Heti lapszemle 2023. szeptember 15.

lapszemle

Minden trükköt bevet a kormány, hogy leplezni tudja a pedagógushiányt. Már senki sem törődik a „gyermekek mindenek felett álló érdekével”, amely üres lózung maradt. Szomorú, hogy ehhez a társadalom asszisztál, miközben adóforintjainkból tartják fenn az oktatást. Közben jönnek a státusztörvény szerinti új, megalázó munkaszerződések. Ezekre vártunk?

 

szeptember 8.

Fórumot indított a Szülői Hang, gyűjti a panaszokat: három nap alatt öt felmondás

„Az elsős osztály tanárnője azt mondta, hogy ha esetleg megbetegedne, akkor nincs, aki helyettesítse majd. Akkor gyerekfelügyelet lesz. Ugyanez a tanárnő lemosta évnyitó előtt a falakat, mert nem volt rendes takarítás az új elsősök érkezése előtt” – írta az egyik szülő. „Elvárt szülői hozzájárulást vezettek be a suliban, gyakorlatilag tandíjat, így próbálva túlélni a nehezedő pénzügyi helyzetet és próbálva megtartani az alulfizetett pedagógusokat. Nem egyedi történet, több állami és egyházi iskola is hasonló módon kezdte a tanévet. Mi marad még az adókból finanszírozott közszolgáltatásokból?” – tette fel a kérdést egy másik szülő. „A státusztörvény miatt az igazgató azt hiszi, mindent megtehet, már most írja a rossz pontokat. Három nap alatt öt kolléga mondott fel” – írta egy pedagógus.

https://propeller.hu/itthon/3955389-pedagogushiany-elkeseredett-tanarok-tarthatatlan-allapot?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Oktatáspártiak – kormányzati óriásplakátot kigúnyoló alkotás nyerte az idei ARC kiállítást

Nagy Borbála Oktatáspártiak című munkája a kormány „háborúpárti” ellenzéki politikusokat bemutató plakátkampányára volt válasz. „Nagyon sokat BKV-zok, folyamatosan szembejött velem az eredeti plakát, és összeraktam a két témát” – nyilatkozta az RTL Híradójának a nyertes grafikus. A képen gyerekek láthatók, mellettük a szöveg: „Belesodornának minket egy szebb jövőbe”.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kult/oktataspartiak-kormanyzati-oriasplakatot-kigunyolo-alkotas-nyerte-az-idei-arc-kiallitast/

 

szeptember 9.

Akár elsőéves egyetemistákat is felvesznek iskolai munkára

Már elsőéves hallgatókat is felvesznek iskolai munkára a tankerületi központok, hogy így enyhítsék a tanárhiányt – értesült több forrásból a Népszava. Van olyan intézmény, ahol a fiatalabb egyetemista tanárjelöltekre „egyszerűbb” feladatokat bíznak (például napköziztetés vagy felügyelet), de az is előfordul, hogy eseti helyettesítésekre, tanórák megtartására is beosztják őket. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás szerint a hallgatókat legfeljebb pedagógiai asszisztensi munkakörben lehetne alkalmazni szakképzett pedagógus mellett, vagyis felügyelhetnek a diákokra szünetekben, ebéd közben, napköziben – ami szerinte még mindig jobb annál, mint amikor a takarítónőt vagy az iskolaőrt kérik meg ugyanerre. Azt ő is törvénysértőnek tartja, ha az egyetemistákra önálló órák megtartását, helyettesítést is rábíznak. De ugyanilyen törvénysértő az is, amikor például az informatikaórát a rendszergazda tartja, sajnos történt már ilyen is – tette hozzá. A PSZ adatai szerint  minden ötödik általános iskolában képesítés nélküli „pedagógusok” tanítanak.

https://nepszava.hu/3208137_egyetemistak-tanarhiany-enyhites-iskolai-munka-felvetel

 

Ünnepélyes tanévnyitó

„Kedves növendékek! Hazánk oktatási főispánja, Vitéz Nagybányai Gáspár Győző nevében a Nógrád vármegyei Klebelsberg Kunó Nemzeti Közmunkásképző következő tanévét megnyitom. Örömhírrel kezdem: megérkezett a tavalyi PISA-tesztek eredménye. Büszkén jelentem, hogy iskolánk matematika tantárgyban felülmúlta a Kongói Demokratikus Köztársaság iskolai kompetenciaátlagát. A szövegértésteszt eredménye pedig legnagyobb megkönnyebbülésünkre negatív lett. Jó hír továbbá, hogy a Fudan Egyetem ösztöndíjat ajánlott a tíz legjobb tanulmányi eredményt elérő érettségizőnek. A tíz legrosszabbul teljesítő tanulónak a debreceni akkumulátorgyár vegyianyag-takarító részlege ajánlott fel ösztöndíjat, és az orvosi költségeket is fedezi.” Puzsér Róbert cikke.

https://hang.hu/publicisztika/unnepelyes-tanevnyito-157432

 

szeptember 10.

Csúsztat a kormány, ha a tanárhiányt cáfolja, pár év alatt többszörösére nőtt a hiány

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból az látszik, hogy az idei második negyedévben kilőtt a betöltetlen álláshelyek száma az oktatásban – ez már az az időszak, amikor nyilvánosságra került a státusztörvény-tervezet első változata. Varga Júlia közgazdász kimutatta: 2010 és 2020 között minden településtípusban (község, város, megyei jogú város, Budapest) és minden képzési típusban (óvoda, általános iskola, szakképzés, gimnázium) nőtt azoknak az iskoláknak az aránya, ahol minimum egy pedagógus álláshely betöltetlen volt.

https://g7.hu/kozelet/20230910/csusztat-a-kormany-amikor-a-tanarhianyt-probalja-cafolni-par-ev-alatt-tobbszorosere-nott-a-hiany/

 

szeptember 11.

Elképesztő látlelet az oktatásról: sokszor kevés a PSZ által kért hat szó

„A legjobb úton haladunk, hogy jelentéktelen országgá váljunk Európában.” Így kommentálta egy nyugdíjas pedagógus azt a levelet, amelyet az oktatásért is felelős belügyminiszter írt a szülőknek. Pintér Sándor közölte, hogy ettől a tanévtől kezdve hangsúlyosabbá válik a tanrendben az egészségfejlesztés, a közlekedésbiztonság, az életre, a mindennapokra nevelés. A Hírklikk felidézte: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tanévnyitó sajtótájékoztatóján jelentette be Tóth Tünde alelnök, hogy közösségi kampányt indítanak, amelyben szülők, diákok és pedagógusok hat szóban fogalmazhatják meg a közoktatással kapcsolatos problémáikat. A portál közölt néhányat az eddig beérkezett 6 szavas – olykor hosszabb – látleletekből.

https://hirklikk.hu/kozelet/elkepeszto-latleletek-a-mai-magyar-oktatasrol/421137

 

Ha csak a szülőket és tanárokat érdekli az iskola, legyen is az övék!

A szülők és az egyre kevésbé szabad tanárok próbálják meg iszonyatos munkával és energiával élhetővé tenni az iskolákat csemetéik számára – és érdekében. Ugyanakkor a politikai követelések szintjén ez a valóság nem jelenik meg: folytonosan azt halljuk a tüntetéseken, az ellenzéktől és máshonnan is, hogy az államot kérik, tessék már végezni az alkotmányos feladatát. Ez lassan nevetséges. Nem végzik. Most ott tartunk, hogy ebben az országban az is megtörténhet, hogy az iskolai szünetben nyitott aknába zuhanhat egy tanuló. Adódik azonban a kérdés: ha a Belügyminisztériumot és tankerületet nyilvánvalóan nem izgatja az iskola sorsa, a szülőket és tanárokat meg igen, akkor valójában kié is az iskola?

https://merce.hu/2023/09/11/ha-csak-a-szuloket-es-tanarokat-erdekli-az-iskola-legyen-is-az-ovek/

 

Már laptopot is kell vinni az informatika órára

Betöltetlen álláshely – több tanári pozíció mellett ez szerepelt a KRÉTA felületen tanévkezdéskor a Szülői Hang szerint. A szervezet online felületén bejelentést lehet tenni az iskolákban tapasztalt problémákról. Egy szülő az RTL híradónak azt mondta, gyermeke általános iskolájában minden alsó tagozatos tanár felmondott, egy apa pedig arról számolt be, hogy az informatika órákhoz nekik kell biztosítaniuk a laptopot. Az oktatás jövőjéért a demokrácia világnapján, szeptember 15-én vonulnak utcára a tüntetők.

https://rtl.hu/hirado/2023/09/11/oktatas-diakok-tanarok-kreta-panaszok?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=h%C3%ADrad%C3%B3_oktatas-diakok-tanarok-kreta-panaszok

 

Ezer tinilány közül tizenhétnek születik gyermeke

Magyarországon továbbra is lesújtóak a tinédzserkori szülés statisztikái: ezer tinédzser lány közül évente körülbelül tizenhétnek születik gyermeke, miközben az uniós átlag hét körüli – mondta a Népszavának Husz Ildikó demográfus, szociológus. Kutatások szerint egyértelműen az alacsonyabb társadalmi státuszhoz kötődik a korai gyermekvállalás, főként az alacsony iskolai végzettségű, falvakban élő, rossz anyagi helyzetben lévők lányokról van szó. A KSH adatai szerint a fiatalkorú várandósok 20 százaléka nem fejezte be az általános iskolát, 67 százalékuk legfeljebb nyolc osztályt végzett. Kilenc százalékuk szakmunkás végzettségű, az érettségizettek aránya csupán 5 százalék.

https://nepszava.hu/3208263_demografia-statisztika-magyarorszag-europai-unio-tinedzserkori-szules

 

Csak kevesen engedhetik meg a fizetős képzést az egyetemen

Az OTP Bank által megkérdezett fiatalok 57 százaléka inkább nem is megy egyetemre, ha nem sikerül bejutnia államilag támogatott helyre – derült ki a pénzintézet felméréséből. Mindössze 8 százalék az, akit egyáltalán nem befolyásol a finanszírozási forma és mindenképpen elvégzi a kiszemelt képzést.

https://mfor.hu/cikkek/oktatas/ujabb-lesujto-hir-erkezett-az-oktatasrol.html

 

szeptember 12.

A magyar oktatási mozgalom elnyerte az ECF különdíját – a felsorolt szervezetek között van a PSZ is

Az Európai Civil/Polgári Fórum (ECF) közzétette a 2023-as Civil Büszkeség díj nyerteseit. A három díj mellett külön elismerésben részesült a magyar közoktatásért küzdő pedagógusok, diákok és szülők tiltakozó mozgalma. A felsorolt szervezetek között van a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is. Az Európai Civil/Polgári Fórum (ECF) csaknem 100 egyesületből és civil szervezetből álló hálózat 29 európai országban.

https://civic-forum.eu/campaign/civic-pride/announcing-the-winners-of-the-2023-civic-pride-awards

 

„Kipcsakföldön” már menesztették volna a minisztert, nálunk hallgatás van

A kormány megpróbálja a pedagógushiányt eltakarni azzal is, hogy még több terhet rak azokra, akik dolgoznak – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke. „Nem más számot mond a tanárhiányról a kormány, mint a szakszervezetek, csak másképp kommunikálja. Egy részüket nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásával eltakarja, ez mintegy 8000 hely, a másik részét pedig úgy próbálja megmenteni, hogy a törvény által előírt feladatfinanszírozásokat lecsökkentette, a csoportbontásokat megszüntette, a napközis csoportokat összevonták, az iskolaotthonos rendszereket átalakították napközivé.” A pedagógushiány az oktatás minőségére is hat, jelezte az elnök, aki szerint nálunk nincs felelőse és következménye semminek.

https://hirklikk.hu/klikktv/totyik-tamas-kipcsak-foldon-mar-menesztettek-volna-a-minisztert-nalunk-mely-hallgatas-van/1773

 

Tüntethet egy tanár? Könnyebb lesz fegyelmit indítani ellene? Meddig tolerálható a helyettesítés?

Dermesztő hatása lehet a státusztörvénynek – erről beszélt a hvg360-nak Zeller Judit, a TASZ jogásza, akit arról kérdezett a portál: az új szabállyal hogyan változnak a tanárok jogai, más helyzetbe kerülnek-e a diákok, milyen jogok sérülnek a tanárhiány miatt. A státusztörvény végrehajtási rendelete egyébként elég nagy teret ad az iskoláknak: pedagógus végzettség nélkül is ki lehet állni a katedrára, és az sem kizárt, hogy a filozófiatanár tanítsa a történelmet. A PSZ kitart álláspontja mellett, miszerint csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik a köznevelésből, az óvodákat is beleértve. Erről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke nyilatkozott a hvg360 portálnak. (A cikk fizetős, alább olvasható leírva.)

https://hvg.hu/360/20230912_Tuntethet_egy_tanar_Konnyebb_lesz_fegyelmit_inditani_ellene_Meddig_toleralhato_a_helyettesites

 

Visszautasíthatja a pedagógus a helyettesítést?

Gosztonyi Gábor, Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a hvg360-nak úgy fogalmazott, nem tagadhatja meg a tanár, ha 1-2 hetes hiányzás miatt be kell ugrania kollégája helyett. Azonban teljesen más a helyzet, ha az álláshely nincs betöltve. Ekkor ugyanis mondhat nemet a pedagógus, ha megvan a kötelezően előírt 24 órája. (Ekkor is elfogadhatja a felkérést, de akkor külön megbízási szerződést kell kötnie plusz pénzért.) Ha nincs meg a 24 órája, de megtagadja a helyettesítést, annak következményei lehetnek: vagy csökken a fizetése, vagy átvezényelhetik másik iskolába. Kitért arra is, hogy magyarból és történelemből lehet „önképzőkört” tartani, amikor annyit mondanak a diákoknak, hogy olvassák el a könyvet és dolgozzák fel a témát. De a természettudományos tárgyaknál komoly gondot jelenthet a szaktanár hiánya.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230912_tanar_helyettesites_tanarhiany_TASZ_Zeller_Judit

 

A belügy szerint a közoktatásra nem értelmezhető a KSH adata a 7620 betöltetlen állásról

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023 második negyedéves adata szerint az oktatásban összesen 7620 pozíció betöltetlen. Ez nemcsak a közoktatásra vonatkozik, hanem a teljes oktatásra, így jó eséllyel az egyetemi dolgozók mellett a céges oktatókat is beleszámolhatják. Ezért a hvg.hu megkérdezte a Belügyminisztériumot, ennek a számnak mekkora része a közoktatásban betöltetlen álláshely. Arra is rákérdezett a portál: miként lehetséges, hogy korábban azt írták: a statisztikájuk pedagógushiányt nem tartalmaz. A most kapott válasz a következő: „A köznevelésben nincs merev álláshely-szabályozás, a foglalkoztatásnak pedig számos formája van, az utóbbi években növekedett például az óraadó pedagógusok létszáma, akik nem álláshelyen foglalkoztatottak, de az oktató, nevelő feladatot ellátják. A KSH honlapján szereplő hivatkozott adat az oktatási rendszer egészére vonatkozik, és nem is feltétlenül csak a pedagógusokra, ezért az az állami köznevelési rendszer vonatkozásában nem releváns.”

https://hvg.hu/itthon/20230912_Levezette_a_belugy_miert_nem_tartjak_a_kozoktatasra_nezve_relevansnak_az_oktatasban_betoltetlen_7620_allashelyet#rss

 

Tanítás közben ürítettek ki egy iskolát a végrehajtók

A rendőrség és a végrehajtók is kiszálltak kedden kora délután az alapítványi fenntartású soroksári Qualitas Gimnáziumhoz: kiürítették az épületet, a diákokat és az intézmény dolgozóit hazaküldték – derült ki a Facebookon közzétett bejegyzésekből. Egy videófelvételen azt is megörökítették, ahogy Berki András bírósági végrehajtó egy megafonnal tájékoztat: „Az iskola épületét tavaly októberben elárvereztem, az árverés jogerőre emelkedett és a bíróság minden jogorvoslatot jogerősen elbírált”. Jelezte: az ügyről tudomása volt az iskola és az intézményt fenntartó alapítvány igazgatójának is. Az árverésre azért került sor, mert az épület építését nem fizették ki, így annak hivatalosan is új tulajdonosa van. Az ATV kérdésekkel fordult a Belügyminisztériumhoz. A válasz a következő: „A Qualitas Gimnázium alapítványi fenntartású magánintézmény, amelynek pénzügyi és jogi természetű vitáihoz, működtetéséhez a tárcának semmi köze”.

https://hvg.hu/itthon/20230912_arveres_iskola_Qualitas_Gimnazium_vegrehajtok

 

„Nem akartam farkast kiáltani”

Ezt mondta a soroksári igazgató, ezért nem szólt sem a diákoknak, sem a tanároknak.

https://444.hu/2023/09/12/a-soroksari-gimnazium-igazgatoja-bevallotta-mar-augusztus-vegen-is-jart-naluk-a-vegrehajto-megsem-szolt-a-diakoknak-es-a-tanaroknak?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-soroksari-gimnazium-igazgatoja-bevallotta-mar-augusztus-vegen-is-jart-naluk-a-vegrehajto-megsem-szolt-a-diakoknak-es-a-tanaroknak

 

358 katolikus fenntartású intézményben 771 intézményegység működik

A Magyar Katolikus Egyház fenntartásában működő 358 köznevelési és szakképzési intézményben csaknem 150 000 tanuló és 14 500 pedagógus kezdte meg a 2023/2024-es tanévet – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A katolikus köznevelési és szakképzési intézmények többsége többcélú, sok helyen az óvodától a középiskoláig biztosított a gyerekek nevelése. Az idei tanévtől öt intézmény fenntartását vette át a Magyar Katolikus Egyház, további két intézmény új feladattal, óvodával, általános iskolával bővült.

https://www.hrportal.hu/hr/ennyi-tanulo-kezdte-meg-a-tanevet-katolikus-oktatasi-intezmenyben-20230912.html

 

Miért tárgyalásképtelen a kormány?

A kormány rég nem partner abban, hogy szakmai vitákat folytasson az oktatásról. Kincse Szabolcs írásából egy részlet: „A kormány kényszerpályán mozog. Kis túlzással a léte függ attól, hogy pocsék legyen a közoktatás, hogy a gyerekek korán munkába álljanak, hogy a munkások keveset keressenek, a szennyező üzemek betelepüljenek és felszívják a funkcionális analfabéta tömegeket. Ezért tárgyalásképtelen a kormányzat.”

https://www.szavon.hu/2023/09/12/miert-targyalaskeptelen-a-kormany/

 

szeptember 13.

Az akciók folytatódnak, holnap tüntetés lesz, a PSZ is folytatja…

Az Egységes Diákfront az OKA-val olyan szolidaritási platformot szeretne létrehozni, amely egy hosszú építkezés után segít az érdekérvényesítésben, de ehhez idő kell. Nem lehet egyből változást várni, miközben a kormány 13 éve rontja tudatosan a helyzetet – mondta Perlaki-Borsos Noel, az EDF elnökségi tagja. A Hírklikknek arról is beszélt: a megmozdulásokra azért van még mindig szükség, mert a kormány tovább rontott az oktatás helyzetén. A szeptember 15-ei tüntetésen ott lesz a Pedagógusok Szakszervezete is. Totyik Tamás elnök jelezte: a PSZ sem tétlenkedik, az Alkotmánybíróságnál megtámadja a jogállásváltásról szóló törvényt, és „európai színtérre” is kiviszi majd. Ősszel ismét járják az országot, hogy tájékoztassák a pedagógusokat arról, mire számítsanak a jogállásváltás miatt.  A cikk felidézte: a PSZ tanévnyitó sajtótájékoztatóján jelentette be Tóth Tünde alelnök, hogy közösségi kampányt indítanak, amelyben szülők, diákok és pedagógusok hat szóban fogalmazhatják meg problémáikat. Sok válasz érkezett, amit átnyújtanak majd a kormánynak, hogy értsen a szóból…

https://hirklikk.hu/kozelet/perlaki-borsos-noel-a-tunteteseket-kutya-kotelessegunk-tovabbra-is-szervezni/421235

 

Mi történik a gyermekek mindenek felett álló érdekével? Semmi…

A soroksári esetről, a végrehajtásról kérdezték először Gosztonyi Gábort, a PSZ alelnökét a Heti TV Pirkadat c. műsorában. Jelezte, nem lehet tudni, hol kezdték egyáltalán a szerdai napot a diákok, akik között végzősök is vannak. A gyermekek mindenek felett álló érdeke sérül az országosan tapasztalt tanárhiány miatt is. Úgy fogalmazott: a kormány szerint a számok rendben vannak, de nem a számok mennek be a diákokhoz tanítani. A visszafoglalkoztatott nyugdíjasok tartják életben az oktatást, sőt, már elsős egyetemi hallgatókat is bevetnek, akkora a pedagógushiány. Emlékeztetett: most kell tájékoztatni a pedagógusokat az új jogállásról, nekik szeptember 29-éig van idejük nyilatkozni, elfogadják-e azt vagy sem. A PSZ minden segítséget megad tagjainak, mondta Gosztonyi Gábor.

https://www.youtube.com/watch?v=9U5ost0Xg1s

 

Csalódottság: ilyen szerződést kapnak a pedagógusok a státusztörvény alapján

A szerződést aláíró pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyá alakul át, hogy a tanárok „társadalmi, szakmai és anyagi megbecsülése is javuljon és fejlődhessen”. A hvg360 portálhoz egy nyugdíjkorhatárhoz közeledő, elismert tanár (akinek van állami kitüntetése is) juttatta el saját szerződését, melyben a következők szerepelnek: várható munkaköre: tanár, várható heti munkaideje: heti 40 óra, várható besorolása: Pedagógus II., várható havi illetménye: 493 800 Ft. A tanár eddig havonta nettó 312 000 forintot keresett, január elsejétől 18 000 forinttal lesz több az alapfizetése. Pótlékokkal együtt párezer forinttal keres majd többet, mint korábban, ami miatt nagyon csalódott, hiszen érdemben nem fog többet keresni, mint a kezdő kollégái. Felháborítónak tartja, hogy a béremelést pótlékban adják, hiszen azt bármikor visszavonhatja a tankerület. A szerződést csak azért írja alá, mert hamarosan nyugdíjba megy.

https://rtl.hu/belfold/2023/09/13/ilyen-szerzodest-kapnak-a-pedagogusok-a-statusztorveny-alapjan?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=belf%C3%B6ld_ilyen-szerzodest-kapnak-a-pedagogusok-a-statusztorveny-alapjan

 

A középiskolás gyerekemnek öt órája volt a múlt héten: nem naponta, összesen

Van olyan intézmény, amelyben a 2022-es évhez képest változatlanul folyik az oktatás, máshol órarend vagy tanterem, napközis tanár sincs. A következő hónapokban romolhat a helyzet: vannak pedagógusok, akik kivárják, amíg a munkáltató szeptember 15-én közli velük munkavégzésük helyét, a munkaidejüket és a bérüket, ez alapján hoznak döntést. Sok helyen a státusztörvény elfogadásakor, júliusban felmondott tanárok még néhány napig, hétig felmondási idejüket töltik. Az oktatásban történő változások nagyon nehéz helyzetbe hozzák azokat a pedagógusokat, akik a pályán szeretnének maradni. Szülők panaszából idézett a portál: alig vannak szakórák, lyukas annál több. Sok helyen kérik a szülőket: vigyék haza ebéd után gyermekeiket. Közben a szülők semmilyen tájékoztatást nem kapnak arról, hogy akik gyermekeiket tanítják, szakos pedagógusok-e, illetve pedagógusok-e egyáltalán.

https://wmn.hu/wmn-suli/60897-a-kozepiskolas-gyerekemnek-5-oraja-volt-a-mult-heten-nem-naponta-osszesen

 

„Az oktatásban nincs jobb és bal” – folytatódik a Zebraszerda

Szerda reggel molinókkal és táblákkal felszerelkezett szülők, diákok és változást akaró állampolgárok lepték el Budapesten a Széll Kálmán tér zebráit. A Zebraszerda kezdeményezés tavaly ősszel indult, nem sokkal azután, hogy az élőláncok és egyéb megmozdulások nem vezettek eredményre. Az akció mára hagyománnyá vált, az Indexnek nyilatkozó tiltakozók pedig kivétel nélkül azt tervezik, hogy a kiállást a 2023/2024-es tanévben is folytatják. „Oktatásban nincs jobb/bal”, „Tanár kell minden szakmához” – ilyen feliratokba futhatott az, akinek szerda reggel a Széll Kálmán téren volt dolga.

https://index.hu/belfold/2023/09/13/oktatas-zebraszerda-titakozas-szell-kalman-ter-szulok-diakok-tanarok/

 

Nem nyilvánosak a státusztörvény végrehajtási rendeletének kritikái

Hiába mondja ki jogszabály, hogy egy társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelet megjelenését követően a rendelet kibocsátója a megjelenést követő nyolc napon belül köteles közzétenni az egyeztetésen beérkezett kritikákat és azt, hogy ezeket kik küldték be, a státusztörvény végrehajtási rendeletének megjelenése óta már csaknem két hét telt el, a vita összefoglalása viszont még mindig nem érhető el a kormány oldalán – hívta fel a figyelmet a Civil Közoktatási Platform (CKP).

https://eduline.hu/kozoktatas/20230913_CKP_statusztorveny_tarsadalmi_egyezetes_jogsertes

 

Kiskorú veszélyeztetése és hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz a bezáratott soroksári iskola

Kiskorú veszélyeztetése, hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Központi Nyomozó Főügyészségnél a Qualitas Gimnázium – derül ki az oktatási intézmény közleményéből. Ott Ferenc igazgató a Népszava megkeresésére azt mondta, a végrehajtók mintegy háromszáz gyereket tettek az utcára, az épületet lezárták. Az iskola harminc éve működik, s bár alapítványi fenntartású, tandíjat nem szednek, csak állami támogatásból tartják fenn magukat, különös figyelmet fordítanak a tanulási zavarokkal küzdő gyerekek oktatására, fejlesztésére. Szerinte az intézkedés jogtalanul történt. A kiürítés megkezdése előtt a gimnázium bírósághoz fordult a végrehajtás felfüggesztése és a kiürítés megakadályozása érdekében. A bíróság ez idáig a kifogást nem bírálta el, így a végrehajtó a bíróság döntéséig nem volt jogosult eljárni – írta az oktatási intézmény.

https://nepszava.hu/3208607_soroksar-qualitas-gimnazium-feljelentes-oktatas

 

szeptember 14.

Nem lesz nagy ellenállás, pedig minden egyre rosszabb

Összességében kiszolgáltatottabbak és zsarolhatóbbak lesznek a pedagógusok – mégsem vár a szférától különösebb ellenállást sem Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, sem Szűcs Tamás, aki korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának elnöke volt. Utóbbi most elhagyja a tanítást – inkább buszsofőrnek képezi át magát. A Jelen lapnak nyilatkoztak. Szó volt a státusztörvényről, az új munkaszerződésekről, a diákok egyre romló képességeiről is.

https://jelen.media/kozelet/a-nyolcadikos-tanulok-40-szazaleka-funkcionalis-analfabeta-es-ez-meg-romlani-fog/

 

Felháborodást okozott az új szerződés

Van, akinek a „várható” béremelése 21 forint, vagyis megalázó az új szerződés, amelyet a státusztörvény alapján kínálnak a pedagógusoknak – ezt nyilatkozta Totyik Tamás, a PSZ elnöke a Klubrádió A lényeg c. műsorának. Felvetette: milyen munkaszerződés az, amely „várható” kategóriákat tartalmaz? Ezen a linken 9.40-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2023-szeptember-14-csutortok-1200-35679

 

Egy negyed tanévet elvittek a kényszerű zárások a járvány idején

Az olvasásban 15-16 hét, a természettudományokban 10-11 hét, matematikából pedig 9 hét lett a tanulási veszteség az általános iskola alsós diákjainál – állapították meg a Corvinus és a Szegedi Tudományegyetem kutatói a covidhoz kapcsolódó óvoda- és iskolabezárások rövid és hosszú távú hatásairól. Sajnos a hátrányok halmozódnak.

https://www.economx.hu/belfold/veszteseg-tavoktatas-lemaradas-covid.777351.html

 

Még lehet jelentkezni a tanári tehetséggondozási ösztöndíjprogramra

Szeptember 21-éig lehet jelentkezni a Köbüki néven elindított tanári tehetséggondozási ösztöndíjprogramra – jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter Facebook-oldalán. Keressük együtt a tehetségeket és ismerjük el a tehetséggondozó tanárokat! A tehetséggondozásban kimagasló munkát végző tanárok havonta nettó 75 ezer forint ösztöndíjra pályázhatnak, amely 10 hónapon át, szeptembertől júniusig jár. Csák János a bejegyzéshez kapcsolódó videójában azt mondta, életünkben a legnagyobb formáló hatást a családunk, a szüleink és a tanáraink teszik. Tisztelet a tanároknak, akik a jövő nemzedékeit nevelik! – mondta a miniszter.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/09/14/csak-janos-szeptember-21-eig-lehet-jelentkezni-a-tanari-tehetseggondozasi-osztondijprogramra

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X