evertekelo-utan-ahogy-lesz-ugy-lesz-kulonben-minden-marad-a-regiben/411591

 

február 20.

Legalább 14 ezer, nevelő-oktató munkát segítőre is szükség lenne

Legalább 14 ezer, a nevelő-oktató munkát segítő (NOKS) munkatársat kellene még alkalmazni – derült ki a Budapest Intézet elemzéséből. Mintegy 36 ezer teljes állásban, valamint körülbelül háromezer félállásban vagy szerződéssel foglalkoztatott, NOKS státuszú munkavállaló – pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztens, titkár, dajka, könyvtáros, rendszergazda – dolgozik a köznevelésben. A szakszervezetek követelései között szerepel, hogy fizetésük emelkedjen legalább a garantált bérminimum 130 százalékára. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás azt mondta, a januári Tudásmenet során több tanárkollégája nagy problémának nevezte pl. a pedagógiai asszisztensek hiányát. Ők részt vesznek a gyermekfelügyeletben, adminisztrációs feladatokban, programok szervezésében, ami nagy segítség a pedagógusoknak, különösen a szegényebb régiókban. Totyik Tamás szerint a köznevelési intézményekben sokszor annál is több segítő munkatársra lenne szükség, mint amennyit a jogszabályok előírnak.

https://nepszava.hu/3185504_oktatas-berezes-tanarhiany-asszisztensek-noks

 

A tavalyihoz képest alacsonyabb a sztrájkhajlandóság

Az idei tiltakozó akciókról is nyilatkozott Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a balmazújvárosi Daru TV-nek. Felidézte a január elején indított Tudásmenetet, amelynek célja az volt, hogy áttörje vidéken a félelem falát. Január 31-én kiemelt sztrájknap volt, de látszik, hogy a tavalyi tiltakozásokhoz képest alacsonyabb a sztrájkhajlandóság a pedagógusok körében. Kitért arra is, hogy vidéken sokan azt gondolják, majd a fővárosiak kikaparják nekik is a gesztenyét.

https://www.youtube.com/watch?v=b6lCJ8IlT1o

 

Nem egy nyelvet beszél a kormány és a szakszervezet

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint a pályakezdőknek januártól 26 százalékkal emelkedett a bére. Nem említette, hogy azt ki kellett egészíteni a garantált bérminimum szintjére, sőt, a Telex „propaganda” kérdésére nem is válaszolt. A többi kérdést is hárította, mondván, nincs sajtótájékoztató. Hazugságnak tartotta, hogy nem egyeztettek a teljesítményértékelési rendszerről a szakszervezetekkel.

https://telex.hu/video/2023/02/20/maruzsa-zoltan-retvari-bence-oktatas-pedagogusok-beremeles-teljesitmenyertekeles

 

Átadtak egy megújult iskolát Varsányban

Átadták a megújult Hunyadi Mátyás Általános Iskolát a Nógrád vármegyei Varsányban. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a megújult iskola azt üzeni: nincs olyan hátrányos helyzetű térség Magyarországon, ahol egyetlen gyerekről is lemondanának. Szerinte a magyar oktatás európai szintű. „De a bérek területén nagyot kell lépnünk, érezhetőt és gyorsan”. Ismét azt mondta: három év alatt 75 százalékkal emelik a tanárok fizetését. A minőségi oktatás feltételének nevezte azt a szemléletváltást is, hogy a bérezést a pedagógusok egyéni teljesítménye is befolyásolja.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/02/20/atadtak-a-megujult-hunyadi-matyas-altalanos-iskolat-varsanyban

 

Új fejezet kezdődött a rend- és gyermekvédelem együttműködésében

Új szintre lépett a rendvédelem és a gyermekvédelem közötti együttműködés – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a bántalmazott gyermekek meghallgató és terápiás központjának átadóján, Gyulán. Az intézmény Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegye bántalmazott gyermekeinek is segítséget nyújt majd.

https://demokrata.hu/magyarorszag/uj-fejezet-kezdodott-a-rend-es-a-gyermekvedelem-egyuttmukodeseben-645049/

 

Békés megyében vettek őrizetbe két férfit

Újabb pedofil esetről írt a kormánypárti Pesti Srácok. Értesülései szerint egy Békés vármegyei faluban nevelőapja pénzért szolgáltatta ki a helyi iskola egyik pedagógusának a 13 éves nevelt lányát.

https://mandiner.hu/cikk/20230220_bekes_varmegye_pedofilia_letartoztatas

 

február 21.

Iskolák két szék között a pad alatt

Hogy mennyire árvák lettek az iskolák, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökével elemezte a Hírklikk. Totyik Tamás emlékeztetett: több mint tíz évvel azután, hogy állami fenntartásba kerültek az önkormányzati intézmények, és hat évvel azután, hogy az összes közoktatási intézmény fenntartója és működtetője az állam lett, nincs pontosan meghatározva: az épületek karbantartása a tulajdonos önkormányzat vagy a működtető állam feladata. Szerinte az állapotfenntartás a Klebelsberg Központ dolga lenne. Nem véletlen az sem, hogy a kormány kezdeményezte azon épületek átadását az egyházaknak, amelyek az önkormányzat tulajdonában vannak, de az épületben egyházi iskola működik. Ez a folyamat február 28-ig le is fog zárulni.  Ez pedig kemény vitát váltott ki, mert vannak olyan települések, amelyek saját erőből, állami támogatás nélkül építették az iskolájukat. A PSZ alelnöke fel is tette a kérdést: „tőlük milyen alapon lehet elvenni az épületet?”

https://hirklikk.hu/kozelet/iskolak-ket-szek-kozott-a-pad-alatt/411671

 

Nettó 257 462 forintot keresett egy vezető oktató 30 év után, felmondott

A Miután felmondtam oldalon életszagú példákat lehet olvasni, köztük az említett oktatóét.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230221_miutan_felmondtam_fizetes

 

Horváth Péter: még a legrosszabb minősítésű tanárok fizetése sem csökken

Hamarosan elindul a pedagógusok teljesítményértékelésének tesztüzeme – erősítette meg az InfoRádiónak a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter elmondta: már felkértek különböző típusú, létszámú intézményeket, vegyenek részt a rendszer kipróbálásában. Ezt támogatja a Nemzeti Pedagógus Kar. A korábbiakhoz képest komoly elmozdulásnak nevezte a jutalmazást. Az a 25 százalék, amely a legjobb minősítést érdemli ki a teljesítmény értékelésekor, mindenképpen kap valamilyen többletjuttatást. Azok is kaphatnak jutalmat, akik legalább 70 százalékos teljesítményt érnek el. Ennek mértékéről az intézmény vezetése dönthet. Korábban volt olyan terv, hogy attól a 25 százaléktól, amely a legrosszabbul teljesít, elvonnának pénzt. Ez annyira negatív fogadtatást kapott, hogy elvetették. Horváth Péter hangsúlyozta: kötelezően nem vesznek el pénzt azoktól sem, akik a legrosszabbul szerepelnek a teljesítményértékelésen, de az intézmény vezetőjének lesz erre lehetősége.

https://infostart.hu/belfold/2023/02/21/horvath-peter-meg-a-legrosszabb-minositesu-tanarok-fizetese-sem-csokken

 

131 esetben ítéltek el jogerősen 14 év alatti gyermeket 2013 óta

Amióta egyes bűneseteknél 12 évre csökkentették a büntethetőségi korhatárt, összesen 131 esetben született ítélet, amelyben 14 éven aluli fiatalt marasztaltak el. Szakértők szerint ez is igazolja: tévedés volt a törvénymódosítás.

https://nepszava.hu/3185640_osszesen-131-esetben-iteltek-el-jogerosen-12-14-ev-kozotti-gyereket-magyarorszagon-2013-ota-legtobbjuk-ellen-rablas-volt-a-vad

 

február 22.

Szabó Zsuzsa: a gazdaság súlyos árat fizet a pedagógushiányért

10 év telt el az iskolák államosítása óta, ám ez kudarcot vallott. Az eltelt évtizedet nemcsak az oktatás színvonalának drámai hanyatlása, hanem pedagógussztrájkok sora, polgári engedetlenség és diáktüntetések jellemzik. A korábbi önkormányzati és a jelenlegi állami fenntartás tapasztalatairól, az oktatás megmentésének lehetőségeiről volt szó a „Kié az iskola?” című kerekasztal-beszélgetésen, amelyen részt vett Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke is. A Városért Egyesület rendezvényén beszélt a pedagógushiány társadalomra is káros hatásáról, az oktatásban dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsültségének hiányáról. A jelen diákjai a jövő munkavállalói, most van joguk ahhoz, hogy minőségi oktatást kapjanak. Az elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt egy évben tiltakozott az oktatás javítása érdekében. A Facebook élőben közvetítette a beszélgetést.

https://www.facebook.com/avarosertegyesulet

 

A robottechnológia húz el mellettünk, de a kormány a lojalitással foglalkozik

Az EU ragaszkodik a gyermekvédelmi törvény módosításához, ezzel vannak összefüggésben a nyilvánosságra került „pedofilügyek” – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Heti TV Pirkadat c. műsorának. Ami a teljesítményértékelési rendszer koncepcióját illeti: az a jól és rosszul dolgozók között feszültséget gerjesztene a tantestületben. A nemzethez való lojalitás és a hiányzás csökkentése nem teljesítményértékelési szempont, aki ilyet kitalált, menjen el egy romák lakta településre, bele fog hülyülni – nyilatkozta az alelnök. A 21. századi robottechnológia küzd a 19. századi magyarországi oktatással, vagyis a világ elszáguldott mellettünk, a kormány pedig ilyen szempontokkal foglalkozik. Kitért arra is, hogy a PSZ is részt vesz a márciusi Civil sugárút rendezvényen.

https://www.youtube.com/watch?v=qFaIJ5NlZe4

 

Tiltakoztak az óvodák helyzete miatt Szegeden

Csaknem félezer ember gyűlt össze Szeged belvárosában azért, hogy az óvodapedagógusok és az óvodák méltatlan helyzete miatt tiltakozzon. A legtöbb szegedi óvoda képviseltette magát a tüntetésen, az Egységes Diákfront is jelen volt. Hét pontjukat többször felolvasták, a követelést a Belügyminisztériumnak is elküldik.

https://szegeder.hu/helyi/2023-02-22/hivatastudatbol-nem-lehet-megelni-kozel-felezren-tuntettek-az-ovodapedagogia-helyzete-miatt-szegeden/63f6172747d3c002fc8484be

 

Kutató a vidék passzivitásáról…

Lannert Judit, a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Zrt. kutatója arról is nyilatkozott, miért nem várható el a vidéki tanároktól, hogy a változás élére álljanak. Részlet a beszélgetésből: „A szülők érthető okokból nem csinálnak forradalmat. Az ember akkor tud olyan immateriális dolgokkal foglalkozni, mint az oktatás, ha nincsenek napi megélhetési problémái. Lehet mondani, hogy a vidéki tanárok sem csinálnak semmit, de a változásmenedzsment nagyon sok energiát igényel. Botorság elvárni tőlük, hogy ők fognak az élére állni a változásnak, mert ehhez nincs erőforrásuk. A városi elit, aki kilát a köldökéből, nyelveket beszél, járja a világot, az érzékeli, hogy probléma van, a többség sajnos nem, vagy ha látja is, nincs ereje változtatni. A vidék nagyon más, mindenki látja a másikat.”

https://forbes.hu/uzlet/lannert-judit-oktatas-iskola-tanulas-tanarok/

 

Pölöskei Gáborné: a szakképzés biztosítja a minőségi munkaerőt

A szakképzés képes biztosítani a fejlődő magyar gazdaság számára szükséges minőségi munkaerőt – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős államtitkára Szentesen. Pölöskei Gáborné a Pollák Antal Technikum felújított közösségi terének átadásán emlékeztetett arra, hogy a szakképzés tartalmi, módszertani és környezeti megújítása 2019-ben kezdődött. A 2020-ban elfogadott szakképzési törvény és a kormányzati támogatás lehetőséget ad arra, hogy az eredmények csak a terület szereplőin múljanak.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20230222-poloskei-gaborne-a-szakkepzes-biztositja-a-minosegi-munkaerot

 

Oktatási kerekasztalt tartott a napokban a DK

Az ATV Start vendége a Demokratikus Koalíció (DK) oktatási és kulturális árnyékminisztere volt. Barkóczi Balázs beszélt a minapi rendezvényről, amelyen részt vettek a PSZ, a PDSZ, a Tanítanék, a diákok képviselői is. Az iskolák fenntartásáról volt szó az említett kerekasztal-beszélgetésen, az ATV műsorában pedig a kormány teljesítményértékelési rendszerének tervéről is nyilatkozott a politikus.

https://www.atv.hu/videok/20230222/oktatasi-kerekasztalt-hivott-ossze-a-dk

 

A KK tudott Bite Zsoltról, de nem érezte, hogy illetékes

A Klebelsberg Központ a kormánypárti Pesti srácoknak elismerte, valóban kapott bejelentést 2018-ban Bite Zsolt pedagógus asszisztens gyermekekre veszélyt jelentő aberrációjáról, de sem az iskola, ahol Bite akkoriban dolgozott, sem a KK állítólag nem érezte magát illetékesnek. Mivel a fenntartó nem a Klebelsberg Központ (hanem annak alsóbb szerve), ők ki sem rúghatták az LMBTQ-s dolgozót. Ha ugyan évekkel később is, a tankerületi központ elindította a vizsgálatot és ezúttal Bite munkaviszonyát is meg lehetett szüntetni azonnali hatállyal. A KK leszögezi: elítél minden, gyermekek fejlődésére veszélyt jelentő tevékenységet, fel is lép azok ellen.

https://pestisracok.hu/a-klik-tudta-hogy-bite-kisdiakok-molesztalasaval-kerkedett-a-prideon-de-nem-erezte-magat-illetekesnek/

 

február 23.

Március 16-ától ismét sztrájkot hirdet a PDSZ és a PSZ

Március 16-ától ismét sztrájkot hirdet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a közoktatásban és a szakképzésben is – közölte a PDSZ Országos Választmánya az MTI-vel. A közoktatásban március 16-ára és 17-ére hirdetnek munkabeszüntetést. A szülőktől azt kérik, lehetőség szerint tartsák otthon gyermekeiket, támogatóikat pedig az intézmények köré szervezett élőláncra hívják. A szakképzésben március 16-ától határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek annak érdekében, hogy “végre a szakképzésben dolgozók követeléseit is sztrájkbizottságban tudják tárgyalni az illetékesekkel” – olvasható a közleményben. Hozzátették, a PDSZ szerdán benyújtotta a bíróságnak a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról szóló ajánlatát, amely a kétórás figyelmeztető sztrájkra vonatkozó jogerős végzés alapján készült, és nincs benne a sztrájk alatti tanítási kötelezettség.

http://www.ma.hu/belfold/386285/Marcius_16atol_ismet_sztrajkot_hirdet_a_PDSZ_es_a_PSZ?place=srss

 

A Civil Sugárúton a PSZ is jelen lesz

A munkabeszüntetés előtt (március 14-én és 15-én) tartják azt az eseményt, amelyen a PSZ, a PDSZ és sok más szakszervezet, civil partner is részt vesz. A szakszervezetek kérik, aki teheti, csatlakozzon a Civil Bázis által meghirdetett Civil Sugárúthoz az Andrássy úton. A rendezvénynek a PDSZ és a PSZ is társszervezője. Ezt március 15-én a Szabadságmenet követi, amelyben szintén részt vesznek az érdekvédelmi szervezetek. A két szakszervezet közölte, nemzetközi szintéren is folytatja küzdelmét. Céljuk, hogy megállítsák a kormány újabb dezinformációs hadműveletét, leleplezzék a hazudozást. Hétfőn juttatták el az Európai Bizottság több tisztségviselőjének azt a levelet, amelyben részletezték, hogy a kormány nem tesz eleget az EFOP Plusz pályázatban vállalt kötelezettségének: nem folytat érdemi egyeztetést, és nem a szakszervezetekkel együtt dolgozta ki a teljesítményértékelésről szóló koncepcióját. A bérrendszerről szóló tervezet pedig mind ez ideig nem ismert.

https://hirklikk.hu/kozelet/hatarozatlan-ideju-sztrajk-kezdodik-marcius-16-an-a-kozoktatasban-es-a-szakkepzesben-is/411763

 

A Veres Pálné Gimnázium 28 tanára csatlakozott az érettségi bojkotthoz

A tantestület mintegy fele csatlakozott az érettségi bojkotthoz: nem vállalnak önkéntes feladatot az érettségi vizsgák lebonyolításában addig, amíg a kormány nem foglalkozik a 9 pontos követeléssel. Ez azt jelenti, hogy sem az emelt szintű írásbeli vizsgák javításában, sem az emelt szintű szóbeli bizottságok munkájában nem vesznek részt, nem vállalnak elnöki feladatokat a középszintű érettségi vizsgákon. „Ezzel a törvényes eszközzel kívánjuk jelezni, hogy a látszólagos csend ellenére a problémák megoldására továbbra sem kaptunk semmilyen konkrét, egyeztetésen alapuló választ” – írták a csatlakozó tanárok. A cikk felidézte: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt is szeretné elérni, hogy az ágazatban azonnali, 45 százalékos fizetésemelés legyen, és hogy a tanárok heti 22-26 tanóráját 22 órában rögzítsék.

https://telex.hu/belfold/2023/02/23/veres-palne-gimnazium-erettsegi-bojkott-tanarok-kezdemenyezes

 

A sztrájkoló tanárok megbüntetéséhez kért segítséget uniós partnereitől a kormány

A kormány brüsszeli állandó képviselete körlevélben kérdezi az európai tagállamok szakdiplomatáit, más országokban felelősségre vonhatók-e a tanárok, ha sztrájkba lépnek, és hogyan, ki büntetheti meg őket ezért – írja Facebook oldalán Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő. Egy szakdiplomata a diákok jogainak sérelmére hivatkozva, „nagyon gyors” választ kérve érdeklődik az EU-s tagállamok szakdiplomatáinál. Jávor Benedek szerint a Fidesz hatalomgyakorlása érhető tetten a levélben: „összebogarásszák a különböző európai jogrendekből azokat a passzusokat, amelyek a politikai céljaikat szolgálják, ezeket kiragadják eredeti jogi környezetükből, és az – önmagukban ártalmatlan – darabokból egy jogi szörnyszülöttet varrnak össze, amely alapvető állampolgári, munkavállalói vagy politikai jogokat sért, de minden elemére külön-külön rá lehet fogni, hogy az más európai országokban is működik”.

https://merce.hu/2023/02/23/a-tiltakozo-tanarok-megbuntetesehez-kert-segitseget-eu-s-partnereitol-a-kormany/

 

„Inkorrekt választási folyamat” – a Magyartanárok Egyesülete nem vesz részt az OKNT új tagjainak kiválasztásában

Erről az egyesület választmánya döntött. Szavazatukkal nem kívánják legitimálni a civil szervezetek és az egyetemi-akadémiai szféra álláspontját figyelmen kívül hagyó oktatáspolitikát, a vállalhatatlan szakmai döntéseket. Az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) a kormányzati munkát szakmailag támogató döntéselőkészítő, véleményező és javaslattevő országos szakértői testület, mely figyelemmel kíséri a közoktatás helyzetét, javaslatot készít, állást foglal a közoktatással összefüggő oktatáspolitikai, kutatási és fejlesztési kérdésekben.

https://hvg.hu/elet/20230223_Inkorrekt_valasztasi_folyamat__a_Magyartanarok_Egyesulete_nem_vesz_reszt_az_OKNT_uj_tagjainak_kivalasztasaban#rss

 

3,6 millió eurós támogatást kérne vissza az OLAF egy magyar iskolai digitális projekttől

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) lezárta egy magyarországi digitális projekttel kapcsolatos vizsgálatát, több mint 3,6 millió euró uniós támogatás visszafizettetését javasolta. A sajtóközlemény nem említi, milyen projektről van szó, csak jelezte: „Az Európai Szociális Alapból finanszírozott projekt célja az oktatási létesítmények korszerűsítése volt, miközben javította és növelte az e-tanuláshoz való hozzáférést. A projekt egyik fő eleme az általános és középiskolák számára informatikai eszközök beszerzése, valamint a tanárok számára e-learning képzés biztosítása volt.”

https://telex.hu/belfold/2023/02/23/olaf-digitalis-oktatas-projekt-magyarorszag-3-6-millio-euro

 

február 24.

A szakszervezetek tiltakoznak a teljesítményértékelési teszt elindítása ellen

Bár Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke egy interjúban azt mondta, rövidesen mégiscsak elindul a pedagógusok teljesítménymérésének tesztüzeme, amiből kivették a negatív béreltérítést, a PSZ és a PDSZ szerint ez még így sem lehetséges. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Hírklikknek azt mondta: azt sem tudni, mit akarnak tesztelni, hiszen a teljesítményértékelésről semmiféle jogszabály nincs, csak tervezet. A PSZ eleve nevetségesnek tartja, hogy két-három hónap alatt egy ilyen vállalást tesztelni tudnának. A PSZ azt esetleg el tudná fogadni, hogy – nem ezekkel a módszerekkel – egy teljes tanévet szeptember 1-től augusztus 31-ig teszteljenek. Akkor az érintettek kaphatnának visszajelzést arról, mit kellene megváltoztatni a munkájukban.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-szakszervezetek-tiltakoznak-a-teljesitmenyertekelesi-tesztuzem-elinditasa-ellen/411793

 

Magyarországon a gyermek szent és sérthetetlen

Ezt mondta a Kossuth rádió reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök a napokban kirobban „pedofilüggyel” kapcsolatban. A belügyminisztertől a nap folyamán nagyon világos választ vár arra, hol vannak azok az állami emberek, akiknek az a dolguk, hogy vigyázzanak a gyerekeinkre. Elvárja, hogy minden ilyen esetet tárjanak fel; ezek nagyon kínos, nagyon fájdalmas esetek, de ha a szőnyeg alá söpörjük őket, akkor a számuk nőni fog.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/02/24/orban-viktor-magyarorszagon-a-gyerek-szent-es-serthetetlen

 

Kész átverés

„Ahogy az várható volt, a magyar kormány brüsszeli nyomásra sem hajlandó lemondani a modellváltáson átesett, úgymond alapítványi fenntartásba került egyetemek közvetlen irányításáról, az intézményekhez befolyó uniós támogatások „hatékony” felhasználásának ellenőrzéséről. Bár látszólag próbálnak megfelelni az Európai Bizottság elvárásainak, hogy újból megnyíljanak a brüsszeli pénzcsapok, ám az egyetemek függetlenségének szempontjából lényegében semmit sem jelent, amit Navracsics Tibor uniós ügyekért felelős miniszter szerdán bejelentett: államtitkári szinttől felfelé egy politikus sem lehetne tagja az egyetemi kuratóriumoknak. De a többiek (helyettes államtitkárok, kormánypárti parlamenti képviselők és polgármesterek, volt kormánytagok stb.) ott maradhatnak, több tucatnyian.” Juhász Dániel cikke.

https://nepszava.hu/3185985_kesz-atveres

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X