Heti lapszemle 2023. augusztus 18.

lapszemle

Lassan két éve folytat eredménytelen küzdelmet a sztrájkbizottság a kormánnyal. Lassan kezdődik az újabb tanév.

Lassan…

 

augusztus 11.

Maruzsa Zoltán: nagy segítség lenne, ha a baloldal nem akadályozná az uniós pénzek megérkezését

„A PDSZ, a PSZ szakszervezetek, alapfeladatuk szerint munkavállalói érdekeket képviselnek, ezt tették az új jogállási törvény tárgyalása során is. Az, hogy ezzel párhuzamosan az utóbbi években folyamatosan a negatív hírek kommunikátoraiként cselekednek, és rájuk hivatkozva szokta a baloldali média a negatív híreket terjeszteni, az egy olyan politikai aktivizmus, amely messze túlmutat a szakszervezeti alapfeladatokon. Ez az aktív politizálás a tagságukra is kifejezetten negatív hatást gyakorolt: egy évtizeddel ezelőtt a PSZ-nek még 23.000 tagja volt, ami mára tízezer alá csökkent, így napjainkban a magyar köznevelésben már nincs rendszerszinten reprezentatív szakszervezet” – mondta Maruzsa Zoltán államtitkár az Origónak, más témákat is említve, pl. a tanárhiányt.

https://www.origo.hu/itthon/20230810-maruzsa-zoltan-interju-a-baloldal-evek-ota-negativ-kampanyt-folytat-az-oktatasi-rendszer-ellen.html?pIdx=1

 

PSZ: nem 16 ezer, sokkal több pedagógus hiányzik!

Igaza van Maruzsa Zoltánnak, nem 16 ezer pedagógus hiányzik, hanem már jóval több – nyilatkozta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió A lényeg című műsorának, reagálva az államtitkár interjújára. Hozzátette: ezt az adatot két éve Totyik Tamás, akkor még PSZ-alelnök, ma már elnök számolta ki teljesen nyilvános adatokból, sőt, a kormány maga használta ezeket az adatokat a 2022-es országjelentésben, amelyet el is küldött az Európai Bizottságnak. Az interjú 0.40 perctől hallható.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2023-augusztus-11-pentek-1800-34971

 

Már kétezren tiltakoznak a szakszervezetek megbénítását célzó tervezet ellen

Két nap alatt több mint kétezer szakszervezeti tag, magyar munkás és szolidáris állampolgár fejezte ki határozott tiltakozását a szakszervezetek megbénítását célzó jogszabály-tervezet ellen – olvasható az aHang közleményében.

https://hang.hu/belfold/mar-ketezren-tiltakoznak-a-szakszervezetek-megbenitasat-celzo-tervezet-ellen-156742

 

Karácsony Szilárd: vannak előnyei is annak, ha egy szakszervezet önállóan szedi be a tagdíjat

A tagdíjlevonással kapcsolatos jogszabályoknak az elmúlt 30 évben jelentős szerepük volt abban, hogy jelenleg tíz százalék alatt van a szakszervezeti tagok száma – állítja Karácsony Szilárd, szakszervezeti szakértő. Szerinte előnye is van annak, ha egy szakszervezet a tagdíjak beszedésénél kiiktatja a munkáltatót. 1. rész

https://hirklikk.hu/kozelet/karacsony-szilard-vannak-elonyei-is-annak-ha-egy-szakszervezet-onalloan-szedi-be-a-tagdijat-1-resz/419740

Karácsony Szilárd szerint az érdekképviseleteknek változtatni kell a mostani szemléleten, „mert az embereknek van szükségük a szakszervezetekre, és nem a szakszervezetnek tagokra”. 2. rész

https://hirklikk.hu/kozelet/karacsony-szilard-a-dolgozoknak-szukseguk-lenne-a-szakszervezetekre-2-resz/419780

 

Különleges toborzó videóval próbál iskolaőröket találni a rendőrség

Egy rövid videóban készítettek interjút két intézmény iskolaőrével, akik elmondták, milyen taktikával érik el a számukra kirendelt helyen az intézmény nyugalmát.

https://www.blikk.hu/aktualis/krimi/iskolaor-oktatas-megelozes-toborzas/4k6h098?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

augusztus 12.

Egyszerre kell majd érettségiztetniük és órákat tartaniuk a tanároknak, ha meghosszabbítja a tanévet a kormány

Jövőre egy héttel később kezdődhet a nyári szünet, a Belügyminisztérium szerint a változás „technikai jellegű”, a szakszervezet viszont problémáktól tart. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Népszavának elmondta: sem a tanév meghosszabbításának, sem a hosszabb téli szünetnek nincs értelme, mert azok a kisgyermekes szülők, akik januárban nem tudnak szabadságot kivenni, ügyeletet fognak kérni alsós gyermekeiknek, így az általános iskolákat így is, úgy is el kell kezdeni január 1-jén felfűteni.

https://nepszava.hu/3205083_oktatas-tanev-beiratkozas-erettsegi-belugyminiszterium

 

Kellemetlen lesz a gyerekeknek a hosszú tanév a betoniskolákban

A nyolcadikosok beiratkozása és a középiskolai érettségi is problémás lesz, ha a tanév rendjének tervezetében leírtak szerint hosszabbítják meg a tanévet – erről beszélt Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az RTL híradójának. A riporter megkérdezte a Belügyminisztériumot is, ezt a választ kapta: a Magyarországgal azonos klimatikus fekvésű Szlovákiában is június 30-ig tart a tanítás, és ez nem okoz gondot. Az iskolák energetikai fejlesztése pedig folyamatos. A Nemzeti Pedagógus Kar kérésére a nyolcadik osztályosok középiskolai beiratkozását eltolják két nappal, a szóbeli érettségire pedig további három napot biztosítanak.

https://rtl.hu/hirado/2023/08/12/tanevkezdes-erettsegi-bm-nyari-hoseg

 

Mekkora tanárhiánnyal indul a következő tanév?

Hétről hétre nő a pályaelhagyók száma, de nagyobb elvándorlásra decemberben lehet számítani – nyilatkozta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV híradójának, reagálva Maruzsa Zoltán államtitkár kijelentéseire a pedagógushiányról.

https://www.atv.hu/belfold/20230813/mekkora-tanarhiannyal-indul-a-kovetkezo-tanev

 

augusztus 13.

„Van az a pont, amikor feláll az ember, és nem csinálja tovább”

Egy óvónő, egy idősgondozó Ausztriában és egy író Budapesten: három távozó vidéki pedagógust kérdezett a 24.hu. A pályával együtt mindannyian elhagyták azt a helyet is, ahol korábban éltek. A státusztörvény megszavazása óta a Pedagógusok Szakszervezeténél több ezren jelezték pályaelhagyási szándékukat. A riport a PSZ közreműködésével készült.

https://24.hu/belfold/2023/08/13/pedagogus-felmondas-videk-statusztorveny/

 

A közoktatás rekonstrukcióját érdemes a baloldali gondolkodás fókuszába állítani

Az Orbán-rendszer egyebek mellett abban különbözik az eddig ismert modern autokráciáktól, hogy láthatóan semmit nem akar kezdeni a közoktatással: azt nem tekinti legitimációs bázisnak, sem a kulturális hegemónia létrehozását szolgáló eszköznek. Erre jó oka van, úgy is mondhatnánk, hogy megértette az idők szavát. A közoktatás rekonstrukcióját érdemes a baloldali gondolkodás fókuszába állítani – írta Knausz Imre pedagógiai szakértő.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kozoktatas-rekonstrukciojat-erdemes-a-baloldali-gondolkodas-fokuszaba-allitani/419821

 

Trencsényi László: a butaságból nagyon jól lehet hatalmi technikát csinálni

A mai magyar hatalmi elit egyszerre értelmiségi ellenes, és gyűlöli a szegénysorban élőket. A kettő együtt fékezi, hogy társadalmi mobilitás legyen – mondja Trencsényi László. A Magyar Pedagógiai Társaság elnöke arról is beszélt, hogy a társadalmi mobilitás most rettenetesen szűk. Van egyfajta hatalmi gőg, amiben az a furcsa, hogy köztudottan nem az elit gyerekeiből állt a NER rendszerváltó nemzedéke, hanem a falusi középosztály gyerekei tanultak a különböző szakkollégiumokban, ahol „egymás lábszagát szagolva” váltak szétszakíthatatlan, hatalmi ambíciókat dédelgető közösséggé. De beszűkült az empátiájuk a náluk alacsonyabb sorsú, vagy épp az ő gyerekkori sorsukat megidéző fiatalokkal szemben.

https://hirklikk.hu/kozelet/trencsenyi-laszlo-a-butasagbol-nagyon-jol-lehet-hatalmi-technikat-csinalni/419818

 

augusztus 14.

PSZ: a pedagógushiányt leplezi a kormány a honvédelmi oktatással

A 2023-24-es tanévben kísérletképpen bevezetik a honvédelem tantárgy oktatását. Júliusban még arról volt szó, hogy 120 intézmény vesz részt a próbaévben, de a Pedagógusok Szakszervezete úgy tudja, számuk azóta már jelentősen csökkent.  „A rendelet módosítási tervének hatásvizsgálati lapján már csak 210 diák és 7 katona szerepel”. (…) „Ezzel is a pedagógushiányt próbálják leplezni, mert egyáltalán nem szükséges pedagógiai végzettség ahhoz, hogy valaki ezt a tantárgyat a középiskolában oktathassa” – magyarázta az ATV híradónak Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Az Egységes Diákfront attól tart, hogy a fegyverkezelés lesz a tárgy központjában.

https://www.atv.hu/belfold/20230814/felelemmel-tolt-el-minket-osztol-jon-a-honvedelem-tantargy-a-kozoktatasban

 

Sírásó lett a matek-fizika szakos tanár: nem szeretne kollégáival találkozni

Fizikát és matekot tanított jónevű egyházi iskolákban, de a kiégés elől egy évvel ezelőtt pályaelhagyásba menekült Nagy Dávid. Azóta sírásóként keresi a kenyerét. A különös váltásról, a tanári felelősségről és a halállal kapcsolatban szerzett tapasztalatairól is kérdezte a lap a harmincöt éves fiatalembert. „Az én pályamódosításomnak tagadhatatlanul lehet némi szimbolikája, hiszen sokan temetik most a közoktatást. Amikor erre a beszélgetésre készültem, azon gondolkodtam, vajon mekkora hatása lehet egy ilyen interjúnak. Szerintem körülbelül annyi, mint amikor egy muslica nekimegy egy szakadék felé száguldó kamion szélvédőjének. De ha van hatszor tíz a huszonharmadikon számú muslica, ami nekimegy a szélvédőnek, akkor a kamion sofőrje kénytelen lesz leállítani a járművet, hogy letörölje a szélvédőt”.

https://www.valaszonline.hu/2023/08/14/nagy-david-siraso-tanar-temetkezes-halal-godollo-riport/

 

Meghosszabbították a csepeli iskola igazgatójának megbízását

A minisztérium nem indokolta meg, de egy évre meghosszabbítja a Kölcsey Ferenc Általános Iskola igazgatójának megbízatását. “Kell nekünk István bácsi!” – ezt a feliratot tűzték ki júniusban csepeli szülők az iskola kerítésére, miután kiderült: hiába volt mindenki elégedett, a dél-pesti tankerület vezetői elutasították két iskola, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola és a Katona József Általános Iskola intézményvezetőinek pályázatát. A szülők petíciót indítottak, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola szülői munkaközössége pedig az elutasított pályázat felülvizsgálatát kérte a dél-pesti tankerületi központtól. „Hihetetlenül felemelő érzés, ahogy a szülők, a kollégák és a diákjaim megnyilatkoztak azzal kapcsolatban, hogy folytathassam a munkámat” – mondta az RTL híradónak. A másik iskolában eredménytelen maradt az igazgató melletti kiállás.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230814_Meghosszabbitottak_a_csepeli_iskola_igazgatojanak_megbizasat

 

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének tiltakozik a szakszervezetek ellehetetlenítése ellen

Az „állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő törvénytervezet” a különféle közszolgálati jogviszonyban dolgozókat megfosztaná azon rendelkezési joguktól, hogy közvetlen munkáltatójukkal utalhassák át szakszervezeti díjukat szakmai szakszervezetüknek. Ezzel szerzett joguktól fosztaná meg az érintett szakszervezeti tagokat. A kormányzat érdekvédelemmel kapcsolatos eddigi intézkedései, a sztrájkjog, valamint a társadalmi egyeztetés rendszerének kiüresítése mind egy irányba mutat. A cél a szakszervezetek tevékenységének ellehetetlenítése, a dolgozói érdekek kollektív képviseletének gyengítése. A KKDSZ követeli: a hatalom valódi párbeszédet folytasson polgáraival, ne pedig arról folytasson “társadalmi párbeszédet”, miként növelheti hatalmát a társadalom felett!

https://168.hu/itthon/kozgyujtemeny-szakszervezet-kormany-264501

 

Csóti Csaba: egy jól kipécézett szakszervezeti kör helyzetének nehezítése zajlik

A szakszervezeti tagok elég tudatosak. Ha nem vonják automatikusan egy tagtól a szakszervezeti tagdíjat, nem fog kilépni a szervezetből, de a szakszervezetek bevétele egy ideig csökkenhet, ha elfogadják a törvénymódosítást – mondta Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a Klikk TV Tíz című műsorában. Amíg a szakszervezetek átállítják tagdíjbeszedésüket egy másik technológiára, óhatatlanul lesz lemorzsolódás. A szakszervezetek azt szeretnék, ha ebből az ötletből nem lenne parlamenti előterjesztés. Egységesen léptek fel, hogy a javaslatot vonják vissza, illetve kezdeményezték a személyes egyeztetést.

https://hirklikk.hu/kozelet/csoti-csaba-egy-jol-kipecezett-szakszervezeti-kor-helyzetenek-nehezitese-zajlik/419842/

 

Megoldások külföldön: buszvezetőből, gondnokból lett pedagógus

Egészen meglepő megoldásokat találnak a világ különböző országaiban a tanárhiány leküzdésére: van, ahol katonákat képeznének át pedagógusnak, máshol online tanfolyam elvégzése után adnának képesítést a leendő tanároknak. Az Eduline gyűjtötte össze a példákat: Ausztriában az Oktatási és a Honvédelmi Minisztérium azzal az ötlettel állt elő, hogy a betöltendő pozíciókra katonákat képeznének át, elsősorban a milicistákat, a katonai zenészeket és a hadsereg sportolóit keresik. A honvédelemre is nagyobb hangsúlyt akarnak fektetni, az Ukrajna elleni orosz háború miatt kialakult geopolitikai helyzettel akarják jobban megismertetni a tanulókat. Németországban a reptereken plakátokat raktak ki: ha már úgyis landolt a kedves utas, nem akar másnap tanár lenni? Amerika egyes államaiban pl. gondnokokat, buszsofőröket és segédeket tanítanak be tanárnak.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230814_tanarhiany_kulfoldon

 

augusztus 15.

Körültekintőbben kellett volna megtervezni az új tanév rendjét

Rövidesen kezdődik az új tanév, aminek hivatalos rendje még nem jelent meg a Magyar Közlönyben. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint ez megnehezíti a pedagógusok és az intézmények felkészülését. Gosztonyi Gábor arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a meghosszabbított tanév nagyon sok plusz adminisztratív teendőt jelent a tanároknak, ráadásul a tantermek többsége nem légkondicionált, ami június második felében áldatlan állapotokat okozhat.

https://infostart.hu/belfold/2023/08/15/psz-emberbaratibb-modon-kellett-volna-megtervezni-az-uj-tanev-rendjet

 

Nagy Erzsébet: a kormány a megtévesztés miatt nem kommunikál őszintén

A kormány már mindenféle módszerrel igyekszik bizonyítani az uniónak, hogy a státusztörvény vonzóvá teszi a pedagóguspályát. Vagyis a lehetetlennel próbálkozik – véli Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. Túl azon, hogy csak önmagukat akarják és tudják meghallani, az is probléma, nem kommunikálnak őszintén, ezzel a laikus közvéleményt igyekeznek megtéveszteni. Bár nagyon frusztráló és nehéz dolog így tárgyalni velük, a szakszervezeteknek a státusztörvényben sikerült egy-két nagyon durva dolgot megváltoztatniuk. Ám a kormány nem ismeri el, amikor korrigál.

https://hirklikk.hu/kozelet/nagy-erzsebet-a-kormany-megtevesztes-celjabol-nem-kommunikal-oszinten/419911

 

Magasabb ösztöndíj és ingyenes étkezés a honvédelmi iskolákban tanulók

A kormány magasabb ösztöndíjat és ingyenes étkezést biztosít a honvédelmi iskolákban, azaz a honvédelemi tárca irányítása alá tartozó köznevelési és szakképző intézményekben tanulóknak. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A kadétok a kilencedik évfolyam második felétől (tanulmányi átlaguktól függően) havi 16-67 ezer forint közötti ösztöndíjban részesülnek majd. Az ösztöndíjak február 1-ig visszamenőlegesen módosulnak, a különbözetet egy összegben, a módosítás kihirdetését követő 60. napig térítik meg a tanulóknak. A honvédelemért felelős miniszter irányítása alá tartozó köznevelési és szakképző intézmények tanulói szeptember 1-jétől ingyenes étkeztetést is kapnak.

https://24.hu/belfold/2023/08/15/honvedelmi-iskola-emelt-osztondij-ingyenes-etkezes/

 

Hogyan újulhat meg a szakképzés, hogy vonzó legyen a fiataloknak?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László szerint a gazdaság sikeréhez a vállalatok igényeit be kell építeni az oktatásba. A gazdaság szereplőit egyenként meg kell vizsgálni a termelékenység, a fejleszthetőség, az emberi erőforrások alapján, fel kell tárni a hiányosságokat, lehetőségeket. Szerinte a szakképzés reformja soha nincs készen, a szakképzést mindig a valós igényekhez kell igazítani. Jogos az a felvetés, hogy a szakképzést a pedagógusképzésben kell kezdeni, de a gyors fejlődés miatt a szakembereket az iparból is arra kell ösztönözni, hogy oktatást vállaljanak az iskolákkal összhangban. Ez a kihelyezett tanítás a munkahelyeken, de iskolai körülmények között is lehetséges.

https://www.vg.hu/velemeny/2023/08/fenntarthatosag-a-szakkepzesben?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Katolikus oktatási negyed épül Tamásiban, ha lesz rá közpénz

Kétmilliárdra tervezték, végül nettó ötmilliárd forintért épülhet katolikus oktatási negyed a Tolna megyei Tamásiban. A 7800 fős kisvárosban az egyház 2015 óta fenntartója egy gimnáziumnak, majd óvodát is nyitott, és általános iskolai első osztályt is indított. Ennek ellenére már a létesítmény tervezését is az önkormányzat állta állami támogatásból, a beruházást is pályázati pénzből szeretnék megvalósítani.

https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/08/15/katolikus-oktatasi-negyed-epul-otmilliard-forintert-tamasiban-ha-lesz-ra-kozpenz/

 

Ősszel jön az újabb módosítás: hol tart a szivárványvonat?

Ősszel ismét szigorít a gyermekvédelmi törvényen a kormány. Az Index által megkérdezett szakértő szerint fontos lenne, hogy a döntéshozók a jövőben ne attól rettegjenek: vajon mikor és hol bukkan fel egy pedofil, esetleg hányan akarnak nemet váltani. Herczog Mária, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagja a tervezett jogszabályi módosítások helyett inkább a megelőzést és az 1997-es gyermekvédelmi törvény megfelelő alkalmazását helyezné előtérbe.

https://index.hu/belfold/2023/08/15/gyermekvedelmi-torveny-szigoritas-lmbtq-pedofilia-kormany-herczog-maria/

 

Az ÉSZT, a LIGA Szakszervezetek, a MASZSZ, a Munkástanácsok és a SZEF közös nyilatkozata: életveszélyt is okozhat a törvénymódosítás

Felháborodtak a konföderációk egy salátatörvénybe bújtatott, életveszélyes következményekkel járó törvénymódosítási tervezeten. A kormány arra készül, hogy levegye a munkáltatók válláról a munkavédelmi tájékoztatási felelősséget, teljes egészében a munkavállalókra hárítsa azt. A szakszervezeti szövetségek elvárják: a módosítást tervező foglalkoztatásért felelős miniszter érdemben egyeztessen a munkavédelmi képviselőkkel, mielőtt e szakszerűtlen és kockázatos módosításról döntene. A munkavállalói képviselők nem értik, hogyan készülhet ilyen szakszerűtlen módosításra a foglalkoztatásért felelős miniszter, akinek tudnia kell: munkahelyi baleset miatt évente több tucat ember meghal vagy élete végéig rokkant marad.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/30662-az-eszt-a-liga-szakszervezetek-a-maszsz-a-munkastanacsok-es-a-szef-kozos-nyilatkozata

 

augusztus 16.

Tovább bővíti a sztrájkbizottság a sztrájkköveteléseket

A sztrájkbizottsági tárgyalás ezúttal sem járt érdemi eredménnyel. A PSZ és a PDSZ képviselői megtudták: a pedagógusok 30 százaléka heti 24 óránál kevesebbet tanított eddig, vagyis nekik szeptembertől többet kell tanítaniuk, mint eddig, de ehhez fizetésemelés nem lesz. A kormány továbbra is elzárkózik az egyszeri 45 százalékos béremeléstől, még mindig az unióra mutogat – erről beszélt Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió A lényeg c. hírműsorának. Jelezte: a sztrájkköveteléseket szeretnék bővíteni, mégpedig a tagdíj tervezett levonását célzó kormányzati előterjesztés visszavonásával. Ezen a linken 8.10-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2023-augusztus-16-szerda-1800-35074

 

A 24 tanórán felüli túlmunkákat nem fizetik majd ki az oktatásban dolgozóknak

A sztrájkbizottsági tárgyaláson kiderült, a „lex Szentgotthárd” kormányrendeletet (vagyis, hogy a tanárok törvénysértés – leginkább polgári engedetlenség – elkövetése után akár fél évvel is elbocsáthatók) a veszélyhelyzet lejártával visszavonja a kormány. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint ez várhatóan legkésőbb december 31-ig megtörténhet. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Népszavának elmondta: ezenkívül semmi másban nem sikerült megegyezni. Kiderült: a pedagógusok 30 százalékának eddig heti 24-nél kevesebb tanítási órája volt, vagyis nekik a heti kötelező fix 24 tanóra a munkateher növekedését jelenti, ellentételezés nélkül.

https://nepszava.hu/3205561_oktatas-statusztorveny-pedagogusok-beremeles-sztrajkkoveteles-szakszervezetek

 

„Békeharcra” készül a kormány

Nem kell pedagógiai végzettség, csak gyorstalpaló a honvédelmi oktatáshoz – mondta a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában. A kormány szándéka szerint 210 diáknak hét oktató oktat majd, de nem tudni, mit. Ezen a linken 127.35-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyors-2023-augusztus-16-szerda-0600-35058

 

Hol folytatják a pályaelhagyók?

Az aHang oldalán hétfőig 5032 pedagógus jelezte, a státusztörvény miatt elhagyja a pályát. Sokan még kivárnak, megnézik, hogyan működik a törvény a gyakorlatban, és ha tényleg bevezetik azokat az elemeket, amelyek lehetőségként ott lapulnak a jogszabályban, akkor lépnek. Mások már távoztak. „Kezdenek kirajzolódni mintázatok”, fogalmaz Sikoparija Lujza, a Miután felmondtam… blog ötletgazdája arról, mely szakterületek felé mennek a pályaelhagyók. Például a nagyobb városokban élő nyelvszakosok gyakran vállalnak back office munkaköröket multicégeknél. IT-snak is sokan mennek; van, aki testnevelő tanárból nyergelt át a területre, bár ők leginkább a rekreáció-fitnesz területet célozzák be. HR-esnek, logisztikusnak két év alatt átképezheti magát egy tanár, sokan ezt már meg is tették, de érdekes módon a szépészetet is sokan választják. „A tanárság olyan, hogy kreativitás és monotóniatűrés egyformán kell hozzá. Legutóbb, amikor elmentem egy műkörmöshöz, kiderült, hogy egy háromszakos tanár ül velem szemben.”

https://magyarnarancs.hu/belpol/hazament-es-megirta-a-felmondolevelet-hol-tudnak-elhelyezkedni-a-palyaelhagyo-tanarok-261090

 

Mit érez a pedagógus tanév előtt?

Érdekes kérdést tett fel a vakáció vége felé a Szülői Hang a pedagógusoknak: „mi jut először eszedbe, amikor a hamarosan kezdődő tanévre gondolsz?” Sokféle válasz érkezett, köztük aggódók és szellemesek is. A Hírklikk idézett a válaszokból: kezdődik, tüntetés, menekülés, stressz, gyomorgörcs, túlélés, uramsegíts!

https://hirklikk.hu/kozelet/a-szuloi-hang-a-vakacio-vege-fele-a-pedagogusok-hangjara-kivancsi/419960

 

Takaró Mihály, a NAT atyja is kevésnek tartja a tanárok fizetését

Takaró Mihály irodalomtörténész is elismerte a tanárok „gyalázatosan alacsony bérezését” az 51. Tokaji Írótábor és az Örökség Műhely „Irodalom az oktatásban” című eseményén. Fábián László, az ELTE Trefort Gimnázium magyartanára és Varga Betti, a sashegyi Arany János Gimnázium (már csak volt) magyartanára a rendszerszintű problémákra hívta fel a figyelmet.

https://nepszava.hu/3205445_takaro-mihaly-tanar-fizetes

 

A kormány ki akarja véreztetni a szakszervezeteket

Egyetért Hercegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozatának vezetője Komjáthi Imrével, az MSZP társelnökével abban, hogy a szakszervezeti tagdíjak beszedésének megváltoztatásával a kormány célja kivéreztetni a közszolgálati szakszervezeteket. Komjáthi Imre hevesen bírálta a tervezetet az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában. „A szakszervezeteknek működniük kell valahogyan, tagdíjból nem csak a működésüket fedezik. Váratlan helyzetben lévő munkavállalóknak szociális segélyt is tudnak nyújtani, sztrájkalapot tudnak létrehozni, amiből fedezni tudják a munkabért egy sztrájknál. Ezt éri támadás most a kormány részéről. Ezt veszik most célba. Véleményem szerint ez egy büntető intézkedés” – tette hozzá.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kormany-ki-akarja-vereztetni-a-szakszervezeteket/419959/

 

CKP: ingyenes jogosítvány helyett kerékpárvételi lehetőséget is ajánlani kellene

„Szavazatmaximalizálási célúnak tartja” és fenntarthatósági szempontból is bírálja a középiskolások ingyenes jogsiszerzését a Civil Közoktatási Platform. Alternatívaként a kerékpárvételi lehetőséget is fel kellene ajánlani.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230816_CKP_Az_ingyenes_jogositvany_helyett_kerekparveteli_lehetoseget_is_fel_kellene_ajanlani

 

augusztus 17.

Tüske a köröm alatt: a PSZ szerint a kormányt bosszantja a tiltakozás

A tagdíjlevonás jelenlegi rendszerének megváltoztatása lehetetlenné tenné a szakszervezetek tevékenységét, de nem hagyjuk – erről is beszélt Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV híradónak a szakszervezetek közös budapesti sajtótájékoztatóján. Ezen a linken 4 percnél kezdődik.

https://www.atv.hu/videok/20230817/atv-hirado-20230817-18

 

PSZ: a kormány szerint csak a halott szakszervezet a jó szakszervezet -érdekvédők és diákok közösen tiltakoztak a szakszervezeti tagdíj levonásának tervezett megváltoztatása ellen

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke budapesti sajtótájékoztatón sorolta, milyen jogszabályokat sért a kormány szándéka, miszerint a munkáltatók nem vonnák le és utalnák át a tagdíjat a közszolgálati szakszervezeteknek. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke azt mondta: az oktatás legnagyobb szakszervezetét is érzékenyen érintené a változtatás. Szerinte a NER logikájából következik, hogy csak a halott szakszervezet a jó szakszervezet, de minden törvényes eszközzel küzdeni fogunk a törvénymódosítás elfogadása ellen. Ám arra is készülünk, hogy átállunk egy új tagdíjbeszedési módszerre, amely a tudatos munkavállalói lét alapja lesz, így a szakszervezet tovább tud élni, mondta az alelnök.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=search&v=1345859666333068

https://hang.hu/gazdasag/osszefogast-surgetnek-a-szakszervezetek-a-munkavallalok-jogait-gyengito-torvenytervezetekkel-szemben-156921

 

Horgas Péter: nem akarom elfogadni, hogy a mi közös hazánk lelketlen, és nem foglalkozik a saját jövőjével

„A Civil Bázis egy politikai szervezet, viszont egyik kezdeményezője az Országos Közös Akaratnak (OKA), amellyel Országos Tanévnyitót szervezünk a Kossuth térre szeptember 1-jére. Azt gondoljuk, hogy egy ilyen jeles napon fontos azokra is figyelnünk, akik nem tudják biztosítani a gyerekeiknek a legalapvetőbb tanszereket. Ennek a programnak az egyik részeként próbálunk majd ott, a Kossuth téren felállítani egy sátrat, ahová várjuk a különböző tanszeradományokat. A korábbi tapasztalataink alapján tudjuk, hogy vannak olyan helyek, ahol különösen nagy szükség van ezekre, és az adományozott tanszereket oda fogjuk elszállítani” – mondta Horgas Péter, a Civil Bázis elnöke a Hírklikknek. Most csak tanszereket várnak, néhány napon belül sajtótájékoztatón jelentik be, miként lehet majd anyagilag is támogatni az Országos Közös Akarat kezdeményezést.

https://hirklikk.hu/kozelet/horgas-peter-nem-akarom-elfogadni-hogy-a-mi-kozos-hazank-lelketlen-es-nem-foglalkozik-a-sajat-jovojevel/419989

 

Együttműködési megállapodást kötött a KIM a Nemzeti Pedagógus Karral

Együttműködési megállapodást írt alá Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével, Horváth Péterrel. Csák János az eseményen hangsúlyozta, hogy a fiatal nemzedékek érdekében döntöttek a komplex, átfogó megállapodásról, amelynek eredményei az egész nemzet sorsát meghatározhatják.  A Nemzeti Pedagógus Kar hitelesen, országos szinten és nemzetközi kitekintéssel követi a versenyképességhez szükséges folyamatokat, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) részvétele pedig azért indokolt, mert a tárcához tartozik egyebek mellett a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttoktatás – közölte.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/08/17/egyuttmukodesi-megallapodast-kotott-a-kim-a-nemzeti-pedagogus-karra

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X