Heti lapszemle 2023. november 10.

lapszemle

Kampányolni a NER szokott, nem a PSZ: a szakszervezet a problémákra hívja fel a figyelmet. Ezek a problémák az oktatásban évek óta csak halmozódnak, megoldás nincs. Tűréshatár van, kiégés, fásultság…

 

november 4.

PDSZ: január óta 2015-en távoztak az iskolákból

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének gyűjtéséből kiderült, hogy január óta 2015 dolgozó távozott az iskolákból. A Közép-Pesti Tankerületben mondott fel a legtöbb iskolai dolgozó idén: csak szeptemberben 103 tanár. A vidéki tankerületek közül arányaiban az érdiben a legrosszabb a helyzet, 2023-ban összesen 98-an mondtak fel.  A PDSZ az ország valamennyi tankerületétől megkérdezte, hány dolgozójuk ment el idén. A Belügyminisztérium úgy reagált: a pedagógusok több mint 99 százaléka az új jogviszonyt választotta.

https://rtl.hu/hirado/2023/11/04/oktatas-tanarhiany-pdsz-statusztorveny

 

Felügyelők több tankerületi központnál, összesen 1,3 milliárdos a tartozás

A Klebelsberg Központ a Népszava érdeklődésére elismerte: a pénzügyminiszter költségvetési felügyelőket delegált a Belső-Pesti, az Észak-Budapesti, a Kelet-Pesti, a Békéscsabai, a Jászberényi és a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központhoz. A felügyelők elsősorban véleményezési, ellenőrzési feladatokat látnak el, javaslatot tesznek, ajánlásokat fogalmaznak meg, hogy a tankerületi központok „a rendelkezésükre álló forrásokat a megfelelő módon használják fel”. Azt ugyanakkor tagadták, hogy a központoknak nagyobb tartozásaik lennének: „egyetlen tankerületi központ sincs eladósodva”. Ennek némileg ellentmondanak a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai: a 2023 szeptemberére szóló kimutatásban 33 tankerületi központ szerepelt a 60-ból, összes lejárt tartozásuk 1 milliárd 289 millió forint volt. Vannak olyan tankerületi központok is, ahova még nem rendeltek ki költségvetési felügyelőket, de az utóbbi hónapokban nagyobb lejárt tartozásuk halmozódott fel.

https://nepszava.hu/3214295_tankerulet-felugyelo-tartozas-oktatas-magyarorszag

 

november 5.

Csak haladékot kapott a bajba került soproni Waldorf-iskola, megoldás nincs

Csaknem hétmillió forintot gyűjtött össze az elmúlt hetekben a soproni Csillagrét Waldorf-iskola, amelynek egy államkincstári ellenőrzés után két évnyi állami normatívát kellett visszafizetnie, mostanra 110 millió forintos tartozást halmozott fel. A Telex beszélt azzal a névtelenséget kérő MÁK-ügyintézővel, aki 2021-ben az iskola ellenőrzésénél feltárta a szabálytalanságot. Szerinte a hatósági ellenőrzésnek nem volt politikai háttere, az iskola korábbi adományozási szerződése azonban a gyerekek iskoláztatását a szülők (elvileg) önkéntes befizetéseihez kötötte.

https://telex.hu/belfold/2023/11/05/sopron-waldorf-iskola-mak-helyi-tudositas

 

Utcára tették a budapesti artistaképző iskolát, lekapcsolták az áramot is

A szülők úgy tudják, a hirtelen változás oka, hogy a Kodolányi János Egyetem elköltözik. Ettől az intézménytől bérelte a helyiségeket az Artista- és Előadó-művészeti Akadémia oktOpus Multimédia Intézet tagintézménye, vagyis a középiskola a XIII. kerületben. Csakhogy a költözésről nekik senki nem szólt, egyik napról a másikra állították kész helyzet elé őket.  Az artistaképző végül talált egy átmeneti megoldást, a Csengery utcában beköltözhetnek egy bérházba, de hogy meddig maradhatnak, senki nem tudja.

https://www.blikk.hu/gazdasag/artistakepzo-kodolanyi-egyetem-koltozes/7lcqj29

 

november 6.

Milyen az élet a felmondások után? A 444.hu kérésére érkeznek a válaszok

„Kisfiam Pécsett jár iskolába. Második osztályos tanuló. Idén november 6-tól már nem a megszokott és szeretett tanító néni viszi őket tovább az alsó tagozaton, mert a státusztörvény alapján a béremelése 20 forinttal csökkent volna, amit érthetően nem fogadott el. 36 év munkaviszonya volt az iskolában. A tanítónő is sírt, a gyerekek is sírtak” – írta egy szülő. Egy másik beszámoló a XI. kerület egyik elitgimnáziumából: „Év elején 23 tanár hagyta ott e fantasztikus pályát. Nincs elég matek/fizika/biosztanár, volt olyan, aki már nyugdíjból jött vissza. Most megint elment 6 tanár, jelenleg 29 tanárnál áll a számláló. A mostani már a 6. órarendünk, ebben a rövid időszakban, és úgy tudjuk, hogy megint lesz új”.

https://444.hu/2023/11/06/konnyekkel-az-utolso-napokon-nehany-kamaszfiunak-is-megtelt-a-szeme-indul-a-tanitas-a-felmondott-tanarok-nelkul?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=konnyekkel-az-utolso-napokon-nehany-kamaszfiunak-is-megtelt-a-szeme-indul-a-tanitas-a-felmondott-tanarok-nelkul

 

Fizikaóra tornatanárral, magyaróra énektanárral, hamis adatok kerülhetnek a KRÉTA-rendszerbe egy szigetszentmiklósi iskolában

Akkora tanárhiány a szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskola és Gimnáziumban, hogy hamis adatokat tölthetnek fel a KRÉTA-rendszerbe is – ezt egy ott dolgozó tanár mondta el az RTL híradónak. „Durván nagy mértékű az áttanítás. Alsó tagozatos kollégák tanítanak felső tagozaton, felső tagozatos kolléga gimnáziumban, gimnáziumi tanárok pedig letanítanak felső tagozatra. Keresztül-kasul próbáljuk elfedni a hiányzó kollégákat. Ez azt jelenti, hogy kémiát nem kémia szakosok tanítanak, informatikát nem a megfelelő emberek tanítják” – nyilatkozta egy névtelenséget kérő tanár, hozzátéve, a biológiai fakultációsoknak egy környékbeli iskolába kell átjárniuk, illetve sokan lemorzsolódtak, miután szeptember óta többször változott az órarendjük. A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ a híradó megkeresésére közölte: minden feladatot ellátnak, az intézmény túlórával és új kollégák felvételével igyekszik betömködni a lyukakat.

https://nepszava.hu/3214548_szigetszentmiklos-iskola-kreta-rendszer-tanarhiany

 

A DK szerint a kormány tétlenül nézi az oktatás összeomlását

A párt közleményben tudatta: a belügyminiszterhez fordul, miután költségvetési okokra hivatkozva nem engedik tovább tanítani azokat a pedagógusokat, akik nem kértek a bosszútörvényből. Felmondási idejüket töltik azok a pedagógusok, akik nem vállalták az új jogállást. Az őszi szünet utáni első tanítási napon több száz diáknak kellett azzal szembesülnie, hogy elvesztették szeretett tanárukat, pedig közülük sokan érettségi és felvételi előtt állnak. Barkóczi Balázs írásbeli kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, hogy megtudja, engedélyezik-e a távozó pedagógusok helyének betöltését, vagy „tehetetlenül nézik tovább a közoktatás összeomlását, amit ők okoztak, illetve, hogy most nem félnek-e a tanulók tanuláshoz való jogának sérülésétől, amire a sztrájkoló, majd kirúgott tanárok kapcsán hivatkoztak?”

https://www.atv.hu/belfold/20231106/dk-oktatas-iskola-kormany-belugyminiszterium-osszeomlas

 

„Elmúltnyolcév” a válasz az iskolai lemorzsolódásra

Ander Balázs (Jobbik) az iskolai lemorzsolódásra hívta fel a figyelmet a parlamentben. Szerinte Magyarország sereghajtó az Európai Unióban. Míg Horvátországban 2, Magyarországon 12 százalék a lemorzsolódók aránya, a funkcionális analfabetizmus 40 százalékos. Közölte, minőségi közoktatás nélkül nem lesz versenyképes gazdaság. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára érdemi válasz helyett hisztérikus „elmúltnyolcévezésbe” fogott. Majd azt mondta: tíz év alatt 26-ról 19 százalékra csökkent azok aránya, akiknek az otthonról hozott hátrányok tanulási nehézséget okoznak az iskolában. A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók aránya 2020/2021-re 7,1 százalékra csökkent.

https://propeller.hu/itthon/3970060-csak-faradt-sorosozasra-futotta-amikor-tragikus-oktatasi-egeszsegugyi?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Aáry-Tamás Lajos: „Méltatlan, ami a tanárokkal történik”

Az oktatási jogok biztosával készített interjút a szabadeuropa.hu. Részlet: „Ma olyan helyzet állt elő, amelynek sok elemében nem tudok lépni, hiszen a sztrájk vagy a polgári engedetlenség nem az a terület, ahol nekem lapot osztanak. A munkajoggal nem foglalkozhatom, a tanárok munkajogi panaszaira ott van a munkajogi bíróság. Én az oktatási jogokat védhetem. Ha a tanárok nem kapnak elegendő bért, nem ismerik el a túlórájukat, akkor nem az oktatási jogaik sérülnek, hanem a munkavállalói, közalkalmazotti jogaik. De az, amit most látok, precedens nélküli. Olyan rossz a hangulat a magyar oktatásban, amivel korábban nem találkoztam. Nemcsak a tanárok, hanem a szülők és a gyerekek részéről is. Annyi a bizonytalanság, az egymásnak feszülés, annyian keresik a kiutat ebből a helyzetből. A tanárok nem csak arra vágynak, hogy kapjanak pénzt, de ki kellene mondani, hogy ma a tanári fizetésből nem lehet megélni. Nem az van, hogy rosszul lehet megélni, hanem nem lehet megélni. Méltatlan, ami a tanárokkal történik, ezt sürgősen korrigálni kell. De ez nem lesz elég. Ez olyan, mint ha egy száradó virágra ráöntök három vödör vizet. Hosszú bizalomépítésre van szükség ahhoz, hogy újra sikeres oktatási rendszerünk legyen – amely egyébként még mindig magas színvonalú, a világ 39. helyén vagyunk.” Az oktatási jogok biztosa jelezte azt is: a szülők akár perelhetnének is a szaktanárok hiánya miatt.

https://www.szabadeuropa.hu/a/meltatlan-ami-a-tanarokkal-tortenik-aary-tamas-lajos-az-oktatasi-jogok-biztosa/32661840.html

 

Az átalakított felsőoktatási felvételi miatt járhat pluszpont

Az Eduline körképéből kiderült: a Dunaújvárosi Egyetemen 50 extrapontot kaphatnak azok a diákok, akik Pakson vagy Dunaújvárosban érettségiznek, és a tanulmányaikat a dunaújvárosi felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni. Az Óbudai és az Edutus Egyetemen 20, 40 vagy akár 80 és 100 pontot is érhet, ha valaki részt vesz a FIRST Lego League Challenge nevű verseny megyei vagy középdöntőjén, vagy esetleg az országos döntőn, ahol még helyezést is ér el. Vagyis az egyetemek dönthetnek arról, mire adnak többletpontokat és mennyit.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20231105_MCC_pluszpontok_felveteli

 

november 7.

Kampányolni a NER szokott, nem a PSZ

A PSZ korábbi becslése a státusztörvény miatt távozók számáról reális volt, ezzel nem kampányolt a szakszervezet, azt a NER szokta – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV Start/Szigorlat c. műsorának. Az egyik műsorvezető jelezte, már csak azért sincs értelme a számháborúnak, mert ha hiányoznak pedagógusok, annak a diákok a kárvallottjai. Az alelnök arról is beszélt: a kormány hiába akarta, nem tudta elsorvasztani a tiltakozó mozgalmakat, erre példa a diákok alternatív népszavazási kezdeményezése is. Kérdésre azt mondta: nincs tömeges kilépés a szakszervezetből, az év eleji Tudásmenet hatására több százan léptek be a PSZ-be. Az igaz, hogy a munkavállalóknak sokkal tudatosabbnak kellene lenniük. Szó volt a kormány és Brüsszel vitájáról is: Gosztonyi Gábor erről azt mondta, a kormány a pedagógusok béremelését zsarolásra használja.

https://www.atv.hu/videok/20231107/tovabb-folyik-a-szamhaboru-az-oktatasban-a-pdsz-szerint-legalabb-2150-pedag

 

Csaknem 2500 pedagógus mondott fel július óta a tankerületi iskolákból

Szeptember 15. és 29. között 1207, nyár óta azonban már 2471-nél jár azoknak a pedagógusoknak a száma, akik feltehetőleg a státusztörvény megszavazása miatt hagyták ott a munkájukat – számolt be róla a PDSZ. Ezek az adatok csak a tankerületi központok iskoláiból érkeztek, nincsenek benne az egyházi, egyetemi, alapítványi fenntartású intézmények adatai és az óvodáké sem, vagyis a távozók száma jóval nagyobb.

https://eduline.hu/kozoktatas/20231107_pedagogusok_felmondasa_statusztorveny_tankeruletek

 

CKP: honnan veszi Rétvári államtitkár az adatait?

Rétvári Bence október elején nyilatkozta, hogy a státuszváltást 1205 pedagógus nem fogadta el, ami elenyésző a 160 ezer pedagógushoz képest. A Civil Közoktatási Platform (CKP) először a BM-et, majd a Klebelsberg Központot kereste meg közérdekű adatkéréssel azt tudakolva, mire alapozta az államtitkár ezt az állítását. Azt is kérte: ha ezek az adatok a minisztérium, illetve a Klebelsberg Központ rendelkezésére állnak, számukra is küldjék el. A CKP most ennek az adatkérésnek az eredményéről számolt be: mindkét kérdésükre azt a választ kapták, hogy ők nem adatkezelők, mivel az adattal a pedagógusok munkáltatói, a tankerületek rendelkeznek. Arra pedig, hogy mire alapozva nyilatkozott Rétvári Bence, azt válaszolták, hogy ez az információ nem közérdekű adat. A CKP szerint a válasz csak úgy értelmezhető, hogy az államtitkár azt nyilatkozik, amit akar, az adatok valódisága nem ellenőrizhető.

https://24.hu/belfold/2023/11/07/ckp-retvari-bence-pedagogusok-statusztorveny-palyaelhagyas-adatok/

 

CKP: a hazug és titkolódzó kormány valóságközeli adathajlítása

A CKP közleményében azt is írta: ha a számokon túl „azzal is foglalkozunk, hogy az egyre elviselhetetlenebb körülmények miatt nagy számban léptek ki olyanok az egyébként is létszámhiánnyal küzdő közoktatásból, akik hivatásuknak tekintették a tanítást és magas színvonalon foglalkoztak tanítványaikkal, minden okunk megvan a szomorúságra és az aggodalomra. (…) Becslésünket decemberben tudjuk ellenőrizni, amikor már a Köznevelés Információs Rendszeréből is kikérhető lesz, hogy mennyivel csökkent a pedagóguslétszám december 1-jével, a státusztörvényt el nem fogadók foglalkoztatási jogviszonyának megszűnésével.”

https://ckpinfo.hu/2023/11/07/statusztorveny-es-a-pedagogusok-amikor-a-betegesen-hazug-es-titkolodzo-kormany-a-valosaghoz-kozelito-adatokkal-hajlitja-a-valosagot/

 

Tanárok kirúgását megkönnyítő kormányrendeletet vizsgál az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság elkezdte tárgyalni azt az ellenzéki indítványt, amely szerint egy januárban hozott kormányrendelet a háborús veszélyhelyzethez nem kapcsolódó kérdésben korlátoz alapjogokat. A 4/2023. (I. 12.) korm.-rendelet az orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva szabályozta újra az iskolában dolgozó közalkalmazottak elbocsátását, megkönnyítve, hogy rendkívüli felmentéssel vagy azonnali hatályú felmondással kirúgják a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat. A rendelet, amely a különleges jogrend alapján felülírja a törvényi rendelkezéseket, kimondja, hogy a munkáltatónak a korábbiakhoz képest nem 15 napja van kirúgni a szerinte kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegő pedagógust, hanem az adott tanév végéig bármikor gyakorolhatja a rendkívüli felmentés jogát.

https://index.hu/belfold/2023/11/07/pedagogussztrajk-munkabeszuntetes-kormanyrendelet-veszelyhelyzet-orszaggyules-pinter-sandor-alkotmanybirosagk/

 

A cél az, hogy minden általános iskolás szakmát szerezzen vagy továbbtanuljon

A Tanítsunk Magyarországért! programban részt vevő iskolások javuló teljesítményéről számolt be a kezdeményezés koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos Pécsen. György László kitért arra is, hogy az érintett általános iskolás diákok közül kevesebben tanulnak tovább gimnáziumban, de többen technikumban, szakképzőben, vagyis sikerült segíteni nekik abban, hogy olyan iskolát válasszanak, amelyet nagyobb eséllyel végeznek el. A program 21 egyetemen és 111 általános iskolában folyik, ma csaknem 900 mentor mintegy 4 ezer gyermekkel foglalkozik.

https://www.hrportal.hu/hr/a-cel-az-hogy-minden-altalanos-iskolas-szakmat-szerezzen-vagy-tovabbtanuljon-20231106.html

 

Soltész Miklós szerint a szeretet, szigor és humor hármassága jellemzi a magyar keresztény oktatást

A szeretet, szigor, humor hármassága jellemzi a magyar keresztény oktatást – mondta a Miniszterelnökség államtitkára a Pest vármegyei Ráckevén. Soltész Miklós a település Szent Imre Katolikus Általános Iskolája újraalapításának – ismét egyházi tulajdonba kerülésének – 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen arról beszélt, hogy nagy feladatot vállalt a katolikus egyház, amikor a ráckevei iskolát ismét működtetni kezdte.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/11/07/soltesz-miklos-szerint-a-szeretet-szigor-es-humor-harmassaga-jellemzi-a-magyar-kereszteny-oktatast

 

november 8.

Közösségképzőn vett részt Amerikában a PSZ alelnöke

Amerikában töltött néhány hetet Tóth Tünde: tapasztalatairól, az ottani szakszervezetek, a pedagógusok életéről is beszámolt a Heti TV Pirkadat c. műsorának. Az USA-ban sokkal inkább vesznek részt a közösségi életben az emberek, a mindennapi életük része, hogy közösségi ügyekkel is foglalkozzanak. Mint jelezte: a problémáink hasonlóak, ott is vannak szakszervezetellenes lejárató kampányok, nemcsak Magyarországon. Amerikában is jellemző a pedagógushiány, a bérek alacsonyak más bérekhez viszonyítva. Ami a magyarországi helyzetet illeti: bízik abban, hogy az oktatásban dolgozók továbbra is kiállnak majd jogaikért.

https://www.youtube.com/watch?v=MBnZ5xL09ao

 

Bevett gyakorlat a KRÉTA meghamisítása a tanárhiány elfedésére

„Nemcsak a most fókuszba került szigetszentmiklósi iskolában folyik ez a gyakorlat, hanem az egész magyar közoktatásban” – nyilatkozta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője az RTL híradónak.

https://eduline.hu/kozoktatas/20231109_Orszagosan_bevett_gyakorlat_a_KRETA_meghamisitasa_a_tanarhiany_elfedesere

 

Nem jelent meg a bíróságon a Karinthys tanárokat kirúgó tankerületi vezető

Noha a felperesek abban bíztak, hogy csaknem egy évvel kirúgásuk után a bíróságon találkozhatnak azzal, aki elbocsátotta őket, a Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetője, Rábel Krisztina nem jelent meg a tárgyalóteremben. A bíró péntekre is beidézte a tankerületi vezetőt, egyben jelezte, minél előbb le szeretné zárni a tárgyalást.

https://index.hu/belfold/2023/11/08/kirugott-tanarok-karinthy-frigyes-gimnazium-kulso-pesti-tankeruleti-kozpont-rabel-krisztina/

 

november 9.

Akár 1500 pedagógus is dolgozhat felsőfokú végzettség nélkül

Mintegy 1500 pedagógus dolgozhat úgy az oktatási-nevelési intézményekben, hogy nincs diplomája – erre lehet következtetni Rétvári Bence államtitkár válaszából, amelyet az LMP országgyűlési képviselője, Kanász-Nagy Máté írásbeli kérdésére adott. A képviselő azt szerette volna megtudni, éves bontásban hogyan alakul a diploma nélkül tanítók száma, s bár a kért adatokat nem kapta meg, Rétvári Bence annyit elárult: a jelenlegi tanévben a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak egy százaléka olyan pedagógus, akinek nincs felsőfokú végzettsége. A KSH legutóbbi adatai szerint a 2022/2023-as tanévben 147,2 ezer volt a főállású pedagógusok száma, ennek egy százaléka 1472. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás a Népszavának nyilatkozva úgy vélte, helytálló lehet ez a szám. Hozzátette: bár az egy százalék alacsonynak tűnhet, a rendszerváltás óta sosem voltak ennyien, akik diploma nélkül pedagógusként dolgozhattak. A cikk felidézte: 2024-től a státusztörvény azt is lehetővé teszi, hogy az utolsó éves tanárhallgatókat legfeljebb egyéves időszakra, határozott idejű megbízási szerződéssel is lehessen óraadóként alkalmazni.

https://nepszava.hu/3214805_oktatas-felsofoku-vegzettseg-pedagogus-tanitas

 

1500-an taníthatnak diploma nélkül a tankerületekben

A napvilágot látott szám ennél jóval nagyobb lehet – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió A lényeg c. műsorának, jelezve: az adat nem tartalmazza az egyházi, alapítványi iskolákban, az önkormányzati óvodákban esetleg képesítés nélkül tanítók-nevelők számát. Ezen a linken 5 percnél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2023-november-09-csutortok-1200-36880

 

Az igazgató megfenyegette a tanárokat, miután valaki az RTL-nek adott interjút

Nem lesz központi kormányzati vizsgálat a KRÉTA-csalásgyanúkkal kapcsolatban – ezt Gulyás Gergely mondta a Kormányinfón. Azt is hozzátette, ha akarnak, a pedagógusok az igazgatójukhoz fordulhatnak. A szigetszentmiklósi pedagógus, aki először beszélt a híradónak arról, hogy a tanárhiány miatt kozmetikázzák az adatokat az elektronikus naplóban, azt mondta, a riport másnapján az intézményvezetőjük megfenyegette a tanárokat. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke Gulyás Gergely miniszter kijelentésére, miszerint a tanároknak kell jelezniük, ha szabálytalanság történik, az RTL híradónak azt mondta: Magyarországon azt szokták kirúgni, aki jelez egy problémát.

https://rtl.hu/hirado/2023/11/09/kreta-oktatas-hamis-adatok-tankerulet-kormany

 

Ha nincs adat, nincs hiány: furcsaságok az eKréta körül

A tankerületek mismásolnak az adatszolgáltatással, az intézményvezetők az eKréta rendszer nem szakszerű kitöltetésével fedik el a hiányt. A pályán maradt pedagógusok többsége a „ne szólj szám, nem fáj a fejem” elv alapján inkább teljesíti a jogtalan elvárást, és erején felül dolgozik. Pedig a PSZ szerint az eKréta elektronikus közokirat. Ha abba „felülről” bárki belenyúl, az kimerítheti akár a közokirat-hamisítás fogalmát is. Erről Gosztonyi Gábor alelnök nyilatkozott a Hírklikknek.

https://hirklikk.hu/kozelet/ha-nincs-adat-nincs-hiany-furcsasagok-az-ekreta-korul/423808?fbclid=IwAR0kW_6Ro-HqeUqwzsG1azQrAdNRmGd7C86FXTVM2tkao0XCxfsLeNQGwaw

 

A minisztériumnak kell dönteni, vizsgálja-e a KRÉTA-val kapcsolatos ügyeket

Az RTL híradója kérdezte Gulyás Gergely minisztert a Kormányinfón: miért van az, hogy a tanórákat nem szaktanárok tartják meg, de a KRÉTA-rendszerben mégis helyettesítésként jelenik meg. A miniszter azt válaszolta, hogy ez a gyakorlat nem helyes, nem jó az, ha összekeverik a helyettesítést és a gyermekfelügyeletet, de azt is elmondta, hogy az igazgatók meg tudják ítélni, melyik tanár képes helyettesíteni. Azt is megkérdezték, a kormány tervez-e lépéseket, miután a tanárok azt mondták, őket erre utasították a Klebelsberg központtól. Gulyás Gergely szerint akkor, ha a tanár panaszt tesz, az ügyet ki kell vizsgálni. A kormány nem adott ilyen utasítást, és arra a kérdésre, lesz-e kormányzati vizsgálat, azt mondta: a Belügyminisztériumnak kell döntenie, megvizsgálja-e: a Klebelsberg Központ vagy a tankerületek adtak-e ilyen utasítást.

https://rtl.hu/belfold/2023/11/09/gulyas-gergely-ev-vegere-egy-szamjegyu-lesz-az-inflacio?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=belf%C3%B6ld_gulyas-gergely-ev-vegere-egy-szamjegyu-lesz-az-inflacio

 

A kormány átvágta a pedagógusokat, akik belefáradtak a küzdelembe

A szakszervezetek szerepéről, taglétszámáról is nyilatkozott a PSZ elnöke, Totyik Tamás az Oltalom Rádiónak, jelezve, milyen tényezők akadályozták a tiltakozó akciók eredményességét az oktatásban. Kifejtette: a magyar közoktatás válságban van, több szempontból is. Ami a béreket illeti: alulfizetettek a pedagógusok, nem fizetik ki a túlmunkát, miközben több tízezren hiányoznak az oktatásból. Kifejtette: a kormány hosszú ideje Brüsszelre mutogat, „átvágta” a társadalmat és a pedagógusokat is, csak ígéret maradt az érdemi béremelés. Belefásultak a pedagógusok, az oktatásban dolgozók a küzdelembe. A szolidaritás hiányzik a társadalomban, a tantestületekben is, ezért a szakszervezetek feladata lesz a jövőben – az érdekvédelem mellett – a közösségépítés.

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete

 

7. és 10. évfolyamosok kaphatnak notebookot

A következő napokban 36 milliárd forint értékben 140 ezer notebook kiosztása kezdődik meg a 7. és 10. évfolyamon tanulóknak – közölte a Belügyminisztérium államtitkára egy budapesti sajtótájékoztatón. Maruzsa Zoltán elmondta, nemcsak az állami, hanem az egyházi és a magánfenntartású köznevelési intézmények tanulói is igényelhettek hordozható számítógépet, így 1462 településen 2572 iskolában, több mint 3000 feladatellátási helyen osztanak ki ilyen eszközöket. Még két „notebook-osztás” lesz a következő két évben. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke felidézte azt is: ma már 100 ezer pedagógusnál van államilag támogatott eszköz.

https://magyarnarancs.hu/belpol/maruzsaek-140-ezer-ingyen-notebookot-fognak-most-kiosztani-iskolasoknak-263284

 

Bilincsben vitték el a rendőrök az Audi-szakszervezet két elnökségi tagját

Éppen csak elkezdődött az Audi Hungária Független Szakszervezet bizalmi értekezlete, amikor a rendőrök bilincsben vittek el két elnökségi tagot a rendezvényről. Eddig közokirat-hamisítás gyanújáról lehetett tudni, a Telex most úgy értesült, hogy a feljelentésben – aminek alapján a nyomozás indult – hűtlen kezelés gyanúja is szerepelt. Két beszámoló állhat az ügy hátterében.

https://telex.hu/belfold/2023/11/09/gyor-audi-szakszervezet-helyi-tudositas-rendorsegi-nyomozas

 

november 10.

Ki tartja meg az órákat novemberben?

November 1-től már nem kell bejárniuk az iskolába azoknak a pedagógusoknak, akik felálltak a státusztörvény miatt. Ám ha felmondási idejük alatt az óráikat a tantestület tagjai között nem tudják szétosztani, az iskola nagyon nehéz helyzetbe kerül még akkor is, ha lenne jelentkező a megüresedett állásra. Egy Eduline által megkérdezett iskolaigazgató azt mondta: már eddig is nagyon kevés tanárnak volt szabad kapacitása. Szinte lehetetlen tantestületen belül megoldani az újabb helyettesítéseket, mert mindenkinek tele van az órarendje. A tanárhiányt csak súlyosbíthatja, ha januártól a pedagógiai végzettség nélküli kollégákat, például a digitális kultúrát tanító mérnök-informatikust is el kell majd küldeni.

https://eduline.hu/kozoktatas/20231109_Statusztorveny_ki_tartja_meg_az_orakat_novemberben

 

Dániában lett takarító Pukli István, a Tanítanék egykori arca

„Dániában élek egy Middelfart nevű településen, takarítok” – mondta a Magyar Hangnak a zuglói Teleki Blanka Gimnázium egykori igazgatója, a Tanítanék mozgalom egykori arca. Szerinte anyagilag mindenképpen jobb kint takarítani, mint Magyarországon iskolát igazgatni, de hozzáteszi, „lelkileg persze más kérdés”. A feleségével azért döntöttek a kivándorlás mellett, mert a gyerekeiknek így tudnak megfelelő oktatást biztosítani. Nem tudja, mi a megoldás a magyar oktatásra, reménytelennek látja a helyzetet, és azt üzeni a még dolgozó tanároknak, hogy hagyják ott a pályát. „Csak akkor történik változás, ha mindenki feláll.”

https://hvg.hu/elet/20231109_Pukli_Istvan_Magyarorszag_mergezo_orszag

 

Az iskolával együtt süllyedünk el, ha úgy lesz

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség fenntartásában lévő intézmények országszerte nehéz pénzügyi helyzetben vannak. Gondokkal küzdenek az orosházi Wesley iskolában is, amelyben több mint száz fogyatékkal élő gyerek fejlesztésével foglalkoznak. Az évtizedekkel ezelőtt nehezen fenntartott, egyszer már be is zárt intézmény korábban sem a városnak, sem a megyének nem kellett. Iványi Gábor egyháza átvette és 13 éve eredményesen működteti, most azonban veszélybe került.

https://telex.hu/belfold/2023/11/10/ivanyi-gabor-egyhaza-iskolai-fogyatekosok-fejlesztese

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X