Heti lapszemle 2023. május 19.

lapszemle

Megkezdődött a PSZ XXXV. Kongresszusa Budapesten. Az országos tisztújítás május 19-én várható. A PSZ két alelnöke ismét több városban járt az utóbbi hetekben: mindenhol nagy elkeseredést és fenyegetettséget tapasztaltak a státusztörvény-tervezet miatt. A kormánnyal folytatott tárgyalásokon alig van előrelépés, a minimális engedmények nem elegendőek a PSZ számára. A kormány továbbra is ragaszkodik a heti 22-26 tanítási órához.

május 8.

Fel kell állni a fotelből

Másfél hónap alatt a Pedagógusok Szakszervezete összesen 32 helyszínen tartotta vagy fogja megtartani szakmai fórumait, az eddigieken – Debrecen kivételével – mindig 30-40 pedagógus lépett be a szervezetbe. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke úgy látja, az elégedetlenség mindenhol nagy, azonban a fotelforradalmárok aránya még mindig nagyobb. Hangsúlyozta: a pedagógusoknak is lépniük kell, ha változást szeretnének, vissza kell nyerniük saját önbecsülésüket és fel kell állniuk a fotelből. A Debrecenben május 5-én tartott fórumról a helyi debreciner.hu számolt be.

https://www.debreciner.hu/cikk/13631_fel_kell_allni_a_fotelbol_szakmai_forumot_unikum

május 10.

A pedagógusoknak látniuk kell, mit vár a béremelésért a kormány

A státusztörvény-tervezet hátrányos következményeiről Nyíregyházán is tartott fórumot a PSZ. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a helyi Kölcsey TV-nek nyilatkozva arról is beszélt, hogy heti fix 22 tanítási órát szeretne PSZ, az ennél nagyobb munkateher rontja a pedagógusok egészségét. Jelezte: van olyan tanár, aki heti 31 órában tanít. Ezen a linken 0,55-nél kezdődik.

https://www.youtube.com/watch?v=IoZoqwayCLs

május 12.

A kormány fél a valódi konzultációtól, a népszavazástól

Az „ítélet” már előre készen volt, mondta a Nemzeti Választási Bizottság népszavazást elutasító döntése után Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV Start műsorában. Jelezte: Totyik Tamás és Gosztonyi Gábor magánszemélyként a Kúriához fordul az elutasítás miatt. A műsor másik vendége Mihalics Lili diák volt, aki elmondta: nekik 7 kérdésük lenne, amelyet népszavazásra bocsátanának, ők is jogászokkal nézették át, hogy azok megfeleljenek a követelményeknek. A május 19-i tüntetést megtartják, bár a Facebook-eseményüket törölték.

https://www.atv.hu/videok/20230512/elutasitottak-a-psz-oktatasi-nepszavazasi-kezdemenyezeset

Júniusban benyújthatják a státusztörvény tervezetét a parlamentnek

A pótszabadsággal együtt 50 napos szabadsága is lehet a pedagógusnak, a többletórákat elszámolják, aki a kötelező heti 22 órán felül vállal munkát, több pénzt kap – mondta Rétvári Bence államtitkár az állami tévének. Az NPK elnöke is nyilatkozott: Horváth Péter szerint garancia kellene, hogy 3-4 évente emeljék a béreket, így vonzóbbá lehetne tenni a pályát. 10.35-nél kezdődik.

https://hirado.hu/video/2023/05/12/hirado-2023-majus-12-1930/?fbclid=IwAR3KRa_lnaOZKT3sMGeEV4r6KYLspr4-sPmFIqZnsxsOxRzfQvi8vDEY6f0

Rétvári Bence: a valaha volt legnagyobb béremelés vár a pedagógusokra

Rétvári Bence államtitkár kiemelte: amint megérkeznek az uniós pénzek, radikálisan, 75 százalékkal emelkedik majd a tanárok fizetése, emellett pedig többletpénzt is kaphatnak. Eredményesnek nevezte az elmúlt hónapok egyeztetéseit is: a javaslatok kétharmada beépül a törvényjavaslatba.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-valaha-volt-legnagyobb-beremeles-var-a-pedagogusokra-2567647?utm_source=feed&utm_medium=rss

Vizsgálja az ombudsman, jogszerűen vetettek-e be könnygázt a Karmelitánál

Arányosan járt el a rendőrség, amikor gázsprayt használt a diákokkal és a többi tüntetővel szemben? – kérdezte az MSZP-s Vajda Zoltán az alapvető jogok biztosát, Kozma Ákost. Az ellenzéki politikus írásbeli kérdése az április 24-i kordonbontáson történtekre vonatkozik, ahol szintén bevetettek könnygázt, csak kisebb mértékben. Az ombudsman azt írta: „az érintett rendőri intézkedésekkel összefüggésben az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala előtt állampolgári panaszbeadvány alapján jelenleg eljárás van folyamatban.” Rétvári Bence államtitkár nem felejtett el kommunistázni.

https://hvg.hu/itthon/20230512_Bepanaszoltak_az_ombudsmannal_a_diakokkal_szembeni_rendori_intezkedes_a_Karmelitanal#rss

A XVI. kerületi önkormányzat tanulmányutat szervezett Nizzába

Nizzába utaztatta tanulmányi kirándulásra a XVI. kerületi önkormányzat az észak-pesti tankerület vezetőjét és több általános iskola igazgatóját – tudta meg az RTL híradó. A fideszes polgármester szerint évek óta hagyomány, hogy külföldi utakon ismerkednek más országok oktatási rendszerével. Egy kerületi pedagógus szerint jobb helyre is mehetne az utazásra szánt pénz, például vehetne színes nyomtatót az iskoláknak az önkormányzat.

https://rtl.hu/hirado/2023/05/12/tanulmanyi-kirandulas-nizza-16-kerulet-onkormanyzat-tankerulet

május 13.

PSZ: addig semmi sem biztos, amíg a kormány nem írja le

Lépett már vissza a kormány saját döntésétől, de ezt vívmányként reklámozza, „az a taktikájuk, hogy bemondanak egy irdatlan nagy jogvesztést és ebből lépnek vissza” – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Az, hogy mit értek el eddig, akkor fog kiderülni, ha látják írásban is, mert az elmúlt két hónapban több találkozó létrejött. Jelezte: az államtitkár és helyettese nincs felruházva valódi döntési jogkörrel. Szerinte van értelme a pedagógusok és szakszervezeteik megmozdulásainak, van összefogás is. Nem érnek el még százezres tömeget, de egyre többekhez eljutnak a vidéki fórumokon.

https://hirklikk.hu/klikktv/gosztonyi-gabor-addig-semmi-sem-biztos-amig-a-kormany-irasba-nem-adja/1620

Itt az írott változata:

https://hirklikk.hu/kozelet/gosztonyi-gabor-elvesztette-jelentoseget-az-a-szo-hogy-szolidaritas/415575/

„A kormánnyal való csatározás közben választ új vezetőséget a Pedagógusok Szakszervezete”

A Blikk az országos tisztújításról érdeklődött. A honlapon közzétett motivációs levélből kiderül – ezt Totyik Tamás szóban is megerősítette – hogy elnökké történő megválasztása esetén szívesen dolgozna együtt Gosztonyi Gáborral, aki jelenleg is alelnök, valamint Tóth Tünde alelnökjelölttel, aki már a fiatal, nyelveket beszélő nemzedéket képviselné. A másik elnökjelölt Csabalik Zsuzsanna középiskolai tanár, mesterpedagógus, aki elmondta, már többször volt elnökaspiráns. A május 18-án kezdődő kongresszus választja meg a háromtagú elnökséget és határoz a következő ciklus programjáról – mondta a lapnak Gosztonyi Gábor alelnök és jelölt.

https://www.blikk.hu/politika/magyar-politika/psz-vezetoseg-statusztorveny-sztrajk-kongresszus/bec0d2z

május 14.

Novák Katalin másodszorra mondta: az uniós pénzektől függetlenül meg kell emelni a pedagógusok bérét

A Sándor-palota nyílt napján Novák Katalin köztársasági elnök – tüntetőkkel beszélgetve – másodszorra jelentette ki: meg kell emelni a pedagógusbéreket, az „EU-s forrásokról függetlenül is”. Arra nem tett ígéretet, hogy a státusztörvényt nem írja alá. 

https://www.atv.hu/belfold/20230515/novak-katalin-masodszorra-mondta-ki-az-eu-s-penzektol-fuggetlenul-meg-kell-emelni-a-pedagogusok-beret

Novák Katalin: „nem felelek a kormányért”

Simkó Edit perceken keresztül vitatkozott az államfővel. Szerinte az olyan „gesztusok”, mint hogy az államfő odajön hozzájuk beszélgetni, inkább propagandisztikus lépések, amelyek a valódi tárgyalásokat és döntéseket segítenek elpalástolni, immáron tíz éve. Novák Katalin kikérte magának, hogy leereszkedett volna azzal, hogy odalépett a tanárokhoz.

https://444.hu/2023/05/14/novak-katalin-a-pedagogusoknak-nem-felelek-a-kormanyert?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=novak-katalin-a-pedagogusoknak-nem-felelek-a-kormanyert

május 15.

A pedagógusok kiszolgáltatottsága nő, ha elfogadják a státusztörvényt

Negyven helyre szervezett fórumot a PSZ az országban, hogy az oktatásban dolgozókat tájékoztassa a státusztörvény-tervezet hátrányos következményeiről. Kaposváron három osztálynyi pedagógus jelent meg a fórumon. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta: a jogállásváltás nagyon sok szerzett jogot elvesz a pedagógusoktól, rendkívül hátrányosan érinti a munkavállalókat. Kérdés, hogy a brüsszeli forrásokból ígért bérrendezésekkel mi történik – vetette fel Totyik Tamás, aki Németh György jogásszal érkezett a kaposvári helyszínre. A tájékoztatóról beszámolt a megyei portál.

https://www.sonline.hu/helyi-kozelet/2023/05/feltettek-a-kerdest-mi-lesz-veled-kozoktatas?utm_source=factiva_f&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

A lelkiismeretével mindenkinek magának kell elszámolnia

Az április 24-ei egységes sztrájkban az érdekképviseletek szerint megközelítőleg tízezer pedagógus vehetett részt. A sztrájkolók száma ugyan elmaradt az egy évvel korábbi sztrájknapok részvételi arányaitól, ám most több olyan iskola volt, ahol a tantestület nagy többsége beszüntette a munkát. Akadtak olyan iskolák is, ahol kevés vagy mindössze egyetlen pedagógus, iskolai dolgozó sztrájkolt. Közéjük tartozik Belányi Csaba is (a PSZ tagja), aki rendszergazdaként dolgozik egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei iskolában, de óraadóként is alkalmazták más, környékbeli intézményekben. Nevelés-oktatást segítő munkatársként április 24-én egyedül lépett sztrájkba, a pedagógusok közül senki sem csatlakozott hozzá.  – A tantestület húsz százaléka szakszervezeti tag, de közülük sem sztrájkolt senki, pedig leginkább nekik kellene példát mutatniuk. Most még van lehetőségünk, hogy fellépjünk a státusztörvény ellen, ha bevezetik, akkor már szinte mindegy lesz.  Ha tétlenül nézzük, ami történik, a pedagógusok a legkizsákmányoltabb munkavállalókká válnak. A lelkiismeretével pedig mindenkinek magának kell majd elszámolnia – nyilatkozta a Népszavának.

https://nepszava.hu/3194511_oktatas-statusztorveny-pedagogusok-sztrajk-tanarhiany-tiltakozas

Horváth Péter: ha nem lesz uniós pénz, akkor is emelni kell a pedagógusok bérét

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: „összenyomódott a pedagógusbértábla alja, akik 14-15 éve vannak a pályán, azok körülbelül ugyanannyit keresnek, mint akik most jöttek a pályára. Ez sem szerencsés, hiszen lenni kell egy előmenetelnek, és az is kétségtelen, hogy nem nagyon lehet már várni ezzel. Ha nem jönnek uniós pénzek, akkor is lépnie kell a kormányzatnak, mert ez valóban azt jelenti, hogy egyre többen fogják elhagyni a pályát és egyre kevesebben fognak jelentkezni, és amit ma még lehet kozmetikázni, azt egyre nehezebb lesz, és a kozmetikázás sem azt jelenti, hogy mindenki elégedett lesz, főleg, amikor nem szakos tanárok fognak bemenni tanítási órákra. Az egész társadalomnak nagyon fontos lenne, hogy megfelelő képzettségű szakemberek lássák el azokat a feladatokat, amelyeket nekik kell ellátni, ehhez pedig megfelelő bér szükséges.”

https://infostart.hu/interju/2023/05/15/horvath-peter-ha-nem-lesz-unios-forras-akkor-is-kell-a-pedagogus-beremeles

A PDSZ az EP-képviselőkhöz fordul

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya levélben fordult az európai parlamenti képviselőkhöz, hogy akadályozzák meg a státusztörvény-tervezet benyújtását a parlamentnek.

https://168.hu/itthon/level-pedagogusok-statusztorveny-ep-kepviselok-258654

Minden napra ugyanaz a mese: ha megérkezik az uniós pénz…

A pedagógusok béremelését az év elején előlegezte meg a kormány, akkor 10 százalékkal emelkedett a tanárok bére és ahogy megkapja Magyarország az uniós forrásokat, januárig visszamenőleges, több éves béremelés következik, 2025-re a tanárok átlagbére 800 ezer forintra emelkedik – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/05/15/ktk-a-haboru-ellenere-ujabb-korrel-folytatodhat-a-kozszfera-beremelese

Mást gondol a béremelésről a kormány és az államfő

Novák Katalin tanárokkal beszélgetve jelentette ki, hogy a pedagógusok bérét az uniós forrásoktól függetlenül is emelni kell. A köztársasági elnök ezzel szembekerült a kormány álláspontjával, hiszen korábban többször jelezték, hogy a béremelés az uniós pénzektől függ. A Belügyminisztérium megerősítette sokszor hangoztatott álláspontját: arra várnak, hogy Brüsszel végre kifizesse a Magyarországnak járó uniós forrásokat, ekkor lehetéséges a béremelés.

https://www.atv.hu/belfold/20230515/novak-katalin-szembekerult-a-kormany-allaspontjaval-itt-van-a-belugyminiszterium-valasza

Mindig utólag derül ki, mikor érik be egy lázadás eredménye

Újabb tüntetést szervez az Egyesült Diákfront (EDF) május 19-ére. Mihalics Lili, az EDF tagja szerint „az oktatás a nulladik pont, amit meg kell változtatni ahhoz, hogy egy lényegesen élhetőbb országban éljünk.” Strbka Anna, az egyik szervező jelezte: mintegy 20 ezren jelezték, ott lesznek, vagyis nem félemlítette meg a diákokat a könnygáz, inkább sokkal mérgesebbek és lelkesebbek. Trencsényi László egyetemi oktató, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke is bejelentkezett a május 19-i eseményre. Indokairól is beszélt a Hírklikknek.

https://hirklikk.hu/kozelet/trencsenyi-laszlo-mindig-utolag-derul-ki-mikor-erik-be-egy-lazadas-eredmenye/415572

május 16.

PSZ: Rétvári Bence államtitkár nem mondott igazat

Május 16-án újabb tárgyalási forduló volt a szakszervezetek és az államtitkárság között a státusztörvény-tervezetről. A kormány továbbra sem enged a heti 22-26 tanórából. Abban van változás, hogy a 80 órás eseti ingyenes helyettesítést 60 órára „csökkentik”. Kiderült: Rétvári Bence államtitkár hétvégi kijelentése, bejegyzése nem igaz, miszerint a heti 22 órán felüli tanítást, túlmunkát kifizetik. Ez csak a közvélemény hergelésére és megtévesztésére szolgál – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a tárgyalás után. Nem lehet tudni, mikor terjesztik be a státusztörvény-tervezetet a parlamentnek, így azt sem tudni, mikor lépne életbe, ha a parlament elfogadná. Közvetítés a Facebookon.

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/834943118057835

A PSZ szeretné, ha a kormány betartaná saját vállalásait

Nincs szó arról, hogy a követelésekkel előálló szervezetek, szakszervezetek között megbomlott volna az egység, ki-ki teszi a dolgát. A PSZ járja az országot, hogy tájékoztassa az oktatásban dolgozókat a státusztörvény-tervezet várható hátrányos következményeiről. Nagy az érdeklődés a fórumok iránt – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Hírklikknek (a cikk keretes részében található).

https://hirklikk.hu/kozelet/nagy-erzsebet-buvopatak-szeru-forradalom-zajlik-az-oktatasban/415649

PSZ: a parlamenti államtitkár nem mond igazat

A kormány továbbra is ragaszkodik a heti 22-26 tanórához, egy tanévben 60 órát mindenképpen ingyen kell helyettesíteni. Vagyis nincs szó arról, amit Rétvári Bence parlamenti államtitkár állított a minap, miszerint a heti 22 tanórán felüli munkát kifizetnék – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának, miután a köznevelési államtitkárral, Maruzsa Zoltánnal ismét egyezettek a szakszervezetek a státusztörvény-tervezetről. Ellenünk hangolják a közvéleményt, amit kikérünk magunknak, mondta az alelnök. Ezen a linken 12.50-nél kezdődik a beszélgetés.

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2023-majus-16-kedd-1815-33057

Maruzsa Zoltán: a tavaszi ülésszakon dönthet a parlament a státusztörvény tervezetéről

A köznevelési államtitkár az Inforádóban a vitatott kötelező óraszámról úgy nyilatkozott: a kormány egyelőre ragaszkodik a 22-26 órás kerethez. „A szakszervezeti félelem az, hogy nem lesz elég pedagógus, pedig inkább csökkenteni kell a terheket. A kormányzat ebben partner, de először induljon el az új életpályamodell, mert akár lefelé is mozdulhat a terhelés. A fix óraszám van, akinek emelést jelentene, és ahol tudjuk biztosítani a munkaerőt, ott semmi akadálya nem lesz a 22 órának. Abban bízunk, ha ezek az intézkedések megvalósulnak, akkor jelentős vonzereje lesz a pályának, és akkor az óraterhelés is csökkenhet” – jelentette ki, hozzátéve, a jelenlegi helyzetben a fix óraszám mellett néhány helyen nagyon sok túlórát kellene biztosítani. Abban reménykedik, hogy az uniós tárgyalásokon is kedvező elmozdulás lehet, és az életpályamodellről is olyan megállapodás születik, hogy még a tavaszi ülésszakon dönthet róla a parlament.Szerinte ez azért is előnyös, mert a következő tanévet az új szabályok alapján lehetne elkezdeni.

https://infostart.hu/belfold/2023/05/16/maruzsa-zoltan-meg-a-tavaszi-ulesszakon-donthet-a-parlament-a-pedagogus-eletpalyamodellrol

Maruzsa Zoltán: 34 tartalmi kérdésben változtatta meg álláspontját a kormány a státusztörvény-tervezetről

A Népszava is ismertette az államtitkár Inforádiónak adott nyilatkozatát, amelyből kiemelte: a kormány a státusztörvény-tervezetről tizenöt egyeztetést folytatott. Ebből 10-et a szakszervezetekkel, a többit más szereplőkkel. A kormány 34 tartalmi kérdésben változtatta meg álláspontját és közelítette a partnerek javaslatához – mondta Maruzsa Zoltán.

https://nepszava.hu/3194817_maruzsa-zoltan-kozoktatas-pedagogusok-oraszam

A PSZ a sokasodó feladatok miatt nem vett részt egy nemzetközi konferencián

Az Eduline az áprilisban Washingtonban megrendezett International Summit on the Teaching Profession 2023 (ISTP) csúcstalálkozóról érdeklődött, ki miért vagy miért nem vett részt azon. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke válaszában azt írta: „A Washingtonban április végén tartott oktatási csúcstalálkozón a PSZ elnöke a státusztörvény tervezetéről zajló egyeztetések, továbbá a szakszervezet ötévente esedékes országos tisztújítása, az arra történő felkészülés miatt nem vett részt.” Emellett a PSZ országos vezetői a megyéket is járják, tájékoztatják az oktatásban dolgozókat a jogállásváltás következményeiről. Így válasza szerint „a sokasodó feladatok miatt akkor sem ment volna a PSZ elnöke, ha a kormány delegációja részt vesz a konferencián”.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230516_ISTP_PDSZ_BM_Washington_lemondas_delegacio

Megbánta a fideszes tanár, hogy Facebook-kommentben reménykedett, a rendszerkritikus kolléga eltakarodik a pályáról

Helytelen volt belemenni az adok-kapokba. Azt sem hittem volna, hogy Kovács Szabina kimásolja a magánemberként folytatott beszélgetést és körbeviszi a sajtóban. Nagyon felhúzott a „fidkány” szó rendszeres használata. Metaforaként ködösítik, de a metafora nem ez. Amit még tanultam az ügyből, hogy egy komment bejárhatja a sajtót, főleg kampányban nagyon észnél kell majd lenni – nyilatkozta a Népszavának Cseri Tamás hódmezővásárhelyi tanár, fideszes önkormányzati képviselő.  Ő és Kovács Szabina a napokban egy közös ismerősük Facebook-oldalán kommentekben esett egymásnak. „Remélem annyi haszna legalább lesz a státusztörvénynek, hogy a hozzád hasonlók eltakarodnak a pályáról.” Cserinek ezt a mondatát Kovács fenyegetésként értékelte, közzétette számos felületen. Kovács Szabina sem maradt adós, egyebek között a „fidkány” szót használta.

https://nepszava.hu/3194657_tanar-fidesz-pedagogus-szakszervezet-facebook-komment

május 17.

Két apróbb részleten sikerült változtatni a legutóbbi egyeztetésen a státusztörvény tervezetén

Alapvető változások nincsenek a tervezetben, de pl. az átfoglalkoztatást sikerül járáson belülre korlátozni – mondta a Szegeden tartott fórumon Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. A rendezvényről beszámolt a szegedi TV híradója. Ezen a linken 7.10-nél kezdődik.

https://tv.szeged.hu/cikk/szegedi-hirado-2023-majus-17

Totyik Tamás: Úgy vigyázzatok a fiatal tanáraitokra, mint a hímestojásokra!

A kormány célja a közoktatás totális leépítése, az ágazatból legalább tíz éve elkezdődött a források kivonása, a státuszörvény-tervezet pedig nem más, mint a pedagógusok elleni bosszú – egyebek mellett ezek hangzottak el a Pedagógusok Szakszervezete május 17-én tartott szegedi fórumán. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke nyomatékkal kérte a tanárokat: ha nem értenek egyet munkaköri leírásuk bizonyos pontjaival, ne írják alá. A jelenlévők közül többen jelezték, hogy ezt aligha tudják megtenni.  A Petróczi Gábor tanügy-igazgatási szakértő által elmondottakat is idézte a szeged.hu portál.

https://szeged.hu/cikk/totyik-tamas-ugy-vigyazzatok-a-fiatal-tanaraitokra-mint-a-himestojasokra

Békés demonstrációtól a könnygázig: hogy jutottak el idáig a tüntetések?

Sztrájktörvény, tanárok kirúgása, státusztörvény-tervezet és könnygáz: 2022-től ismét folyamatosak a tanárok, szakszervezetek és diákok által szervezett tüntetések, demonstrációk és sztrájkok. Az Eduline összefoglalója jelzi: május 19-én folytatódnak a tüntetések.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230515_Tuntetes_timeline

Miről konzultált a kormány és mi lett belőle?

Rétvári Bence államtitkár a rendszerváltás óta eltelt 30 év legintenzívebb egyeztetésének nevezte a kormány tanárokkal és szülőkkel folytatott, sokat vitatott oktatási konzultációját. A státusztörvény-tervezet azonban nem azt tükrözi, hogy a kormány mindenben meghallotta volna a kérdőíveket kitöltő pedagógusok szavát. Elemző cikk.

https://www.lakmusz.hu/mirol-konzultalt-a-kormany-oktatasugyben-es-mi-sult-ki-belole/

Máshol az együttműködés a fontos, nálunk mindenben a központi akarat dönt

Erdélyi Eszter, a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanára munkáját a Szegedért Emlékéremmel ismerik el, amit pénteken vehet át. A Telex tudósítója arról is kérdezte a tiltakozó mozgalomban régóta aktív Erdélyi Esztert, miért gondolja, hogy alapos változásokra volna szükség. A kérdésre, mi a legnagyobb baj, ezt válaszolta: „az, hogy az egész felülről vezérelt, és ez mindent meghatároz benne. A tankerületek anélkül irányítják az iskolákat, hogy a tanárok vagy a diákok véleményét bármiről is kikérnék. Nem így kellene működni.”

https://telex.hu/belfold/2023/05/17/mashol-az-egyuttmukodes-a-fontos-nalunk-mindenben-a-kozponti-akarat-dont

A kirúgott katonából is lehet tanár

A honvédelmi miniszter az állami rádió műsorában a területvédelmi tartalékosok fontos szerepéről és arról is beszélt, hogy növelni akarják a katonák megbecsültségét. A miniszter hozzátette: sokan azok közül a nagyon értékes katonák közül, akik a fiatalítás körében honvédelmi szolgálati juttatással kiléptek az aktív katonai szolgálatból, igény esetén visszaléphetnek a honvédelem ügyének szolgálatába, például a honvédelem oktatásán keresztül.  A portál szerint mindez egybecsenghet azzal, hogy a következő tanévtől új tantárgy, a honvédelem próbaoktatása kezdődik.

május 18.

Mi lesz a pedagógusokkal, ha elfogadják a státusztörvényt?

A kormány tárgyalástechnikája a nagyotmondás, aztán apróbb dolgokban visszalép, de a számára fontos kérdésekben nem enged – mondta a státusztörvény tervezetéről tartott egyeztetésekrőlTotyik Tamás, a PSZ alelnöke a Partizán című műsornak. Jelezte: vidéken sokan nem is hallottak a státusztörvény tervezetéről, pedig hátrányosan érint majd mindenkit, ha a parlament elfogadja a javaslatot. Szerinte már most érződik a tervezet megfélemlítő hatása, hiszen pl. a pedagógusok átirányíthatósága egyik településről a másikra nem lesz kellemes.  Ezen a linken 38.30-nál kezdődik.

https://www.facebook.com/partizanpolitika/videos/554295543297021

Lépett az MSZP, a szakszervezetek az Alkotmánybíróság elé viszik a polgári engedetlenség ügyét

Összegyűlt az országgyűlési képviselők aláírása ahhoz, hogy a pedagógus szakszervezetek Alkotmánybírósághoz fordulhassanak a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok ügyében – közölte az MSZP társelnöke. Kunhalmi Ágnes azt mondta, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kérte ötven képviselő támogatását, hogy megtámadhassák a kormányrendeletet. Hozzátette: a polgári engedetlenség bevett szokás a polgári demokráciában, Orbán Viktor miniszterelnök maga is alkalmazta korábban. Úgy véli, az, hogy a kormánypártok a polgári engedetlenség miatt kirúgták a pedagógusokat, azt mutatja, hogy Magyarország nem demokrácia, nem jogállam.

https://nepszava.hu/3195024_alkotmanybirosag-mszp-pedagogusok-kozoktatas

Lasszóval keresik a természettudományos tárgyakat tanítókat

3357 fő jelentkezett idén valamilyen osztatlan tanári képzésre. Ezzel a tanárképzések idén sem kerültek be a felvételi 10 legnépszerűbb szakjának listájába – még úgy sem, hogy idén egyébként kiemelkedően sokan jelentkeztek a felsőoktatásba. A természettudományos tárgyak esetében aggasztóak az előrejelzések. Az ELTE-re felvételizők közül egy sem jelentkezett fizika-földrajz szakos tanárnak, fizika-kémia szakpárra is mindössze egy fő adta le a jelentkezését, valószínűleg ő sem az első helyen.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20230517_osztatlan_tanari_kepzesre_jelentkezok_szama_nepszeru_egyetemek

Felsorolta a rendőrség, mivel gyanúsítja a kordonbontáson részt vevő tüntetőket

Számos büntetőeljárást kezdeményezett a Karmelita Kolostornál történtek miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Egyebek között hivatalos személy elleni erőszakról, garázdaságról és rongálásról is ír. További gyanúsítások is várhatók.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230518_tuntetes_eljaras_gyanusitottak_BRFK

Jött egy elmarasztaló strasbourgi jelentés, erősen sérülnek a munkavállalók jogai Magyarországon

Több pontban is sérülnek a munkavállalói jogok Magyarországon – állapította meg a napokban a Szociális Jogok Európai Bizottsága. A szervezet szerint a nemzetközi egyezmény minimumának sem felel meg a rabszolgatörvény, amely lehetővé teszi a 12 hónapot meghaladó munkaidőkeret alkalmazását. A szervezet a szociális párbeszéd rendezésére is felszólította a kormányt.

https://nepszava.hu/3195005_munkavallaloi-jogok-magyarorszag-rabszolgatorveny-szakszervezet

május 19.

A politikai célokból tönkretett oktatás a NER jellemzője

Egy pillanatig sem kérdéses, hogy Magyarország nem jogállam. Magát a politikai rendszert lehet nevezni hibridrezsimnek, autokráciának, teljesen mindegy, de az biztos, hogy nem alkotmányos demokrácia – véli Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogász, politológus annak kapcsán beszélt erről, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – a képviselők segítségével – az Alkotmánybírósághoz fordul a kirúgott tanárok ügyében. A taláros testület döntése azonban semmiképpen sem lesz olyan, ami nem felelne meg a kormánynak – mondta.

https://hirklikk.hu/kozelet/szentpeteri-nagy-richard-a-politikai-celokbol-tonkretett-oktatas-a-ner-jellemzoje/415775/

„Engem már csak az tart életben, hogy el fogok menni””

Pályaelhagyó fiatal tanítóval beszélgetett az Eduline. „Játszás, tanítás, kreativitás, szeretve nevelés. Magyarországon a tanítás nem erről szól, hanem arról, hogy egy gyerekfelügyelő vagy, aki kínkeservesen megpróbálja a kötelező tananyagot a gyerekekbe nyomni – a legtöbb esetben sikertelenül” – mondta. Azt is szóvá tette, hogy a fiatal pedagógusokat az intézmények igen, de a szülők nem fogadják kitörő örömmel, közülük sokan nem tisztelik a határokat. Kapott már sms-t szülőtől karácsonykor is, de nem boldog ünnepet kívánt, hanem kérdőre vonta a gyerek házi feladata miatt. A státusztörvény-tervezet és a teljesítményértékelés volt az utolsó csepp az alacsony fizetés mellett.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230518_palyaelhagyo_fiatal_pedagogus

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X