Heti lapszemle 2023. január 27.

lapszemle

Nem adhatjuk fel, küzdeni kell tovább! Ezen a héten is, meg a következőn is! Már csak azért is, mert a legutóbbi sztrájkbizottsági tárgyalásnak sem volt eredménye.

 

január 20.

Két újabb sztrájkkövetelést fogalmazott meg a sztrájkbizottság

A PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága a két új követelés mellett kérte a sztrájkbizottsági tárgyalások mielőbbi összehívását is – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Spirit FM Aktuál c. reggeli műsorának. A kormány a sztrájkot úgy tekinti, mintha nem történne semmi, a szakszervezetek ezért követelik a sztrájkot korlátozó rendelkezések visszavonását (ötödik követelésként). A hatodik pedig a minapi rendelet visszavonatása: ebben a kormány lehetővé tette, hogy az engedetlenkedőket ne azonnal, hanem esetleg csak a tanév végén rúgják ki. (Ezen a linken 55 percnél.)

https://www.youtube.com/watch?v=8LdWuIwgUi0

 

Két új sztrájkkövetelést fogalmaztak meg a pedagógus szakszervezetek

A tavalyi tiltakozás nagy vívmánya, hogy vidéken is kiállnak érdekeikért az oktatásban dolgozók. Idén pedig január 23-ától folytatódik a sztrájk – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Civil Rádió 117 perc c. műsorának. Kitért a rendeletre is, miszerint nem kell azonnal kirúgni az engedetlenkedőket, elég csak a tanév végén. Ennek visszavonását is követeli a sztrájkbizottság, de akár nemzetközi fórumokhoz is fordulhat. Január 31-én kiemelt sztrájknap lesz, emlékezve arra, hogy egy évvel ezelőtt erre a napra hirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkot a PSZ és a PDSZ. (Ezen a linken 12.30-nál.)

https://kronika.civilradio.hu/archivum/

 

Egyhetes sztrájk lesz, a követelésekre több mint egy éve nincs érdemi válasz

Tarnay Attila, a PSZ Csongrád megyei szervezetének elnöke szerint megfigyelhető, hogy a gimnáziumokban és a nagyobb városokban jelentősebb a sztrájkhajlandóság. A legtöbb helyen nem tartanak egész napos munkabeszüntetést, illetve van, ahol csak egy, máshol több napon át sztrájkolnak. Január 31-én szolidaritási nap lesz, akkor egyéb megmozdulásokat is terveznek. Kiemelte: az egyhetes munkabeszüntetés célja, hogy valódi tárgyalások induljanak és a sztrájkkövetelésekre (melyeket időközben kiegészítettek azzal, hogy állítsák helyre a sztrájkjogot és vonják vissza a kormányrendeletet, mely kiterjesztette a rendkívüli felmentés és az azonnali felmondás alkalmazásának lehetőségét) érdemi válaszokat kapjanak.

https://www.delmagyar.hu/helyi-kozelet/2023/01/egyhetes-sztrajk-lesz-jovo-heten-a-kozoktatasban

 

BM: összehívta a sztrájkbizottság következő ülését a köznevelési államtitkár

Január 26-ára összehívta a sztrájkbizottság következő ülését Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár – közölte a Belügyminisztérium. A meghívóban az államtitkár felhívta a szakszervezeti vezetők figyelmét arra, hogy a január 23-ától meghirdetett országos sztrájknapokon a köznevelési intézményekben az intézményvezetők és a tankerületek az elégséges szolgáltatás körébe tartozó szolgáltatások teljes körű biztosításáért mindent megtesznek. A helyi sztrájkbizottságot, illetve sztrájkszervezőt terhelő kötelezettségek betartása a tanulók érdekeinek védelmét kell szolgálnia, a gyermekek semmilyen hátrányt nem szenvedhetnek.

https://24.hu/belfold/2023/01/20/maruzsa-zoltan-sztrajkbizottsag-ules-januar-26/

 

Egyhetes sztrájk jön, vannak újabb sztrájkkövetelések

Január 23-án országos sztrájknapok kezdődnek, van olyan vidéki város, ahol az összes gimnáziumból jelezték, csatlakoznak az akcióhoz. De a legnagyobb sztrájkra január 31-én lehet számítani, amelyben a szakképzésben dolgozók is részt vehetnek. A pedagógusok azt is követelik, hogy vonják vissza a kormányrendeletet, amely változtatott a tanárok kirúgásának szabályain.

https://hvg.hu/itthon/20230120_egyhetes_tanarsztrajk_januar_szakszervezet

 

Csak a tankerület dolgozói kaptak jutalmat, a tanárok nem

A Gyulai Tankerületi Központ 35 vezető beosztású és egyéb munkatársa kapott 2021-ben motivációs jutalmat, összesen 21 millió forintot. Ebből a legfelső vezetés 5 milliót, annak kibővített köre 10-et. A közös bérkeret ellenére a tankerülethez tartozó intézmények vezetőinek és tanárainak semmi sem jutott.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/csak-a-tankerulet-dolgozoi-kaptak-jutalmat-a-tanarok-nem-255668?fbclid=IwAR39Tigokt_NPsulsgqIx3fPc22iVux-R9LnAwc_HqIRm6opo63xny1S8VY

 

január 22.

Két újabb sztrájkkövetelést fogalmazott meg a sztrájkbizottság

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint a január 23-i sztrájkhéten (az a félévzárás hete az iskolákban) várhatóan kevesebben fognak sztrájkolni. A Hírklikknek elmondta: a PSZ a tiltakozás évfordulóján, január 31-én számít nagyobb akcióra, amelyben társadalmi szinten is megmutatkozik a szolidaritás.

https://hirklikk.hu/kozelet/nem-maradnak-magukraa-tiltakozo-pedagogusok/410283

 

Tanárkirúgás egyszerűsítése? – Mindenre jó a háborús veszélyhelyzet

A munkáltatónak a háborús veszélyhelyzet miatt már nem 15 napon belül kell kirúgni az engedetlenkedő pedagógust, hanem a „tudomásszerzéstől” egészen az adott tanév augusztus 1. napjáig bármikor megteheti. A rendelet ráadásul visszamenőleges: ha a hatálybalépést megelőző 15 napban olyat tett a pedagógus, ami a munkáltató szerint felmondásra adhat okot, a következő tanév augusztus 1-ig dönthetnek. A rendelet azt nem indokolja, hogy ez milyen összefüggésben áll a háborúval, de a kormány szerint ez a megoldás a pedagógusoknak és a munkáltatónak is előnyös. A rendeletet a PSZ is jogsértőnek találta, és azt is egyértelművé tette: a háborús veszélyhelyzetnek semmi köze az oktatásban dolgozók tiltakozásához.

https://telex.hu/belfold/2023/01/22/haborus-veszelyhelyzet-rendelet-kormanyzas-valsaghelyzet-donteshozatal

 

január 23.

Két újabb sztrájkkövetelés van, a tiltakozások célja az oktatás átalakítása

A sztrájk célja, hogy legyen elegendő pedagógus, hiszen jelenleg 16 ezren hiányoznak az oktatásból – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Inforádió reggeli hírműsorának. Különösen nehéz a helyzet a hátrányos helyzetű településeken, ennek a diákok a kárvallottjai. Nemcsak a béremelésért küzdünk, a többi követelés az oktatás javítása érdekében született. A mostani sztrájk illeszkedik a tavaly márciusban meghirdetett határozatlan idejű sztrájkhoz, ennek vannak kiemelt napjai, most kiemelt hete. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki egy hétig sztrájkol. Jelezte a sztrájk és a polgári engedetlenség közötti különbséget is. Azt is mondta: új (ötödik) sztrájkkövetelésként éppen azt fogalmazta meg a sztrájkbizottság, hogy vonják vissza a sztrájkot korlátozó rendelkezéseket, hiszen a polgári engedetlenkedők is azért választják ezt a módszert, mert nem lehet „láthatóan” sztrájkolni.

https://infostart.hu/belfold/2023/01/23/megkezdodott-az-egyhetes-orszagos-pedagogussztrajk

 

Az érzelmi zsarolást is bevetették a sztrájk akadályozására

Akár 1000 intézmény is csatlakozhatott a január 31-ig tartó sztrájk első napjához – közölte a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Gosztonyi Gábor szerint az igazán nagy megmozdulás január utolsó napjára várható, addig összesen tízezer sztrájkoló tanárra számít. Erről az Inforádió hírműsorának nyilatkozott.

https://infostart.hu/belfold/2023/01/23/psz-a-sztrajk-elso-napjarol-mar-pengetik-az-erzelmi-hurokat-az-intezmenyvezetok

 

Nincsenek pontos létszámadatok a sztrájkról

Számos visszajelzés érkezett, hogy sztrájkolnak egy iskolában, de az oktatás zavartalan. Ám ahol 15-en nem veszik fel a munkát, ott nem lehet zavartalan a feladatok ellátása – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának. Mind a 60 tankerületben volt vagy lesz sztrájk, van, aki az első napon sztrájkolt, más január 31-én teszi. Az látható, hogy a nagyobb településeken, főként a gimnáziumokban sztrájkoltak nagyobb számban. Debrecenben és Szegeden egyeztettek a gimnáziumok, mikor, hol sztrájkolnak. Sajnos egy éve zajlik a tiltakozás, de ha most feladjuk, nem lesz tovább, ezt pedig nem engedhetjük meg a közoktatás érdekében – jelezte az alelnök. Azért is lesz január 31-én szolidaritási nap, hogy újabb és nagyobb lendületet kapjon a tiltakozás. (Ezen a linken 5 perc 40-nél.)

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2023-januar-23-hetfo-1815-30543

 

Ez csak a kezdet, január 31-én jön a nagy akció

Minden tankerületben vannak olyan intézmények, amelyekben sztrájkolnak – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Napi.hu-nak annak kapcsán, hogy megkezdődött a határozatlan idejű munkabeszüntetésben meghirdetett egyhetes, kiemelt országos pedagógus sztrájk.  Január 31-én számítanak nagyobb tiltakozó akciókra országszerte, akkor a sztrájkoló, tiltakozó pedagógusok mellett például a diákok ülősztrájkokat szerveznek.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/pedagogussztrajk-szakszervezetek-beremeles-elkerulhetetlen-netto-300-ezer-legyen-egy-kezdo-tanar-bere.766458.html

 

Több sztrájknapot csak kevesen engedhetnek meg maguknak

A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban tizenöten sztrájkoltak, a csatlakozó tanárok többsége a törvényi előírásoknak megfelelően csak az órák egy részét tartja meg. Az intézményben kedden és szerdán is folytatódik a munkabeszüntetés, de ennél több sztrájknapot csak kevesen engedhetnek meg maguknak. Még ha a teljes bérünket megkapjuk a hó végén, akkor is alig jövünk ki a pénzünkből, a levonásokkal együtt szinte lehetetlen túlélni. A napokban a 81 éves nyugdíjas édesanyám ajánlotta fel, hogy kisegít engem. Természetesen nem fogadtam el, de nagyon szomorúnak tartom, hogy egyáltalán idáig eljutottunk, csak azért, mert nekem »az a hobbim, hogy tanítok« – mondta az Indexnek az iskola magyar-történelem szakos tanára, Bedő Katalin, aki a PSZ alapszervezeti titkára. Hozzátette: nem véletlen követelünk 45 százalékos béremelést.

https://index.hu/belfold/2023/01/23/sztrajk-oktatas-pedagogus-szakszervezetek-tiltakozas/

 

Egy kezdő tanár megalázó helyzetbe került az alacsony fizetése miatt

„Nagyon újszerű élmény volt, hogy kollégám egy „elfogyott a pénzem” című beszélgetés után odakísért kedvesen a menzára a konyhás nénikhez, és azt mondta: Tudnának adni a kislánynak egy kis ebédet? Szegény éhes. Aztán mosolyogva azt mondta a hölgy, hogy persze! Szedek még rá egy kanállal.” A tanárnő hozzáteszi: a pedagógusbérből egyedül fizeti a lakást, az összes kiadását, a családja nem tudja segíteni. Tavaly még épp elég volt ez az összeg, „most januárban pedig megtörtént, amit sose gondoltam, hogy nem elég a minimumra sem. Az a 10 százalék emelés pont arra lesz elég, hogy tudjak belőle venni kenyeret háromszor egy hónapban”. A PSZ Facebook oldalán megjelent bejegyzést az Eduline ismertette.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230123_fiatal_pedagogus_alacsony_fizetes_beszamolo

 

Nem sztrájkolnak, mert a sztrájk hiteltelen

„A január 23-án induló országos sztrájkban NEM VESZÜNK RÉSZT, mert számunkra az ellehetetlenített sztrájktörvény (az óráink felét meg kell tartanunk, és ha nincs elég ember, akkor fel KELL FÜGGESZTENÜNK A SZTRÁJKOT ) miatt ez a megmozdulás immár hitelét vesztette, nem értünk el vele semmilyen célt, semmilyen észszerű lehetőséget nem ad a tiltakozásunk kifejezésére, a tárgyalások megindítására” – írták a XVIII. kerületi Brassó Utcai Általános Iskola pedagógusai, nevelést-oktatást segítő munkatársai. Csak két utat látnak: minél nagyobb számban engedetlenkedni vagy tömegesen elhagyni a pályát. Nyilatkozatukat azzal zárják: „Nem lehet félelemben élni, nem lehet rettegésben tanítani, mi nem is fogunk. De akkor ki fog holnap tanítani?”

https://444.hu/2023/01/23/a-brasso-utcai-altalanos-iskola-tanarai-nem-sztrajkolunk?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-brasso-utcai-altalanos-iskola-tanarai-nem-sztrajkolunk

 

Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára is távozik

Mint írta, most már azt a példát tudja mutatni, amelyet a legfontosabbnak tart: ha valahol nem becsülnek meg, ha a véleményed nem számít, ha megaláznak, mert azt hiszik, megtehetik, akkor ne tűrj csendben, hanem állj fel, menj el onnan. 23 év tanítás után adta be felmondását Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium angol-magyar szakos tanára. Fontos szerepet játszott a tavalyi tanártüntetéseken, de úgy érzi, hogy a „rendszeren belül” már semmit nem tud tenni a tanárok ügyéért.

https://hvg.hu/itthon/20230123_felmondott_a_Karinthy_Frigyes_Gimnazium_tanara_Berta_Beata?s=hk

 

A tanárok alig két százaléka sztrájkolt január 23-án

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete 2023. január 23-tól meghirdetett országos sztrájkjának első napján az állami fenntartású köznevelési intézmények alkalmazottjainak 2,3 százaléka sztrájkolt jellemzően egy-négy óra időtartamban – ismertette a Klebelsberg Központ. Mindez azt jelenti, hogy 1933 állami fenntartású köznevelési intézmény 107 857 munkavállalója nem csatlakozott a szakszervezetek felhívásához.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/01/alig-tobb-mint-a-tanarok-ket-szazaleka-sztrajkol?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

A tanár hónapokig nem tudhatja, hogy kirúgják-e vagy sem

Egy új kormányrendelet lehetővé teszi a rendetlenkedő pedagógusok elbocsátását akár hónapokkal a kifogásolt tettük után, augusztus 1-ig. Ebben a hangulatban kezdődött a hónap végéig tartó pedagógussztrájk, amely egyik új sztrájkkövetelésként e rendelkezés eltörlését fogalmazta meg. Zeller Judittal, a Társaság a Szabadságjogokért senior jogi szakértőjével a Magyar Narancs munkatársa beszélgetett. Elmondta: jogszerű sztrájknak nem lehet következménye elbocsátás. „Álláspontunk szerint az engedetlenkedők esetében sem megalapozott ez a következmény. Több jogvédő szervezet is dolgozik a tanárok elbocsátását érintő ügyeken, a Magyar Helsinki Bizottság és az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért (ÜDE) – és persze a TASZ –, hogy a már elbocsátott tanárok esetében bíróság állapítsa meg az elbocsátás jogellenességét.”

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-tanar-honapokig-nem-tudhatja-hogy-vegul-elbocsatjak-e-vagy-sem-255716

 

Figyelmeztetést kapott a hideg tantermek miatt a tankerület igazgatója

A szombathelyi Váci Mihály Általános Iskolában a téli szünet utáni első tanítási napokban a tantermekben hideg volt, így a gyerekek sapkában és kabátban ültek az órákon, az osztályokat igyekeztek mindig a 18 fokra felfűtött terembe költöztetni. Az oktatásért is felelős Belügyminisztérium a hírek megjelenése után vizsgálatot indított, ennek eredményeként a Klebelsberg Központ elnöke figyelmeztetésben részesítette a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatóját és a Váci Mihály Általános Iskola karbantartóját.

https://444.hu/2023/01/23/figyelmeztetest-kapott-a-szombathelyi-tankerulet-igazgatoja-amiert-11-fok-volt-az-egyik-iskolaban?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=figyelmeztetest-kapott-a-szombathelyi-tankerulet-igazgatoja-amiert-11-fok-volt-az-egyik-iskolaban

 

január 24.

A kormány az egy éve tartó tiltakozások ellenére sem hoz érdemi döntést

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az ATV Start műsorában nyilatkozott a kiemelt sztrájkhétről. A fenyegetésekről jelezte: jogszerű sztrájk esetén senkit sem lehet korlátozni, illetve akadályozni, hogy sztrájkoljon. A PSZ mindenkinek segít, akit valamilyen sérelem ért. Jelezte: az egy éves tiltakozás után sem hajlandó érdemi döntést hozni a kormány. A műsor másik vendége a KKDSZ elnöke volt.

https://www.atv.hu/videok/20230124/megtiltottak-a-hangos-demonstraciokat-az-iskolakban-kulonben-kirugjak-az-intezmenyvezetot

https://www.atv.hu/belfold/20230125/pedagogussztrajk-kozeleg-az-evfordulo-de-mit-sikerult-elerni

 

10 ezer körüli sztrájkoló volt az első napon, január 23-án

A vártnál kevesebben sztrájkoltak az első napon, de várhatóan a tiltakozások évfordulóján, január 31-én többen lesznek – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának. Szerinte beérett a kormány kifárasztó taktikája és sok helyen a megfélemlítéstől sem riadnak vissza. A híradó szegedi példákat említett a sztrájkra.

https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/575377644112534

 

Több helyen akadályozzák a sztrájkot

A Pedagógusok Szakszervezete arra hívta fel a figyelmet, hogy a sztrájktörvény nemcsak az oktatásban dolgozókra, hanem a munkáltatóra és a fenntartóra is kötelességeket ró. Az első sztrájknapon egy panasz érkezett a Pedagógusok Szakszervezetéhez, hogy akadályozták volna a sztrájkot. Gosztonyi Gábor alelnök a Hírklikknek elmondta, egy Fejér megyei iskola pedagógusa jelezte: sztrájkolni akar, de azt mondták neki, hogy egyedül nincs joga megtenni. A szakszervezet egy telefonnal tisztázta a félreértést, a pedagógus természetesen részt vehetett a sztrájkban.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-folyamatban-levo-pedagogussztrajkot-nagyon-akadalyozzak-de-epp-ezert-hatasos/410375

 

Sztrájkoltak Szombathelyen

A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskolában nyolc pedagógus csatlakozott a sztrájkhoz, a Hefele Menyhért Szakiskolában is sztrájkolnak. A Zrínyi Ilona Általános Iskola pedagógusainak mintegy 50 százaléka vesz részt a keddi sztrájkban.

https://www.nyugat.hu/cikk/sztrajk_zrinyi_altalanos_iskola_szombathely

 

Sztrájk Debrecenben: közösen az oktatásért

Debrecenben is több iskola csatlakozott a szakszervezetek által kezdeményezett egy hetes sztrájkhoz. A tiltakozásban összesen hat debreceni iskola vesz részt január 23. és január 31. között.

https://hang.hu/belfold/kozosen-az-oktatasert-debrecenben-is-sztrajkolnak-a-pedagogusok-151211

 

A celldömölki iskola 19 pedagógusa sztrájkolt

Felháborítónak tartják, hogy a közoktatást nem nemzeti, hanem uniós hatáskörnek tartják, ha a bérekről van szó. Szerintük a kormány célja nem a probléma megoldása, hanem az annak hangot adók szankcionálása.

https://www.nyugat.hu/cikk/tanarsztrajk_celldomolk_demonstracio

 

Inkább tanítás nélküli napot rendeltek el egy tatai iskolában

A tatai Kőkúti Általános Iskola tantestületének 90 százaléka sztrájkot hirdetett január 23-tól 25-ig, a szülők pedig szolidaritásként a gyerekek csak három százalékát küldték be az iskolába, az intézményvezető viszont inkább tanítás nélküli munkanapot rendelt el, így a sztrájk nem érvényes, számoltak be az iskola közösségi oldalán. „A sztrájkot 23-án reggel 8 órakor 54 fő kezdte meg, majd az intézményvezető 9 órakor bejelentette, hogy tanítás nélküli munkanappá nyilvánítja ezt a napot. Ezáltal ellehetetlenítette a sztrájkot, hiszen a nevelőtestület döntése nélkül rendelte el a tanítás nélküli munkanapot” – írják.

https://444.hu/2023/01/24/egy-tatai-altalanos-iskolaban-a-tanarok-90-szazaleka-sztrajkot-hirdetett-de-az-intezmenyvezeto-inkabb-tanitas-nelkuli-munkanapot-rendelt-el?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=egy-tatai-altalanos-iskolaban-a-tanarok-90-szazaleka-sztrajkot-hirdetett-de-az-intezmenyvezeto-inkabb-tanitas-nelkuli-munkanapot-rendelt-el

 

Alternatív megoldások sztrájk idejére: milyen lehetne a jó iskola?

Az alternatív oktatási nap vagy tanórák kezdeményezés célja, hogy azok a tanulók, akik a sztrájkot támogatandó nem mennek iskolába, olyan témákkal és/vagy olyan formában foglalkozzanak, amelyek érdekli őket. Az alternatív továbbképzés kezdeményezése pedig a sztrájkban részt vevő iskolai dolgozóknak nyújt programot. Így kiemelten jelennek meg a demokráciával, az emberi jogokkal, a kritikai gondolkodással kapcsolatos programok, de természetesen más tematikájú élményt nyújtó és/vagy fejlesztő program is jelen van. A Civil Közoktatási Platform gyűjti a választási lehetőségeket, melyekhez folyamatosan lehet csatlakozni.

https://nyugatifeny.hu/2023/01/24/hatalmas-akcioval-pirit-oda-pintereknek-egy-tobb-ezer-tagbol-allo-szervezet

 

Szolidaritási akciót hirdetett a pedagógusokért a közszolgálati dolgozók szakszervezete

„Állj ki magadért és csatlakozz Te is a tanárok melletti szolidaritási akcióhoz! Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én!” – erre buzdítja tagjait a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete.

https://hang.hu/belfold/szolidaritasi-akciot-hirdetett-a-pedagogusokert-a-kozszolgalati-dolgozok-szakszervezete-151204

 

A VDSZ is kiáll a pedagógusok mellett, kék szalaggal kampányol

A VDSZ elnöksége szerint elfogadhatatlan a kormány pedagógusellenes magatartása, a rendelettel történő megfélemlítést pedig jogellenesnek és alkotmánysértőnek tartja. A legnagyobb ipari szakszervezet teljes tagságával szolidaritást vállal az oktatásban dolgozókkal, felkéri tagjait, hogy munkahelyükön a szolidaritás jeléül tűzzék ki a kék szalagot.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/30306-a-vdsz-tovabbra-is-kiall-a-pedagogusok-mellett

 

Csökkent az általános iskolában tanítók száma

A statisztikák alapján csaknem ezer fővel csökkent az általános iskolában tanítók száma, pár száz fővel az óvodapedagógusok száma, míg a gimnáziumban, illetve technikumban dolgozóké emelkedett. Az előző tanévben 74 481-en dolgoztak általános iskolákban, 35 329-en gimnáziumokban és technikumokban, illetve szakgimnáziumokban, az óvodapedagógusok száma 30 750 volt.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230123_oktatas_szamokban_tanarok_szama

 

Az elit mindig megszervezi a színvonalas oktatást a gyermekeinek

A pedagógusok tüntetéshullámát leginkább az táplálja, hogy az oktatás gyengélkedésének következményei elérték a nagyvárosi, elsősorban a fővárosi középosztálybeli szülők ingerküszöbét. Hiába volt máshol, más társadalmi csoportok esetében korábban is nyilvánvaló a probléma, mindaddig semmi nem történt, amíg ez a nagy érdekérvényesítő képességgel bíró csoport biztonságban tudhatta saját gyerekeinek a jövőjét. Ez változott meg az utóbbi 4-5 évben: a működésképtelen iskolarendszer tünetei elkezdték a középosztálybeliek gyerekeit is fenyegetni. A Stádium 28 Kör kerekasztal-beszélgetésén elhangzottak összefoglalója.

https://qubit.hu/2023/01/24/az-elit-mindig-meg-fogja-szervezni-a-szinvonalas-oktatast-a-gyerekeinek-a-kormany-pedig-csak-a-sajat-ertelmisegi-retegenek-kineveleseben-erdekelt

 

január 25.

A pedagógusok önfeláldozó módon a diákok érdekeit tartják szem előtt

A tavaly januári figyelmeztető sztrájkhoz képest csökkent a sztrájkolók száma, ennek az is magyarázata, hogy a pedagógusok inkább önmagukat áldozzák fel, de a gyermekek érdekeit fontosabbnak tartják – mondta a PSZ alelnöke, Totyik Tamás a Heti TV Pirkadat c. műsorának. Sok helyen megfélemlítik a dolgozókat, közben a kormány taktikája a kifárasztás.

https://www.youtube.com/watch?v=AAHg7n5k8tk

 

Voltak, akik „megfelelő viseletben” mertek tiltakozni

Voltak, akik jelmezben sztrájkoltak: ,,A fotóinkkal pedig arra a nevetséges, avítt és szakmaiatlan mondatra reagálunk, amelyet ennek a területnek a felelőse mondott, és attól tartunk, így is gondolja: a tanár “viselkedésével, megjelenésével az intézmény és a magyar köznevelés jó hírét erősítse”. Hát erősítettünk, mert akár így is lehetne tanítani, nem ez a lényeg!” – írják a jelmezekben sztrájkoló Közgazdasági Politechnikum pedagógusai.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230125_orszagos_pedagogussztrajk_eddigi_esemenyei

 

Összefogott Miskolc, hogy segítse a sztrájkolókat

Alternatív tanórákkal, diákoknak szervezett programokkal segítik a sztrájk miatt távolmaradókat január 31-én, ezzel támogatják a sztrájkoló pedagógusokat – jelentette be Miskolc polgármestere.

https://minap.hu/cikk/szerkesztosegunk-kitarja-az-ajtot-diakok-elott-pedagogussztrajk-idejen?fbclid=IwAR358Iz8aWvwIdRG075–iHGOxoEU-R_LAO1f3ULHHREmzADVhR9Ttia8Kc

 

Nyílt levél a sztrájkoló tanároknak: a kezetekben van a jövő, veletek vagyunk!

„Látunk titeket, sztrájkoló pedagógusok! Látjuk a kitartást és küzdést, nem vagytok egyedül, még ha sokat nem is tudunk tenni azért, hogy a követeléseiteket meghallják a döntéshozók, a támogatásunk a tiétek.” (…) „Nem lehet mindig csendben tűrni a megaláztatást, nem szabad mindig lehajtott fejjel várni az újabb és újabb csapást. Bár erre próbálnak terelni titeket a döntéshozók, ne hagyjátok, hogy megtörjenek titeket. Az igazság a ti oldalatokon áll, kérlek, ne adjátok fel a küzdelmet, nemcsak magatokért, hanem értünk, a gyerekekért és az ország jövőjéért is harcban álltok, mi veletek vagyunk!”

https://nlc.hu/ezvan/20230125/sztrajk-pedagogus-tiltakozas/

 

Egy szabolcsi roma pedagógus lett az év óvónője

Rézműves Gina Hodászon dolgozik: az év óvónője kategóriában ő nyerje el az értékteremtő romák elismerésére létrehozott REYN-díjat.

https://nyugatifeny.hu/2023/01/25/hatalmas-elismerest-kapott-egy-fiatal-szabolcsi-roma-pedagogus-rezmuves-gina-lett-az-ev-ovonoje

 

Csak az a kérdés, mikor morzsolódnak le a pedagógushallgatók

Tavaly csaknem 12 ezren jelentkeztek valamilyen pedagógusképzésre, közülük 6453 főt vettek fel. 2016-ban a jelentkezők száma ennek csaknem duplája volt, 2008-ban viszont a 6 ezret sem érte el a jelentkezők száma.

https://www.hrportal.hu/hr/pedagoguskepzesre-jelentkezok-es-felvettek-szama-2001-2022-20230122.html

 

január 26.

A kormánynak kötelessége tárgyalni a sztrájkbizottsággal

Két új sztrájkkövetelés van, a kormánynak ezekről tárgyalnia kell – mondta a PSZ alelnöke, Totyik Tamás a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának. Jelezte: a kiemelt sztrájkhéten a sztrájkolók száma nem túl magas, de a sztrájkmozgalom kezdetének egyéves évfordulójára, január 31-ére jobban készülnek az oktatásban dolgozók. Ami a béremelést illeti: a kormányban nem látjuk a szándékot, hogy az uniós követelményeket teljesíteni akarná. Közben a pedagógushiány következményei beláthatatlanok: pl. a kisiskolák bezárása is napirenden lehet. Ezen a linken 45 perc 15 mp-nél kezdődik

https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyors-2023-januar-26-csutortok-0600-30596

 

A szombathelyi tankerület pozitív híreket akar, Tatán akadályozták a sztrájkot

Egy levél szerint a tankerület januártól kér minden héten adatot az intézményekben folyó, „a nevelő-oktató munkához kapcsolódó pozitív tartalmú eseményekről, amelyek esetleg a sajtóban is megjelenhetnek”. Közben országszerte sztrájkolnak a pedagógusok, egy szombathelyi iskolában a tanárok kétharmada szüntette be a munkát. Szatmári Márta, a PSZ Komárom-Esztergom megyei elnöke arról számolt be a Népszavának, hogy a tatai Kőkúti Általános Iskolában a tantestület 90 százaléka kezdett sztrájkba, mire az intézményvezető – feltehetőleg felsőbb utasításra – a jogszabályi előírásokat figyelmen kívül hagyva, az utolsó pillanatban tanítás nélküli munkanapot rendelt el.

https://nepszava.hu/3183087_szombathely-tankerulet-pozitiv-hir-tanar-sztrajk-magyarorszag

 

A legtöbben a szolidaritás napjára készülnek

A helyi, változó intenzitású sztrájkok mellett a tiltakozó pedagógusok elsősorban január 31-ére készülnek, akkor sok helyen akár 100 százalékos is lehet a munkabeszüntetés aránya – értesült a Hírklikk. Viszont addig is hálózatot építenek. Ongjerth Dávid pedagógus, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanára és a hálózatépítés „lelke” elmondta, az a lényeg, hogy az intézményekben legyen egy sztrájkszervező, és legyen egy személy, aki a tankerületben összefogja őket. Most a PDSZ-szel közösen kiterjesztik a hálózatépítést az országra, hogy a kollégák tudjanak egymás sztrájkjáról.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-tiltakozas-folytatodik-a-legtobben-a-szolidaritas-napjara-keszulnek/41047

 

Sokadik sztrájkbizottsági tárgyalás a mostani

Semmilyen írásos előterjesztést nem kapott a tárgyalásra a PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a tárgyalás előtt.

https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete

 

A sztrájkkövetelések egyetlen pontjára sem reagált a kormány

Sem az új, sem a régi követelésekre nem reagált érdemben az államtitkár, viszont szó volt a teljesítményértékelési rendszer tervéről. Alkothatnak egy új jogállási törvényt is, vagyis az eddigi közalkalmazotti törvény hatálya alól kivezetnék a pedagógusokat, akik elvesztenék az eddigi előnyöket, mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. Ez ellentétes az uniós vállalással -tette hozzá Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Nincs garancia a béremelésre, az infláció kompenzálására sem. Aggasztó a kormány tétlenkedése, a munkaterhek csökkentésére sincs a kormánynak javaslata. Nagy Erzsébet felhívta a figyelmet: január 31-én a szakképzésben dolgozók is sztrájkolhatnak.

https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete/videos/927330288589175

 

Elvehetik a köznevelésben dolgozó tanárok közalkalmazotti státuszát

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás a tárgyalás után a Népszavának azt mondta: a szakképzésben oktatókhoz hasonlóan a köznevelésben dolgozó pedagógusok is elveszíthetik közalkalmazotti jogviszonyukat, amit sem a PSZ, sem a PDSZ nem támogat, hiszen az több munkavállalói jog elvesztésével járna.

https://nepszava.hu/3183208_oktatas-sztrajk-pdsz-pedagogusberek-kozalkalmazott

 

Eredménytelen volt a sztrájkbizottsági tárgyalás

A négy régi és a két új sztrájkkövetelésről egy szó sem esett – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV Egyenes beszéd c. műsorának a tárgyalás után. Az államtitkár tájékoztatása igazolta a PSZ félelmét, miszerint a közalkalmazottként megszerzett jogokat elveszíthetik a köznevelésben dolgozók. A bérrendszer átalakításakor öt fizetési fokozatot terveznek. Az új teljesítményértékelési rendszer terve is aggályos lehet: elvárnák, hogy a pedagógusok saját magukat zsákmányolják ki.

https://www.atv.hu/videok/20230126/eredmenytelen-volt-a-tanarok-egyeztetese

 

Maruzsa Zoltán: teljesítményen alapuló bérezést szeretnének az oktatásban

A 15-dik tárgyalás volt január 26-án, a következő időszakban intenzívebb lesz az egyeztetés a szakszervezetekkel. Tapogatózó tárgyalás volt a csütörtöki a teljesítményértékelési rendszerről – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Hír TV-nek. Szerinte a legmarkánsabb követelés a béremelés. A pedagógustársadalom látja, hogy van szándék a béremelésre, nem a sztrájk és az engedetlenség fogja megoldani ezt, tette hozzá.

https://hirtv.hu/napi_aktualis/maruzsa-zoltan-teljesitmeny-alapu-berezest-szeretnenk-bevezetni-a-kozoktatasban-2562501

 

Az ország minden pályaelhagyó tanárral sötétedik – sztrájk Szombathelyen

Csütörtök reggel ismét szolidaritási akciót tartottak a Vas Megyei SZC Hefele Menyhért Szakképző Iskolában. Összesen hárman döntöttek úgy, hogy nem tanítanak az első két órában.  Takács Péter, a megmozdulás szervezője elmondta: mindeddig szolidaritásból akcióztak. Most viszont már van apropója a kiállásnak: a követelések között ugyanis megjelent a technikumban dolgozók (legalább) 45 százalékos fizetésemelése is. A három pedagógus arra buzdított mindenkit, hogy csatlakozzon a január 31-i szolidaritási sztrájkhoz.

https://www.nyugat.hu/cikk/szombathely_hefele_szolidaritas_akcio

 

Az állam fizethet késve? Neki nincs kötelezettsége, csak a pedagógusnak?

A kormány a leszakadt pedagógusbérek megemelését ígéri a tanároknak, de folyamatosan hangsúlyozza azt is, milyen elvárásokat támaszt a munkamorál, a viselkedés terén is. Az elvárásoknak most a teljesítménybérezés bevezetésével is nyomatékot adnának. A napokban egy tanár jelezte: a 2020-as koronavírusos megbetegedése idejére járó táppénz-kiegészítést több mint két évvel később állapították meg a hatóságok, és további hónapokba telhet, mire hozzájut a pénzéhez. A bürokrácia malmai lassan őrölnek, a járvány pedig káoszt okozott, de ez az üzletmenet azért nem nevezhető normálisnak.

https://hang.hu/koffein/kotelessegek-es-jogok-151323

 

Vesztegetés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség

Válaszolt a Belügyminisztérium a Magyar Nemzet kérdésére, amelyből kiderült, hogy a rendőrség nyomoz az Eötvös József Gimnáziumban kirobbant botrány ügyében. A cikk szerint az elit középiskola igazgatója és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője a nyolcszoros túljelentkezés ellenére is fenntart helyeket arra, hogy a pénzes szülők írásbelit elbukó gyerekei is felvételt nyerjenek a megfelelő összeg befizetése után.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/01/mar-nyomoz-a-rendorseg-az-eotvos-botrany-kapcsan?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

január 27.

A szakszervezetek ellenzik az új jogállási tervezetet

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás úgy gondolja, a pedagógusok ellenállásának nincs vége, a teljesítményértékelési rendszer olaj lesz a tűzre. Azokat pedig, akik elhagyják a pályát, nem fogják pótolni, inkább még több feladatot terhelnek a pályán maradókra, sőt, akár több intézményi telephelyre is „kivezényelhetnek” pedagógusokat munkavégzésre.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-szakszervezetek-ellenzik-hogy-valtoztassanak-a-pedagogusok-jogallasan/410522

 

Ismét tüntettek a diákok Budapesten: még mindig elegük van

A pedagógusok egy éve vívnak csatát a kormánnyal, heti rendszerességű sztrájkokkal és polgári engedetlenséggel. A heves tiltakozás ellenére sincs változás. Ezért január 27-én reggel tüntetettek az Astoria sarkán. Az a céljuk, hogy Budapest és az egész ország tudomást szerezzen róla: még mindig kitartanak, még mindig elegük van, még mindig változásokat követelnek.

https://444.hu/2023/01/27/korulbelul-ketszazan-tuntettek-az-astorianal-az-oktatasert-es-a-tanarokert-pentek-reggel?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=korulbelul-ketszazan-tuntettek-az-astorianal-az-oktatasert-es-a-tanarokert-pentek-reggel

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X