Heti lapszemle 2023. szeptember 8.

lapszemle

Zűrzavaros lett a tanévkezdés, hasonló lesz a folytatás is. A diákok és a szülők új nyelvi leleménnyel szembesülhettek: „betöltetlen álláshely” – ez szerepel a KRÉTA-ban, ha a tantárgynak nincs tanára. Persze felelős sincs…

 

szeptember 1.

Újra kezdődnek a tiltakozások, itt a szeptember

Évek óta ugyanazokkal a problémákkal kezdődik a tanév, az ideit a státusztörvény nehezíti. A változásokra az igazgatókat nem készítették fel kellőképpen, van, ahol csak ideiglenes órarendet tudtak összeállítani – mondta Totyik Tamás, a PSZ elnöke az ATV Start/Szigorlat című műsorának. Kérdezték a romániai sztrájk sikerének és a magyarországi munkabeszüntetések kudarcának okairól is. Ismét jelezte: a magyarországi munkavállalók messze kerültek attól, hogy tudatos munkavállalók legyenek. Sokan félnek, példaként említette: egy pedagógus öngyilkos lett, de a család megtiltotta, hogy erről beszéljenek. Szó volt a pedagógushiányról és az ezt cáfoló kormányzati nyilatkozatokról is.

https://www.atv.hu/videok/20230901/itt-a-szeptember-ujra-jonnek-az-orszagos-tiltakozasok-a-statusztorveny-ellen

 

Kaotikus körülmények között indul a tanév

A PSZ elnöke szerint, ha betéved a szülő egy iskolába, azt hiheti, hogy nyugdíjasotthonba keveredett. Totyik Tamás tud 78 éves matematika tanárnőről, de ugyanilyen korú óvónőről is. Ezzel jelezte, hogy nyugdíjasokat foglalkoztatnak az iskolák, akkor a tanárhiány. A felső tagozaton a jobb módú szülőnek magántanárhoz kell járatnia gyermekét ahhoz, hogy legyen esélye gimnáziumba kerülni, mivel az iskolán belüli felvételi előkészítők és csoportbontások megszűnnek – nyilatkozta a PSZ elnöke a Qubitnak.

https://qubit.hu/2023/09/01/kaotikus-korulmenyek-kozott-indul-az-idei-tanev

 

A 10 százalékos bértömeg semmire sem lesz elég

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke úgy látja, a státusztörvény augusztus végén megjelent végrehajtási rendelete tartalmaz ugyan jövőre 10 százalékos bértömegnövelést, de ez nem enyhít a bérfeszültségeken és a pályaelhagyó pedagógusokat sem pótolja. A Trend FM reggeli műsorának nyilatkozott.

https://trendfm.hu/cimlap/becsengettek-bizonytalansagokkal-indult-el-az-uj-tanev-19894

 

Feszültséget okoz majd a 10 százalékos bértömeg

Az ATV híradója a Kossuth téren tartott országos tanévnyitóról szóló beszámolójában felidézte a vészjelző szirénát, amelyet a PSZ a tanévnyitó sajtótájékoztatóján szólaltatott meg. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke azt mondta a híradónak, hogy zavaros helyzet, jövőre 10 százalékos bértömeget ad a kormány, de feszültséget fog okozni, hogyan osztják majd el a pénzt a tantestületekben.

https://www.atv.hu/videok/20230901/atv-hirado-20230901-17

 

Lesújtó a tanévkezdés

Műkörmösnek, sírásónak, buszsofőrnek mennek a pályaelhagyó tanárok – állítja a Pedagógusok Szakszervezete, amelynek sajtótájékoztatója riasztással kezdődött a tanév elején. Adataik szerint csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik az oktatásból. A statisztikát az intézményvezetők visszajelzései alapján (is) állították össze. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a kormány a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásával próbálja a hiányt megoldani, ami a PSZ szerint még a szerencsésebb eset, mint az, amire a státusztörvény lehetőséget ad, eszerint pedagógus végzettség nélkül is lehet tanítani – idézte a tanévnyitón elhangzottakat az Euronews híradója. Totyik Tamás elnök arról is nyilatkozott, hogy a kormány 35 falusi iskola bezárását tervezi, ami az integrációra jó hatással lehetne, de attól fél: ha nem megfelelően készítik elő a folyamatot, annak nem sok értelme lesz.

https://hu.euronews.com/2023/09/01/lesujto-tanevkezdes-a-pedagogusok-szamara

 

Az országos tanévnyitón részt vett a PSZ is

Országos tanévnyitó címmel tartottak demonstrációt civilek és szakszervezetek Budapesten a Kossuth Lajos téren, hogy ezzel készüljenek fel a szeptember 15-i tüntetésükre. Tóth Tünde, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az oktatás érintő egyik fő problémaként a tanárhiányt jelölte meg, és azonnali lépéseket sürgetett a probléma megoldására.

https://hirklikk.hu/kozelet/orszagos-tanevnyito-cimmel-tartottak-demonstraciot-a-kossuth-lajos-teren-civilek-es-szakszervezetek/420711

 

Csák János: a tanárok kezében van a magyar jövő

A tanárok kezében van a magyar jövő, övék a legfontosabb munka, a tudás átadása – mondta a szakképzésért is felelős miniszter az országos szakképzési tanévnyitón, Szekszárdon. „Most már 500 intézményben 280 ezren tanulnak a szakképzési rendszerben, és egyre jobbak az innen kikerülő diákok felvételi mutatói, méltó helyére került a szakképzés” – közölte.

https://kormany.hu/hirek/csak-janos-a-tanarok-kezeben-van-a-magyar-jovo

 

Hat középiskolában tanítják honvédelemre és lőelméletre a diákokat szeptembertől

Szeptembertől hat középiskolában, heti egyszer tanítanak honvédelmet, jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint ez próbaoktatás lesz, a hat intézményt a Belügyminisztérium és a Kulturális és Innovációs Minisztérium választotta ki. Szerinte ez a képzés „lehetőséget teremt arra, hogy a diákokban erősítsék a honvédelem fontosságát, a hazaszeretetet és a hazafias gondolkodást”. Szakképző és köznevelési intézmények egyaránt vannak a hatban, honvédelmet pedig a 9. és 11. osztályosok tanulnak majd, kötelezően.

https://telex.hu/belfold/2023/09/01/honvedelem-iskola-tanitas-maruzsa-zoltan-klebelsberg-kozpont

 

szeptember 2.

Pedagógiai asszisztensek taníthatnak alsósokat, mert nincs elég tanító

Nincs elég tanító, ezért pedagógiai asszisztensek taníthatnak több olyan iskolában, aminek a Külső-Pesti Tankerületi Központ a fenntartója. Egy pedagógus beszélt erről az RTL híradónak. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint nem egyedülálló a probléma, a megoldást pedig nem tartják jogszerűnek – ezt nyilatkozta Totyik Tamás, a PSZ elnöke a híradónak. A tankerület vezetője azt közölte: a hozzájuk tartozó iskolákban kizárólag tanítók és tanárok tarthatnak órákat.

https://rtl.hu/hirado/2023/09/02/pedagogiai-asszisztens-tanithat-nincs-eleg-tanar

 

Kritikus mértékű a tanárhiány

A napokban a Pedagógusok Szakszervezete is azt közölte, hogy kritikus mértékű a pedagógushiány a közoktatásban, az intézményvezetők nyilatkozata szerint jelenleg csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Nemcsak a munkaterhek, hanem az alacsony keresetek is problémát jelentenek évek óta. A pedagógusok átlagkeresete a diplomás átlagbérnek csak 58 százaléka – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. A cikk idézte a PSZ tanévnyitó sajtótájékoztatóján elhangzottakat is.

https://www.napi.hu/gazdasag/oktatas-lesujto-ertekeles-pedagogusok-szakszervezete-totyik-tamas-republikon.776717.html

 

Így alázzák meg a pedagógusokat

Nem is az a kérdés, hogyan lehetne emelni a pedagógusok fizetéseit, hanem az, hogy miért tanít még egyáltalán bárki ebben az országban – nagyjából ezzel lehet összefoglalni, mire jutott a hvg.hu, amikor elemezte a pedagógusbéreket. A meglepőnél is lehet rosszabb…

https://hvg.hu/gazdasag/20230902_pedagogus_fizetesek_tanito_tanarok_oktatas_iskola#rss

 

Van még eszköz a kormánnyal szemben?

A hvg.hu közéleti podcastja, a Fülke a legégetőbb kérdéseket járta körbe: hány tanár adhatta be lemondását, mekkora szaktanárhiánnyal indul az év? Maradt-e eszköze a pedagógusoknak a kormányzattal szemben, van-e még értelme tüntetni, tiltakozni? Milyen következményei vannak annak, hogy nem becsülik meg a pedagógusokat?

https://hvg.hu/itthon/20230901_Fulke_podcast_oktatas_tanevkezdes_statusztorveny_tanarhiany#rss

 

szeptember 3.

A kormányt nem érdekli a tanárhiány – pedagógiai asszisztensek nem taníthatnak

Nem taníthatnak pedagógiai asszisztensek a jelenlegi jogszabályok szerint – mondta Totyik Tamás, a PSZ elnöke az ATV híradónak. Jelezte: csak edzők tarthatnak testnevelés órát pedagógiai végzettség nélkül.

https://www.atv.hu/videok/20230903/pedagogus-szakszervezetek-a-kormany-nem-veszi-figyelembe-hogy-mekkora-a-baj

https://www.atv.hu/belfold/20230903/tobb-iskolaban-is-pedagogiai-asszisztensekkel-potoljak-a-tanarokat

 

Foltozott üst

A kormány boszorkánykonyhájában az oktatás olyan, mint egy foltozott üst: bele lehet dobálni szinte bármit, ami éppen az eszükbe jut, s a tartalma hol gyengébben, hol hevesebben felbugyog, de kifutni sosem fog. Ha esetleg az alján valahol újra szivárogni kezd, tovább lehet foltozni. A pedagógushiányt okozó lyukakat például önkéntesen jelentkező nyugdíjas vagy képesítés nélküli tanárokkal, tanárszakos egyetemistákkal lehet betömködni, az alulfinanszírozás okozta kisebb-nagyobb hiányosságokat pedig már-már magától értetődően pótolják maguk a pedagógusok, illetve a szülők is. Akár azt is mondhatnánk, kialakult egyfajta nemzeti összefogás. Csak nem az oktatás javítása, hanem a problémák szőnyeg alá söprése, konzerválása érdekében. Juhász Dániel véleménye.

https://nepszava.hu/3207279_foltozott-ust

 

szeptember 4.

A „betöltetlen álláshely” hogyan tanítja a diákokat?

Szaktanárok hiányában osztályfőnöki órákkal indult a tanítás egyes iskolákban. Sok helyen még mindig nincs órarend. Van olyan iskola, ahol a tanár neve helyett az órarendbe csak annyi van írva: „betöltetlen álláshely”. A PSZ továbbra is hangsúlyozza: korábbi adatok szerint minden harmadik iskolában nem szakos tanár tanít egyes tárgyakat, minden ötödik általános iskolában tanított olyan, akinek nincs pedagógiai végzettsége – mondta a Szeged TV híradójának Totyik Tamás, a PSZ elnöke. Ezen a linken 2.30-nál kezdődik.

https://tv.szeged.hu/cikk/aradi-vertanuk-tere-100-millios-felujitas-szeged-fizette-szegedi-hirado-2023-szeptember-4

 

A pedagógiai asszisztensek nem tarthatnak órákat

A Külső-Pesti Tankerületi Központ cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy a fenntartásában lévő iskolákban pedagógiai asszisztensek is tarthatnak órákat. A Pedagógusok Szakszervezete erről a konkrét ügyről nem kapott értesítést, de más hasonló esetekről igen. A jogszabály szerint pedagógiai asszisztensek nem tarthatnak órákat, mert nincs szakirányú felsőfokú végzettségük. A PSZ elnöke, Totyik Tamás az Inforádiónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az országos kompetenciamérés szerint 2021-ben minden ötödik általános iskolában tanított olyan, akinek nincs pedagógiai végzettsége. Pedig a hatályos jogszabály csak egyetlenegy esetre ad lehetőséget kivételként, amikor valakinek edzői képesítése van a gimnáziumi érettségi mellett, ő tarthat testnevelésórákat.

https://infostart.hu/belfold/2023/09/04/a-pedagogiai-asszisztensek-nem-tarthatnak-orakat

 

Kormányzati célkeresztben Nagy Erzsébet

Évekkel ezelőtt megszűnt a pedagógusi jogviszonya Nagy Erzsébetnek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányi tagjának. Ennek ellenére folyamatosan úgy beszél, mintha ő is egy lenne a nap mint nap oktató pedagógusok közül. Ráadásul az Orbán-kormány által biztosított Nők40 kedvezménnyel ment el nyugdíjba a kormányt folyamatosan bíráló szakszervezeti vezető, jegyezte meg a kormánypárti Origó és más lapok. „Sokak szerint képmutatás és felelőtlenség, hogy Nagy Erzsébet nyugdíjasként biztatja a tanárokat arra, hogy mondjanak fel, hagyják ott a pályát. Neki ez már nem személyes kockázat, személyes felelősség nélkül könnyebben tesz ilyen nyilatkozatokat.”

https://www.origo.hu/itthon/20230904-mar-evek-ota-nem-tanit-a-pdszes-nagy-erzsebet.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Kirúgott tanárok nevét fújták momentumosok a Belügyminisztérium elé

Tóth Endre és Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselői 30 elbocsátott tanár nevét és az „oktatás sírásói” feliratot fújták a Belügyminisztérium épülete elé, tiltakozva a kormány oktatáspolitikája és a státusztörvény ellen.

https://magyarnarancs.hu/belpol/kirugott-tanarok-nevet-fujtak-momentumosok-a-belugyminiszterium-epulete-ele-261506

 

szeptember 5.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) visszautasítja a kormánysajtó szakszervezetellenes lejárató szándékát

A kormányzati sajtó célkeresztjébe ezúttal Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmányának tagja került azért, mert korábban élt a nők 40 éves nyugdíjba vonulása adta lehetőséggel.  A legnagyobb oktatási szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) határozottan visszautasítja a lejárató szándékot, hiszen egy szakszervezeti vezető kompetenciáját, érdekvédő tevékenységét nem az határozza meg, hogy munkaviszonya van, netán nyugdíjas.(…) Mivel az elmúlt két évben éppen az oktatási szakszervezetek (a PSZ és a PDSZ) voltak leghangosabbak az oktatás válsága miatt, amelyet a kormány okozott, ennek a két szakszervezetnek az ellehetetlenítése is zajlik a közszféra más szakszervezetei mellett. Közlemény a honlapunkon is.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-pedagogusok-szakszervezete-psz-visszautasitja-a-kormanysajto-szakszervezetellenes-lejarato-szandekat/

 

A diplomás átlagkeresetnek csupán 58 százalékát kapják a pedagógusok

Nem kell csodálkozni azon, hogy elég magas a szakma elutasítottsága, ráadásul az alacsony bérek mellett sokat kell dolgozni – mondta sokadik alkalommal Totyik Tamás, a PSZ elnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának, reagálva egy friss felmérés eredményére. A pedagógusoknak szeptember 15-29. között kell nyilatkozniuk, hogy elfogadják vagy elutasítják az új státuszt. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az intézményeknek nincs lehetősége béralkura. A tanárhiány jelentős, de pedagógiai asszisztenseket legfeljebb gyermekfelügyeletre lehet beosztani. Ha tanítást várnak el tőlük, törvénysértést követnek el, mondta az elnök. Ezen a linken 11.50nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2023-szeptember-05-kedd-1815-35505

 

Mit tudunk és mit nem a tanárhiányról?

A Népszava korábban arról írt, hogy június elseje óta legalább 455 pedagógus szüntette meg közalkalmazotti jogviszonyát lemondással vagy közös megegyezéssel az állami iskolákban. A lap július 20-án adatokat kért ki mind a 60 tankerületi központtól a távozó pedagógusok létszámáról, 56 központból kapott választ. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a 455 távozó pedagógus hiányát is meg fogja érezni az oktatás. De azt is figyelembe kell venni, hogy sokan már a tanév végét sem várták meg, június előtt beadták felmondásukat vagy elérték a nyugdíjkorhatárt – ezt is felidézte a Telex cikke.

https://telex.hu/belfold/2023/09/05/kormany-szakszervezetek-pedagogusok-letszam-tavozo-tanarok-hiany

 

Hiába tagad a kormány, az órarendek is a hiányzó pedagógusokról árulkodnak

Budapesten a 18. kerületi Bókay Árpád Általános Iskolában ideglenes órarenddel kezdték meg a tanítást, mert a Külső-Pesti Tankerületi Központ nem fogadta el az intézmény által leadott tantárgyfelosztást – értesült a Népszava egy, a szülőknek címzett levélből, amelyből az is kiderült, hogy a tankerület más iskolái is hasonlóképp jártak. A Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Rábel Krisztina azt írta, a tantárgyfelosztások jogszabályi, eljárásrendi eltérések esetén kerülhetnek vissza az iskolákhoz javítás miatt, a fenntartói elfogadás határideje pedig szeptember 22-e. A tanítás minden intézményünkben, így a Bókay iskolában is rendben elkezdődött. Kémia és matematika tantárgyakat óraadó pedagógussal fogja az iskola ellátni – közölte a tankerületi igazgató. A Szülői Hang Közösséghez is záporoznak a szülői panaszok: van, aki arról számolt be, hogy gyermeke osztályában a fizikaórákat is a magyarszakos fogja tartani. Több szülő arról is írt: az iskolai KRÉTA-rendszerbe feltöltött órarendben előfordul, hogy egy-egy tantárgynál a pedagógus neve helyén a „betöltetlen álláshely” szerepel.

https://nepszava.hu/3207607_oktatas-statusztorveny-tanarhiany-tanevkezdes-belugyminiszterium

 

Lesújtó a magyarok véleménye az oktatásról

A magyar felnőttkorú lakosság elégedetlen az ország oktátási rendszerének jelenlegi formájával, az oktatás minőségével – derült ki az Ipsos Global felméréséből. A nemzetközi kutatás eredményei általánosságban azt mutatják, hogy a megkérdezettek 33 százaléka jónak, 36 százaléka rossznak gondolja országa oktatási rendszerét. A megkérdezettek 45 százaléka nem javasolná a tanári pályát, 43 százalék viszont igen.

https://infostart.hu/belfold/2023/09/05/ipsos-lesujto-a-magyarok-velemenye-az-oktatasi-rendszerrol

 

Maruzsa Zoltán: ez tesztév, ha kell, hozzányúlunk a jogszabályokhoz

A pedagógusszakma társadalmi presztízse az elmúlt évtizedekben nem javult annyit, mint szerették volna – nyilatkozta Maruzsa Zoltán államtitkár az Új Köznevelés szeptemberi számának. A teljesítményértékelés terén az elkövetkező évre tesztévként tekintenek: anyagi vonzata még nem lesz a teljesítményértékelésnek, és arra is készek, hogy a pilot év végén (vagyis jövő nyáron) újabb módosítások jöjjenek. Az új jogviszony az állami, az egyházi és a magánfenntartású intézményekre is vonatkozik, ami a korábbiakkal szemben azért fontos, mert így egységes jogszabály vonatkozik a pedagógusokra, megszűnik az a helyzet, hogy a rendszer kétharmada közalkalmazott, de a többiek a Munka törvénykönyve szerint dolgoznak. Jelentős béremelést is kapnak a pedagógusok…

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/maruzsa-zoltan-interju-eskut-tesznek-a-tamarok-statusztorveny-beremeles-kozoktatas.776880.html

 

Bérek külföldön – Magyarország sereghajtó

A 2021-es adatok szerint a lista elején álló Luxemburgban a pályakezdő pedagógusok 81387, a Németországban 80910 dollárt keresnek. A lista végén három közép-európai ország szerepel. A legalacsonyabb bérre Szlovákiában számíthatnak a pályakezdők pedagógusok: 16787 dollár a havi fizetésük. Utána következik Magyarország 17 787, majd Lengyelország havi 19622 dollárral.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230905_pedagogus_tanar_atlagber_tanarok_keresete

 

Érezhető segítséget kapnak a pedagógusok

Novák Kovács Zsolt, a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium igazgatója szerint a Köbüki program érezhető segítséget nyújt azoknak a tanároknak, akik munkát és energiát fektettek a diákjaikba, hogy sikeresek legyenek. Havi nettó 75 ezer forintos ösztöndíjra pályázhatnak a tanárok a kormány programjában.

https://mandiner.hu/belfold/2023/09/erezheto-segitseget-kapnak-a-pedagogusok?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Nem vizsgálja az ombudsman a csepeli gimnázium ügyét

Nem vizsgálódik Aáry-Tamás Lajos a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium ügyében, miután az iskola faláról lekerültek az Orbán-idézetek, szerinte a „jogsérelem orvoslásra került”. Az oktatási ombudsman szerint nem az a fókusza egy ilyen típusú kérdésnek, hogy mi az, ami politika, hanem az, hogyan gyakorolják az érintettek az Alkotmány alapján a tanulás és a tanítás szabadságát.

https://hirklikk.hu/kozelet/nem-vizsgalja-az-ombudsman-a-csepeli-gimnazium-ugyet/420846/

 

szeptember 6.

A Kelet-Pesti Tankerületi Központnál 10 tanár távozott és 115 új érkezett

Augusztus 21-ig a Kelet-Pesti Tankerületi Központban 10 pedagógus szüntette meg közalkalmazotti jogviszonyát és 115 új érkezett – olvasható Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában, amelyet Z. Kárpát Dániel kérdésére adott. A jobbikos politikus azt kérdezte a belügyminisztertől, hány tanár mondott fel a Kelet-Pesti Tankerületben 2023 januárja óta. Az államtitkár kitért arra is: a pedagógus felmondással nem szüntetheti meg a közalkalmazotti jogviszonyát, ez csak lemondással oldható meg.

https://telex.hu/belfold/2023/09/06/retvari-bence-belugyminiszterium-tanarhiany-lemondas-kelet-pesti-tankeruleti-kozpont-z-karpat-daniel

 

KSH: 7620 álláshely betöltetlen a közoktatásban

Az elmúlt hónapokban számos adat jelent meg arról, mekkora a pedagógushiány a közoktatásban. A szakszervezetek és a Nemzeti Pedagógus Kar szerint a helyzet aggasztó, ehhez képest Rétvári Bence államtitkár mindenkit megnyugtatott, nincs tanárhiány. A képet árnyalja az üres álláshelyekre vonatkozó negyedéves KSH-összesítés nemzetgazdasági áganként. Míg a legtöbb ágazatban csökkent a betöltetlen álláshelyek száma, az oktatásban 7620-ra nőtt. Az év első negyedévében még 6852 üres állás volt.

https://24.hu/fn/gazdasag/2023/09/06/ksh-7620-allashely-betoltetlen-a-kozoktatasban/

 

Tanár-diák arány: kedvezőbb a helyzet Magyarországon az uniós átlagnál

Az oktatási rendszer fenntarthatóságának vizsgálatakor a pedagógusok számánál relevánsabb az egy oktatóra jutó tanulók száma. Ha kevesebb diákot kell oktatni az iskolákban, kevesebb tanárra is lesz szükség, így a tanárhiány megítéléséhez és a nemzetközi összehasonlításhoz alkalmasabb mutatószám az egy pedagógusra jutó tanulók száma. Az egy tanárra jutó diákok számának csökkenésével a pedagógusok leterheltsége is csökken, és a diákok is minőségibb oktatásban részesülnek – írja  elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.  A cikkben az Európai Unió Statisztikai Hivatala által közzétett adatokra hivatkoznak: Magyarországon 10,6 diák jutott egy tanárra, míg az uniós átlag 12,1.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/09/ennyi-gyerekre-jut-egy-tanar-magyarorszagon-kedvezobb-a-helyzet-az-unios-atlagnal?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Tanárok az összeomlás szélén

Van, ahol apukák szállnak be informatikát oktatni, máshol azt firtatják, miért nem álltak ki jobban a szülők a gyermekeikért. A 444.hu videót készített felmondó tanárokról, megjegyezve: egyre kevesebb pedagógus akar névvel nyilatkozni.

https://444.hu/2023/09/06/a-tanaraiknak-egyszeruen-erzelmi-osszeomlasuk-van-oran?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-tanaraiknak-egyszeruen-erzelmi-osszeomlasuk-van-oran

 

szeptember 7.

Totyik Tamás: a státusztörvény nem válasz az oktatás válságára

A kormány minden eszközzel el akarja fedni a pedagógushiányt, ezt szolgálja a törvény is, csak gyermekmegőrzés folyik majd az iskolákban – mondta a Tilos Rádió Apaparagrafus c. élő, betelefonálós műsorában Totyik Tamás, a PSZ elnöke. Az első betelefonáló azt kérdezte: mi volt az akadálya egy általános sztrájknak? Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője emlékeztetett: a szakszervezetek csak szervezik a sztrájkot, ha a dolgozók nem csatlakoznak, sikertelen az akció. Totyik Tamás hozzátette: az elmúlt 13 év teljesen kiölte a szolidaritást a társadalomból, ráadásul a hátrányos helyzetű településeken az oktatásban dolgozók kiszolgáltatottak, nem mernek tiltakozni. Szó volt arról a törvénymódosítási szándékról is, miszerint a munkáltatónak nem lesz kötelező levonnia a szakszervezeti tagdíjat, ennek az a célja, hogy anyagilag lehetetlenné tegye a szakszervezetek munkáját. Az egyik betelefonáló kutatóként arra utalt, hiányzik Magyarországon a szolgáltató típusú szakszervezet. Erre válaszolták a szakszervezeti vezetők, hogy van telefonflottánk, üdültetés, hírlevél stb. az érdekvédelem és érdekképviselet mellett. A műsor időtartama 120 perc.

https://tilos.hu/show/apaparagrafus

 

Nem stimmelnek Rétvári Bence számai a X. kerületről

Ha csak 10 tanár mondott le egy tankerületben, hogyan vehettek fel tízszer annyi embert?  – a hvg.hu próbálta megfejteni a számokat Rétvári Bence kijelentése után (augusztus 21-ig 10 tanár mondott le a közszolgálati jogviszonyáról, de ugyanebben az időszakban 115-en érkeztek is a Kelet-Pesti Tankerületbe – közölte egy parlamenti írásbeli kérdésre adott minapi válaszában Rétvári Bence államtitkár). A PSZ X. kerületi vezetője, Turcsányi Ildikó azt mondta a hvg.hu portálnak: tud olyan intézményről, ahol eleve 9-en mondtak le a közalkalmazotti jogviszonyról. A hozzá beérkezett válaszok alapján 130-140 ember távozhatott összesen a tankerületből, szemben azzal a tízzel, amiről Rétvári Bence írt. Ez a szám pedig nem is végleges, hiszen távozhattak pedagógusok augusztus 21-e után is, amikor beindult az élet az iskolákban, illetve a státusztörvény miatt további lemondásokra lehet számítani. A portál kereste a tankerületet: ha valóban csak 10 ember távozott, hova tudtak felvenni 115 embert, de nem érkezett válasz.

https://hvg.hu/itthon/20230907_Torzitanak_a_Retvari_altal_kozolt_szamok_a_tanarhianyrol

 

Tankerületi utasítás tiltja az iskolai csoportbontást, így nemcsak a tanórák száma csökken, kevesebb pedagógus is kell

Tankerületi utasításra nem lehetséges az iskolákban 14 fő alatti csoportokat létrehozni, ami több intézményben megnehezíti, akár el is lehetetlenítheti például az idegennyelv-oktatást vagy a felzárkóztatást – hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekképviselet ügyvivője, Nagy Erzsébet a Népszavának azt mondta, nyáron is lehetett hallani arról, hogy egyes intézményekben erre készülnek, de a tanévkezdés óta számos konkrét panasz is érkezett a PDSZ-hez. Ezeket továbbították a Klebelsberg Központhoz, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, a törvény vonatkozó részét nem lehet úgy értelmezni, hogy az iskolai csoportokra is vonatkozik. Nagy Erzsébet szerint a tankerületek utasításainak így semmilyen jogalapja nincs.

https://nepszava.hu/3207872_tankeruletek-oktatas-csoportbontas-jogertelmezes-iskolak-tanarhiany

 

Grafikonon a betöltetlen tanári állások

2019 és 2023 között a hiányzó tanárok száma szinte csak növekedett. 2019 elején 4149, ma már több mint 7600 a betöltetlen álláshelyek száma az oktatásban a KSH adatai szerint. 2022 második felében 7973 üres állás volt a grafikon alapján. 2022 év elejétől folyamatosak a tiltakozások, ezt is jelezte a cikk.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230907_grafikonon_a_tanarhiany_KSH_betoltetlen_allashelyek

 

Miért indult döcögősen a tanév?

Későn jelent meg a tanév rendje, a státusztörvény végrehajtási rendelete, kezdődik a nyilatkozási időszak az új státusz elfogadásáról (tanév közben!), sorolta a példákat a Telex.

https://telex.hu/belfold/2023/09/07/szeptember-tanevkezdes-problemak-nehezsegek-iskolak-pedagogushiany-jelentkezes-erettsegi-tanev-rendje

 

A fenntartó helyett a szülők tartják el az iskolákat

Az iskolák karbantartása elvileg a fenntartók, állami iskolák esetében a tankerületek feladata lenne, de kevés a pénz. Ezért egyre többször kérik az iskolák a szülők segítségét, legalábbis szívesen fogadják a felajánlásokat. Tavaly a Telex olvasói a projektortól a zongorahangoláson át a pályakezdő tanárok lakhatásának megoldásáig rengeteg kérésről számoltak be. Az idén érkezett levelekből is kiderül a valóság. Visznek a szülők krétát, papírt, égőket, számítógéphez egeret, sőt: „okostábla 600 ezer forint körül, amit ugyan a szülők vettek meg, mikor még elsősök voltak a gyerekeik, akik időközben ötödikesek lettek, de az iskolavezetés szerint az alsós tanteremé a tábla, és a felsős tanterembe is vehetnének egyet”.

https://telex.hu/belfold/2023/09/07/iskola-ovoda-felujitas-szulok-diakok-tanarok-elvaras-alapitvany-segitseg

 

A kormány szerint zökkenőmentesen indult a tanév, de a valóság mást mutat

Iskolabezárások, konténertantermek, vödrök – ilyen kényszermegoldásokkal kezdődött meg az a tanév, amely a kormány kommunikációja szerint teljesen zökkenőmentes. A tanár- és pénzhiányt tovább tetézheti a státusztörvény.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230906_Bezart_iskolak

 

Nahalka István: a kormányt semmivel sem lehet komoly lépésekre bírni

„Nem hiszem, hogy az Ipsos Globál oktatásról szóló lehangoló felmérése hatna a magyar kormányra, a hatalom nem szokta figyelembe venni a tényeket, sőt, sokszor a tényekkel szemben politizál” – mondta a Hírklikknek az oktatáskutató. A 29 országban készített felmérésből az derült ki, hogy a magyar felnőttkorú lakosság elégedetlen az ország oktatási rendszerének jelenlegi formájával, minőségével. A legtöbb szempont szerint Magyarország az utolsók egyike, legyen szó a tanárok megbecsültségéről vagy az egyenlő esélyekről. Ráadásul a helyzet csak romlott az elmúlt időszakban. A KSH üres állásokról szóló adatáról azt mondta: ezt ki kell egészíteni azzal, hogy sok helyen nyugdíjas látja el az órát, mások részmunkaidőben dolgoznak, ezt is hiányként kell értelmezni. „Ha egy kicsit számolunk, akkor lehet, hogy összejön a szakszervezetek 16 ezer fős adata” – mondta Nahalka István a Hírklikknek.

https://hirklikk.hu/kozelet/nahalka-istvan-a-kormanyt-semmivel-sem-lehet-komoly-lepesekre-birni/420939/

 

szeptember 8.

Jogellenes, ha nem szaktanár tartja az órákat

A Pedagógusok Szakszervezének (PSZ) adatai szerint minden ötödik általános iskolában képesítés nélküli pedagógus tanít, és minden harmadik általános iskolában nem a szakjának megfelelő tantárgyat tanító pedagógus tartja az órát – ezt is felidézte a cikk. Van olyan intézmény, ahol alsós tanítók tanítanak a felsős osztályokban is. Arra is akad példa, hogy pedagógiai asszisztens van az alsó tagozaton. Zeller Judit, a TASZ jogi szakértője szerint, ha szakóraként tartanak nyilván egy órát, amit egy nem szakos tanár vagy egy képesítés nélküli oktató tart, jogellenes. Csak azok tarthatnak szakos órákat, akiknek megvan a végzettségük. „Jogszerűtlen, ha a gyerek nem kapja meg a megfelelő oktatást. De sajnos ez az egyik olyan terület, ahol nagyon nehéz bármit is számonkérni az államon. Ez azért is abszurd, mert az oktatásban való részvétel egy bizonyos életkorig kötelező. Magyarán szólva az állam kötelezi a szülőt, hogy iskolába járjon a gyerek, de nem biztosítja hozzá a megfelelő feltételeket” – mondta.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230907_tanarhiany_pedagogushiany_nem_szakos_tanar_tart_orat_jogellenes

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X