Heti lapszemle 2023. november 17.

lapszemle

A diákok még ébren tartják a tiltakozásokat, s igazuk is van: az ő jövőjüket kockáztatják a felnőttek. Akik lassan beburkolódznak az őszi ködbe…

 

november 10.

Mélyponton az oktatás: sok a diploma nélküli pedagógus, sokan távoztak

Minden harmadik általános iskolában tanít képesítés nélküli „pedagógus” – nyilatkozta az RTL Reggeli c. műsorának Totyik Tamás, a PSZ elnöke. Szerinte most van a legmélyebb ponton az oktatás a rendszerváltás óta. A pedagógushiány, az alulfizetettség már látszik az oktatás színvonalán: a nyolcadikosok 40 százaléka funkcionálisan analfabéta. Július óta csaknem 2500 pedagógus mondott fel, 1500 pedagógus dolgozik felsőfokú végzetség nélkül.

https://rtl.hu/reggeli/2023/11/10/kreta-oktatas-psz-totyik-tamas-elnok-tanarhiany

 

A kormány szerint felesleges oktatásra költeni

A kormány nem tekinti fontosnak az ágazatot, mert csak olcsó munkaerőre van szükség, nem képzett munkavállalókra. A frisshírek.hu Magyar Közöny című podcastjának Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke nyilatkozott arról, mi történt az oktatással az elmúlt 13 évben. Szóvá tette azt is, hogy a kormány kiiktatta az érdemi szociális párbeszédet. Ami a fizetéseket illeti: a diplomás átlagbér 50 százalékát is alig-alig érik el a pedagógusbérek. Az elnök szerint jó lenne, ha a kormány a Brüsszelnek tett ígéretét betartaná, törvényben szabályozná a béremelést. Úgy tűnik, a kormány bosszút áll a tiltakozások miatt, ráadásul a PSZ (szeptemberi sajtótájékoztatóján) felhívta a figyelmet, hogy 30 ezer dolgozó hiányzik az oktatásból. A státusztörvény célja éppen a pedagógushiány eltakarása volt.

https://youtu.be/iHtz1tqHeJA

 

Újabb pert nyert első fokon Hende István tagunk

Hende István, a jáki Nagy Márton Általános Iskola matematika tanára kérte, hogy a szombathelyi tankerület három évre visszamenőleg rendezze a tanárok elmaradt helyettesítési pénzeit, elkerülve a tömeges pereket. De miután ez nem történt meg, egy szombathelyi kolléganővel és a Pedagógusok Szakszervezete segítségével „mozgósították” a Szombathelyi Tankerületi Központhoz tartozó intézmények pedagógusait. Végül 147 Vas megyei pedagógus – hármas csoportokban – összesen 49 munkaügyi pert indított a tankerülettel szemben. Ebből az első munkaügyi perben (Hende István és két jáki kollégája a felperes) született nem jogerős ítélet: a munkaügyi bíróság megítélte a 96 órán belül elrendelt helyettesítések óradíját. A másik 48 perben (144 érintett pedagógus) az említett jogerős ítéletre várnak.

https://www.nyugat.hu/cikk/ujabb_pert_bukott_tanarok_ellen_a_szombathelyi

 

Megszűnhet a művészettörténet tantárgy a középiskolákban

A Klubrádió Café Péntek című műsorában egy neve elhallgatását kérő pedagógus azt mondta, a döntésről mindössze egy szűkszavú utasítást kaptak, az erről szóló indoklást viszont hiába vártak. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője úgy tudja: művészettörténetből 2024-től már nem lehet érettségizni, a tantárgyat is megszüntetik. A művészettörténet egyes elemeit más órák tananyagába integrálják. Hasonlóan nyilatkozott a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke, Gosztonyi Gábor is.

https://www.klubradio.hu/adasok/a-szakszervezetek-szerint-megszunhet-a-muveszettortenet-tantargy-a-kozepiskolakban-139812

 

A tankerületi vezető indokolt, mi alapján választotta ki a Karinthy Gimnázium kirúgott tanárait

Rábel Krisztina, a Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetője a bíróságon elmondta: monitorozták a tankerülethez tartozó iskolákban a sztrájkok és polgári engedetlenségek dinamikáját. Az adatok azt mutatták, hogy az egész tankerületben a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai mulasztották a legtöbb órát, 440-et (a tankerületben összesen 800 óra mulasztást regisztráltak). Saját döntése volt a tanárok rendkívüli felmentése. Önállóan mérlegelt, azokat küldte el, akik fejenként egyheti mulasztás értek el. Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetője ugyanazon a napon, ugyanazzal a szövegezéssel bocsátotta el polgári engedetlenség miatt a tanárokat, ám Rábel Krisztina szerint erről nem egyeztetettek.

https://24.hu/belfold/2023/11/10/rabel-krisztina-tankerulet-kirugott-tanarok-karinthy/

 

Tanárper – a bíróság figyelembe veszi a polgári engedetlenséget?

A polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok munkaügyi perének egyik legfontosabb kérdése, hogy a bíróság figyelembe veszi-e, a pedagógusok miért kezdtek engedetlenségi akcióba és tagadták meg a munkát. A polgári engedetlenség a szabad véleménynyilvánítás körébe tartozik, amit az Alaptörvény is véd – nyilatkozta a Népszavának Sziklai Tamás, annak a hat pedagógusnak az ügyvédje, akiket tavaly bocsátottak el a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnáziumból. Az ok: többször is polgári engedetlenséggel hívták fel a figyelmet az oktatás problémáira, valamint így fejezték ki tiltakozásukat a jogszerű iskolai sztrájk törvényi korlátozása ellen. A következő tárgyalás február második felében, az elsőfokú ítélet pedig tavasszal várható.

https://nepszava.hu/3215105_tanarper-karinthy-frigyes-gimnazium-polgari-engedetlenseg

 

Nem megijedni kellett volna akkor…

Mivel máig nem derült ki, hogy a tavaly szeptember elsejével indult, gördülő tiltakozásban december közepéig részt vevő 2018 fő közül mi alapján választották ki a tankerületek éppen azt a tizenhat tanárt, akit végül elbocsátottak, a lépés legvalószínűbb magyarázata ma is csak az erődemonstráció lehet. A megfélemlítés pedig működik, hiszen az engedetlenség, amelyhez korábban több mint kétszáz iskola csatlakozott, a kirúgások után lényegében megszűnt. Kirúgott pedagógusok nyilatkoztak az eltelt időszakról.  „Őrülten sokat tanultam magamról ezalatt az egy év alatt – mondja a Karinthyból elbocsátott Rábai János. Leginkább azt, hogy minden körülmények között ki tudok állni magamért. Bár nagyon türelmes ember vagyok, meg tudom húzni azt a határt, amikor azt mondom: eddig és ne tovább.”

https://www.valaszonline.hu/2023/11/10/kirugott-tanarok-munkaugyi-per-torley-katalin-kolcsey-gimnazium-marosi-beatrix-tanitanek-mozgalom/

 

A szülők is perelhetnének, ha nincs szaktanár

„A kiállás a gyerekekért persze úgy a legjobb, ha többen együtt teszik, de egyénileg is módja van rá minden szülőnek. Ez a folyamat még nem indult be. Pedig még az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos is kimondta, hogy akár perelhetnek is. Ilyen per a tudomásom szerint még nem zajlott, pedig igazából erre lenne szükség. Ám ahhoz, hogy a szülőknek esélyük legyen, a visszaéléseket, törvénysértést dokumentálni kell. Leírtuk azt is, ki lehet kérni a dokumentumokat, utána lehet panaszlevelet írni. Először érdemes az igazgatónak írni, aztán a fenntartónak, és ha ezen az úton végigmentek, lehet érvényt szerezni az igazuknak akár jogi úton is. Tudomásom szerint idáig még egy szülő sem jutott el” – mondta Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.

https://hirklikk.hu/kozelet/miklos-gyorgy-a-gyerekeik-minosegi-oktatasaert-egyedul-a-szulok-lephetnenek-fel/423854/

 

Aki kijön a közoktatásból, annak súlyos poszttraumás stressz szindrómája lesz

A magyar oktatási rendszer arra van kalibrálva, hogy egy-két Nobel-díjast kitermeljen. A pedagógusok azt gondolják, akkor dolgoznak meg a pénzükért, ha minél többet állnak és magyaráznak, de így a gyerekek alig jutnak szóhoz – mondta Lannert Judit a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ senior kutatója a Telex Közbeszéd rendezvényén. Az oktatáskutató úgy látja: az iskolák közötti és az iskolán belüli szelekció is erősödött az utóbbi időben. Nádori Gergely szerint az a legnagyobb bűne a mai oktatási rendszernek, hogy elvette a tanároktól az „alkotó értelmiségi státuszt”.

https://telex.hu/belfold/2023/11/10/telex-kozbeszed-beszelgetes-oktatas-nobel-dijasok-tamogatok-harom-hollo-szakertok

 

november 11.

700 iskolaőr vigyáz a diákokra

Az elért eredményeknek köszönhetően az oktatási intézmények vezetőinek bizalma erősödött a program iránt, egyre több intézmény jelzi fenntartójának, hogy csatlakozna az iskolaőri programhoz. A pedagógusokon, az oktatási intézmények dolgozóin és a szülőkön túl már a gyermekek is igénylik az iskolaőrök jelenlétét, méghozzá nem csak az udvaron vagy a folyosón. Nem egy iskolaőr fotója látható ballagási tablókon, osztálykirándulásokra is kapnak meghívást.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/11/hazankban-hetszaz-iskolaor-vigyaz-a-gyermekekre-es-pedagogusokra-de-folyamatosak-a-kepzesek?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

november 12.

A tankerületvezetők félelmet akarnak kelteni a kirúgásokkal

Nem az volt a tankerületvezetők legnagyobb bűne, hogy nyilvántartást vezettek az engedetlenkedőkről – mondta a Hírklikknek Nagy Erzsébet. A PDSZ ügyvivője szerint a cél az elrettentés volt, a módszer pedig, hogy nem kell minden engedetlenkedő pedagógust kirúgni, elég minden tizediket, a többi félni fog. Akkor is, ha ezt a tankerületi vezetők tagadják.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-tankeruletvezetok-felelmet-akartak-kelteni-a-pedagogusok-kirugasaval/423921/

 

Egy tankerületben felmondott minden tizedik tanár, a kormány elhallgat fontos adatokat

A G7 cikke szerint a státusztörvény bevezetése által leginkább érintett 6 hétben mintegy 2500-an mondtak fel a tankerületeknél. Ez sok, de azt, hogy idén folytatódik-e a felmondások növekedésének trendje, csak 2024-ben fogjuk látni. Emellett az oktatás strukturális problémákkal is küzd, amit mindenféle adat, például a pályára lépők és ott maradók stabilan alacsony szintje évek óta egyértelműen megmutat: ebben az értelemben, ha egy tanár hagyja ott a tanári pályát a státusztörvény és a bérrendezés hiánya miatt, az is sok.  A nem állami szektorból távozókról nincs adat, pedig enélkül nem lehet értékelni a státusztörvény hatását. Ugyanakkor az is tény, hogy jelenleg nincs sztrájk vagy polgári engedetlenségi mozgalom, az oktatás nem mutatja a látványos összeomlás jeleit.

https://g7.hu/kozelet/20231112/egy-tankeruletben-felmondott-minden-tizedik-tanar-a-kormany-elhallgat-fontos-adatokat/

 

november 13.

Pilz Olivér: alapjaiban van baj az oktatással

Vannak még színvonalas iskolák, de vannak, ahol már a gyerekmegőrzés szintjére degradálódott az oktatás. Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom társalapítója a Hírklikknek nyilatkozott. Szerinte, ha a diák meg akarja tanulni az álmaihoz szükséges tananyagot, a szülőnek bizony rendesen ki kell nyitnia pénztárcáját. Az oktatásban is megjelent a magánoktatás. Vagyis ismét azokkal szúrtak ki, akik rosszabb anyagi helyzetben vannak. Pedagógushiány van, ezt a diákok és a szülők érzékelik, miközben a hivatal azt mondja, hogy nincs. Most akkor mi az igazság? Az, amit az a néhány száz, a kormány közelében lévő ember mond, vagy pedig az, amit az a másfél-kétmillió ember tapasztal, miután kapcsolatban van az oktatással? – tette fel a kérdést.

https://hirklikk.hu/kozelet/pilz-oliver-alapjaiban-van-baj-a-magyar-oktatasi-rendszerrel/423975/

 

Gyurkó Szilvia: a legjobb iskola az, ahol a gyermek jól van

Az internet, a világméretű összekapcsolódás világában fel kell tenni a kérdést, mire jó az iskola. Hiszen egyre egyértelműbb, hogy a tanulásra legkevésbé. Olyan gyorsan változik a világ, hogy nehéz vele lépést tartani. Hatalmas feladat meghatározni az ismereteknek azt a körét, amire tényleg szükség van. Kizárt dolog, hogy a XXI. században ugyanúgy konszenzusra lehet jutni az „általános műveltségről”, mint régen. Cserébe viszont nagy az igény arra, hogy a tudás, amit megszerzünk, hasznos és hasznosítható legyen. De kérdés, hogy egyáltalán mi lesz hasznos tudás öt, tíz, tizenöt év múlva.  Gyurkó Szilva gyermekjogi szakember írása.

https://wmn.hu/wmn-life/61297-dr-gyurko-szilvia-a-legjobb-iskola-az-ahol-a-gyerek-jol-van

 

november 14.

Budaházy léleképítése: minden felelősség az igazgatót és tankerület vezetőjét terheli

A meghirdetett program szerint a Hunnia-perben terrorvádak miatt elítélt, majd államfői kegyelemmel a börtönből szabadult Budaházy György fogja építeni a lelkeket november 27-én Szekszárdon. Eddig úgy volt, hogy a Garay János Gimnázium dísztermében lesz a program, de a Szekszárdi Tankerületi Központ igazgatójától, Gerzsei Pétertől a Hírklikk megtudta: tévedés volt a helyszín megjelölése. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke azt mondta: „ha egy olyan jogerősen elítélt, amnesztiával szabadult embert, aki még nem kapta vissza a közügyekben való részvétel jogát, beengednek egy iskolába, akkor azért ott minden felelősség az intézményvezetőt és a tankerületi vezetőt terheli. A szülőknek kellett volna mélységesen felháborodniuk azon, hogy ilyesmire egyáltalán sor kerülhet.” Egyébként nem iskolai rendezvényről van szó, majd utóbb kiderült az is: nem lesz Budaházy-előadás a szekszárdi gimnáziumban.

https://hirklikk.hu/kozelet/egy-szekszardi-gimnaziumban-keszult-lelekepito-eloadasra-budahazy-gyorgy/424002

 

Jogszabályokkal kikövezett úton száguld a magyar oktatás a semmibe

A Janus-arcú oktatási rendszer úgy tesz, mintha még működne, például felvételi határidőket szab, Arany János Tehetséggondozó Programot indít hátrányos helyzetű diákoknak. Aztán egy 8. osztályosoknak jóindulattal indított felvételi tréningen kiderül, hogy az ügyes diákok fele rendkívül hiányosan teljesít. Az ok: nincs fizikatanár, nincs kémiatanár, a gyerek a 6. és 7. osztályban szerette a biológiát, de az idén már a magyar szakos tanítja azt is, noha nemigen ért hozzá. A szülő pedig azt érzi, az iskolában kézzel fogható a félelem.

https://hirklikk.hu/kozelet/jogszabalyokkal-kikovezett-uton-szaguld-a-magyar-oktatasi-rendszer-a-semmibe/424020

 

Iskolázatlanságban jók vagyunk Európában

Romániával és Dél-Olaszországgal versenyzünk iskolázatlanságban az utolsó helyekért. Az Eurostat eredményeit megerősítik a hazai kutatások is. A tanuló és már dolgozó fiatalok körében is kisebbségben vannak, akik a magyarországi oktatást európai szintűnek tartják, mindössze 18-18 százalékuk van ezen a véleményen. Mind a diákok, mind a dolgozó fiatalok többsége – 59 és 55 százaléka – alacsonyabbnak tartja a színvonalat. Az oktatási kiadások a GDP arányában trendszerűen csökkentek az elmúlt 20 évben Magyarországon. 20 éve még a GDP 5,5 százalékát tették ki a költségvetési intézmények oktatási kiadásai. 2020-ra ez 4 százalék alá csökkent. Vajon meddig megyünk még lefelé?

https://piacesprofit.hu/cikkek/tarsadalom/iskolazatlansagban-nagyon-jok-vagyunk-europaban.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

 

Díjazták a kreatív tanárokat, akik fejlesztik a természettudományos oktatást

A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium, a fővárosi BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum és a dombóvári Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nyerte el idén az egyenként 800.000 forint pénzjutalommal járó EJMSZ Iskola Díjat. Három, egyenként 200.000 forinttal jutalmazott különdíj is gazdára talált, amelyet a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum, valamint a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium érdemelt ki.

https://eduline.hu/kozoktatas/20231114_Dijaztak_a_kreativ_tanarokat_akik_ujito_megoldasaikkal_fejlesztik_a_hazai_STEM_oktatast

 

Ügyészségi nyomozás folyik az Eötvös Gimnázium ügyében

Folyik a nyomozás a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen a fővárosi Eötvös József Gimná­zium idén kirobbant korrupciós ügyé­ben – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Központi Nyomozó Főügyészség. A gyanú szerint vesztegetési pénz kellett ahhoz, hogy azokat a diákokat is felvegyék az elitiskolába, akiknek nem sikerült a hivatalos felvételije. Egy hangfelvétel alapján arra lehetett következtetni, hogy a korrupt beiskoláztatási rendszert az igazgató és az iskolához tartozó alapítvány vezetője működtethette. „Eddig semmiféle információt nem kaptam, senki nem keresett meg. Továbbra is fontosnak tartom azonban megjegyezni, hogy részemről nem történt törvénytelenség” – mondta Moss László igazgató, aki továbbra is vezeti a gimnáziumot.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/11/eotvos-botrany-ugyeszsegi-nyomozas

 

A szakszervezeti tisztségviselőt megillető munkaidő-kedvezmény dilemmái

A szakszervezetek elsődleges célja a dolgozók munkaviszonnyal kapcsolatos érdekeinek előmozdítása és védelme. Ezért a munkajogi szabályok számos jogosultságot adnak a szakszervezetek és a szakszervezet munkájában részt vevő munkavállalók számára. Ilyen például a munkaidő-kedvezmény is, amely az érdekképviselet ellátása érdekében illeti meg a munkavállalót.

https://ado.hu/munkaugyek/a-szakszervezeti-tisztsegviselot-megilleto-munkaido-kedvezmeny-dilemmai/

 

november 15.

Életutak: 45 pedagógust méltattak Székesfehérváron

Székesfehérváron Emlékdiplomákat adtak át azoknak a pedagógusoknak, akik 50, 60, 65, 70, 75, 80 évvel ezelőtt vették át diplomájukat és a városban tanítottak, onnan mentek nyugdíjba. Az ünnepségen a Pedagógusok Szakszervezete Fejér Vármegyei Szervezetének elnöke, Jámbor Ferencné arra emlékeztette a diplomájukat átvevőket, hogy ők építették a pedagógusok mostani aktív generációjának a jelent. Ők adják a példát a mindennapi munkához, amiből hitet, bátorságot és erőt meríthetnek a maiak. Gratulálunk az ünnepelteknek! A rendezvényről beszámolt a Fehérvár TV és a FEOL portál is.

https://www.fehervartv.hu/video/index/41830

https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2023/11/emlekdiplomas-pedagogusokat-koszontottek-a-hiemer-hazban-galeria

 

Bűz és szakemberhiány – Tarthatatlan állapotok a gyógypedagógiákon, az ombudsman nem reagál

Több mint egy hónapja kezdeményezte Kozma Ákosnál, az alapvető jogok biztosánál az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények (EGYMI-k) vizsgálatát a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), de az ombudsman azóta sem reagált – tudta meg a Népszava Totyik Tamás PSZ-elnöktől. A szakszervezet szerint azért is szükség lenne mihamarabb átfogó szakmai vizsgálatra, mert a PSZ-hez sok panasz érkezett az épületek rossz állapotáról, méltatlan körülményekről, szakemberhiányról. A PSZ-hez érkezett jelzések alapján több helyen nem megfelelő végzettségű szakember foglalkozik a gyermekekkel, tanulókkal. Egy szülő arról is írt, autista kislánya évek óta nem kapja meg maradéktalanul a szükséges fejlesztéseket, és csak több hivatalos bejelentés után sikerült azt elérni, hogy hetente legalább három napon, heti öt órában foglalkozzanak a gyerekkel az iskolában. Egy másik édesanya arról számolt be, a sajátos nevelési igényű gyerekeknek már a megfelelő óvoda, iskola megtalálása sem egyszerű: vagy nincs hely, vagy messze van, mert a lakóhely környékén nincs ilyen intézmény. A PSZ-nek írt egy gyógypedagógus is, aki 2004-től dolgozott egy EGYMI óvodai részlegén, de idén nyáron befejezte a munkát a túlterheltség miatt.

https://nepszava.hu/3215483_gyogypedagogia-oktatas-szakemberhiany-ombudsman-meltatlan-korulmenyek

 

Akkora a tanárhiány, hogy néha csak délre járnak a diákok egy budapesti gimnáziumban

Olyan súlyos a tanárhiány a budapesti Álmos Vezér Általános Iskola és Gimnáziumban, hogy az informatika és matematika szakos diákok néha csak délre járnak, vagy akkorra már végeznek is az óráikkal – erről számolt be az RTL híradója. Házlinger György, a Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetője szülői fórumot tartott az iskolában, amit az egyik szülő rögzített. A szülők szerették volna megtudni, hogy a matematika és informatika tagozatos gyerekeik hogyan és mikor tudják pótolni a lemaradást, a tankerületi igazgató válasza azonban mindenkit meglepett: a tagozatos informatika csak marketingfogás, méz a madzagon. A szülők szerint hiába ingyenes az oktatás, drága magántanárokat kell fogadniuk, hogy gyerekeik behozzák a lemaradásukat.

https://eduline.hu/kozoktatas/20231116_Almos_Vezer_Altalanos_Iskola_es_Gimnazium_tanarhiany_informatika_matematika

 

A kormány azt szeretné, ha a magyar oktatás adná a legmodernebb tudást Európában

A kormány azt szeretné, ha a magyar oktatás adná a legmodernebb tudást Európában, melynek része, hogy a legkorszerűbb informatikai eszközöket készségszinten tudják használni a diákok – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Vácon. Pest vármegyében 20 ezer laptopot osztanak ki, Vácon 1200-at, a sajtótájékoztatónak otthont adó Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolában pedig 136-ot – közölte Rétvári Bence.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/11/15/a-kormany-azt-szeretne-ha-a-magyar-oktatas-adna-a-legmodernebb-tudast-europaban

 

Csökkent a magyarországi felsőoktatásban tanulók száma

2013-ban 359 ezer, 2021-ben már csak 287,5 ezer hallgató tanult a magyar felsőoktatásban a KSH szerint. Bár az összesítésben egyelőre nem szerepelnek a 2022-es és a 2023-as adatok, a változásokat bemutató görbén világosan látszik, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent az összes magyarországi felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók száma. A mélypont 2019-ben volt: 281,5 ezer diák tanult főiskolán vagy egyetemen, ami még kevesebb, mint ahányan 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány idején tanultak valamilyen felsőoktatási intézményben. Egyre több diák megy egyetemre Ausztriában, Németországban és Hollandiában.

https://eduline.hu/felsooktatas/20231115_felsooktatasban_tanulok_szama_Magyarorszagon_20132021

 

november 16.

Akcióztak a diákok a Néprajzi Múzeumban kordonokkal körülvett képek miatt

Nyílt levelet írtak a Néprajzi Múzeum főigazgatójának, majd az intézmény elé vonultak az Egységes Diákfront tagjai. A művészet cenzúrázása ellen tüntettek, mert a múlt hét óta a Néprajzi Múzeum kordonnal választotta el az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállítás egyik, melegeket ábrázoló képeket is bemutató részét. Az intézmény főigazgatója a diákok múzeumlátogatásán nem volt jelen. Az Egységes Diákfront a vendégkönyvben üzenetet hagyott: „A művészet mindenkié, a művészet szabad.”

https://nepszava.hu/3215734_neprajzi-muzeum-egyseges-diakfront-claudia-andujar-kiallitas-akcio-lmbtq-kep-kordon

 

Eljárás indult egy diák ellen a „múzeumlátogatás” miatt

A rendőrség szerint nem bejelentett demonstrációt szervezett az EDF egyik elnökségi tagja. A diákok viszont azt állítják, hogy a múzeumlátogatáshoz nem kell a rendőrség engedélye.

https://hvg.hu/itthon/20231116_Eljaras_indult_az_Egyseges_Diakfront_egyik_vezetoje_ellen_miutan_diakok_latogattak_meg_a_Neprajzi_Muzeum_melegellenes_kordonjat

 

A hallgatók kiálltak a Corvinus kirúgott oktatója mellett, aki pert indít

100-150 hallgató tüntetett csütörtök este az egyetem Fővám téri épülete előtt, tiltakozásul Ádám Zoltán docens elbocsátása ellen. Hangsúlyozták: nem a Corvinus ellen, hanem a Corvinus érdekében döntöttek a kiállás mellett. Felsorolták követeléseiket, petíciót is indítottak. Azt szeretnék, hogy az egyetemen alakuljon megbízható etikai bizottság, az Ádám Zoltán kirúgását elvben megalapozó vizsgálati jegyzőkönyveket hozzák nyilvánosságra, a docens ügyét vizsgálják felül és vegyék vissza az egyetemre. A demonstráción megjelent Ádám Zoltán is, aki elmondta: várhatóan a jövő héten a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indít az egyetem ellen.

https://nepszava.hu/3215746_corvinus-egyetem-adam-zoltan-kirugas-hallgatok-tuntetes

 

Az FDSZ szerint jogellenes volt Ádám Zoltán elbocsátása

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleményt adott ki: a rendkívüli felmondással elbocsátott docens az FDSZ munkajogi védettségű tisztségviselője volt. Ebből fakadóan Ádám Zoltán munkaviszonyát az egyetemi szakszervezet hozzájárulása nélkül nem lehetett volna megszüntetni. „Bízunk abban, hogy a bíróság meg fogja állapítani Ádám Zoltán elbocsátásának jogellenességét. Tiltakozunk a szakszervezeti munkajogi védettséget kijátszó ilyen munkáltatói eljárás ellen és szolidaritásunkat kinyilvánítva követeljük elbocsátott kollégánk visszahelyezését állásába!”

https://eduline.hu/felsooktatas/20231116_FDSZ_Adam_Zoltan_Budapesti_Corvinus_Egyetem

 

Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban az online zaklatás ellen

A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! – ezek a legfontosabb üzenetei azoknak a plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolgálata, az Internet Hotline és a Belügyminisztérium (BM) Integrált Jogvédelmi Szolgálata közösen dolgozott ki. A kormány Facebook-oldala szerint 4500 iskolába kerülnek ki a plakátok. Az UNICEF Magyarország 2022-es felméréséből kiderült: a magyar középiskolások 66 százalékát rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak, az esetek csaknem felében napi szinten. A szakképző iskolákban és az általános iskolákban jellemzőbb volt a fizikai erőszak. Legutóbb feltehetően az iskolai zaklatás miatt egy sümegi fiú vetett véget az életének.

https://eduline.hu/kozoktatas/20231116_plakatkampany_iskola_kormany

 

VDSZ: halálba kergetheti a dolgozókat Semjén új javaslata

A kormánynak az éj leple alatt benyújtott törvényjavaslata szerint a kabinet példátlan módon el akarja törölni a kötelező orvosi vizsgálatot a munkahelyeken. A VDSZ szerint ezzel a dolgozók eddigi teljes jogbiztonságának megszűntetése után a kormány már az egészségüket is kockára teszi. El tudja képzelni bárki is, hogy az egyes tevékenységek során elszenvedett egészségkárosodás prevenciója ezzel megszűnhet? Kinek jó ez? Természetesen a munkáltatóknak és az államnak, mert ezzel már akkor az egészségügy egyik feladatát is le lehet vágni.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/30779-vdsz-halalba-kergetheti-a-dolgozokat-semjen-uj-javaslata

 

Komjáthi Imre: veszélyeztetik a dolgozók egészségét azért, hogy csökkentsék az egészségügyi adminisztrációt

Ha nincs rendszeres orvosi ellenőrzés, nem derülhet ki az sem, hogy munkahelyi ártalmaktól betegedhetnek meg az emberek. Ha nem lesznek dokumentálva munkaügyi ellenőrzések formájában a munkahelyi adatok, akkor a későbbi egészségügyi problémáknál nem lehet bizonyítani, hogy az egészségkárosodás a munkáltató felelőssége volt. Így reagált a Hírklikknek Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke a kötelező munkaalkalmassági vizsgálatokat eltörlő törvényjavaslatra.

https://hirklikk.hu/kozelet/komjathi-imre-veszelyeztetik-a-dolgozok-egeszseget-hogy-csokkentsek-az-egeszsegugyi-adminisztraciot/424064

 

november 17.

A nemzetközi diáknapon a tankerületek megkapják az alternatív népszavazási eredményt, indul a nemzeti konzultációs ívek begyűjtése

November 17-én, a nemzetközi diáknapon az ország számos pontján átadják a tankerületeknek az első alternatív oktatási népszavazás eredményeit. A szervezők, a diákok az Orbán-kormány által kezdeményezett párbeszédnek hirdetett, de a valóságban feleslegesen elköltött közpénzmilliárdokból irányított kérdésekre, mondvacsinált témákra adott válaszolgatás helyett cselekedni akarnak, és hozzákezdenek a péntektől postázandó konzultációs ívekből egymillió üres példányt összegyűjteni.

https://nepszava.hu/3215736_oktatas-nemzetkozi-diaknap-alternativ-nepszavazas-konzultacios-ivek-gyujtes-ahang

 

Nevelésügyi kormánybizottságot vezet Orbán Viktor

Nevelésügyi kormánybizottság alakul „a gyermekek hároméves korától nyújtott, a gyermekek nevelését célzó, a kormányzaton belül több miniszter irányítása alá tartozó szervezetrendszeren keresztül szervezett, működtetett és ellátott szolgáltatás” figyelemmel kísérésére. Ezt is a miniszterelnök vezeti, tagja Pintér Sándor belügyminiszter, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, valamint Gulyás Gergely miniszter és Orbán Balázs.

https://hvg.hu/itthon/20231117_orban_kormanybizottsagok

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X