Heti lapszemle 2022. január 13.

lapszemle

A PSZ által szervezett Tudásmenet a Miskolctól Budapestig gyalogolók áldozatvállalásával járt, de bizonyította a szolidaritást. Legfőképp rávilágított a szakszervezetek több évtizedes mulasztására: tudatos és bátor munkavállalók nélkül nem lehet eredményeket elérni az oktatásban.

 

január 6.

A középiskolai felvételi után többnapos akciók lesznek

A tiltakozó akciók idei folytatásáról mondta ezt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Realitás c. műsorának, amelynek vendége volt Palya Tamás kirúgott pedagógus is. Ő jelezte: január 7-én, amikor a PSZ által szervezett, Miskolcról indult Tudásmenet beér Budapestre, a Tanítanék tüntetést tart a Kölcsey Gimnázium előtt. A PSZ elnöke ismertette, hol lehet a menet budapesti szakaszához csatlakozni. A 180 km-es távot végig teljesítette a PSZ két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás. Nahalka István oktatáskutató azt mondta a műsorban: az egész oktatási rendszert át kell alakítani, szerinte az egyik legfontosabb feladat a pedagógusok „felszabadítása”.

https://www.klubradio.hu/adasok/megfelelo-mennyisegu-tanar-tisztesseges-ber-es-ertelmisegi-munka-131945

 

A Tudásmenet tanulságai

A Tudásmenet ötödik napjának állomásáról, Gödöllőről érkezett az ATV Egyenes beszéd c. műsorába Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Beszélt a vidéki fórumok tapasztalásairól, arról, hogy az uram-bátyám viszony mennyire erős a településeken, de arról is, milyen szívélyesen fogadták őket a különböző helyszíneken. Hozzátette: rá kellett jönniük, hogy az elmúlt évtizedekben a szakszervezeti mozgalom nem nevelt tudatos munkavállalókat, most ez kell pótolni. A műsorvezető kérdésére, hogyan lehet ezt elérni, az alelnök azt válaszolta: mint az ókeresztények, házról házra járva.

https://www.atv.hu/videok/20230106/a-tudasmenet-tanulsagai

 

2023-ban a pedagógustársadalom egy újabb csoportja léphet sztrájkba

2022 a megmozdulások éve volt, abban bízunk, hogy 2023 a megállapodások éve lesz – jelentette ki az Indexnek Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Ha nem lesz komolyabb béremelés, folytatjuk a tiltakozásokat, nem hagyjuk abba addig, amíg nem érjük el a célunkat. Jelezte: a küzdelem nem pusztán a bérekről szól, azt remélik, hogy 2023-ban végre a munkaterhek csökkentése és az érdemi párbeszéd ügyében is lesz előrelépés.

https://index.hu/belfold/2023/01/06/oktatas-bertargyalas-pedagogus-szakszervezetek-megallapodas-strategiavaltas/

 

január 7.

Célba ért a Tudásmenet

Hatnapos menetelés, 180 km megtétele után Miskolcról megérkezett a PSZ által szervezett Tudásmenet Budapestre, a Kölcsey Gimnáziumhoz. A távot végiggyalogolta a két alelnök, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás. A fővárosban a célpontnál tüntetést szerveztek.

https://merce.hu/2023/01/07/180-kilometernyi-meneteles-utan-celba-ert-a-tobb-ezer-fosre-duzzadt-tudasmenet/

https://nepszava.hu/3181214_oktatas-tudasmenet-tuntetes-sztrajk-polgari-engedetlenseg

 

Megérkezett Budapestre a Tudásmenet

„Ha semmi nem fog változni az oktatásban, csak megvalósul az a sok kis összefogás, amivel fogadtak minket a településeken, már megérte” – mondta a Telex tudósítójának Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

https://telex.hu/belfold/2023/01/07/tudasmenet-miskolc-budapest-pedagogusok-szakszervezet-tuntetes

 

A holnap ma kezdődik! – Tüntetés a Kölcsey Gimnáziumnál

287 154 lépést tettünk. A menet nemcsak a tudásról szólt, hanem a szeretetről, amit az emberektől kaptunk. Reméljük, a Tudásmenet legalább egy kis rést ütött a hallgatás, a félelem falán – így kezdte felszólalását Totyik Tamás, a PSZ egyik alelnöke a Tudásmenetet záró, A holnap ma kezdődik! címmel tartott tüntetésen. Gosztonyi Gábor, a PSZ másik alelnöke azt mondta: amit 2022 nem oldott meg, az 2023-nak sikerülhet, ezzel jelezte az akciók folytatását.

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/894254571681881

 

Január 23-tól hét napig tartó országos sztrájkot hirdet a PDSZ

A január 21-i, középiskolai felvételi utáni hétre időzített akcióval tiszteletben tartják a szülők jogos elvárását, hogy a gyerekek ne szenvedjenek hátrányt a felvételire való felkészülésben. A sztrájkhoz minden intézmény, közösség saját megoldásokkal tud csatlakozni. A január 23-i sztrájkot legkésőbb január 16-án 16 óráig kell bejelenteni. „Ez az akció azzal záródik, hogy január 31-re, az egy évvel ezelőtt lebonyolított figyelmeztető sztrájk évfordulójára meghirdetjük a szolidaritás napját. Csatlakozásra hívjuk a szakszervezeteket, civil szervezeket és az állampolgárokat. A tárgyalások folyamatban vannak” – közölte a PDSZ.

https://telex.hu/belfold/2023/01/07/pdsz-orszagos-sztrajk-het-nap-januar-23-oktatas-pedagogusok

 

január 8.

MTA: a rendőrlogika az iskolában nem érvényes

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) nyilatkozott a közoktatásról. „A közoktatási rendszer alapos átalakítására, választási ciklusokon átívelő köznevelés-fejlesztési programra van szükség. A közoktatás színvonalának emeléséhez szakmai autonómiát kell biztosítani a pedagógusoknak. Biztosítani kell, hogy a pedagógusok fizetése elérje a velük azonos szintű képzettséggel rendelkező szellemi foglalkozásúak fizetésének mindenkori átlagát. Elengedhetetlennek tartjuk az elbocsátott tanárok visszahelyezését eredeti munkahelyükre.”

https://nepszava.hu/3181196_oktatas-magyarorszag-tanar-polgari-engedetlenseg-elbocsatas-mta

 

Az AB döntése a kéregetés jogává silányítja a pedagógusok sztrájkjogát

Az Alkotmánybíróság december elején tette a dolgát, változtatás nélkül jóváhagyta a kormány intézkedéseit, amelyek megfosztották a tanárokat a sztrájk jogától. „A kérdés igazából az, hogy a Fidesz a tanárok sztrájkjogának eltörlését miért nyomja az AB-n is keresztül?” Bruszt László, a CEU Demokrácia Intézetének társigazgatójának cikke.

https://merce.hu/2023/01/08/az-alkotmanybirosag-dontese-a-keregetes-jogava-silanyitja-a-pedagogusok-sztrajkjogat/

 

Romsics Ignác: Oktatásügyünk múltja és jelene

Amíg „az oktatás nem kapja meg azt a figyelmet és anyagi ráfordítást, amit Finnországban, Japánban vagy Dél-Koreában, és amit Magyarországon is megkapott a dualizmus korában és a két világháború között, a legradikálisabb szervezeti reformok sem érhetik el a negatív tendenciák megfordítását, a jövő generációk versenyképességének, és ez által „az általános jólét alapjának” a biztosítását. És ez elsősorban nem a magyar pedagógusok ügye. Ez elsősorban a magyar társadalom ügye, még ha az nem is nagyon akarja ezt tudomásul venni.”

https://nepszava.hu/3181198_romsics-ignac-oktatasugyunk-multja-es-jelene

 

Dávid Ferenc: Tettre kész tanárok

A közgazdász szerint a Tudásmenet fővárosi záró rendezvényének, a tüntetésnek a kulcsmondata ez volt: amit 2022 nem oldott meg, azt az idén megoldjuk (ezt Gosztonyi Gábor mondta). Vagyis szerinte van remény.

https://nyugatifeny.hu/2023/01/08/david-ferenc-tettre-kesz-tanarok

 

január 9.

Tudásmenet: házról házra kell járni, mint az ókeresztények tették

Eddig is tudták, hogy vidéken gondok vannak, de sok ténnyel most szembesültek igazán – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Inforádió reggeli hírműsorának. Azt tapasztalták, kiszolgáltatottak, félnek a munkavállalók, nem mernek kiállni jogaikért. Szerinte folytatni kell a nyomásgyakorlást az oktatás átalakításáért. Ezért is meneteltek a múlt héten, hiába próbálja pusztán bérharcként beállítani a küzdelmet a kormány és médiája.

https://infostart.hu/belfold/2023/01/09/psz-amig-nincs-20-fok-a-tantermekben-ne-tartsak-meg-az-orakat

 

Több településen fáztak a diákok a szünet utáni első tanítási napon

Példákat is említett Vas és Borsod megyéből Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradónak. Volt, ahová nem vitték a gyerekeket iskolába a hideg miatt. Az összeállítás az akciókkal, a szentgotthárdi polgári engedetlenkedőkkel is foglalkozott: a tanárok letétbe helyezték az igazgatónál felmondásukat március 31-i határidővel, ha nem lesz változás. A híradó jelezte azt is: egy éve kezdődtek a tiltakozó akciók a 2022. január 31-ére meghirdetett figyelmeztető sztrájkkal.

https://www.atv.hu/videok/20230109/29-pedagogus-nem-vette-fel-a-munkat-rendkivuli-tanitasi-szunetet-rendeltek-el

 

Elkeseredettek a pedagógusok

Mindenki arra számított, hogy az egy éve tartó küzdelemnek lesz valamilyen eredménye, de nincs, ez nem normális helyzet – erről Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke beszélt a Klubrádió Esti gyors c. műsorának. Szerinte a társadalom egésze nem mozdul, miközben az oktatás nemzeti ügy: amíg a kritikus tömeg nem jelenik meg az utcán, nem lesz változás. A PDSZ-szel közösek a céljaink, mondta az együttműködést firtató kérdésre a PSZ elnöke. A PDSZ január 23-tól egy hétig tartó sztrájkot hirdetett, de a PSZ-nél még nem született meg a testületi döntés. Ezen a linken 19.30-nál kezdődik a beszélgetés.

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2023-januar-09-hetfo-1815-30229

 

Vidéken nagyobb a megfélemlítés, de van szeretet és szimpátia is

A PSZ által szervezett Tudásmenet résztvevői a 180 kilométeres utat hat nap alatt tették meg gyalog, útközben fórumokat tartottak, hogy találkozzanak a vidéki kollégákkal. Azt remélték, még inkább fel tudják hívni a társadalom és a kormány figyelmét is arra, hogy a közoktatásnak rengeteg problémája van. Ám a kormány csak bérkérdésnek akarja beállítani a küzdelmet, pedig nem az. A Hírklikk beszámolója kommentekkel tarkítva.

https://hirklikk.hu/kozelet/tukor-altal-vilagosan-a-tudasmenet-margojara/409656/

 

35-ből 29 tanár engedetlenkedik Szentgotthárdon, szünetet kellett elrendelni

Az igazgató megerősítette: sokan nem vették fel a munkát, így január 9-ére rendkívüli szünetet kellett elrendelni. Kedden és szerdán lesz gyermekfelügyelet, az oktatás január 12-én folytatódik.

https://mfor.hu/cikkek/oktatas/35-bol-29-tanar-sztrajkol-szentgotthardon-szunetet-kellett-elrendelni.html

 

Azt nem tudom elképzelni, hogy 29 tanárt egyszerre rúgnak ki

„Folyamatosan azt éreztük, hogy lenéznek bennünket, és nem értenek meg, nincs megfelelő kommunikáció az oktatásirányítással” – mondta Bartakovics Andrea, a szentgotthárdi Arany János Általános Iskola pedagógusa, aki egyike annak a 29 tanárnak, aki hétfőtől polgári engedetlenségben vesz részt. Kollégáival együtt korábban is aktívan részt vettek a tiltakozásokban, igaz, eddig a törvényben meghatározott sztrájkot választották. Aztán hallottak a Tudásmenetről, amelyben Miskolcról Budapestig gyalogoltak az oktatásért. Majd amikor megjelent a Belügyminisztérium tervezete a teljesítményalapú bérezésről, az végképp kicsapta a biztosítékot.

https://telex.hu/belfold/2023/01/09/szentgotthard-iskola-polgari-engedetlenseg-altalanos-arany-janos-bartakovics-andrea

 

Több szombathelyi iskolában kockásban tiltakoztak

Öltözködésükkel a magyar közoktatás javításáért és szabadságáért tüntetnek. Az akcióval arra az előírásra akarnak rávilágítani, miszerint egy pedagógusnak törekedni kell arra, hogy „a viselkedésével, megjelenésével az intézmény és a magyar köznevelés jó hírét erősítse”.  Legalábbis ezt várja el a BM.

https://www.nyugat.hu/cikk/tanarok_demonstracio_kockasing

 

Egy végzős diák nyílt levele a miniszternek a hazaszeretetről

„Nemrég a hazaszeretetről írtam esszét, ami alapvetően abszolút a komfortzónámon kívül esik, mostanában mégis gondolkodni kezdtem rajta. Az inspirációt egy, a december 16-i eligazításról vett idézet szolgáltatta” – kezdi a belügyminiszternek címzett nyílt levelét egy 12. évfolyamos diák. Az elbocsátottak közül többen a diák pedagógusai voltak.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230109_vegzos_nyilt_levele_pinter_sandornak

 

Minden második tanárismerős felmond a tanév végén

Egyre inkább adós az oktatásért felelős rendőrminiszter azzal a válasszal, hogy miért éppen azt a 14 tanárt rúgta ki az állásából, akit… Pintér Sándor azt mondta, ő csak a szabályokat tartotta be, de egyre inkább úgy tűnik: nincs itt semmilyen szabály.

https://hvg.hu/elet/20230109_A_tanari_ismerosi_korombol_kozel_minden_masodik_ember_azt_tervezi_hogy_a_tanev_vegen_felmond?s=hk

 

Rendőriskola

Hosszan lehetne sorolni, milyen problémákkal küzd az oktatás. Csak néhány a jéghegy csúcsáról: rossz minőségű állami egyentankönyvek, túlzsúfolt tantervek, romló eredmények, esélyegyenlőtlenség, pénzhiány, tanár- és szakemberhiány. Az oktatásirányítás mégis egyetlen fő problémát lát: pedagógusok azon körét, akik nem teljesítik szó nélkül a központi akarat minden elemét, nem maradnak csendben, ehelyett ráirányítják a figyelmet a gondokra, hiányosságokra, közben még a diákokat, szülőket is „lázítják”. Az új teljesítményértékelési rendszerről írt Juhász Dániel.

https://nepszava.hu/3181251_rendoriskola

 

Búcsúzhatnak az Erasmustól a fideszes irányítás alatt álló alapítványi egyetemek

Mivel az Orbán-kormány továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi egyetemeket, egyelőre kihagyják azokat az EU egyes oktatási és kutatási projektjeiből – tudta meg a Népszava. A tiltás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik.

https://nepszava.hu/3181304_europai-bizottsag-erasmus-alapitvanyi-egyetem-tamogatas-leallitas

 

január 10.

Egy hatvani motel előszobájában ismerkedett egymással a pesti és a vidéki oktatási mozgalom

Hatvanba látogatott a Mérce munkatársa, hogy megnézze, miként találkozik egymással a nagyvárosi és a vidéki oktatási mozgalom. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke azt mondta, egyrészt az is lényeges törekvése a menetnek, hogy a résztvevők másokat arra ösztönözzenek, hogy olyan, kevésbé sportos célokért is keljenek fel a fotelből, mint a tanárok ügye. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy a 2023-as év első napjaiban sikerüljön fenntartani azt a társadalmi figyelmet, amely tavaly jellemző volt. Totyik Tamás, a PSZ másik alelnöke rávilágított egy csapdahelyzetre: a vidéki pedagógusok tömegei röghöz vannak kötve, megkötik a maguk kompromisszumait, kényszerpályán mozognak. Helyszíni riport.

https://merce.hu/2023/01/10/egy-hatvani-motel-eloszobajaban-ismerkedett-egymassal-a-pesti-es-a-videki-oktatasi-mozgalom/

 

A Tudásmenet résztvevői áldozatot vállaltak és támogatást, szeretetet kaptak

Hat nap, 180 km Miskolctól Budapestig, gyalog. Azok, akik eddig az oktatás helyzete miatt tiltakoztak, új formáját választották a figyelemfelhívásnak. Fáradt és begyulladt lábak, vízhólyagok, ezekkel is járt a menet, de közben olyan kis falvakba és városokba jutottak el, és olyanokkal találkoztak, akiket az eddig leginkább csak nagyvárosokban lezajlott tüntetések szele nemigen érinthetett meg. Az RTL Házon kívül című műsora elkísérte a menetelőket egy szakaszon.

https://rtl.hu/hazon-kivul/2023/01/11/tudasmenet-gyaloglas-pedagogusok-sztrajk-oktatas

 

Szeretetmenet lett a Tudásmenet

A Civil Rádió Olvasókörének vendége Totyik Tamás, a PSZ alelnöke volt. A bemutatkozás, az oktatás problémáinak vázolása után szó volt a Tudásmenet céljairól, a menet állomásain tartott fórumuk tapasztalatairól. A PSZ két alelnöke végiggyalogolta a távot, velük tartott a PDSZ volt elnöke, de két civil is csatlakozott a nem kevés áldozattal járó menethez. Azt is mondta: annyi szeretetet és támogatást kaptak, ami hitet és lendületet adott nekik.

https://tothzoltan.blog.hu/2023/01/10/olvasokorben_totyik_tamas_pedagogusok_szakszervezete

 

Akit nem rúgnak ki, az elmenekül az iskolákból

A bérpótlék emelésével (10%) idén a várható inflációt figyelembe véve 6-8%-kal eshet vissza a pedagógusok reálkeresete a tavalyi 5% körüli csökkenés után. Ennél csak azok vannak jobb helyzetben, akiknek az alapbére a garantált bérminimum alá esne, nekik ugyanis nagyobb kompenzációt kell kapniuk, de csak azért, mert a diplomások nem kereshetnek kevesebbet a szakmunkásoknál. Miután a tanárok alapbérét a 2014-es minimálbéren befagyasztották, egy kezdő pedagógusnak (gyakornok) épp annyi az alapbére, mint egy 10-20 éve pályán lévő tanárnak, ami nem más, mint a szakmunkás minimálbér; így nem meglepő, hogy nincs mit veszteniük a tiltakozóknak, mert bárhol több pénzt kaphatnak.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230110/ez-az-igazi-berkatasztrofa-akit-nem-rugnak-ki-az-egyszeruen-elmenekul-az-iskolakbol-589294

 

Radó Péter: az oktatásban folytatni kell az ellenállást, tárgyalásnak nincs tere

Vége a türelemnek, a pedagógusok folytatják az ellenállást az oktatásban, a diákok és az ország jövőjéért – véli Radó Péter, a CEU oktatáskutatója. Továbbra is ellen kell állni, mert a BM-ből kiszivárgott teljesítményértékelési javaslat egy eleve pocsék rendszert még pocsékabbá tesz, úgyhogy csak az ellenállás marad. A tárgyalásnak, a konzultációnak most nincs tere. Ha marad ez a rendszer, folytatódik a folyamatos lecsúszás, a perifériára szorulás és elszegényedés.

https://hirklikk.hu/kozelet/rado-peter-az-oktatasban-folytatni-kell-az-ellenallast-a-targyalasnak-nincs-tere/409707/

 

Hivatalosan is felmondott Simkó Edit

Pintér Sándor teljesítményértékelési tervezete volt az utolsó csepp nála.  A javaslat szerinte a besúgást generálja majd egy rakás éhbérért dolgoztatott rabszolga között. Január 20-án tanít utoljára az államvezérelt oktatásban.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230110_januar_20an_tanit_utoljara_Simko_Edit

 

Csütörtökig nem tanítanak Szentgotthárdon

A polgári engedetlenkedők sok biztatást kaptak a szülőktől, sőt, az intézmény vezetése és a tankerület is megértő. Az iskola igazgatója a portál kérdéseire azt válaszolta, hogy a tanítás nélküli napokat be fogják pótolni, az időpontokat később határozzák meg.

https://www.nyugat.hu/cikk/demonstracio_sztg_riport

https://rtl.hu/hirado/2023/01/10/tanari-kar-tobb-mint-fele-felmondhat-egy-szentgotthardi-altalanos-iskolaban-oktatas

 

11 fok Szombathelyen egy iskolában

A Váci Mihály Általános Iskola előtt a szülői munkaközösség tagja közölte: az iskolában 11 fok van a tantermek jó részében. A téli szünet alatt radiátort cseréltek, a rendszert most légteleníteni kellene, ennek hiányában nincs fűtés. Az ő gyermeke harmadikos, nehezen tudja megoldani az otthoni felügyeletét, több szülő viszont nem engedte iskolába a gyereket.  A diákok kabátban, sapkában vannak az osztályteremben.

https://www.nyugat.hu/cikk/futes_vaci_mihaly_iskola_szombathely_hideg_tankerulet

 

Magánytanár

„Gyalog mentek Miskolcról Budapestre, útközben találkoztak kollégákkal és nem kollégákkal, bejelentették, folytatják a tiltakozást és a küzdelmet úgy, hogy a diákoknak abból kára ne legyen. És nem akarják tudomásul venni, hogy már elbuktak” (…) „Szombaton Budapesten több mint ezren várták a Miskolcról érkező menetet, hogy együtt tüntessenek. Több mint ezren. Nem bánom, lássa ezt bárki diadalnak. Nekem ez a kudarc maga. Ennyi hónap erőfeszítés után ennyire futja.” (…) „A kormányt utálók nem szolidárisak a tanárokkal. Honnan tudhatjuk? Elég körülnézni. A tanárok és a diákok küzdelme miatt bármi és bárki megmozdult volna? Nem állt le az ország. Nincs önzetlen szolidaritás. Az egyéni alkuk számítanak. A néhány százalékos béremelési alku fontosabb, mint a fundamentális változás. Ha pedig így van – és úgy tűnik, így van –, akkor ebből csak kudarc lehet. A magányosok sorsa a bukás.” Makai József írása.

https://nepszava.hu/3181351_maganytanar

 

„Nagy károkat okozhat a tudománynak és a felsőoktatásnak, ha nem állítják vissza a fideszes vezetésű alapítványi egyetemek autonómiáját”

A helyzet lesújtó – nyilatkozta a Népszavának Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke. Arra reagált, hogy az Európai Bizottság decemberi döntése értelmében átmenetileg nem kaphatnak további uniós támogatásokat az Erasmus diákcsere programokra, valamint a Horizont kutatási programokra azok az egyetemek, amelyek alapítványi fenntartásba kerültek, élükön főként fideszes politikai kinevezettekből álló kuratóriumokkal. A kormánynak megoldást kell találnia, hogy a 21 felsőoktatási intézményt ne zárják ki a programokból. A HÖOK sajtófőnöke szerint a 2023-as évre szóló programok nincsenek veszélyben, a 2024-es évre viszont idén március végéig kell megkötni az új szerződéseket, a kormánynak eddig van ideje, hogy rendezze a helyzetet.

https://nepszava.hu/3181400_nagy-karokat-okozhat-a-tudomanynak-es-a-felsooktatasnak-ha-nem-allitjak-vissza-a-fideszes-vezetesu-alapitvanyi-egyetemek-autonomiajat

 

KIM: az idei évet nem érinti az Erasmus változása

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közölte: a jelenleg futó és idén az egyetemek által pályáztatott felsőoktatási hallgatói, oktatói csereprogramokat nem érinti az Európai Bizottság tavaly év végi döntése. Az erre vonatkozó pénzügyi keretek biztosítottak, így a hallgatókat semmilyen hátrány nem érheti. Magyarország minden vállalását teljesítette, így nem fogadja el az Európai Bizottság azon döntését, amely a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott egyetemek uniós pályázatokból való diszkriminatív kizárását tartalmazza.

https://novekedes.hu/hirek/az-idei-evet-nem-erinti-az-erasmus-valtozasa-a-tobbirol-egyeztetnek

 

Egy atombombával ér fel a magyar egyetemek kizárása az Erasmusból

„Ez olyan, mintha atombombát dobtak volna a hazai felsőoktatásra” – így reagált Fazekas János, az ELTE docense arra, hogy az Európai Bizottság felfüggesztené az alapítványi egyetemek részvételét az Erasmus+ programban. Ha ez megvalósul, a továbbiakban nem sok értelme lesz alapítványi egyetemen tanulni, tanítani vagy kutatni, mert a felsőoktatást a 20-30 évvel ezelőtti állapotába veti vissza.

https://qubit.hu/2023/01/10/mintha-atombombat-dobtak-volna-a-hazai-felsooktatasra

 

január 11.

2022 az akciók éve volt

A PSZ elnöke emlékeztett arra, hogy csaknem egy évvel ezelőtt (január 31.) volt a figyelmeztető sztrájk, majd sorozatos akciókat tartottunk, hogy felhívjuk a figyelmet az oktatás alapvető problémáira. A diákok, a szülők is az ügy mellé álltak. Szabó Zsuzsa, a Spirit FM rádió Aktuál c. műsorának beszélt a polgári engedetlenségről, az iskolák hőmérsékletéről is. 34 perc 25 mp-nél kezdődik.

https://www.youtube.com/watch?v=Bm46oOcwAeo

 

Áldozatos és tanulságos volt a Tudásmenet

A menet állomásain tartott fórumokon lehetőség volt arra, hogy a vidéken dolgozók elmondják, mitől félnek, miért nem vesznek részt a tiltakozó akciókban – mondta a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Heti TV Pirkadat c. műsorának. A tudatos munkavállalói lét azt is jelenti, nem hagyjuk magunkat semmilyen szinten kizsigereltetni. Ezt kell tudatosítani mindenkiben, ami elmaradt az elmúlt 30 évben. Ilyen országjárásra (ha nem is gyalog) szükség van, mondta az alelnök.

https://www.youtube.com/watch?v=WEm9xmTOvoE

 

Vidéken nagyobb a megfélemlítettség érzése

A Tudásmenet vidéki fórumainak tapasztalatairól nyilatkozott Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Gyöngyös TV Gyöngyös ma című műsorának. Kitért arra is, hogy egyes településeken a szabadságon lévő pedagógusok (téli szünet volt) el sem mertek menni a fórumokra, de volt, ahol még szervezni sem lehetett semmit. Arra próbálták ráébreszteni az oktatásban dolgozókat, hogy az összefogásban van az erő, továbbá legyenek tudatos munkavállalók.

https://www.youtube.com/watch?v=4wUCbNmAQPw

 

PSZ-PDSZ: két dudás egy csárdában

A PDSZ január 23-tól egy hétig tartó sztrájkot hirdetett – erről beszélt az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában Ravasz Ágnes, a PDSZ országos választmányi tagja. Reményét fejezte ki, hogy ehhez csatlakozik a PSZ is, hiszen közös sztrájkbizottságban van a két szakszervezet. Kérdésre jelezte: a PSZ-ben még egyeztetnek a megyei elnökökkel. „Két dudás egy csárdában, érdekes helyzet ez” – jegyezte meg a műsorvezető.

https://www.atv.hu/videok/20230111/sztrajkfelekszito-tanaroknak

 

Miért teszik ezt az iskolával?

„Egy lepusztult börtönt lehet modernizálni, de attól még börtön marad. Egy rozsdás bilincset ki lehet fényesíteni, az attól még bilincs marad. Ha egy nevelési-oktatási rendszer célja a diktatúrára emlékeztető autokrata centralizmus szolgálata, az autokrata hatalom biztosítása, akkor, ha e rendszert korrigálják is, de a működőképességét biztosítják, abban az esetben a hatalom urai megnyugodhatnak: az autokrata hatalom megszilárdítása a nevelés-oktatás révén sikeres lehet. A modernizált börtön, a fényesített bilincs funkciója szerint fog működni.” Fábry Béla cikke.

https://nepszava.hu/3181422_miert-teszik-ezt-az-iskolaval

 

Nem vagyunk bábuk – tiltakozás Miskolcon a teljesítményértékelés ellen

“Nem vagyunk bábuk! Együtt és nem egymás ellen szeretnénk játszani!” – olvasható a felirat a fotón. A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanári kara a tervezett új teljesítménymérési rendszerre és az ettől függő új bérezési szabályokra reagált. A cikk felidézte: a javaslat nyilvánosságra kerülése után a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azonnal tiltakozott: velük senki nem egyeztetett, a tervezet pedig azt mutatja, hogy a kormány sem a sztrájkköveteléseiket, sem a civilekkel közösen kidolgozott 9 pontos javaslatcsomagjukat nem akarja elfogadni.

https://www.minap.hu/cikk/feketen-feheren-herman-tanarai-nem-vagyunk-babuk

 

Átírták a felvételi szabályait, eltűntek a népszerű szakok előzetes ponthatárai

Idén nem húznak központi, előzetes ponthatárokat azon a negyven népszerű szakon, ahol eddig csak a viszonylag magas pontszámú jelentkezők szerezhettek állami ösztöndíjas helyet. Vannak viszont „keretszámok”: a jelentkezők megnézhetik, a képzési területeken hány államilag támogatott hely van.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20230111_kapacitas_es_keretszamok_a_felveteliben

 

január 12.

Egészen más iskola kell

A novemberi parlamenti vita elszomorító volt, már a stílus is, de a legszomorúbb, hogy az nem a jövőről szólt – a PSZ alelnöke értékelte így az elhangzottakat. Az alternatívát hiányolta korábban a PSZ elnöke is, aki szerint az ellenzéki pártoknak ideje lenne megmutatniuk elképzeléseiket. Ezt is felidézte a cikk, utalva az ellenzéki javaslatokra.

https://nepszava.hu/3181552_egeszen-mas-iskola-kell

 

Hárman tovább folytatják a polgári engedetlenséget a Pécsi Művészeti Gimnáziumban, ahonnan elbocsátottak egy tanárt

Az igazgató szerint a tankerület nem gyakorolt nyomást az iskola irányítóira, hogy az engedetlenkedők újra tanítsanak, és egyelőre nincs arról szó, hogy a tiltakozókkal szerződést akarna bontani a munkáltató. A pécsi tanárok korábbi polgári engedetlenkedésének az lett a következménye, hogy a drámajátékot és színészmesterséget oktató Tölgyfa Gergelynek december 20-ától el kellett hagynia az iskolát: a 34 esztendős pedagógus próbaidősként dolgozott a gimnáziumban, a Pécsi Tankerületi Központ nem hosszabbította meg épp lejáró szerződését.

https://nepszava.hu/3181640_oktatas-pecs-polgari-engedetlenseg

 

Budapesten elbocsátottak egy nyugdíjas matektanárt, aki többször is részt vett polgári engedetlenségben

Azonnali hatállyal megszüntette a tankerület Szabó Márton közalkalmazotti jogviszonyát, aki nyugdíjasként, részmunkaidőben tanított matematikát a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikumban, és rendszeresen részt vett a polgári engedetlenségi akciókban – tudta meg a Telex. December 31-én járt volna le a próbaideje, de egy december 19-i keltezésű levélben a tankerület jelezte: december 30-án indoklás nélkül megszűnik a jogviszonya. Szabó Márton kirúgása után 40 kollégája levelet írt az iskola igazgatójának és a tankerületnek: kifejezték tiltakozásukat az elbocsátás miatt.

https://telex.hu/belfold/2023/01/12/szabo-marton-tankerulet-pedagogus-felmondas-nyugdijas-matematika-szakos

 

Éjszakai rendelet: több időt kap a munkáltató, hogy mérlegelje a rendkívüli felmondást

Az a közalkalmazott (pedagógus), aki a véleménynyilvánítás törvénytelen formáját választja, rendkívüli felmentésének alapját teremti meg. A munkáltató a jelenleg hatályos jogszabály alapján is rendkívüli felmondásra jogosult abban az esetben, ha a pedagógus kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegi.  A rendelet nagyobb mozgásteret teremt a munkáltató számára a köznevelési intézmények zavartalan működése, a gyermekek oktatásának biztosítása érdekében.  Az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy annak gyakorlásától eltekintsen. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató dönthet úgy is, hogy az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele. A módosítás egyben a munkavállalónak is lehetőséget ad arra, hogy a tanév végéig tanítsa a rá bízott gyerekeket.

https://infostart.hu/belfold/2023/01/12/rendeletet-modosit-a-belugyminiszterium-a-polgari-engedetlenkedo-pedagogusok-elbocsatasa-ugyeben?utm_source=infostart&utm_medium=push-notification&utm_campaign=push

 

„Türelmesebb” lenne a kormány az engedetlenkedőkkel szemben?

A pedagógusok tiltakozásáról Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón azt mondta, szívesen tárgyalnak a szakképzési intézményekben dolgozókkal is. Arról is beszélt, hogy gondolkodnak egy olyan javaslaton, amely „nagyobb türelmet” ad olyan esetekben is, amely azonnali kirúgással járna – ezzel vélhetően a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok ügyeire utalt.

https://merce.hu/2023/01/12/mibol-elunk-az-iden-az-ev-elso-kormanyinfojan-kiderul-cikkunk-frissul/

 

PDSZ: Visszaélésszerű jogalkotás

„Ez nagyon durva brigantiság” – mondta el a Népszavának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője a megjelent rendelettel kapcsolatban. Nagy Erzsébet úgy véli, visszaélésszerű jogalkotásról beszélhetünk. Így előállhat az a helyzet, hogy valakivel letaníttatják az évet, aztán majd a nyári szünetben szépen megkapja a felmondását. Hozzátette, ezzel a korábbi engedetlenséget is szankcionálni tudják, amivel még inkább félelemben tarthatják a pedagógusokat.

https://nepszava.hu/3181809_kozoktatas-tanarok-kirugas

 

Sokadik ígéret: visszamenőleg fizetnek, ha meglesz az uniós pénz

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által január 23-tól meghirdetett egyhetes sztrájkról is kérdezték Gulyás Gergely minisztert a Kormányinfón. Azt mondta, azt kérték a tanári érdekképviseletektől, hogy a tiltakozásnak jogszerű formája legyen, ez lehet tüntetés és sztrájk is. Hozzátette: ha megérkezik az uniós pénz, a pedagógusoknak visszamenőlegesen is kifizetik a magasabb bért.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230112_visszamenoleg_kifizetik_a_pedagogusok_beremeleset

 

Kifizeti a kormány a 2024-es Erasmus ösztöndíjakat, ha nem tud megállapodni az Európai Bizottsággal

Gulyás Gergely miniszter közölte: az idei ösztöndíjakat nem érinti az Európai Bizottság döntése, ha azonban nem lenne megállapodás, 2024-ben kifizetik az Erasmus-ösztöndíjak költségét. Ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, az Európai Unió bíróságánál pert fognak indítani a határozattal szemben.

https://eduline.hu/felsooktatas/20230112_kifizeti_a_kormany_az_Erasmusosztondijat

 

január 13.

15 nap helyett egy évig bármikor kirúghatják az engedetlenkedő tanárokat

Az orosz-ukrán háborúra hivatkozva írta át a kormány egy rendeletben a tanárok elbocsátására vonatkozó jogszabályokat – derült ki a Magyar Közlönyből, amely csütörtökön késő este jelent meg. Péntektől a munkáltatónak már nem 15 napja lesz arra, hogy kirúgja a „kötelezettségeit megszegő” pedagógust, hanem ezt megteheti a tanév végéig, azaz augusztus 15-ig.  Ha a zárónap és a tanév befejezése között jut a munkáltató tudomására olyasmi, ami felmentésre vagy felmondásra adhat okot, akkor a következő tanév augusztus 1-ig dönthet úgy, hogy elbocsátja a tanárt.

https://rtl.hu/belfold/2023/01/13/tizenot-nap-helyett-egy-evig-barmikor-kirughatjak-a-tiltakozo-tanarokat?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=belf%C3%B6ld

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X