Heti lapszemle 2023. december 15.

lapszemle

Érkezik majd uniós pénz, kérdés, mire fordítja a kormány és hajlandó-e előfinanszírozni a pedagógusok béremelését. Döntés a jövő heti kormányülésen várható. Közben a PSZ és a PDSZ alkotta sztrájkbizottság megkapta az időpontot az újabb tárgyalásra: karácsony előtt, december 21-én lesz az újabb forduló. Lesz miről tárgyalni, hiszen bővítettük sztrájkköveteléseinket.

 

december 7.

A keresztény értékrendről – fejtágító az egyházi iskolákat támadó farizeusoknak

„Ez a keresztény értékrend. Nem a Fidesz-hűség vagy a nemzeti politika, vagy a mindent elfogadó, drámaiatlan giccs” – írja Nényei Pál a Mandiner cikksorozatára reagálva. A kormányportál azért vette elő Nényei Pál munkahelyét, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumot, mert beszélgetést szerveztek a „nem keresztény értékrendet valló” Molnár Áronnal.

https://www.valaszonline.hu/2023/12/07/nenyei-pal-katolikus-iskolak-ertekrend-valasz/

 

december 8.

Bírósághoz fordulunk, ha a kormány nem egyeztet a sztrájkbizottsággal

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közelmúltban frissítette sztrájkköveteléseit, szorgalmazva, hogy a kormány tűzzön ki időpontot a sztrájkbizottsági tárgyalások újabb fordulójára. Ehelyett levelet kaptunk Maruzsa Zoltántól, amelyben az államtitkár kifejtette véleményét a követeléseinkről, arról, hogy ezek miért nem jogosak, de időpontot nem jelölt meg. Továbbra is kitartunk álláspontunk mellett és az államtitkárnak küldött újabb levelünkben azt írtuk: ha nem kapunk időpontot az egyeztetésre, a kormány törvénysértése miatt bírósághoz fordulunk.

https://24.hu/belfold/2023/12/08/az-allamtitkar-egyeztetes-nelkul-soporte-le-a-pedagogusok-frissitett-sztrajkkoveteleseit/

https://www.szabadeuropa.hu/a/koznevelesi-allamtitkar-a-szakszervezeteknek-kovetelesek-lesoporve-targyalasi-idopont-nincs/32722535.html

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/12/08/maruzsa-zoltan-indokolatlan-az-uj-pedagogus-eletpalyarol-szolo-torveny-visszavonasa

 

december 9.

Magyarországon a bevándorló gyerekek húzzák fel a diákok eredményeit, a tehetségeket inkább csak elveszítjük

Amikor a Fidesz 2010-ben átvette a hatalmat, már akkor voltak olyan oktatáspolitikai döntések, amelyek bizonytalanságot okoztak a pedagógusok és a diákok körében is. Több más országban is megfigyelhető volt, hogy 2009-ben vagy 2012-ben az eredményeik csúcson voltak, majd visszaesés következett, tehát kell lennie valamilyen nemzetközi hatásnak is. De ha így van, azt kutatni kellene. Viszont azért, hogy a 2012 utáni helyzetből azóta sem tudtunk kijönni, elsősorban a hazai oktatáspolitika a felelős. Egyértelmű, hogy a magyar oktatási rendszer modernizációs kihívás előtt áll, változásokra lenne szükség, de ezek nem történnek meg, mert az oktatáspolitika a változtatáshoz szükséges elveknek több területen is épp az ellenkezőjét vallja – Nahalka István oktatáskutatóval a Népszava készített interjút.

https://nepszava.hu/3218184_oktatas-magyarorszag-nahalka-istvan-interju

 

A PISA-felmérés szerint kikészíti a diákokat a telefonfüggés

Az OECD PISA-felmérése a digitális eszközök használatáról is gyűjtött adatokat. Ezek azt mutatják, hogy a 15 éves diákok mintegy fele ideges és feszült lesz, ha a telefonja nincs a közelében, és a sok szabadidős telefonhasználat a tanulmányi teljesítmény romlásával jár. A magyar diákoknak csaknem 30 százaléka számolt be arról: a digitális eszközök elvonják a figyelmüket tanórán, bő 20 százalékuk mondta azt, hogy digitális eszközöket használó diáktársuk zavarta meg őket a koncentrációban. Magyarországon az iskolák házirendjükben szabályozhatják a digitális eszközök használatát.

https://g7.hu/kozelet/20231209/a-pisa-felmeres-szerint-kikesziti-a-diakokat-a-telefonfugges/

 

Képviselőből lett tankerületi vezető

Lemondott képviselői mandátumáról a fideszes önkormányzati képviselő, Türk László, akit decembertől a Debreceni Tankerület élére nevezett ki a Belügyminisztérium – írta meg a Dehír. A Momentum helyi képviselője szerint a legutóbbi közgyűlésen még nem került szóba a képviselő új feladatköre és a lemondása sem. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezeténél (PDSZ) vitatják, hogy szakmai alapon választják a tankerületi vezetőket.

https://rtl.hu/hirado/2023/12/09/kineveztek-turk-laszlo-lemondott

 

december 10.

Névsor azokról, akik a pedagógusok béremelése ellen dolgoznak Brüsszelben

Lassan itt az év vége, de Brüsszel továbbra se fizette ki a magyar pedagógusoknak járó béremelés részét – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott: ez azért nem történt meg, mert Ara-Kovács Attila, Cseh Katalin, Dobrev Klára, Donáth Anna, Gyöngyösi Márton, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István baloldali EP-képviselők egész évben azon dolgoztak, hogy megakadályozzák a Magyarországnak jogosan járó források kifizetését.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2023/12/10/retvari-bence-dobrev-klara-donath-anna-es-cseh-katalin-egesz-evben-a-magyar-pedagogusok-beremelese-ellen-dolgozott-brusszelben

 

december 11.

A PSZ és a PDSZ a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatását követeli

Ha a kormány nem hajlandó folytatni a sztrájkbizottsági tárgyalásokat, a PSZ és a PDSZ bírósághoz fordul a sztrájktörvény megsértése miatt. A két érdekvédelmi szervezet azt is megerősítette: ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, mert a kormány nem áll elő értékelhető javaslattal az oktatás problémáinak megoldására, a szakszervezetek ismét meghirdetik a sztrájkot. A PDSZ országos választmányának ügyvivőjétől a Hírklikk megtudta: hétfő délelőttig nem érkezett Maruzsa Zoltántól válasz. Ha a sztrájkbizottság ülésének összehívásáról december 15-éig sem érkezik válasz, a szakszervezetek bírósághoz fordulnak, mert a kormányoldal megsérti a sztrájkról szóló törvényt, hiszen az előírja az egyeztetési kötelezettséget.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-psz-es-a-pdsz-bekemenyitett-a-sztrajkbizottsagi-targyalasok-folytatasat-koveteli/425231

 

Navracsics Tibor: a béremelés előfinanszírozását a költségvetés helyzete nem teszi lehetővé

Az Országgyűlés két bizottsága hallgatta meg Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert. Az LMP-s Csárdi Antal a gazdasági bizottság ülésén rákérdezett: ha közel a megegyezés az uniós forrásokról, miért nem akarják előfinanszírozni a tanárok béremelését? Navracsics Tibor elismerte, hogy egyelőre ennyi a költségvetés teherbíró képessége…A tárgyalásokról általában azt mondta: az EP állásfoglalásaival már kétszer-háromszor megtiltotta a megegyezést, így az Európai Bizottság politikai nyomás alatt áll, és ahogy közeledünk a júniusi EP-választáshoz, egyre inkább a politika túszává válnak az egyeztetések.

https://telex.hu/belfold/2023/12/11/navracsics-parlament-meghallgatas-teruletfejlesztesi-miniszterium

 

A Belügyminisztérium ismét kikéri a szülők és a pedagógusok véleményét

A Belügyminisztérium elkötelezett az oktatás minőségének javításában, ezért ebben a tanévben is online kérdőíven kéri ki a szülők, a pedagógusok és az iskolaigazgatók véleményét – írta közleményében a Pintér Sándor vezette tárca. A kérdések a többi között az iskolai számonkérések gyakoriságára, a megváltozott tanév rendjére, a sportolási lehetőségekre, az iskolaőrségre, a pedagógusok munkavégzésére, a tanulók iskolai mobiltelefon-használatára vonatkoznak. Az érintettek a KRÉTA és a KIR rendszereken keresztül kapnak értesítést, a kérdőív kitöltésére és visszaküldésére 2024. január 15-én éjfélig van lehetőség. Ez az ötödik alkalom, amikor a szülők, a pedagógusok online kérdőíven véleményezhetnek oktatással kapcsolatos kérdéseket.

https://nepszava.hu/3218487_belugyminiszterium-tanarok-kerdoiv

 

Az iskolakötelezettség korhatárának leszállítása mindenkinek csak ártott

Az iskolakötelezettség 2012-es leszállításának hatására a korai iskolaelhagyók, vagyis a lemorzsolódok nem tudtak az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedni, cserébe nagyobb lett a szegények között a leányanyák aránya. Az intézkedés növelte a társadalmi különbségeket Magyarországon, és nem járt előnyös hatásokkal rövid távon sem az érintett fiatalok, sem a társadalom számára – olvasható egy tanulmányban.

https://g7.hu/kozelet/20231211/kimutattak-hogy-az-iskolakotelezettseg-korhataranak-leszallitasa-lenyegeben-mindenkinek-csak-artott/

 

A megkérdezettek többsége helyteleníti, hogy az egyházi iskolák több pénzt kapnak

Az egyházak az elmúlt évtizedben nagyon sok iskolát átvettek az államtól, a kormány egyre nagyobb teret enged a felekezeteknek az oktatásban. Ennek a folyamatnak a megítélése igencsak megosztja az embereket a Publicus kutatása szerint: 34 százalék inkább helyesnek tartja, hogy az iskolák átvétele miatt egyre több gyerek tanul egyházi intézményben, 28 százalék inkább helyteleníti, 29 százalék szerint pedig ennek nincs jelentősége. A Fidesz szavazóinak 58 százaléka pozitívan értékeli a tendenciát, ez az ellenzékiek körében 19 százalék. A válaszadók 61 százaléka szerint az egyházi iskolákban nagy hangsúlyt fektetnek a vallásos nevelésre, 24 százalék szerint viszont alig különböznek az állami iskoláktól. A megkérdezettek 76 százaléka helyteleníti, hogy az egyházi iskolák több adófizetői pénzből gazdálkodhatnak, mint az államiak, és csupán 14 százalék ért egyet ezzel. A kormánypártok szavazói kicsit megengedőbbek: 50 százalékuk nem ért egyet a források ilyen elosztásával 30 százaléknyi „helyeslővel” szemben, az ellenzéki szavazók 94 százaléka negatívan ítéli meg ezt a finanszírozási gyakorlatot.

https://nepszava.hu/3218338_publicus-felmeres-keresztenyseg-politika

 

Életműdíj pedagógusoknak

Idén is nyolc általános iskolai és gimnáziumi pedagógus vehette át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz László tanár úrról elnevezett életműdíjat a Magyar Tudományos Akadémián. Az idei évben csaknem 100 pályázat érkezett 6 vármegyéből, majd négytagú kuratórium választotta ki a díjazott pedagógusokat. A 2 millió forintos életműdíjat évente két-két matematika, fizika, kémia és biológia szakos tanárnak ítélik oda.

https://tudas.hu/a-legjobb-tanarok-magyarorszagon/

 

Köztéri installációval zárnák le az üres nemzeti konzultációs ívek gyűjtését

Gondolják végig azt, hogy mi vesz minket körül, mik azok a legfontosabb kérdések és problémák, amelyek minket, Magyarországon élő embereket valóban érdekelnek, és ha egy olyan is akad, ami nem szerepel a nemzeti konzultáció kérdései között, hozzák el nekünk az íveket egy gyűjtőpontra – ezt üzeni Szalóki Viktor, az aHang szóvivője azoknak, akik még nem határozták el magukat, leadják-e az üres nemzeti konzultációs ívüket.  Ezeket már több mint 710 helyszínen lehet leadni, a gyűjtésre 10 ezernél is több önkéntes jelentkezett – mondta Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront elnökségi tagja.

https://24.hu/belfold/2023/12/11/nemzeti-konzultacio-szuverenitas-ivek-ahang-gyujtes-mozgalom-partok-leadopontok/

 

december 12.

Tíz éve mindenki elakad a népszavazáshoz vezető úton, a PSZ-játszma ismét függőben

A G7 népszavazásról szóló cikkében megemlítette: a Pedagógusok Szakszervezetének vezetői által tavasszal kezdeményezett oktatási népszavazási kérdéseket elutasította a Nemzeti Választási Bizottság. Ám kettőt jóváhagyott a Kúria, majd ezeket a döntéseket megsemmisítette az Alkotmánybíróság, azonban azokat ősszel a Kúria ismét jóváhagyta. A két kérdés a tanulók heti óraszámáról és a tanterv helyi meghatározásáról szól. 

https://g7.hu/kozelet/20231212/tiz-eve-mindenki-elakad-azon-az-uton-amin-karsaiek-mennenek-vegig-a-nepszavazasig/

 

A PSZ és a PDSZ folytatná a sztrájkbizottsági tárgyalásokat, a Tanítanék akciózik

A nevelésügyi kormánybizottság a Rákosi-érát idézi – így jellemezte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt a legújabb kormányzati grémiumot, amelyről parlamenti kérdésre adott válaszában Rétvári Bence államtitkár tájékoztatott. A Tanítanék Mozgalom arra készül, hogy december 18-án a Belügyminisztérium előtt hatalmas hangfal segítségével adja át a pedagógusoktól érkezett üzeneteket Pintér Sándornak. A cikk felidézte: a PSZ és a PDSZ nemrég frissítette sztrájkköveteléseit, és azt szorgalmazta, hogy a kormány tűzzön ki időpontot a sztrájkbizottsági tárgyalások újabb fordulójára.

https://mfor.hu/cikkek/oktatas/ez-a-kormanybizottsag-a-rakosi-erat-idezi.html

 

Szalóki Viktor: nem fogadhatjuk el azt, ami nem jó, cselekednünk kell

„Roppant ironikus, hogy a nemzeti konzultációt egyfajta demokratikus részvételi eszközként próbálja kommunikálni a kormány, miközben éppen azért szerveztük az alternatív népszavazást, mert olyan kérdésekben, mint például az oktatás, egyszerűen nem tudjuk átverekedni magunkat a hatalom lépcsőin” – vélte Szalóki Viktor, az aHang szóvivője. Ha a kormány érdemi kérdésekben nem kívánja meghallgatni az emberek véleményét, akkor az ő játékszerüket fogják felhasználni és megmutatják, hogy propaganda és hazugság nélkül, valódi kérdésekben szeretnének konzultációt folytatni – mondta Szalóki Viktor. (Az EDF-fel közösen az aHang gyűjti az üres nemzeti konzultációs íveket.)

https://hirklikk.hu/kozelet/szaloki-viktor-nem-fogadhatjuk-el-azt-ami-nem-jo-cselekednunk-kell/425287/

 

Csepelen bruttó 640 ezer forint lesz a gyakornok óvodapedagógus bére

Bruttó 640 ezer forintot kereshet havonta egy gyakornok óvodapedagógus jövőre Csepelen – erről a kerületi önkormányzat döntött november végén. Az RTL híradó beszámolója szerint a helyi óvodákból összesen 40 pedagógus hiányzik, ezen változtatnának az önkormányzati költségvetésből biztosított vonzóbb fizetéssel. A területfejlesztési miniszter közben arról beszélt: a pedagógusok béremelését az állami költségvetés képtelen előfinanszírozni, így kénytelenek megvárni az uniós pénzeket.

https://rtl.hu/hirado/2023/12/12/tanarberek-oktatas-gazdasag-pedagogusok-fizetese

 

Módosították az alaptörvényt: betiltották a honvédelmi szakszervezetet

Alkotmányban rögzítette a parlamenti szavazás, hogy a haza védelme nemzeti ügy. A honvédséggel függ össze az a jövő év júliusától hatályos rendelkezés, miszerint a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak a jogállásukkal összefüggő alapvető jogaira és kötelezettségeire vonatkozó szabályok kormányrendeletben is megállapíthatók. Szintén az alaptörvény mondja ki: a honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben szakszervezet nem alakulhat és tevékenykedhet. Más érdekképviseleti szervezet azonban kormányrendeletben meghatározott sajátos szabályok szerint alakulhat és tevékenykedhet.

https://szakszervezetek.hu/hirek/30818-parlamenti-szavazas-ugy-modositottak-az-alaptorvenyt-hogy-betiltottak-a-honvedelmi-szakszervezetet

 

december 13.

Jön a csaknem bruttó 700 ezres bér?

„Azt ígértük, hogy a pedagógusbérek elérik majd a diplomás átlag 80 százalékát, mégpedig 2025. január 1-jével. 2024. január 1-jén ez 72 százalék. Ha megkapjuk a pénzt (az uniótól), akkor 2024. január 1-jével meg tudjuk emelni a pedagógusok bérét. Egy nagyon jelentős emelésről van szó, közel bruttó 700 000 forintos átlagbérről beszélnénk” – mondta Gulyás Gergely miniszter a Blikknek.

https://www.blikk.hu/blikk-tv/gulyas-gergely-pedagogus-beremeles-bejelentes/1jdch4z?fx_ps=d_4

 

Lesz januártól érdemi béremelés? – A PSZ szkeptikus

Az Európai Bizottság jóváhagyta 10,2 milliárd euró, vagyis 3900 milliárd forintnyi uniós támogatás kifizetését. Ezt megelőzően kedden este a Parlament megszavazta az unió által elvárt utolsó törvénymódosításokat is, ezek megjelentek a Magyar Közlönyben. Előtte Gulyás Gergely miniszter a Blikknek azt mondta, ha megérkezik a támogatás, a pedagógusok átlagosan akár bruttó 700 ezer forintot is kereshetnek januártól. Totyik Tamás, a PSZ elnöke azt nyilatkozta az RTL híradónak: nem biztos, hogy januártól meglesz az érdemi béremelés. Ám ha elmarad, jöhet az újabb sztrájk. A Belügyminisztérium azt írta híradónak: egyelőre csak a 10 százalékos (bértömeg)emelés a biztos. 

https://rtl.hu/hirado/2023/12/13/pedagogusberek-fedezete-unios-penzek-10-2-milliard-euro

 

A kormánynak most is lenne lehetősége béremelésre

A PSZ elnöke, Totyik Tamás az ATV híradójának azt mondta: ha érkezik is uniós pénz, azt szerinte nem a pedagógusok béremelésére fordítja a kormány, amely csak 10 százalékos bértömegemelést ígért jövőre. Ez a jelenlegi inflációban elfogadhatatlan.

https://www.atv.hu/videok/20231213/a-700-ezer-forintot-is-elerheti-a-tanarok-atlagbere-2025-ben

 

Magyarország 10,2 milliárd eurót kap, a többi pénzt zárolta Brüsszel

Az Európai Bizottság (EB) megfelelőnek ítélte a magyar igazságügyi reform végrehajtását, így feloldotta a jogállamisági aggályok miatt egy éve zárolt 10,2 milliárd eurónyi uniós pénzt. Az EB jelenleg félmilliárd euróval „tartozik”, amit leghamarabb a jövő év elején, valamikor februárban folyósíthat. A maradék 12 milliárd euró továbbra is zárolva marad, mert Magyarország még nem hajtotta végre a feloldásukhoz kötött jogállamisági és korrupcióellenes feltételeket.

https://nepszava.hu/3218709_europai-bizottsag-10-2-millliard-euro-felszabaditas-magyarorszag

 

Nagyon úgy tűnik, hogy január 31-e ismét pedagógussztrájkkal fog telni

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja szerint, ha nem lesz megállapodás a sztrájkbizottsági tárgyalásokon, a jövő év január 31-én – ahogy tavaly és tavalyelőtt is – pedagógussztrájk lesz, közösen a PSZ-szel.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/30821-nagyon-ugy-tunik-hogy-januar-31-ismet-pedagogussztrajkkal-fog-telni

 

A belügyi tárca a „jogtalan munkabeszüntetésben részt vevő” tanárok felelősségre vonásáról faggatja az iskolaigazgatókat

A sztrájkoló és a másodállást vállaló tanárokról is többet akar tudni a tárca az iskolai kérdőíves kutatásával. A szakszervezetek bírálják a kérdésekbe csomagolt állításokat. A BM hétfőn jelentette be, hogy „iskolai ügyekben” ismét felmérést indít a szülők, pedagógusok és az iskolaigazgatók körében, a Népszavához pedig már kedden eljutott az intézményvezetőknek és a tanároknak összeállított kérdéssor. Bár a kérdőív anonim, az igazgatók és a pedagógusok csak akkor tölthetik ki, ha megadják iskolájuk OM azonosítóját – aminek célja lehet, hogy egy kérdőívet csak egyszer lehessen kitölteni, ugyanakkor az iskolai azonosítószámmal maga az intézményvezető is könnyedén beazonosíthatóvá válhat. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás jelezte: a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok ügyében több bírósági eljárás folyik, s amíg a bíróság nem mondja ki, hogy az akciók jogellenesek voltak, addig ezt a Belügyminisztérium sem állíthatja. A kormány egyébként a szakszervezetek tavaly januári, kétórás figyelmeztető sztrájkját is törvényellenesnek kiáltotta ki, majd a Kúria megállapította, hogy teljesen törvényszerű volt.

https://nepszava.hu/3218587_belugyminiszterium-online-kerdoiv-sztrajk-tanar-felelossegre-vonas

 

Trencsényi László: a BM kérdőíve kicsinyített nemzeti konzultáció

Az oktatási stratégia nem fog megváltozni a Belügyminisztérium online kérdőívére adott válaszok nyomán – véli Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke. A Hírklikknek elmondta: a kormány makacsul ellenáll a béremelés követelésének, akárcsak a státusztörvény módosításának.

https://hirklikk.hu/kozelet/trencsenyi-laszlo-a-bm-kerdoive-kicsinyitett-nemzeti-konzultacio/425295/

 

Megszavazták: kevesebb pénzt kapnak azok az általános iskolák, ahol az előírtnál kevesebb a hátrányos helyzetű gyermek

A Belügyminisztérium javaslata szerint 10 százalékkal csökkentik a költségvetési támogatás összegét azokban az általános iskolákban, amelyek több általános iskolával rendelkező településeken működnek, és ahol a hátrányos helyzetű tanulók aránya a törvény hatálybalépésének évében, valamint az azt követő évben indult tanév elején több mint 20 százalékponttal alacsonyabb, mint a meghatározott átlagos arány azon településen, ahol az általános iskola működik. A törvény hatálybalépését követő második évben induló tanévtől szigorodik a jogszabály: ha több mint 15 százalékponttal alacsonyabb a hátrányos helyzetű diákok aránya, mint a meghatározott átlagos arány az adott településen, az iskola forrásmegvonásra számíthat. Az elfogadott törvényben az is szerepel: ha a fenntartó átszervezésről dönt, nyomon kell követnie, hogy az átszervezés után biztosított-e a hátrányos helyzetű tanulók egyenletes aránya és a sajátos nevelési igényű tanulók ellátásának folyamatossága.

https://telex.hu/belfold/2023/12/13/parlament-szavazas-torvenyjavaslat-iskola-hatranyos-helyzetu-gyerekek-allami-tamogatas

 

A tankötelezettségi korhatár csökkentésével több tinédzser eshetett teherbe

Sokan estek ki a közoktatásból a tankötelezettségi korhatár csökkentésével, de kevesen tudtak közülük elhelyezkedni a munkaerőpiacon, derül ki Adamecz Anna, Prinz Dániel és Szabó-Morvai Ágnes „A kötelező iskolalátogatási korhatár csökkentésének munkapiaci és gyermekvállalási hatásai” című tanulmányából. Magyarországon 2012-ben csökkentették 18-ról 16 évre a tankötelezettség korhatárát. Emiatt emelkedhetett a tinédzserkori terhességek és abortuszok száma is. A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) kiadásában évente megjelenő Munkaerőpiaci Tükör idén a társadalmi egyenlőtlenség különböző dimenzióit járja körül.

https://telex.hu/belfold/2023/12/13/kutatas-foglalkoztatas-kozmunka-fiatalok-tankotelezettseg

 

Még mindig felülreprezentáltak a roma gyerekek az SNI-s diákok között

Magyarországon probléma a roma gyerekek szegregálása az oktatásban, aminek következtében túlnyomórészt silányabb iskolázásban részesülnek, mint nem roma társaik. Napjainkban ez például a gyerekek enyhe értelmi fogyatékossá nyilvánításával történik, holott ez tilos lenne. Magyarországnak papírja is van arról, hogy helytelenül alkalmazza a minősítést.

https://merce.hu/2023/12/13/nehany-ora-alatt-egy-eletre-eldolhet-a-gyerek-sorsa-kertesz-lehet-vagy-a-magyar-kormany-kikepzi-utcasepronek/

 

A „Szuverenitásvédelmi Hivatal” jogállamellenes: mindenki gyanús, aki részt vesz demokratikus vitákban, akár a közvélemény tájékoztatásában

Független szerkesztőségek közös nyilatkozatot tettek közzé az elfogadott „szuverenitásvédelmi” törvényről: „betűje szerint ugyan nem a médiacégek működését szabályozza, mégis alkalmas arra, hogy súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, megnehezítse, akár ellehetetlenítse a független szerkesztőségek, újságírók, médiacégek munkáját. Az úgynevezett „Szuverenitásvédelmi Hivatal” önkényesen kijelölt ügyeket vizsgáló, korlátlan hatáskörű, minden kontroll nélkül működő szerv lesz. A hivatal látszólag jogszerűen, valójában teljes önkénnyel tarthatja sakkban és hurcolhatja meg a megtámadott személyeket és szervezeteket. Ehhez még szankciókra sincs szüksége, mivel a korlátok és jogi garanciák nélküli vizsgálatok okozta károk önmagukban elegendők lehetnek a megcélzottak tönkretételére. A törvény világossá teszi: ma Magyarországon a hatalom gyakorlói számára mindenki gyanús, aki részt vesz a demokratikus vitákban, vagy akár csak a közvélemény tájékoztatásában. A független média közérdekű információkat megszerző és közlő műhelyeit visszatérően azzal vádolják, hogy „külföldi érdekeket” szolgálnak. Ez tudatos hazugság, amivel nemcsak a demokrácia szempontjából létfontosságú munkát végző szerkesztőségeket támadják, hanem azokat a magyarokat is, aki az ilyen szerkesztőségek tartalmait nézik, hallgatják és olvassák, működésüket anyagilag is támogatják. (…) A minden adatot begyűjtő, bárkit kikérdező, akárki ellen bevethető „Szuverenitásvédelmi Hivatal” létrehozása ellentétes a legelemibb jogállami normákkal, a Magyarország által is elfogadott emberi jogi és demokratikus alapelvekkel, valamint a józan ésszel is.”

https://magyarnarancs.hu/kozlemeny/a-szuverenitasvedelmi-hivatal-kartekony-es-jogallamellenes-megsem-felemlitheti-meg-a-fuggetlen-mediat-264137

 

december 14.

Év végén 105 éves lesz a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ)

Múltja van. A jövője rajtunk múlik. Születésnapi köszöntőnk a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-siraso-kormany-tevedese-a-psz-105-evesen-is-elore-tekint/

 

A PSZ szkeptikus, hiába jelentették be az uniós pénzek érkezését

A PSZ a december 21-ére kitűzött sztrájkbizottsági egyeztetésen mindenképpen szeretne tisztán látni, ezért rákérdez: mi lesz a pedagógusok érdemi béremelésével, ha érkeznek az uniós pénzek. Már csak azért is, mert a miniszterekre az össze-vissza beszéd jellemző – erre is utalt az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Jelezte azt is, hogy a sztrájkbizottságnak új követelései vannak, egyebek között az önálló oktatási tárca létrehozása, a státusztörvény visszavonása, módosítása.

https://www.atv.hu/musor/egyenes-beszed

 

Nem lehet pezsgőt bontani az uniós pénz érkezésének hírére

Ha a kormány nem hajlandó előfinanszírozni a béremelést, soha nem nő érdemben a pedagógusok bére – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának az unióból érkező hírekre reagálva. Utalt a miniszterek elmúlt napokban tapasztalt össze-vissza beszédére. Kitért arra is, hogy a beígért 10 százalékos emelés sem valódi béremelés lenne januártól, mert csak a bértömeg növeléséről lenne szó. December 21-én lesz sztrájkbizottsági egyeztetés az államtitkársággal, ha nem sikerül az érdemi megegyezés, január végén várható egy emlékeztető sztrájk. Ezen a linken 18.10-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2023-december-14-csutortok-1815-37716

 

Jövő héten tárgyal az Orbán-kormány a tanárok béremeléséről, a Pintér-féle belügy 10 százalékkal intézné el az ügyet

Jövő hét csütörtökre hívta egyeztetésre a pedagógusok sztrájkbizottságának képviselőit Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési államtitkára. A PSZ és a PDSZ nemrég megújította sztrájkköveteléseit, de kérdés, mit sikerül elérni a tárgyalóasztalnál, miután az államtitkár a múlt héten indokolatlannak vagy okafogyottnak nevezte szinte valamennyi követelésüket egy, a szakszervezeti vezetőknek küldött levélben. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Népszavának azt mondta, szerinte van miről tárgyalni, különösen azután, hogy az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó információk jelentek meg a pedagógusoknak ígért béremelésről. Pintér Sándor belügyminiszter először 10 százalékos emelést helyezett kilátásba januárra, ezzel szemben Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerdán a Blikknek arról beszélt, ha Magyarország megkapja az eddig visszatartott kohéziós források egy részét, mintegy 10,2 milliárd eurót (szerdán kiderült az is, hogy megkapja), ebből 2024. január elsejével a diplomás átlagbér 72 százalékára emelik a pedagógusok bérét, ami megközelítőleg bruttó 700 ezer forintos átlagbért jelentene. A jelenlegi átlagbér bruttó 450-460 ezer forint.  Az RTL Híradó megkeresésére a BM viszont azt közölte, továbbra is csak 10 százalékos emeléssel számol. A Népszava is érdeklődött a Miniszterelnökségnél: azt írták, az Európai Bizottság döntését a kormány a jövő heti ülésén a tanárok béremelésével kapcsolatosan is értékelni fogja, ezt követően tájékoztatja a közvéleményt.

https://nepszava.hu/3218834_tanar-beremeles-targyalas-orban-kormany-2023-december

 

Egy hét múlva ül tárgyalóasztalhoz Maruzsa Zoltán a pedagógusokkal

December 21-én, a sztrájkbizottsági egyeztetésen a PSZ választ akar követeléseire, a béremelés részleteire. A tízmilliárd euró, amelyet megkap az ország az uniótól, nem a teljes összeg, így az érdekképviseletek sem tudják, fordítanak-e ebből valamennyit a pedagógusbérek emelésére. A PSZ elnöke, Totyik Tamás a Magyar Hangnak azt mondta: nem nagyon tett ebbe az irányba lépéseket a kormány. Ráadásul távol vannak még attól is, hogy a diplomás átlagkeresetek 64-65 százalékára emeljék a béreket, pedig elmondása szerint 2023-ban már itt kellene tartani.

https://hang.hu/belfold/pedagogusok-160088

 

Kevesebb pénz juthat azoknak az iskoláknak, amelyekben kevés a hátrányos helyzetű tanuló

Kevesebb támogatás jár ezentúl azoknak az általános iskoláknak, ahol kevés hátrányos helyzetű gyerek tanul – erről szerdán döntött a parlament. A cél, hogy csökkenjen az iskolákban a szegregáció. Nahalka István oktatáskutató úgy számol, az intézkedés csak 38 iskolát érint. Az RTL híradó által kérdezett szakértő szerint a törvény látszatintézkedés. A Belügyminisztérium nem reagált a híradónak.

https://rtl.hu/hirado/2023/12/14/dontes-szegregacio-ellen-belfold-oktatas-iskola

 

Drámai, ahogyan a magyar oktatási rendszer a legszegényebb gyerekekkel bánik

Már a 90-es években is igaz volt ez a magyar oktatásra, és a helyzet azóta még romlott is. Az egyik tanulmány szerint a kétezres évek közepe óta felgyorsult a legszegényebb gyerekek kiszorulása azokból az iskolákból, ahová a jómódú családok gyerekei is járnak. Az egyik friss tanulmány Hermann Zoltán, Kertesi Gábor és Varga Júlia A teszteredmények társadalmi egyenlőtlensége és az általános iskolai szegregáció című munkája. Ez is a társadalmi egyenlőtlenség dimenziót bemutató Munkaerőpiaci Tükör című tanulmánykötetben jelent meg.

https://telex.hu/belfold/2023/12/14/oktatas-szegregacio-szegenyek-tarsadalmi-egyenlotlenseg-munkaeropiaci-tukor-kozgazdasag-es-regionalis-tudomanyi-kutatokozpont-tanulmany

 

Már több tízezer üres nemzeti konzultációs ív érkezett

Egyre többen csatlakoznak az aHang és az Egységes Diákfront másfél hete indult ellenkonzultációs kampányához. Országszerte csaknem 750 leadóponton várják a résztvevőket.

https://eduline.hu/kozoktatas/20231214_aHang_Egyseges_Diakfront_kampany_ures_konzultacios_iv_gyujtese_hogy_halad

 

Perlaki-Borsos Noel: Orbán Viktor nem képes átfogó oktatási reformot véghez vinni

Az Egységes Diákfront elnökségi tagja szerint azért kell egymillió üres nemzeti konzultációs ívet összegyűjteni, hogy demonstrálni tudják a Fidesszel szemben, nem igaz, amikor azt állítják, hogy „a magyarok 98 százaléka meg szeretné verni a Brüsszel nevű láthatatlan majmot.” A középiskolás érdekvédő a KlikkTV Mélypont című műsorában beszélt arról: ettől a rendszertől nem várhatnak semmit, a megoldást nekik kell kiharcolniuk.

https://hirklikk.hu/kozelet/perlaki-borsos-noel-orban-viktor-nem-kepes-atfogo-oktatasi-reformot-veghez-vinni/425368/

 

december 15.

Sok a kérdőjel a pedagógusok béremelésével kapcsolatban

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szeretlek Magyarország kérdéseire azt válaszolta, hogy az Európai Szociális Alap Plusz (ESZA+) forrása a 10,2 milliárdból 5,3 milliárd euró, ezen belül a tanári béremelések fedezetére 1,8 milliárd euró van. Szerinte ezt nem is lehet másra költeni, az ESZA+ forrásainak arányos részét arra kell felhasználni, hogy első lépésben a diplomás átlagbér 72 százalékáig felzárkóztassák a pedagógusok bérét. Ha pedig ez így van, Gosztonyi Gábor szerint a kormánynak csak egy dolga lehet: a béremelést elő kell finanszíroznia. Miután veszélyhelyzet van, ehhez akár rendeleti úton is módosítani lehet az állami költségvetést. A PSZ arra is felkészült, hogy ha nem lesz előrelépés a követelésekben, január 31-re, a tiltakozások kezdetének második évfordulójára újabb sztrájkot hirdetnek. Ez a portál is jelezte: a kormány az Európai Bizottság döntését a jövő heti kormányülésen a tanárok béremelésével kapcsolatosan is értékelni fogja, ezt követően tájékoztatja a közvéleményt.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/marcius-korul-lehet-nagyobb-visszamenoleges-tanarber-emeles-a-nemzeti-pedagoguskar-elnoke-szerint/

 

Orbán Viktor: akkor lesz döntés a pedagógusok béremeléséről, amikor tényleg megvan a pénz

Jobb későn, mint soha, ez a pénz jár nekünk, ide kellett adni – kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök azt, hogy Magyarország megkapja a befagyasztott uniós források egyharmadát. Amikor majd a pénz tényleg megvan, akkor dönt a magyar parlament arról, hogy mennyi menjen belőle a pedagógusok béremelésére, a kisvállalkozások támogatására, energetikai korszerűsítésre és így tovább – jelezte a kormányfő az állami rádiónak adott szokásos interjújában.

https://www.hrportal.hu/c/orban-viktor-akkor-lesz-dontes-a-pedagogusok-beremeleserol-amikor-tenyleg-megvan-a-penz-20231215.html

 

A válogatás nem teljes körű!

 

A PSZ Heti lapszemléje jövőre jelenik meg legközelebb. Mindenkinek kellemes ünnepet, boldog új évet kívánunk!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X