Heti lapszemle 2023. január 6.

lapszemle

2023. január 2. – folytatódik a tanárok tiltakozási akciósorozata. A Pedagógusok Szakszervezete a Tanítanék és a NoÁr mozgalommal szervezte meg a Tudásmenetet, amelyhez a PDSZ is csatlakozott. A szilveszterestét alig kipihenve indult el egy 40-50 fős csoport Miskolcról a Herman Ottó Gimnáziumtól. A menet hat nap alatt éri el a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumot. A 180 kilométeres teljes távot a tervek szerint öten teszik meg, de a környező településekről rövidebb távokra többen is csatlakoztak. A szervezők esténként fórumokat tartanak, amely iránt – a jól érzékelhető félelem ellenére – nagy az érdeklődés. Például Gyöngyösön száznál is többen jelentek meg. Váratlanul hozta nyilvánosságra a héten a sajtó a Belügyminisztérium pedagógusok munkáját értékelő koncepciójának tervezetét. A pedagógusok nem elégedettek.

 

Január 2.

Tudásmenet indul Miskolcról, lesznek fórumok a gyalogos menet útvonalán

Január 2-án, hétfőn reggel fél nyolckor Miskolcról elindul a „Tudásmenet az oktatásért”. Az ötletgazda, Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke elmondta, a Tanítanék és a noÁr mozgalommal együtt szervezett menet célja, hogy továbbra is fenntartsák a figyelmet az oktatás ügye iránt. Mint mondta, a kormány szereti elhitetni, hogy a pedagógusok csak bérharcot folytatnak, és vidéken minden rendben van. Pedig a közoktatásban a tanulók túlterheltségétől kezdve a változtatásra szoruló, elavult Nemzeti alaptanterven át a pedagógusok munkaterheléséig nagyon sok probléma van.

https://hirklikk.hu/kozelet/totyik-tamas-tudasmenettel-a-kormany-kommunikacios-trukkje-ellen/409279/

 

Miskolcról körülbelül száz fővel indul a tudásmenet az oktatásért

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke elmondta, minden településen, ahol megállnak, szeretnének helyi pedagógusokkal találkozni és újabb csatlakozókat is várnak. Egerben és Gödöllőn előreláthatólag nagyobb fórumokra is sor kerül majd. Volt olyan település, ahol nem tudtak semmilyen találkozót szervezni, mert a kormánypárti polgármester lényegében megtiltotta, hogy ez megtörténhessen. Pedig a menetnek az is célja, hogy meghallgassák a kisebb-nagyobb vidéki településeken élő pedagógusok véleményét, tapasztalatait. Az útvonalat a rendőrség biztosítja.

https://nepszava.hu/3180604_miskolcrol-korulbelul-szaz-fovel-indul-a-tudasmenet-az-oktatasert

 

PSZ: a kormány belátta, fontos a béremelés

Az Egységes Diákfront is a tiltakozások folytatást tervezi. Ők jövőre a vidéki tanulókat szeretnék erőteljesebben képviselni. Az egész éven át tartó tiltakozásoknak egyik sikere a Pedagógusok Szakszervezete szerint, hogy a kormány belátta, fontos a tanárok béremelése. Erről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke nyilatkozott az RTL híradónak december 30-án.

https://rtl.hu/hirado/2022/12/30/azt-igeri-a-tanitanek-mozgalom-hogy-jovore-is-folytatjak-a-tiltakozo-akciokat

 

Igénytelenség, amit az MTA kért a köztársasági elnöktől

Gulyás Gergely miniszter az ATV-nak adott nyilatkozatában kitért az MTA közleményére: a minap az MTA a kirúgott tanárok visszavételét kérte az államfő közbenjárásával. „A Magyar Tudományos Akadémiának természetesen nem feltétlenül kell a kormánnyal egyetérteni, de minimális jogi igényességgel kell hogy rendelkezzen, amikor egy ilyen közleményt megír és nyilvánosságra hoz. Lehet, hogy a jogászprofesszorokat titokban kizárták az Akadémiáról, ezért nem értesültünk e sajnálatos fejleményről. Az elnöki kegyelmet összefüggésbe hozni egy munkáltatói intézkedéssel egy nem túl tájékozott gimnazistának megbocsátható ötlet, de egy olyan Akadémián, amelynek tagjai neves jogtudósok, abszurd és megengedhetetlen igénytelenség.”

https://www.atv.hu/belfold/20221231/gulyas-gergely-a-27-ekrol-es-orbanrol-a-pedagogusokrol-a-maganorvosokrol-novak-katalinrol-matolcsyrol-szilveszteri-nagyinterju?fbclid=IwAR1hkTqWhAD0NnQLOv_OAky3YcA-Hs3xHSpXLDupVMmgMxKNQgCfloPhCsE

 

BÚÉK – Himnusz tanárokkal

Már hagyomány, hogy az újévet egy különleges közreműködők által előadott Himnusszal köszönti az RTL. 2023 első perceiben a nagyrészt pedagógusokból álló Kecskeméti Énekes Kör és a Miraculum Gyermekkórus énekelte el a Himnuszt, a felvétel a kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola dísztermében készült.

https://rtl.hu/belfold/2023/01/01/himnusz-2023-tanarok-diakok-kecskemet?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=belf%C3%B6ld

 

Január 3.

Tudásmenet lépdel a 3-as úton az oktatás és Magyarország jövőjéért

Gosztonyi Gábor a PSZ alelnöke elmondta, Miskolc még egy kicsit „aludt”, nem volt forgalom, úgy mentek át a városon „mint a vajon”. A menet a város határában megfeleződött, onnan mintegy huszonöten folytatták az útjukat Harsányig. Ami biztos, hogy a 180 kilométeres távot négyen teszik meg végig, Gosztonyi Gábor, Totyik Tamás, a PSZ másik alelnöke, Szűcs Tamás (PDSZ)és Megyaszai Sándor, aki a Tanítanék Mozgalmon keresztül csatlakozott a menethez. A PSZ alelnöke elmondta azt is, Komjáthi Imrétől (az MSZP társelnöke, aki elsősorban szülőként, volt szakszervezeti vezetőként volt jelen)  kaptak egy „szeretetcsomagot”, amire szükségük lehet útközben a vízhólyagok és egyéb ilyen kellemetlen, de várható dolog miatt. Az Éhségmenet tapasztalt gyaloglójától néhány jó tanács is érkezett, hogy mire figyeljenek útközben.

https://hirklikk.hu/kozelet/tudasmenet-lepdel-a-3-as-uton-az-oktatas-es-magyarorszag-jovojeert/409367

 

„Ez a tanárok El Caminója”

A helyszínen beszéltünk nyugalmazott tanítóval, ma is aktívan dolgozó óvónővel, gimnáziumi tanárral, szakszervezeti képviselővel, s valamennyien azt mondták: kénytelenek ilyen akciókkal ébren tartani a társadalom figyelmét, hiszen a kormány mindent megtesz azért, hogy szőnyeg alá söpörje a problémáikat, maga az oktatásért felelős belügyminiszter pedig azt állítja, hogy az egész országban rendben van a tanügy, Budapestet kivéve.

https://nepszava.hu/3180697_oktatas-tudasmenet-pedagogusok-miskolc-gyaloglas

 

Pedagógusok tiltakozása: elindult a tudásmenet Miskolcról Budapest felé

A tudásmenettel tartott hétfőn az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre is. nem pártpolitikusként, hanem szülőként van jelen, aki négy középiskolás gyereket nevel. Továbbá az éhségmenetek egyik szervezőjeként van jelen, aki szolidáris minden ügy mellett, amely a magyar dolgozó emberekről szól. Mindent megtenne azért, hogy a sztrájk valóban alapjog legyen.

https://hang.hu/belfold/pedagogusok-tiltakozasa-elindult-a-tudasmenet-miskolcrol-budapest-fele-150341

 

A polgármester vétója miatt másik településen kellett megtartaniuk az első tanárfórumot a Tudásmenet résztvevőinek

Hétfőn délután a Bükkalján levő kis település, Tibolddaróc adott helyet a Tudásmenet fórumának: az érdekvédőkkel tartott közös beszélgetésre a környező településekről érkező kb. 20-25 tanár és tanító volt kíváncsi. A fórumot az eredetileg tervezett helyszínen Bükkábrányban nem tudtuk megtartani, mert a helyi polgármester nem járult hozzá az összejövetelhez, igy egy másik közeli faluban gyűltünk össze – jelezte Szűcs Tamás, a PDSZ korábbi elnöke.

https://www.blikk.hu/politika/magyar-politika/tudasmenet-elso-nap-demonstracio-tanarok/dq5p2h7?fbclid=IwAR1EQNUBu35z31eO_fblZixg0bjdw6iauFr2fC3nJLJli-tgxEyQ3V80LMk

 

Rétvári Bence: 2022-ben minden idők legszélesebb konzultációját folytattuk oktatásügyben

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának Facebook-oldalán megjelentek szerint 2022-ben „minden idők legszélesebb” konzultációját folytatták le oktatásügyben. A pedagógusokat a nyár és az ősz folyamán kérdezték, ekkor 24, illetve 33 ezren küldték vissza válaszukat, a tél folyamán pedig csaknem 130 ezer szülő válaszolt az iskolával kapcsolatos kérdéssorra. Decemberben négyszáz pedagógussal és iskolaigazgatóval személyesen is egyeztettek, mindeközben folyamatosak voltak a tárgylások mind a köznevelési kerekasztal, mind a sztrájkbizottság ülésein.

https://nepszava.hu/3180647_45-posta-ujranyitas

 

Krisztus legyen a középpontban! Interjú Fabinyi Tamással, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökével (köszönjük a cikket Bán Mihály Veszprém megyei elnöknek)

– Fontos üzenetnek éreztem, hogy a zsinat novemberi ülésszakán meghallgattuk a tanárok egy részének kérését. De most is azt gondoljuk, nem egy nyilatkozat kiadása a megoldás. …Az evangélikus egyház nem tartja bűnös dolognak a sztrájkot, sőt egy olyan lutheri, protestáns munkaetika alapján állunk, mely szerint a dolgozó igenis jogosult a maga bérére, és ha ez nem történik meg, ha kizsákmányolják, akkor a keresztény ember is élhet a sztrájk adta lehetőséggel. Ha pedig ezt tiltják, akkor utolsó lehetőségként ott van a polgári engedetlenség, ami a protestantizmustól nem lehet idegen. … A pedagógusok megítélése, társadalmi elismertsége nagyon alacsony, helyzetük megoldatlan, személy szerint nem értem, hogy a kormány miért vár ki, miért nem akarja gyorsabban rendezni ezt a kérdést.”

https://www.evangelikus.hu/hireink/interju/fabiny-tamas-puspok-kenyes-kerdesek-eseten-is-a-szellemi-igenyesseget-szorgalmazza

 

Lányi András: Üzenet egykori iskolámba

Amit önök az intézményesített erőszak eszközeivel működtetnek, az az állam. A haza: mi vagyunk. Amikor ezen elgondolkodunk, lassan megfogalmazódik bennünk a kétely. Hogy ha a jogaikat védelmező pedagógusokat önök tönkretehetik, mi viszont kifizethetjük az elmaradt járandóságukat, hogy mégis taníthassák a gyermekeinket – akkor mi szükség van önökre? Ha a pedagógusok tudják, mit és hogyan tanítsanak, de önök nem engedik nekik – mi szükség van önökre? Ha az állami egészségügy, amelynek árát egész életünkben fizettük, nem működik, és gyógyulásért kénytelenek vagyunk a méregdrága privát szolgáltatásokat igénybe venni, akkor miért fizetünk annyi adót, járulékot? Hogyha az állam csupán egy feneketlen zseb, egy fenyítő gépezet, meg egy rendeletgyár, amely törvényesíti a fenyítést és a lopást: mi szükség az államra akkor?

https://osztalyfonok.hu/8300/?fbclid=IwAR01Rb5oCk5TZ-6kWQyw_SNj3BDg41wu6sU0P7gVZVAb89DYDdwFvugOj0s

 

Január 4.

PSZ: 2022 lehet, hogy történelmi mulasztás volt a szakszervezetek részéről

A tizenkét éve hatalmon lévő NER gondolkodásmódjából fakad, hogyha a szakszervezetekkel valódi tárgyalásokat folytatnának, sőt esetleg megállapodnának, akkor az a gyengeség jele lenne. Pedig békés körülmények között lehetne építkezni a közoktatásban, csak a kormányból hiányzik erre a politikai akarat. A kiállások legfőbb hozadéka, hogy szervezettebbek lettünk, illetve az oktatás minden szereplőjét (diákot, szülőt, oktatásban dolgozót) meg tudtuk szólítani, és proaktív civil szerveződések (pl. noÁr) álltak ki a követeléseink mellett. (Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás PSZ alelnökök cikke)

https://merce.hu/2023/01/04/psz-2022-lehet-hogy-tortenelmi-mulasztas-volt-a-szakszervezetek-reszerol/

 

„Fortélyos félelem igazgat”

„Fortélyos félelem igazgat” – így összegezte a január 2-i fórum tapasztalatait Gosztonyi Gábor a Klubrádió Reggeli gyors című adásában január 3-án. A kollégák nem elégedettek, de félnek. Tibolddarócon körülbelül 15 környékbeli pedagógus és érdeklődő jelent meg.  A PSZ alelnöke hozzátette, azért is szervezeték meg a Tudásmenetet, hogy bátorítsák a kollégákat arra, lépjenek fel tudatos munkavállalókként. A szakszervezetekhez csatlakozva, vagyis ”együtt  erősebbek lehetünk”.

Az interjú 83.55 percnél hallható:

https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyors-2023-januar-03-kedd-0600-30075

 

“Nincsen okunk abbahagyni” – mondják az oktatás helyzete miatt menetelve tiltakozók

“Meglepett minket, hogy Mezőkövesden ennyien összegyűltek és vállalták, hogy végig jönnek velünk a városon, egyesek transzparensekkel” – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Volt, aki Mezőkövesd előtt odajött hozzánk, üdítőket hozott nekünk, és elmondta, hogy a városban ezt nem meri felvállalni. Egy 72 éves férfi 100 darab Túró Rudit hozott, azt mondta, hogy ő így tudja vállalni a szolidaritását. Az első nap végén ingyen vacsorát kaptunk, de az illető kérte, hogy a nevét ne adjuk közre.”

https://444.hu/2023/01/03/nincsen-okunk-abbahagyni-mondjak-az-oktatas-helyzete-miatt-menetelve-tiltakozok

 

Tudásmenet: vidéken sokkal nagyobb a megfélemlítettség

Bükkábránytól Kerecsendig tart a Tudásmenet második napjának húzós, mintegy 36 kilométeres szakasza. Mezőkövesden, az első pihenőnél, a város szélén igazi terülj-terülj asztalkámmal várták a résztvevőket kollégáik. Gosztonyi Gábortól, a PSZ alelnökétől megtudtuk, itt mintegy negyvenen csatlakoztak hozzájuk, hogy táblától tábláig kísérjék őket. Biztató „Hajrá!” bekiabálások és szimpátiadudálás mellett folytatták az útjukat. Az első nap tapasztalataként elmondta: „bebizonyosodott, amit már úgyis tudtunk, vidéken sokkal nagyobb a megfélemlítettség, mint máshol”.

https://hirklikk.hu/kozelet/tudasmenet-videken-sokkal-nagyobb-a-megfelemlitettseg/409407

 

Tudásmenet: „A falvakban a félelem az úr”

Tibolddarócon szálltak meg a hétfői szakasz teljesítése után a Tudásmenet résztvevői. A faluban a környékbeli pedagógusokkal tartottak beszélgetést. Érdekes és tanulságos volt, hogy a 2016-os és a tavalyi sztrájk idején hogyan próbálták őket megfélemlíteni – mondta a Szabad Európának Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, a menet egyik szervezője. Egyházi iskolákban tanító pedagógusok is részt vettek a találkozón, azt azonban nem mondhatták meg, hogy melyik intézményből jöttek. Ők is kifejezték szimpátiájukat és támogatásukat a változást követelők felé.

https://www.szabadeuropa.hu/a/tudasmenet-a-falvakban-a-felelem-az-ur/32205532.html

 

A szolidaritás mellett félelem is kíséri útjukon az oktatásért menetelőket

Gosztonyi Gábor a PSZ alelnöke felidézte: Bükkábrányban egy egyházi iskolában tanító asszonytól egy védőszentet ábrázoló nyakláncot kaptak, de fényképet vele sem lehetett készíteni, mert tartott a megtorlástól. Mezőkövesden viszont akadt olyan tanár, aki elmondta: életében most először vállalta fel nyíltan, arccal a szimpátiáját, amikor csatlakozott a menethez – s követte őt a fideszes Tállai András „városában” közel ötven másik helybéli – mert úgy érzi, nincs hová hátrálni.

https://nepszava.hu/3180831_oktatas-tudasmenet-szolidaritas-felelem

 

Olyan nincs, hogy valami nem tetszik és befogom a számat, erre nevelem a diákjaimat is

Hat nap alatt 180 kilométer, Miskolctól Budapestig: erről szól a Tudásmenet, ami a magyar oktatás helyzetére akarja felhívni a figyelmet, szombaton pedig Budapesten tartanak majd tüntetést. A hatnapos utat csak néhányan csinálják végig, civilek és szakszervezeti tagok, de útközben hosszabb-rövidebb szakaszokra páran mindig csatlakoznak hozzájuk. Az út fizikailag megterhelő a résztvevőknek, de segít nekik, hogy rengeteg támogatást kapnak útközben. Videóriport a menetből.

https://telex.hu/video/2023/01/04/tudasmenet-gyaloglas-tanarok-oktatas-budapest-miskolc-video

 

Pintér Sándor rendszeres belső teljesítményértékelést tervez a köznevelési intézményekben

A pedagógusoknak, igazgatóknak minden tanévben túl kell majd esniük ezen, a gyengén teljesítők anyagilag is rosszul járhatnak – tudta meg a Népszava.

https://nepszava.hu/3180828_oktatas-teljesitmenyertekeles-pinter-sandor-belugyminiszterium

 

Január 5.

Jön a pedagógusok éves teljesítményértékelése

A Belügyminisztérium pedagógusok munkáját értékelő koncepciójának legnagyobb hibája a szubjektivitás – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke 2023. január 4-én az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A PSZ alapvetően jónak tartja a teljesítményértékelést, amit a szakmával közösen gondolkodva kellene kidolgozni, megismertetni a kollégákkal és próbaként egy évre bevezetni. De a kormányzat elsődleges feladata most a közoktatásból hiányzó 16 ezer pedagógus pótlása, az iskolákban a megfelelő szakos ellátottság biztosítása.

https://www.atv.hu/musor/egyenes-beszed

 

Ami most történt, az döbbenet

Ami most történt az döbbenet! – nyilatkozta Tarnay Attila, a PSZ Csongrád-Csanád megyei elnöke a Szeged Tv Híradójának 2023. január 4-én annak kapcsán, hogy nyilvánosságra került a Belügyminisztérium pedagógusok teljesítményét minősítő koncepciójának tervezete.  Az első lépés egy normális béremelés lenne, utána szakmai és szakszervezetekkel kellene egyeztetni a teljesítményértékelésről, mint ahogy más kérdésekről is. A riportban Szabó Zsuzsa PSZ elnök is nyilatkozik.

A riport 06.17 perctől hallható:

https://tv.szeged.hu/cikk/szegedi-hirado-2023-januar-4-en

 

„Nagyon nehéz áttörni a félelem falát” – Tudásmenet az oktatásért

 A detki elágazásnál Sike Zoltán, közelben dolgozó pedagógus és családja várta a Tudásmenetet. Egy állampolgár, aki merte vállalni a nevét és az arcát. Ő abban bízik a tüntetés egységbe kovácsolja a szakmát. A január 4-i szakaszt egy olyan tanárnő is teljesítette, aki 19 évnyi kuvaiti munka után nemrég szembesült a magyar pedagógusok helyzetével, amikor Tarnabodra költözött, és ott kezdett el tanítani. „Sokkos kép fogadott, azt kell, hogy mondjam. Ég és föld az eddigiekhez képest. Nemcsak túlterhelés szempontjából, de az egész rendszer, a felszereltsége az iskoláknak, a tanárok tiszteletben tartása, teljesen más, mint amit eddig éreztem, tapasztaltam” – mesélte Szögeczki-Molnár Krisztina, aki elsősorban azért csatlakozott a Tudásmenethez, mert azt szeretné, ha az esélyegyenlőség sokkal fontosabb szerepet kapna a hazai oktatásban.

https://hu.euronews.com/2023/01/04/nagyon-nehez-attorni-a-felelem-falat-tudasmenet-az-oktatasert

 

Már egyházi iskolából is csatlakoztak az oktatásért szervezett tudásmenethez

Harmadik napja tart az oktatásért szervezett tudásmenet, a kiálláshoz már egy egyházi intézményből is csatlakoztak. A nyílt tiltakozást ugyanakkor még így sem meri mindenki vállalni, egy mezőkövesdi pedagógus levélben például azt írta: tart attól, hogy a környékbeliek elítélik.

https://index.hu/belfold/2023/01/04/oktatas-tudasmenet-egyhazi-iskolak-pedagpgus-szakszervezetek-valtozas/

 

„Értelmetlen, hangulatromboló, önkizsákmányolásra késztet” – nem épp a tanárok kedvence az új Pintér-terv

Bár mint kiderült, a Nemzeti Pedagóguskar véleményét kikérték, a pedagógusok értékelésének új módját ismét a Pintér Sándor-féle rendészeti szemlélettel erőltetik rá a tanárokra. A tervezet sok kérdést vet fel, ám egy dologban minden tanár egyetért: ha nem lesz általános, jelentős béremelés, az egésznek semmi értelme, viszont újabb pedagógusokat űzhet el a pályáról.

https://hvg.hu/360/20230105_tanar_pedagogus_Pinter_Sandor_teljesitmenyertekeles_tanartiltakozas_ber_oktatas

 

„Pintér volt az utolsó csepp a pohárban, ráadásul mérgező csepp” – Simkó Edit is felmond

Tehát lemondani tisztességes. A közalkalmazott nem fel-, hanem lemond. Ha ezt a rendszert tovább szolgálom, magamat árulom el, és mindazokat, akikkel kapcsolatba kerülök. Egy újabb áttét lennék egy rákbeteg szervezetben – közölte.

https://24.hu/belfold/2023/01/04/simko-edit-pedagogus-felmondas-pinter-sandor/

 

„A pedagógiai munka teljes félreértésén alapul a Belügyminisztérium koncepciója”

A Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) elnöke, Trencsényi László arra a lapunk birtokába került minisztériumi tervezetre reagált, amely szerint a pedagógusoknak és az intézményvezetőknek minden évben át kellene esniük egy belső értékelési folyamaton.

https://nepszava.hu/3180948_oktatas-pedagogusok-pinter-sandor-teljesitmenyertekeles-tervezet-belugyminiszterium

 

A budapesti Madách Imre Gimnázium tanárai és diákjai ingyenesen segítenének hátrányos helyzetű vidéki diákoknak a felvételire felkészülésben

Elsősorban nem Budapesti – 7-8. osztályos diákokat keresnek, akik „képességeik alapján gimnáziumban tudnák folytatni tanulmányaikat”, de szociális helyzetük miatt kevesebb az esélyük erre. Mint írják: „Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy valakinek a jelenlegi kedvezőtlen szociális helyzete meghatározza a későbbi kibontakozását. Nemzeti ügy, hogy minden magyar tehetség megkapja a fejlődéséhez szükséges maximális segítséget.”

https://telex.hu/belfold/2023/01/05/budapest-madach-imre-gimnazium-felajanlas-tamogatas-altalanos-iskolak

 

Január 6.

Tudásmenet: az emberek kezdenek rájönni az összefogás fontosságára

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke beszámolt róla, hogy a tegnapi meglepetés az volt  számukra, hogy a gyöngyösi fórumon mintegy 80-100 fő vett részt, és a 60 százalékuk pedagógus, oktatásban dolgozó, vagy egyházi intézményben oktató volt. Úgy vélte, az emberek kezdenek rájönni, hogy az összefogás fontos, mert egyesével mindenkit ledarál a rendszer. Szükség is lesz rá, hiszen a BM teljesítményértékelési elképzelése éppen a pedagógusok izolálására, megosztására törekszik.

https://hirklikk.hu/kozelet/tudasmenet-az-emberek-kezdenek-rajonni-az-osszefogas-fontossagara/409503/

 

PSZ: nagyobb a félelem, mint gondoltuk – végéhez közelít a Tudásmenet

Hatvanba ért a tanárok Tudásmenet az oktatásért! elnevezésű akciója. A demonstrálók között van a PSZ alelnöke, aki azt mondta: bár a 180 kilométeres gyalogtúra fizikailag megviseli a résztvevőket, az önzetlen támogatók sokasága tartja bennük a lelket. Totyik Tamás kiemelte: a településeken tartott fórumok meglepően sokakat érdekelnek és az is kiderült számukra, hogy milyen okok állnak a vidéki pedagógusok egzisztenciális félelmei mögött.

https://infostart.hu/belfold/2023/01/05/psz-nagyobb-a-felelem-mint-gondoltuk-vegehez-kozelit-a-tudasmenet

 

A kitűzött úti cél több mint felét már megtette a tudásmenet, szombaton több mint ezren csatlakozhatnak

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a fórumon tapasztaltakról beszélt: a legtöbb helyen problémakánt felvetődött, hogy mára a minőségi oktatás leginkább csak a felső-középosztály gyerekeinek jár, a hátrányos helyzetű gyerekekkel, az ő felzárkóztatásukkal szinte nem törődik senki. Pozitív ellenpéldaként hozták fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett dél-hevesi, tarnabodi iskolát, ahol kellő számú pedagógiai asszisztens segíti az oktatók munkáját, ilyen tanintézményből azonban az országban kevés akad.

https://nepszava.hu/3181056_tudasmenet-miskolc-budapest-oktatatas-magyarorszag

 

Legyőzték a kétharmadot

Pesti Kálmán írása, aki Gyöngyösön csatlakozott a menethez

Ha rám hallgatnak, akkor több tíz kilométeres gyaloglás közben nem állnak meg sehol. Pár perc alatt bemerevednek az izmok, ólomlábúakká válunk, abból meg csak a baj lesz, eltart egy-két kilométert, mire újra bejáratódnak a lábak. Mert vannak a vízhólyagosok, a térdesek és a vádligörcsölők és még néhány kisebb alfaj, de már így is hosszú ez az írás. Azonban ahol nagy az ínség, közel a segítség; de annak is hány fajtája van?! Először vannak a lóbalzsampártiak, aztán az aloeverásak, végül a multikulti import sportkrémesek.

https://www.viszont.hu/2023/01/05/legyoztek-a-ketharmadot/

 

Tanári teljesítményértékelés: a belügy szerint a pedagógusok támogatják, az érintettek szerint jelenleg irreális

A Pedagógusok Szakszervezete támogatja, hogy legyen tanári teljesítményértékelési rendszer, de az érdekképviselet elnöke, Szabó Zsuzsa hiányolja hozzá a személyi és az anyagi feltételeket.

https://infostart.hu/belfold/2023/01/05/tanari-teljesitmenyertekeles-a-belugy-szerint-a-pedagogusok-tamogatjak-az-erintettek-szerint-jelenleg-irrealis

 

Kiakadtak a pedagógusok a teljesítményértékelés bevezetésén

Azonnal vonják vissza azt a tervezetet, amit senki nem egyeztetett a pedagógusokkal, válaszolta Pintér Sándor belügyminiszternek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Ahogy a PDSZ a közleményében fogalmaz: a sajtóban is nyilvánosságot látott tervezet összhangban van azzal, amit Pintér Sándor a Ludovikán erről a témáról előadott, és amely bizonyította az oktatásirányításra való alkalmatlanságát, teljes hozzá nem értését.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/kiakadtak-a-pedagogusok-a-teljesitmenyertekeles-tervezeten.765604.html

 

Pintér javaslata megölheti a tanárok kreativitását – állítja Nahalka István oktatáskutató

Nahalka István szerint elsősorban a szervezetet kellene értékelni. Ennek azonban a minisztériumi tervekben nyoma sincs. Ehelyett a minősítési rendszer továbbra is pedagógusközpontú marad, sőt még erősödik is ez megközelítés. „Eddig a pedagógusok csak nagyon meghatározott mozzanatokban lettek minősítve. Egy pedagógus, megúszhatta úgy is, hogy életében összesen két alkalommal minősítették. Először, amikor a gyakornoki státuszból átkerült a pedagógusi státuszba, és utána akkor, amikor pedagógus 1-ből pedagógus 2 minősítésbe került. Ennek az utóbbinak a kötelező volta megszűnik, viszont belép egy új elem, hogy minden évben értékelni kell a pedagógust.”

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/pinter-javaslata-megolheti-a-tanarok-kreativitasat-allitja-nahalka-istvan-oktataskutato/

 

Mit érne az oktatásban a Pintér-féle tanári teljesítménybérezés?

A legjobb tanárokat pénzügyileg jutalmazná, a legrosszabbakat büntetné, az értékelést pedig a főnökeikre bízná a Belügyminisztérium új terve a pedagógusok teljesítménybérezéséről. Bár az OECD szerint az ötlet önmagában nem hülyeség, a Pintér-féle terv mintha pont szembemenne az ajánlásaikkal. „A teljesítményalapú bérezés bizonyos körülmények között megfontolandó, de jól és fenntarthatóan működtetni óriási kihívást jelent. A bérszintek csak a munkakörnyezet egy részét képezik: azok az országok, amelyeknek sikerült vonzóvá tenniük a tanári hivatást, ezt gyakran nem csupán a fizetésen keresztül tették, hanem a tanítás státuszának emelésével, valódi karrierlehetőségek biztosításával, valamint azzal, hogy a tanárokat szakemberként és a reformok vezetőjeként felelősséggel ruházták fel. Ehhez olyan tanárképzésre van szükség, amely segíti a tanárokat abban, hogy ne csak a tanterveket átadó köztisztviselők legyenek, hanem újítók és kutatók az oktatásban.”

https://telex.hu/belfold/2023/01/06/oktatas-teljesitmenyber-tanarok-pedagogusok-fizetes-pinter-sandor

 

Nem értik, mi alapján rúgták ki a polgári engedetlenségben résztvevő tanárokat

„A nyilatkozat célja, hogy felhívjuk a figyelmet a polgári engedetlenség dokumentációjában található következetlenségekre, illetve az oktatásban dolgozók követeléseinek semmibevételére. Egyenlő bánásmódot követelünk: helyezzék vissza állásukba a 14 elbocsátott tanárt!” – fogalmaznak a tanárok.

https://444.hu/2023/01/05/nem-ertik-mi-alapjan-rugtak-ki-a-polgari-engedetlensegben-resztvevo-tanarokat?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=nem-ertik-mi-alapjan-rugtak-ki-a-polgari-engedetlensegben-resztvevo-tanarokat

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X