Heti lapszemle 2023. március 3.

lapszemle

Kérdőívet indítottunk a kormány teljesítményértékelési koncepciójáról. Kérjük a pedagógusokat, szánjanak kitöltésére néhány percet! Ne hagyjuk, hogy egy olyan koncepció érvényesüljön, amellyel a kormány el tudja fedni a pedagógushiányt! Közben megjelentek a kormány szándékait tükröző jogszabály-tervezetek is, ezeket is véleményezni kell. Idei érdemi béremelésnek híre-hamva nincs.

 

február 24.

PDSZ: jogszerűen megoldható az érettségi bojkottja

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nemcsak az emelt szintű, hanem a középszintű érettségiztetést is megtagadhatják a tanárok, ezzel megakadályozhatják az érettségit, ami erős nyomásgyakorlási lehetőség a kormánnyal szemben.

https://www.szabadeuropa.hu/a/pdsz-jogszeruen-megoldhato-az-erettsegi-bojkottja/32286428.html?fbclid=IwAR3Or8ULN6kHUowMo1-BiWwXQrKeQx0vAkKKx-hAo4rCfDQH7q9Z5CyiRNI

Orbán Viktor: „politikusként az a feladatom, hogy mindent megtegyek azért, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson elő”

Oktatási kérdésekről, elsősorban a gyerekek genderideológiával szembeni védelméről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Pintér Sándor belügyminiszterrel és a kormány több tagjával, illetve államtitkárával. Közösségi oldalán a kormányfő azt írta: az óbudai iskolában történtek szülőként megrázták és felháborították.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/orban-viktor-az-obudai-iskolaban-tortentek-szulokent-melyen-megraztak-es-felhaboritottak/

Elrendelhetik a tanárok pszichológiai vizsgálatát

Az óbudai pedofilügy után a jogi változtatások több területre kiterjedhetnek a bűncselekmény minősítése és a büntetés mértéke körében is – fejtette ki ifj. Lomnici Zoltán. A szigorítások a tanári szerepkör betöltésének feltételeit is érinthetik, így akár szóba jöhet a Nemzeti Pedagógus Karba való belépés szabályainak szigorítása, a pedagógusok rendszeres értékelésének szigorítása, különös esetben a tanárok időnkénti pszichológusi vizsgálatát is bevezethetik.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/02/ifj-lomnici-elrendelhetik-a-tanarok-pszichologiai-vizsgalatat?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

február 25.

Sztrájk lenne az érettségi bojkottja idején?

A PDSZ sztrájknapot hirdet az érettségi napjaira, ha a tiltakozásban sokan vesznek részt. Közben az RTL-hez jutott dokumentum szerint Csongrád-Csanád megyében a kormányhivatal jelentősen emeli a vizsgáztató tanárok díját.

https://rtl.hu/hirado/2023/02/25/mar-200-tanar-jelezte-hogy-csatlakozna-az-erettsegi-bojkott-oktatas

Gulyás Gergely szerint nem a diákokon kellene elverni a port

„Szerintem soha nem helyes, ha valakinek az állammal vitája van, akkor a diákokon veri el a port” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón az érettségi esetleges bojkottjáról.

https://168.hu/itthon/gulyas-gergely-szerint-nem-a-diakokon-kene-elverni-a-port-az-erettsegi-bojkottjaval-254010

Az elmúlt tíz évben megduplázódott a református intézményrendszer, Maruzsa Zoltán beszélt a nyugdíjasok foglalkoztatásáról is

Balatonszárszón Református Köznevelési Konferenciát tartottak. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt mondta: az egy pedagógusra jutó gyermekek száma az uniós átlag alatti (10 fő), a felső tagozaton és a középiskolában uniós átlag körüli (11-12 fő). Az elmúlt tíz évben három százalékkal csökkent a pedagógusok száma, miközben a tanulók száma tizenkét százalékkal csökkent. A nyugdíjba lépők száma emelkedik, így a jövő szempontjából kulcsfontosságú a fiatalok bevonzása és a még terhelhető nyugdíjas pedagógusok foglalkoztatása.

https://vasarnap.hu/2023/02/25/balog-zoltan-az-elmult-tiz-evben-a-reformatus-intezmenyrendszer-megduplazodott/

Nem marad következmények nélkül az óbudai pedofilügy

A tankerületi vezetőt már elbocsátották, miután nem indított vizsgálatot egy korábbi bejelentés miatt. Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón azt mondta: a gyermekvédelem ügye az egyik legfontosabb kérdés, a belügyminiszter már utasította a hatóságokat, hogy gyorsan járjanak el ezekben az ügyekben.
https://liner.hu/kormanyinfo-obudai-pedofil-ugy/
https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/02/26/gulyas-gergely-ami-tortent-az-elfogadhatatlan-turhetetlen-beteges-es-gyomorforgato

Orbán Viktor téved, a gyermekvédelem nem a pedofíliáról és a genderről szól

Tévesen és szűken értelmezi a miniszterelnök a gyermekvédelmet, ami nem a pedofíliáról és a genderről szól, hanem arról, hogy mindenkinek tisztességes esélye legyen az örömteli gyermekkorra – mondta Herczog Mária szociológus.

https://nepszava.hu/3186112_gyermekvedelem-magyarorszag-herczog-maria-interju

„Nem mini-Einsteineket és üzletembereket szeretnénk látni az iskolában, hanem olyan gyerekeket, akik megtanulnak tanulni”

A technológiai környezet csak akkor működik a javunkra, ha saját magunk szolgálatában tudjuk tartani az eszközöket, és erre készítjük fel a következő generációt is – mondta Fenyvesi Kristóf, a Finn Oktatáskutató Intézet munkatársa a finn oktatási rendszerről. Mivel a karrierutak az eddigi 10-20 évről 1-5 évre rövidültek, a gyerekeket csak a változásra lehet felkészíteni, a finnek az egyenlő esélyek megteremtése mellett erre törekszenek.

https://qubit.hu/2023/02/25/nem-mini-einsteineket-es-uzletembereket-szeretnenk-latni-az-iskolaban-hanem-olyan-gyerekeket-akik-megtanulnak-tanulni

február 26.

Legyen március 15-e valóban mindenki ünnepe

A diákok kirúgott tanárok melletti virrasztása adta az ötletet Horgas Péternek, a Civil Bázis elnökének, hogy idén, a ’48-as forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján hagyományteremtő programsorozatot indítsanak. Így született meg a Civil Sugárút ötlete. Ez a két nap a szolidaritásról, a polgári büszkeségről, az együttműködésről szól. A PSZ is jelen lesz, keresse a sátrunkat!

https://hirklikk.hu/kozelet/legyen-marcius-15-e-valoban-mindenki-unnepe/41189

február 27.

„Itt az idő, most vagy soha!” Pedagógusok! Március idusáig szavazzatok!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) online kérdőívet indított a kormány teljesítményértékelési tervéről. Kitöltésének határideje legkésőbb 2023. március 16-a, a határozatlan idejű sztrájk meghirdetésének egy éves évfordulója. Elérhető a honlapon, a Facebookon és az applikációnkban is.

https://pedagogusok.hu/hirek/itt-az-ido-kerdoiv-ter/

Elkeseredettség van az oktatásban

Az oktatás minden szereplőjére jellemző a kétségbeesés, hiszen egy éve hiába tiltakozunk, a kormány nem hozott érdemi döntéseket – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Oltalom rádiónak. Ismét jelezte: a küzdelem nem a bérharcról, hanem az oktatás jövőjéről szól. Ennek ellenére a lejáratás a kormány egyik eszköze, ez folyik a kétórás figyelmeztető sztrájk óta, vagyis egy éve.

https://www.youtube.com/watch?v=OUPsKPH9qDE

Nem tudható pontosan, kik nem vállalnak érettségi vizsgaelnöki feladatokat

Erről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke beszélt az ATV híradónak, miután a PDSZ közölte: ha sokan lesznek, akik bojkottálják a munkát, sztrájkot szervez az érettségi meghatározott napjára. Az alelnök jelezte, nem is lehet bárki érettségi elnök, tanfolyamot kell elvégezni hozzá.

https://www.atv.hu/belfold/20230227/ez-egy-nyomasgyakorlasi-mod-az-elte-radnoti-tanari-karanak-40-szazaleka-bojkottalja-az-erettsegit

A BM biztosítja az érettségihez szükséges feltételeket

„Sajnálatos, hogy egyet nem értésének kifejezési módját bárki, gyermekeink érettségi vizsgájának és továbbtanulásának veszélyeztetésében látja. Különösen elgondolkodtató, ha mindezt a pedagógus teszi” – így reagált a Népszavának a Belügyminisztérium azokra a hírekre, amelyek szerint több iskolában is úgy döntött számos pedagógus, nem vállal önkéntes érettségi elnöki, vizsgáztatói, szaktanári javítói feladatokat az emelt szintű érettséginél, amíg a kormány nem hajlandó érdemben foglalkozni a diákok, szülők, tanárok követeléseivel. A tárca valamennyi intézményben biztosítja az érettségi megszervezéséhez, megtartásához szükséges erőforrásokat.

https://nepszava.hu/3186305_oktatas-magyarorszag-emelt-szintu-erettsegi-bojkott-belugyminiszterium

Túl sok lenne a 30 forintos benzinpénz egy tankerületnek?

„Elviselhetetlen teher lett a bejárás a magas üzemanyagárak miatt, nem fogom bírni anyagilag” – mondja Babinszki Márta pedagógus. Egy rendelet lehetőséget ad, hogy 30 forintot kapjon a munkavállaló az eddigi 15 helyett, de a váci tankerület inkább marad a minimális 18 forintnál. Arról, hogy megadják-e a maximális 30 forint/km költségtérítést, a tankerületi központok saját hatáskörben dönthetnek, írta a cikk.

https://444.hu/2023/02/27/a-vaci-tankerulet-eloszor-megduplazta-volna-a-pedagogusok-munkaba-jarasi-koltsegteriteset-aztan-visszakozott

ORFK: tavaly száz oktatási intézménnyel bővült az iskolaőri program

Budapesten rendezték meg a II. Iskolaőri konferenciát, amelyen a vármegyék iskolaőrei és a koordinációt végző szakemberek vettek részt. A tanácskozás központi témája az iskolaőrség működésével kapcsolatos tapasztalatok összegzése volt. A 2022/2023-as tanévben további 100 oktatási intézmény csatlakozott a programhoz, így abban jelenleg 571 iskola vesz részt, összesen 608 iskolaőrrel. Tavaly szeptember 1-jétől nemcsak állami, hanem más szervezetek fenntartása alatt álló intézmények is csatlakoztak a programhoz.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230227_iskolaori_program

Üzent az iskolaigazgatóknak és a tankerületi vezetőknek Orbán Viktor

„2017-ben 120 ilyen esetet ismertünk meg, 2022-ben 261-et” – mondta Orbán Viktor a gyermekpornográfiával kapcsolatos felderített ügyek számáról a parlamentben. (Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón azt mondta, azért lehet ekkora emelkedés az esetek számában, mert komolyabb figyelmet fordítottak a felderítésükre.) A kormányfő azt is közölte: világos utasításokat adtak a hatóságoknak, hogy az összes ilyen esetet derítsék fel. Ő maga is elvárja a tankerületi vezetőktől és az iskolaigazgatóktól, hogy minden esetnek azonnal legyen következménye.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230227_orban_viktor_felszolalas_tavaszi_ulesszak

Vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben az ombudsman

A gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa. Azt írta, az elmúlt hetekben „korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg” a társadalmat. Megengedhetetlen, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/02/27/vizsgalatot-inditott-a-kozoktatasi-intezmenyekben-az-ombudsman

Orbán Viktor pártja legalizálta, hogy akár 12 évesen is létesíthetnek nemi kapcsolatot a gyerekek

Akár 12 évesen legálisan szexelhetnek a gyerekek, aki pedig elmúlt 14 éves, bárkivel élhet nemi életet, ha nincs erőszak, bántalmazás, kényszerítés vagy helyzettel, hatalommal való visszaélés a kapcsolatban – hívta fel a figyelmet a Népszavának a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi tanácsadója.

https://nepszava.hu/3186412_pedofilia-magyarorszag-fidesz-torveny-szigoritas

február 28.

A PSZ nyomatékosan kéri az alapvető jogok biztosát: vizsgálja azt is, hogyan sérül a gyermekek oktatáshoz való jog

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) üdvözli, hogy az alapvető jogok biztosa hivatalból átfogó vizsgálatot indított a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért. A PSZ szerint az átfogó vizsgálat lehetőséget adna a múltbeli visszásságok feltárására is: az alapvető jogok biztosa tekintse át, hogyan sérül a gyermekek oktatáshoz való joga amiatt, hogy egyes településeken évek óta nincs pl. matamatikát, informatikát vagy nyelveket tanító pedagógus, nincs tornaterem, egyes termekben 16 fokban ülnek a diákok. A PSZ 2022 októberében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala fővárosi és területi irodáinak a problémákról petíciót adott át, de csaknem öt hónap alatt ezekre a beadványokra nem érkezett válasz! A PSZ nyomatékosan kéri Kozma Ákost arra is, vizsgálja meg: az állam teljesíti-e alkotmányos kötelezettségét a gyermekek nevelésében-oktatásában, s ha nem, kinek a hatásköre Magyarországon, hogy ezt számon kérje.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-nyomatekosan-keri-az-alapveto-jogok-biztosat-vizsgalja-azt-is-hogyan-serul-a-gyermekek-oktatashoz-valo-joga/

Elképzelhető, hogy a pedagógusok országos sztrájkkal bojkottálják az érettségit

Mind ez ideig több mint kétszáz tanár jelezte, hogy nem vállal önkéntes munkát az emelt szintű érettségi megtartásában. A PDSZ Országos Választmánya határozatot hozott: ha jelentős támogatottsága lesz az érettségi bojkottjának, egységes országos sztrájkot hirdet a vizsgák napjaira. A PDSZ ügyvédje, Nyitrai Károly szerint a pedagógusok nem kötelezhetőek arra, hogy részt vegyenek az érettségi lebonyolításában. „Ezért a tevékenységért többlet díjazásra jogosultak, ugyanakkor ezt a tevékenységet nem kötelesek elvállalni, az erre irányuló megbízást visszautasíthatják” – érvel az ügyvéd. A pedagógusok jelezték, hogy a bojkottal nem a diákoknak szeretnének ártani, hanem a kormányt szeretnék komolyabb lépésekre sarkallni.

https://168.hu/itthon/elkepzelheto-hogy-orszagos-sztrajkkal-bojkottaljak-az-erettsegit-a-pedagogusok-254182

Egy iskolaigazgató nem tartja megoldásnak a bojkottot

Szebedy Tas, a Városmajori Gimnázium igazgatója a Mandinernek elmondta: az ő intézményében is van pár kolléga, aki részt vesz a szakszervezetek és a mozgalom akciójában, azonban a tanári karnak csak kis százaléka nem kíván részt venni az emelt szintű érettségi lebonyolításában. „Nem gondolom, hogy ez lenne a megoldás” – mondta. Tanárként a diákok érdekeit tekinti elsődlegesnek, azt, hogy zavartalan legyen az érettségi.

https://mandiner.hu/cikk/20230228_pedagogus_erettsegi_tanar_pdsz_szakszervezet_bojkott

A Belügyminisztérium szerint rendben van a költségtérítés ügye

Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti képviselője írásbeli kérdést tett fel Pintér Sándornak, amire választ is kapott a munkába járás költségeinek térítéséről, miután egy pedagógus panaszkodott. Rétvári Bence parlamenti államtitkár kifejti, hogy a váci tankerület eljárása rendben van, mert „a hatályos jogszabályok fogalmazzák meg a konkrét, kötelezően térítendő költségtérítés mértékét, a tankerületi központok a jogszabályokban foglalt előírásoknak megfelelően végzik a kifizetéseket”.

https://444.hu/2023/02/28/a-belugyminiszterim-szerint-nagyon-is-rendben-van-az-ahogy-a-vaci-tankerulet-packazik-az-ingazo-tanarokkal?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-belugyminiszterim-szerint-nagyon-is-rendben-van-az-ahogy-a-vaci-tankerulet-packazik-az-ingazo-tanarokkal

Bejelentkezett a püspök a kübekházi iskoláért

A kübekházi iskola és óvoda nem volt az egyházé soha – csupán a fenntartói jogokat kapták meg korábban. Február végéig újranyitotta a kormány a korábban minden fél által lezártnak tartott kártalanítási törvényt. Ezzel ismét megnyílt a lehetőség az egyházak előtt, hogy visszakérjenek olyan egykori ingatlanokat, amelyekről korábban megfeledkezhettek, vagy amelyeket azért nem kértek vissza, mert nem volt elég pénzük az üzemeltetésükre. Azonban a parlament lehetővé tette azt is, hogy az egyházak olyan ingatlanok tulajdonjogára is jelezzék igényüket, amelyeket el sem vettek tőlük, mivel soha nem voltak a birtokukban.

https://hvg.hu/itthon/20230228_kiss_rigo_laszlo_kubekhaza_iskola_ovoda#rss

Horváth Péter a pedofilgyanús tanárjelöltek kiszűréséről

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta az Inforádiónak, nem tudja, miként lehetne megelőzni a szexuális visszaéléseket az intézményekben a pedagógusképzés vagy a munkába állás előtt. Jelenleg a pedagóguspályán nincs előzetes szűrés, alkalmassági vizsga. Az egyetemek jelezték, hogy a képzés közben kell figyelni, ha valaki gyanús viselkedésjegyeket mutat. Az eseteket száz százalékosan nem lehet kiszűrni, de a gyors intézkedések segítenek abban, hogy minél kevesebb diák legyen áldozat. Azt kérte, aki ilyet tapasztal szülőként, iskola dolgozójaként, diákként, azonnal jelezze a problémát.

https://infostart.hu/belfold/2023/02/28/horvath-peter-a-pedofilgyanus-tanarjeloltek-kiszureserol

A jó oktatás megkétszerezné a magyar GDP-t

Eric Hanushek, az oktatási kérdések közgazdasági elemzésével foglalkozó kutató a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadást. Kiindulópontja az volt, hogy egyértelmű a kapcsolat a minőségi oktatás és a jövőbeli gazdasági jólét között. Szerinte „a hatékonyabb tanárnak, aki eredményesebb gyerekeket képez, több pénzt kell adni, mert ha alacsonyan tartod a tanárok bérét, nem lesznek jó tanáraid. Magyarországon például azt hallom, matektanárhiány van. Akkor én közgazdászként azt mondanám, hogy fizess többet nekik, és akkor majd lesz matektanár.”

https://qubit.hu/2023/02/28/eric-hanushek-budapesten-a-jo-hazai-oktatas-megketszerezne-a-magyar-gdp-t

március 1.

BM: megkezdődik a társadalmi és szakmai egyeztetés, lesz fizetésemelés, ha Brüsszel fizet

A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára fogadta március 1-jén a PSZ, a PDSZ, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Nemzeti Pedagógus Kar vezetőit és tájékoztatta őket arról: a héten elindul a társadalmi és a szakmai egyeztetés a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetekről. A kormány célja az, hogy folytassa a pedagógusok béremelését. Ha Brüsszel kifizeti az uniós forrásokat, az idei béremelés januárig visszamenőleg legalább 21 százalékos lesz. 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben 29-30 százalékos lehet a béremelés mértéke. Megkezdődik a társadalmi és szakmai egyeztetés a köznevelést és a pedagógusokat érintő további kérdésekről is. Tervezik az előmeneteli rendszer megváltoztatását is: rövidebb idő alatt lehet magasabb bérezéssel járó fokozatba kerülni. A társadalmi és szakmai egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezetek a kormány honlapjára kerülnek fel, a Belügyminisztérium várja a szakmai szervezetek véleményét és javaslatait is.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230302_pedagogusok_beremeles_Maruzsa_Zoltan
https://infostart.hu/belfold/2023/03/01/a-szulokkel-valo-kapcsolatot-is-pontoznak-a-pedagogusok-tejlesitmenyertekelesekor

Bérrendezés helyett kérdőívet kapnak a tanárok Pintér Sándortól, de a PSZ-nek is van kérdőíve

Hamarosan kérdőíves felmérést indít a Belügyminisztérium (BM), hogy a pedagógusok elmondhassák véleményüket a várhatóan szeptembertől bevezetésre kerülő értékelési rendszerről, amellyel a tanárok teljesítményét vizsgálnák – értesült a Népszava. A BM elküldte az intézményekbe az értékelési rendszer legújabb tervezetét is, amelynek több verziója is lesz. A Népszavához egy olyan koncepció jutott el, amelyet az általános iskolákban tanító pedagógusoknak készítettek. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás üdvözölte, hogy a kormány kérdőívben kéri ki a tanárok véleményét, még úgy is, hogy a PSZ már hétfőn saját felmérést indított ugyanezzel a céllal. Az értékelési rendszer koncepcióján finomított a tárca, de a PSZ azt még így is elfogadhatatlannak tartja, mert még nagyobb önkizsákmányolásra kényszerítené a pedagógusokat.

https://nepszava.hu/3186662_oktatas-pedagogusok-tanarhiany-teljesitmenyertekeles-pinter-sandor-belugyminiszterium

Pont járna azért, hogyan viselkedik és beszél a szülőkkel a tanár

A Telexhez a gimnáziumokban tanító pedagógusok belső teljesítményértékelésének legújabb tervezete jutott el. Pont járna a kommunikációs stílusra, a szülőkkel való kulturált viselkedésre, az intézmény jó hírének erősítésére a személyes, írásos, online kommunikációban, viselkedésben. A jól teljesítő tanárok több pénzt kaphatnának a rosszabbul teljesítő kollégáiknál. A rendszert több iskolában tesztelik, de csak szeptembertől vezetnék be általánosan.

https://telex.hu/belfold/2023/03/01/teljesitmenyertekeles-kreta-tanarok-level-reszletek-ber-differencialas

Teljesíthetetlen Pintér Sándor elvárása

A hvg.hu által megkérdezett intézményvezetők a teljesítményértékelés új rendszerében a tengernyi adminisztrációs teher mellett épp azt kifogásolták leginkább, hogy nem lesz lehetőségük szeptemberben minden egyes tanárral megbeszélni a célokat, hiszen egy nagyobb iskolában ez akár több mint száz egyéni megbeszélést jelent.

https://hvg.hu/elet/20230301_Felhaborito_teljesithetetlen__Pinter_levelet_kuldott_minden_tanarnak#rss

Egy tatabányai és egy oroszlányi gimnáziumból is csatlakoztak tanárok az érettségi bojkotthoz

A tatabányai Árpád Gimnázium 43 tanára és az oroszlányi Hamvas Béla Gimnázium tanári karának több mint fele csatlakozik ahhoz az érettségi bojkotthoz, amelyet a tatai Eötvös József Gimnázium tanárai kezdeményeztek. Ez a cikk is felidézte: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azonnali, 45 százalékos fizetésemelést követelt, és hogy a tanárok heti 22-26 tanóráját 22 órában maximálják.

https://telex.hu/belfold/2023/03/01/erettsegi-bojkott-videk-gimnaziumok-csatlakozas-tanarok-onkentes-feladatok

Az érettségi bojkottja kompromisszumokra késztetheti a kormányt

Az érettségi akkor sem marad el, ha annak lebonyolításában túl sok pedagógus nem vállalja az önkéntes munkát. Nahalka István oktatáskutató szerint az államnak mindenképpen biztosítania kell a lehetőséget a matura letételére. Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke kissé cinikus válasza szerint a hiányzó tanárok helyére legfeljebb beültetik az iskolaőröket.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-erettsegi-bojkottja-kompromisszumokra-kesztetheti-a-kormanyt/412042

A politikai pedofília egyetlen vesztese a gyermek

Országos botrány lett abból, hogy egy pedagógiai asszisztens saját bevallása szerint szexuális viszonyt folytatott egy 15 éves gyerekkel. Ha a kormány ilyen ügyekben lépni akar, az rendben is van. Az azonban már egyáltalán nincs, ha az ügyet politikai célokra használja fel. Az már politikai pedofília. Attól a pillanattól kezdve ugyanis minden kormányzati lépésnek, amely látszólag a gyereket védi, valójában egyetlen áldozata van, maga a gyerek. A Hírklikk ismertette a PSZ közleményét is, miszerint a szakszervezet üdvözli, hogy az alapvető jogok biztosa átfogó vizsgálatot indított a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért, ugyanakkor nyomatékosan kéri, vizsgálja azt is, hogyan sérül a gyermekek oktatáshoz való joga pl. a szaktanárok hiánya miatt.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-politikai-pedofilianak-egyetlen-vesztese-van-maga-a-vedeni-hivatott-gyerek/412023

március 2.

12 ezer tanár nem töltötte fel portfólióját, állásukat veszíthetik

Novemberig mindenkinek fel kell töltenie a portfólióját, amit 2013-ban rendelt el az oktatási kormányzat. 12 ezer tanár nem tett még ennek eleget (ez az OH adata), ami a pedagógusok csaknem 10 százaléka. Jó részük akkor sem lesz hajlandó erre, ha emiatt kirúghatják – írta a 24.hu. A PSZ megdöbbent a szám hallatán. A kormány a rendszer bevezetésekor úgy számolt, hogy a tanároknak csak 1-2 százaléka hagyja az utolsó évre a portfólió megírását és a minősítési eljáráson való részvételt, illetve ekkora lehet azok aránya, akik egyáltalán nem akarnak ebben részt venni és inkább elhagyják a pályát – nyilatkozta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. A súlyos tanárhiánnyal küszködő oktatásnak óriási érvágás lenne több ezer tanár elvesztése.

https://24.hu/belfold/2023/03/02/portfolio-pedagogus-minositesi-rendszer-teljesitmenyertekeles/

Mielőbbi döntést vár a PSZ a kötelező portfólióról

12 ezer pedagógus nem akarja a Pedagógus II. fokozatot, az ezzel járó procedúrát, de ha őket elbocsátják, még nagyobb baj lesz – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradónak. Sürgette a Belügyminisztériumot, tegye egyértelművé, kötelező-e a jelenleg hatályos minősítés, miközben bevezetik az új teljesítményértékelési rendszert, amely még csak tervezet. Neubauer Tamás megyei elnök is nyilatkozott, ő sem akarja elkészíteni a portfóliót. Azt mondta: figyelembe sem veszik, hogy több hiányszakot is tanít.

https://www.atv.hu/videok/20230302/12-ezer-tanar-nem-keszitette-el-portfoliojat-a-psz-szerint-osszeomolhat-az-oktatas

Az új teljesítményértékelési rendszer a pedagógushiányt fedné el

Az elvégzett munkát kellene díjazni, nem azt ösztönözni, hogy még több ingyenmunkát vállaljanak a pedagógusok – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az RTL híradónak.

https://rtl.hu/hirado/2023/03/02/iskolak-pedagogusok-teljesitmenyertekelesi-rendszer-uj-tervezet

A kormány uniós vállalásainak ütemezéséről volt szó az egyeztetésen

A Belügyminisztériumban folytatott egyeztetés semmi másról nem szólt, mint a kormány uniós vállalásaival kapcsolatos további megbeszélések ütemezéséről – ezt nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Inforádiónak. A kormánynak jogszabályban kell rögzítenie a pedagógusoknak tett ígéreteit. A Belügyminisztérium rövidesen átadja a vállalásokkal kapcsolatos dokumentumokat, amelyeket az érdekképviseletek a tagságuk bevonásával véleményeznek. Ez egészen áprilisig fog tartani – közölte a PSZ elnöke.

https://infostart.hu/belfold/2023/03/02/megegyeztek-a-pedagogusok-a-kormannyal-de-csak-egy-kerdesben

Tisztázni kellene, kötelező-e a Pedagógus II. minősítés

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Klubrádió hírműsorának arról nyilatkozott, hogy ha elbocsátanák azokat, akik kb. 12 ezren még nem jelentkeztek Pedagógus II. minősítésre, tényleg összeomlana a közoktatás. Közben elindult a teljesítményértékelési koncepció, ami zavart okoz. 4 perc 30-nál kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2023-marcius-02-csutortok-1200-31385

Hibás a teljesítményértékelési koncepció, büntet és jutalmaz

A büntetés és a jutalmazás mellett a szempontok ellenőrzése is kérdéses, mondta az új teljesítményértékelési rendszer tervéről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának.

https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/555516233237017

Pszichológiai vizsgálatnál többet követel a PSZ

A PSZ üdvözli, hogy az alapvető jogok biztosa átfogó vizsgálatot indított a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért, de ez lehetőséget adhatna a múltbeli visszásságok feltárására is: az alapvető jogok biztosa tekintse át, hogyan sérül a gyermekek oktatáshoz való joga a pedagógushiány miatt. A gyermeki jogok helyzete azért került napirendre, mert fény derült egy óbudai pedagógiai asszisztens pedofíliagyanús ügyére, ennek nyomán a kormányzat a pedagógusok pszichológiai vizsgálatát is felvetette. Totyik Tamás azt mondta az Inforádiónak: azzal értenének egyet, ha a megelőzésre helyeznék a hangsúlyt, hogy ne kiégéssel küzdjenek a pedagógusok. A portál azt is jelezte: a PSZ online kérdőívet indított a kormány teljesítményértékelési koncepciójáról.

https://infostart.hu/belfold/2023/03/02/a-pszichologiai-vizsgalatnal-tobbet-kovetel-a-pedagogusok-szakszervezete

„Imádok tanítani, de elkezdek az életem hátralévő részére máshol munkát keresni”

Nem volt hajlandó portfóliót írni, és nem hajlandó vállalásokat megfogalmazni a teljesítményértékeléshez az egyik legjobb vidéki gimnázium tanára, korábbi igazgatója. Elkeseredett posztban írta meg, hogy három éve van még a nyugdíjig, de elkezd munkát keresni.

https://hvg.hu/elet/20230302_Imadok_tanitani_de_elkezdek_az_eletem_hatralevo_reszere_mashol_munkat_keresni#rss

Idegesíti a pedagógusokat a portfólió

A tárca korábbi online konzultációján a megkérdezettek 76 százaléka úgy vélte, a pedagógus előmeneteli rendszerben a Pedagógus II. fokozat megszerzése lehetne opcionális, vagyis nem kötelező. Ehhez képest az Oktatási Hivatal honlapján megjelent a tájékoztatás a jövő évi minősítési eljárásról, hiszen az erről szóló rendelkezés hatályos.

https://24.hu/belfold/2023/03/02/maruzsa-zoltan-kotelezo-minosito-vizsgat-irt-elo-bar-tudja-opcionalissa-kellene-tenni/

Pokorni Zoltán: a pedagógusok mérése ne adminisztratív kényszerként megélt ellenőrzés legyen

„A tanárok bére sose volt magas, most sem az, és igaz, most a bérkérdés a domináns, de ez egyfajta csapda is a pedagógusoknak és a politikusoknak” – mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz korábbi oktatási minisztere. Szerinte lehet értékelni a pedagógusokat, de ezt általában nem jó szemmel nézik a szakmában lévők. A tanárokat a szabadság és az önállóság teszi boldoggá, a brutálisan adminisztratív rendszer meg sem érti a problémájukat.

https://telex.hu/belfold/2023/03/02/pokorni-zoltan-fidesz-volt-oktatasi-miniszter-oktatasugy-interju-szabad-europa

Nem jogerős: sztrájk alatt nem kell tanítani a szakképzésben

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja azt közölte az ATV híradójával, hogy a nem jogerős végzés szerint a szakképzésben szervezett sztrájkban a PDSZ még elégséges szolgáltatásról szóló ajánlatát elfogadták. Ez azt jelenti, hogy a szakképző intézményekben a sztrájk alatt nem kell tanítani.

https://www.atv.hu/belfold/20230302/birosagi-vegzes-a-szakkepzo-intezmenyekben-sztrajk-alatt-nem-kell-tanitani

Rétvári Bence: a gyermekek érdeke a legelső

A gyermekek érdeke a legelső, meg kell védeni őket az oktatási intézményekben is – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az utóbbi időben több pedofilügy is nyilvánosságot kapott. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Belügyminisztérium által működtetett Integrált Jogvédelmi Szolgálat gyermekjogi képviselőinél segítséget kérhetnek az érintettek, ha úgy gondolják, sérültek a jogaik vagy szexuális visszaélés áldozataivá váltak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/03/retvari-bence-a-gyermekek-erdeke-a-legelso-2?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Kilátástalan a pedagógusok jövőképe

Az ATV Egyenes Beszéd vendége Galgóczi Eszter politikai elemző és Vető Balázs közvéleménykutató volt a Forrás Társadalomkutató Intézet képviseletében. Pedagógusok interjúi alapján állapították meg, mennyire kilátástalannak érzik helyzetüket az oktatásban dolgozók: 50-100 éve még elismert értelmiségiek voltak, ma már apróbb gesztusokat is alig kapnak. „Társadalmi értékváltás kellős közepén élünk. Nem önmagában a pedagógusok társadalmi presztízse csökkent, a tudás presztízse csökkent és ez hatott a pedagógusok megítélésre is”.

https://www.atv.hu/musor/egyenes-beszed

Itt érhető el a kutatás eredménye:

https://forrasintezet.hu/nem-kartotek-adat/pedagogus-utak-magyarorszagon/

március 3.

Nagy baj lenne, ha kirúgnának 12 tanárt, aki nem akarja feltölteni a portfólióját

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az ATV Start műsorának nyilatkozott 2023. március 3-án a jelenleg még kötelező minősítésről, miközben a kormány új teljesítményértékelést vezetne be. Kérte a minisztériumot: tegye egyértelművé, mi most a teendő. Jelezte: kb. 10 évente mindig ráerőltet valamilyen értékelési rendszert a kormány a pedagógusokra, ez jelentős pluszunkát igényel tőlük. Hangsúlyozta: bármilyen értékelést akkor lehet bevezetni, ha lesz érdemi béremelés. A műsor másik vendége Arató László pedagógus, a Magyartanárok Egyesületének elnöke volt.

https://www.atv.hu/videok/20230303/veszelyben-van-12-ezer-tanar-allasa-nem-toltottek-fel-a-portfoliojukat

A kötelező minősítő vizsga elhalasztását kéri a PSZ

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor a Hírklikknek elmondta: a minap a Belügyminisztériumban tartott egyeztetésen leszögezték: a sztrájkbizottság továbbra is működni fog, a tárgyalásokat folytatni kívánják, mivel a sztrájkköveteléseik továbbra is fennállnak. Jelezte: a találkozón a kötelező portfolió ügye nem került szóba, azonban levelet küldenek az államtitkárságnak, hiszen a pedagógusokat értesítették a 2024-es minősítés feltételeiről, miközben új teljesítményértékelést vezetnének be.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kotelezo-minosito-vizsga-elhalasztasat-keri-a-szakszervezet/412118

Közzétette a minisztérium a jogszabály-tervezeteket

A kormány honlapjára töltötték fel a jogszabály-tervezeteket, ezekben részletezik a pedagógusok béremelésének terveit, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony bevezetését stb. Mindent lehet véleményezni, az észrevételeket március 10-ig e-mailben várják. A BM közleményében azt írta: az egyeztetés indulásáról Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán személyesen is tájékoztatta a pedagógus szakszervezeteket és a Nemzeti Pedagógus Kar vezetőit. Megállapodás született az érdekképviseletek és a kormány között az egyeztetések ütemezéséről, a cél, hogy minél több kérdésben értsenek egyet – áll a közleményben.

https://hvg.hu/itthon/20230303_Kozzetette_a_Belugyminiszterium_hogy_pontosan_hogyan_szabna_at_a_koznevelest#rss
https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/03/03/kozzetettek-a-pedagogusok-tovabbi-beremeleserol-es-a-koznevelest-erinto-kerdesekrol-szolo-jogszabalytervezeteket

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X